En takboks, for noen er det bedre kjent som skiboks, gir bedre bagasjeplass når du skal ut på tur. Normalt rommer boksene alt fra 280 liter og helt opp til 650 liter, og det er overraskende hvor mye bagasje som kan plasseres i disse boksene.
Nå er det for øvrig slik at det finnes en rekke forskjellige takbokser, der noen rommer mye, mens andre lite og det varier også kraftig hvor mye de koster. Det er heller ikke gitt at alle variantene passer din bil. For å gjøre det enklere for deg å finne skiboksen som passer dine behov – og ikke minst din bil – har vi vurdert de ulike modellene på dagens marked.
Dette har vi gjort ved å innhente informasjon fra troverdige kilder og beskriveseler, deriblant spesifikasjoner og tester utført av ekspertpanel. Takboksen som kom best ut i våre undersøkelser var Thule Motion XT Alpine Titan. Denne ekstraordinære boksen rommer så mye som 450 liter og har en kvalitet helt utenom det vanlige.
VÅRE favoritter
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
Takboks test: Alle våre favoritter
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | Thule Motion XT Alpine Titan Grunnen til at Thule Motion XT topper vår takboks test er fordi den skårer høyest på kundeanmeldelsene samtidig som den er den mest kollisjonssikre takboksen, ifølge Naf. I tillegg har den en praktisk utforming som gjør at den rommer mye uten å bli for ruvende på taket på bilen din. | SJEKK PRISEN → |
Premium ![]() | Thule Motion XT Black Gloss Denne modellen er tilnærmet lik som testvinneren, bare at den har en noe mindre størrelse – og derfor noe lavere pris. Ønsker du en kollisjonssikker skiboks av ypperste kvalitet, men uten å betale så alt for mye? Da tror vi denne takboksen er et godt valg. | SJEKK PRISEN → |
Best på pris ![]() | Universal Takboks Denne populære bestselgeren fra Universal er perfekt for deg som ikke ønsker å betale for mye. Den er blant markedets rimeligste modeller, men det er ikke det eneste som imponerer. Den rommer nemlig 470 liter, noe som gjør at du får rikelig med bagasjeplass. | SJEKK PRISEN → |
Mye for pengene ![]() | Twinny Load Takboks Twinny Load er en prisvennlig takboks med en praktisk størrelse. Den rommer 430 liter og har målene 190x78x38cm. Den er perfekt til deg som ønsker å frigjøre litt ekstra bagasjeplass, men som ikke ønsker å betale for mye for en takboks. Her får du mye for pengene. | SJEKK PRISEN → |
Liten og praktisk ![]() | Thule Ranger 500 Denne praktiske takboksen har en mindre størrelse og er derfor ypperlig på mindre biler. Den har også svært høy kvalitet, da den er utviklet av det kjente produsenten Thule. Prisen er heller ikke den verste, så alle med behov for en praktisk skiboks bør helt klart vurdere denne. | SJEKK PRISEN → |
1. Thule Motion XT Alpine Titan — Testvinner
Grunnen til at Thule Motion XT topper vår takboks test er fordi den skårer høyest på kundeanmeldelsene samtidig som den er den mest kollisjonssikre takboksen, ifølge Naf. I tillegg har den en praktisk utforming som gjør at den rommer mye uten å bli for ruvende på taket på bilen din. Kvaliteten er det heller ingenting å utsette på, så her får du enkelt og greit den beste takboksen på markedet.
Thule takboks er sølvfarget og den er av merkekvalitet premium, som vil si at du ikke får bedre kvalitet enn dette. Det gjør prisen nokså høy, men i gjengjeld får du en skiboks som ikke bare holder i mange år men som også er svært kollisjonssikker. Ifølge NAF er dette den sikreste takboksen på markedet.
Boksen rommer 450 liter og den har en bredde på 950 mm, lengde på 2320 mm og en høyde på 350 mm. Vekten er på totalt 25 kilo uten bagasje i og den er angivelig helt vanntett. Videre beskrives boksen som brukervennlig og praktisk. Den er enkel å montere og det skal heller ikke være noe problem å lukke eller åpne selve boksen.
Alt i alt fremstår Thule som et sikkert kjøp om du ønsker en praktisk og romslig takboks. Som nevnt er prisen noe høy, men samtidig er den verdt pengene ettersom den er kategorisert som den «sikreste» av NAF.
Oppsummert
- Takboks som rommer 450 liter
- Mål 950x2320x350 mm
- Vekt: 25 kg
- Høy kvalitet, og vurdert som den «mest kollisjonssikre» av NAF
2. Thule Motion XT Black Gloss — Premium
Svenske Thule dominerer regelrett takboksmarkedet, og det takket være den enorme kvaliteten. Denne modellen er tilnærmet lik som testvinneren, men har en noe mindre størrelse og derfor noe lavere pris. Ønsker du en kollisjonssikker skiboks av ypperste kvalitet, men uten å betale så alt for mye? Da tror vi denne takboksen er et godt valg.
Som testvinneren er også denne vurdert som blant de «mest kollisjonssikre» takboksene på dagens marked av NAF. Det gjør den til et opplagt valg om du om du sette sikkerhet høyt. Ellers beskrives den som en meget brukervennlig takboks.
Den er enkel å montere og den har en praktisk størrelse på 890x1950x440 mm, og den veier 20 kilo. Til tross for at det ikke er den største boksen, rommer den likevel 450 liter. Sagt med andre ord, her får du mye ekstra bagasjeplass.
En annen ting som er verdt å bemerke er at boksen er kategorisert som «premium kvalitet». Det vil si at du får en boks som holder lenge og som tåler mye.
Oppsummert
- Takboks som rommer 450 liter
- Mål: 890x1950x440 cm
- Vekt: 20 kg
- Premium kvalitet
3. Universal Takboks — Best på pris
Denne populære bestselgeren fra Universal er perfekt for deg som ikke ønsker å betale for mye. Den er blant markedets rimeligste modeller, men det er ikke det eneste som imponerer. Den rommer nemlig 470 liter, noe som gjør at du får rikelig med bagasjeplass.
Denne skiboksen er et vanlig syn på nordiske biltak, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på den gunstige prisen? I tillegg har den flere praktiske egenskaper som god romslighet, og ikke minst en smart utforming. Den måler 189x78x38 cm og veier kun 15 kilo.
Kvaliteten er også god, selvsagt ikke like god som premiummodellene fra Thule, med den vil garantert gjøre jobben som er å frakte ekstra bagasje og skiutstyr. Boksen skal heller ikke være noe problematisk å anvende, samt at den er vanntett og sikker. Den monteres enkelt på biltaket, og selve boksen lukkes like lett som den åpnes. For oss fremstår takboksen som et godt kjøp, særlig om du handler på budsjett.
Oppsummert
- Prisvennlig takboks
- Rommer 470 liter
- Mål: 189x78x38 cm
- Vekt: 15 kg
4. Twinny Load Takboks — Mye for pengene
Twinny Load er en prisvennlig takboks med en praktisk størrelse. Den rommer 430 liter og har målene 190x78x38 cm. Den er perfekt til deg som ønsker å frigjøre litt ekstra bagasjeplass, men som ikke ønsker å betale for mye for en takboks. Her får du mye for pengene.
Boksen rommer mer enn nok til et par ski og staver og er således ypperlig til alle salgs turer. Innsiden av boksen består også av praktiske «spor», som gjør at skiene og bagasjene ikke sklir rundt i boksen når du kjører. Det gjør at du unngår rot, og kan alltid åpne en ryddig og oversiktlig boks uansett hvor mye bagasje du har pakket med.
Kvaliteten er også bra. Du får en boks som tåler mye, selv hardt vær, og den fullstendig vanntett. Boksen er også etter sigende godt likt av forbrukerne, ettersom den skårer høyt på kundeanmeldelsene. Prisen er dessuten bra så her får du god valuta for pengene.
Oppsummert
- Prisvennlig
- Rommer 430 liter
- Praktisk
- Måler: 190x78x38cm
5. Thule Ranger 500 — Liten og praktisk
Denne praktiske takboksen har en mindre størrelse og er derfor ypperlig på mindre biler. Den har også svært høy kvalitet, da den er utviklet av det kjente produsenten Thule. Prisen er heller ikke den verste, så alle med behov for en praktisk skiboks bør helt klart vurdere denne.
Anerkjente Thule har utviklet denne med et spesifikt mål om at den skal passe mindre biler. Dette fordi boksen er mindre i størrelsen. Den rommer 260 liter og måler 50x190x30 cm – og veier kun 11 kilo.
Ranger har i tillegg en noe annen utforming enn andre modeller fra Thule, da den er sammenleggbar. Dette gjør den optimal til frakting av bagasje, men mindre egnet for skiutstyr. Er behovet kun for å frakte litt ekstra bagasje, men ikke skiutstyr, tror vi helt klar det er denne du bør gå for. Den er også resistent mot både skitt og vann, fordi den har sveisede sømmer, vannavstøtende materiale og vanntett glidelås.
Oppsummert
- Sammenleggbar takboks
- Optimal til frakting av ekstra bagasje, men mindre egnet til skiutstyr
- Liten og praktisk
Takboks
Når det er tid for en skiferie, fjelltur eller hvis du bare skal ut og campe med bilen, kan det være nødvendig med mye pakking – ofte så mye at bagasjerommet ikke er nok. I slike situasjoner ønsker de fleste tilgang til en takboks, og hvis du har vært inne på tanken er du nå på riktig sted.
Med en takboks trenger du ikke stå og presse tingene inn i bagasjerommet. Transporter dem friksjonsfritt i din takboks i stedet. Med en romslig og praktisk takboks laster du også smartere til reisen. Ikke bare sparer du plass i bagasjerommet, du pakker også sikrere gjennom å ha bagasje din i takboksen.
Her er fordeler med en takboks:
- Det frigjør mye plass fra bagasjerommet ditt når du er på kjøretur.
- De er veldig enkle å ta av og på. Veldig få (om noen) kjører rundt med en skiboks på taket mellom mars og november.
- Man slipper å slå ned setene i baksetet når man skal frakte ski, staver og snowboard.
- Ekstra plass hvis man skal frakte ting til og fra hytta.
- Du kan pakke alt mulig i den; kofferter, ski, snowboard, telt, campingutstyr, fiskestenger, golfklubber, verktøy og mye mer!
Dette bør du tenke på når du velger takboks
Det er viktig å tenke nøye gjennom hvordan du tenker å bruke takboksen din før innkjøp. Dette gjør også valget av takboksmodell enklere. Nedenfor har vi samlet noen av de viktigste egenskapene i en god takboks.
- Kan åpnes fra begge sider, noe som letter bruk og montering. Husk å alltid velge en takboks som passer din bil.
- Med lås – Sikrer skiene dine, snowboards og annet verdifullt utstyr i takboksen.
- Slitesterkt materiale laget av slagfast, kuldebestandig, UV-stabilisert og resirkulerbar plast
- Hurtiggrep – Gjør det enkelt å montere takboksen på lastholderen og braketten tar ingen plass i bagasjerommer.
- Kapasitet og størrelse.
Montering av takboks
En takboks er montert på lastholdere, eller takstativer som det også kalles. Disse er festet til taket på bilen. Velg gjerne en lastholder som er aerodynamisk for å redusere støynivået og drivstofforbruket i bilen.
Selv om dagens takbokser er laget for å skape så lite luftmotstand som mulig, er det alltid litt luftmotstand, noe som igjen øker drivstofforbruket. Hvis du har en av våre hurtiggrepsbokser, er det enkelt å fjerne boksen. Vi anbefaler at du alltid fjerner takboksen hvis du ikke skal bruke den – da sparer du miljøet. Husk også å oppbevare takboksen trygt og tørt når den ikke er i bruk.
Selv om det å montere en takboks er lettere enn du kanskje tror, er det noen grunnleggende tips du burde få med deg, som:
- Pass på at bilen din er ren og tørr før du monterer takboksen. Så slipper du å bli møkkete på klærne, og få riper i bilen.
- Pass på at du monterer takboksen på midten av taket, for jevnest mulig vektfordeling på kjøretøyet ditt.
- Dekk gjerne til taket på bilen din når du skal montere den, i tilfelle du mister den – så slipper du å skade taket på bilen din.
Hva koster en takboks?
Pris på en takboks varierer kraftig fra modell til modell. i denne testen har vi sett på takbokser med en pris på mellom 3000 kroner og 12 000 kroner. Normalt pris er imidlertid noe mellom 5 000 og 10 000 kroner.
Hvilken takboks skal jeg velge?
Du bør velge en takboks som passer din bil. Lengden bør være slik at du fortsatt kan åpne bakluken. Det er anbefalt at boksen ikke stikker ut over frontrutens øverste kant med mer enn ca. 10 cm. Dette fordi det kan gi dårlige sikt og dermed ha en uhensiktsmessig effekt.