fbpx

Viltkamera test: Våre 4 favoritter til et hvert budsjett (2023)

Vi har sammenlignet 5 av de meste populære modellene på markedet og funnet kameraer ideelle for alle behov. Tilbudet av viltkameraer er stort og det kan være vanskelig å velge mellom bilde, video, forskjellige typer blits og hvordan lagringen foregår. Vår testvinner Movo HC-802A leverer sterkt på samtlige punkter og er dermed det beste viltkameraet blant våre utfordrere.

Movo HC-802A leverer kompakt teknologi kombinert med smarte funksjoner. Ved å ta i bruk smart no-glow teknologi kan kameraet ta raske bildeserier uten at blits eller lys skremmer bort motivet. Dette gjør at kameraet er tilsvarende usynlig i felt for både mennesker og dyr noe som legger et godt grunnlag for å få de unike nærbildene man virkelig ønsker fra et viltkamera. Bushnell gir dermed et direkte innblikk i hvordan naturen forholder seg uten forstyrrelser fra menneskelige elementer. Til informasjon ikke selv testet kameraene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

Viltkamera test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Movo HC-802A
Movo HC-802A er et allsidig viltkamera perfekt til alle typer utendørsfotografering. Uavhengig om du skal kikke nærmere på reven som lusker i hagen eller jobber som profesjonell dyrelivsfotograf, er det få som er bedre enn Movo. Utmerket bildekvalitet, høy slitestyrke, god brukervennlighet er hva du får med Movo Viltkamera.
SJEKK PRISEN →
Brecom CM 2400 Viltkamera 8mp
Med CM2400 får du et rimelig viltkamera med god kvalitet. Kameraet er klar til bruk ut av boksen og krever ingen forhåndsprogrammering. Med 8 MP og 0,8 sek oppløsningshastighet får du et kamera som vil levere gode bilder uten å tømme lommeboka.
SJEKK PRISEN →
Hawke Viltkamera 10MP
Hawke sitt Viltkamera med hele 10MP og 21 stk skjulte IR led gjør dette til et ypperlig allsidig alternativ og perfekt for nattfoto. Kameraet er pakket inn i et robust og kompakt design med praktisk display på baksiden og passer de fleste formål i felt.
SJEKK PRISEN →
Primos Bullet proof 8MP
Primos Bullet proof er det minste og mest kompakte kameraet i testen vår. Her får du et robust kamera som virkelig kan henge med selv i de tøffeste omgivelser og fortsatt levere god kvalitet på bilder og video.
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Movo HC-802A – Best I test

Movo HC-802A

SJEKK PRISEN →

Å kåre Movo HC-802A til «best i test» var ingen sak. Med god margin var det vår favoritt, fordi det er modellen som gir desidert mest for pengene. Viltkameraet er nemlig meget prisvennlig og samtidig utstyrt med flere enestående funksjoner. Også bildekvaliteten er helt utover det vanlige. Skal du ha et av markedets toppmodeller, men uten å betale for mye, er det helt klart Movo Viltkamera du må gå for.

Movo er ikke annet enn et unikt viltkamera perfekt til både hjemmeovervåkning og dyrelivsspeiding. Det leverer dag- og natt bilder i topp HD-kvalitet takket være 24 Mega Piksler, høyoppløselig linsemontering og oppgradert dybdeoptimalisering. I tillegg har kameraet en vid visningsvinkel og blitsrekkevidde, som gir et deteksjonsområde på hele 120 grader. Det gjør at kameraet får med seg absolutt alt som skjer innenfor dets synsfelt.

Ikke nok med det. Movo Viltkamera har også ultrasensitive sensorer som umiddelbart responderer på bevegelse. Det vil si at kameraet skrur seg på så raskt det oppdager bevegelse. I tillegg har det lynrask opptakshastighet helt uten forsinkelser, som gjør at selv dyr i stor bevegelse fanges opp.

Dette er heller ikke det eneste som imponerer med Movo viltkamera. Det har nemlig et stort og oversiktlig display med entydige knapper og enkle funksjoner for økt brukervennlighet, samt en enorm slitestyrke. Takket være det kompakte designet og de robuste materialene, er Movo optimal for alle utendørsforhold – uavhengig om det er snø, regn, vind eller ekstremvarme.

Alt i alt er det få kamera som har like mange bruksområder som dette. Vi har heller ingenting å utsette på hverken slitestyrken, bildekvaliteten, eller brukervennligheten – og når også prisen er bra, så var Movo HC-802A et opplagt valg som testvinner.

 • Viltkamera med HD-kvalitet
 • Reagerer umiddelbart på bevegelse
 • Enorm slitestyrke – passer perfekt for røffere forhold
 • Brukervennlig og prisvennlig

LES MER


2. Brecom CM 2400 Viltkamera 8mp 

SJEKK PRISEN →

Med dette rimelige alternativet fra Brecom får du et solid kamera som leverer godt innenfor forventningene. Kameraet er utstyrt med 8 MP fotolinse og en utløser med hastighet på 0,8-1 sekunder. Med godt lys leverer kameraet fargebilder av god kvalitet, og når det er mørkt rundt kamera vil det ta bilder i svart/hvitt i opp til 10 meters avstand.

Kameraet er klart for bruk rett ut av boksen og kan derfor raskt og enkelt tas i bruk. Med det slitesterke designet og IP54 sertifisering kan du være trygg på at kameraet holder selv i vått eller kaldt vær. Driftstemperaturen for kameraet er satt fra -20 til +60, noe som passer ypperlig for helårsbruk i den norske naturen. Dersom kameraet plasseres i et område med mye trafikk kan sensorens følsomhet enkelt justeres opp.

Med en liten størrelse på 100x70x51mm og hele 4 stk AAA batterier innebygd kan dette lille og kompakte kameraet fra Brecom plasseres tilsynelatende usynlig i de fleste omgivelser. En samling med 40 IR-dioder gjør at kameraet tar gode bilder selv om natten eller i dårlig lys.

Her får man mye for pengene, noe som gjør Brecom CM 2400 viltkamera til et ypperlig valg for nybegynnere innen viltfoto eller erfarne fotografer som krever et stort antall aktive kameraer samtidig.

Megapiksler: 8

Batterilevetid: 1 år

Video: Kun foto

GPS funksjon: Nei

Mulighet for solcelle: Nei

LES MER


3. Hawke Viltkamera 10MP

SJEKK PRISEN →

Hawke sitt viltkamera kommer i et robust og kompakt design. Det er utstyrt med infrarøde LED lysdioder og tar like gode bilder i mørket som i fullt dagslys. Kameraet har et praktisk display på baksiden som gjør det enkelt å justere innstillinger ute i felt. Designet gjør at viltkameraet enkelt sklir inn i omgivelsene både ute i naturen og i bebodde strøk.

En av fordelene med dette viltkameraet er at det er et enkelt og allsidig kamera. Det er ingen kompliserte funksjoner eller behov for lang erfaring med foto for å ta i bruk dette kameraet. Her får man enkelt og greit et bra kamera som på en lettvint måte fanger gode bilder og videoer av det som måtte bevege seg ute i naturen. Dette er perfekt for både erfarne fotografer og nybegynnere innen viltfoto.

Kameraet benytter 8 stk AA batterier som strømforsyning og har en en lagringskapasitet på 32GB. Dette gir godt med rom for både video og foto i lengre perioder uten at man er avhengig av å hente kameraet eller tømme minnet. Kameraet kan filme i hele 60 sekunder sammenhengende i dagslys og 30 sekunder i mørket per videosnutt.

Kameraet kan også benytte en ekstern DC-12V strømforsyning i stedet for batterier dersom det skal plasseres på en fast plass. De praktiske stroppene som følger med kameraet gjør det til en enkel sak å montere det på forskjellige flater eller ute i terrenget. Du kan derfor bruke kameraet som et supplerende overvåkningskamera hjemme eller montere det opp i nærheten av hytten på fast strømforsyning dersom du vil at et oversiktsbilde skal tas jevnlig.

Megapiksler: 10

Batterilevetid: 6 Mnd

Video: VGA

GPS funksjon: Nei

Mulighet for solcelle: Nei

LES MER


4. Primos Bullet proof 8MP

SJEKK PRISEN →

Primos Bullet Proof er et lite og robust kamera som til tross for sin kompakte størrelse leverer ypperlig kvalitet både i form av video og bilde. En kompakt størrelse på bare 20,3×14,7×6,3 cm og hele 9 måneders batteritid gjør det mulig å gjemme bort dette kameraet i utradisjonelle omgivelser og fange de virkelig unike bildene.

Kameraet fokuserer på robust design kombinert med enkel bruk. Her får du et kamera som kan ta ypperlige bilder uten at det er unødvendig komplisert eller pakket med unødvendige funksjoner. Sett i batterier og minnekort og du er klar til å sette opp kameraet. Dette gjør at kameraet er godt egnet for nybegynnere eller erfarne fotografer som bare krever et kamera som er levedyktig selv under de hardeste værforhold.

Det kreves kun 4 stk AA batterier for å holde kameraet i gang, og med en god sensor-rekkevidde på hele 14 meter også i mørket er dette et godt alternativ til en rimelig penge. 1 sekund utløserhastighet og 8 MP gjør at du får flotte bilder av dyr som beveger seg i normal hastighet foran kameraet. Benytter du rammen på hele 32 GB lagring kan kameraet fotografere over lange perioder uten at det blir behov for innhenting eller utbytte av SD-kort.

Det spesielle beskyttende designet gjør at kameraet tåler langt mer enn mange andre kameraer og det har derav fått sitt navn bullet proof. Her får du et kamera som ikke dukker under for press men som er bygd for robust leveranse uansett forhold.

Megapiksler: 8

Batterilevetid: 9 mnd

Video: 720p HD

GPS funksjon: nei

Mulighet for solcelle: nei

LES MER


Ting som er viktig å huske ved valg av viltkamera

Brukervennlighet

En av de viktigste punktene å ta hensyn til når man skal velge viltkamera er brukervennlighet. Dette er tross alt et kamera som skal benyttes ute i felt og det ville være tungvint dersom det krever omfattende innstillinger eller justeringer utendørs for å kunne ta det optimale bildet. Ta derfor høyde for at kameraet er enkelt å bruke og gjerne lar seg fjernstyre via SMS eller APP.

Pris og funksjon

Pris spiller en vesentlig rolle når det gjelder hvor god kvalitet og hvilke egenskaper man får med på kjøpet. Du finner viltkameraer til 700 – 4000,- hvor de billigste kun tilbyr rimelige fotofunksjoner, mens de dyrere og mer avanserte tilbyr video og mulighet for fjernstyring. Dersom du kun er på jakt etter et enkelt viltkamera som skal ta bilder vil sannsynligvis et rimelig alternativ være tilstrekkelig, men dersom du har til hensikt å bruke det på jakt eller til film og høyoppløselige bilder vil du nok ønske å gå for en dyrere versjon. Noen av de grunnleggende funksjonene man bør sammenligne mellom de forskjellige kameraer er;

 • Bilde
 • Video
 • Kamerakvalitet
 • Utløserhastighet
 • Kamerakvalitet (antall MP)
 • Blits
 • Mulighet for fjernstyring (fjern utløsning)
 • Funksjon for å sende bilde/video uten at man må hente kameraet.
 • Lyd/Mikrofon (mulighet for opptak av lyd)

Kamerakvalitet

Det er viktig å ta høyde for at et viltkamera skal fungere alene ute i skogen/naturen uansett sikt og føre. Det er derfor viktig at man tar med i betraktningen at det er nødvendig med et godt kamera for at man skal få ønsket kvalitet på bildene som tas. Vanligvis vil antallet megapixler på viltkameraer variere fra 3 MP til 20 MP, men dersom man velger et kamera med 8 MP eller høyere vil man sikre seg at man får klare bilder med gode detaljer. Mange av de mer avanserte kameraene tilbyr også videofunksjon, og her er VGA, 720 HD og 1920 HD de vanligste standardene. VGA gir ofte et uklart bilde dersom det er dårlig sikt eller lite lys, så det er anbefalt at man velger minimum 720p HD for at man skal få nytte av filmene.

Batteritid og lademuligheter

Det vanligste for viltkameraer er at de har innebygde batterier – gjerne i form av AA. Det som derimot har blitt mer vanlig etterhvert som solcelleteknologien har utviklet seg er at man nå kan koble et solcellepanel til som en ekstern strømkilde eller lader for kameraet. Dette gjør at kameraet kan forbli utplassert over enda lengre perioder og vil spesielt på de mer avanserte kameraene gjøre at du kan ha en langsiktig observasjonspost via kameraet.

Blits og no-glow

En viktig funksjon på viltkamera er blits og da gjerne blits med no-glow teknologi. Dette betyr at kameraet benytter avansert IR-teknologi for å belyse bildene uten at man får det tradisjonelle lysglimtet som kan virke skremmende for dyr. Det er derfor viktig at man vurderer behovet for no-glow teknologi dersom man har tiltenkt å bruke et “gjemt” kamera uten at det forstyrrer omgivelsene, selv ved utløsning.

GPS og observasjonspunkter

Det har etterhvert som teknologien i viltkameraer har utviklet seg blitt mer vanlig å benytte disse som supplerende observasjonsposter. Dette gjøres ved at man benytter sensorene og GPSen til kameraet til å følge bevegelsene til dyr eller finne mønster i bevegelsene deres. Dette gjøres praktisk ved at man innhenter GPS koordinatene gjennom appen eller får dataen ved at man ser på stemplingen av bildene. Vår testvinner Bushnell Trophy Cam HD Aggregator har disse funksjonene innebygd og kan utgjøre en ypperlig følgesvenn dersom det er ønskelig å dekke store områder med få menneskelige poster.

Lang eller kort rekkevidde? 

En av de største forskjellene på enklere og mer avanserte viltkameraer er rekkevidden på sensoren. Dette betyr hvor langt unna objektet kan være før kameraet sin selvutløser funksjon fanger det opp og begynner fotograferingen. Her kan de rimelige variantene være så nærme som 1-12 meter, mens de mer avanserte kan klare avstander over 20 meter. Det er derfor viktig å ta høyde for hva man har tenkt å fotografere og hvordan kameraet skal posisjoneres. Dersom det er over store åpne landskap bør man sikte på lenger rekkevidde enn dersom kameraet er montert i tettvokst skog.

viltkamera test