Leter du etter et telt som perfekt både til padletur, festival og fjelltur? Vi har testet ut ved å slå opp, pakk sammen og sove i flere telt. Men ingen slår MSR Hubba Hubba NX i denne telt testen. Dette teltet er ikke bare best i vår test, også friluftsmennesker over hele verden har dette teltet som favoritt. Denne modellen er svært gjennomtenkt. Det er superlett, veier bare 1720 gram og er så kompakt at du får plass til det på tvers i sekken.
I tillegg tåler det en trøkk fra vær og vind. Dette teltet er ganske enkelt en fantastisk turkamerat både i skogen og på fjellet. En verdig testvinner.
Det er absolutt viktig å bruke tid på forarbeidet, før du bestemmer deg for hvilket telt som skal bli din turkamerat. Her skal du hvile ut mellom dagsetapper, holde deg varm og tørr når regnet kommer og det skal holde seg på plass når høstvinden kommer. Hvis du har lyst til å sjekke ut litt flere alternativ, eller telt som ligger litt lavere i pris, har vi noen forslag som scorer bra både med tanke på hva du får for pengene, brukervennlighet, og kvalitet i forskjellige typer vær- og vindforhold.
I denne testen har vi fokusert på tresesongstelt, som egner seg for turer om våren, sommeren og høsten. Det passer til turer i marka, padletur og når du skal gå noen dager i fjellet. Vi har også laget en guide som viser deg hva du må tenke gjennom før du velger telt.
Tilbakemeldinger fra kunder, anmeldelser og produkttester har bidratt til avgjøre hvilket telt vi har vurdert som best. Pris har også vært en faktor i testen og derfor har vi også tatt med en rimeligere modell som holder god kvalitet.
Telt test: Alle våre favoritter
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | MSR Hubba Hubba NX Er et frittstående, ultrakompakt kuppeltelt som kan slås opp helt uten teltplugger, på for eksempel fjell eller klipper. Et åpenbart valg for deg som er opptatt av vekt, volum og kvalitet. | SJEKK PRISEN → |
Beste budsjettvalg ![]() | Outwell Telt Haze 5 Helsport Reinsfjell Superlight 3 er et pålitelig og solid telt i budsjettklassen. Med plass til 5 personer og en vannsøyle på 3000mm, er det perfekt for grupper og familier. Teltet er lett og kompakt med god lagringsplass. Ideelt for friluftsentusiaster som ønsker et pålitelig telt uten å bruke mye penger. | SJEKK PRISEN → |
Mye for pengene ![]() | Robens Wolf Moon 5XP Robens Wolf Moon 5XP er et basecamptelt med plass til fem personer. Det har god ventilasjon og beskyttelse mot været. Teltet har solide materialer og er en pålitelig følgesvenn for utendørsopplevelser. | SJEKK PRISEN → |
Lettvekter ![]() | Fjällräven Abisko Shape 2 Fjällräven Abisko Shape 2 er et lett tunneltelt med solid konstruksjon og god plass. Det har overlegen ventilasjon og smarte funksjoner som gir fantastisk luftsirkulasjon. Teltet er ideelt for fotturer året rundt, med unntak av ekstreme forhold. Det er laget av slitesterke materialer og har et romslig fortelt og innertelt. | SJEKK PRISEN → |
Premium ![]() | Helsport Reinsfjell Superlight 3 Helsport Reinsfjell Superlight 3 er et imponerende kuppeltelt i premiumklassen. Det tilbyr fleksibilitet, komfort og god ventilasjon. Teltet har lette materialer og smarte løsninger, og er en perfekt kombinasjon av lav vekt og høy kvalitet. | SJEKK PRISEN → |
1. MSR Hubba Hubba NX 2p (tomannstelt) – Best i test
4 av 5 stjerner når OutdoorGearLab testet turtelt.
MSR Hubba Hubba NX er ikke bare best i vår test. Det er allerede en av favorittene til friluftsmennesker over hele verden. Ikke så mye på grunn av det morsomme navnet , men det er en av de mest gjennomtenkte modellene på markedet. Teltet er superlett, veier bare 1720 gram og har fått strålende tilbakemeldinger fra fornøyde kunder, både klatrere og dem som bruker det på fjelltur.
MSR er produsenten som står bak Hubba Hubba-teltet. MSR står nettopp for Mountain Safety Research og dette merket har utviklet en rekke produkter som er godkjent for bruk under tøffe forhold. Derfor kan du være trygg på at et telt fra MSR holder mål, ikke bare når det gjelder kvalitet, men også sikkerhet når du skal ut på barske eventyr. Det tåler mye juling av vær og vind! MSR Hubba Hubba NX 2p yter alt du kan forvente av et telt som er en fantastisk turkamerat ute i skogen og oppe på fjellet. Ganske enkelt en verdig testvinner!
Frittstående telt – praktisk når du skal ut på tur
MSR Hubba Hubba NX er et frittstående kuppeltelt. Det betyr at du kan slå det opp selv om det ikke er mulig å bruke teltplugger på stedet, for eksempel på fjell eller klipper. Kuppeltelt er en favoritt hos padlere! Den lave vekten gjør det til av markedets letteste tomannstelt. Det er ultrakompakt, som gjør at det er svært godt egnet til turer der du er har begrenset med plass. Når du skal frakte MSRHubba Hubba blir det så lite som 46 x 15 cm sammenslått, og du kan faktisk legge det på tvers i sekken!
Når det i tillegg har så lav vekt, er det et lett valg å ta med seg på slike telt. MSR Hubba Hubba NX er et tresesongstelt som er fungerer godt om våren, sommeren og høsten. Et åpenbart valg for deg som er opptatt av vekt, volum og kvalitet.
Produktegenskaper
- Telt for 2 personer
- Totalvekt: 1720 gram
- Nedpakket størrelse: 46 x 15 cm
- Frittstående kuppeltelt
- Tresesongstelt
- To stk. d-formede dører
- Takhøyde innertak: 1 meter
- Soveflate: 2,7 kvadratmeter
- Apsid (oppbevaringsplass utenfor sovedelen): 1,6 kvadratmeter
- Vannsøyle ytterduk: 1200 mm
2. Outwell Telt Haze 5 – Beste budsjettvalg
Å finne et pålitelig telt til en rimelig pris kan ofte være en utfordring. Derfor er Helsport Reinsfjell Superlight 3 et fantastisk alternativ for friluftsentusiaster som ønsker et solid telt uten å tømme lommeboken.
Med plass til fem personer er dette lille og kompakte campingteltet ideelt for større grupper eller familier som ønsker å dele friluftseventyret sammen. Det har også et praktisk fortelt som gir god plass til oppbevaring av bagasje og utstyr.
En av de mest imponerende egenskapene til Helsport Reinsfjell Superlight 3 er dets ekstremt høye vannsøyle. Med en vannsøyle på 3000mm for ytterduken og 5000mm for gulvet kan du være trygg på at teltet holder deg tørr og beskyttet selv under kraftig regn.
Selv om Helsport Reinsfjell Superlight 3 er robust og solid, er det også overraskende lett og kompakt. Med en vekt på bare 9,4 kg er det enkelt å bære med seg på fotturer eller campingturer. Teltet kommer også med en praktisk bærepose som gjør det enkelt å pakke ned og transportere.
Konstruert med kvalitetsmaterialer og solid håndverk er Helsport Reinsfjell Superlight 3 et pålitelig valg for alle som ønsker et telt i budsjettklassen. Den imponerende vannsøylen sikrer at du holdes tørr uansett værforhold, og det romslige designet gir god plass til deg og dine campingkamerater.
Oppsummert:
- Solid telt i budsjettklassen
- Plass til 5 personer og vannsøyle på 3000mm
- Lett og kompakt med god lagringsplass
- Pålitelig valg for friluftsentusiaster uten høye kostnader
3. Robens Wolf Moon 5XP – Mye for pengene
Robens Wolf Moon 5XP er et imponerende telt som gir deg mye for pengene. Dette store basecampteltet har plass til fem personer og er ideelt for varmt vær, samtidig som det beskytter mot alle slags værforhold.
En av de beste funksjonene i Wolf Moon 5XP er de doble laftsittende ventilasjonskanalene og ventilene som gir deg full kontroll over luftstrømmen inne i teltet. På varme dager kan du åpne de meshdekkende ytterdørene for å få god ventilasjon uten å bekymre deg for insekter. Nettingvinduet har en vanntett gardin med et øvre PVC-panel, som gir en fin balanse mellom privatliv og luftsirkulasjon. Med det store inngangspartiet kan du også komme inn i teltet tørrskodd selv i regnvær og nyte skyggefulle stunder på solrike dager.
Innerteltet i Wolf Moon 5XP er laget av 68D pustende polyester, som gir god luftsirkulasjon og komfortabel søvn. Bunnen av sovekabinen er laget av 75D polyester taft 185T med PU-belegg og har en vannsøyletrykk på 3000 mm, slik at du kan være trygg på at du holder deg tørr selv på fuktig mark. Med en total vannsøyletrykk på 10 000 mm på bunnen, er du beskyttet mot eventuelle lekkasjer.
Når det gjelder transport, kommer Wolf Moon 5XP pakket i en hendig størrelse på 75 x 35 cm og veier 16,0 kg. Dette gjør det enkelt å bære med seg på turer og transportere til forskjellige destinasjoner.
Oppsummert:
- Stort basecamptelt med plass til fem personer
- God ventilasjon og beskyttelse mot været
- Solid konstruksjon med pålitelige materialer
- Ideelt for camping og friluftseventyr
4. Fjällräven Abisko Shape 2 – Lettvekter
Fjällräven Abisko Shape 2 er et fantastisk tunneltelt som imponerer med sin lette vekt og solide konstruksjon. Med et vektbesparende lavprofildesign og bemerkelsesverdig god plass i forteltet er dette teltet ideelt for de som ønsker et lett følgesvenn på turen.
Teltet har overlegen ventilasjon og en smart funksjon som lar deg rulle opp ytterteltet i begge ender. Dette gir en fantastisk luftsirkulasjon og gjør det like praktisk i det uberegnelige skandinaviske været som i varmere strøk.
Ytterteltet er laget av teknisk TripleRip nylon, som kombinerer ulike materialvekter for å oppnå førsteklasses styrke samtidig som vekten holdes nede. Sterkere og tykkere stoff er brukt på de mest utsatte områdene mot bakken, mens lettere stoff er brukt på mindre eksponerte områder. Dette gir både robusthet og vektfordel.
Teltets ytter- og innertelt er koblet sammen, slik at innerteltet holdes tørt under oppsett. Stangkanalene er plassert på utsiden og er fargekodet for enkelhet. De er også store nok til å romme doble stenger for ekstra stabilitet under utfordrende forhold. De høyt plasserte ventilene gir førsteklasses luftsirkulasjon, og alle åpninger er dekket av finmasket netting som holder selv de minste insektene ute.
Som med alle Fjällräven-telt er Abisko Shape 2 produsert uten PVC-plast og giftige flammehemmere. Impregneringen er fluorkarbonfri, noe som gjør det til et miljøvennlig og trygt valg.
Oppsummert:
- Lett tunneltelt med lav profil
- God ventilasjon og solid konstruksjon
- Romslig fortelt til matlaging og utstyr
- Miljøvennlig produksjon uten PVC-plast og giftige flammehemmere
5. Helsport Reinsfjell Superlight 3 – Premium
Helsport Reinsfjell Superlight 3 er et imponerende kuppeltelt som skiller seg ut i premiumklassen. Med to innganger, to bagasjerom og forbøyde segmenter i stengene, tilbyr dette teltet enestående fleksibilitet og komfort på turen.
Teltet er designet med tanke på maksimal ventilasjon og minimal kondens. Fire ventiler på ytterteltet og to store nettingpaneler på innerteltet sikrer god luftsirkulasjon og beskytter mot insekter.
Reinsfjell Superlight 3 er utstyrt med lette stoffer, komponenter og løsninger som bidrar til den ekstremt lave vekten uten å gå på kompromiss med komforten. Det fargekodede stangsystemet og egnutviklede stangkopper gjør oppsettet enkelt og smidig. Det unike innvendige stangkanalsystemet gir ikke bare bedre vindstabilitet, men også redusert vibrasjon og støy i vindfulle forhold.
Med Helsport AirFlow II® ventilasjonssystemet får du mer frisk luft, bedre sovekvalitet og redusert kondens. Innerteltet har også lommer for enkel organisering av utstyr. De to inngangene med fortelt gir praktisk tilgang og ekstra oppbevaringsplass.
Teltet bruker Helsport Rainguard® Superlight polyamidduk, som er lett, rive- og slitesterk, og har en vannsøyle på 2000 mm. Helsport Airflow Superlight-materialet sikrer god pusteevne og minimal kondens. I tillegg er teltet utstyrt med Helsport Rainguard® Pro-stoff, som har høy slitestyrke og vannmotstandighet.
Helsport Reinsfjell Superlight 3 er virkelig et rått telt i premiumklassen. Med sin innovative design, lette konstruksjon og førsteklasses materialer, er dette teltet en pålitelig følgesvenn for de som ønsker en komfortabel og ekstremt lett opplevelse på tur.
Oppsummert:
- Imponerende kuppeltelt i premiumklassen
- Fleksibilitet, komfort og god ventilasjon
- Lett materialer og smarte løsninger
- Lav vekt, høy kvalitet
Kjøpsguide – Slik velger du rett telt til eventyret
Synes du det er litt overveldende å bestemme seg for hvilket telt du skal velge? Selv om du kanskje har brukt mange timer på å lete opp relevant info på nettet, er det ikke sikkert du føler at det er så lett å vite hvilket telt som er best for akkurat deg. For å hjelpe deg litt på veien, kan vi jo prøve å rykke tilbake til start. Hva skal du bruke teltet til? Hvis du bare skal ha teltet på festival, kan det jo være bra å investere i et telt du kan bruke også etter festivalen. Så velg et telt av god kvalitet.
I det hele tatt anbefaler vi at vi prøver å komme bort fra den bruk og kast-mentaliteten som samfunnet vårt har hatt så lenge. Friluftsliv har en naturlig kobling til å ta vare på miljøet og naturen rundt oss, så det å velge noe man kan over flere år, selv om det bare er noen ganger i året, er en klok investering. Det er verdt det å kjøpe et godt telt!
De 4 viktigste rådene våre finner du under. Er du helt grønn på telt, anbefales det å lese hele artikkelen. Det vil hjelpe deg å få bedre oversikt over de tingene bør vite før du legger ut på tur. Du har masse å glede deg til, og med denne guiden er du enda litt nærmere eventyret!
- Hvor stort og til hvor mange personer bør teltet være?
- Hvilken modell skal jeg velge?
- Sesong (årstid) og værforhold
- Hva betyr vannsøyle på telt?
Hvis du tenker at du kommer til å bruke teltet i veldig forskjellige miljøer (festival, fjellet, padling etc), så er testvinneren Hubba Hubba fra MSR et soleklart valg. Teltet er utviklet for å tåle det meste, både sterk vind og kraftig nedbør. Vår andre favoritt, Bergans Trollhetta er også et supert valg, men ikke egnet for klipper, skjær eller lignende underlag.
Hvor stort og til hvor mange personer bør teltet være?
Selvfølgelig har antall personer noe å si for hvor stort telt du bør velge. Men selv om dere er en kompisgjeng som skal på tur, eller dere er en familie med voksne og barn, er det ikke sikkert at dere bør gå for et familietelt av den grunn. Et familietelt er ofte veldig tungt og vanskelig å håndtere. Og hvis dere ikke bare skal være på camping eller ha en basecamp, er nok ikke et familietelt det beste alternativet.
Det er ikke bare vekten som gjør at familieteltet er tungvint på tur. Firemannstelt eller større telt er som sagt best hvis man skal være flere netter på samme sted. Ellers er det bedre å dele seg opp i to eller flere tomannstelt. Ellers blir det én person som må bære teltet for alle. Siden et firemannstelt ofte veier rundt 4–5 kilo, tar det opp ganske mye av vekten personen kan bære.
Hvis du senere får lyst til å dra på tur på egen hånd eller med bare en kompis eller et barn, kan vi love at å slå opp firemannsteltet ikke kommer til å skje uten en hel del riving i hår og ord som ikke egner seg på trykk. Et firemannstelt blir aldri med på tur når du skal sove en natt alene i marka.
Større telt krever en del plass. Det kan fort bli litt klønete å finne steder der pakken er jevn nok for et større telt eller uten for mye vegetasjon. Et mindre telt for 2–3 personer er absolutt det som lettest å ta i bruk og mest anvendelig på alle slags turer.
Hvilken type telt skal jeg velge?
Det finnes forskjellige typer telt. Hvilken du bestemmer deg for kommer egentlig helt an på hva du skal bruke teltet til. De forskjellige modellene har helt forskjellige bruksområder. For å slippe ubehagelige overraskelser ute på holmen eller langt oppe på fjellet er det viktig at du velger riktig type telt. På fjellet skifter været enda fortere enn ved sjøen. Og selv om vi elsker norsk sommer, er det ikke sånn at sola alltid skinner. Hvis regnet plutselig øser ned og det begynner å blåse kraftig, må du vite at teltet ditt tåler det.
Derfor bør du først tenke over hva du skal bruke teltet til. Så finn ut om de forskjellige teltmodellene dekker nettopp dine behov. Skal du gå i fjellet? Eller skal du ut å padle på litt lettere turer? Slike ting har betydning for hvilket telt du skal velge.
Tunneltelt – mest populært på fjelltur
Dette er den mest vanlige teltkonstruksjonen – og tunnelteltet er favoritten til dem som er liker tur i fjellet.. Dette teltet er avhengig av plugger og snorer for å kunne slås opp. Derfor er du avhengig av å kunne slå det opp på sted der bakken er egnet for å banke ned teltpluggene så du har noe å feste snorene i. I fjellet finnes det mange slike plasser, og det er det som gjør denne telttypen så populær for fjellturer.
En annen grunn til at fjellfolket er så glade i tunnelteltet er den gode oppbevaringsplassen. Modellen har en ganske stor apside. Apsiden er det ekstra rommet utenfor sovedelen. Her er det som oftest ingen bunnduk. I dette rommet kan du tørke og lage mat om været ikke er på din side.
Tunnelteltet er lettere enn de andre telttypene. Likevel tåler det vinden i fjellet godt, bare du passer på å slå det opp i vindretningen. Slå alltid opp kortsiden direkte mot vinden, fordi teltet er konstruert for å kunne stå imot kraftig vind fra kortsiden. Tunnelteltet er enkelt å montere, og det fort å slå det opp når du trenger ly mot dårlig vær eller hvis du bommet på solnedgangen og det blir fort mørkt. En fordel med tunneltelt er at ytterteltet og innerteltet er festet til hverandre. Det betyr at hele teltet slås opp samtidig slik at du ikke risikerer at innerteltet blir vått hvis du slår opp teltet i regn.
Fordeler
- Lett å slå opp, også når det blåser kraftig
- Veier mindre enn et kuppeltelt
- Stor apside
- Egnet i dårlig vær
Ulemper
- Ikke selvstående
- Krever plugger og snorer
- Følsomt for kraftig sidevind
- Krever større plass når du skal slå det opp
Kuppeltelt (Selvstående) – Supert på padletur
Kuppeltelt, eller selvstående telt, er en populær modell for padleturer og andre turer der underlaget kan være en utfordring. Med kuppeltelt kan du slå opp teltet selv om det er dårlig plass på stedet eller det er vanskelig, for ikke å si umulig, å slå ned teltplugger, for eksempel på klipper og skjær.
Kuppelteltet kan med andre ord stå støtt selv om du ikke bruker snorer. Mange kuppelteltmodeller har medfølgende snorer som gjør det mulig å sikre teltet ekstra ved behov. . Men det er altså ikke et krav.
Selvstående telt tåler vind godt. Det vil heller ikke skape problemer selv om vinden skulle snu i løpet av natten fordi teltet er konstruert for å tåle vind fra alle retninger, og for alle værforhold. Et veldig populært valg for turer i barskere forhold.
Et kuppeltelt er formet slik at det er mindre utsatt for opphopning av snø og regn. Det er ofte høyere under taket enn tunneltelt. Buene gjør at vinden ikke slår like hardt mot teltet og da oppleves også teltet som et litt stillere sovemiljø. Får du behov for å flytte teltet i løpet av natten, er det enkelt med et kuppeltelt, for du kan bære det oppslått til et nytt sted.
Et vanlig kuppeltelt består at et yttertelt og et innertelt som er adskilt. Noen modeller kan man bruke bare innerteltet på de varmeste sommernettene.
Vær oppmerksom på at kuppeltelt har mindre apside enn et tunneltelt. Apsiden er som tidligere nevnt plassen mellom sovedelen og den ytre teltduken.
Fordeler:
- Tåler vind og nedbør
- Lett å flytte uten å pakke sammen
- Selvstående. Egnet for skjær og klipper.
- Krever lite plass når du skal slå det opp
Ulemper:
- Veier mer enn tunneltelt
- Mindre apside enn tunneltelt
- Kan ofte være dyrere enn andre modeller
Familietelt på campingtur
Det finnes større telt med mer komfort, egnet for familier som skal på campingtur. Men disse teltene er egentlig en helt annen kategori enn turteltene vi presenterer her. Familieteltene er ikke egnet for fjellturer og padleturer der man flytter campen fra den ene dagen til den neste. I denne testen har vi vært mer opptatt av å presentere telt som har fokus på vekt, volum og brukervennlighet.
Sesong (årstid) og værforhold
Det er klart det har betydning om du skal telte på Finnmarksvidda eller i vestfoldskjærgården. Både årstid, terreng, temperatur, vind og nedbør spiller en rolle. Egentlig er det tre typer du kan se etter. De mest vanlige teltene, og også den typen vi har presentert i denne testen, er tresesongsteltene. Disse teltene er egnet for bruk vår, sommer og høst. Så finnes det også tresesongstelt som kan tilpasses vinterhalvåret.Firesesongsteltene er konstruert for å klare vinterovernattinger i fjellet..
Tresesongstelt – vår, sommer og høst
Disse teltene er de mest populære på markedet. De er utviklet for å håndtere/tåle værforholdene vi har om våren, sommeren og høsten. Men hvis du skal ut på tur om senvinteren eller om høsten kan det være lurt å vurdere om et firesesongstelt er det riktige for deg. Fjellet er lunefullt og plutselig kan temperaturen falle, og regn gå over til snø. Men kommer det bare litt lett snø, vil tresesongsteltet klare å håndtere det.
Et tresesongstelt har som oftest god ventilasjon i sovedelen eller innerteltet. Det vil du trenge i varme sommernetter. Det er ikke uvanlig at hele innerteltet består av mesh eller lignende material. Et av disse teltene har scoret godt i vår test, Jack Wolfskin Gossamer II, som gir deg mulighet til å sove under stjernene med bare et lett stoff i meshmellom deg, stjernene og myggen.
Konverteringsbare tresesongstelt – kan brukes om vinteren
Det finnes tresesongstelt på markedet som med enkle justeringer kan konverteres til firesesongstelt. Avhengig av merke og modell, gjøres dette på litt forskjellige måter.
På noen modeller er det nok å legge til litt ekstra teltduk og lukke et par ventiler, og så har du et firesesongstelt. Dette gjør teltet mer robust for vinterforhold, og for mange vil det være nok. Men det er ingen fullverdig løsning. Så hvis du skal bruke teltet gjennom vinteren er et firesesongstelt bedre.
Firesesongstelt
Et firesesongstelt er det beste alternativet for deg som stiller høye krav til utstyret du bruker. Spesielt hvis du skal gå i fjellet om vinteren. Men du som klatrer vil også oppleve at været ikke alltid er til å stole på. Derfor vil du sannsynligvis behøve et telt som tåler at været skifter fort.
Firesesongstelt er ofte kuppeltelt. Det er for at de skal kunne klare kraftige vintervinder. Disse teltene er selvstående, derfor kan man sette opp camp nesten hvor som helst, for eksempel på skjær eller klipper der teltplugger er en umulighet.
Et firesesongstelt har ikke samme gode ventilasjon som et tresesongstelt. Ventilasjonen her er mest for å lufte ut kondens. Ingen hit en varm sommernatt med andre ord.
Siden teltet er konstruert for å tåle barske vinterforhold, vil du ofte se at det finnes ekstra bardunfester, stormmatter og teltduk som går gjerne helt ned til bakken slik at vinden ikke så lett får tak i teltet og beskytter mot nedbør. Det har også kraftigere ytterduk enn et tresesongstelt.
Vannsøyle og telt
Hva betyr vannsøyle på telt?
Ordet vannsøyle er kanskje ikke et ord vi bruker hver dag. Selv om vi forstår at det handler om hvor vanntett et materiale er, er kan betydningen være litt vanskelig å forklare.
Kanskje blir det lettere hvis vi bruker et eksempel: Tenk deg at du holder en vannslange som spyler vann. Jo høyere trykket er, jo høyere når slangen og jo større blir trykket nederst i slangen. Hvis du så bruker ei jakke for å tette slangen, vil vannet etterhvert trenge gjennom stoffet i jakka slik at den blir våt. Og det er egentlig det vannsøyle måler: Hvor mye vanntrykk det må være for at vannet skal klare å trenge gjennom jakka. Eller en teltduk, i vårt tilfelle.
Hvis det for eksempel står vannsøyle 1200 betyr det at materialet maksimum tåler et vanntrykk på 1200 mm.
Hvis et telt har vannsøyle på over 2000, regnes det som ganske vanntett og klarer fint å stå mot kraftig regn som varer en stund. Siden regnvann ofte blir liggende på bakken en stund når det har regnet, har ofte bunnduken høyere vannsøyle enn tak og vegger. Det samme prinsippet gjelder for det regntøyet du bruker når du bærer ryggsekken din. Regnvann har en tendens til å samle seg der sekken hviler mot ryggen din. Derfor bør regnjakka di ha en høy vannsøyle for å hindre at vann lekker inn mellom jakka og sekken.
Hvor høy vannsøyle bør teltet ha?
En vannsøyle på 2000–3000 gir deg god beskyttelse. Men hvis du vil være ekstra sikker, bør du investere i et telt som har 3000 eller mer. Et telt med høyere vannsøyle vil også ha høyere vekt. . Derfor må du tenke på hvor mye ekstra vekt du er villig eller har mulighet til å bære.
Verken yr.no eller Kristen Gislefoss kan spå været med 100 % sikkerhet. Så hvis du er redd for lekkasje i teltet, bør du velge vannsøyle på 3000 eller mer. 2000-3000 er normalen for fjell- og turtelt. Noen ultralette turtelt har vannsøyle på rundt 1000. Disse gir ikke god beskyttelse mot regn, og tåler ikke så mye mer enn en kort regnskur. Begynner det å styrtregne må du regne med å bli litt våt.
Vanlige spørsmål om telt, turtelt og fjelltelt
Hva slags telt skal jeg velge?
Hvilket telt som er best for deg og din tur kommer nok litt an på lommeboka og bruksområde. Skal du gå langt innover i fjellet? Da vil du foretrekke et lettere telt. Skal du på backpacking eller campe, er kanskje ikke vekten like viktig. Værforhold og årstid må du også tenke på. Spesielt når du skal telte på vinteren stiller det en del krav til utstyret du velger.
Hva er vannsøyle?
Vannsøyle beskriver hvor mye vann teltduken tåler før vannet trenger gjennom. Jo høyere vannsøyle, jo mer tåler duken. Vannsøyle på 2000 regnes som vannavvisende. 6000 tåler korte, kraftige skurer og så videre… Her kunne man forklart bedre, kanskje..?
Hvorfor er tomannstelt så populære?
Grunnen til at tomannstelt er så populære er at mange bruker dem for aleneturer og egentid i marka eller på fjellet. Et tomannstelt for én betyr litt ekstra god plass, og man kan oppbevare utstyret på innsiden. Selvfølgelig veier et tomannstelt litt mer enn et enmannstelt, men forskjellen er ikke så stor. Plutselig vil en kompis bli med tur, og da er et tomannstelt helt supert!
Hva er apside og hvorfor er det viktig?
En apside er nesten som gangen eller entréen du har hjemme. Det er rommet mellom teltåpningen og selve sovedelen eller innterteltet. Heroppbevarer du sko, utstyr og ryggsekk som du ikke vil ha inne i sovedelen. Apsiden beskytter utstyret ditt mot dårlig vær. Noen telt har apsider som er stor nok til at du kan lage mat inne hvis været er skikkelig dårlig.
Hva er et selvstående telt?
Et selvstående telt er et telt som kan stå oppe av seg selv uten støtte fra plugger eller snorer. Et selvstående telt, eller kuppeltelt, er ikke avhengig av et jevnt underlag slik som for eksempel et tunneltelt er. Ulempen med kuppeltelt er ofte at det har mindre apsider , noe høyere vekt, og at innerduken og ytterduken slås opp hver for seg. Men dette er egentlig for bagateller å regne. Et selvstående telt er som oftest det best egnede teltet for de aller fleste og det er et veldig allsidig alternativ.
Hvordan slår jeg opp et telt?
Det er lett å slå opp de aller fleste telt. Trikseter å følge bruksanvisningen. Mange telt har har ganske detaljerte instruksjoner der rekkefølgen du gjør ting i, har betydning for resultatet. Noen telt krever kanskje litt øvelse før du har lært deg rekkefølgen på elementene. Derfor er det lurt å øve litt hjemme før du stikker til fjells eller ut på andre eventyr. Det er ikke når regnet øser ned eller det blåser spikker og strå du har lyst til å oppdage at bruksanvisningen ligger igjen hjemme, og du skal slå opp teltet for første gang.
Hvordan vi valgte teltene i testen
Hvis du bare skal bruke teltet ditt midt på sommeren og heller ikke ha det med til fjells, trenger du ikke være så opptatt av hvor mye teltet ditt tåler. Men skal du på fjellet, og da særlig om våren og høsten når været skifter fort, stiller det litt andre krav til utstyret ditt.
Det er faktisk ikke så lett å velge riktig utstyr. Faktorer som vekt, størrelse, modell, pris, antall personer, og vannsøyle spiller inn. Derfor har vi også tatt med ganske forskjellige typer telt i denne testen, men alle er utviklet for lengre turer og for bruk i fjellet. Du kan egentlig bruke dem til alle typer friluftsliv og camping. Teltene er valgt ut med bakgrunn i uavhengige tester, produktanmeldelser og tilbakemeldinger fra kunder.
Vi sammenligner også egne erfaringer med hva kundene sier. Det gir et mer solid testresultat, og gir et bedre totalbilde av produktet når både kunder og eksperter får uttale seg. Av og til kan det skje at et produkt gjør det bra i et testmiljø, men når det blir tatt med ut i virkeligheten, blir erfaringen en annen.
Pris er en viktig faktor. Tidligere nevnte vi at vi ikke er tilhengere av bruk og kast-kulturen. Så lenge du ikke bare skal overnatte en natt eller to i skogen der du bor, er det vanskelig å anbefale de billigste løsningene. Et telt som er godt egnet for bruk i fjellet, vil koste litt. Ikke så rart, for det må være konstruert for å tåle en del vær samtidig som det ikke må være for tungt for den som skal bære. Men det er klart at det finnes gode produkter til en fornuftig pris, for eksempel Jack Wolfskin Gossamer II, vår budsjettvinner.