Stormkjøkken

Stormkjøkken test: Her er de 7 beste på markedet (2021)

Et stormkjøkken er et portabelt kjøkken som er svært hendig dersom du ønsker mat når du er på tur i villmarken. Det er for øvrig flere stormkjøkken å velge imellom og alle kommer i ulike størrelser, med ulikt tilbehør, samt at prisen varierer kraftig. Formålet med denne artikkelen er å hjelpe deg å finne et stormkjøkken som passer dine behov og ditt budsjett.

Vår favoritt er Optimus Vega gassbrenner. Dette er et stormkjøkken med svært lav vekt, men likevel fantastisk ytelse. Den fungerer også like godt i bitende kulde, som på varme sommerdager. Handler du på budsjett, er det MSR PocketRocket 2 Stove du må gå for. Her får du et godt stormkjøkken til absolutt beste pris.

VÅRE favoritter

 • Fungerer på både flytende brensel og gass
 • Lett og anvendelig
 • God varmeeffekt
SJEKK PRISEN →
 • Turvennlig stormkjøkken med lav vekt
 • Inkluderer mye ekstrautstyr
 • Kan også brukes om vinteren
SJEKK PRISEN →
 • Billig
 • Minste stormkjøkken i vår test
 • Egnet for en person
SJEKK PRISEN →

Stormkjøkken test: Her er årets vinnere

 

BILDEPRODUKT
Optimus Vega gassbrenner
Fjærlett stormkjøkken med fantastisk effektivitet. Her får du markedets beste stormkjøkken.
SJEKK PRISEN →
MSR WhisperLite Universal
Et lett og anvendelig stormkjøkken som garantert gir deg en herlig turopplevelse.
SJEKK PRISEN →
MSR PocketRocket 2
Testens minste og rimeligste stormkjøkken. Det har en imponerende effekt til tross for sin lille størrelse.
SJEKK PRISEN →
Eagle Stormkjøkken
Skal du ha stormkjøkkenet som gir deg mest for pengene, så er dette modellen for deg. Du får en god pris og ypperlig kapasitet.
SJEKK PRISEN →
Trangia 25-6 UL
Dette er stormkjøkkenet med størst kapasitet i testen vår. Den er perfekt om dere er mange på tur.
SJEKK PRISEN →
Trangia Multifuel X2
Har du alt av utstyr, men mangler en kraftig brenner, så er denne et utmerket valg. Brenneren skiller seg ut ved at den fungerer både med gass, bensin og parafin.
SJEKK PRISEN →

1. Optimus Vega gassbrenner — Best i test

SJEKK PRISEN →

Vår favoritt på grunn av sin strålende effekt og fjærlette vekt. Den veier utrolige 178 gram, så her vil du nesten ikke merke at du har med stormkjøkkenet i sekken. Effekten på 2300 watt sørger også for en rask koketid, der du enkelt koker opp en liter vann på under fem minutter. Dette gjør at stormkjøkkenet kan brukes av flere på tur, uten fare for å måtte vente for lenge før maten og drikken er klar.

Fungerer like godt om sommeren og vinteren

Den største fordelen med Optimus Vega er kanskje at den fungerer like godt i minusgrader, som på varme sommerdager. Dette på grunn av den unike gassboksen som både kan stå oppreist på vanlig måte, og som kan stå på hodet.

Er det ekstra kaldt ute, og dermed vanskelig å opprettholde høy nok varme, snur du bare beholderen på hodet og den går over i en slags «boost-mode» som produserer en høyere temperatur. Dette er også perfekt om du er skrubbsulten etter mange timer på vandring, og ønsker å lage mat lynraskt.

Sammenfoldet modell med masse ekstrautstyr

Optimus Vega havner i kategorien som et svært praktisk stormkjøkken. Den er robust og enkel å pakke sammen etter bruk, da det rett og slett bare er å klappe sammen kjøkkenet og legge det i den medfølgende posen. I tillegg står stativet meget stabilt og varmer jevnt og godt under alle forhold.

Skulle det være kraftig vind når du lager mat eller koker kaffe, vil vindbeskytteren du legger rundt stormkjøkkenet forhindre at vinden dreper flammen. Det medfølger også en Optimus (H)EAT varmebeholder, som sørger for at du holder maten og drikken din varm. Her legger du bare turmaten eller kaffekoppen oppi, og posen skal verne om varmen.

Du får ikke bedre helhet

Konklusjon er at du ikke får bedre helhet enn det du får med denne modellen. Prisen på rundt 1200 kroner er ikke den verste og du får utvilsomt et effektivt og turvennlig stormkjøkken. Det tar liten plass, veier lite, samt at mye praktisk ekstrautstyr er inkludert. Helheten av dette gjør Optimus Vega til best i test.

Oppsummert:

 • Turvennlig stormkjøkken med lav vekt
 • Inkluderer mye ekstrautstyr
 • Kan også brukes om vinteren
 • Varmer mat og drikke svært effektivt

LES MER


2. MSR WhisperLite Universal — Premium

SJEKK PRISEN →

Dersom du ikke nøyer deg med annet enn det beste, er dette stormkjøkkenet for deg. Dette er et funksjonsrikt stormkjøkken som fungerer både på gass og flytende brensel. Turmagasinet Jakt & Fiske kåret denne til best i test tilbake i 2017 og WhisperLite Universal kan skryte på seg å være både turvennlig og effektivt.

Lett og anvendelig

Med en ny utforming har MSR virkelig utviklet en modell som både er enkel og anvendelig. Den totale vekten på pakkeposen er 500 gram og da er alt ekstrautstyr også medregnet. Dette er utrolig lite og du vil garantert ikke merke at stormkjøkkenet ligger i tursekken.

Stativet er også lett å sette opp og enkelt å pakke sammen, samtidig som det gir jevn varme til kokeplaten. Det er heller ingen fare for at stativet skal tippe over ved vindkast, siden de robuste beina sørger for god stabilitet.

Varmereflektor og vindskjerm

Er du ute på tur på stormfulle dager er det utrolig kjipt om stormkjøkkenet ikke håndterer været. Den vil definitivt stå i stormen og varme mat og drikke til et ypperlig resultat. Det sørger den høye effekten på 3000 watt på, i tillegg til at Universal har både varmereflektor og vindskjerm. Dette verner stormkjøkkenet, og sørger for at flammen holder seg ved like uansett hvilke forhold du lager mat på.

Med Universal kan du også velge mellom å brenne med gass eller flytende brensel, alt ettersom hva du foretrekker.

Høy pris

Det som imidlertid er verdt å merke seg med dette stormkjøkkenet er at prisen er ganske høy, og at brenselflasken må kjøpes seperat. Her betaler du for eksempel 1000 kroner mer enn det vår testvinner koster, i tillegg til ekstra kostnader på brensel. Dette gjør Universal til et av de mest kostbare stormkjøkken som er på markedet.

Likevel er dette en modell vi anbefaler. Du får god effekt, praktisk tilbehør, samt et stormkjøkken som lett og plassbesparende i sekken. Denne vil garantert bidra til å gi deg en ypperlig turopplevelse.

Oppsummert:

 • Fungerer på både flytende brensel og gass
 • Lett og anvendelig
 • God varmeeffekt
 • Funksjonsrik
 • Høy pris
 • Brensel må kjøpes separat

LES MER


3. MSR PocketRocket 2 — Beste budsjettvalg

SJEKK PRISEN →

Testens beste budsjettvalg på grunn av den lave prislappen. Den skiller seg ikke bare ut på grunn av lav pris, men også på grunn av sin unike størrelse. PocketRocket 2 får til og med plass i lommen din når du er på tur! Dette er derfor det minste stormkjøkkenet i vår test.

Liten og kompakt

Er det kortere turer du skal på, så er denne helt perfekt. Den lille størrelsen og lave vekten på 73 gram gjør at du faktisk kan bære stormkjøkkenet i hånda om du ønsker det. Vanligvis ville man ikke gjort det, men det er for å illustrere hvor plassbesparende den er. Selv om tursekken er fylt til randen, er det enkelt å finne små smutthull du kan plassere stormkjøkkenet i.

Man skulle tro at den lille størrelsen gikk utover effekten, men det er ikke tilfelle. PocketRocket 2 koker mindre mengder med vann på tre til fire minutter, og har ellers en god effekt. Trykkregulatoren sørger også for at du kan utnytte varmen på en optimal måte, ved å regulere gasstrykket.

Du slipper da å bruke mer gass enn det du må, samt at du kan fyre på litt ekstra når du trenger mer varme.

Egnet kun for en person

Det som er negativt med den lille størrelsen er at det går utover kapasiteten. Her kan du bare varme mindre mengder med mat og drikke, og denne er ikke egnet til bruk for mer enn en om gangen.

Varmer du for eksempel suppe til to personer på stormkjøkkenet, må du belage deg på at det tar ganske lang tid. Størrelsen påvirker naturligvis også hvor mye gass som er i beholderen. Ser du for deg uker på tur i fjellet, er ikke dette modellen du burde gå for. Du vil da gå tom for gass på dag nummer to, og kan dermed ikke bruke stormkjøkkenet resten av turen.

Denne er mer egnet for dagsturer eller overnattinger over en dag.

Vår dom

Vi lot oss virkelig begeistre av PocketRocket 2. Stormkjøkkenet er det desidert minste i vår test, samtidig som den har rimeligste pris. Likevel byr den på en god effekt, varmer du mindre mengder med mat og drikke.

Dette er derfor et utmerket valg av stormkjøkken, skal du på dagsturer eller kortere overnattingsturer.

Oppsummert:

 • Billig
 • Minste stormkjøkken i vår test
 • Varmer mindre mengder med mat og drikke effektivt
 • Egnet for en person
 • Perfekt valg om du skal på kortere overnattingsturer- eller dagsturer

LES MER


4. Eagle Stormkjøkken — Mye for pengene

SJEKK PRISEN →

Et tradisjonelt stormkjøkken, utviklet for flere personer. Denne er helt ypperlig dersom dere er mange på tur, siden det følger med romslige kjeler på henholdsvis 1,7 og 1,4 liter, i tillegg til en stekepanne. Dette er stormkjøkkenet i vår test med mest tilbehør, samtidig som den har en god pris. Du får derfor mye for pengene, dersom du kjøper stormkjøkkenet fra Eagle.

Perfekt valg om familien er på tur

Skal du ta med familien på telttur, eventuelt dagstur på fjellet, så er stormkjøkkenet fra Eagle et utmerket valg. Den har to kasseroller, stekepanne, grytelokk og fungerer nesten som kjøkkenet du har hjemme. Her kan du steke både egg og bacon, koke kaffe eller varme hva enn du måtte foretrekke.

Eagle har utviklet et stormkjøkken som skal dekke alle matbehov uansett hvor du er og hvor mange som er på tur.

Lynrask oppvarming

Utstyrt med vindskjerm og spritbrenner er du garantert lynrask oppvarming av all mat i alle slags forhold. Det har ingen betydning om det regner, blåser eller snør, Eagle varmer maten din uansett.

Flammestyrken regulerer du også enkelt og det medfølger en slukkearm som skal kvele flammen umiddelbart når du er ferdig med å bruke stormkjøkkenet. Dette bidrar til tryggere bruk uten sløsing av gass.

Konklusjon

Til å ha så mye utstyr og fungere så godt, regnet vi med at prisen på stormkjøkkenet skulle være skyhøyt. Det er den langt i fra, for her må du «kun» betale rundt 800 kroner, noe som er en veldig sympatisk pris. Dette er derfor stormkjøkkenet som gir deg mest for pengene.

Det som er verdt å merke seg med Eagle sin modell, er at den veier ganske mye og tar en del oppbevaringsplass. Du får med deg to kjeler, en stekepanne, grytelokk med mer, og da er det naturlig at den vil ta litt plass. Du må derfor regne med å ha en egen sekk å oppbevare stormkjøkkenet i.

Oppsummert:

 • Perfekt for to til fire personer
 • Mye tilbehør
 • Lynrask oppvarming
 • Regulerbar flammestyrke
 • Gir deg mest for pengene
 • Tar mye plass i sekken
 • Veier ganske mye

LES MER


5. Trangia 25-6 UL — Klassisk stormkjøkken

SJEKK PRISEN →

Nok et stormkjøkken utviklet for flere turelskere. Den er perfekt for fire til fem personer, siden den har et romslig kokekar, en stor stekepanne og en større kaffekanne. Den har mange likheter med stormkjøkkenet fra Eagle, men skiller seg ut ved at den er hakket mer romslig, og bygget i materiale som tåler mer.

Fungerer uansett værforhold

Trangia fungerer uansett værforhold takket være en solid vindskjerm som festes på sokkelen. Vindskjermen gir god ly for vær og vind, samtidig som den reflekterer varmen inn mot gryten. Dette øker effektiviteten og sørger for at du får oppvarmet mat selv under kraftig uvær.

Stormkjøkkenet er for øvrig bygget opp av en sokkel med plass til tennvæske, gass- eller multifuelbrenner, slik at du har et bredt utvalg av oppvarmingsalternativ. Gryten plasseres på tre foldbare føtter som er integrert i sokkelen og vindskjermen, noe som gjør at gryten ligger stødig og lunt i en optimal avstand fra brenneren.

Romsligste stormkjøkken i vår test

Med to kjeler på henholdsvis 1,75 liter og 1,5 liter, samt en stekepanne på 220 millimeter i omkrets, har dette stormkjøkkenet størst kapasitet i vår test. Dere kan fint være fire til fem personer på tur som lager mat samtidig, uten at det går utover effekten til stormkjøkkenet eller matresultatet.

Kaffekjelen på ni desiliter beholder også på varm drikke i lengre perioder, slik at du og dine turkamerater kan nyte rolige morgener med en kopp med deilig kaffe. Planlegger du overnattingstur med vennene dine eller familien din, vil Trangia utvilsomt bidra til å gi dere herlige turminner.

Koster ganske mye

Siden Trangia er laget av aluminiumslegering, et materiale som er 50 prosent sterkere enn vanlig aluminium, koster stormkjøkkenet ganske mye. Prisen er på nesten 2000 kroner, noe som er ganske mye for et stormkjøkken. Til gjengjeld får du et slitesterkt stormkjøkken med en veldig romslig kapasitet, som garantert dekker matbehovet til deg og ditt turfølge.

Dette er et stormkjøkken som holder i mange år, noe som gjør Trangia til en god investering til tross for en høy prislapp.

Oppsummert:

 • Stormkjøkkenet med størst kapasitet i vår test
 • Effektivt
 • Fungerer bra i alle værforhold
 • Inkluderer to kjeler, stekepanne og kaffekanne
 • Slitesterkt materiale, tåler mye
 • Høy pris
 • Veier ganske mye

LES MER


6. Trangia Multifuel X2 — kraftig brenner

SJEKK PRISEN →

Dersom du jakter en kraftig brenner til stormkjøkkenet ditt, så er Trangia Multifuel X2 ypperlig for deg. Den fungerer både med gass, bensin, diesel og parafin. Uansett hva du foretrekker vil stormkjøkkenet fungere. En annen fordel med Mulitfuel X2 er at den varmer stormkjøkkenet lynraskt, uavhengig av hvor kaldt eller hvor dårlig vær det er.

Effektiv

Multifuel X2 er et meget effektiv brenner. Den koker opp vann på rundt fem minutter og har en maksimal wattstyrke på 3000 watt. Vindskjermen som er inkludert beskytter også flammen og du vil kunne lage mat selv under kraftig vind.

Utstyrt med en pumpe kan du justere og regulere styrken på varmen. Dette bidrar til å gi deg perfekt varmeresultat hver gang du lager mat eller koker kaffe.

Inkluderer ikke kjeler, stekepanner og lignende

Skal du ha Multifuel X2 må du være oppmerksom på at den ikke inkluderer utstyr som du kan varme maten på. Dette er bare en brenner, uten kjeler og stekepanner. Dette er derfor en investering du må gjør dersom du allerede har stormkjøkkenutstyr fra Trangia.

Denne fungerer kjempebra på alt av utstyr fra Trangia, men mindre bra på utstyr fra andre merker. Du burde derfor gå for andre modeller hvis du er i besittelse av for eksempel Eagle eller MSR.

Konklusjon

Brenneren fra Trangia er helt klart en svært effektivt og veldig hendig brenner, da den fungerer på et bredt utvalg av brensel. Dette er imidlertid ikke et komplett stormkjøkken, og fungerer kun som en brenner. Den har blant annet ikke kjele, stekepanne eller annet utstyr du trenger for å lage mat på tur. Dette er tilbehør du må enten kjøpe separat eller eie fra før.

Prisen er også ganske høy sammenlignet med andre komplette stormkjøkken, og derfor ville vi ha gått for andre alternativ.

Oppsummert:

 • Kraftig brenner som er svært effektiv
 • Fungerer både på gass, bensin, diesel og parafin
 • Varmer lynraskt uansett vær
 • Ganske dyr
 • Inkluderer ikke kjele eller stekepanne
 • Kun kompatibel med utstyr fra Trangia

LES MER


Hva er et stormkjøkken?

Et stormkjøkken er et portabelt kjøkken som du kan ta med deg på tur i naturen. Dette kjøkkenet består av brenner, og som regel går disse brennerne på gass, men det finnes for så vidt flere som også fungerer på rødsprit eller bensin. Gass er imidlertid det mest brukervennlige alternativet da det er mye lettere å kontrollere.

Foruten en brenner består et stormkjøkken av kjeler, stekepanner, kaffekanner, alt ettersom hva som faktisk følger med stormkjøkkenet. Har du for eksempel eldre stekepanner du kan ta med på tur, kan du nøye deg med kun en brenner, istedenfor et komplett sett.

Den endelige definisjonen på hva et stormkjøkken faktisk er, må være at det er et lite kjøkken du kan ta med på tur.

Hvilket skal du velge?

Som du sikkert har fått med deg av å lese denne artikkelen og av egen research, er det flere stormkjøkken å velge mellom. Hvilken du skal velge kommer an på flere faktorer. Vi vil derfor i dette avsnittet gi deg noen tips til hva du må tenke på før du kjøper ditt stormkjøkken, slik at du blir den som tilfredsstiller dine behov.

Slitestyrke

Finn et stormkjøkken som tåler mye. Når du er på tur i marka eller på fjellet, er det ingen garantier for behagelig vær og det er en viss risiko for at utstyrt får en ganske røff behandling. Derfor gjør du lurt i å investere i et stormkjøkken som er laget for å tåle litt.

Finn en kapasitet som passer deg og ditt turfølge

Hvor mange skal dra på tur? Velg et stormkjøkken med en kapasitet tilpasset deg og ditt følge. Det blir en mye hyggeligere opplevelse dersom dere kan lage mat og spise samtidig.

Tilbehør

Hvilket tilbehør trenger du? Har du nødvendig utstyr men mangler en solid brenner, er det nok å kjøpe bare en brenner. Da blir alt av ekstrautstyr overflødig. Har du ingenting er det helt klart et komplett stormkjøkken du trenger.

Vurder derfor hva slags tilbehør du trenger før du handler.

Vekt og størrelse

Heldigvis er dagens stormkjøkken meget lette, og svært plassbesparende. Likevel er dette en faktor å tenke på når du skal ha et nytt stormkjøkken. Sørg for at stormkjøkkenet du kjøper får plass i tursekken din.

Pris

Hva er prisen du er komfortabel med å betale? Du finner riktig så gode stormkjøkken til en veldig bra pris, så skal du benytte stormkjøkkenet bare en sjelden gang, er en billigere modell tilstrekkelig nok

Våre kriterier

Vi har basert testresultatene på følgende kriterier;

Slitestyrke

Hvor mye tåler stormkjøkkenet? Det er naturlig at vi ønsker stormkjøkken som tåler mye.

Effektivitet

Hvor lang tid tok for stormkjøkkenet ble varmt og hvor lang koke- og steketid hadde det?

Vekt og størrelse

Vi ønsket et stormkjøkken som veide lite og tok lite plass i sekken, samtidig som det kunne varme tilstrekkelig med mat og drikke til flere personer.

Verdi for pengene

Basert på hva stormkjøkkenet tilbyr, vurderte vi prisen. Vi fant ut gjennom vår test at høy pris ikke nødvendigvis betydde bedre stormkjøkken.