fbpx

Vegglampe test: Her er våre 7 favoritter for 2023

Det kan være vanskelig å finne det perfekte lys, men med veggbelysning trår man sjeldent feil. Dette er en praktisk måte å belyse rom på, ettersom det tar opp liten plass – og absolutt ingen gulvplass. Dette gjør det enkelt å ty til veggfestet belysning, og ikke minst tar det seg ofte godt ut som en del av dekoret i rommet forøvrig. Vi har derfor samlet 7 gode alternativer dersom du er på jakt etter veggbelysning, med alternativer for både tradisjonelt design og praktisk modernisme.

Vår testvinner fra Colja tilbyr et praktisk design som er lite sjenerende på veggen, samtidig som den yter godt med lys for rommet.

Vegglampe test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Colja firkantet LED-vegglampe
Colja fra Lindby er en praktisk vegglampe som tilbyr G9-LED og svært energieffektiv belysning. Lampen er produsert i gips, noe som gjør det til en enkel jobb å henge den opp og male den i fargen du måtte ønske.
SJEKK PRISEN →
Lanterne Formet LED-vegglampe Ferdinand
Denne robuste lampen fra Lucade kombinerer moderne design med klassisk lanterneutforming, og ble belønnet med Red Dot design award for designet i 2018. 
SJEKK PRISEN →
Auron Funksjonell LED-utespot med sensor
Denne praktiske sensorlampen fra Auron sørger for god belysning av uteplassen når du har behov for det, uten at den krever mye strøm resten av dagen. Den store sensoren sørger for rask respons ved bevegelse, og lampen stilles enkelt inn for å kaste best mulig belysning utover plassen den er tiltenkt. 
SJEKK PRISEN →
Lindby Grazyna LED-vegglampe
Denne vakre vegglampen fra Lindby skaper et varmt lys ved å skape indirekte lys i rommet. Skjermene kaster lys inn mot den mørke bakgrunnen og skaper en balansert kontrast av gull og mørkt som passer ypperlig både som belysning og dekorasjon. 
SJEKK PRISEN →
Lindby Farly utendørs vegglampe
Denne utelampen fra Lindby kommer med et klassisk design og vakre detaljer som farge i rustbrunt metall. Lampen er formet som en klassisk hengelampe og gir varm og god belysning ved bruk av 60W lyspære.
SJEKK PRISEN →
Utendørs vegglampe Margerite med glasskule
Margerite vegglampe har ikke bare funksjonelt lys, men skaper også en elegant atmosfære for boligens fasade ved hjelp av rustisk design og vakre detaljer. Med 60W pære og robust feste, er dette en utelampe som leverer både blikkfang og kvalitet. 
SJEKK PRISEN →
Morena LED utevegglampe 
Morena er en enkel LED-lampe satt i en rund sylinder og som kaster lys i begge retninger. Det enkle og robuste designet sørger for at lampen passer ypperlig både i inngangspartiet og for å belyse fasaden til boligen. Det lite sjenerende designet sørger også for at lampen passer godt uansett arkitektur og design på boligen forøvrig. 
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Colja firkantet LED-vegglampe

Vegglampe test

SJEKK PRISEN →

Colja er en firkantet vegglampe fra produsenten Lindby som tilbyr god belysning ved hjelp av svært energieffektiv G9-LED teknologi. Denne energieffektive lampen sørger for at du oppnår god belysning i rommet uten at det skal gi dyre utslag på strømregningen. Med en 3,5W LED pære som er dimbar kan du enkelt justere lyset i rommet uten at det trenger bli sjenerende.

Lampen er produsert i praktisk gips, noe som gjør den ideell som tilskudd til de fleste rom, og du kan enkelt dekorere lampen etter ønske ved å male eller dekorere den lettvektige gipsen. På denne måten kan du enkelt sørge for at lampen sklir inn på veggen ved å farge den etter bakgrunnen den er tiltenkt å henge på. Det er også lett å male rommet, ettersom lampen kan males sammen med resten av veggen uten at du trenger ta hensyn til å maskere eller fjerne lampen.

Den energieffektive G9-LED teknologien benytter en 3,5W dimbar pære for best mulig justering av lyset. Denne avgir et varmt hvit lys med hele 3000k varmhvitt lys, noe som passer ypperlig innendørs uten at du føler rommet blir kraftig opplyst eller sjenerende.Takket være åpninger i begge ender, kaster denne vegglampen er flott lys langs med veggen og skaper en vakker illusjon av bevegende lys. Den kompakte størrelsen gjør også at lampen passer utrolig godt i for eksempel gang eller på lange vegger hvor det er plass til flere lamper.

Kapslingsgraden på lampen er IP20, noe som tilsier at den er godt egnet for innendørs bruk, men at den ikke bør brukes på våtrom eller utendørs. Vanlig spenning på 230v sørger for at denne lampen passer i de aller fleste hjem.

LES MER


2. Lanterne Formet LED-vegglampe Ferdinand

Lanterneformet, utendørs LED

SJEKK PRISEN →

Denne robuste lampen fra Lucade kombinerer moderne design med klassisk lanterneutforming, og ble belønnet med Red Dot design award for designet i 2018. Dette var mye takket være at lampen tar klassiske preg fra en lanterne, og kombinerer dette med store klare glassflater som moderne belysningsdesign gjerne benytter for optimal belysning.

LED-lampen er konstruert med en solid metallramme for best mulig beskyttelse ved utendørs bruk, samtidig som den har store glassvinduer der lyset enkelt kommer ut. Ved å benytte smart LED-teknologi får du her energieffektive utelamper som avgir hele 3000k varmhvit belysning, samtidig som du får et flott blikkfang med tidløst design.

Lampen benytter en sterk 11w LED-pære som sørger for god belysning rundt huset ditt uten at det fremstår som sjenerende eller overdådig. Lampene avgir god belysning, samtidig som det klassiske designet skaper en vakker atmosfære når det legges et slør av varmt lys rundt huset på mørke kvelder. De mørke fargene passer like godt på en lys bakgrunn som på en mørkere bakgrunn, mens kombinasjonen av metall og glass sørger for tidløst design.

Lampen oppnår IP54-sertifisering, noe som viser til at den er godt egnet til utendørs bruk og skal være isolert for å tåle dårlig vær. Den energieffektive lampen benytter tradisjonell 230v strømforsyning og kan derfor enkelt kobles på de aller fleste strømnett både innendørs og utendørs. Den solide bakplaten festes enkelt til veggen og krever lite monteringsarbeid.

LES MER


3. Auron Funksjonell LED-utespot med sensor

SJEKK PRISEN →

Denne praktiske lampen fra Auron sørger for god belysning av hele uteplassen uten at den kaster bort strøm eller er forstyrrende. Takket være den integrerte bevegelsessensoren sørger lampen for å tennes så snart det er bevegelse i nærheten og å slukke igjen når den ikke lenger oppdager noe bevegelse. Dette sørger for god belysning utendørs i en svært energieffektiv løsning.

Det er mulighet for flere justeringer på sensitiviteten til lampen og, med en sensor som oppdager bevegelse opptil 8 meter unna, passer denne selv på en større gårdsplass eller uteområde. Du kan enkelt justere hvor lenge du ønsker at lampen skal være tent, og kan velge fra 5 sekunder opptil hele 3 minutter fra den først oppdager bevegelse. Dersom det er kontinuerlig bevegelse foran lampen vil den forbli tent frem til dette forsvinner igjen.

Registreringsvinkel på 120 grader sørger for god balanse på lampen og gjør at du kan vinkle den skarpt uten at det blir et hinder for bevegelsesdetektoren. Lampen avgir et universal hvitt lys på hele 4000k som lyser opp godt i mørket uten at det blir blendende for den som er utendørs. Lindby har lang erfaring med å skape smarte LED-design og Auron utespot benytter LED-lys panel med hele 8,4W for å gi best mulig lys til et energieffektivt forbruk.

Lampen er produsert i trykkstøpt aluminium som sørger for en robust overflate og god beskyttelse for LED-panelet som utgjør selve lampen. Det mørkegrå designet gjør at lampen enkelt kan plasseres uten å skille seg ut og, takket være den praktiske foten, fester du enkelt lampen under himling eller under takforing for best mulig beskyttelse, samt minst mulig synlighet.

LES MER


4. Lindby Grazyna LED-vegglampe

SJEKK PRISEN →

Denne avanserte lampen fra Lindby skaper en illusjon av varmt gult lys ved hjelp av LED-indikatorer på baksiden av skjermene som kaster lys på den mørke bakgrunnen. Dette skaper en perfekt kontrast mellom gull og mørkt metall, og passer utmerket som en dekorasjon i stuen eller belysning i gangen. Takket være de energieffektive LED-indikatorene har lampen et svært lavt forbruk samtidig som den tilbyr et stilig design.

Lampen er modulær og du kan enkelt velge hvordan de forskjellige elementene skal henge sammen slik at de passer både dekor og veggen best mulig. De sterke LED-indikatorene kaster et varmt lys utover veggen i en ring rundt lampen og skaper et varmt og behagelig lys. Grazyna passer derfor utmerket som dekor i stuen eller i rom som benytter dempet belysning for å sette stemningen.

Lampen er konstruert i solid metall og farget i en kombinasjon av sort og gull, og stiller således med tidløse kontraster i et moderne design. Kombinasjonen av mørke farger og gull i en metallramme gir lampen et elegant preg, samtidig som den fremstår moderne uten å bli et overveldende blikkfang. Lampen kan virkelig sette prikken over i’en dersom du har mørke eller nakne vegger som trenger et snev av eleganse.

Lampen benytter 17W LED og oppnår en styrke på 3000k. Det varmhvite lyset skaper en behagelig atmosfære i rommet og virker som et avslappende innslag, samtidig som det avgir funksjonelt lys. Den kobles enkelt med 230V strømforsyning og festes på veggen med brakett for å ikke etterlate store merker.

LES MER


5. Lindby Farly utendørs vegglampe 

SJEKK PRISEN →

Denne robuste utelampen fra Lindby tar designet sitt fra klassiske hengelamper og benytter en enkelt 60W lyspære med E27 sokkel som lyskilde, heller enn LED. På denne måten får du et varmt gult lys som passer utmerket sammen med det rustiske designet, dersom du ønsker å tilføye litt elegante detaljer til din bolig.

Lampen er produsert i slitesterkt aluminium og farget i en rustbrun farge som gir lampen et vakkert, men samtidig historisk preg. Glasset rundt lyspæren er blåst med bobler som bygger opp under den historiske illusjonen Lindby skaper med Farly lampen. Det solide veggfestet sørger for at lampen sitter godt montert på veggen, samtidig som designet skaper en illusjon av at den henger løst på kroken.

Det behagelige lyset gir tilstrekkelig styrke til at man enkelt kan navigere seg i mørket, og passer derfor ypperlig som et tilskudd til en fasade eller i inngangspartiet. Lampen kan også passe godt inn på balkong eller veranda, både alene og som en del av møbleringen. Dette er virkelig prikken over i’en for deg som ønsker å utsmykke boligen din med elegante detaljer og skape en herskapelig følelse med moderne håndverk.

Sammenlignet med de andre lampene som benytter energieffektiv LED-teknologi, benytter Farly seg av en tradisjonell lyspære på 60W med E27 sokkel. Dette skaper en bedre illusjon av varmt levende lys enn LED klarer, og passer derfor utmerket for denne lampen. Lampen oppnår IP23 klassifisering, noe som betyr at den er egnet for utendørsbruk i vernede omgivelser og bør derfor plasseres slik at den ikke er utsatt for omfattende uvær.

LES MER


6. Utendørs vegglampe Margerite med glasskule

SJEKK PRISEN →

Margerite utendørslampe er ikke bare funksjonell, men skaper også et elegant blikkfang med historisk preg. Dette er lampen for deg som ønsker å utsmykke boligen med vakre detaljer, samtidig som du får effektiv belysning og god synlighet. Lampen henter inspirasjon fra klassisk lanternedesign, og den rustiske gullfargen gir et vintage inntrykk.

Selve lampen er konstruert i metall som er dekorert med skittent (børstet) gull for å skape et vintage-preg på lampen. Kuppelen er blåst i bobleglass, noe som gir et særpreg med synlige bobler og vakre detaljer for håndarbeid. Sammen skaper detaljene en lampe som gir et herskapelig inntrykk og sikrer vakre detaljer på fasaden med det lille ekstra.

Lampen benytter E27 innfatning og er tilegnet en 60W halogenpære for kraftig utendørs lys. Det er mulighet for å koble på en dimmer, men dette er ikke medfølgende. Det benyttes vanlig 230V spenning og det er derfor mulig å koble lampen på de fleste strømpunkter, både innendørs og utendørs. Med IP23 sertifisering er lampen tilegnet utendørs bruk, men anbefales å monteres på skjermede plasser som inngangsparti eller under tak. Til slutt tilbyr lampen en svært energieffektiv løsning med A++ merking.

Dette er lampen for deg som ønsker å utsmykke boligen med vakre detaljer og virkelig skape et blikkfang i inngangspartiet. Lampen er utsmykket med flere vakre detaljer og fremstår som et stykke tradisjonelt håndverk. Dette er en utmerket lampe for å skape et elegant inngangsparti eller dekorere fasaden på garasjen med det lille ekstra.

LES MER


7. Morena LED utevegglampe

SJEKK PRISEN →

Morena LED-spot er en utelampe satt i en enkel sylinder som gir godt med lys ved at den har lyskilde i begge ender av sylinderen. Dette sørger for at lampen passer ypperlig på fasader, og det lite sjenerende designet gjør at lampen kan tilpasses de aller fleste arkitekturstiler. Lampen kommer i et kompakt og praktisk design, men med avansert LED-spot får du god belysning på hele fasaden.

Lampen er designet i rustfritt stål og kommer i en metallic sort farge som gir en viss eleganse til lampen, uansett om huset er helt nytt eller du ønsker å belyse fasaden til et herskapelig hus med eldre arkitektur. Kombinasjonen av at lampen slynger lys både opp og ned på fasaden, samtidig som lampen selv har et svært lite sjenerende design, gir den et elegant preg og sørger for at den lett passer inn uansett stil på boligen.

Spotlighten utgir et sterkt varmhvit lys på hele 3000K og benytter 2x 4,05W LED-pærer for å gi jevn belysning. Det kompakte designet har gjort denne til en klar favoritt blant mange boligeiere som ønsker å belyse fasade, garasje eller inngangsparti uten å være nødt til å installere store LED-panel eller omfattende lamper.

Morena oppnår IP44 sertifisering. noe som betyr at den er godt egnet for bruk også i omgivelser med fukt og uvær. Lampen kan derfor enkelt plasseres ubeskyttet på fasaden uten at du trenger frykte for at vær og vind skal gi forkortet levetid eller gjøre at det oppstår fukt i lampen. Morena er kablet med 230V strømforsyning og oppnår A+ energimerking, noe som tilsier svært effektiv strømbruk når lyset er tent.

LES MER


Spørsmål og svar om veggbelysning

Det kan ofte være vanskelig å avgjøre om lampen du ønsker er godt egnet for den bruken du har tiltenkt, og vi har derfor valgt å samle noen av de vanligste spørsmålene angående vegglamper nedenfor.

Hva betyr IP sertifisering og hvor viktig er det egentlig?

Dersom du har tenkt å benytte lampen innendørs har IP sertifisering lite å si, men dersom den skal benyttes utendørs eller på våtrom vil det være helt essensielt at lampen har høyere IP sertifisering. Denne beskriver hvor tett lampen er og i hvilken grad den er designet for å holde for eksempel fukt og vann ute av kritiske deler. Det er derfor alltid anbefalt at du benytter lamper med IP44 eller høyere dersom de skal installeres på fasade eller andre steder der de utsettes for vær. Dersom du ønsker at lampen skal være spyleresistent i alle retninger bør du gå for en lampe som er merket med IP66.

Planlegg plassering før du velger lampe

En feil mange begår er at de går til innkjøp av en lampe med flott design før de har planlagt optimal plassering av lampen og dermed ender opp med en lampe som ikke passer på tilegnet plass. Det er derfor viktig at man planlegger på detaljnivå hvor lampen skal plasseres og hvordan det skal legges opp strøm til lampen før man velger design og klasse. Det bør også tas høyde for om man ønsker at lampen skal være dimbar og om det er ønskelig med tradisjonell lyspære eller mer energieffektiv LED-belysning.

Ta høyde for hvordan nytte lyset skal ha

En av de viktigste tingene å ta høyde for er hvilken funksjon lampen skal ha. De fleste vil være enige i at det er lite praktisk med svak belysning over en arbeidsbenk og at det vil ta seg dårlig ut å ha en lyskaster i stuen. Ta derfor høyde for hvilken nytte du har tenkt at lampen skal ha før du går til innkjøp og plassering. Det kan være lønnsomt å ta høyde for om man ønsker kaldt eller varmt lys, og hvilken styrke (lumen) det skal ha. LED og spotlights gir gjerne et skarpt hvitt lys, mens tradisjonelle E27 pærer gir et varmere gult lys som passer godt i oppholdsrom.

Gå for LED om du er i tvil

LED-teknologien har kommet langt de siste årene og man kan i stor grad velge både styrke og varme på LED-belysningen relativt enkelt. Det kan derfor være lurt å gå for en løsning som benytter LED-lys dersom man skulle være i tvil. Årsaken til dette er at du enklere kan justere både lysstyrke og fargetemperatur på LED, sammenlignet med tradisjonelle halogenpærer. Dette kan komme godt med dersom det viser seg at du burde hatt varmere lys eller kraftigere belysning i et område av huset. Det er også langt enklere å skifte LED-pærer dersom de ikke skulle svare til forventningene, ettersom det finnes et langt større utvalg av styrke og farge her enn det du får med E27 sokkel.

Sørg for at dimming er en mulighet

De fleste LED-lamper har mulighet for dimming, men det er ikke alltid lagt opp til at dette skal være en mulighet på kursen lampen installers. Det er derfor viktig at det undersøkes og eventuelt legges opp til dimbar belysning på riktig kurs dersom det er hensikten at man skal kunne justere styrken på rommets belysning. Vi anbefaler alltid at EL-arbeid blir håndtert av profesjonelle aktører.