Telt test

Telt test: Her er de 10 beste teltene i 2021

Ingenting slår den magiske følelsen når du overnatter på fjellet eller i marka, men har du ikke riktig utstyr kan turen fort bli ødelagt. I denne samletesten har vi evaluert ti populære telt, slik at du lettere skal oppnå drømmeturen.

Vår testvinner er FastPitch Pop Up Galiano 4 campingtelt i denne telt testen. Dette er et romslig telt med plass til 4 personer og som er enkelt å sette opp. Teltet skiller seg ut på grunn av sin gunstige pris og sikrer et godt inneklima uansett vær.

VÅRE favoritter

 • Utstyrt åpninger på alle sider
 • Romslig telt med god takhøyde
 • Kompakt og bærevennlig
SJEKK PRISEN →
 • Egnet for 4 stk
 • Pop up telt - Raskt og enkelt å sette opp
 • Egner seg for helgeturer og festivaler
SJEKK PRISEN →
 • Lynraskt oppsett
 • Kompakt telt med lav vekt
 • Ytterduk og sømmer av god kvalitet
SJEKK PRISEN →

Telt test: Her er årets vinnere

BILDEPRODUKT
FastPitch Pop Up Galiano 4
Vi hadde god grunn til å kåre denne til testvinner. Først og fremst har den en veldig god pris sammenlignet med mange andre telt på markedet.
SJEKK PRISEN →
Elixir 3 V2 Green telt  
En solid og fleksibel helårslavvo med camp-løsning i inngangen. Lavvoen har en kapasitet på åtte til ti personer, noe som gjør den perfekt om dere er mange på tur
SJEKK PRISEN →
Abisko Dome 2 Telt
Du vil nesten ikke merke at du har teltet i sekken når du går på tur.
SJEKK PRISEN →
FastPitch Pop Up Galiano 2 campingtelt 
Til være å være et femmannstelt har det en veldig god pris. Du får derfor mye for pengene!
SJEKK PRISEN →
Heimplanet The Cave
Dette avanserte teltet fra Heimplanet er ikke bare romslig med multi kammer sikkerhetssystem og plass til hele 3 personer, men det tar også kun ett minutt å sette det opp! Koble til pumpen og se på mens teltet ruller ut og blåser seg opp. Dette er teltet som du kun trenger montere en gang før du kan rulle det inn og ut gang på gang uten mer styr.
SJEKK PRISEN →
MSR Copy of Access
Dette teltet fra MSR passer for deg som skal ut på en tur der hvert gram teller. Teltet er robust nok til å tåle skikkelig rufsevær, men passer like godt på en sommertur som den gjør i snøstorm. Teltet er godt isolert og kommer med en lang rekke smarte funksjoner for deg som bare skal på noen dagers tur. Den kompakte størrelsen i nedpakket form gjør også at du enkelt legger teltet i sekken uten å måtte dra med et helt flyttelass
SJEKK PRISEN →
Fjellreven Keb Dome 3
Dette kuppelteltet fra Fjellreven er for deg som virkelig ønsker å begi deg ut på eventyr uansett vær og forhold. Teltet er optimalisert for bruk av 3-personer og kan stå imot alle værforhold året rundt. Selv tøffe forhold og krevende terreng vil ha lite å si for komforten i dette teltet. Dobble dører og førsteklasses ventilasjon sørger for varme netter om vinteren og svale netter om sommeren.
SJEKK PRISEN →
Fjellreven Keb Endurance 2
Dette praktiske teltet fra Fjellreven passer utmerket for deg som trenger litt ekstra plass for utstyr og krevende forhold. Teltet er utstyrt med et smart forkammer med dør på begge sider som passer utmerket for deg som enten har med deg dyr eller mye utstyr som må oppbevares inne i teltet gjennom natten. Det er tilpasset soveplass for to personer.
SJEKK PRISEN →

 

1. FastPitch Pop Up Galiano 4 campingtelt — Best i test

SJEKK PRISEN →

Dette ultra-praktiske turteltet er perfekt til kortere helgeturer og festivaler! Takket være den unike konstruksjonen i et økonomisk design er dette teltet superraskt å sette opp, i tillegg til at det er svært enkelt ha med seg på tur. Galiano 4 rommer også overraskende bra med tanke på dens lille og kompakte størrelse.

Kompakt telt med god kapasitet

Det eksepsjonelle med dette teltet er hvor god kapasitet det har til tross for sin lille størrelse. Her er det helt uproblematisk for fire voksne personer å få plass samtidig. Likevel er telt meget kompakt og dermed enkelt å bære med seg på tur. Vekten på teltet er også enestående, da den er på lave 3,3 kilo, og dermed vil teltet ikke utgjøre så altfor mye på totalvekten til bagasjen din. Bæreveske er også inkludert.

Høy kvalitet

Dessuten har teltet et ytterstoff av særs god kvalitet, da den er av Polyester som er PU-belagt. Det gjør at verken vind eller regn trenger igjennom ytterstoffet og inn til dere som ligger i teltet. Med andre ord kan dere sove trygt og godt uten frykt for dårlig vær. Sømmene på teltet sørger også for en enorm slitestyrke, der fint skal tåle hyppig bruk i all slags vær.

Selve strukturen på teltet er tunnelformet. Dette er det vanligste hos dagens modeller, og det gjør at flere personer enkelt får plass, til tross for teltets mindre størrelse.

Perfekt til festivaler

Det er mye å like med det praktiske teltet fra FastPitch Pop Up, som blant annet dens lynrask oppsett, og geniale utforming. Det som imidlertid mangler for at det skal være et komplett turteltet, er egenskaper som et ekstra rom til oppbevaring, eller medfulgt tarp.

Vi tror dermed denne passer bedre til kortere helgeturer og festivaler, enn til lengre skog- og fjellturer. Er du mye på fjellet ville heller ha gått for et mer funksjonsrikt telt, med større rom til opphold og oppbevaring. Sett bort i fra dette, er Galiano 4 et telt vi utvilsomt vil anbefale til enhver.

Fordeler

 • Lynraskt oppsett
 • Kompakt telt med lav vekt
 • Ytterduk og sømmer av god kvalitet

Ulemper

 • Mangler ekstra rom til opphold og oppbevaring

LES MER


2. Elixir 3 V2 Green telt — Premium

Elixir 3 V2 Green telt

SJEKK PRISEN →

Dette enestående turteltet fungerer like godt sommer som vinter, og er dermed optimalt til lengre skog- og fjellturer. Her får du et meget solid telt med god komfort, og enorm slitestyrke. Dette er telt du kan nærmest bruke livet ut, og som du garantert blir glad i.

Telt til tre personer

Dette er det ultimate turteltet om du reiser alene eller med en til to personer ekstra. Det er konstruert for å ta minimalt med plass mens du går fra sted til sted, og det uten at det skal gå utover kapasiteten. Dermed vil det være rikelig med plass til maksimalt tre personer, samtidig som det bæres enkelt med seg i sekken.

Kvaliteten på teltet er det heller ikke noe utsette på. Ytterduken er av det spektakulære slaget, da den er laget av «ripstop» nylon. Dette gjør den resistent mot både regn, vind og andre herjinger. Teltet vil med andre ord stå støtt i all slags vær – perfekt når man er på fjellet.

Luftig innertelt

En annen ting som imponert oss kraftig er hvor «luftig» teltet er. Siden Elixir har rette vegger med god høyde, vil du få en god romfølelse, og en bra høyde oppunder taket. Dette gjør at hele arealet inn i telt virker større – noe som er en fordel blir dere tvunget til å sitte inne på grunn av dårlig vær.

Enkelt oppsett

Elixir 3 er i tillegg selvstående og utrolig enkelt å sette opp. Denne vanligvis så krevende jobben, går nærmest av seg selv med Elixir og det mye takket være dens unike fargekombinasjonen på stengene, som beskriver hvor alt skal festes sammen.

Geometrien på teltet er også bra, og alt i alt er det lite negativt å påpeke. Denne fungerer til og med godt på alle årstider, men kan bli noe kald på dager med sprengkulde. Dermed burde du vurdere andre telt er det turer til plasser med de laveste temperaturene du skal til. Er ikke dette tilfelle, vil du helt klart få mye glede av dette sensasjonelle teltet.

Fordeler:

 • Utstyrt åpninger på alle sider – perfekt om du trenger god lufting
 • Romslig telt med god takhøyde
 • Kompakt og bærevennlig – veier kun 3,3 kg
 • Håndterer all slags vær, og er det perfekte turteltet

Ulemper:

 • Håndterer ikke sprengkulde like godt

LES MER


3. Abisko Dome 2 Telt — Budsjett

Abisko Dome 2 Telt

SJEKK PRISEN →

Kvalitet av ypperste hylle er hva du får med dette teltet. Nøyer du deg med ikke annet enn det beste, er Abisko Dome 2 perfekt for deg. To-mannsteltet er både lett og komfortabelt i tillegg til å være romslig, noe som gjør den til et ypperlig vandretelt. Telte kan til og med brukes på alle årstider!

Helårstelt

Den største fordelen med Abisko Dome 2 er at det kan brukes til alle årstider. Uavhengig om det er stekende sol om sommeren eller bitende kulde om vinteren, vil dens innovative «TripleRip Nylon» ytterduk sørge for en fremragende sirkulasjon. Det gjør at teltet holder godt på varmen, samtidig som det sirkulerer godt og sørger for optimale temperaturer også om sommeren.

Den unike ytterduken gir også en førsteklasses styrke og dermed et av de mest slitesterke teltene på dagens marked.

Kompakt men romslig

Teltet er ellers meget turvennlig takket være dens kompakte størrelse. Her vil du ikke få noen problemer med å pakke det ned i en sekk eller bære det med deg. Likevel rommer det godt, og det er rikelig med plass til to personer. Her er det også mulig å gjøre annet enn å sove, som for eksempel å sitte oppreist og les i en bok.

Dessuten er det utstyrt med et mindre ytterrom til oppbevaring av sekker, klær eller annet tilbehør. Dette er en stor fordel, da dere slipper å oppbevare våte klær og lignende der dere sover.

Kostbart tomannstelt

Det er ingen hemmelig at vi ble mektig imponert av dette teltet. Svært få fungerer like godt til alle årstider, og kvaliteten du får her er blant den aller beste. I tillegg har den en rekke praktisk funksjoner som myggnett, lufterom på sidene, samt at det er meget enkelt å sette opp.

Det eneste vi har å påpeke er at prisen er rimelig høy, til et tomannstelt å være. Her må du ut med en pris som tilsvarer de mest funksjonelle seksmannsteltene, men til gjengjeld får du en modell av aller beste kvalitet, som er tilpasset nesten alle værforhold.

Fordeler:

 • Romslig tomannstelt av ypperste kvalitet
 • Fungerer godt til alle årstider
 • Kompakt og romslig. Teltet er meget turvennlig
 • Enkelt oppsett

Ulemper:

 • Høy pris til et tomannstelt å være

LES MER


4. FastPitch Pop Up Galiano 2 campingtelt — Beste helårstelt

FastPitch Pop Up Galiano 2

SJEKK PRISEN →

Populære FastPitch modellene ble umiddelbart en hit på dagens marked fordi dem tilbyr lynraskt oppsett, svært få telt kan måle seg med. I tillegg er deres telt meget romslige til tross den kompakte størrelsen. Dette tomannsteltet er med andre ord optimalt om du skal på turer med mye vandring.

Bærevennlig telt

Utvilsomt den største fordelen med dette teltet er hvor utrolig enkelt det er å bære med seg. Ikke bare medfølger en komfortabel bæreveske, men dens eksepsjonelt lave vekt på 2,6 kilo og kompakte størrelse gjør den ufattelig lett, og ikke minst svært plassvennlig.

Her har det ingen betydning hvor lang eller lenge du må gå – teltet vil nærmeste ikke utgjøre noe ekstra til din bagasje, noe som er meget sjelden blant dagens modeller. Vanligvis er teltene utrolig tunge, samt at de opptar mye plass.

Ideell under vennlige forhold

Kvaliteten på teltet er også bra, men ikke godt nok til å håndtere de mest ekstreme turene. Spesielt kraftig vind og bitende kulde, er ikke dette teltet designet for å tåle. FastPitch Galiano er mer et festivaltelt enn et typisk tur-telt.  

Den vil uten tvil fungerer godt til skogsturer i nærområdet, men er ikke anbefalt å bruke på fjellet der man er mer eksponert mot vær.

Populær bestselger

Tomannsteltet ble umiddelbart etter lanseringen blant de mest kjøpte på markedet. Dette kommer nok mye av dens gunstige pris, og ikke minst enkle oppsett. Denne pakkes opp og settes ned på et øyeblikk, og her vil selv personer som aldri har rørt et telt før klare å sette det opp.

I tillegg har det flere praktiske funksjoner som åpning i taket til lufting, og er ellers ganske romslig på grunn av den enorme takhøyden. Skal du på turer om sommeren, der du vet at været er «vennlig» er dette helt klart et telt å vurdere. Forventer du røft vær ville vi nok ha vurdert andre modeller isteden.

Fordeler:

 • Kompakt men romslig tomannstelt
 • Super enkelt oppsett
 • Teltet med desidert lavest vekt i vår test
 • Overkommelig pris

Ulemper:

 • Ikke designet for å tåle krevende værforhold
 • Mer egnet til festivaler enn typiske fjellturer

LES MER


5. Helsport Varanger — Beste lavvo

SJEKK PRISEN →

En solid og fleksibel helårslavvo med camp-løsning i inngangen. Lavvoen har en kapasitet på åtte til ti personer, noe som gjør den perfekt om dere er mange på tur. Varanger er også unik, siden det er den første lavvoen med camp-løsning.

Helårslavvo

Varanger kategoriseres som en helårslavvo, noe som betyr at den er like godt egnet i alle årstider. Du kan derfor bruke den på tur både vinter og sommer. Duken på Varanger er av flammehemmende materiale, slik at du kan fyre med bål eller ovn inne i lavvoen.

Dette er veldig praktisk, siden det gir enestående varme på kalde dager, samtidig som du kan lage mat inne i lavvoen på dager med dårlig vær.

Ypperlig for store turgrupper

Lavvoen er også ypperlig for store turgrupper, siden det har en kapasitet på hele ti personer. Det gjør lavvoen til en av de mest romslige i teste vår. Det at Varanger også har lavvoform, gjør at den har sjelden god takhøyde. Her slipper du å måtte krabbe rundt for å forflytte deg fra sted til sted.

Utbygget på lavvoen er utstyrt med to vinduer som sikrer god belysning og de justerbare ventilene og det gode ventilasjonssystemet sørger for et godt inneklima. Luften sirkulerer bra selv om dere skulle være ti personer som sover i lavvoen.

Testvinner hos bladet Villmarksliv

Bladet villmarksliv kåret Varanger til beste lavvo for vinterbruk i 2019. Dette var på grunn av dens store kapasiteten og det robuste ytterlaget som verner mot vær og kulde. Vi er også enig i at denne er perfekt til bruk om vinteren, men den kan også fint brukes om sommeren.

Du finner heller ingen telt med større kapasitet enn denne. Er dere er mange på tur er denne det beste alternativet. Minuset med lavvoen er dens store størrelse som gjør den upraktisk å bære med seg.

Fordeler:

 • Helårslavvo
 • Sjelden stor kapasitet
 • God takhøyde

Ulemper:

 • Tar stor plass, upraktisk å bære på tur

LES MER


6. Helsport Ringstind Superlight 2 — Lavest vekt

SJEKK PRISEN →

Et solid telt med en totalvekt på kun en kilo. Teltet er derfor det letteste teltet på markedet. Helsport sitt formål med utviklingen av denne modellen var å lage et produkt som veide så lite som overhode mulig. Du vil nesten ikke merke at du har teltet i sekken når du går på tur.

Romslig tomannstelt

Konfigureringen av stangen er optimalisert for å øke det innvendige rom-volumet uten at det gjør teltet lengre. Det er derfor ganske god plass under taket og du kan fint sitte oppreist uten å krasje i toppen. Det innvendige stang-kanalsystemet sikrer også bedre vindstabilitet og gir mindre vibrasjon og støy.

I teltet er det rikelig med plass til to personer med smarte løsninger til oppbevaring av sekker og turutstyr. Soveplassen din vil derfor ikke begrenses selv om dere har mye utstyr med dere på tur. Det er også lommer på innsiden slik at dere kan enkelt organisere og ha god kontroll.

Egnet for varmere årstider

Superlight 2 er som nevnt vindstabilt og verner mot regn. Det er også et lett og luftig stoff, som sikrer god luftgjennomstrømning. Det bidrar til mer frisk luft, bedre sovekvalitet og det forhindrer at det oppstår kondens. Teltet bevarer også varmen til en viss grad, men det blir fort kaldt på vinterstid eller sent på høsten.

Superlight 2 er derfor bedre egnet på varmere årstider. Skal dere på tur når det er minusgrader, er det mer gunstig å gå for en annen modell enn denne. En annen ulempe er dens høye pris i forhold til andre tomannstelt. Her må du betale mye for å ha soveplass til deg og en turkamerat.

Det som gjør teltet spesielt er utvilsomt dens lette vekt. Med denne merker du ikke at du har teltet i sekken. Dette gir en behagelig ferdsel, uten slitasje på rygg og overkropp.

Fordeler:

 • Veier overraskende lite
 • Behagelig, pustende stoff
 • Romslig, mye plass til oppbevaring

Ulemper:

 • Høy pris til å være et tomannstelt
 • Beskytter ikke mot kulde

LES MER


7. Helsport Lofoten Trek Camp 5 — Beste familietelt

SJEKK PRISEN →

Det ultimate familieteltet. Trek Camp 5 er et ekstra romslig tunneltelt med ekstra stor takhøyde, god bredde og mulighet til å åpne hele fronten for å virkelig nyte utsikten på regnværsdager. Til være å være et femmannstelt har det en veldig god pris. Du får derfor mye for pengene!

God plass

Teltet er romslig og gjør at hele familien får plass til å sove, samtidig som det har rikelig med plass til matlaging eller andre aktiviteter. Er det dager med mye regn og dårlig vær, kan dere oppholde dere i teltet uten at det blir for trangt.

Trek Camp sin romslighet kommer av at stengene rundt innerteltet er like lange. Dette sørger for at plassen innvendig blir utnyttet til det fulle. Smarte innvendige lommer og en praktisk ytterdel gjør også at dere kan oppbevare sekker og annet utstyr i ly mot vått vær.

God kvalitet

Stoffet på teltet er laget av polyester. Dette gjør det vannavisende, flammehemmende og gir det gode pusteegenskaper. Trek Camp vil derfor tørke raskt om det blir vått og sikrer god luftgjennomstrømning selv om dere er mange inne i teltet.

I toppen er det også en ventil over matlagingsområdet som minimerer kondens. Du kan derfor bruke stormkjøkkenet uten frykt for et fuktig inneklima.

Du får mye for pengene

Til å være et femmannstelet synes vi prisen er ganske god. Modellen koster rundt 6000 kroner, noe som er rimelig sammenlignet med andre på markedet. Du får også plass til mer enn å bare sove, samtidig som stoffet til teltet er av beste kvalitet.

Dette er et godt kjøp når du skal ta med familien på overnattingstur. Det eneste vi ikke likte med teltet var at det var noe krevende å sette opp.

Fordeler:

 • Romslig femmannstelt
 • Du får mye for pengene
 • Stoff av beste materiale

Materiale:

 • Vanskelig oppsett

LES MER


8. Coleman Cook 6 — Beste til camping

SJEKK PRISEN →

Dersom du planlegger å være flere uker på campingtur er det få som er bedre enn denne modellen. Coleman Cook 6 er et seksmannstelt med tre soverom, god takhøyde og mange smarte løsninger. Her kan du gjøre mye mer enn å bare sove.

Enestående romslighet

Coleman Cook er enestående på grunn av sin gode romslighet. Takhøyden er på hele 1,90 meter og den har tre soverom og ett oppholdsrom. Rommene er også adskilt slik at du slipper å forstyrre dem som har lyst på en middagslur.

Det store arealet og den god takhøyden gjør også at du får plass til et lite bord og noen stoler. Her kan dere spise middag og spille kort, samtidig som dere er i ly mot dårlig vær. Åpningene er på begge sidene og foran i teltet. Dette gir deg god mulighet for lufting og du kan enkelt komme deg ut og inn.

Vann- og vindtett

Cook 6 er også veldig robust mot dårlig vær. Den tåler regn og står stødig selv i kraftig vind. Det integrert gulvet gjør også at underlaget er jevnt, hardt og stabilt. Det vil derfor beskytte mot skarpe steiner som ligger under teltet. Med denne modellen er det ingen fare for steiner i bakken forstyrrer nattesøvnen.

Upraktisk å bære

Dette er utvilsomt den beste modellen dersom du skal være flere uker på tur. Her har du god plass med adskilte rom, noe som gjør at du kan bruke teltet til mer enn å bare sove. Det negative med Cook 6 er at den er veldig upraktisk å bære. Den har en vekt på nesten 20 kg og får ikke plass i en sekk, så du må bære den for hånd.

Dersom du ser for deg lange gåturer ville vi ha valgt en mindre og lettere modell enn denne. Du bruker ekstremt mye krefter og energi skal du gå med Cook 6 i hånden. Den er et utmerket alternativ hvis du skal være på samme plass over en lengre periode.

Fordeler:

 • Fantastisk romslighet
 • Veldig god takhøyde
 • Integrert gulv

Ulemper:

 • Upraktisk å bære på lengre turer

LES MER


9. Helsport Fonnfjell Pro 2 — Beste til fisketuren

SJEKK PRISEN →

Et prisbelønt og fleksibelt tunneltelt med hele tre innganger. Denne modellen er perfekt for deg som skal på fisketur. Helsport har gjennom 50 år utviklet brukervennlige kvalitetsprodukter og de lykkes også med denne modellen. Fonnfjell Pro 2 bidrar garantert til en herlig turopplevelse.

God komfort og god utsikt

Som nevnt er teltet utstyrt med tre alternative innganger og det som gjør denne modellen ekstra spesiell, er den store sideåpningen som kan enkelt gjøres om til en baldakin. Ved å bruke to stenger som støtte, får du et stort og beskyttende område der du kan lage mat eller sløye fisk. Her vil du være i ly mot regnet, samtidig som du kan nyte frisk skog- eller fjelluft.

Tar du ned sideåpningen får du også et stort bagasjerom med god plass til oppbevaring av sekker og turutstyr.

Lite og lett

Innerteltet er ikke det største og teltet er kun egnet for to personer. Det hjelper naturligvis med baldakinen, siden du får litt ekstra plass, men ønsker du et romslig innertelt er andre på markedet bedre egnet enn denne.

Denne utmerker seg på grunn av sin lave vekt og smarte løsninger. Fonnfjell Pro 2 veier kun knappe tre kilo og får god plass i en sekk. Den er derfor perfekt om du skal flytte deg fra sted til sted når du er på tur. Teltet har også et enkelt oppsett og er utviklet for å tåle røffe forhold.

Dette er med andre ord et godt kjøp om du ikke trenger all verdens med plass i innerteltet.

Fordeler:

 • Liten og lett, veldig enkel å bære med på tur
 • Flere smarte løsninger
 • Utviklet for å tåle dårlig vær

Ulemper:

 • Innerteltet er noe trangt

LES MER


10. Helsport Spitsbergen Pro Camp 3 — Romslig turtelt

SJEKK PRISEN →

Et ekstremt romslig tremannstelt med enkelt oppsett. Dette er det største tunnelteltet i Pro-kategorien, noe som sikrer deg eksepsjonell god plass til oppbevaring og opphold på regnværsdager.

To innganger

Med to innganger, en på baksiden og en på fremsiden, er du alltid i ly for vinden. Det gir også god fleksibilitet med at du for eksempel kan oppbevare bagasje ved den ene inngangen mens du lager mat ved den andre. Denne løsningen er også genial hvis man ønsker litt privatliv når man er flere på tur. Da kan man bruke egen inngang og om ønskelig adskille rommene.

Bygd for å tåle dårlig vær

Teltet har en aerodynamisk konstruksjon og et ytterlag som er laget for å tåle regn og vind. Spitsbergen Pro Camp vil derfor beskytte mot all slags vær og sørge for at dere holder dere tørre og varme.

Teltet kan også brukes på varmere dager, siden ytterteltets ventilasjonssystem sikrer god luftgjennomstrømning. Det er derfor ingen fare for fuktighet eller dårlig luft når du er inne i teltet. Stoffet er også lett og enkelt å pakke ned slik at teltet er enkelt å transportere med seg.

Høy pris

Ulempen med denne modellen er den høye prisen. Sammenlignet med andre to- og tremannstelt, koster dette mye mer. Spitsbergen Pro er mer romslig enn andre, men vi synes prisen likevel er litt i overkant.

Dersom du ønsker mye plass er denne et godt valg, men du finner rimeligere alternativer som også har god plass.

Fordeler:

 • God plass
 • Vann- og vindtett
 • God luftgjennomstrømning

Ulemper:

 • Høy pris

LES MER


Hva skal du se etter når du kjøper telt?

Å finne riktig telt er utrolig viktig for at du skal få en god turopplevelse, men det er ikke nødvendigvis en enkel oppgave. Du burde derfor spørre deg om følgende før du kjøper telt:

Hvor stort telt trenger jeg?

Er det bare deg eller er dere flere som skal på tur? Det er viktig at du finner et telt som er beregnet for antall personer som skal på tur. Har dere et telt som er for lite, vil det bli trangt og veldig intimt, noe som kan ødelegge turopplevelsen.

Det samme gjelder om du er alene. Da er det veldig unødvendig å dra med seg et større telt, siden det veier mye mer og er mindre praktisk å bære med seg. Tenk igjennom hvor ofte du kommer til å dra på tur alene og hvor ofte du kommer til å dra med andre som skal sove i samme telt som deg.

Hvilket terreng og i hvilken årstid skal det brukes?

Dette har mye å si for komforten. Kjøper du et telt med tynt stoff beregnet for varme sommerdager, er det ikke gunstig å bruke teltet på vinteren. Da blir det fort kaldt og du vil mest sannsynlig få en dårlig opplevelse.

Kjøp et telt som passer klimaet du skal være i. Kjøper du en vinterlavvo som blir fort varm, kan den bli veldig klam på sommeren. Det er også lurt å forsikre deg om at teltet står stødig i kraftig vind og tåler regn dersom du skal oppholde deg i fjellet.

Hva skal teltet brukes til?

Skal du bruke teltet når du er på campingtur eller når du går lange fjellturer? Tenk på hva formålet ditt er. Hvis du ser for deg flere uker på fjellet, kan det være gunstig med et romslig telt, der du kan oppholde deg på dager med dårlig vær.

Vekten på teltet må også tas med i betraktningen. Skal du farte mye fra sted til sted er det greit med et telt som veier lite og som ikke tar stor plass. Det er enklere å bære med seg og tar mindre plass i en sekk.

Hvor enkelt er det å sette opp?

Ingenting er mer frustrerende enn å streve med oppsett av telt etter en lang dag med vandring. Du er kanskje trøtt, kald, sulten og sliten, og nå står du der og ikke har peiling hvordan du skal få opp teltet. Forsikre deg derfor om at du skjønner teltes oppsett før du kjøper det. Å streve med å få opp teltet kan utvilsomt ødelegge turen din.

Trenger jeg ekstra rom til oppbevaring eller andre funksjoner?

Hvor mye utstyr skal du ha med deg og trenger du noen smarte løsninger for å gjør turdagen lettere? Hvis du skal på fisketur er det gunstig med rom for oppbevaring av utstyr. Da slipper du at dette opptar din egen soveplass.

Ønsker du utsikt selv når du er inne i teltet, så må du ha et telt med smarte åpninger. Finn ut hva du trenger teltet til, foruten som soveplass.

Våre kriterier

Egenskapene som ble vektlagt i testen var brukervennlighet, komfort, vekt, kvalitet og pris.

Brukervennlighet

Hvor enkelt er teltet å sette opp? Dette er helt avgjørende for opplevelsen av teltet. Strever du med oppsettet vil du automatisk få en dårlig følelse. Et brukervennlig telt forventes å være delvis selvforklarende der det er ingen problemer med å verken sette opp eller pakke ned.

Det er utrolig tungvint med telt som ikke samarbeider på dager med dårlig vær.

Komfort

Hvor behagelig er det inne i teltet? Vi ønsket telt som hadde god liggekomfort og som samtidig kunne brukes til mer enn å bare sove. Er man flere på tur, så er det greit med flere åpninger for rask lufting og enkel inn- og utgang.

Det er også mer behagelig med et telt som tilpasser klimaet du er i. Et telt som bevarer varmen og som gir god luftsirkulasjon er utvilsomt bedre enn de som ikke gjør. Stor fordel om de også beskytter mot insekter.

Vekt

Hvor tungt er det å bære og hvor stor plass tar det? Skal du på lengre turer er det veldig praktisk med et telt som ikke er for tungt. Trenger dere en større modell vil det naturligvis veie mer og være mer upraktisk å bære med seg, men det er en stor fordel om teltet er ålreit å bære med seg.

Kvalitet

Hvor godt beskytter teltet mot dårlig vær? For oss var det helt essensielt at de tålte regn og vind. Ingen ønsker en modell som blåser bort eller at vann sniker seg inn når det regner. Vi så også på hvor slitesterkt materialet var og hvordan det «pustet». Dersom det var god luftsirkulasjon uten noen form for kondens og fukt, så var det et stort pluss for oss.

Pris

Teltene varierte mye i pris og det var ikke vårt viktigste kriterie. Basert på egenskapene ovenfor vurderte vi prisen. Jo bedre kvalitet til en rimeligere pris, dess bedre.