fbpx

Støpejernsgryte test: 4 Gryter som varer i årevis

En robust støpejernsgryte kan holde i årevis, og trenger ikke nødvendigvis å koste en formue. Du finner riktignok alternativer som krever en betydelig investering, men vi har i denne testen forsøkt å finne frem til fire solide støpejernsgryter uten den heftige prislappen. Her har vi funnet frem fire alternativer som leverer høyt på kvalitet samtidig som de kommer til en overkommelig pris. Med andre ord trenger du ikke investere en formue for å få den høye kvaliteten som støpejernsgryter er assosiert med.

Vi har funnet frem fire alternativer som byr på noe i alle prisklasser. Kriteriene vi har satt for å komme med på listen er at produktet må være av høy kvalitet, ha god funksjonalitet og ikke minst lang garanti. En lang garanti fra produsent bevitner den tiltro de har til produktet og fungerer som en utmerket indikator for hvor lang levetid et produkt bør forvente å ha.

For å komme frem til de beste produktene på nett har vi tatt utgangspunkt i tilgjengelig informasjon. Vi har gått gjennom en rekke tidligere best i test artikler, innhentet informasjon fra produsenter og forhandlere, samt sett på tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere. Dette utgangspunktet har gjort det mulig å gjennomføre en helhetlig vurdering og komme opp med produktene i denne testen.

Støpejernsgryten som gjorde det aller best i vår test var Satake støpejernsgryte med to lokk. Her får du en gryte i elegant design og to forskjellige lokk. Et vakkert trelokk som fungerer utmerket under servering, samt et lokk produsert med ovnssikkert glass til bruk under tilberedning. Denne praktiske gryten har en kapasitet på 0,8 liter og fungerer derfor utmerket til servering av én person. Vi liker spesielt godt det rustikke designet som gjør at gryten passer utmerket på bordet.

VÅRE favoritter

 • 3 lags emalje
 • Fungerer med induksjonstopp
 • 6,7 liter kapasitet
SJEKK PRISEN →
 • To forskjellige lokk
 • Rustikk design
 • 0,8 liter kapasitet
SJEKK PRISEN →
 • Støpt aluminium
 • 4 liter kapasitet
 • Tåler oppvaskmaskin
SJEKK PRISEN →

Støpejernsgryte test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Satake Støpejernsgryte med ovnssikkert lokk og trelokk
Slitesterk og elegant støpejernsgryte fra Satake i rustikk design. Gryten kommer med to forskjellige lokk. Trelokket passer utmerket til servering ved bordet, mens glasslokket er ovnssikkert og kan brukes under matlaging. Kapasiteten på 0,8 liter gjør den utmerket til servering av én person.
SJEKK PRISEN →
Staub Rund Gryte 28 cm 6,7 liter
Staub er en anerkjent produsent av støpejernsprodukter og deres gryter er ikke noe unntak. Her får du en støpejernsgryte som søker perfeksjon ved å kombinere det beste av tradisjon og innovasjon. Produsert i emaljert støpejern fungerer den like godt i ovnen som på induksjonstopp. Flere lag med emalje sørger for at den har en lang levetid og høy kapasitet.
SJEKK PRISEN →
Kitchen Craft Masterclass Gryte 4 liter
Ønsker du deg funksjonaliteten til en støpejernsgryte, men i en lettere og mer praktisk utforming? Da vil Kitchen Craft Masterclass være et utmerket produkt. Gryten er produsert i støpt aluminium og gir den samme effekten som en støpejernsgryte, bare enklere å håndtere. Den tåler alle varmekilder og kan brukes i stekeovnen opp til 200 grader.
SJEKK PRISEN →
Denby Pavilion Rund Støpejernsgryte 24 cm
Denby Pavilion er en klassisk støpejernsgryte i et elegant design. Gryten har en kapasitet på fire liter, som er tilstrekkelig for en alminnelig familie. Den unike varmeeffekten til støpejern materialet gjør at den fungerer perfekt til en lang rekke matretter som pulled pork, kjøttsupper, fiskesupper og sauterte grønnsaker.
SJEKK PRISEN →

1. Satake Støpejernsgryte med ovnssikkert lokk og trelokk – Best i test

Satake Støpejernsgryte med ovnssikkert lokk og trelokk

SJEKK PRISEN →

Her får du en elegant støpejernsgryte fra den anerkjente produsenten Satake. Gryten er svøpt i historikk og kommer i et stilig rustikk design. Den har et ovnssikkert lokk for matlaging, samt et vakkert trelokk du kan benytte under servering. Dette gir gryten et særpreg og bygger oppunder den rustikke utførelsen av utseende.

I rent støpejern er dette en gryte som holder i årevis så lenge den blir tatt godt vare på. Du bør ikke vaske den i oppvaskmaskinen, men skylle lett ut av den med varmt såpevann etter bruk. Kapasiteten på 0,8 liter gjør den utmerket til å servere forretter, eller lage mat til én person. Vil du virkelig gjøre et inntrykk på middagsgjestene dine så serverer du dem en appetizer i denne tidløse gryten.

Fordelen med en støpejernsgryte som denne er at den fungerer like godt i stekeovnen som den gjør på komfyren. Dermed kan du lage mat, gratinere og steke, alt i samme gryten. Dette er spesielt praktisk dersom du skal lage supper og kasseroller som krever gratinering av toppen etter at maten er ferdig laget. Da lemper du enkelt og greit hele gryten inn i ovnen og lar den gjøre seg ferdig.

Er du på jakt etter noe som gir full funksjonalitet på kjøkkenet, men også fungerer utmerket som dekor er denne støpejernsgryten fra Satake et utmerket alternativ. Den kommer i et gjennomført rustikk design og to stilige lokk. Dermed kan den fint stå fremme på benken når den ikke er i bruk da den er både estetisk og stilig.

Oppsummert

 • To forskjellige lokk
 • Rustikk design
 • 0,8 liter kapasitet

LES MER

2. Staub Rund Gryte 28 cm 6,7 liter – Best kapasitet

Staub Rund Gryte

SJEKK PRISEN →

Staub har som visjon å lage kjøkkenredskaper med lang holdbarhet. Dette gjør de ved å kombinere tradisjon med innovasjon. Deres støpejernsgryte er et utmerket eksempel som kommer i slitesterkt støpejern bekledd med 3 emaljelag på utsiden. Dette sikrer den unike glansen og opprettholder fargen, samtidig som det gir en isolerende effekt.

Med slagordet ‘En smak for Kvalitet’ er det ingen overraskelse at denne støpejernsgryten har en utmerket holdbarhet. Produsert i robuste materialer og testet til perfeksjon er resultatet en utmerket gryte som fungerer på alle varmekilder, inkludert stekeovn og induksjonstopp. Emaljen er i tillegg ripebestandig som gjør at den tåler litt røff behandling og årevis med matlaging.

Til forskjell fra en rekke andre gryter kan faktisk Staub Rund gryte kjøres i oppvaskmaskinen, men vi anbefaler fortsatt håndvask. Trykket i oppvaskmaskinen vil slite raskere ned emaljen og redusere holdbarheten på et utmerket produkt. Skyll den derfor raskt og enkelt med varmt såpevann og la den tørke. Messingknotten på lokket tåler en varme opp til 250 grader som betyr at lokket kan benyttes i stekeovnen.

Ønsker du deg en støpejernsgryte med høy kapasitet vil Staud Rund være et utmerket alternativ. Her får du en støpejernsgryte i kvalitetsmaterialer med en kapasitet på hele 6,7 liter. Dermed kan du lage mat til hele familien. Det elegante designet gjør seg utmerket på bordet noe som gjør at gryten kan spille en dobbeltrolle som serveringsbolle etter matlagingen.

Oppsummert

 • 3 lags emalje
 • Fungerer med induksjonstopp
 • 6,7 liter kapasitet

LES MER

3. Kitchen Craft Masterclass Gryte 4 liter – Best pris

Kitchen Craft Masterclass Gryte 4 liter

SJEKK PRISEN →

Denne elegante gryten fra Kitchen Craft har den samme funksjonaliteten som en støpejernsgryte, men er laget av støpt aluminium istedenfor. Dette gir en gryte som er enklere å håndtere og som veier mindre enn tradisjonelle jerngryter. Aluminium er en utmerket varmeleder og gryten fordeler dermed varmen raskt og jevnt utover. Dermed fungerer den utmerket til matlaging både på komfyren og i ovnen.

Den rustfrie stålbasen sørger for at gryten er kompatibel med alle varmekilder, inkludert induksjonstopp, gasskomfyr og stekeovn. Det praktiske designet gjør at den har en langt lavere vekt enn støpejern, men har tilnærmet lik funksjonalitet og bruksområde. Vi liker også det grå designet med linjer som gir et elegant inntrykk,og du kan enkelt sette gryten på bordet og bruke den til servering.

En annen fordel med støpt aluminium er at det enkelt kan vaskes i oppvaskmaskin uten frykt for slitasje. Dette er faktisk den eneste gryten i vår test som enkelt kan kjøres i oppvaskmaskin. Faktum at den kommer med hele 25 år garanti er et kvalitetsstempel fra produsenten om forventet levetid på produktet.

Er du på utkikk etter en slitesterk støpegryte, men foretrekker noe som er lettere enn de tradisjonelle jerngrytene vil Kitchen Craft sin MasterClass aluminiumsgryte være et utmerket alternativ. Det slitesterke materialet er bekledd med en ripebestandig finish og to lag non-stick belegg. Dermed fungerer den utmerket til alle typer matlaging uten at matrester brenner seg fast i gryten.

Oppsummert

 • Støpt aluminium
 • 4 liter kapasitet
 • Tåler oppvaskmaskin

LES MER

4. Denby Pavilion Rund Støpejernsgryte 24 cm – Premium

Denby Pavilion Rund Støpejernsgryte

SJEKK PRISEN →

Denby Pavilion er en klassisk støpejernsgryte med god kapasitet. Du kan velge mellom 2,4 liter, 4 liter og 5,2 liter kapasitet som gjør at alle familier vil finne riktig størrelse etter eget behov. Denby er kjent for tradisjonelle gryter som sikrer lang holdbarhet. Produktene er fremstilt i støpejern og bekledd med emalje for økt beskyttelse.

Fordelen med en støpejernsgryte er den unike varmeeffekten. Dette gjør at du kan lage en lang rekke smakfulle retter som pulled pork, kjøttsupper, kremet fiskesuppe eller sauterte grønnsaker. Den fungerer også utmerket til retter som krever gratinering etter at maten er ferdig laget. Da kan du enkelt sette hele gryten inn i stekeovnen og la maten få den perfekte finish.

Det elegante designet gjør at du kan ta maten direkte fra komfyren og sette det rett på bordet. Gryten har en matt finish og fungerer dermed utmerket til de aller fleste bordsetninger som en serveringsbolle. Jernet har en utmerket egenskap til å holde på varmen og sørger dermed for at maten ikke blir kald før den blir servert. Allikevel er det viktig å huske at som en varmeleder blir støpejern utrolig varmt, du bør derfor aldri ta i en varm gryte uten grytelapper eller grillvotter.

Ønsker du en elegant støpejernsgryte med en tradisjonell utforming vil Denby Pavilion være et utmerket alternativ. Den følger et klassisk og rundt design i matt farge med en praktisk messingknott på toppen. Denne er enkel å betjene med grytelapper eller hansker slik at du ikke brenner deg på den varme gryten. Tre forskjellige størrelser og god kapasitet sikrer at du kan lage mat til en hel bordsetning på elegant vis.

Oppsummert

 • Elegant design
 • Tre forskjellige størrelser
 • Klassisk støpejern

LES MER


Spørsmål og svar

Hva er forskjellen på en støpejernsgryte og aluminium?

En støpejernsgryte har en langt bedre varmeeffekt enn vanlige gryter i aluminium. Dette er fordi jernet har en jevnere varmefordeling og raskere blir varmet opp. Samtidig kan det robuste materialet brukes på en rekke varmekilder, inkludert stekeovnen.

Kan støpejernsgryter settes i stekeovnen?

Ja, støpejernsgryter kan settes i stekeovnen så lenge de har et lokk som tåler dette. De aller fleste gryter kommer med et lokk som tåler stekeovnen, men sørg for at det ikke et pyntelokk, slik som Satake har, du bruker i ovnen. Er du uheldig å setter feil lokk inn i stekeovnen kan dette ødelegge både maten og ovnen.

Hvordan rengjør man en støpejernsgryte?

Det anbefales at man vasker støpejernsgryter for hånd. Dette er mer skånsomt mot emaljen og sørger for lang levetid på gryten. Noen gryter kan vaskes i oppvaskmaskin ved behov, men det anbefales at selv disse rengjøres for hånd. Dette vil sørge for optimal levetid og en gryte som varer i årevis.

Hva er best av støpt jern og aluminium?

Selv om tradisjonelt støpejern er best på holdbarhet vil støpt aluminium ha den samme funksjonaliteten. Eneste forskjell er at støpt aluminium er langt lettere av vekt og dermed gir gryter som er lettere å bruke. Ønsker du funksjonaliteten til en støpegryte, men ikke den tunge jerngryten kan det derfor være et utmerket alternativ.

Hvordan fungerer emalje på støpejern?

Emalje legges utenpå støpejernet som et isolerende og beskyttende belegg. Dette har blant annet en naturlig non-stick funksjonalitet, men gjør også at jernet får en jevnere oppvarming. Det er også emaljen som sørger for at gryten holder godt på varmen etter at den tas av varmekilden igjen.