fbpx

Utelys test: Her er ekspertener 7 favoritter i 2023

Å velge riktig utelys er en undervurdert oppgave som altfor mange tar for gitt. Spesielt i mørketid kommer utebelysningen til sin rett og kan i stor grad bidra til en magisk atmosfære.

Formålet med denne artikkelen er å gi deg bedre oversikt over det store utvalget av utelys som finnes på dagens marked og å hjelpe deg å finne modellen som passer deg og ditt budsjett best.

Artikkelen inneholder syv populære utelys som passer til ethvert bruk og som passer ethvert budsjett. Til informasjon så har ikke vi testet modellene, men testen er basert på omtaler og spesifikasjoner. Les videre og finn modellen som passer deg!

Utelys test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Philips Hue Lucca Pullert
Et utsøkt gatelys fra Populære Philips Hue. Her kan du både skifte farge og dimme lyset akkurat som du vil, rett fra mobilen.
SJEKK PRISEN →
Philips Hue Lucca
Dersom du er på utkikk etter en hagelampe, er dette den beste modellen for deg. Her får du lang levetid og smartstyring, i tillegg til en meget god belysning.
SJEKK PRISEN →
Philips Hue Turaco
Et funksjonsrikt vegglys som både lyser godt og gir deg en unik stemning ved inngangspartiet. Her får du ekstremt mye for pengene.
SJEKK PRISEN →
Led gatelys
Det ultimate arbeidslys. Trenger du rikelig med belysning på gårdsplassen din er det få lys som egner seg bedre enn dette.
SJEKK PRISEN →
Lysslynge Star Trading Glow
Et flott lite utelys som passer ypperlig på verandaen, i sommerhagen eller som belysning på et tre. Her får du også markedets beste pris.
SJEKK PRISEN →
Display Solcelle Bastia Star Trading
Solcellelampe som ikke bare sparer miljøet, men som også sparer deg mye penger på sikt. Her slipper du innkjøp av nye batteri, samt at du unngår dyre strømregninger.
SJEKK PRISEN →
Marksløjd Regal
Dette er en hagelampe av høyeste kvalitet. Denne er laget av førsteklasses materialer, gir rikelig med lys, i tillegg til å være meget elegant å hvile øynene på.
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Philips Hue Lucca Pullert—Gatelampe

SJEKK PRISEN →

En fantastisk gatelampe fra anerkjente Philips Hue. Her får du en rekke praktiske egenskaper som smartstyring, dimming og fargestyring. I tillegg har den en lang levetid på hele 25 000 timer, samt en automatisk timer som kan både skru av og på lyset uten at du trenger å gjøre noe.

Fremstilt i høy kvalitet

Materialene i gatelampen er av førsteklasses kvalitet – den er blant annet fremstilt i antrasittgrå aluminium av meget høy kvalitet. Denne vil derfor tåle det skiftende skandinaviske været, og det vil ta mange år før den vil begynne å bli slitt.

Materialet gir også et veldig elegant utseende, og Philips Hue er enkelt og greit en fryd for øyet. Lysene på lampen byr på rikelig med belysning og er den stasjonær vil du ikke ha noe problem med å navigere deg frem i vintermørket.

Målene på lampen er på 14 x 77 centimeter, og størrelsen sammen med lysstyrken gjør denne modellen ypperlig til å ha i en innkjørsel eller i gaten utenfor innkjørselen din.

Smartstyring

Denne er kompatibel med alle smartenheter, noe som gir deg mulighet til å styre lysene via mobilen din. Du kan justere lysstyrken, fargen, og automatisere dette ved å bruke en timer.

For oss er dette det ultimate gatelys, og det er vanskelig å finne bedre modeller enn denne. Med andre ord er dette et meget godt kjøp, selv om prisen er noenlunde høy.

Oppsummert

 • Passer best som gatelampe
 • Gir rikelig med lys
 • Du kan dimme, skifte farge og generelt styre lampen via mobilen din
 • Noenlunde høy pris

LES MER


2. Philips Hue Lucca—Hagelampe

SJEKK PRISEN →

Denne modellen er nesten identisk med Lucca Pullert – forskjellen ligger i at denne er litt mindre. Derfor er Philips Hue Lucca bedre egnet som hagelampe, fremfor som gatelampe. Prisen er også litt rimeligere, men den byr fortsatt på en rekke praktiske funksjoner.

Smartstyring

Har du smartenheter med iOS, Android eller Apple Homekit, kan du enkelt styre lysene via mobilen din. Til og med stemmestyring fungerer godt dersom du gir tydelige kommandoer.

Alle lys fra Philips Hue er enkle å forholde seg til, og denne er ikke noe unntak. Her styrer du lysstyrke, lysfarge og dimming enkelt fra mobilen din. Ønsker du at lysene skal skru seg automatisk av eller på er det bare å stille inn dine foretrukne tidspunkt for dette, så tar Philips Hue seg av resten.

Denne modellen er faktisk så smart at lyset kan tilpasses ut ifra musikken du spiller. Fargene vil da skifte og blinke alt ettersom hvilken rytme musikken har. Dette er en morsom effekt – spesielt for de minste barna.

God belysning

Lucca er en hagelampe som lyser svært godt – her vil du garantert få tilstrekkelig med lys i hagen. Denne passer ypperlig langs blomsterbed, ved inngangspartier eller hvor som helst du måtte trenge litt ekstra lys.

Prisen på knappe 1000 kroner virker kanskje høy, men vi mener absolutt denne er verdt investeringen med tanke på hvor mange gode funksjoner du får med denne hagelampen.

Oppsummert

 • Praktisk hagelampe
 • Styres via alle smartenheter
 • Du kan justere lysstyrke og farge akkurat slik du ønsker
 • Overkommelig prislapp

LES MER


3. Philips Hue Turaco—Vegglampe

SJEKK PRISEN →

Dersom du ønsker belysning på husveggen er dette modellen å gå for. Veggelampen festes enkelt på veggen og gir ikke bare godt med lys, men også en elegant atmosfære rundt huset ditt. Lampen er en nytelse å se på, samt at den har en rekke hjelpsomme funksjoner.

Fargerik

Det unike med lampene fra Philips Hue er at de kan lyse i mange forskjellige farger. Du kan for eksempel velge favorittfargen din eller tilpasse fargene ut ifra anledningen.

Rundt juletider vil lysene utvilsomt bidra på julestemningen dersom du stiller inn riktig farge, og om sommeren kan de også bidra til å gi deg den herlige tropiske følelsen.

Det beste ved denne modellen er imidlertid hvor enkelt det er å skifte farge. Dersom du har kjøpt fire modeller som skal være plassert rundt i huset ditt kan du styre alle disse ved kun å gjøre noen tastetrykk på mobiltelefonen din. Enklere blir det ikke.

Vår dom

Du finner ikke bedre vegglamper enn dette på markedet, og det er nesten litt sjokkerende at Turaco Vegglampe «bare» koster 700 kroner.

Sammenlignet med andre Philips Hue modeller er dette ganske lite, men du får likevel de samme praktiske funksjonene og like sterk belysning.

I tillegg har den lang levetid, et flott utseende og en praktisk størrelse. Dette er rett og slett et godt kjøp som passer like godt på alle moderne husvegger.

Oppsummert

 • Vegglampe
 • Gir rikelig med lys og er utstyrt med en rekke forskjellige farger
 • Styres via din smartenhet eller ved hjelp av stemmestyring
 • God pris

LES MER


4. Led gatelys—Gårdsbelysning

SJEKK PRISEN →

Et kraftig utelys med en lysstyrke på hele 10 000 lumen. Belysningen til denne er enestående og du skal lete lenge etter bedre belysning enn dette. I tillegg har den en enorm slitestyrke, slik at du er sikret flott belysning i mange år fremover.

Dagslysfarge

Mens Philips Hue kan skifte mellom utallige farger, har denne modellen bare en enkelt farge å by på. Dette er en dagslyslignende farge som er veldig behagelig å ha på mørke kvelder. Spesielt om vinteren vil denne på mange måter bidra til å forlenge dagslyset, takket være den skarpe og klare fargen.

I tillegg til dette, lyser lampen svært godt og dekker et enormt område. Derfor er det ofte nok med kun en slik lampe for å belyse gårdsplassen din, med mindre du har en svært stor gårdsplass.

Det du imidlertid må være oppmerksom på med denne modellen er at den trenger et festerør, noe som ikke medfølger. Dette må kjøpes separat om du ikke har det fra før.

Høy pris

Selv om selvet lyset til gårdsbelysningen er fullstendig enestående, synes vi 1500 kroner er i det meste laget. Spesielt siden den mangler funksjoner som smartstyring, dimming og skifting av farge. Dette er med andre ord et «kjedelig» lys med en altfor høy prislapp, men til gjengjeld er dette et av de kraftigste gårdslysene på dagens marked.

Hvorvidt 1500 kroner er verdt å betale må nesten være en vurdering du selv er nødt til å ta.

Oppsummert

 • Kraftig gårdsbelysning på hele 10 000 lumen
 • Utstyrt med dagslysfarge
 • Belysningen dekker et stort område
 • Festerør må kjøpes separat
 • Koster mye

LES MER


5. Lysslynge Star Trading Glow—Utendørsbelysning, lyspære

SJEKK PRISEN →

En flott liten lyslenke bestående av ti LED-pærer. Denne gir rikelig med lys over større områder, i tillegg til å skape en meget koselig stemning. Prisen er også eksepsjonelt lav, så her får du ekstremt mye for pengene.

Batteridrevet

Siden lyslenken er drevet av to AA-batterier kan du henge opp utelyset hvor enn du måtte ønske, uten å tenke på at den må være tilkoblet stikkontakt. Levetiden er også lang, på nærmere 60 timer, noe som gjør at lampene lyser lenge før batteriene må skiftes ut.

Lysene lyser svært godt, og siden lenken er på 1 meter kan du lage en fin rekke med lys i hagen din ved å feste dem på trær eller langs søylene på verandaen. Uansett plassering vil de lyse godt opp og gi en herlig stemning.

Sensasjonelt lav pris

Her betaler du rundt 300 kroner, noe som er veldig lite sammenlignet med andre utelys på markedet. Sammenligner du denne med Philips Hue modellene kan du kjøpe to til tre lenker til samme pris dersom du kjøper denne modellen i stedet.

Lyslenken mangler imidlertid funksjoner som smartstyring og fargeinnstillinger og kan derfor kategorisere som veldig simple lys. Likevel er de et meget godt kjøp til enhver uteplass du måtte ha på grunn av sin rimelige prislapp.

Oppsummert

 • Flott lyslenke utstyrt med ti pærer
 • Batteridrevet
 • Lenken er 1 meter lang
 • God pris

LES MER


6. Display Solcelle Bastia Star Trading—Solcellebelysning

SJEKK PRISEN →

Her får du testens eneste solcellelampe, som betyr at den er drevet at solceller fremfor batteri eller strøm. Det gjør at du slipper nye innkjøp av batterier, samtidig som at bruk av lampen ikke påvirker strømregningene dine. Lampen lades og får energi gjennom at sollys lyser på den.

20-pakning

Dette er den ultimate veidekorasjonen langs inngangspartiet ditt, ettersom denne modellen kommer i en pakning som inneholder 20 solcellelamper. Disse kan utgjøre en sti av lys som kan vise vei fra gårdsplassen til inngangsdøren din i kveldsmørket.

Lampene stikkes enkelt ned i bakken der du ønsker dem og begynner å lyse så fort det er mørkt. Det samme gjelder på dagtid. I det lampene registrerer dagslys skrur de seg sakte men sikkert av.

Målene på lyktene er på 39 x 32 centimeter, noe som gjør dem godt synlige i hagen, uten at de er for ruvende.

Svak belysning

Det er flere fordeler med å ha solcellelamper. For det første sparer du miljøet, og for det andre så koster det deg ikke noe ekstra i utgifter.

Du slipper altså å gjøre nye innkjøp av batteri, samt at de ikke vil ha noen påvirkning på strømregningen din. Du vil derfor spare en del penger dersom du investerer i denne modellen.

Det negative med solcellelamper er at belysningen ikke er den beste. Dette er for så vidt ikke et problem, da pakningen inneholder hele 20 lykter. Disse vil sammen gi rikelig med lys.

Alt i alt er dette et godt kjøp som vi så absolutt kan anbefale.

Oppsummert

 • Inneholder 20 lykter som stikkes i bakken
 • Drives av solceller fremfor batteri eller strøm
 • Har mål på 32 x 39 centimeter
 • Noenlunde svak belysning fra hver enkelt lampe

LES MER


7. Marksløjd Regal—Hagelampe

SJEKK PRISEN →

Dersom du ønsker en stasjonær, jordet hagelampe er dette den beste modellen du kan kjøpe. Denne er beregnet for fast jordet installasjon og må derfor graves ned i bakken. Fordelene med Marksløjd Regal er mange, og da blant annet at den tilbyr en kraftig lyskilde som bruker minimalt med strøm.

Stor størrelse

Stolpebelysningen er ganske stor i størrelsen, med en høyde på 80 centimeter og en bredde på 14 centimeter. Vekten er på to kilo, noe som gjør denne til blant de største utelysene på markedet.

Fordelen med en stor størrelse er at lyset er veldig kraftig og lyser opp et relativt stort område. Lyskilden er LED og materialet er av aluminium og plast. Dette gjør lyset til et meget elegant utelys som passer fint inn i alle hager.

Lampen tåler i tillegg svært mye og er spesialutviklet for å håndtere nordisk klima. Du trenger med andre ord ikke å bekymre deg for at lyset skal få slitasje og bli ødelagt.

Høy pris

Den avlange stolpen kan bli noe stusselig om den står alene, og egner seg bedre dersom den står sammen med en tilsvarende modell. Det negative med dette er at det koster skjorta. Bare en modell koster nærmere 2000 kroner, noe som er en ganske heftig investering for å være et utelys.

Det må imidlertid sies at det er svært få modeller som er like elegante som denne, og derfor kan det være verdt investeringen dersom du har noen tusenlapper å avse.

Konklusjon er at dette er et fantastisk kjøp dersom du ikke blir skremt av en høy prislapp.

Oppsummert

 • Kraftig hagelampe
 • Stor størrelse
 • Godt LED lys som lyser opp store områder
 • Skyhøy pris

LES MER


Slik velger du riktig utebelysning

Hvilken utebelysning du skal velge kommer i stor grad an på hvilket uteområde du skal bruke lyset ditt på. Vi skal se nærmere:

Inngangspartiet

 • Velg et praktisk lys som lyser opp døren slik at du finner nøkkelhullet. Lys som festes på veggen er ofte det beste alternativet her.
 • Unngå lys som blender deg i ansiktet.
 • Spredt lys, som ikke er for fokusert og skarpt kan være et godt valg.

Gårdsplassen

 • Lys opp gangveien og oppkjørselen din slik at du ser hvor det er glatt.
 • Bakkebelysning eller stolper som stikker i bakken er et godt alternativ. På denne måten kan du lage en liten sti av lys som lyser opp veien.

Hagen

 • Her kan du bruke kreativiteten og fantasien din. Lyslenker som du fester trær kan være et godt alternativ; eventuelt lysstopler som du stikker i bakken.
 • Lys opp områdene i hagen du og familien din tilbringer mest tid på.

Balkong og terrasse

 • Her er atmosfæren minst like viktig som hvor god belysningen skal være.
 • Funksjoner som dimming og farge skaper en unik stemning.
 • Philips Hue lamper er et godt alternativ, da disse har en rekke morsomme og praktisk funksjoner.

Dine preferanser har naturligvis også mye å si for ditt valg av utelys. Du finner modeller i nesten alle størrelser, design og ikke minst prisklasser. Velg derfor utelyset du mener passer best for dine behov og ditt budsjett.

Hva er forskjellen på LED lys og Solcellelamper?

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er en diode som omsetter elektrisk energi til lys. Altså, lyser LED av at den får strøm. En slikt lys anses som en moderne lyskilde som leverer et bredt spekter av fargevarianter slik at du kan tilpasse lyset i forhold til hva som skal belyses.

En solcellelampe er derimot en lampe som får energien sin fra solstråler. Innebygde solceller i lampen omsetter solenergien til elektrisk energi ved hjelp av en såkalt fotovoltaisk effekt. Den elektriske energien som så oppstår brukes direkte til belysning eller lagres i batteriene.

Fordeler og ulemper

 • Du sparer penger på innkjøp av batteri og på strøm.
 • Solcellelamper lyser imidlertid en del svakere enn LED lys, i tillegg at de svært sjelden kommer med fargeeffekter.

Dette har vi sett på

Dette så vi etter når vi vurderte utelysene:

 • Lysstyrke
 • Lyseffekt (mulighet for ulike farger?)
 • Funksjoner som smartstyring, dimming og fargevalg
 • Pris

Utelys test