Telt test

Telt test: Her er de 13 beste teltene i 2021

Ingenting slår den magiske følelsen når du overnatter på fjellet eller i marka, men har du ikke riktig utstyr kan turen fort bli ødelagt. I denne samletesten har vi evaluert ti populære telt, slik at du lettere skal oppnå drømmeturen.

Vår testvinner er Cloud 2. Dette er et romslig telt med plass til tre personer og som er enkelt å sette opp. Teltet skiller seg ut på grunn av sin gunstige pris og sikrer et godt inneklima uansett vær. Er dere en storfamilie på tur, så anbefaler vi Helsport Lofoten Trek Camp 5. Dette er et ekstra romslig telt, som er designet for å håndtere krevende vær.

VÅRE favoritter

 • Enkelt oppsett
 • Sørger for et godt inneklima
 • Vind- og vanntett
SJEKK PRISEN →

Telt test: Her er årets vinnere

BILDEPRODUKT
Naturehike Cloud 2 
Vi hadde god grunn til å kåre denne til testvinner. Først og fremst har den en veldig god pris sammenlignet med mange andre telt på markedet.
SJEKK PRISEN →
FastPitch Pop Up Galiano 4
Himalaya Pro 2 er et romslig telt som tar liten plass i sekken. Du vil derfor ha god plass til soving og oppbevaring, samtidig som teltet er enkelt å ha med seg på tur.
SJEKK PRISEN →
Elixir 3 V2 Green telt  
En solid og fleksibel helårslavvo med camp-løsning i inngangen. Lavvoen har en kapasitet på åtte til ti personer, noe som gjør den perfekt om dere er mange på tur
SJEKK PRISEN →
Abisko Dome 2 Telt
Du vil nesten ikke merke at du har teltet i sekken når du går på tur.
SJEKK PRISEN →
FastPitch Pop Up Galiano 2 campingtelt 
Til være å være et femmannstelt har det en veldig god pris. Du får derfor mye for pengene!
SJEKK PRISEN →
Coleman Cook 6
Denne modellen har en enestående romslighet. Her får du til og med ditt eget rom om du ønsker. Teltet er perfekt om du skal campe over en lengre periode.
SJEKK PRISEN →
Helsport Fonnfjell Pro 2
Et solid telt med praktiske løsninger. Teltet er perfekt om du og en turkamerat skal på fisketur. Den lave vekten gjør den også veldig enkel å bære med seg.
SJEKK PRISEN →
Helsport Spitsbergen Pro Camp 3
Et værstabilt tremannstelt med god romslighet. Dette er det største teltet i Helsport Pro-kolleksjonen.
SJEKK PRISEN →

 

1. Naturehike Cloud 2 — Best i test

SJEKK PRISEN →

Vi hadde god grunn til å kåre denne til testvinner. Først og fremst har den en veldig god pris sammenlignet med mange andre telt på markedet. For det andre er den som skapt for turer i de mest krevende forhold. Den håndterer kalde regnværsdager like godt som varme sommerdager.

Tremannstelt

Teltet er romslig, men har bare en kapasitet på tre personer. Er dere ikke flere enn tre, vil dere ha god plass til å sove, men også til matlaging og avslapning. Høyden på teltet er 1.4 meter, noe som ikke er det høyeste. Det er derfor lite rom til å stå oppreist.

God kvalitet

Med Cloud 2 er det ingen risiko for at dere blir våte på regnværsdager eller varme og klamme på sommerdager. Med ytterduk i ripstop polyester og 1500 mm vannsøyle, er du alltid sikret mot regn og vind.

Innerduken er av 20D nylon micromesh, som sørger for et pustende og godt inneklima. Andre telt kan ha en tendens til å bli veldig fuktige på grunn av innstengt luft, men på dette området utmerker Cloud 2 seg. Med denne vil du ikke bli vekket av vanndråper som renner ned på deg.

Enkelt oppsett

Teltet er også lett å sette opp. Selv om du aldri har satt opp et telt før, så skal det ikke være noe problem med denne. Den har fargekoding på stenger og klips som skal gjøre jobben lettere. Dette gjør at du slipper å bruke timer på få klart soveplassen. Oppsettet skjer raskt og effektivt.

Vi likte også teltet på grunn av den gode prisen. Her får du et prisgunstig telt som virkelig er med på å forsterke den deilige turfølelsen. Det eneste vi fant negativt med teltet er den lave høyden under taket og at den blir for kald om vinteren.

Skal du ha telt til bruk på kalde vinterdager ville vi nok ha gått for et varmere alternativ. Det samme gjelder om du liker å stå oppreist i teltet. Men hvis takhøyden ikke er viktig og det er ment til bruk om vår, sommer eller høst, så er ingen bedre enn denne.

Fordeler:

 • Enkelt oppsett
 • Sørger for et godt inneklima
 • Vind- og vanntett

Ulemper:

 • Ikke egnet for bruk om vinteren

LES MER2. FastPitch Pop Up Galiano 4 — Beste helårstelt

FastPitch Pop Up Galiano 4

 

SJEKK PRISEN →

Ønsker du et telt som passer alle årstider, så er denne modellen helt perfekt. Himalaya Pro 2 er et romslig telt som tar liten plass i sekken. Du vil derfor ha god plass til soving og oppbevaring, samtidig som teltet er enkelt å ha med seg på tur.

Praktisk telt

Teltet er utviklet på en svært praktisk måte. Den er konstruert for eksepsjonell vindstabilitet, samt at de kryssede buene og den bøyde stangen skaper rette vegger, noe som gir god plass innvendig. Det er derfor god plass til deg og en turkamerat. I inngangspartiet kan du også oppbevare sekker og annet turutstyr uten at det begrenser din egen soveplass.

Den gode høyden i inngangspartiet gjør det også enkelt å komme seg inn og ut av teltet, og døren kan åpnes både ovenfra og nedenfra. Du har også mulighet til å folde døren helt tilbake, slik at du får god lufting og utsikt direkte fra innerteltet.

Teltet har også et enkelt oppsett med refleks og fargekoder og det er delvis selvstående. Dette gjør at det står stabilt på underlag hvor det kan være vanskelig å feste teltet i bakken.

Vindstabilt og god ventilasjon

Himalaya Pro 2 har et unikt innvendig stangkanalsystem for optimal vindstabilitet og lite vibrasjon. Nattesøvnen vil derfor ikke forstyrres selv om det skulle være kraftig vind ute. Utstyrt med AirFlow ventilasjon, er du også sikret frisk luft til enhver tid. Dette gir bedre sovekvalitet og mindre kondens inne i teltet.

Det er også lukkbare ventilåpninger med netting på innerteltet. Dette hindrer at mygg og andre insekter sniker seg inn om du trenger lufting.

Funker bra både sommer og vinter

Det vi likte best med teltet er at det fungerer like bra om sommeren som om vinteren. Den verner godt mot kulde, samtidig som den lufter om sommeren. Kjøper du denne kan du derfor dra på tur uansett årstid.

Det vi fant negativt med teltet var at det kun er plass til to personer. Er dere flere enn to personer må dere derfor ha et ekstra telt med dere.

Fordeler:

 • Håndterer alle årstider like bra
 • Praktisk telt med smarte løsninger
 • Vindstabilt og god ventilasjon

Ulemper:

 • Liten kapasitet

LES MER


3. Elixir 3 V2 Green telt  — Beste lavvo

Elixir 3 V2 Green telt

SJEKK PRISEN →

En solid og fleksibel helårslavvo med camp-løsning i inngangen. Lavvoen har en kapasitet på åtte til ti personer, noe som gjør den perfekt om dere er mange på tur. Varanger er også unik, siden det er den første lavvoen med camp-løsning.

Helårslavvo

Varanger kategoriseres som en helårslavvo, noe som betyr at den er like godt egnet i alle årstider. Du kan derfor bruke den på tur både vinter og sommer. Duken på Varanger er av flammehemmende materiale, slik at du kan fyre med bål eller ovn inne i lavvoen.

Dette er veldig praktisk, siden det gir enestående varme på kalde dager, samtidig som du kan lage mat inne i lavvoen på dager med dårlig vær.

Ypperlig for store turgrupper

Lavvoen er også ypperlig for store turgrupper, siden det har en kapasitet på hele ti personer. Det gjør lavvoen til en av de mest romslige i teste vår. Det at Varanger også har lavvoform, gjør at den har sjelden god takhøyde. Her slipper du å måtte krabbe rundt for å forflytte deg fra sted til sted.

Utbygget på lavvoen er utstyrt med to vinduer som sikrer god belysning og de justerbare ventilene og det gode ventilasjonssystemet sørger for et godt inneklima. Luften sirkulerer bra selv om dere skulle være ti personer som sover i lavvoen.

Testvinner hos bladet Villmarksliv

Bladet villmarksliv kåret Varanger til beste lavvo for vinterbruk i 2019. Dette var på grunn av dens store kapasiteten og det robuste ytterlaget som verner mot vær og kulde. Vi er også enig i at denne er perfekt til bruk om vinteren, men den kan også fint brukes om sommeren.

Du finner heller ingen telt med større kapasitet enn denne. Er dere er mange på tur er denne det beste alternativet. Minuset med lavvoen er dens store størrelse som gjør den upraktisk å bære med seg.

Fordeler:

 • Helårslavvo
 • Sjelden stor kapasitet
 • God takhøyde

Ulemper:

 • Tar stor plass, upraktisk å bære på tur

LES MER


4. Abisko Dome 2 Telt— Lavest vekt

Abisko Dome 2 Telt

SJEKK PRISEN →

Et solid telt med en totalvekt på kun en kilo. Teltet er derfor det letteste teltet på markedet. Helsport sitt formål med utviklingen av denne modellen var å lage et produkt som veide så lite som overhode mulig. Du vil nesten ikke merke at du har teltet i sekken når du går på tur.

Romslig tomannstelt

Konfigureringen av stangen er optimalisert for å øke det innvendige rom-volumet uten at det gjør teltet lengre. Det er derfor ganske god plass under taket og du kan fint sitte oppreist uten å krasje i toppen. Det innvendige stang-kanalsystemet sikrer også bedre vindstabilitet og gir mindre vibrasjon og støy.

I teltet er det rikelig med plass til to personer med smarte løsninger til oppbevaring av sekker og turutstyr. Soveplassen din vil derfor ikke begrenses selv om dere har mye utstyr med dere på tur. Det er også lommer på innsiden slik at dere kan enkelt organisere og ha god kontroll.

Egnet for varmere årstider

Superlight 2 er som nevnt vindstabilt og verner mot regn. Det er også et lett og luftig stoff, som sikrer god luftgjennomstrømning. Det bidrar til mer frisk luft, bedre sovekvalitet og det forhindrer at det oppstår kondens. Teltet bevarer også varmen til en viss grad, men det blir fort kaldt på vinterstid eller sent på høsten.

Superlight 2 er derfor bedre egnet på varmere årstider. Skal dere på tur når det er minusgrader, er det mer gunstig å gå for en annen modell enn denne. En annen ulempe er dens høye pris i forhold til andre tomannstelt. Her må du betale mye for å ha soveplass til deg og en turkamerat.

Det som gjør teltet spesielt er utvilsomt dens lette vekt. Med denne merker du ikke at du har teltet i sekken. Dette gir en behagelig ferdsel, uten slitasje på rygg og overkropp.

Fordeler:

 • Veier overraskende lite
 • Behagelig, pustende stoff
 • Romslig, mye plass til oppbevaring

Ulemper:

 • Høy pris til å være et tomannstelt
 • Beskytter ikke mot kulde

LES MER


5. FastPitch Pop Up Galiano 2 campingtelt — Beste familietelt

FastPitch Pop Up Galiano 2 campingtelt

SJEKK PRISEN →

Det ultimate familieteltet. Trek Camp 5 er et ekstra romslig tunneltelt med ekstra stor takhøyde, god bredde og mulighet til å åpne hele fronten for å virkelig nyte utsikten på regnværsdager. Til være å være et femmannstelt har det en veldig god pris. Du får derfor mye for pengene!

God plass

Teltet er romslig og gjør at hele familien får plass til å sove, samtidig som det har rikelig med plass til matlaging eller andre aktiviteter. Er det dager med mye regn og dårlig vær, kan dere oppholde dere i teltet uten at det blir for trangt.

Trek Camp sin romslighet kommer av at stengene rundt innerteltet er like lange. Dette sørger for at plassen innvendig blir utnyttet til det fulle. Smarte innvendige lommer og en praktisk ytterdel gjør også at dere kan oppbevare sekker og annet utstyr i ly mot vått vær.

God kvalitet

Stoffet på teltet er laget av polyester. Dette gjør det vannavisende, flammehemmende og gir det gode pusteegenskaper. Trek Camp vil derfor tørke raskt om det blir vått og sikrer god luftgjennomstrømning selv om dere er mange inne i teltet.

I toppen er det også en ventil over matlagingsområdet som minimerer kondens. Du kan derfor bruke stormkjøkkenet uten frykt for et fuktig inneklima.

Du får mye for pengene

Til å være et femmannstelet synes vi prisen er ganske god. Modellen koster rundt 6000 kroner, noe som er rimelig sammenlignet med andre på markedet. Du får også plass til mer enn å bare sove, samtidig som stoffet til teltet er av beste kvalitet.

Dette er et godt kjøp når du skal ta med familien på overnattingstur. Det eneste vi ikke likte med teltet var at det var noe krevende å sette opp.

Fordeler:

 • Romslig femmannstelt
 • Du får mye for pengene
 • Stoff av beste materiale

Materiale:

 • Vanskelig oppsett

LES MER


6. Coleman Cook 6 — Beste til camping

SJEKK PRISEN →

Dersom du planlegger å være flere uker på campingtur er det få som er bedre enn denne modellen. Coleman Cook 6 er et seksmannstelt med tre soverom, god takhøyde og mange smarte løsninger. Her kan du gjøre mye mer enn å bare sove.

Enestående romslighet

Coleman Cook er enestående på grunn av sin gode romslighet. Takhøyden er på hele 1,90 meter og den har tre soverom og ett oppholdsrom. Rommene er også adskilt slik at du slipper å forstyrre dem som har lyst på en middagslur.

Det store arealet og den god takhøyden gjør også at du får plass til et lite bord og noen stoler. Her kan dere spise middag og spille kort, samtidig som dere er i ly mot dårlig vær. Åpningene er på begge sidene og foran i teltet. Dette gir deg god mulighet for lufting og du kan enkelt komme deg ut og inn.

Vann- og vindtett

Cook 6 er også veldig robust mot dårlig vær. Den tåler regn og står stødig selv i kraftig vind. Det integrert gulvet gjør også at underlaget er jevnt, hardt og stabilt. Det vil derfor beskytte mot skarpe steiner som ligger under teltet. Med denne modellen er det ingen fare for steiner i bakken forstyrrer nattesøvnen.

Upraktisk å bære

Dette er utvilsomt den beste modellen dersom du skal være flere uker på tur. Her har du god plass med adskilte rom, noe som gjør at du kan bruke teltet til mer enn å bare sove. Det negative med Cook 6 er at den er veldig upraktisk å bære. Den har en vekt på nesten 20 kg og får ikke plass i en sekk, så du må bære den for hånd.

Dersom du ser for deg lange gåturer ville vi ha valgt en mindre og lettere modell enn denne. Du bruker ekstremt mye krefter og energi skal du gå med Cook 6 i hånden. Den er et utmerket alternativ hvis du skal være på samme plass over en lengre periode.

Fordeler:

 • Fantastisk romslighet
 • Veldig god takhøyde
 • Integrert gulv

Ulemper:

 • Upraktisk å bære på lengre turer

LES MER


7. Helsport Fonnfjell Pro 2 — Beste til fisketuren

SJEKK PRISEN →

Et prisbelønt og fleksibelt tunneltelt med hele tre innganger. Denne modellen er perfekt for deg som skal på fisketur. Helsport har gjennom 50 år utviklet brukervennlige kvalitetsprodukter og de lykkes også med denne modellen. Fonnfjell Pro 2 bidrar garantert til en herlig turopplevelse.

God komfort og god utsikt

Som nevnt er teltet utstyrt med tre alternative innganger og det som gjør denne modellen ekstra spesiell, er den store sideåpningen som kan enkelt gjøres om til en baldakin. Ved å bruke to stenger som støtte, får du et stort og beskyttende område der du kan lage mat eller sløye fisk. Her vil du være i ly mot regnet, samtidig som du kan nyte frisk skog- eller fjelluft.

Tar du ned sideåpningen får du også et stort bagasjerom med god plass til oppbevaring av sekker og turutstyr.

Lite og lett

Innerteltet er ikke det største og teltet er kun egnet for to personer. Det hjelper naturligvis med baldakinen, siden du får litt ekstra plass, men ønsker du et romslig innertelt er andre på markedet bedre egnet enn denne.

Denne utmerker seg på grunn av sin lave vekt og smarte løsninger. Fonnfjell Pro 2 veier kun knappe tre kilo og får god plass i en sekk. Den er derfor perfekt om du skal flytte deg fra sted til sted når du er på tur. Teltet har også et enkelt oppsett og er utviklet for å tåle røffe forhold.

Dette er med andre ord et godt kjøp om du ikke trenger all verdens med plass i innerteltet.

Fordeler:

 • Liten og lett, veldig enkel å bære med på tur
 • Flere smarte løsninger
 • Utviklet for å tåle dårlig vær

Ulemper:

 • Innerteltet er noe trangt

LES MER


8. Helsport Spitsbergen Pro Camp 3 — Romslig turtelt

SJEKK PRISEN →

Et ekstremt romslig tremannstelt med enkelt oppsett. Dette er det største tunnelteltet i Pro-kategorien, noe som sikrer deg eksepsjonell god plass til oppbevaring og opphold på regnværsdager.

To innganger

Med to innganger, en på baksiden og en på fremsiden, er du alltid i ly for vinden. Det gir også god fleksibilitet med at du for eksempel kan oppbevare bagasje ved den ene inngangen mens du lager mat ved den andre. Denne løsningen er også genial hvis man ønsker litt privatliv når man er flere på tur. Da kan man bruke egen inngang og om ønskelig adskille rommene.

Bygd for å tåle dårlig vær

Teltet har en aerodynamisk konstruksjon og et ytterlag som er laget for å tåle regn og vind. Spitsbergen Pro Camp vil derfor beskytte mot all slags vær og sørge for at dere holder dere tørre og varme.

Teltet kan også brukes på varmere dager, siden ytterteltets ventilasjonssystem sikrer god luftgjennomstrømning. Det er derfor ingen fare for fuktighet eller dårlig luft når du er inne i teltet. Stoffet er også lett og enkelt å pakke ned slik at teltet er enkelt å transportere med seg.

Høy pris

Ulempen med denne modellen er den høye prisen. Sammenlignet med andre to- og tremannstelt, koster dette mye mer. Spitsbergen Pro er mer romslig enn andre, men vi synes prisen likevel er litt i overkant.

Dersom du ønsker mye plass er denne et godt valg, men du finner rimeligere alternativer som også har god plass.

Fordeler:

 • God plass
 • Vann- og vindtett
 • God luftgjennomstrømning

Ulemper:

 • Høy pris

LES MER


Hva skal du se etter når du kjøper telt?

Å finne riktig telt er utrolig viktig for at du skal få en god turopplevelse, men det er ikke nødvendigvis en enkel oppgave. Du burde derfor spørre deg om følgende før du kjøper telt:

Hvor stort telt trenger jeg?

Er det bare deg eller er dere flere som skal på tur? Det er viktig at du finner et telt som er beregnet for antall personer som skal på tur. Har dere et telt som er for lite, vil det bli trangt og veldig intimt, noe som kan ødelegge turopplevelsen.

Det samme gjelder om du er alene. Da er det veldig unødvendig å dra med seg et større telt, siden det veier mye mer og er mindre praktisk å bære med seg. Tenk igjennom hvor ofte du kommer til å dra på tur alene og hvor ofte du kommer til å dra med andre som skal sove i samme telt som deg.

Hvilket terreng og i hvilken årstid skal det brukes?

Dette har mye å si for komforten. Kjøper du et telt med tynt stoff beregnet for varme sommerdager, er det ikke gunstig å bruke teltet på vinteren. Da blir det fort kaldt og du vil mest sannsynlig få en dårlig opplevelse.

Kjøp et telt som passer klimaet du skal være i. Kjøper du en vinterlavvo som blir fort varm, kan den bli veldig klam på sommeren. Det er også lurt å forsikre deg om at teltet står stødig i kraftig vind og tåler regn dersom du skal oppholde deg i fjellet.

Hva skal teltet brukes til?

Skal du bruke teltet når du er på campingtur eller når du går lange fjellturer? Tenk på hva formålet ditt er. Hvis du ser for deg flere uker på fjellet, kan det være gunstig med et romslig telt, der du kan oppholde deg på dager med dårlig vær.

Vekten på teltet må også tas med i betraktningen. Skal du farte mye fra sted til sted er det greit med et telt som veier lite og som ikke tar stor plass. Det er enklere å bære med seg og tar mindre plass i en sekk.

Hvor enkelt er det å sette opp?

Ingenting er mer frustrerende enn å streve med oppsett av telt etter en lang dag med vandring. Du er kanskje trøtt, kald, sulten og sliten, og nå står du der og ikke har peiling hvordan du skal få opp teltet. Forsikre deg derfor om at du skjønner teltes oppsett før du kjøper det. Å streve med å få opp teltet kan utvilsomt ødelegge turen din.

Trenger jeg ekstra rom til oppbevaring eller andre funksjoner?

Hvor mye utstyr skal du ha med deg og trenger du noen smarte løsninger for å gjør turdagen lettere? Hvis du skal på fisketur er det gunstig med rom for oppbevaring av utstyr. Da slipper du at dette opptar din egen soveplass.

Ønsker du utsikt selv når du er inne i teltet, så må du ha et telt med smarte åpninger. Finn ut hva du trenger teltet til, foruten som soveplass.

Våre kriterier

Egenskapene som ble vektlagt i testen var brukervennlighet, komfort, vekt, kvalitet og pris.

Brukervennlighet

Hvor enkelt er teltet å sette opp? Dette er helt avgjørende for opplevelsen av teltet. Strever du med oppsettet vil du automatisk få en dårlig følelse. Et brukervennlig telt forventes å være delvis selvforklarende der det er ingen problemer med å verken sette opp eller pakke ned.

Det er utrolig tungvint med telt som ikke samarbeider på dager med dårlig vær.

Komfort

Hvor behagelig er det inne i teltet? Vi ønsket telt som hadde god liggekomfort og som samtidig kunne brukes til mer enn å bare sove. Er man flere på tur, så er det greit med flere åpninger for rask lufting og enkel inn- og utgang.

Det er også mer behagelig med et telt som tilpasser klimaet du er i. Et telt som bevarer varmen og som gir god luftsirkulasjon er utvilsomt bedre enn de som ikke gjør. Stor fordel om de også beskytter mot insekter.

Vekt

Hvor tungt er det å bære og hvor stor plass tar det? Skal du på lengre turer er det veldig praktisk med et telt som ikke er for tungt. Trenger dere en større modell vil det naturligvis veie mer og være mer upraktisk å bære med seg, men det er en stor fordel om teltet er ålreit å bære med seg.

Kvalitet

Hvor godt beskytter teltet mot dårlig vær? For oss var det helt essensielt at de tålte regn og vind. Ingen ønsker en modell som blåser bort eller at vann sniker seg inn når det regner. Vi så også på hvor slitesterkt materialet var og hvordan det «pustet». Dersom det var god luftsirkulasjon uten noen form for kondens og fukt, så var det et stort pluss for oss.

Pris

Teltene varierte mye i pris og det var ikke vårt viktigste kriterie. Basert på egenskapene ovenfor vurderte vi prisen. Jo bedre kvalitet til en rimeligere pris, dess bedre.