fbpx

Tursko test: Her er forbrukernes 7 favoritter (2022)

Uavhengig om du skal på korte eller lengre turer i skog og mark, er det liten tvil om at gode tursko forbedrer turopplevelsen. Ved å samle og gjennomgå de mest populære modellene på dagens marked, ønsker vi å hjelpe deg å finne turskoene som passer deg.

Etter utallige timer med analyser, ble Zg Lite Gtx testvinneren. Dette er en utrolig behagelig fjellsko i Gore-Tex, som blant annet har Ripstop. Leter du etter en sko som er perfekt til røft terreng, burde du gå for Slope Original GTX.

Dette er en robust men samtidig lett fjellstøvel med god passform og utmerket grep. Ser du etter andre modeller, finner du garantert din favoritt i vår tursko test sammeligning.

VÅRE favoritter

 • Gode materialer
 • Høy pris
 • Robust, men likevel lett
SJEKK PRISEN →
 • Svært komfortabel tursko
 • Vanntett og pustende
 • Fjærlett
SJEKK PRISEN →
 • Stabil tursko med god komfort
 • Vanntett og eksepsjonell pusteevne
 • Passer alle underlag
SJEKK PRISEN →

Tursko test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Zg Lite Gtx
Å kåre «beste» tursko er naturligvis ingen enkel oppgave, men til slutt stakk disse fjærlette turskoene seg ut som enestående testvinner. Her får du en behagelige sko som er både vanntett og pustende, i tillegg til at den gir optimal støtte rundt anklene.
SJEKK PRISEN →
Alfa Eggi Advance GTX M
Elsker du å gå i røft og ujevnt terreng, er disse perfekte for deg. Her får du en fantastisk tursko som er både lett og solid.
SJEKK PRISEN →
Moab Speed GTX Herre
Denne eksklusive turskoen fra Moab Speed tar innovasjon til nye høyder. Her får du en allsidig og komfortabel tursko med en kvalitet fra øverste hylle, noe som gjenspeiler seg i dens enorme slitestyrke. Med disse kan du gå dagen lang i allslags terreng uten ubehag.
SJEKK PRISEN →
MITTET OVERTREKKSKO – SVARTE FOTPOSER
Disse populære overtrekkskoene er termiske, som vil si at dem er utviklet i en kvalitet som er av det ypperste slaget. Mittet er perfekt om du ikke ønsker å fryse på vinterstid da disse trekkes enkelt over enhver sko, og gir dermed en optimal varme.
SJEKK PRISEN →
SCARPA – KALIPE STONE
Denne eksklusive turskoen fra Moab Speed tar innovasjon til nye høyder. Her får du en allsidig og komfortabel tursko med en kvalitet fra øverste hylle, noe som gjenspeiler seg i dens enorme slitestyrke. Med disse kan du gå dagen lang i allslags terreng uten ubehag.
SJEKK PRISEN →
Mescalito Tursko Herre
Scarpa Mescalito er den ultimate allround tursko. Dette er en nyere og lettere tursko fra den anerkjente giganten Scarpa. Her får du en sportslig og elegant modell som gjør at du kan bevege deg raskt og komfortabelt i allslags terreng.
SJEKK PRISEN →
Alfa Militær
En populær favoritt, utviklet så tidlig som 1976. Denne blir bedre jo mer den brukes, og er et godt valg for alle turentusiaster.
SJEKK PRISEN →

Tursko test: Her er våre favoritter

1. Zg Lite Gtx — Testvinner

SJEKK PRISEN →

Å kåre «beste» tursko er naturligvis ingen enkel oppgave, men til slutt stakk disse fjærlette turskoene seg ut som enestående testvinner. Her får du en behagelige sko som er både vanntett og pustende, i tillegg til at den gir optimal støtte rundt anklene. Prisen er heller ikke den verste, i alle fall om dens skyhøye kvalitet er tatt med i betraktning.

Svært komfortabel

Det viktigste i en tursko er selvsagt at den skal sitt komfortabelt på foten. Derfor er det egentlig umulig for oss å si at denne er best for deg. Vi tror likevel Zg Lite er en sko som kommer til å sitte godt på enhver fot. Skoen er nemlig laget i skinn, som gjør at den tilpasser seg etter formen på foten din.

I tillegg har den en fremragende innersåle av modellen «Comfort-Flex Plus», som er både dempende og sklisikker. Med disse sålene kan du gå i timevis, og det helt uten ubehag. Dessuten er skinnet på skoen både vanntett og pustende. Skulle det være varmt når du går på tur, vil ikke føttene bli svette og klamme da skoen sirkulerer godt. Det er heller ikke fare for å bli våt, må dere passere over mindre elver og bekker.

Videre er skoen fjærlette og veier dermed minimalt. Du kan altså gå på fjellet uten å føle at tunge sko holder deg igjen. Den har attpåtil en unik ankelstøtte, som gjør at du ikke vil oppleve slitne bein, selv under krevende og kuperte terreng. Skoen er dessuten smidig og derfor enkel å ta av og på, samt at den passer like godt på sommeren som på vinteren.

Slitesterk

En annen ting som imponerte med turskoen fra Zg Lite er dens fenomenale kvalitet. Skoen er som nevnt, i lær i tillegg til å være syntetisk. Det gjør at du kan gå på turer i både skog og mark opptil flere ganger i året, og da i mange år – uten at skoen opplever slitasjen. Denne slites ikke ut med det første, og kommer garantert til å være en god turkamerat i mange år.

Konklusjon

Prisen på zg lite er kanskje høy, og dette er utvilsomt en av de mer kostbare modellene. Den er derimot verdt hver eneste krone, ønsker du en allsidig fjellsko som passer like godt på sommer og vinter, og som gir eksemplarisk komfort. Skoen imponerer også med sin enorme kvalitet, og i alt i alt er den en fabelaktig fjellsko, som vi tror vil passe enhver turentusiast.  

Oppsummert

 • Svært komfortabel tursko
 • Vanntett og pustende
 • Fjærlett
 • Optimal støtte rundt anklene
 • Noe høy pris

LES MER


2. Slope Original GTX — Best I tøft terreng

SJEKK PRISEN →

Disse klassiske turskoene ble først utviklet allerede for 40 år siden, men har siden gjennomgått store forbedringer. Det som gjør disse unik er dens enestående grep, eksepsjonelle passform, og enorme slitestyrke. Skal du på turer i røft terreng, tror vi denne vil gjøre en utmerket jobb.

Allsidig tursko

Selv om vi oppfatter denne som best i tøft terreng, kan du selvsagt også bruke den på enklere dagsturer eller som en fritidssko. Dette fordi skoen har et flott design, med lekre nøytral farger som gjør at den passer god til hverdagslig bruk.

Det som derimot gjør at vi foretrekker disse under krevende forhold er takket være dems enorme grep. Undersålen har nemlig brede dype mønster som gjør at du kan vandre over kuperte steiner og greiner, uten risiko for å skli dersom det er det vått. Skoen sitter som støpt på all slags underlag, og da til og med på snø og is.

I tillegg isolerer skoen bra mot kulde, samtidig som den sirkulerer svette og fuktighet. Det er med andre ord en sko som kan brukes både på turer om sommeren og om vinteren. Dempingen i er også aldeles fabelaktig. Selv på langturer vil du ikke oppleve slitne og vonde bein. Dette er særdeles gunstig, og ikke minst viktig, hos en tursko.

Unik passform

Også passformen på den klassiske turskoen fra Slope er utmerket. Det vil si at den former seg etter foten, og vil derfor ikke oppleves som stiv og vond rundt diverse områder. Dette på grunn av dens fremragende materialer.

Konklusjon

Er du ofte på fjelltur uansett vær og vind, er det få modeller som egner seg bedre enn Slope Original. Dette er en sko som er spesialutviklet for tøffere forhold, men som også passer fint som fritidssko. Vi ble også imponert over dens gode passform og komfort, samt dens høye kvalitet.

Prisen er dessverre nokså høy, så om du handler på budsjett eller er på tur bare en sjelden gang, burde du gå for rimeligere modeller. Stiller du skyhøye krav derimot, er dette utvilsomt en tursko som vil innfri.

Oppsummert

 • Klassisk og allsidig tursko
 • Best i tøft terreng
 • Enestående passform
 • Isolerer mot kulde samtidig som den er «pustende»

LES MER

3. Moab Speed GTX Herre — Klassisk design

Moab Speed GTX Herre

SJEKK PRISEN →

Denne eksklusive turskoen fra Moab Speed tar innovasjon til nye høyder. Her får du en allsidig og komfortabel tursko med en kvalitet fra øverste hylle, noe som gjenspeiler seg i dens enorme slitestyrke. Med disse kan du gå dagen lang i allslags terreng uten ubehag.

Designet for en aktiv livsstil

Skoen er designet for en aktiv livsstil og passer derfor ypperlig for varierte aktiviteter i alle sesonger. Du kan med andre ord løpe og gå i både fjell og mark dersom du har sko fra Moab Speed. De vil til enhver tid sitte som et skudd, ettersom yttersålen av Vibram sørger for et enestående grep.

Uansett om du løper eller går på gress, grus, stein eller asfalt er du sikret et godt grep. Du kan til og med bruke skoen innendørs dersom du foretrekker det. Andre ting vi likte godt er at skoen er bygget på en Rock plate foundation med resirkulerte blonder, fôr og fotseng. Skoen er konstruert med Gore-Tex vanntetting, FloatPro og en Vibram EcoDura såle, en forbindelse laget av minst 30% resirkulert materiale.

Den har også et 100% resirkulert meshför pluss en polstret krage med en beskyttende tåhette. I tillegg er PU-skummet på innersålen avtakbart, slik at skoen også kan brukes på både varme og kalde dager.

Allsidig sko

Det som imponerte oss mest med denne klassikere av en tursko er hvor allsidig den er. Dens stilrene design og flotte mørke farge gjør at denne kan brukes i nesten alle anledninger, men den er spesielt perfekt for den aktive person. I tillegg er undersålen så fleksibel at skoen passer alle underlag, noe som er unikt blant tursko.

Dette er uten tvil en god investering for enhver «fjellgeit». Skoen er nemlig svært prisvennlig, i tillegg til at den gir en komfort helt utenom det vanlige. Elsker du å løpe i kupert og vanskelig terreng, tror vi helt klart denne er et godt valg. Dette på grunn av skoens lave vekt, gode stabilitet og enorme demping.  

Oppsummert

 • Stabil tursko med god komfort
 • Vanntett og eksepsjonell pusteevne
 • Passer alle underlag
 • Prisvennlig

LES MER


4. MITTET OVERTREKKSKO – SVARTE FOTPOSER — Mest slitesterke

MITTET OVERTREKKSKO – SVARTE FOTPOSER

SJEKK PRISEN →

Disse populære overtrekkskoene er termiske, som vil si at dem er utviklet i en kvalitet som er av det ypperste slaget. Mittet er perfekt om du ikke ønsker å fryse på vinterstid da disse trekkes enkelt over enhver sko, og gir dermed en optimal varme. I tillegg har den en gunstig prislapp, slik at du her får mye for pengene.

Perfekt til vinterbruk

Dette er noe av det beste du kan ha med på kalde turer for å holde deg varm på beina. Trekk over skiskoene, fjellstøvlene, turskoene rett oppi når du ankommer leir og du vil garantert ikke begynne å fryse. Du kan også bruke dem uten sko, men noen tykke ullsokker eller ragsokker, og du vil garantert ikke fryse. Planlegger du overnattingsturer på fjellet eller i skogen om vinteren, er dette helt klart et «must» å ha i tursekken.  

Videre passer trekket alle typer sko, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at dine sko ikke passer. De veier også lite, kun 800 gram, samt at de tar minimalt med plass i tursekken. De blir heller ikke skadet av sammenrullingen.

Overtrekkskoen har dessuten en utmerket kuldebestandighet takket være dens høyisolerende PU-såle. Selv på dager hvor temperaturen er skremmende kald, skal det altså mye til før du begynner å fryse på beina.

Brukervennlig

En annen ting som er bra, er at skoen er utrolig enkel å ta av og på. Den har nemlig en frontåpning til tåen, samt en vanntett glidelås i tillegg til borrelås lukking. Dessuten har skoen innvendig strammesnor med hurtiglås.

Så selv om skoen er nokså stor og lang, er det ingen skak å få den til å sitte godt rundt foten. Du finner til og med en elastisk lisselås med snorlås på toppen av tekstilskaftet. Dette gjør skoen svært enkel å stramme.

Konklusjon

Enhver vinterentusiast som elsker skiturer på fjellet vil nok finne disse som et godt kjøp. Med Mittet overtrekksko vil du mest sannsynlig si farvel til kalde tær og føtter. De sørger også for at skoene holder seg tørre, da de er utstyrt med vannbestandige materialer.

Selv ikke prisen er det verste, og her får du absolutt god verdi for pengene. Alt i alt anser vi dette som et meget godt kjøp, og ikke minst viktig kjøp, skal du mye på fjellet om vinteren.

Oppsummert

 • Overtrekksko, perfekt til vinterbruk
 • Lav vekt og tar minimalt med plass i sekken
 • Passer de fleste skotyper
 • Gir enestående varme

LES MER


5. SCARPA – KALIPE STONE — Lett og komfortabel

SCARPA – KALIPE STONE-BLACK

SJEKK PRISEN →

Scarpa Kalipe er en holdbar lærsko som er både lett og komfortabel. Denne er et strålende valg for deg som ønsker en luftig tursko til bruk på varmere dager. Ripstop tekstilet kombinert med Gore-Tex membranen gjør at skoen er både vanntett og pustende. Du kan derfor gå på tur helt uten å oppleve å få våte og klamme føtter.

Slitesterk

Kalosjeringen rundt skoen gjør at du får en meget slitesterk sko med lang holdbarhet, mens snøresystemet med doble låsekroer gjør at du enkelt tilpasser skoen etter egen passform. Disse er også utstyrt med EVA mellomsåle, samt en Vibram yttersåle. Kombinert sørger disse for et trygt og stabilt grep på både vått og tørt underlag. Vekten på Scarpa Kalipe er på 340 gram, mens skaftehøyden er på 8.5 centimeter.

Du får altså markedets letteste sko, mens den lave kanten gjør den godt egnet til bruk på varmere dager. Skoen lufter godt og er derfor svært behagelige å bruke selv på de varmeste dagene.

En annen ting vi likte godt er dens stilrene design og utseende. Disse kan ikke bare brukes på fjellet, men også til byvandring og til hverdagslig bruk. Den har dessuten en slitestyrke som gjør at du kan nyte behagelige sko i mange år. Med disse slipper du å ty til innkjøp av nye sko for hvert år som går.

God demping

Dempingen til skoen er det heller ikke noe å pirke på. Den har nemlig en tykk yttersåle som gir en god stabilitet i tillegg til optimal demping. Selv om du går fjellet der underlaget er meget hardt, skal du kunne gå uten risiko for vonde føtter.

Konklusjon

Det er vanskelig å finne fjellsko som er lettere og mer luftige enn denne modellen. Dette er den perfekte fjellsko til bruk om sommeren, men kanskje mindre egnet til bruk om vinteren. Ettersom ankelhøyden er lav, ville vi ha styrt unna disse dersom du ser for deg gå turer i dyp snø.

Da er det bedre med sko med en høy kant for å unngå å bli våt. Likevel er vi mektig imponert over denne modellen og den anbefales på det aller sterkeste.

Oppsummert

 • Fjærlett fjellsko
 • Enestående grep
 • Perfekt til bruk på varmere dager
 • Lav ankel

LES MER


6. Scarpa Mescalito Tursko Herre God allrounder

Mescalito Tursko Herre

SJEKK PRISEN →

Scarpa Mescalito er den ultimate allround tursko. Dette er en nyere og lettere tursko fra den anerkjente turklærgiganten Scarpa. Her får du en sportslig og elegant modell som gjør at du kan bevege deg raskt og komfortabelt i allslags terreng.

Komfortabel

Scarpa Mescalito har middels bred såle, mens Gore-tex membranen sikrer at den er vannavstøtende og samtidig pustende. Du slipper derfor å bli våt på beina som følge av vått terreng eller klamme føtter.

Den har videre såle som sitter som limt til fjellet, mens Tåpartiet har også en egen klatresone som gir maksimal kontaktflate mot små fottak. Overdelen er laget i semsket skinn som tilpasser seg foten ved bruk. Gore-Tex membranen holder fuktighet ute. Snøringen går helt frem til tåboksen og gir presis stramming til hele foten. I front er skoene ekstra forsterket med gummi. Bred lest som passer godt til norske føtter, og EVA mellomsåle som gir god demping på harde underlag.

Scarpa Mescalito er rett og slett en sko som passer alle tekniske anmarsjer, vel så enklere turbruk og selvsagt hverdagslig bruk.

Konklusjon

Vi opplevde skoen fra Scarpa som fantastisk! Mescalito er skoen for deg som vil ha en som kan brukes til både jobb, fritid og turbruk. Perfekt for anmarsjer og turer i skog og mark! Prisen er kanskje noe høye, men med tanke på den unike komforten er den absolutt verdt pengene.

Det eneste vi har å pirke på er at den ikke er optimal til bruk på fjellet om vinterstid. Da er det bedre med en sko med høy kant for å unngå å bli våt. Likevel er vi mektig imponert over denne modellen, og den anbefales på det aller sterkeste.

Oppsummert

 • Lett og allsidig tursko
 • Sikrer godt grep under alle forhold
 • Perfekt til bruk på varmere dager
 • Lav ankel

LES MER


7. Alfa Militær — Forsvarets sko

SJEKK PRISEN →

Dette er forsvarets marsjsko som ble utviklet i 1976. De er designet for lange turer i mark og i fjell, og skal tåle all slags vær. Skinnstøvelen er laget i fullnarvet skinn og myknes opp desto mer du bruker skoen, og blir derfor mer behagelig jo mer du bruker den. I tillegg er den utstyrt med en stabil hælkapp og en kraftig fuktabsorberende binnsåle med en innebygd stållenk som gjør at foten holdes stabil.

Populær tursko

Det faktum at disse har vært uforandret siden 1976 sier noe som grunnkonstruksjonens kvaliteter og egenskaper. Her får du en særdeles holdbar sko som bare blir bedre med årene. Disse er også umåtelig populære blant uniformerte personale som politi, vektere og lignende, men også ypperlige som rene jakt- og tursko.

De er også utstyrt med ekstra tåvolum for å gi god plass til ekstra ullsokker, samt at yttersålen er støpt i PU med støtdempende effekt. I tillegg har de svært godt grep på alle underlag.

Leveres uten såle

Den populære turskoen har mange fordeler, og det er ikke uten grunn at den har vært en favoritt i så mange år. Vi anbefaler disse på det sterkeste, men det er et par ting du må være oppmerksom på:

For det første leveres disse uten såle, noe som gjør at det må kjøpes separat. For det andre er de ikke fôret. Dette betyr at du må bruke varme sokker dersom de skal brukes om vinteren.

Oppsummert

 • Populære favoritt utviklet i 1976
 • Lærsko
 • Blir bedre jo mer du bruker dem
 • Leveres uten såler

LES MER


Hvilken tursko man velge?

Å finne turskoen som passer din fot og behøver ikke alltid å være en like enkel oppgave. Utvalget er stort og det finnes modeller i alle prisklasser og varianter. Heldigvis er det noen retningslinjer man kan navigere seg etter:

Passform

Passformen på turskoen er helt klart det viktigste du må se etter. Sitter ikke skoen godt på foten, er det garantert at du får en lite trivelig turopplevelse.

Du gjør derfor lurt i å prøve skoen eller lese anmeldelser og produktbeskrivelser om hvordan passformen er. På denne måten er det større sjanse for at du finner en modell som passer din fot.

Går du turer i skog eller på fjellet?

Hvor turskoene er tiltenkt å brukes er også viktig å tenke på. Det finnes flere modeller som er en kombinasjon av skog- og fjellsko, men ikke alle er dette. Er du mest på fjellet, lønner det seg med en stabil såle som håndterer hardt underlag.

Dersom du går mest i skogen, er lette og kompakte sko det beste. Slike tursko håndterer ujevnt underlag, i tillegg til at de har en lav vekt og er behagelige å bruke.

Årstiden skoen skal brukes på har også mye å si for ditt valg. Skal du gå mest på vinteren, burde du ha fôring eller et tykkere materiale, enn hva du trenger med en sommersko.

Materiale

En tursko kommer nok til å bli utsatt for både fint og dårlig vær, med mindre du planlegger dine turer til det ytterste. Du må derfor passe på hvilket materiale skoene er laget av. Nordisk vær er veldig skiftende og det kan gå fra strålende sol og varme til kaldt gufs av regn på svært kort tid.

Sko som er pustende og samtidig vanntette, er derfor det ultimate valget dersom du farter i skandinaviske trakter. Du vil da ikke bli våt dersom det regner, men heller ikke klam og svett på varmere dager.

Pris

Til slutt må du vurdere hvor mye du er villig til å betale. De ulike modellene kommer i flere prisklasser og du kan finne sko til både en dyr og billig penge. Vi har erfart at du får hva du betaler for når det kommer til tursko.

Billigere modeller har ikke den samme komforten og vil nok ikke tilby samme gode egenskaper som det en dyrere tursko gjør. Er du ofte på tur gjør du lurt i å bruke litt ekstra for å få en ordentlig god tursko, ettersom disse tåler mer variert terreng og ofte er både pustende og vanntette.

Går du kun kortere turer en gang i blant kan du fint nøye deg med rimeligere tursko.

Testkriterier

Vi har vurdert turskoene på følgende kriterier:

 • Kvalitet
 • Komfort/ passform
 • Vanntetthet
 • Pusteevne
 • Pris

Har du lest vår tursko test og føler at det er noe annet du mangler? Vi har flere tester av turutstyr, flere finner du her.