fbpx

Termisk kikkert test: De 6 beste på markedet (2022)

Termiske kikkerter er et populært verktøy blant jegere som gjør det enkelt å oppdage dyr i terrenget, selv ved dårlig sikt. Takket være den varmesøkende egenskapen vil man lett kunne se både dyr og mennesker gjennom enkle hindringer for sikt, slik som tåke, buskass, gress eller mørke. Det termiske elementet viser konturene på varmeelementet slik at man enkelt ser om det er mennesker, dyr eller kunstige varmekilder man ser gjennom kikkerten. 

Vår testvinner Pulsar Axion XM30S er en lett og kompakt riflekikkert med hele 1200 meter rekkevidde. Dette gjør den til et yndet valg hos profesjonelle jegere og bringer alle de praktiske egenskapene til termisk optikk sammen i en smart innpakning. Vurderingen er basert på spesifikasjoner, beskrivelser og andre tilgjengelige kilder. 

VÅRE favoritter

  • Rekkevidde: 1800 meter
  • Skjerm: 50Hz/640×480
  • Batteritid: 10 timer
SJEKK PRISEN →
  • Rekkevidde: 1200 meter
  • Skjerm: 50Hz/320x240
  • Batteritid: 4 timer
SJEKK PRISEN →
  • Rekkevidde: 1350 meter
  • Skjerm: 50Hz/640×480
  • Batteritid: 8 timer
SJEKK PRISEN →

Termisk kikkert test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Pulsar Axion XM30S Termisk håndholdt
Med nyutviklet NETD <40mK sensorer gir pulsar Helion 2 XP50 betydelig økning i termisk sensitivitet og perfekt detaljgjenkjenning med et langt skarpere bilde enn tidligere. Dette gjør at Pulsar med Helion 2 modellen setter en helt ny standard innen termiske kikkerter
SJEKK PRISEN →
Pulsar Helion 2 XP50
Pulsar Axion XM30S er en oppgradert versjon av den tradisjonelle XM30 modellen, og ved å benytte nye modifiserte AMOLED display har Pulsar her konstruert en kompakt håndholdt kikkert med hele 1200 meter rekkevidde.
SJEKK PRISEN →
Pulsar Accolade XQ38 Termisk
Denne praktiske håndholdte kikkerten fra Pulsar gir det samme overlegne overblikket man får ved å bruke kikkertsikte, men man kan dekke større områder med binokulare kikkerter.
SJEKK PRISEN →
Hikvision Monocular Lynx 15mm
I Hikvision Lynx finner du den samme avanserte detektoren som i de større modellene, men i en langt mer kompakt og rimelig innpakning. Her er avansert teknologi komprimert så langt det lar seg gjøre og dette resulterer i en praktisk håndholdt modell.
SJEKK PRISEN →
Pulsar Thermion XQ50 Termisk riflekikkert
I pulsar Thermion XQ50 får du det ypperste innen teknologisk innovasjon og bildebehandling i et tradisjonelt 30 mm-rør. Resultatet av dette er en termisk riflekikkert for profesjonelle jegere som krever maksimal ytelse fra siktet sitt.
SJEKK PRISEN →
Pulsar Krypton FXG50 Frontmontert Termisk
Med denne oppfølgeren til den originale termiske kikkerten Core har Pulsar tatt termisk presisjon til det neste nivået, med en helt ny termisk sensor på 640x480 piksler og en deteksjons rekkevidde på hele 2000 meter!
SJEKK PRISEN →

1. Pulsar Axion XM30S Termisk håndholdt

SJEKK PRISEN →

Pulsar sin håndholdte Axion XM30S er en oppgradert versjon av den tidligere XM30 modellen som har blitt utstyrt med ny modifisert sensor, nytt AMOLED display og ny programvare. Dette er pakket inn i en kompakt håndholdt kikkert som kommer i et praktisk lommeformat og passer perfekt i hånden. XM30S har en rekkevidde på hele 1200 meter som gjør den til et fullverdig alternativ til langt dyrere termiske kikkerter. 

Det praktiske håndholdte designet gjør at man enkelt kan benytte kikkerten ved søk etter bortkomne dyr, søk- og redningsoperasjoner, og andre operasjoner hvor det er essensielt å lokalisere mennesker eller dyr i uoversiktlig terreng. Takket være den termiske teknologien kan man enkelt lokalisere konturer av mennesker og dyr selv gjennom tåke og røyk.

Kikkerten har en praktisk trådløs nettverksmodul som gjør det mulig å koble den opp mot smarttelefon eller tablet via en app. Dette gjør at man kan vise det kikkerten ser på flere skjermer samtidig, noe som er svært praktisk ved større operasjoner. Selve huset er utviklet i magnesium, noe som gir et slitesterkt design samtidig som kikkerten holder lav vekt. 

Det er innebygde funksjoner for opptak av video og bilde under bruk, men man kan også strømme direkte til delingstjenester og videoplattformer som Youtube og Facebook. Ved bruk av den medfølgende batteripakken får man ca 4 timers brukstid, men enheten kan enkelt lades opp med den medfølgende USB kabelen.

LES MER


2. Pulsar Helion 2 XP50

SJEKK PRISEN →

Pulsar Helion 2 er det nyeste tilskuddet blant Pulsar sine termiske kikkerter og med nyutviklet NETD <40mK sensorer gir pulsar Helion 2 XP50 betydelig økning i termisk sensitivitet og perfekt detaljgjenkjenning med et langt skarpere bilde enn tidligere. Dette gjør at Pulsar setter en helt ny standard for klarhet i detalj og bilde blant termiske kikkerter. 

De termiske kikkertene til Pulsar er designet med hensikt å fungere like godt om natten som om dagen. Takket være avansert termisk teknologi kan man med kikkerten oppdage varme signaturer fra både mennesker og dyr på avstander opp til 1800 meter. Bildet blir overført til en AMOLED skjerm som ved hjelp av høy kontrast og 8 forskjellige fargemoduser gir et oversiktlig og klart bilde. 

Kikkerten er produsert med store knapper som gjør den enkel å benytte selv ved bruk av hansker. En bildefrekvens på 50Hz og en skjermoppløsning på 640×480 gjør at man får et svært klart bilde selv ved utfordrende sikt. Den høye bildefrekvensen gjør at bildet på skjermen ikke blir uklart selv ved raske bevegelser, noe som tillater raske handlinger som for eksempel å følge et dyr med kikkerten. 

Kikkerten har en innebygd trådløst nettverk som gjør det enkelt å koble den til en smarttelefon eller tablet via en app. Dette gjør det også enkelt å oppdatere programvaren til kikkerten. Det finnes også en innebygd videoopptaker som tillater opptak av observasjoner gjort gjennom kikkerten. Den benytter en medfølgende Li-ion batteripakke som gir opptil 10 timer brukstid av kikkerten. Dette kan suppleres med AA eller CR123 batterier. 

LES MER


3. Pulsar Accolade XQ38 Termisk

SJEKK PRISEN →

Accolade er en helt nyutviklet serie binokulare termiske kikkerter fra Pulsar. Her får man det nyeste innen termisk teknologi i en praktisk håndholdt konstruksjon. Ved hjelp av en termisk kikkert kan man enkelt oppdage mennesker og dyr gjennom tåke, røyk, buskas, kratt eller mørke ved å benytte varmesignaturer. 

Accolade har 8 forskjellige fargemoduser som blir overført med bilde til en frostsikker AMOLED skjerm for skarpest mulig bilde. Knappene som styrer de forskjellige funksjonene er strategisk plassert på toppen av kikkerten, og det er benyttet store knapper som gjør det enkelt å bruke kikkerten selv om man har på hansker. Bildefrekvensen på AMOLED skjermen er på hele 50 Hz, som kombinert med en oppløsning på 640×480 som resulterer i et utrolig skarpt bilde. 

XQ38 har en maksimal rekkevidde på 1350 meter og kommer med 3 innebygde modus som alle er konstruert for å gi optimalt bilde under spesielle forhold. De tre forskjellige modusene er “Rocks” (forbedret kontrast, “Forest” (lav kontrast) og “identification” (som gir forbedret gjengivelse av varme objekter). Det er også en innebygd stadia metrisk avstandsmåler i enheten. 

Accolade kommer med innebygd trådløst nettverk som gjør det mulig å koble den sammen med smarttelefon eller tablet via en app. Her kan man oppdatere programvare, dele bildet til flere skjermer eller gjøre opptak av det man observerer gjennom kikkerten. 

LES MER


4. Hikvision Monocular Lynx 15mm

SJEKK PRISEN →

I Hikvision sin Lynx modell finner man den samme påkostede detektoren (384×288) som man finner i de mer avanserte modellene fra Hikvision. Ved å skape et langt mer kompakt design har Hikvision klart å lage et rimelig alternativ til de dyrere produktene. Lynx benytter blant annet en LCOS skjerm på 0,2 tommer og 720×540 oppløsning. Monokularet har innebygd trådløst nettverk som gjør det mulig med liveview fra smarttelefon eller nettbrett. 

Her får du de kjente termiske sensorene fra Hikvision i et kompakt design og budsjettvennlig pris. Sensorene gir svært gode og nøyaktige varmeavlesninger og Hikvision er kjent for å ha noen av bransjens beste sensorer. Dette resulterer i et svært skarpt bilde og god kontrast balanse. Hikvision har investert store beløp i utviklingen av selve kikkerten og du kan derfor føle deg trygg på at du får et slitesterkt produkt som oppnår IP67 standard samt har bestått falltester fra 1,5 til 2 m.

Den nye programvaren inneholder også forbedret strømming av bilde og avansert 3D DNR bildeforbedringsteknologi for å gi et best mulig bilde uansett bevegelse og frekvens på kikkerten. De medfølgende batteriene gir 7 timers bruk i romtemperatur. 

LES MER


5. Pulsar Thermion XQ50 Termisk riflekikkert

SJEKK PRISEN →

I denne modellen leverer Pulsar Thermion det beste innen ny teknologi og det beste innen termisk bildebehandling i et tradisjonelt 30 mm-rør. Her får du altså det ypperste innen ny teknologi uten at det trengs enorme kikkertsikter til. Dette passer ypperlig for både den tradisjonsrike jegeren eller deg som krever det beste i en mest mulig kompakt innfatning. 

Det banebrytende designet kombinerer det ypperste innen ny teknologi og tradisjonelt design. Her får man overlegen bildebehandling og hele 1800 meter rekkevidde i det som ser ut som et helt vanlig tradisjonelt kikkertsikte. Kikkerten benytter en AMOLED skjerm med høy oppløsning for best mulig bilde og optimal kontrast. 

Fordelen med at Thermion har fulgt oppskriften for tradisjonelt design er at den kan festes til de fleste våpen ved bruk av vanlige 30mm ringer. Kikkerten er produsert i robust lettmetall og tåler en rekyl opp til 6000 J. Dette gjør at kikkerten kan benyttes på storkaliber våpen som .375 H&H, 12-Gauge og 9.3×64. 

Siktet har også et praktisk innebygd minne på hele 16 GB som gjør det mulig å lagre timevis med video eller flere tusen bilder fra observasjoner. Koble Thermion til din smarttelefon eller nettbrett via den innebygde trådløse modulen og fjernstyr alt via den praktiske appen. Her kan du også oppdatere programvare, justere innstillinger eller starte strømming direkte. 

LES MER


6. Pulsar Krypton FXG50 Frontmontert Termisk

SJEKK PRISEN →

Pulsar Krypton er oppfølgeren til den populære Core modellen og har gjennomgått en rekke oppgraderinger. FXG50 har blitt utstyrt med neste generasjon innen termisk presisjon og med en termisk sensor på 640×480 piksler @12 µm. Dette resulterer i en deteksjonsrekkevidde på 2000 meter og et termisk bilde med forbedret detaljidentifikasjon. 

Krypton bruker AMOLED-skjermer med en oppløsning på 1746 x 1000 piksler for et klart bilde med høy kontrast. Her får du klare bilder selv ved hurtige bevegelser av siktet, noe som er praktisk når man er i bevegelse eller må følge noe med siktet. 

FXG50-huset er produsert i legert magnesium og har en rekylresistens på opp til 6000 J. Dette gjør at siktet kan benyttes på våpen av grove kalibre som .375 H&H, 9.3×64 og 12-gauge. Displayet er frostresistent og tåler temperaturer fra +50 til -25 grader. Dette gjør siktet godt egnet for norske forhold, uansett årstid. 

Den integrerte WIFI modulen gjør det enkelt å koble siktet sammen med andre enheter som smarttelefon eller tablet. Herfra kan man enkelt ved hjelp av appen kontrollere de innebygde kamera- og videofunksjonene, oppdatere programvare eller dele direkte med andre enheter. 

LES MER


Viktig å huske ved valg av termisk kikkert

Mulighet til alternative skjermer

I dag er det langt mer vanlig at man har med seg bedre egnede skjermer i sekken i form av f.eks smarttelefon eller tablet når man er ute på tur. Det kan derfor lønne seg at man undersøker muligheten for å koble bildet fra den termiske kikkerten over på disse ved hjelp av WIFI-moduler før man handler. Dette vil gjøre det mulig å dele bildet med flere dersom man er på post eller enkelt ta vare på opptak. 

Batterilevetid

Som all annen elektronikk er også termiske kikkerter avhengige av batteri for å fungere. Flere kikkerter har etterhvert tilpasset seg ny teknologi ved at de åpner for muligheten til å benytte batteribank til opplading via USB-C eller micro-USB. Dette er en langt mer praktisk løsning ettersom du kan få med deg kraften av mange hundre batterier i en enkel batteribank. Målt opp mot nyttevekt vil dette være et langt bedre alternativ enn å ta med seg en hel pose batterier på tur. 

Brukervennlighet

Norge er et langstrakt land, men det er også omfattende forandringer mellom årstidene. Det er derfor viktig at kikkerten har en brukervennlighet som er tilpasset bruk gjennom de forskjellige årstidene. Sørg for å velge en modell som det er mulig å håndtere også dersom du har på hansker. 

Rekkevidde

Hensikten med en termisk kikkert er å kunne identifisere dyr eller mennesker på lange avstander, gjerne fra 1200 og opp mot 2000 meters avstand. Det er derfor viktig at man velger et produkt som faktisk leverer denne avstanden. Dersom man går for de kjente produsentene som Pulsar og Hikvision vil det være mindre fare for at man får et produkt som ikke lever opp til forventningene. Faren ved at man velger en kikkert med dårlig rekkevidde vil være at bildet ikke blir klart nok til at man klarer å identifisere konturene på det man ser. Det vil kun fremstå som fargesignaturer og dermed være unyttig informasjon. 

Rekyltesistens

Når man skal velge nytt termisk kikkertsikte er det viktig at man tar hensyn til rekylresistens. Termiske kikkerter innbefatter mye avansert teknologi, men dersom det blir benyttet på et grovere kaliber enn tiltenkt kan man fort risikere at teknologien påvirkes eller i verste fall ødelegges av trykket. Det er derfor viktig at man undersøker det tiltenkte bruksområdet og gjerne går for termiske kikkerter som har en rekylresistens på 6000 J. Dette betyr at man kan benytte siktet også på grovere kaliber våpen slik at man ikke trenger gå til innkjøp av mer enn et sikte. 

Avstandsmåler

Avstandsmåler er noe man finner i de mer avanserte termiske siktene. Disse leverer gjerne nøyaktige målinger opp til 1000 meter, noe som gjør det lettere å vurdere avstander. Dette er imidlertid ikke noe som kommer standard i alle sikter og man vil derfor ofte måtte velge et dyrere alternativ for å få med funksjoner som dette. Det er viktig å merke seg at, selv om den termiske rekkevidden er på 1800+ meter, betyr ikke dette at avstandsmåleren dekker den samme lengden. 

Coating

Kikkerten blir utsatt for mye vær og slitasje ved aktiv bruk. Det er derfor viktig at man velger noe som er konstruert i slitesterkt, men samtidig lett, materiale. Dette kan gjerne være lettmetall, slik som legert magnesium, som gir et robust ytre, men fortsatt er lett i vekt og praktisk å ha med seg på tur. Det er også viktig at coatingen på kikkerten oppnår IP67 standard for å hindre faren for vannlekkasje og eventuelt kondens i siktet.

Design og utforming

Det tradisjonelle kikkertsiktet er benyttet i 30 mm-rør, mens moderne kikkertsikter gjerne er utviklet i mer kompakte og bredere design. Det vil derfor være viktig at man undersøker hvilket feste det er på siktet og at dette passer med det tiltenkte våpenet. Mange av de nye siktene trenger adapter eller tilpasninger for at de skal passe inn i vanlige 30mm ringer, mens de tradisjonelle kikkertsiktene basert på 30 mm-rør ikke har det samme problemet.

Vedlikehold

Termisk kikkertsikte er en omfattende investering og det er derfor viktig at også vedlikehold blir tatt hensyn til slik at kikkerten får lengst mulig levetid. Forskjellige linser vil kreve forskjellige løsninger for vedlikehold og det er viktig at man går nøye gjennom detaljene fra den spesifikke produsenten når det gjelder hvordan man vedlikeholder de forskjellige kikkertsiktene. Dette for å hindre at man skader eller ødelegger innmaten i siktet.