fbpx

Vitamin K2 test: Alt du trenger å vite om vitamin K2

BEST I TEST - VITAMIN K2
K2 Vitamin
K2 vitamin er den beste kilden til Vitamin K2 i Norge og det eneste kosttilskuddet som har 200 umg K2 i hver kapsel. I tillegg består tilskuddet av vitamin B1 og D3 som bidrar til optimal muskel funksjonalitet og et sunt hjerte
SJEKK PRISEN →

Vitamin K er en viktig vitaminkilde som kan redusere faren for blodpropp, samt sikrer sunn beinbygning. De to forekomstene av vitamin K kommer i formene, K1 og K2.

Etter hvert som befolkningen vår lever stadig lengre er det viktig å opprettholde en sunn og velfungerende kropp. Men selv om kroppen i stor grad klarer å opprettholde høy funksjonalitet finnes det noen tilskudd som kan bidra til en positiv effekt. Her kan det være vanskelig å vite hva man bør spise og ikke spise, ettersom markedet for kosttilskudd har vokst kraftig de seneste årene. Den enkleste måten å finne ut hvilke kosttilskudd man bør inkludere i kostholdet sitt er ved å ta utgangspunkt i dokumentert forskning.

På denne måten kan du sikre at kosttilskuddet du benytter deg av har en hensiktsmessig effekt på kroppen din, samt at kosttilskuddet leverer de resultatene det lover. Det ikke mange vet er at kroppen ofte har behov for tilskudd av vitaminer og virkestoffer som den utvikler også selv i noe grad. Vitamin K2 er et slikt virkestoff som gjennom omfattende forskning har vist seg å ha en svært positiv effekt på osteoblaster. Dette er celler i kroppen som er ansvarlige for å danne og vedlikeholde beinvevet vårt.

En studie ledet av avdelingen for molekylærmedisin ved UiO hadde som hensikt å finne ut hvordan man effektivt kunne motvirke tap av beinvev ved blant annet betennelser i kroppen. Her ble tilførsel av Vitamin K2 utredet, og resultatet var oppsiktsvekkende positive effekter.Studien viste også at tilskudd av vitamin K2 til kroppen kan være forebyggende ved at det reduserer aktiviteten til betennelsesceller og dermed også omfanget.

BEST I TEST - VITAMIN K2
K2 Vitamin
K2 vitamin er den beste kilden til Vitamin K2 i Norge og det eneste kosttilskuddet som har 200 umg K2 i hver kapsel. I tillegg består tilskuddet av vitamin B1 og D3 som bidrar til optimal muskel funksjonalitet og et sunt hjerte
SJEKK PRISEN →

Hva er Vitamin K2?

Vitamin K kommer i to varianter, der K1 er den mest vanlige formen. Vitamin K1 finnes naturlig i grønne bladgrønnsaker og vi får dermed i oss dette gjennom en balansert kost som er rik på grønnsaker. Vitamin K2 derimot finnes ikke naturlig i grønnsaker, men kommer fra dyreprotein og mat som har gjennomgått en fermenteringsprosess.

For oss mennesker er bakteriene som danner vitamin K2 en naturlig del av bakteriefloraen i tarmene våre, men disse produserer svært små kvantum og ikke nok til at kroppen kan bruke dette som en tilstrekkelig vitaminkilde. Derfor er det viktig å tilføre vitamin K2 som et tilskudd i en balansert kost slik at du får den ønskede positive effekten K2 kan tilføre kroppen.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hva vitamin K2 er, hvordan den fungerer og hvordan den skiller seg fra K1 som vi finner naturlig i grønnsaker og dyreproteiner. I tillegg vil vi gå gjennom hvordan man finner naturlige kilder til K2 i kostholdet, hvilke helsegevinster vitaminet har, samt hvor høyt inntak av vitamin K2 du bør ha daglig, tegn på at kroppen har mangel på K2 og det beste kosttilskuddet for K2 vitamin.

Vitamin K2 tilskudd i Norge

I Norge har forskere i flere år utredet de positive effektene av vitamin K2 på kroppen vår. Dette inkluderer blant annet forebygging av bentap, normal blodlevring og redusert fare for alvorlig kronisk betennelse. Imidlertid finnes det et begrenset antall tilskudd som inneholder de nødvendige doseringene med K2 for å oppnå denne effekten på markedet i Norge. Vi har derfor funnet frem de to mest solgte vitamin K2 tilskuddene som begge er tilgjengelig uten behov for resept fra lege. Som vi vil komme nærmere inn på senere i denne artikkelen er det imidlertid stor forskjell på kvaliteten og doseringen de tilgjengelige tilskuddene byr på.

Det er i nyere tid gjennomført en rekke studier som viser viktigheten av høy K2 dosering for at man skal oppnå en ønsket effekt. Årsaken til dette er at vitamin K2 binder seg til proteinreseptorer til DNA i genene våre og dermed påvirker genuttrykket i de mange forskjellige celletypene vi har i kroppen. Mikrostudier som har forsket på virkningen av vitamin K2 viser at omtrent alle kroppsvev blir påvirket når kroppen tilføres vitamin K2. Dette inkluderer hjernen, lever, nyrer, muskel, tarmer m.m, samt at vitaminkilden styrker beinvev og bløtvev i kroppen vår.

Dette underbygger viktigheten av et tilskudd av vitamin K2 for å opprettholde best mulig kroppsfunksjonalitet, men vitaminkilden har også en rekke forebyggende effekter. Her spiller dosering av K2 i tilskuddet en viktig rolle og derfor vil vi nedenfor sammenligne to tilskudd som begge har til hensikt å tilføre Vitamin K2 i kroppen.

K2 Vitamin kapsler

SJEKK PRISEN →

Et annet tilgjengelig kosttilskudd som inneholder K2, er K2 vitamin. Her får du en enkelt kapsel som inneholder en høyere mengde K2 per kapsel, samt de viktige vitaminkildene B1 og D3. K2 Vitamin har blitt utviklet gjennom 15 år og er det best dokumenterte kosttilskuddet for K2 som selges i Norge. MenaQ7 som er K2 kilden til kosttilskuddet produseres naturidentisk, noe som sikrer at hver kapsel inneholder 98% ren vitamin K2 for optimal effekt.

Hver kapsel inneholder 1,1 mg B1, 200 ug K2 og 40 ug D3. Hver av disse vitaminkildene har en viktig funksjon for å ivareta kroppens optimale funksjonalitet og bidra til bedre beinbygning. B1 har en positiv effekt på hjertet og bidrar til normal hjertefunksjon. D3 støtter normal muskelfunksjon og styrker kroppens naturlige immunsystem, mens K2 bidrar til å styrke beincellene i kroppen og dermed opprettholde normal beinbygning.

Det som gjør at vi foretrekker K2 Vitamin fremfor Nycoplus er den konsentrerte doseringen av rent vitamin K2. Hver kapsel med K2 Vitamin inneholder 200 ug K2 som er den høyeste tillatte doseringen per kapsel i Norge, og i samsvar med doseringen fra den nederlandske studien (180 ug daglig over 3 år.) Dette er mer enn dobbelt så mye som Nycoplus sitt kosttilskudd uten at dette gir noe utslag i prisen. Mye av dette skyldes utviklingen av MenaQ7 som er en av de rikeste kildene til K2 på markedet og er 98% rent vitamin K2.

K2 vitamin kommer i form av et praktisk abonnement slik at du slipper å følge med på hvor mange kapsler du har igjen. Du mottar 3 måneders forbruk i posten ved hver forsendelse til kun 498,- + porto. Sammenligner vi doseringene mellom de to tilskuddene betyr dette halvparten av pris per ug K2 sammenlignet med Nycoplus sine kapsler.

Oppsummert

  • 90 tabletter per pakke
  • Høyeste K2 dosering per kapsel
  • Kun 0,03 øre per mikrogram K2

Nycoplus K2-vitamin 75

Nycoplus er en norsk merkevare som tilbyr en rekke kosttilskudd tilgjengelig på apotek over hele landet. Mange velger Nycoplus på grunn av enkel tilgjengelighet, men som vi skal se nærmere på betyr ikke dette at det er det best egnede tilskuddet. For selv om tablettene kan ha en positiv effektiv som kosttilskudd har Nycoplus en svært begrenset dosering av den viktige K2 kilden.

Vitamin K2 har en dokumentert effekt for deg som ønsker å ta vare på helsen din, men som ikke får tilstrekkelig vitaminkilder gjennom ditt naturlige kosthold. Imidlertid har en nederlandsk studie blitt gjennomført på to kontrollgrupper over en periode på 3 år, vist at dosering av K2 er essensiell for å oppnå en tilstrekkelig effekt. Studien foregikk på to grupper kvinner der en gruppe fikk tilført vitamin K2 i tilskudd, mens den andre gruppen fikk et placebo.

Det forskerne kom frem til var at en dosering på 180 mikrogram var det optimale for at man skulle få en rask effekt og langvarig positiv virkning av vitaminkilden. En tablett Nycoplus K2-vitamin derimot inneholder kun 75 mikrogram med vitamin K2, noe som er under halvparten av det studien dokumenterte som optimal mengde.

Pris er en annen faktor som påvirker at Nycoplus sitt tilskudd ikke er det beste tilgjengelig på markedet. Her får du kun 30 tabletter til en relativt høy pris 179,90,-. Dermed er det et kostbart alternativ dersom du ønsker å oppnå den anbefalte doseringen som kommer frem av nyere studier. Her er det viktig å huske at kosttilskudd ikke bør brukes som en erstatning for et balansert og variert kosthold. Dersom du bruker legemidlet Warfin bør du rådføre deg med din lege før du begynner å innta Nycoplus K2 vitamin.

Oppsummert

   • Kun 30 tabletter per pakke
   • Relativt høy pris
   • 0,06 øre per mikrogram K2

 

Valg av riktig vitamin K2 tilskudd

I Norge finnes det en rekke tilskudd som inneholder vitamin K2, men dette betyr ikke at de har den samme effekten på kroppen din. Derfor skal vi i dette avsnittet sammenligne to produsenter av tilskudd for å illustrere hvorfor det er viktig å velge korrekt. Det finnes en rekke generiske kosttilskudd som selges på de fleste apotek i Norge. Disse er utviklet for å gi generelle tilskudd av nyttige vitaminer og mineraler, men dette resulterer ofte i at det er rimeligere råvarer og dermed mindre doser av virkestoffene i produktet.

I tabellen nedenfor har vi hentet ut informasjon om to kilder til vitamin K2. Som tabellen illustrerer er innholdet av vitamin K2 i det første alternativet mer enn dobbelt så høyt som generiske alternativer på apoteket. Hensikten med dette eksempelet er å illustrere at hvilket tilskudd du velger, har mye å si for at du skal få i deg de riktige næringsstoffene kroppen trenger.

Leverandør Innhold Tabletter Pris
K2 Vitamin fra k2vitamin.no K2 = 200 ug
D3 = 40 ug
Vitamin b1 = 1,1 mg
90 Stk 537 kr – 90 stk
5,97 kr stk
Omtrent 0,03 øre per ug
K2 – Apotek K2 =  75ug 30 Stk 139 kr – 30 stk
4,60 kr stk
Omtrent 0,06 øre per ug

En viktig forskjell mellom Vitamin K2 supplementer på apoteket og 2K vitamin sine supplementer er sammensetningen av viktige vitaminkilder. Vanlige K2 tilskudd inneholder ofte kun 75 mikrogram K2, men har få eller ingen andre tilskudd i samme kapsel. 2K vitamin benytter B1 og D3 vitamin til å styrke effekten av K2 og oppnår da en bedre dokumentert effekt. Dermed får du et kosttilskudd som ikke bare styrker osteoblaster i kroppen, men som også opprettholder normal muskelfunksjon og bidrar til et sunt hjerte.

K2 Vitamin benytter K2 i form av MenaQ7 som er produsert av det norske biotech selskapet NattoPharma. Årsaken til at de har valgt å benytte nettopp MenaQ7 er det faktum at den inneholder 98% K2. Dermed kan man ha langt høyere tilskudd av Vitamin 2K per kapsel og dette har de gjort ved å ha en andel på hele 200 mikrogram per dose. Dette er den høyeste lovlige mengden tillatt å selge i Norge og er innenfor de måleverdiene som studier har vist at er nødvendig for å opprettholde de positive effektene av vitamin K2.

Hvorfor du bør velge K2 Vitamin fra ImmunoPharma

Det er over 70 år siden Vitamin K2 ble oppdaget for første gang. Oppdagelsen sørget for at dansken Henrik Damm ble tildelt den prestisjefylte Nobelprisen i medisin for sin forskning. Imidlertid er det først de siste årene at mange har oppdaget de positive effektene av et tilskudd av vitamin K2 i hverdagen. Dette har ført til at en rekke produsenter har forsøkt seg på å fremstille effektive kosttilskudd, men ofte er kvaliteten svært variabel.

Her kommer tilskuddet K2 Vitamin fra ImmunoPharma inn i bildet. Selskapet har forsket og utviklet et kosttilskudd basert på nettopp K2 i mer enn 15 år. Resultatet er en liten kapsel med en rekke helsefordeler. Det som gjør K2 Vitamin unikt er at den kombinerer tre essensielle vitaminer i samme kapsel og dermed får en utvidet positiv effekt på kroppen din. Kapselen består nemlig av vitamin K2, D3, og B1 som alle har en dokumentert effekt på helsen din.

 • Vitamin K2 styrker osteoblaster i kroppen og bidrar til å opprettholde normal benbygning.
 • Vitamin D3 støtter kroppens naturlige immunsystem og bidrar til normal muskelfunksjon.
 • Vitamin B1 bidrar positivt til normal hjertefunksjon.

Dette bør du vite om kosttilskudd i kostholdet ditt

De fleste av oss har preferanser på hva vi liker å spise, samt hva vi ikke er like glad i. Et resultat av dette er ofte at man oppretter et kosthold som i stor grad består av de samme råvarene i forskjellige varianter gjennom uken. Derfor spiller kosttilskudd en viktig rolle i kostholdet for å sikre at man får tilstrekkelig tilskudd av viktige vitaminer og mineraler som ellers finnes i maten.

Gode eksempler på dette er et kosthold som ofte består av fet fisk. Ved å innta fisk på en regelmessig basis vil man få tilført rikelig med vitamin A, vitamin D og vitamin B12 som alle er essensielle i et sunt kosthold. Spiser man derimot et kosthold som stort sett består av magert kjøtt og fjærkre bør man tilsette disse vitaminene i kostholdet ved hjelp av kosttilskudd.

Det samme gjelder med vitamin K2 som kun finnes i små mengder gjennom naturlige råvarer. Selv om du kan spise fete meieriprodukter, fermenterte grønnsaker og lignende vil dette fortsatt tilføre svært små doseringer av K2 i kostholdet ditt. En enkel kapsel med K2 vitamin vil dermed sørge for at kroppen får i seg tilstrekkelig med K2 vitamin, samtidig som du får D3 og B1. Som vi illustrerte tidligere er det ofte lave verdier av K2 vitamin i multivitamin og andre tilskudd, derfor anbefaler vi et rent K2 tilskudd som en del av et velbalansert kosthold.

Dersom du går på faste medikamenter slik som blodfortynnende er det viktig at du alltid rådfører deg med en medisinsk profesjonell eller kostholdsekspert før du gjør store kostholdsendringer. Det samme gjelder tilskudd av K2 og andre vitaminer da disse kan ha en uønsket effekt på de antikoagulerende effektene til slike medikamenter og i verste fall skape medisinske komplikasjoner somblodpropp.

Dette er effekten av K2-vitamin

K2 Vitamin bruker de viktige vitaminkildene D3 og B1 for å styrke effekten av kosttilskuddet. Disse vitaminene bidrar til å aktivere proteiner i kroppen og dermed støtte en normal benbygning, muskelfunksjon og hjertefunksjon. Flere studier har senere vist at dette bidrar til å redusere bentap ved kronisk betennelse og andre helseplager. Det har også en forebyggende effekt som gjør det godt egnet som et daglig kosttilskudd.

I den tidligere refererte studien fra UiO oppdaget forskerne at K2 på en effektiv måte beskytter beincellene slik at de raskere kan fornyes til tross for langsiktig eksponering mot betennelser eller slitasje. For å dokumentere effekten av K2 ble studien utført på humane osteoblaster (beindannende celler) og stamceller som var differensiert til osteoblaster. Forskerne benyttet seg av to metoder for å best mulig dokumentere eventuelle effekter; genmanipulasjon og isolert tilførsel av Vitamin K2.

Oppdagelsen som overrasket forskerne var at K2 ikke bare forsterket effekten av genmanipulasjonen, men hadde nesten like stor effekt alene. Dette bidro til å styrke teorien om at Vitamin K2 på lik linje som Vitamin A og D kan ha store positive effekter på kroppen, samt forebygge alvorlige helseplager.

Vitamin K2 for kvinner i overgangsalderen

Det er ingen tvil om at når kroppen blir eldre har den økt behov for bistand til å opprettholde naturlig funksjonalitet, men en spesiell påkjennelse for kroppen er når kvinner går gjennom overgangsalderen. Dette kan være en stor anstrengelse for kroppen og resultatet er ofte at man får svakere beinceller i etterkant som et resultat av dette.

Her har et nederlandsk forskningsteam ledet av den anerkjente professoren Cees Vermeer gjennomført en rekke studier på effekten av K2. Den seneste studien ble publisert i Osteoporosis International så sent som i 2013 og viste at tilskudd av 180 mikrogram K2 hadde en svært effektiv effekt for kvinner etter overgangsalderen ved å forhindre beintap.

Studien ble foretatt over 3 år og inneholdt to grupper med kvinner i samme aldersintervall. En gruppe ble tildelt placebo tilskudd uten K2, mens den andre gruppen mottok en dosering på 180 mikrogram K2 i konsentrert form. Resultatet av studien viste at kvinnene som hadde mottatt tilskuddet av vitamin K2 hadde betydelig mindre aldersrelatert beintap enn kvinnene i placebogruppen.

Resultatene av testen ble målt ved hjelp av å undersøke tettheten av benmineral i korsryggen, hofte og lårhals med DXA målinger; benstyrkeindekser for lårhalsen ble beregnet og utarbeidet som en del av testen. Dette bidro til å lage et sammenlignbart grunnlag på tvers av kvinnene og underbygger teorien om at K2 bidrar positivt til å forebygge beintap ved å styrke beincellene som naturlig finnes i kroppen vår.

Et viktig resultat av denne studien er verdiene som de nederlandske forskerne benyttet i sine studier. Her ble et tilskudd bestående av 180 mikrogram K2 i form av MK-7 brukt som tilskudd. De fleste tilskudd av K2 som du finner på apoteket i Norge vil ha betydelig lavere verdier enn dette. Årsaken til dette er at de fleste slike tilskudd er tiltenkt som en del av en større kombinasjon av tabletter, noe som betyr at du gjerne må ta 2-3 tilskudd for å få de ønskede verdiene. Dette skiller K2 Vitamin fra andre tilskudd på markedet.

Gjennom 15 år med forskning og utvikling har de kommet frem til en balansert kombinasjon av B1, D3 og K2 tilfører kroppen alle de nødvendige vitaminkildene som forhindrer beintap som et resultat av betennelser og aldring. Hver kapsel inneholder hele 200 mikrogram K2, samt tilskudd av D3 og B1 som har positive effekt for naturlig muskelfunksjonalitet og hjertet.

Derfor bør du ta et vitamin K2 tilskudd

De positive effektene av vitamin A og D har vært viden kjent og ofte anbefalt at man tilfører kosten gjennom et kosttilskudd. Imidlertid viser forskning gjennomført av Gordeladze hos UiO, at vitamin K2 også ha tilsvarende effekter og bør tilføres kosten på en regelmessig basis. For selv om kroppen produserer små kvantum av K2 i tarmen på egenhånd, er ikke dette tilstrekkelig for å styrke de nødvendige beincellene i kroppen vår. Nå viser nyere forskning at det kan ligge til grunn en rekke andre gunstige effekter av K2 som tidligere har vært lite utredet eller ukjent for forskere.

Forskere mener at K2 kan vise seg å ha en økt effekt på en rekke folkehelseplager og dermed vil økt inntak ha en positiv effekt på folkehelsa. Studien som ble foretatt av forskere ved UiO konkluderer med at et tilskudd av K2 Vitamin kan beskytte mot åreforkalking; K2 bidrar til at fibroblastene (de elastiske cellene i blodårene) i mindre grad nedfeller kalk og dermed forebygger åreforkalkning som er en vanlig årsak til blodpropp og andre plager.

Vitamin K2 har også en positiv effekt på såkalte vaskulære interstitielle celler i hjerteklaffene som ved tilskudd av K2 slutter å danne kalk. Dette vil sikre en optimal pumpeeffekt i hjertet og vil dermed langsiktig kunne være forebyggende for kritisk sykdom som hjertesvikt og blodpropp.

Naturlige kilder til K2-vitamin

Det finnes en rekke naturlige kilder til K2-vitamin, men i den vestlige verden er det meieriprodukter som er den viktigste kilden. Ettersom K2 er en vitaminkilde som fremstilles av bakterier oppstår det gjennom syrningsprosessen i ost og lignende produkter. En tilsvarende prosess gjelder for fermentert mat, der fermenteringsprosessen danner K2-vitamin. I tillegg vil fermenteringsprosessen danne gode melkesyrebakterier som tilfører viktig mangfold til den naturlige bakteriefloraen i tarmene dine, og dermed ha en positiv innvirkning på fordøyelsen vår.

I den vestlige verden er de vanligste matkildene for K2-vitamin myke oster som blåmuggost og gammelost, innmat som lever og nyre fra dyr, eggeplommer og rakfisk. Selv om K2-vitamin finnes naturlig i disse råvarene, inneholder de imidlertid ofte svært lave mengder. Et kosttilskudd vil derfor i de aller fleste tilfeller være nødvendig for å få et høyt nok inntak og få den ønskede effekten av K2-vitamin.

I andre deler av verden er mat som inneholder rikelig med K2-vitamin langt mer utstrakt. Særlig mat fra Østen har gjerne et høyere innhold av K2-vitamin, ettersom fermentering er langt vanligere som en del av matkulturen i disse landene.

Gode eksempler på dette er Japan og Korea, der retter som kimchi og natto består av fermenterte grønnsaker, kombucha og gjærede soyabønner. Alle disse er naturlig rike på K2 ettersom de har gjennomgått en fermenteringsprosess som del av tilberedelsen av maten. Forskning har derfor vist at befolkningen i disse landene ofte plages langt mindre av beintap som en del av aldring, samt at kroniske betennelser oppstår langt sjeldnere enn i den vestlige verden der mange har en naturlig mangel på K2 vitamin i kosten.

K2-Vitamin som en del av et balansert kosthold

Det er viktig at du tar tiden til hjelp når du benytter deg av kosttilskudd. K2 Vitamin er et tilskudd som fra første kapsel iverksetter viktige prosesser i kroppen din, men for at du skal få ønsket langsiktig virkning er det viktig å opprettholde en balansert tilførsel av K2. Derfor er regelmessig inntak av K2 Vitamin med vitamin D3 og B1 viktig for å skape den positive effekten og styrke beinbygningen din, immunforsvaret til kroppen, normal muskelfunksjon og ikke minst styrke hjertefunksjonen din.

Derfor anbefales det at man benytter seg av K2 vitamin på en daglig basis og inntar kosttilskuddet som inneholder 200 mikrogram som en del av et sunt og variert kosthold. Som vi nevnte tidligere vil dette ikke bare sørge for å opprettholde beinbygningen i kroppen, men kan også redusere faren for åreforkalkning, kroniske betennelser og en rekke andre helseplager.

Slik kan du tilsette vitamin K2 i kostholdet ditt

Den enkleste måten å sørge for at man har tilstrekkelig med vitamin K i kostholdet er gjennom et enkelt kosttilskudd som K2 vitamin, men det finnes også flere matretter og råvarer hvor det finnes naturlige mengder av vitamin K2 i. Her er det viktig å huske at begge de kjemiske strukturene i vitamin K kan føre til økte K2 verdier i kroppen. Årsaken til dette er at den naturlige bakteriefloraen i tarmene våre har egenskaper som omgjør K1 til K2 under opptak. Derfor kan man få i seg vitamin K2 ved å innta mat og vegetabilsk olje.

Smør og vegetabilsk olje

En god egenskap for vitamin K er at den er svært fettløselig. Dette betyr at man kan finne naturlige vitaminkilder i meieriprodukter og vegetabilsk olje. Ønsker du å øke inntaket av vitamin K kan det derfor være lurt å vurdere smør og olje som er rik på vitamin K når du skal steke eller tilberede mat. Husk imidlertid at kroppen absorberer vitamin K2 lettere enn vitamin K1.

Mørke bladgrønnsaker og rotgrønnsaker

Andre kilder som er naturlig rike på Vitamin K1 er mørke bladgrønnsaker og rotgrønnsaker. Det kan derfor være nyttig å tilføre rikelig med grønnsaker i kostholdet ditt som en naturlig kilde til vitamin K. Her er det imidlertid greit å vite at kroppen ikke absorberer vitamin K1 fra planter i fast form optimalt, derfor anbefaler vi heller kosttilskudd eller vegetabilsk olje som kilde til vitamin K. Disse er fremstilt gjennom prosesser som sørger for enklere opptak og sikrer dermed at kroppen får i seg de riktige doseringene i kontrollerte former.

Kosttilskudd

Den letteste måten å sikre at kroppen får tilstrekkelig med vitamin K er gjennom et kontrollert tilskudd av vitaminer. Her kan du velge mellom en rekke alternativer, men for å sikre høye verdier av vitamin K anbefaler vi et rent tilskudd som K2 vitamin. Her får du hele 200 mikrogram vitamin K2 i kapselform kombinert med de gunstige vitaminkildene B1 og D3. Disse sørger for å opprettholde optimal funksjonalitet i hjerte og musklene dine, samt styrker beinbyggende celler i kroppen din ved hjelp av osteoblaster.

Kjøtt og fisk

Det finnes naturlige kilder til vitamin K2 i både kjøtt og fisk, men det er stor variasjon i mengdene. De beste kildene til vitamin K2 er organkjøtt som nyre og lever fra store gressetende dyr som storfe. Disse inneholder rikelig med vitamin og naturlige mineraler, samt viktige bakterier som styrker den naturlige tarmfloraen i menneskekroppen. Fet fisk som laks kan også inneholde et balansert innhold av vitaminer inkludert B12, D, A og K2. Vi anbefaler at man kombinerer fisk og kjøtt for å skape et rikholdig kosthold med tilstrekkelig innhold av oljer (omega-3), vitaminer og mineraler.

Funksjoner av vitamin K i kroppen

Kroppen har et behov for både K1 og K2 for å produsere protrombin, et protein som har en avgjørende rolle for å redusere faren for blodpropp, opprettholde benmetabolisme og et sunt hjerte. En annen funksjon vitamin K har i kroppen er at den letter energiproduksjonen i mitokondriene til cellene våre.

Vitamin K1 er først og fremst knyttet til blodkoagulasjon. K2 på sin side har et bredere spekter av funksjonalitet i kroppen.

I en langtidsstudie som inkluderte 36 629 deltakere, observerte forskningsteamet en sammenheng mellom høyere inntak av vitamin K2 og redusert fare for å utvikle perifer arteriell sykdom (PAD), spesielt hos pasienter med høyt blodtrykk. Imidlertid ble det konkludert med at K1 på sin side ikke hadde noen effekt på risikoen for å utvikle PAD.

Både K1 og K2 har antioksidantegenskaper. Dette beskytter cellulære membraner i kroppen mot skade på grunn av overflødig frie radikaler, i en prosess kjent som peroksidasjon. Pasienter som går på blodfortynnende medisiner som Warfarin, kan oppleve et redusert antioksidativt potensiale fra vitamin K. Disse bør rådføre seg med sin lege før inntak av K vitamin.

Forskjellen på vitamin K1 og K2

Den første forskjellen på de to vitaminkildene er at K1 og K2 har forskjellige kjemiske strukturer. begge typer har en fytylsidekjede, men K2 har også isoprenoider sidekjeder i sin kjemiske struktur.

K2 har flere undertyper, kalt menakinoner (MK-er), som forskere har nummeret MK-4 til MK-13, basert på lengden på de kjemiske sidekjedene deres.

K1 er den primære formen av vitaminkilden, og det er hovedsakelig i bladgrønnsaker vi naturlig finner kilder av K1. Imidlertid har den menneskelige kroppen problemer med å absorbere vitamin K1 fra planter.

Ifølge en rapport publisert i 2019 tyder forskning på at den menneskelige kroppen absorberer 10x mer vitamin K2, i form av MK-7, enn den gjør av vitamin K1.

Ettersom kroppen har problemer med å absorbere vitamin K1 fra planter som er den mest naturlige kilden, hjelper det å spise fett i kosten. Vitamin K er nemlig fettløselig og det gjør at man finner det naturlig i produkter som smør og planteoljer. Denne formen for K1 er lettere for kroppen å absorbere og er derfor en av de vanligste måtene vi får i oss K1 fra planter.

En annen måte vi får i oss vitamin K er gjennom bakteriefloraen i kroppen vår. Bakterier i tarmen har evnen til å syntetisere vitamin K1 til vitamin K2. Vi kan også få i oss vitamin K2 gjennom kostholdet ved å spise fermentert mat, kjøtt og meieriprodukter. Disse inneholder beskjedne mengder vitamin K2 i naturlig form.

Hvordan kroppen lagrer vitamin K1 og K2 er forskjellig. K1 forekommer i leveren, hjertet og bukspyttkjertelen, mens K2 forekommer i høye konsentrasjoner i hjernen og nyrene våre.

Beste kostholdskilder til vitamin K

Som vi har vært inne på tidligere er det flere matvarer som inneholder rikelig med vitamin K1, men vitamin K2 forekommer det sjeldnere store verdier av i mat. Kroppen er derfor i stor grad avhengig av bakterier i tarmen som konverterer noen K1 kilder til vitamin K2.

En god kilde til naturlig vitamin K2 er fermentert mat som kinesisk Kombucha, japansk natto og koreansk kimchi.

Dessuten, fordi vitamin K er fettløselig, inneholder organkjøtt som lever og nyrer, samt meieriprodukter med høyt fettinnhold ganske betydelige mengder vitamin K2. Dette gjør at mat fra Østen ofte er gode kilder til naturlig vitamin K2. Det vestlige kostholdet som derimot består av magert kjøtt, i form av fjærkre og lavt fettinnhold er ikke gode kilder til vitamin K2.

Matvarer som er gode kilder til vitamin K1 inkluderer: 

 • Mørke bladgrønnsaker, eksempelvis spinat, grønnkål og collard salat.
 • Nyper
 • Brokkoli
 • Gulrøtter
 • Vegetabilske oljer
 • Blåbær
 • Druer

Matvarer som er gode kilder til vitamin K2 inkluderer:

 • Natto (En tradisjonell japansk rett som inneholder fermenterte soyabønner)
 • Surkål
 • Meieriprodukter (særlig gammelost, blåost og andre harde oster)
 • Lever og nyrer (organkjøtt)
 • Storfekjøtt
 • Svinekjøtt
 • Eggeplommer
 • Kylling
 • Fet fisk (eksempelvis laks)

Som et utgangspunkt har mat fra Østen oftest et langt høyere innhold av vitamin K enn vestlig mat. Årsaken til dette er knyttet til kultur og tradisjoner rundt fermentering av råvarer. Spesielt matretter fra regioner rundt Kina, Japan og Korea består ofte av fermenterte ingredienser som inneholder de nyttige bakteriene.

Andre retter som er rike på vitamin K2 i sin naturlige form er kjøttretter med organkjøtt i oppskriften. Dette er gjerne knyttet til lever og nyrer fra større dyr som storfe og gris på grunn av størrelse, men også på grunn av bakteriefloraen som naturlig befinner seg i disse dyrene. Gåselever kan være en annen kilde til vitamin K2, men på grunn av størrelse og porsjonering er innholdet av vitamin K2 svært begrenset i gåseleveren.

I Norge er vi heldige som har en rekke fete fiskearter som naturlig finnes i farvann rundt kystlinjen vår. Fisk er naturlig fet på vitaminer og det er derfor Helsedirektoratet anbefaler at man inntar fisk til middag to til tre dager i uken. Et kosthold som er rikt på fisk kan ha flere helsemessige fordeler, samt sikre at man får tilstrekkelig tilgang på vitaminkilder i sin naturlige form.

Helsefordeler med vitamin K2

I tillegg til sin avgjørende rolle som forebygger av blodpropp og åreforkalkning har vitamin K2 en rekke andre positive helsegevinster. Forskningen på vitamin K2 begynte for mer enn 70 år siden og det dukker stadig opp nye studier som bekrefter verdien av vitamin K2 i kostholdet vårt.

I avsnittene nedenfor kommer vi nærmere inn på noen av de viktigste helsefordelene som vitamin K2 kan bidra til (som har kommet frem ved hjelp av dokumentert forskning).

Hjertehelse

Vitamin K2 kan bidra til å redusere faren for kardiovaskulær sykdom, samt forbedre den generelle hjertehelsen vår ved å styrke normal hjertefunksjon.

I følge en forskningsartikkel fra 2015 aktiverer K2 et protein som forhindrer at avleiringer av kalsium dannes i blodårene våre. Ved å bryte ned kalsiumet har K2 dermed en forebyggende effekt mot blodåreforkalkning, og forfatteren av artikkelen siterte funn i sine studier som tyder på at en diett som er rik på naturlig vitamin K2 kan redusere faren for koronar hjertesykdom som blodpropp.

Beinhelse

Flere studier har bekreftet at vitamin K2 fremmer sunn bentetthet ved å styrke beincellene i kroppen og karboksylert osteokalsin (et protein som binder kalsium til bein i kroppen). Dette bidrar til å opprettholde naturlig beinbygning, samt forebygge beintap som resultat av betennelser eller aldring.

En forskningsstudie fra 2019 undersøkte effekten av å ta MK-4 tilskudd hos 29 kvinner i overgangsalderen som hadde opplevd hofte- eller vertebrale kompresjonsbrudd tidligere.

Forskerne bak studien konkluderte med at et tilskudd på 5 milligram av MK-4 på en daglig basis reduserte nivåene av underkarboksylert osteokalsin til det som kan beskrives som “gjennomsnittlige verdier for sunne kvinner i overgangsalderen.”

En japansk studie fra 2017 undersøkte om vitamin K2 hadde en forsterkende effekt på standardmedisiner for osteoporose hos voksne kvinner i alderen 65 år og oppover. Ifølge resultatene av studien så ikke vitamin K2 ut til å ha en forsterkende effekt av osteoporosemedisiner ved ekstra tilskudd i kosten.

Angst og depresjon

Høye blodsukkernivåer kan øke risikoen for at en person utvikler depresjon,angst og kognitiv svikt.

I 2016 ble det gjennomført en studie som undersøkte effekten av vitamin K2 hos rotter med metabolsk syndrom, høyt blodsukker og symptomer på angst, depresjon og hukommelsessvikt.

Studien foregikk over en periode på 10 uker der rottene ble behandlet med tilskudd av vitamin K. Når perioden var over, hadde behandlingen med vitamin K normalisert blodsukkernivåene og redusert symptomene på angst og depresjon hos rottene. Imidlertid forbedret det ikke hukommelsessvikten hos rottene som viste symptomer på dette.

Kreft

Med sine antioksidantegenskaper kan vitamin K2 bidra til å beskytte kroppen mot kreft. I tillegg tyder forskning på at K2 kan undertrykke de genetiske prosessene som fører til utviklingen av svulst og tumorvekst.

I følge en studie som ble publisert i 2018 undertrykte vitamin K2 som forskerne hadde modifisert ved hjelp av sialinsyre-kolestrolkonjugat signifikant tumorvekst i cellene hos mus.

En annen studie fra 2019 antyder at vitamin K2 signifikant reduserer aktivitet til hypoksi-induserbar faktor 1-alfa (HIF-1A) i hepatocellulære karsinomceller. HIF-1A er et viktig mål for kreftmedisinsk behandling og forskning.

Anbefalt daglig inntak av vitamin K

The Office of Dietary Supplements (ODS) er en del av de amerikanske helsemyndighetene og har gjennomført en rekke anbefalinger, samt forskning på bruken av vitamin K som helsebringende tilskudd. Som en del av et balansert og sunt kosthold anbefaler ODS et daglig inntak på 120 mikrogram vitamin K1 for voksne menn, og 90 mikrogram for kvinner. Foreløpig foreligger det ingen tilsvarende anbefaling av daglig inntak vitamin K2 da disse verdiene ofte er vanskeligere å måle og absorbere.

Studier gjennomført i Europa viser imidlertid at daglig inntak av opptil 200 mikrogram vitamin K2 kan ha svært positive effekter på helsen, samt forebyggende effekter som vi tidligere har omtalt i denne artikkelen. Som en forhåndsregel er det viktig at du rådfører deg med en fagekspert dersom du allerede inntar blodfortynnende medikamenter, eller andre legemidler som kan påvirkes av vitamin K2.

Mangelsymptomer

Informasjon publisert av ODS viser at vitamin K mangel påvirker svært få voksne i USA. Imidlertid er risikoen for å utvikle mangel av vitamin K høyere for nyfødte og personer med gastrointestinale lidelser, som eksempelvis cøliaki og ulcerøs kolitt.

Alvorlig mangel av vitamin K i kroppen øker tiden det tar for blodet å koagulere, noe som gjør en person mer utsatt for blåmerker, blødninger, samt øker faren for blødning.

En annen alvorlig bivirkning av mangel på vitamin K er redusert beinmineralisering, noe som i noen tilfeller kan føre til osteoporose.

Noen typer legemidler kan påvirke kroppens naturlige nivå av vitamin K. Eksempelvis kan lengre kurer med antibiotika skade den naturlige bakteriefloraen i tarmene og dermed drepe tarmbakteriene som produserer vitamin K. Det finnes også noen typer kolesterolsenkende medikamenter som kan forstyrre kroppens naturlige evne til å absorbere vitamin K gjennom kostholdet.

For pasienter som benytter blodfortynnende legemidler som warfarin, kan det være negative samvirkninger av vitamin K. Det er derfor viktig at personer som benytter disse medikamentene inntar den samme mengden vitamin K hver dag, men først rådfører seg med en lege før de inntar kosttilskudd eller gjør større kostholdsendringer.

Kosttilskudd

Selv om ODS rapporterer at mangel på vitamin K er svært sjeldent og at de fleste får i seg tilstrekkelige mengder av vitaminkilden gjennom kostholdet, kan alle med risiko for mangel vurdere et kosttilskudd.

Når det gjelder vitamintilskudd vil de fleste multivitaminer inneholde både vitamin K1- og K2. Dersom man har behov for en større dosering enn dette kan man imidlertid gå til innkjøp av et frittstående supplement, eller en kombinasjon av spesifikke næringsstoffer som vitamin D, kalsium, eller magnesium.

Typene vitamin K som er vanlig i form av kosttilskudd inkluderer følgende:

 • Vitamin K1, enten i form av fyllokinon eller i en syntetisk form kalt fytonadion.
 • Vitamin K2 som oftest omtales i formene MK-4 eller MK-7.

Konsentrasjonen av K1 og K2 varierer avhengig av det individuelle tilskuddet. Sjekk alltid ernæringsetikketen for å se de aktuelle verdiene før du går til innkjøp av et kosttilskudd.

Det er viktig å merke seg at vitamin K kan samhandle med noen stoffer og dermed påvirke medikamenter, spesielt blodfortynnende, derfor er det viktig at pasienter som tar reseptbelagte medikamenter alltid rådfører seg med legen sin før de tar i bruk et kosttilskudd, eller gjør endringer i kostholdet sitt.

Det finnes flere varianter av vitamin K tilskudd som er tilgjengelig for kjøp på nett.

Sammendrag av artikkelen

Det finnes to hovedformer av vitamin K: vitamin K1 og vitamin K2.

K1 forekommer først og fremst som en naturlig kjemisk struktur i bladgrønnsaker, og det er den viktigste kilden til vitamin K vi absorberer gjennom kostholdet. Imidlertid er kroppen vår bedre rustet til å absorbere K2 lettere enn K1, spesielt undertypen MK-7.

Gode kilder til vitamin K2 i kostholdet finnes i fermentert mat, organkjøtt (lever og nyrer), samt i meieriprodukter med høyt fettinnhold (blåost, gammelost og lignende produkter). Den japanske retten natto som består av fermenterte soyabønner, er en spesielt rikholdig kilde til vitamin K2. Kroppen vår produserer også en beskjeden mengde K2 selv gjennom tarmbakterier som naturlig finnes i den menneskelige bakteriefloraen.

Både K1 og K2 er avgjørende for å redusere risikoen for blodpropp, samt sørge for at kroppen opprettholder en sterk beinhelse. Vitamin K2 kan imidlertid også ha beskyttende egenskaper mot noen former for kreft og hjertesykdommer.

Mangel på vitamin K hos voksne mennesker sjeldent og de fleste får i seg tilstrekkelig av begge vitaminer gjennom et sunt og variert kosthold. Imidlertid finnes det tilfeller der et kosttilskudd av vitamin K er hjelpsomt. Dette er spesielt i tilfeller der noen lider av gastrointestinale forhold. Mennesker med cøliaki og lignende plager har en økt fare for å utvikle mangel på vitamin K. Da kan et kosttilskudd ha en økt positiv effekt, men man bør alltid rådføre seg med legen før man benytter seg av nye tilskudd.

Personer som tar blodfortynnende medikamenter, som warfarin, bør ikke innta vitamin K tilskudd før de har rådført seg med en lege. Vitamin K kan samhandle med warfarin og det er derfor viktig at en lege rådføres før inntak. Årsaken til dette er at plutselig nivåøkning av vitamin K i kroppen kan påvirke de antikoagulerende effektene i medikamentet og dermed føre til farlige komplikasjoner, eller blodpropp.