fbpx

Telt test: Her er de 6 beste teltene i 2022

Leter du etter et telt som perfekt både til padletur, festival og fjelltur? Vi har testet ut ved å slå opp, pakk sammen og sove i flere telt. Men ingen slår MSR Hubba Hubba NX i denne telt testen. Dette teltet er ikke bare best i vår test, også friluftsmennesker over hele verden har dette teltet som favoritt. Denne modellen er svært gjennomtenkt. Det er superlett, veier bare 1720 gram og er så kompakt at du får plass til det på tvers i sekken.

I tillegg tåler det en trøkk fra vær og vind. Dette teltet er ganske enkelt en fantastisk turkamerat både i skogen og på fjellet. En verdig testvinner.

Det er absolutt viktig å bruke tid på forarbeidet, før du bestemmer deg for hvilket telt som skal bli din turkamerat. Her skal du hvile ut mellom dagsetapper, holde deg varm og tørr når regnet kommer og det skal holde seg på plass når høstvinden kommer. Hvis du har lyst til å sjekke ut litt flere alternativ, eller telt som ligger litt lavere i pris, har vi noen forslag som scorer bra både med tanke på hva du får for pengene, brukervennlighet, og kvalitet i forskjellige typer vær- og vindforhold.

I denne testen har vi fokusert på tresesongstelt, som egner seg for turer om våren, sommeren og høsten. Det passer til turer i marka, padletur og når du skal gå noen dager i fjellet. Vi har også laget en guide som viser deg hva du må tenke gjennom før du velger telt.

Tilbakemeldinger fra kunder, anmeldelser og produkttester har bidratt til avgjøre hvilket telt vi har vurdert som best. Pris har også vært en faktor i testen og derfor har vi også tatt med en rimeligere modell som holder god kvalitet.

BILDE PRODUKT
MSR Hubba Hubba NX
Er et frittstående, ultrakompakt kuppeltelt som kan slås opp helt uten teltplugger, på for eksempel fjell eller klipper. Et åpenbart valg for deg som er opptatt av vekt, volum og kvalitet.
SJEKK PRISEN →
Bergans Trollhetta
Er et lett telt (2500 gram). Svært stabilt, tåler tøft vær, lett å slå opp og har god oppbevaringsplass. Apsiden er stor nok til at du kan lage mat inne i dårlig vær.
SJEKK PRISEN →
MSR Elixir 2p
Er et telt i god kvalitet, relativt billig og får toppkarakterer fra OutdoorGearLab og Amazons kunder. Veier litt mer enn Hubba Hubba og Trollhetta og tåler derfor tøffere regn, vind og vær.
SJEKK PRISEN →
MSR FreeLite 2
Veier bare 1,14 kg. Det finnes lettere telt, men hvis du tar i betraktning plass til oppbevaring og komfort, er dette absolutt et av markedets beste telt. Enkelt å slå opp.
SJEKK PRISEN →
Jack W. Gossamer II
Er et lett og plasseffektivt tunneltelt med inngang i hver ende som gir god logistikk. Ikke bare et telt for slanke lommebøker, men et virkelig godt telt til en behagelig pris.
SJEKK PRISEN →
Vaude T. Ultralight 2p
Er lite kuppeltelt som ikke behøver plugger og snorer. Svært smart konstruksjon: enkelt å slå opp i dårlig vær uten at innerteltet blir vått, god plassutnyttelse og god bakkeventilasjon i sidene.
SJEKK PRISEN →

MSR Hubba Hubba NX 2p (tomannstelt) – Best i test

Telt testvinner

 

SJEKK PRISEN →

4,6 av 5 på amerikanske Amazon etter 110 kundeanmeldelser.
4 av 5 stjerner når OutdoorGearLab testet turtelt.

MSR Hubba Hubba NX er ikke bare best i vår test. Det er allerede en av favorittene til friluftsmennesker over hele verden. Ikke så mye på grunn av det morsomme navnet , men det er en av de mest gjennomtenkte modellene på markedet. Teltet er superlett, veier bare 1720 gram og har fått strålende tilbakemeldinger fra fornøyde kunder, både klatrere og dem som bruker det på fjelltur.

MSR er produsenten som står bak Hubba Hubba-teltet. MSR står nettopp for Mountain Safety Research og dette merket har utviklet en rekke produkter som er godkjent for bruk under tøffe forhold. Derfor kan du være trygg på at et telt fra MSR holder mål, ikke bare når det gjelder kvalitet, men også sikkerhet når du skal ut på barske eventyr. Det tåler mye juling av vær og vind! MSR Hubba Hubba NX 2p yter alt du kan forvente av et telt som er en fantastisk turkamerat ute i skogen og oppe på fjellet. Ganske enkelt en verdig testvinner!

Frittstående telt – praktisk når du skal ut på tur

MSR Hubba Hubba NX er et frittstående kuppeltelt. Det betyr at du kan slå det opp selv om det ikke er mulig å bruke teltplugger på stedet, for eksempel på fjell eller klipper. Kuppeltelt er en favoritt hos padlere! Den lave vekten gjør det til av markedets letteste tomannstelt. Det er ultrakompakt, som gjør at det er svært godt egnet til turer der du er har begrenset med plass. Når du skal frakte MSRHubba Hubba blir det så lite som 46 x 15 cm sammenslått, og du kan faktisk legge det på tvers i sekken! Når det i tillegg har så lav vekt, er det et lett valg å ta med seg på slike telt. MSR Hubba Hubba NX er et tresesongstelt som er fungerer godt om våren, sommeren og høsten. Et åpenbart valg for deg som er opptatt av vekt, volum og kvalitet.

Produktegenskaper

 • Telt for 2 personer
 • Totalvekt: 1720 gram
 • Nedpakket størrelse: 46 x 15 cm
 • Frittstående kuppeltelt
 • Tresesongstelt
 • To stk. d-formede dører
 • Takhøyde innertak: 1 meter
 • Soveflate: 2,7 kvadratmeter
 • Apsid (oppbevaringsplass utenfor sovedelen): 1,6 kvadratmeter
 • Vannsøyle ytterduk: 1200 mm

Bergans Trollhetta 2p (fjelltelt) – Tidligere testvinner

SJEKK PRISEN →

Godt kjøp ifølge British Grough som testet lette telt.
Toppkarakter blant kundeanmeldelser i de fleste butikker.
Best i test hos TV2 for modeller for 3 personer.

Bergans har vært en turfavoritt blant oss nordmenn siden i over 100 år. Den høye kvaliteten gjør at Bergans er et merke vi stoler på, og Bergans Trollhetta har blitt en bestselger. De fleste fjellentusiaster tenker på dette teltet som et tresesongstelt, selv om det også finnes dem som kunne tenke seg å bruke det om vinteren. Det er ikke noe vi anbefaler, men det gir likevel et bilde av at dette er et telt som håndterer ganske tøffe forhold.

Bergans Trollhetta finnes i tre forskjellige størrelser

Bergans Trollhetta finnes som tomanns-, tremanns- og firemannstelt. I denne artikkelen fokuserer vi på tomannsteltet, siden det også kan fungere som et enmannstelt. Teltet er ganske romslig og har lett plass til to personer.

(Som et lite apropos kan vi nevne at da Bergans Trollhetta vant «TV2 hjelper deg» sin test i 2016 var det tremannsteltet som ble testet. De skrev da at: «Teltet har bra takhøyde og det er god plass til tre voksne, samt god lufting. Pluggene er helt OK og det er gode bardunstrammere. Det er veldig enkelt å sette pent opp, og står stramt og fint uten at alle pluggene er satt i.»)

På grunn av den lave vekten på 2500 gram, er Trollheta er et telt som er perfekt for fjelltur og lignende aktiviteter, samtidlig som det er stabilt til tross for den lave vekten. Hvis du skulle oppleve væromslag i løpet av natten, er Trollhetta i stand til å tåle en trøkk og tøft vær.

Teltet utmerker seg ved at det er veldig lett å slå opp. Kunder gir tilbakemelding om at det bare tar 3-4 minutter når man har gjort det et par ganger. Det kommer godt med når det regner. Ytterteltet har en stor glidelås på siden slik at apsiden er ganske stor. Det gjør at sovedelen er stor nok til at du kan oppbevare ryggsekker og annet utstyr. Apsiden har også plass til at du kan lage mat inne når været og du ikke spiller på samme lag.
Teltet utmerker seg ved at det er veldig lett å slå opp og tilbakemeldinger fra kunder er at etter litt øving tar det bare 3-4 minutter, noe som er en fordel om det regner. Den store glidelåsen på apsiden gir plass for at du kan lage mat innendørs ved behov, og dermed bedre plass til oppbevaring av ryggsekker og annet utstyr i sovedelen.

En favoritt i fjellet

Selv om Bergans Trollhetta ikke er 100 % perfekt, er det likevel enfavoritt i fjellet. Teltet er produsert i slitesterk nylon. Ytterduken er laget av silikonbelagt ripstop-nylon. Disse materialene gjør at teltet takler uvær, vind og nedbør godt.

I tillegg har teltet god ventilasjon slik at det fint kan brukes i litt varmere vær. Det føles ikke ikke innestengt og fukt og kondens luftes greit ut slik at teltet blir et fint sted å være.

Produktegenskaper

 • Telt for 2 personer, men finnes også som tre- og firemannstelt.
 • Tresesongstelt for vår, sommer og høst
 • Vekt: 2500 gram
 • Nedpakket størrelse: 50 x 21 cm
 • Raskt å slå opp: 3–4 minutter
 • Vannsøyle ytterduk: 3000 mm
 • Vannsøyle bunn: 5000 mm
 • To store ventilasjonsluker i begge ender
 • Mål innertelt: 130 x 230 x 90 cm
 • Mål yttertelt 160 x 355 x 100 cm

MSR Elixir 2p – Supert på backpacking og camping

SJEKK PRISEN →

 

4,5 av 5 stjerner når OutdoorGearLab testet turtelt i 2020.
4,6 av 5 stjerner på Amazon Usa etter over 100 kundeanmeldelser.

Skal du ut på backpacking? Eller camping? MSR Elixir 2 er et telt i god kvalitet og i tillegg er det relativt billig. En perfekt turkamerat enten du skal ut i verden på eventyr eller nyte fjellet her hjemme. OutdoorGearLab har gjort en grundig test av teltet og ga det 4,5 av 5 stjerner. Amazons kunder har også gitt Elixir toppkarakterer med 4,6 av 5 stjerner.

Et telt som tåler vær og vind

Tomannsteltet er uten tvil en av markedets rimeligste modeller. Uavhengige tester viser at teltet skiller seg ut positivt ved sin evne til å motstå både regn og vind. Her er MSR Elixir 2p et telt som virkelig presterer på topp! En viktig egenskap enten du skal på backpacking eller fjelltur.

Betyr det at dette teltet er en favoritt på fjelltur? Egentlig ikke. Det er ikke like lett som verken Hubba Hubba eller Trollhetta. Men fordi det veier litt mer, tåler det også litt tøffere vær. Så hvis du ikke behøver å tenke så mye på vekt og kilo, er dette et supert alternativ når du skal gå i fjellet.

Teltet er romslig. MSR Elixir 2 har en soveflate på hele 2,69 kvadratmeter. Det er med andre ord god plass til to liggeunderlag. Takhøyden under innertaket er 102 cm slik at du helt fint kan sitte godt uten å stange i taket.

Noen synes at teltet er litt krevende å sette opp. Det var også en av kommentarene da Den norske turistforening testet teltet i 2016. Det bør likevel nevnes at når man har forstått fargekoden på stengene blir det mye lettere. Uansett anbefaler vi alltid å øve noen ganger på å slå opp teltet før du drar ut på tur.

Produktegenskaper

 • Toppkarakterer både i uavhengige tester og fra vanlige kunder
 • Svært gode vann- og vindavvisende evner
 • Løsgulv som forsterker følger med
 • Allsidig tomannstelt som kan brukes til camping, backpacking og kortere turer i fjellet
 • Du får mye for pengene
 • Bærevekt: 2,1 kh
 • 2 innganger
 • Vannsøyle ytterduk: 1500 mm
 • Vannsøyle bunnduk: 3000 mm
 • Innvendig høyde: 102 cm
 • Innvendig lengde: 213 cm
 • Innvendig bredde: 127 cm
 • Utvendig lengde: 279 cm
 • Komplett med innertelt

MSR FreeLite 2 – Det beste valget når vekten betyr noe

SJEKK PRISEN →

4,5 av 5 stjerner i OutdoorGearLab test av turtelt.
4 av 5 stjerner hos SectinHiker.
Toppkarakter fra vanlige kundeanmeldelser.

Trenger du et ultralett telt til neste tur? Da bør du absolutt sjekke ut MSR Freelite. Dette tomannsteltet veier bare 1,14 kg. Freelite har gjort det bra i uavhengige tester. Outdoor GearLab gir det 4,5 av 4 stjerner.

Perfekt på langtur

Et tomannstelt som bare veier 1,14 kg er sjelden kost. I tillegg står det av seg selv. Når sant skal sies, er det ikke det letteste teltet på markedet. Men hvis du tar i betraktning hvor romslig det er, plass til oppbevaring og komfort, er dette absolutt et av markedets beste telt. Soveflaten på 2,7 kvadratmeter gjør at du lett får plass til to liggeunderlag. Teltet har to innganger med ganske store apsider på hver side. Med en flate på 1,62 kvadratmeter får du lett plass til sekker og utstyr. Siden teltet bare har en stang som settes i fem mottakere i duken, er det veldig enkelt å slå opp. Fordi det er så få stenger, er nok dette teltet mer utsatt for vind sammenlignet med andre modeller. Men likevel, sett i forhold til konstruksjonen har denne modellen gjort det bra i tester der vindmotstand har vært et parameter. Hvis du forventer sterk vind på turen bør du nok likevel vurdere for eksempel Hubba Hubba-teltet som også er utviklet av MSR. Hvis du ikke skal klatre over tregrensa kommer nok Freelite til å klare turen helt fint. Det koker ned til hvor mye vekt du kan ta med. Freelite for vekten, Hubba Hubba for vind.

Produktegenskaper

 • Gode anmeldelser og terningkast i uavhengige tester
 • Ultralett tomannstelt som bare veier 1,14 kg
 • Lett å slå opp og pakke sammen med bare en støttestang som festes på fem steder
 • Innertelt med god ventilasjon og som ikke danner kondens
 • To store innganger med to store apsider
 • Lett å bære på utsiden av ryggsekken
 • Vannsøyle ytterduk: 1200 mm
 • Vannsøyle bunnduk: 1200 mm
 • Innvendig høyde: 91 cm
 • Innvendig lengde: 213 cm
 • Innvendig takbredde: 127 cm

Jack Wolfskin Gossamer II – Best på pris

SJEKK PRISEN →

4,3 av 5 stjerner av tyske Amazon etter 20 kundeanmeldelser.
Topprangeringer fra kundeanmeldelser i forskjellige butikker og andre friluftsnettsider.

Jack Wolfskin Gossamer II er vår beste anbefaling når prisen betyr noe. Dette tresesongsteltet har flere gode egenskaper. Egentlig er det litt feil å si at dette er et telt for slanke lommebøker. Her får du nemlig er et virkelig godt telt til en behagelig lav pris.

Et telt som lar deg sove under stjernene

Jack Wolfskin Gossamer II et tunneltelt med to teltstenger som er perfekt når du skal gå i fjellet eller drive med aktiviteter som krever at du holder vekten nede. Gossamer II veier bare 2280 gram totalt og krever ikke stor plass, bare 57 x 17 når det er pakket sammen.

Jack Wolfskin Gossamer II er utviklet som et tresesongstelt. Det skal altså være egnet for bruk om vår, sommer og høst. Likevel anbefaler vi at du helst bruker dette teltet nå det er litt varmere i været, fordi det er laget i 100 % i mesh. Men for all del, det finnes de som har testet teltet på kalde netter helt ned mot 0 grader uten problemer. Bare pass på å ha med en varm sovepose og et godt liggeunderlag.

Men mesh-stoffet er ikke dårlig av den grunn! Med Jack Wolfskin Gossamer kan du sove med bare en et tynt slør mellom deg, stjernene og myggen.. En unik opplevelse som kanskje er med på å definere den norske folkesjela? Det er nemlig veldig llett å fjerne ytterduken hvis du bare vil sove under mesh-en. Deilig om varme sommernetter!

To innganger med god oppbevaring

Jack Wolfskin Gossamer II har gjort det bra i tester og fått god kunderespons. Det mange er spesielt begeistret for er at teltet har inngang i hver ende. Hvis man er to personer på tur er det kjekt å kunne bruke begge inngangen når sekker og utstyr ligger i apsiden.

Apsiden er 80 x 135 x 95. Ikke den største du kan få tak i. Men du får plass til to fjellsekker hvis du legger godviljen til. Hvis været blir skikkelig dårlig, er det plass til å lage mat der. Men da må du ta ryggsekkene inn i innerteltet.

Produktegenskaper

 • Tomannstelt/tunneltelt
 • Totalvekt 2280 gram
 • Sammenpakket måler teltet 57 x 17 cm
 • 3 sesongstelt, best når det er varmere i været (over 7 grader)
 • To innganger
 • Apsiden er 80 x 135 x 95 cm
 • Vannsøyle ytterduk: 4000 mm
 • Vannsøyle bunnduk: 10 000 mm
 • Innerduken er laget av mesh

Vaude Taurus Ultralight 2p – et rimelig telt for fjellturen

SJEKK PRISEN →

Det rimeligste turteltet i Trail Magazine 2014.
Mange gode kundeanmeldelser på forskjellige forskjellige frilufts-nettsteder

Vaude kommer fra Tyskland og lager friluftsutstyr av virkelig god kvalitet, samtidig som det har fokus på bærekraft. Siden 2012 har hovedkontoret deres vært klimanøytralt. De har et uttalt mål om at produktene deres skal bli det også. Så hvis miljø- og bærekraft er viktig for deg når du velger utstyr, er dette absolutt et merke du bør se nærmere på.

Vaude Taurus kommer i flere modeller. . I denne testen har vi imidlertid valgt å fokusere på den ultralette modellen som bare veier 1940 gram. Perfekt på fjelltur og turer der du må tenke på vekt og volum.

Taurus har godt med plass til to

Vaude Taurus UL er et tresesongstelt for vår, sommer og høst, noe som er gjennomgående for teltene i denne artikkelen. Likevel er det en del som gjerne bruker Vaude Taurus både etter at vinteren har meldt sin ankomst og på senvinter eller tidlig vår. Vi vil likevel ikke anbefale dette.

Når sant skal sies, er ikke Vaude Taurus et stort telt. Men det smart konstruert. Så la oss heller kalle det plasseffektivt! Innerteltet er 2,4 kvadratmeter (235 x 130 x 115 cm) og gir plass til to personer med armslag.

Teltet er konstruert for å utnytte hver krik og krok. Blant annet har det svært få spisse vinkler og ekstra plass i fotenden som gjør at du ligger og sover godt.

Innerteltet er i utgangspunktet festet direkte til ytterteltet, men kan fjernes slik at du bare bruker ytterteltet når sommervarmen kommer. Fordelen med denne konstruksjonen er at den gjør det lettere å slå opp teltet hvis det er dårlig vær, for eksempel hvis det regner mye eller blåser kraftig. Da risikerer du ikke at innerteltet blir vått mens teltet slås opp.

Selv om apsiden ikke er stor (85 x 150 x 115 cm), er den stor nok til at du kan oppbevare ryggsekker og småutstyr mens du sover.

Vaude Taurus har god ventilasjon. Denne modellen har bakkeventilasjon på sidene som skaper et godt mikroklima i teltet. De kan justeres slik at du kan ta hensyn til utetemperaturen når du avgjør hvor mye lufting du ønsker.

Allsidig telt med mange bruksområder

Vaude Taurus UL er et frittstående kuppeltelt som ikke er avhengig av teltstenger eller snor. Perfekt på padletur eller når du skal sove på klipper.

Produktegenskaper

 • Fjelltelt for 2 personer
 • Totalvekt: 1940 gram
 • Tresesongstelt (vår, sommer, høst)
 • Sammenpakket måler teltet 50 x 15 cm
 • Frittstående kuppeltelt
 • Vannsøyle ytterduk: 3000 mm
 • Vannsøyle gulv: 10 000 mm
 • 2 stk. teltstenger
 • Størrelse apsid: 85 x 150 x 115 cm
 • Størrelse innertelt: 235 x 130 x 105 cm

Kjøpsguide – Slik velger du rett telt til eventyret

Synes du det er litt overveldende å bestemme seg for hvilket telt du skal velge? Selv om du kanskje har brukt mange timer på å lete opp relevant info på nettet, er det ikke sikkert du føler at det er så lett å vite hvilket telt som er best for akkurat deg. For å hjelpe deg litt på veien, kan vi jo prøve å rykke tilbake til start. Hva skal du bruke teltet til? Hvis du bare skal ha teltet på festival, kan det jo være bra å investere i et telt du kan bruke også etter festivalen. Så velg et telt av god kvalitet.

I det hele tatt anbefaler vi at vi prøver å komme bort fra den bruk og kast-mentaliteten som samfunnet vårt har hatt så lenge. Friluftsliv har en naturlig kobling til å ta vare på miljøet og naturen rundt oss, så det å velge noe man kan over flere år, selv om det bare er noen ganger i året, er en klok investering. Det er verdt det å kjøpe et godt telt!

De 4 viktigste rådene våre finner du under. Er du helt grønn på telt, anbefales det å lese hele artikkelen. Det vil hjelpe deg å få bedre oversikt over de tingene bør vite før du legger ut på tur. Du har masse å glede deg til, og med denne guiden er du enda litt nærmere eventyret!

 • Hvor stort og til hvor mange personer bør teltet være?
 • Hvilken modell skal jeg velge?
 • Sesong (årstid) og værforhold
 • Hva betyr vannsøyle på telt?

Hvis du tenker at du kommer til å bruke teltet i veldig forskjellige miljøer (festival, fjellet, padling etc), så er testvinneren Hubba Hubba fra MSR et soleklart valg. Teltet er utviklet for å tåle det meste, både sterk vind og kraftig nedbør. Vår andre favoritt, Bergans Trollhetta er også et supert valg, men ikke egnet for klipper, skjær eller lignende underlag.

Hvor stort og til hvor mange personer bør teltet være?

Selvfølgelig har antall personer noe å si for hvor stort telt du bør velge. Men selv om dere er en kompisgjeng som skal på tur, eller dere er en familie med voksne og barn, er det ikke sikkert at dere bør gå for et familietelt av den grunn. Et familietelt er ofte veldig tungt og vanskelig å håndtere. Og hvis dere ikke bare skal være på camping eller ha en basecamp, er nok ikke et familietelt det beste alternativet.

Det er ikke bare vekten som gjør at familieteltet er tungvint på tur. Firemannstelt eller større telt er som sagt best hvis man skal være flere netter på samme sted. Ellers er det bedre å dele seg opp i to eller flere tomannstelt. Ellers blir det én person som må bære teltet for alle. Siden et firemannstelt ofte veier rundt 4–5 kilo, tar det opp ganske mye av vekten personen kan bære.

Hvis du senere får lyst til å dra på tur på egen hånd eller med bare en kompis eller et barn, kan vi love at å slå opp firemannsteltet ikke kommer til å skje uten en hel del riving i hår og ord som ikke egner seg på trykk. Et firemannstelt blir aldri med på tur når du skal sove en natt alene i marka.

Større telt krever en del plass. Det kan fort bli litt klønete å finne steder der pakken er jevn nok for et større telt eller uten for mye vegetasjon. Et mindre telt for 2–3 personer er absolutt det som lettest å ta i bruk og mest anvendelig på alle slags turer.


Hvilken type telt skal jeg velge?

Det finnes forskjellige typer telt. Hvilken du bestemmer deg for kommer egentlig helt an på hva du skal bruke teltet til. De forskjellige modellene har helt forskjellige bruksområder. For å slippe ubehagelige overraskelser ute på holmen eller langt oppe på fjellet er det viktig at du velger riktig type telt. På fjellet skifter været enda fortere enn ved sjøen. Og selv om vi elsker norsk sommer, er det ikke sånn at sola alltid skinner. Hvis regnet plutselig øser ned og det begynner å blåse kraftig, må du vite at teltet ditt tåler det.

Derfor bør du først tenke over hva du skal bruke teltet til. Så finn ut om de forskjellige teltmodellene dekker nettopp dine behov. Skal du gå i fjellet? Eller skal du ut å padle på litt lettere turer? Slike ting har betydning for hvilket telt du skal velge.

Tunneltelt – mest populært på fjelltur

Dette er den mest vanlige teltkonstruksjonen – og tunnelteltet er favoritten til dem som er liker tur i fjellet.. Dette teltet er avhengig av plugger og snorer for å kunne slås opp. Derfor er du avhengig av å kunne slå det opp på sted der bakken er egnet for å banke ned teltpluggene så du har noe å feste snorene i. I fjellet finnes det mange slike plasser, og det er det som gjør denne telttypen så populær for fjellturer.

En annen grunn til at fjellfolket er så glade i tunnelteltet er den gode oppbevaringsplassen. Modellen har en ganske stor apside. Apsiden er det ekstra rommet utenfor sovedelen. Her er det som oftest ingen bunnduk. I dette rommet kan du tørke og lage mat om været ikke er på din side.

Tunnelteltet er lettere enn de andre telttypene. Likevel tåler det vinden i fjellet godt, bare du passer på å slå det opp i vindretningen. Slå alltid opp kortsiden direkte mot vinden, fordi teltet er konstruert for å kunne stå imot kraftig vind fra kortsiden. Tunnelteltet er enkelt å montere, og det fort å slå det opp når du trenger ly mot dårlig vær eller hvis du bommet på solnedgangen og det blir fort mørkt. En fordel med tunneltelt er at ytterteltet og innerteltet er festet til hverandre. Det betyr at hele teltet slås opp samtidig slik at du ikke risikerer at innerteltet blir vått hvis du slår opp teltet i regn.

Fordeler

 • Lett å slå opp, også når det blåser kraftig
 • Veier mindre enn et kuppeltelt
 • Stor apside
 • Egnet i dårlig vær

Ulemper

 • Ikke selvstående
 • Krever plugger og snorer
 • Følsomt for kraftig sidevind
 • Krever større plass når du skal slå det opp

Kuppeltelt (Selvstående) – Supert på padletur

Kuppeltelt, eller selvstående telt, er en populær modell for padleturer og andre turer der underlaget kan være en utfordring. Med kuppeltelt kan du slå opp teltet selv om det er dårlig plass på stedet eller det er vanskelig, for ikke å si umulig, å slå ned teltplugger, for eksempel på klipper og skjær.

Kuppelteltet kan med andre ord stå støtt selv om du ikke bruker snorer. Mange kuppelteltmodeller har medfølgende snorer som gjør det mulig å sikre teltet ekstra ved behov. . Men det er altså ikke et krav.

Selvstående telt tåler vind godt. Det vil heller ikke skape problemer selv om vinden skulle snu i løpet av natten fordi teltet er konstruert for å tåle vind fra alle retninger, og for alle værforhold. Et veldig populært valg for turer i barskere forhold.

Et kuppeltelt er formet slik at det er mindre utsatt for opphopning av snø og regn. Det er ofte høyere under taket enn tunneltelt. Buene gjør at vinden ikke slår like hardt mot teltet og da oppleves også teltet som et litt stillere sovemiljø. Får du behov for å flytte teltet i løpet av natten, er det enkelt med et kuppeltelt, for du kan bære det oppslått til et nytt sted.

Et vanlig kuppeltelt består at et yttertelt og et innertelt som er adskilt. Noen modeller kan man bruke bare innerteltet på de varmeste sommernettene.

Vær oppmerksom på at kuppeltelt har mindre apside enn et tunneltelt. Apsiden er som tidligere nevnt plassen mellom sovedelen og den ytre teltduken.

Fordeler:

 • Tåler vind og nedbør
 • Lett å flytte uten å pakke sammen
 • Selvstående. Egnet for skjær og klipper.
 • Krever lite plass når du skal slå det opp

Ulemper:

 • Veier mer enn tunneltelt
 • Mindre apside enn tunneltelt
 • Kan ofte være dyrere enn andre modeller

Familietelt på campingtur

Det finnes større telt med mer komfort, egnet for familier som skal på campingtur. Men disse teltene er egentlig en helt annen kategori enn turteltene vi presenterer her. Familieteltene er ikke egnet for fjellturer og padleturer der man flytter campen fra den ene dagen til den neste. I denne testen har vi vært mer opptatt av å presentere telt som har fokus på vekt, volum og brukervennlighet.

 


Sesong (årstid) og værforhold

Det er klart det har betydning om du skal telte på Finnmarksvidda eller i vestfoldskjærgården. Både årstid, terreng, temperatur, vind og nedbør spiller en rolle. Egentlig er det tre typer du kan se etter. De mest vanlige teltene, og også den typen vi har presentert i denne testen, er tresesongsteltene. Disse teltene er egnet for bruk vår, sommer og høst. Så finnes det også tresesongstelt som kan tilpasses vinterhalvåret.Firesesongsteltene er konstruert for å klare vinterovernattinger i fjellet..

Tresesongstelt – vår, sommer og høst

Disse teltene er de mest populære på markedet. De er utviklet for å håndtere/tåle værforholdene vi har om våren, sommeren og høsten. Men hvis du skal ut på tur om senvinteren eller om høsten kan det være lurt å vurdere om et firesesongstelt er det riktige for deg. Fjellet er lunefullt og plutselig kan temperaturen falle, og regn gå over til snø. Men kommer det bare litt lett snø, vil tresesongsteltet klare å håndtere det.

Et tresesongstelt har som oftest god ventilasjon i sovedelen eller innerteltet. Det vil du trenge i varme sommernetter. Det er ikke uvanlig at hele innerteltet består av mesh eller lignende material. Et av disse teltene har scoret godt i vår test, Jack Wolfskin Gossamer II, som gir deg mulighet til å sove under stjernene med bare et lett stoff i meshmellom deg, stjernene og myggen.

Konverteringsbare tresesongstelt – kan brukes om vinteren

Det finnes tresesongstelt på markedet som med enkle justeringer kan konverteres til firesesongstelt. Avhengig av merke og modell, gjøres dette på litt forskjellige måter.

På noen modeller er det nok å legge til litt ekstra teltduk og lukke et par ventiler, og så har du et firesesongstelt. Dette gjør teltet mer robust for vinterforhold, og for mange vil det være nok. Men det er ingen fullverdig løsning. Så hvis du skal bruke teltet gjennom vinteren er et firesesongstelt bedre.

Firesesongstelt

Et firesesongstelt er det beste alternativet for deg som stiller høye krav til utstyret du bruker. Spesielt hvis du skal gå i fjellet om vinteren. Men du som klatrer vil også oppleve at været ikke alltid er til å stole på. Derfor vil du sannsynligvis behøve et telt som tåler at været skifter fort.

Firesesongstelt er ofte kuppeltelt. Det er for at de skal kunne klare kraftige vintervinder. Disse teltene er selvstående, derfor kan man sette opp camp nesten hvor som helst, for eksempel på skjær eller klipper der teltplugger er en umulighet.

Et firesesongstelt har ikke samme gode ventilasjon som et tresesongstelt. Ventilasjonen her er mest for å lufte ut kondens. Ingen hit en varm sommernatt med andre ord.

Siden teltet er konstruert for å tåle barske vinterforhold, vil du ofte se at det finnes ekstra bardunfester, stormmatter og teltduk som går gjerne helt ned til bakken slik at vinden ikke så lett får tak i teltet og beskytter mot nedbør. Det har også kraftigere ytterduk enn et tresesongstelt.


Vannsøyle og telt

Hva betyr vannsøyle på telt?

Ordet vannsøyle er kanskje ikke et ord vi bruker hver dag. Selv om vi forstår at det handler om hvor vanntett et materiale er, er kan betydningen være litt vanskelig å forklare.

Kanskje blir det lettere hvis vi bruker et eksempel: Tenk deg at du holder en vannslange som spyler vann. Jo høyere trykket er, jo høyere når slangen og jo større blir trykket nederst i slangen. Hvis du så bruker ei jakke for å tette slangen, vil vannet etterhvert trenge gjennom stoffet i jakka slik at den blir våt. Og det er egentlig det vannsøyle måler: Hvor mye vanntrykk det må være for at vannet skal klare å trenge gjennom jakka. Eller en teltduk, i vårt tilfelle.

Hvis det for eksempel står vannsøyle 1200 betyr det at materialet maksimum tåler et vanntrykk på 1200 mm.

Hvis et telt har vannsøyle på over 2000, regnes det som ganske vanntett og klarer fint å stå mot kraftig regn som varer en stund. Siden regnvann ofte blir liggende på bakken en stund når det har regnet, har ofte bunnduken høyere vannsøyle enn tak og vegger. Det samme prinsippet gjelder for det regntøyet du bruker når du bærer ryggsekken din. Regnvann har en tendens til å samle seg der sekken hviler mot ryggen din. Derfor bør regnjakka di ha en høy vannsøyle for å hindre at vann lekker inn mellom jakka og sekken.

Hvor høy vannsøyle bør teltet ha?

En vannsøyle på 2000–3000 gir deg god beskyttelse. Men hvis du vil være ekstra sikker, bør du investere i et telt som har 3000 eller mer. Et telt med høyere vannsøyle vil også ha høyere vekt. . Derfor må du tenke på hvor mye ekstra vekt du er villig eller har mulighet til å bære.

Verken yr.no eller Kristen Gislefoss kan spå været med 100 % sikkerhet. Så hvis du er redd for lekkasje i teltet, bør du velge vannsøyle på 3000 eller mer. 2000-3000 er normalen for fjell- og turtelt. Noen ultralette turtelt har vannsøyle på rundt 1000. Disse gir ikke god beskyttelse mot regn, og tåler ikke så mye mer enn en kort regnskur. Begynner det å styrtregne må du regne med å bli litt våt.


Vanlige spørsmål om telt, turtelt og fjelltelt

Hva slags telt skal jeg velge?

Hvilket telt som er best for deg og din tur kommer nok litt an på lommeboka og bruksområde. Skal du gå langt innover i fjellet? Da vil du foretrekke et lettere telt. Skal du på backpacking eller campe, er kanskje ikke vekten like viktig. Værforhold og årstid må du også tenke på. Spesielt når du skal telte på vinteren stiller det en del krav til utstyret du velger.

Hva er vannsøyle?

Vannsøyle beskriver hvor mye vann teltduken tåler før vannet trenger gjennom. Jo høyere vannsøyle, jo mer tåler duken. Vannsøyle på 2000 regnes som vannavvisende. 6000 tåler korte, kraftige skurer og så videre… Her kunne man forklart bedre, kanskje..?

Hvorfor er tomannstelt så populære?

Grunnen til at tomannstelt er så populære er at mange bruker dem for aleneturer og egentid i marka eller på fjellet. Et tomannstelt for én betyr litt ekstra god plass, og man kan oppbevare utstyret på innsiden. Selvfølgelig veier et tomannstelt litt mer enn et enmannstelt, men forskjellen er ikke så stor. Plutselig vil en kompis bli med tur, og da er et tomannstelt helt supert!

Hva er apside og hvorfor er det viktig?

En apside er nesten som gangen eller entréen du har hjemme. Det er rommet mellom teltåpningen og selve sovedelen eller innterteltet. Heroppbevarer du sko, utstyr og ryggsekk som du ikke vil ha inne i sovedelen. Apsiden beskytter utstyret ditt mot dårlig vær. Noen telt har apsider som er stor nok til at du kan lage mat inne hvis været er skikkelig dårlig.

Hva er et selvstående telt?

Et selvstående telt er et telt som kan stå oppe av seg selv uten støtte fra plugger eller snorer. Et selvstående telt, eller kuppeltelt, er ikke avhengig av et jevnt underlag slik som for eksempel et tunneltelt er. Ulempen med kuppeltelt er ofte at det har mindre apsider , noe høyere vekt, og at innerduken og ytterduken slås opp hver for seg. Men dette er egentlig for bagateller å regne. Et selvstående telt er som oftest det best egnede teltet for de aller fleste og det er et veldig allsidig alternativ.

Hvordan slår jeg opp et telt?

Det er lett å slå opp de aller fleste telt. Trikseter å følge bruksanvisningen. Mange telt har har ganske detaljerte instruksjoner der rekkefølgen du gjør ting i, har betydning for resultatet. Noen telt krever kanskje litt øvelse før du har lært deg rekkefølgen på elementene. Derfor er det lurt å øve litt hjemme før du stikker til fjells eller ut på andre eventyr. Det er ikke når regnet øser ned eller det blåser spikker og strå du har lyst til å oppdage at bruksanvisningen ligger igjen hjemme, og du skal slå opp teltet for første gang.


Hvordan vi valgte teltene i testen

Hvis du bare skal bruke teltet ditt midt på sommeren og heller ikke ha det med til fjells, trenger du ikke være så opptatt av hvor mye teltet ditt tåler. Men skal du på fjellet, og da særlig om våren og høsten når været skifter fort, stiller det litt andre krav til utstyret ditt.

Det er faktisk ikke så lett å velge riktig utstyr. Faktorer som vekt, størrelse, modell, pris, antall personer, og vannsøyle spiller inn. Derfor har vi også tatt med ganske forskjellige typer telt i denne testen, men alle er utviklet for lengre turer og for bruk i fjellet. Du kan egentlig bruke dem til alle typer friluftsliv og camping. Teltene er valgt ut med bakgrunn i uavhengige tester, produktanmeldelser og tilbakemeldinger fra kunder. Vi sammenligner også egne erfaringer med hva kundene sier. Det gir et mer solid testresultat, og gir et bedre totalbilde av produktet når både kunder og eksperter får uttale seg. Av og til kan det skje at et produkt gjør det bra i et testmiljø, men når det blir tatt med ut i virkeligheten, blir erfaringen en annen.

Pris er en viktig faktor. Tidligere nevnte vi at vi ikke er tilhengere av bruk og kast-kulturen. Så lenge du ikke bare skal overnatte en natt eller to i skogen der du bor, er det vanskelig å anbefale de billigste løsningene. Et telt som er godt egnet for bruk i fjellet, vil koste litt. Ikke så rart, for det må være konstruert for å tåle en del vær samtidig som det ikke må være for tungt for den som skal bære. Men det er klart at det finnes gode produkter til en fornuftig pris, for eksempel Jack Wolfskin Gossamer II, vår budsjettvinner.

Kilder

Grough

Britiske Grough har testet et par telt. Deres fokus har vært lette telt, altså telt som veier lite. Noen av teltene de teste var Trollhetta (tomannsteltet), Eureka Keego 2, MSR Freelite 1, Nigor Didis 2, Quehua 2, Snugpak Scorpion 2, Vango Mistral 200.

Grough la vekt, størrelse og prestasjon i forskjellige typer vær til grunn for testresultatet. Da ga Bergans Trollhetta anbefalingen «Godt kjøp» og oppdag lav vekt og god beskyttelse i forskjellige typer som grunn for den hederlige omtalen. De bemerket også at Trollhetta har god plass til to personer med liggeunderlag i normal størrelse. Apsiden har plass til to ryggsekker uten at det blir for trangt.

Grough liker også Trollhetta fordi det tar lite plass når du paller det sammen. Faktisk er det et av de bedre tomannsteltene på markedet med tanke på hvor kompakt det er når det skal fraktes. Fordi det veier så lite, er det også godt egnet når man skal på tur alene og vil ha litt ekstra plass i teltet. Link til testen.

Outdoorgearlab

Outdoorgearlab er en internasjonal friluftsgigant som tester massevis av produkter hvert eneste år – alt fra stormkjøkken til telt. De går grundig til verks, og mange av produktene testes ute i marka for at testene deres skal være mest mulig troverdige siden de er basert på erfaringer fra virkeligheten.

Live for the Outdoors

Vaude Taurus Ultralight er populært turtelt og har blitt anbefalt av flere, internasjonale outdoor-magasiner. I 2014 ble det anbefalt som det alternativet som gir det mest telt for pengene av magasinet Trail Magazine.

Teltet veier ikke mye mer enn 1800 gram og det presterer mer, men koster mindre enn andre telt det er naturlig å sammenligne det med. Lav vekt er ofte et prisspørsmål, så det er er verdt å merke seg at dette teltet tåler å sammenlignes med telt som er betraktelig mye dyrere.

Utsidan

Har du hørt om det svenske nettstedet Utsidan? Mange norske friluftsentusiaster liker også å holde seg oppdatert på hva disse folka driver med. Her kan turglade legge igjen sine erfaringer om produkter de har testet, deriblant telt. Utsidan er gode på på oppdatere, så du finner anmeldelser på de flestet telt som ligger ute på markedet til enhver tid.

Vaude Taurus ultralight har fått ett par grundige anmeldelser som er verdt å lese hvis du vil vite mer om denne modellen. Flere har testet teltet på fjelltur i sommer. Link til Utsidans testere.

TV2

Norske TV2 testet seks forskjellige telt, blant annet Helsport Nordmarka, Helsport Fjellheimen, McKinley Escape 3, McKinley Venture 3, Bergans Trollhetta, og Bergans Gjendebu. Deres test tok for seg tremannstelt i alle prisklasser, fra 1500–6000 (2016) kroner.

Bergans Trollhetta for 3 personer ble testens store vinner. Det var flere grunner til det: takhøyde, god ventilasjon, enkelt å slå opp og lav pris. Teltet koster forsåvidt 6000 kr (2021), men modellen tåler å sammenlignes med mye dyrere modeller. Link til testen.