fbpx

Trykkoker test: De 6 beste på markedet (2023)

For lynrask oppkoking er en trykkoker det ultimate redskap. Trykkoking er altså koking under trykk, og er betraktelig raskere enn konvensjonelle metoder, i tillegg til å være mer energivennlig. I dag består markedet av en rekke trykkokere i mange forskjellige prisklasser og varianter.

Vi har laget en oversikt til deg med de beste innen ulike kategorier, slik at valget blir enklere! Vi har inkludert 6 forskjellige trykkkokere i denne testen, som alle har sine fordeler. Vi har i denne trykkkoker testen sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge trykkkokeren som egner seg best for deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

Etter grundige analyser kom vi frem til at Funktion 6 L fortjente tittelen som testvinner. Denne høyfunksjonelle trykkokeren har ekstra god kapasitet og er dermed perfekt for storfamilien. Dersom du deretter er ute etter best pris, ville vi gått for Tefal Secure 5 Neo 6 L.

Trykkoker test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Funktion 6 L
Testvinneren er en meget funksjonell trykkoker-, med god kapasitet, og det til en usedvanlig god pris. Den beste helheten får du her! 
SJEKK PRISEN →
Hamilton Beach Multi Function
Trenger du en trykkoker med ekstra stor kapasitet, er denne toppmodellen noe for deg. Med sin kapasitet på 10 liter er denne i stand til å lage mat til hele storfamilien, uten å måtte koke i flere runder.
SJEKK PRISEN →
Tefal Secure 5 Neo
Denne geniale trykkokeren har ikke bare god kvalitet, men kommer også til markedets beste pris. I tillegg leverer den strålende resultater hver eneste gang.
SJEKK PRISEN →
Fissler Vitaquick
Denne elegante og praktiske trykkokeren er ypperlig om du har induksjon. Den fungerer på alle varmekilder og er ellers meget enkel å anvende.
SJEKK PRISEN →
Fissler Trykkoker Vitavit
Trenger du en trykkoker med ekstra stor kapasitet, er denne toppmodellen noe for deg. Med sin kapasitet på 10 liter er denne i stand til å lage mat til hele storfamilien, uten å måtte koke i flere runder.
SJEKK PRISEN →
WMF Perfect Plus
Skal du ha det helt enkelt, mener vi denne trykkokeren er det beste valget. WMFs trykkoker kommer uten avanserte programmer og funksjoner, men fungerer like godt som toppmodellene.
SJEKK PRISEN →

Den beste butikken for denne typen produkter

1. Funktion 6 L — Testvinner

SJEKK PRISEN →

Denne populære trykkokeren ble best i test med god margin, ettersom den tilbyr den beste helheten. Her får du en usedvanlig funksjonell trykkoker med stor kapasitet og mange bruksområder, og det til en svært gunstig pris. Er dere en familie på flere personer er det få trykkokere som egner seg bedre enn denne.

God kapasitet

Kapasiteten på 6 liter gjør at du enkelt får plass til mye om gangen. Uavhengig av om det står pinnekjøtt eller grønnsaker på menyen, vil denne romme nok til du slipper å lage mat i flere omganger. Resultatet den leverer er også enestående, og her slipper du å vente i timevis på å tilberede råvarene.

Inne i trykkokeren forsvinner oksygenet i beholderen, noe som gjør at matens farge, vitaminer og mineraler beholdes. Dette sørger igjen for at maten ser friskere ut og smaker bedre. En annen fordel du får med Funktion er at den fungerer til det aller meste, samtidig som den funker på alle varmekilder.

Det har altså ingenting å si om du bruker induksjon eller vanlig komfyr, og den er også i stand til å koke, dampkoke, bresere, brune eller tilberede fisk, grønnsaker, poteter, ris og supper. Hva enn du skulle få lyst til å lage, kan lages med denne trykkokeren.

Meget funksjonell

Det er klart at personlig preferanser har mye å si når det kommer til trykkokere, men for oss var det liten tvil at denne fortjente tittelen som testvinner. Til og med dens levetid er enestående, ettersom den er laget av rustfritt stål.

Ettersom denne koster betydelig mindre enn andre toppmodeller, vurderte vi denne som å ha den beste helheten. Funktion er også svært populær blant forbrukere, og vi har bare funnet positive tilbakemeldinger blant kundeanmeldelsene. Skal du ha det beste, er denne trykkokeren noe du absolutt burde vurdere.

Oppsummert

 • Kapasitet på 6 liter
 • Materiale av rustfritt stål
 • Meget funksjonell
 • Fungerer på alle varmekilder – også induksjon

LES MER


2. Hamilton Beach Multi Function — Høyfunksjonell

SJEKK PRISEN →

Hamilton Beach Multi Function er, som navnet tilsier, en multifunksjonell trykkoker. Det betyr at du får utallige valgmuligheter dersom du investerer i denne. Lenge vurderte vi denne som testvinner, men den måtte til slutt se seg slått på målstreken. Den er imidlertid best i mest.

Funksjonsrik

Dette er rett og slett en enestående trykkoker. For det første har den hele 10 forhåndsinnstilte programmer, til for eksempel ris, egg, suppe, kjøtt eller grønnsaker – noe som gir deg et hav av kokemuligheter. For det andre har den tre varmeinnstillinger.

Dette gjør at du kan velge mellom lynrask oppkoking og mer langdrøyd tilberedningstid, dersom det passer seg bedre. Uansett hva du velger, kan du forvente et resultat fra aller øverste hylle – med denne vil smaken alltid være av topp kvalitet.

Foruten om dette, har den et oversiktlig display. Displayet gjør den unik, og her kan du enkelt velge program, skru ned temperatur, samt at det viser tilberedningstid og trykknivå. Dette gir deg en eksemplarisk oversikt. Trykkokeren fungerer forresten på egenhånd slik at du slipper å bruke eksterne varmekilder for å varme den opp.

Brukbar kapasitet

Som du sikkert har skjønt er det ekstremt mye bra ved Hamilton Beach trykkoker, og det er i hovedsak to grunner til at denne ikke gikk til topps. Nummer en er at kapasiteten ikke er mer enn brukbar. Nummer to er at den har en ganske høy pris.

Å betale nærmere 2000 kroner for en kapasitet på under seks liter kan virke litt i overkant, men det som gjør denne verdt pengene er at du kan bruke den hvor som helst, så lenge du har en stikkontakt i nærheten. Her er du totalt uavhengig av en komfyr for at den skal fungere.

Oppsummert

 • Kapasitet på 5,5 liter
 • Multifunksjonell: den har 10 ulike programmer og 3 ulike varmeinnstillinger
 • Brukervennlig og lett å anvende
 • Brukes uten komfyr eller induksjon

LES MER


3. Tefal Secure 5 Neo — Beste på budsjett

SJEKK PRISEN →

Denne enkle men samtidig pålitelig trykkokeren er et fremragende valg om du handler på budsjett. Her får du kvalitet i særklasse, og det til markedets beste pris. I tillegg er den meget enkel å anvende, samt at den medfølger dampkurver og er utstyrt med to enestående programmer.

Smart trykkoker

Det som gjør at denne skiller seg ut fra andre modeller – sett bort i fra prisen – er at den er utstyrt med to geniale programmer. Det ene programmet er tilpasset kjøtt, mens det andre er tilpasset grønnsaker. Det gjør at du kan forvente topp resultat på maten hver eneste gang du bruker trykkokeren.

En annen fordel med programmene er at du ikke trenger å gjøre noen ekstra innsats for å oppnå et ypperlig resultat. Kokeren gjør selv jobben – alt du trenger å gjøre er å skru den av og på. Videre har den en gof kapasitet på seks liter, samt at den medfølger en dampkurv.

Den er også laget av rustfritt stål, noe som sikrer den lang levetid uansett hvor hyppig du bruker trykkokeren. Dessuten er dette en modell som er meget brukervennlig og sikker å anvende. Dens to håndtak på sidene gjør at du slipper å bruke grytekluter hver gang du skal flytte kokeren.

Markedets rimeligste

Selv om det er mye som imponerer ved Tefal trykkoker, er det helt klart dens gode pris som er det aller beste med den. Få har bedre pris, og dette er med ganske god margin testens billigste.

Vi tror denne er utmerket om du ikke vil betale så alt for mye for en trykkoker, men samtidig forventer god kvalitet. Denne vil garantert tilfredsstille ethvert behov dersom du har andre varmekilder enn induksjon. Denne fungerer nemlig ikke på induksjonsplater.

Oppsummert

 • Kapasitet på 6 liter
 • Utstyrt med programmer for koking av kjøtt og grønnsaker
 • Rustfritt stål
 • Best på pris
 • Fungerer ikke på induksjon

LES MER


4. Fissler Vitaquick — Beste design

SJEKK PRISEN →

Fissler har her utviklet en usedvanlig elegant trykkoker, og det beste designet får du dermed med denne modellen. I tillegg har den enestående kvalitet, samt en rekke praktiske funksjoner, som en sikkerhetsventil og sikkerhetspakning. Den er også enkel å rengjøre og kan fint komplementeres med ekstra tilbehør.

Mindre kapasitet

Kapasiteten på trykkokeren fra Vitaquick er på 4,5 liter. Dette er noe mindre enn andre modeller i testen vår. Fordelen med lavere kapasitet er at den opptar mindre plass i kasserolleskapet, men det gjør også at du kan koke mindre om gangen. 4,5 liter er imidlertid mer enn nok om dere kun er to personer.

Sett bort i fra den mindre størrelsen, har denne de samme gode egenskapene som de fleste andre trykkokere. Den er effektiv, kan brukes til både kjøtt, fisk, poteter, grønnsaker, samt til å tilberede dypfryst mat, og den fungerer også på induksjon.

Kvaliteten er det heller ikke noe å utsette på, ettersom den er laget av rustfritt stål. Rengjøringen gjøres også enkelt – alt du må gjøre er å tørke av med klut og vann.

Energivennlig

En annen ting som er verdt å trekke frem, er at den halverer koketiden. Skulle du for eksempel koke poteter, er denne i stand til å koke dem på rundt seks minutter, avhengig av mengden. Det aller beste er derimot at den har et uimotståelig design.

Dens vakre sølvaktige farge og mørkeblå håndtak gir den et ekstraordinært preg. Vi tror denne passer svært godt til deg som ikke trenger all verdens av kokekapasitet, og som setter design og utseende høyt. Ingen er mer estetisk enn denne.

Oppsummert

 • Kapasitet på 4,5 liter
 • Materiale av rustfritt stål
 • Fungerer på induksjon

LES MER


5. Fissler Trykkoker Vitavit — Premium

SJEKK PRISEN →

Denne premiumsmodellen har ekstra stor kapasitet og lynrask oppkokingstid. Det som vanligvis ville ha tatt timer, er med denne ferdig på halve tiden! Vi tror denne er perfekt for deg som ønsker ypperste kvalitet, og som ikke nøyer seg med annet enn det beste.

Supereffektiv

Med denne får du enormt mange fordeler, og den er i stand til å koke hva enn du måtte ønske. Det som imponerte oss mest, er derimot dens lynraske oppkoking. Her vil du kunne halvere koketiden, ettersom den er beregnet å spare deg 70% av vanlig tilberedningstid.

Dette er svært gunstig i en hektisk hverdag, der flere gjøremål må rekkes innenfor korte tidsrammer. Dessuten vil en raskere koketid også være vennlig mot strømregningene dine.

Utenom dette er det dens kapasitet på 10 liter som imponerte oss mest. Dersom det er du som skal lage pinnekjøttet til hele storfamilien i julen vil denne være et ypperlig valg. Her vil du få mer enn nok plass, og du slipper å måtte koke i flere omganger.

Kostbar toppmodell

Det er ikke til å legge skjul på at du får blant markedets aller beste trykkokere dersom du investerer i denne. Den har som nevnt enorm kapasitet, varmer effektivt og er superfunksjonell. Når den i tillegg er utstyrt med en trykkindikator hvor du kan stille inn ønsket trykk, kommer det tydelig frem at Fissler er en trykkoker utenom det vanlige.

Det eneste du må være klar over er at den koster betraktelig mer enn andre toppmodeller. Dette er for øvrig noe du må regne med dersom du skal ha det beste av det beste.

Oppsummert

 • Kapasitet på 10 liter
 • Lynrask koketid – med denne sparer du opptil 70% av tilberedningstiden
 • Utstyrt med trykkindikator
 • Kostbar toppmodell

LES MER


6. WMF Perfect Plus — Enkel trykkoker

SJEKK PRISEN →

Om du ønsker en enkel trykkoker helt uten avanserte funksjoner og programmer, er denne varianten det opplagte valget. Denne lager hva enn du måtte ønske, og alt du trenger å gjøre er å fylle på vann og sette på komfyren. Enklere blir det ikke!

Kommer i flere størrelser

Det fine med denne modellen er at den fungerer til all slags bruk. Enten du skal lage ris, koke potet eller sterilisere og tilberede frossen mat, vil denne gjøre en utmerket jobb. I tillegg kommer den i fem ulike størrelser slik at du kan velge størrelsen som passer deg best. Den passer dermed både for par, store familier eller deg som bor for deg selv.

Dessuten holder den godt på aromaen til maten, og du er garantert å få i deg alle sunne vitaminer og mineraler dersom du bruker denne. Dette er også en moderne trykkoker, noe som betyr at den er aldeles effektiv. Du slipper altså lang tilberedningstid og kan forvente at maten er raskt ferdig – noe som er perfekt i en hektisk hverdag.

Denne modellen er spesielt populær i Sør- Europa og i Asia. Dette er takket være dens enkle bruksområder, samt gode kvalitet.

Virker på alle varmekilder

Vi er mektig imponert over WMF, og den er et godt eksempel på at «enkelt» ikke betyr dårlig. Denne gjennomfører jobben med stil, og det helt uten ekstraordinære funksjoner. Ønsker du å lage retter du kanskje ikke lager til vanlig, er denne noe du absolutt burde vurdere.

Her får du høy kvalitet og meget god brukervennlighet. Den er også superfleksibel, ettersom du kan velge mellom fem forskjellige størrelser. Uavhengig av om dere er en familie på fem eller et par på to, tror vi denne vil falle godt i smak.

Oppsummert

 • Enkel trykkoker
 • Kommer i fem ulike størrelser
 • Virker på alle varmekilder
 • Effektiv og aldeles brukervennlig

LES MER


Hva er en trykkoker?

En trykkoker er et kjøkkenredskap som koker vann i en forseglet beholder. Det er altså koking under trykk, som ikke slipper ut luft eller væske når trykket er lavere enn angitt verdi. I dag finnes det en rekke trykkokere, men felles for de fleste er at de holder et atmosfærisk trykk på rundt 2.

Hva kan trykkokere brukes til?

En trykkoker kan brukes til det meste, som for eksempel:

 • Koking av diverse matvarer og ingredienser
 • Bresere
 • Damping
 • Brune matvarer
 • Sterilisere og tilberede frosne matvarer

Fordeler med en trykkoker:

Det er en rekke fordeler med å bruke en trykkoker:

 • 70 prosent raskere
 • Du sparer energi, noe som igjen gir rimeligere strømregninger
 • Det bevarer friskheten i maten, samt mineralene og vitaminene
 • Maten smaker faktisk bedre!

Hvilken trykkoker bør du velge?

Å vite hvilken trykkoker man skal gå for er nødvendigvis ingen enkel oppgave. Det finnes utallige modeller, og det er fort å gå seg bort i det enorme sortimentet. Denne «kjøpsguiden» er til for å hjelpe deg med å finne trykkokeren som passer deg best. Vi tror følgende er lurt å vurdere:

Kapasitet:

Som så mye annet kan trykkokeren fås i flere størrelser. Du kan få trykkokere på alt mellom 3-10 liter. Det du bør huske på er at det kreves ekstra plass i en trykkoker. Det vil si at hvis du velger en på 3 liter, kan du fylle den opp til maks 2 liter. Derfor bør du vurdere hvor mange du vil lage mat til om gangen. Fordelen med en trykkoker er at du også kan bruke den som en vanlig gryte uten lokket.

Sikkerhet:

De moderne trykkokerne er sikre å bruke, sammenlignet med de første som kom på markedet. Hold et øye etter om det finnes ekstra ventiler, en låsefunksjon på lokket og en ventil som automatisk slår til hvis trykket er for høyt.

Brukervennlighet:

Noen modeller er utstyrt med to håndtak, noe som gjør dem lettere å løfte. Dette er spesielt en fordel når du har en større modell. Det kan også være en fordel om håndtakene kan tas av, ettersom dette gjør oppbevaringen lettere. Det finnes også trykkokere som har flere låsemuligheter, noe som gjør det lettere å jobbe med trykkutjevningen.

Tilleggsfunksjoner:

Noen modeller er utstyrt med forhåndsinnstilte programmer og andre funksjoner. Er dette noe du synes er nødvendig, burde du gå for en modell som har dette. Hvis ikke; styr unna. En funksjonell trykkoker vil nok koste betydelig mer enn en enkel modell.

Pris:

Pris er noe du må vurdere uansett hvilket produkt det er snakk om. Prisklassen varier, men ikke så ekstremt som med andre varer. Det er imidlertid ganske stor forskjell mellom de billigste trykkokerne og de aller dyreste. Du burde i forhold til kriteriene ovenfor velge en modell innfor din prisklasse. Det er da større sannsynlighet for at du blir fornøyd med ditt kjøp.

Fire ting som er verdt å vite om trykkokere

Hvorfor er de så raske?

Kokepunktet for vann er 100 grader. Kokepunktet endrer seg under trykk. Derfor er det sånn at, jo høyere trykk, jo høyere er kokepunktet. Når din trykkoker er i gang med fullt trykk blir kokepunktet hevet til rundt 120 grader. Denne temperaturstigningen er grunnen til den raske koketiden.

Er det alarm på trykkokerne?

De gamle modellene kan godt alarmere og hvese når de er i gang. De nye trykkokerne er så godt som lydløse. Blir trykket for høyt i trykkokeren, har de en sikkerhetsventil som selv sørger for å få luft ut – dette kan gi en liten hvislelyd.

Hvor mye eller lite vann må jeg ha?

Du må ikke ha i under ¼ liter vann, men du skal også passe på at du ikke har i for mye. Det er en veldig liten mengde med damp som ryker ut, så denne bevares samtidig også i retten. Derfor er det viktig at du ikke fyller opp trykkokeren mer enn ⅔ av gryten. Dette er som regel merket opp på innsiden og du bør følge det. Noen råvarer blir større under koking og derfor bør du kun fylle halve gryten.

Hvordan trykkutjevner jeg trykkokeren?

Det er flere måter du kan trykkutjevne på når kokingen er ferdig. Straks-avkjøling er når du setter den i vasken og lar en tynn, kald vannstråle renne nedover lokket. Dette er det som anbefales – rask trykkutjevning der du slår av trykkokeren. Deretter drar du langsomt og forsiktig låsemekanismen til det kommer damp ut fra ventilen. Den siste er langsom trykkutjevning, der du slår av trykkokeren og setter den til siden. Da faller trykket langsomt i rundt 15 minutter. Retter koker fortsatt, og noen tilfeller kan du forkorte koketiden.