Tursko

Tursko test: Her er forbrukernes 7 favoritter (2021)

Uavhengig om du skal på korte eller lengre turer i skog og mark, er det liten tvil om at gode tursko forbedrer turopplevelsen. Ved å samle og teste de mest populære modellene på dagens marked, ønsker vi å hjelpe deg å finne turskoene som passer deg.

Etter utallige timer med analyser, ble Alfa Kvist Advance M testvinneren. Dette er en utrolig behagelig fjellsko i Gore-Tex, som blant annet har Ripstop. Leter du etter en sko som er perfekt til røft terreng, burde du gå for Alfa Eggi Advance GTX.

Dette er en robust men samtidig lett fjellstøvel med god passform og utmerket grep. Ser du etter andre modeller, finner du garantert din favoritt i vår samletest.

VÅRE favoritter

 • Gode materialer
 • Høy pris
 • Robust, men likevel lett
SJEKK PRISEN →
 • Komfortable
 • Best i varmt vær
 • Solid, men samtidig lett
SJEKK PRISEN →
 • Slitesterk
 • Konklusjon
 • Sikrer godt grep under alle forhold
SJEKK PRISEN →

Tursko test: Her er årets vinnere

BILDEPRODUKT
Alfa Kvist Advance M
En behagelig fjellsko med utmerket grep uansett forhold. Med disse kan du gå i timevis uten noen form for slitasje.
SJEKK PRISEN →
Alfa Eggi Advance GTX M
Elsker du å gå i røft og ujevnt terreng, er disse perfekte for deg. Her får du en fantastisk tursko som er både lett og solid.
SJEKK PRISEN →
Alfa Drift Advance GTX M
En herlig tursko som er ypperlig til bruk på varmere dager. Disse er både vanntett og pustende, samt at de sørger for en utmerket komfort.
SJEKK PRISEN →
Alfa Knaus Advance
En robust og lett tursko med en enorm slitestyrke. I tillegg har de et stilfullt design som passer til all slags bruk.
SJEKK PRISEN →
Alfa Munero Perform GTX
En klassisk tursko utviklet i god kvalitet. Ypperlig komfort og enorm allsidighet er typiske kjennetegn hos denne modellen.
SJEKK PRISEN →
Viking Anaconda Light
En meget praktisk tursko uten knyting. Denne justeres raskt og enkelt, takket være det geniale BOA lukkesystemet.
SJEKK PRISEN →
Alfa Militær
En populær favoritt, utviklet så tidlig som 1976. Denne blir bedre jo mer den brukes, og er et godt valg for alle turentusiaster.
SJEKK PRISEN →

 

1. Alfa Kvist Advance M—Testvinner

SJEKK PRISEN →

Etter mye om og men, kom vi omsider frem til at dette er best i test. Kvist Advance M er ikke bare en solid fjellsko, men også særdeles komfortabel, takket være sine gode pusteegenskaper og utmerkede passform. I tillegg er de vanntette og har demping i verdensklasse.

Komfortable

Noe som kan være typisk for fjellsko er at de er stive og vonde å gå inn. Dette er ikke tilfelle med denne modellen, ettersom den har en enestående passform, i tillegg til et fantastisk materiale. Gore-Texen sørger for at du til enhver tid holder deg tørr på bena, samtidig som de pustende egenskapene gjør at du ikke blir klam.

Mellomsålen er også støtdempende, mens den myke Vibram yttersålen sørger for et stabilt og sikkert grep både på fjellet og i marka. Med disse kan du gå i timevis uten noen form for slitasje i verken fotsåler eller ankler.

Vi ble også imponert over hvor lav vekt skoen hadde til å være så robust og solid. En støvel veier bare 395 gram, men er likevel ekstremt støtabsorberende. I tillegg har skoene forsterkninger i både hæl og tå, noe som forlenger levetiden.

Best i varmt vær

Selv om modellen betegnes som en fjellsko er det en god allround sko. Disse fungerer ypperlig i både fjell og mark, samtidig som de sitter utrolig godt på foten. Selv gnagsår som ofte oppstår ved bruk av fjellsko forekommer sjeldent, takket være den runde hælfasongen.

Det du bør merke deg med disse, er at de er beste egnet i varmt vær. Du kan naturligvis også bruke dem på vinteren, men da må du bruke tykke ullsokker for å ikke fryse. Disse har et noe tynt stoff, noe som gjør at det kan bli kaldt uten varme sokker på kaldere dager.

Alt i alt, er dette en fantastisk tursko som vi virkelig er begeistret for.

Oppsummert

 • God passform
 • Komfortable
 • Solid, men samtidig lett
 • Har ikke fôring

LES MER


2. Alfa Eggi Advance GTX M—Best I tøft terreng

SJEKK PRISEN →

Dette er en meget lett og robust fjellstøvel i lær. Disse er utmerkede i tøft terreng, ettersom de har en enestående passform og et eksepsjonelt grep. I tillegg er Nubuk skinnet og Gore- Tex membranen svært slitesterkt og gjør at skoen er både vanntett og pustende. Det er med andre ord mye å like med Eggi Advance.

Gode materialer

Bakgrunnen til den gode komforten og passformen ligger i skoens fantastiske materialer. Gore-Tex membranen både isolerer mot kulde og er vannavstøtende. Du kan derfor gå på tur under alle forhold, uten frykt for å bli våt eller kald på bena.

Den har også unike pusteegenskaper, noe som sikrer høy komfort samtidig som at skinnet tilpasser seg foten din lynraskt. I tillegg vil Vibram-sålen gi et ekstra godt grep, samtidig som den gir god demping. Med disse på beina får du ikke vondt i fotsålen, selv etter mange timer på tur i steinterreng.

Skoen er også utstyrt med et snøresystem med doble låsekroker som forenkler individuelle tilpasninger av skoen til foten. Dessuten er skoen overraskende lett, tross sin solide og robuste utforming.

Høy pris

Er du ofte på fjelltur uansett vær og vind, er det få modeller som egner seg bedre enn disse. Alfa Eggi er spesialutviklet for et ustabilt nordisk klima og er derfor det beste valget i røft terreng. Det eneste negative vi har å pirke på med denne er at prisen er ganske høy.

Her må du ut med nærmere 3000 kroner, noe som er mye for en fjellsko. Til gjengjeld får du en sko som holder lenge og som gir ypperlig komfort. Dette er utvilsomt en god investering for enhver turelsker.

Oppsummert

 • Utmerket passform
 • Robust, men likevel lett
 • Materiale i lær og Gore-Tex
 • Høy pris

LES MER


3. Alfa Drift Advance GTX M—Lett og komfortabel

SJEKK PRISEN →

Alfa Drift er en holdbar tekstilsko som er både lett og komfortabel. Denne er et strålende valg for deg som ønsker en luftig tursko til bruk på varmere dager. Ripstop tekstilet kombinert med Gore-Tex membranen gjør at skoen er både vanntett og pustende. Du kan derfor gå på tur helt uten å oppleve å få våte og klamme føtter.

Slitesterk

Kalosjeringen rundt skoen gjør at du får en meget slitesterk sko med lang holdbarhet, mens snøresystemet med doble låsekroker gjør at du enkelt kan tilpasse skoen etter din passform.

Disse er også utstyrt med EVA mellomsåle, samt en Vibram yttersåle. Kombinert sørger disse for et trygt og stabilt grep på både vått og tørt underlag. Vekten på Alfra Drift Advance er på 360 gram, mens skaftehøyden er på 8.5 centimeter.

Det betyr at kanten er lav, noe som gjør den godt egnet til bruk på varmere dager. Disse vil lufte godt og er derfor svært behagelige å bruke.

Konklusjon

Det er vanskelig å finne fjellsko som er lettere og mer luftige enn denne modellen. Dette er den perfekte fjellsko til bruk om sommeren, men kanskje mindre egnet til bruk om vinteren. Ettersom ankelhøyden er lav, ville vi ha styrt unna disse dersom du ser for deg gå turer i dyp snø.

Da er det bedre med sko med en høy kant for å unngå å bli våt. Likevel er vi mektig imponert over denne modellen og den anbefales på det aller sterkeste.

Oppsummert

 • Lett fjellsko
 • Sikrer godt grep under alle forhold
 • Perfekt til bruk på varmere dager
 • Lav ankel, noe som gjør den mindre egnet til bruk på snø

LES MER


4. Alfa Knaus Advance—Mest slitesterke

SJEKK PRISEN →

Dersom du jakter markedets mest slitesterke tursko, er dette modellen for deg. Disse har Ripstop tekstil med forsterkede partier som sikrer lav vekt, uten at det går utover kvaliteten. Det betyr at skoene er både vanntette, robuste og trygge å bruke under alle forhold.

Ripstop og Gore- Tex

Ripstop er et slitesterkt materiale med lav vekt som er til for å sikre en behagelig turopplevelse. Det er altså en tykk forsterkningstråd som veves inn i skoen, noe som forhindrer at smårifter og større flenger skal oppstå.

Gore-Tex er til for å sperre vann ute, samtidig som svetten fra innsiden av skoen fordamper. Knaus Advance er derfor et utmerket valg for bruk på varme dager eller ved ekstrem høy aktivitet, som for eksempel dersom du liker joggeturer i fjellet.

I tillegg er disse utstyrt med en spesialutviklet såle for å sikre et optimalt grep under alle forhold. Definerte knotter på undersiden gjør at skoen sitter som støpt på underlaget, og selv på grus og stein skal det ikke være noen fare for å skli.

Flott design

Skoen er ikke bare behagelige og slitesterk, men har også et meget stilfullt design. Klassiske tursko kan ofte være noe ordinære og kjedelige, noe som ikke er tilfelle med disse. Du kan velge mellom flere forskjellige farger, samtidig som utformingen dens gjør at den også fint kan brukes til hverdagslig bruk.

For oss er dette et meget godt kjøp, til tross for en noenlunde høy pris.

Oppsummert

 • Flott design
 • Veldig slitesterk
 • Perfekt til bruk på varme dager eller ved høy aktivitet

LES MER


5. Alfa Munero Perform GTX—Klassisk design

SJEKK PRISEN →

Munero er en komfortabel lavsko i lær. Den allsidige skoen er virkelig laget av kvalitet av øverste hylle, noe som gjenspeiler seg i dens enorme slitestyrke og gode komfort. Med disse kan du gå dagen lang i allslags terreng uten ubehag.

Designet for en aktiv livsstil

Skoen er designet for en aktiv livsstil og passer derfor ypperlig for varierte aktiviteter i alle sesonger. Du kan med andre ord løpe og gå i både fjell og mark dersom du har sko fra Alfa Munero. De vil til enhver tid sitte som et skudd, ettersom yttersålen av Vibram sørger for et enestående grep.

Uansett om du løper eller går på gress, grus, stein eller asfalt er du sikret et godt grep. Du kan til og med bruke skoen innendørs dersom du foretrekker det.

Allsidig sko

Det som imponerte oss mest med denne klassikere av en tursko er hvor allsidig den er. Dens stilrene design og flotte mørke farge gjør at denne kan brukes i nesten alle anledninger, men den er spesielt perfekt for den aktive person.

I tillegg er undersålen så fleksibel at skoen passer alle underlag, noe som er unikt blant tursko. Prisen på nærmere 2000 kroner kan kanskje virke mye, men på grunn av sin fantastiske allsidighet mener vi 2000 kroner er en liten investering – spesielt med tanke på hvor behagelig den er.

Konklusjon: dette er en god investering.

Oppsummert

 • Stilren tursko som er utviklet for en aktiv hverdag
 • Passer på alle underlag, både innendørs og i marka
 • God komfort

LES MER


6. Viking Anaconda Light—Uten knytting

SJEKK PRISEN →

Anaconda Light er den ultimate allround tursko. Dette er en nyere og lettere tursko fra den anerkjente turklærgiganten Viking. Her får du en sportslig og elegant modell som gjør at du kan bevege deg raskt og komfortabelt i allslags terreng.

Komfortabel

Anaconda Light har middels bred såle, mens Gore-tex membranen sikrer at den er vannavstøtende og samtidig pustende. Du slipper derfor å bli våt på beina som følge av vått terreng eller klamme føtter.

Det som imidlertid skiller denne modellen fra resten av markedet, er at den mangler lisser. Den har et praktisk BOA lukkesystem med hjul plassert på pløsen, hvor man strammer vaieren. Dette systemet sørger for at du superraskt kan justere passformen, og det er ingen sko på markedet som er enklere enn disse.

På undersiden av skoen finner du Vikings fantastiske yttersåle, som er utviklet i samarbeid med Michelin. Denne sikrer best mulig grep, takket være en spesiell gummiblanding og et optimalt mønster. Kort fortalt er du alltid klar for nye turopplevelser, dersom du investerer i Viking Anaconda Light.

Fire fargevarianter

En annen fordel med disse turskoene er at du kan velge mellom fire forskjellige farger, noe som gir deg muligheten til å velge din favoritt. Ellers er dette en typisk tursko som fungerer godt i både mark og fjell, og som skiller seg ut på grunn av sitt smarte lukkesystem.

Om du vil ha markedets raskeste passformjustering er denne modellen et godt valg for deg.

Oppsummert

 • Smart passformjustering
 • Unik undersåle utviklet i samarbeid med Michelin
 • Kommer i fire fargevarianter
 • Fungerer både i fjell og mark

LES MER


7. Alfa Militær—Forsvarets sko

SJEKK PRISEN →

Dette er forsvarets marsjsko som ble utviklet i 1976. De er designet for lange turer i mark og i fjell, og skal tåle all slags vær. Skinnstøvelen er laget i fullnarvet skinn og myknes opp desto mer du bruker skoen, og blir derfor mer behagelig jo mer du bruker den. I tillegg er den utstyrt med en stabil hælkapp og en kraftig fuktabsorberende binnsåle med en innebygd stållenk som gjør at foten holdes stabil.

Populær tursko

Det faktum at disse har vært uforandret siden 1976 sier noe som grunnkonstruksjonens kvaliteter og egenskaper. Her får du en særdeles holdbar sko som bare blir bedre med årene. Disse er også umåtelig populære blant uniformerte personale som politi, vektere og lignende, men også ypperlige som rene jakt- og tursko.

De er også utstyrt med ekstra tåvolum for å gi god plass til ekstra ullsokker, samt at yttersålen er støpt i PU med støtdempende effekt. I tillegg har de svært godt grep på alle underlag.

Leveres uten såle

Den populære turskoen har mange fordeler, og det er ikke uten grunn at den har vært en favoritt i så mange år. Vi anbefaler disse på det sterkeste, men det er et par ting du må være oppmerksom på:

For det første leveres disse uten såle, noe som gjør at det må kjøpes separat. For det andre er de ikke fôret. Dette betyr at du må bruke varme sokker dersom de skal brukes om vinteren.

Oppsummert

 • Populære favoritt utviklet i 1976
 • Lærsko
 • Blir bedre jo mer du bruker dem
 • Leveres uten såler

LES MER


Hvilken tursko man velge?

Å finne turskoen som passer din fot og behøver ikke alltid å være en like enkel oppgave. Utvalget er stort og det finnes modeller i alle prisklasser og varianter. Heldigvis er det noen retningslinjer man kan navigere seg etter:

Passform

Passformen på turskoen er helt klart det viktigste du må se etter. Sitter ikke skoen godt på foten, er det garantert at du får en lite trivelig turopplevelse.

Du gjør derfor lurt i å prøve skoen eller lese anmeldelser og produktbeskrivelser om hvordan passformen er. På denne måten er det større sjanse for at du finner en modell som passer din fot.

Går du turer i skog eller på fjellet?

Hvor turskoene er tiltenkt å brukes er også viktig å tenke på. Det finnes flere modeller som er en kombinasjon av skog- og fjellsko, men ikke alle er dette. Er du mest på fjellet, lønner det seg med en stabil såle som håndterer hardt underlag.

Dersom du går mest i skogen, er lette og kompakte sko det beste. Slike tursko håndterer ujevnt underlag, i tillegg til at de har en lav vekt og er behagelige å bruke.

Årstiden skoen skal brukes på har også mye å si for ditt valg. Skal du gå mest på vinteren, burde du ha fôring eller et tykkere materiale, enn hva du trenger med en sommersko.

Materiale

En tursko kommer nok til å bli utsatt for både fint og dårlig vær, med mindre du planlegger dine turer til det ytterste. Du må derfor passe på hvilket materiale skoene er laget av. Nordisk vær er veldig skiftende og det kan gå fra strålende sol og varme til kaldt gufs av regn på svært kort tid.

Sko som er pustende og samtidig vanntette, er derfor det ultimate valget dersom du farter i skandinaviske trakter. Du vil da ikke bli våt dersom det regner, men heller ikke klam og svett på varmere dager.

Pris

Til slutt må du vurdere hvor mye du er villig til å betale. De ulike modellene kommer i flere prisklasser og du kan finne sko til både en dyr og billig penge. Vi har erfart at du får hva du betaler for når det kommer til tursko.

Billigere modeller har ikke den samme komforten og vil nok ikke tilby samme gode egenskaper som det en dyrere tursko gjør. Er du ofte på tur gjør du lurt i å bruke litt ekstra for å få en ordentlig god tursko, ettersom disse tåler mer variert terreng og ofte er både pustende og vanntette.

Går du kun kortere turer en gang i blant kan du fint nøye deg med rimeligere tursko.

Testkriterier

Vi har vurdert turskoene på følgende kriterier:

 • Kvalitet
 • Komfort/ passform
 • Vanntetthet
 • Pusteevne
 • Pris