fbpx

Sovepose test: Her er våre 7 favoritter i 2023

Det finnes utallige soveposer på markedet, designet for ulike typer brukere og forskjellige forhold. Fra den eventyrlystne fjellklatreren som trenger en lettvekter for høyfjellet, til familiefaren som planlegger sommerens campingtur med barna – det er viktig å finne den rette soveposen som møter dine behov.

Soveposens oppgave er tross alt todelt. For det første skal den gi deg en god natts søvn uansett hvor du er, enten det er under stjernene på en fjelltopp eller i teltet på en skogbunn. For det andre skal den beskytte deg mot kulde, fukt og vind. Ditt valg av sovepose kan være forskjellen mellom en forfriskende natt og en ubehagelig, kald opplevelse.

Derfor har vi tatt på oss oppgaven med å finne frem til de beste soveposene på markedet i ulike segmenter.

Lyst til å vite mer? Les videre for en gjennomgang av favorittene.

Sovepose test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Helsport Rago Pro Down
Helsport Rago Pro Down er den ledende soveposen for skandinaviske forhold, kombinerer vekt, varme, og pakkvolum. Designet forhindrer kuldepunkter, sikrer komfort gjennom tre sesonger og prioriterer varmeeffektivitet.
SJEKK PRISEN →
Helsport Rago Down X-trem long
Helsport Rago Down X-trem Long er designet spesielt for lange kropper, og tilbyr optimal beskyttelse i skandinaviske vintre. Den kombinerer høykvalitets Pertex-materiale med 90/10 gåsedun, sikrer ingen kuldepunkter og garanterer en god natts søvn.
SJEKK PRISEN →
Robens Spur 250
Robens Spur 250 er en rimelig sovepose som kombinerer komfort, varme og funksjonalitet. Med en mumieform gir den bevegelighet, mens en justerbar krage reduserer varmetap. Den har en full lengde isolert glidelås, er PFC-fri, og leveres med en kompresjonsekk for enkel oppbevaring.
SJEKK PRISEN →
Helsport Elg Junior Flex
Helsport Elg Junior Flex er den ideelle soveposen tilpasset barns unike behov, med justerbar lengde for barn mellom 130-160 cm. Den minimerer varmetap, er perfekt for vår og sommer, og oppmuntrer til barnas selvstendighet med brukervennlige funksjoner.
SJEKK PRISEN →
Helsport Rago down Winter lady
Helsport Rago down Winter lady er en sovepose spesialdesignet for kvinner, tilbyr optimal varmeeffektivitet og er ideell for alle fire sesonger. Den forhindrer kuldepunkter, har ekstra dunisolasjon ved fotenden og skulderområdet og er basert på vitenskapelig forskning for optimal komfort.
SJEKK PRISEN →
Helsport Trollheimen Superlight
Helsport Trollheimen Superlight kombinerer lav vekt med komfort, takket være sin shingle konstruksjon og høy varme-til-vekt-ratio. Soveposen har vannavstøtende fibermateriale, en anatomisk hette, spesiell fotboksdesign og en anti-snag glidelås for en problemfri bruk.
SJEKK PRISEN →
Robens Glacier III
Robens Glacier III tilbyr bemerkelsesverdig kvalitet til en budsjettvennlig pris. Med en komforttemperatur på -5 grader, robuste materialer og en effektiv konstruksjon, er denne 3-sessongsposen ideell for turer i varierte klimaforhold.
SJEKK PRISEN →

1. Helsport Rago Pro Down – Best i test

Helsport Rago Pro Down

SJEKK PRISEN →

Når det kommer til en solid sovepose som kan holde tritt med de skiftende forholdene i Skandinavia, er det ingen over eller ved siden av Helsport Rago Pro Down. Dette er vår klare testvinner når man tar kvalitet, fleksibilitet og pris i betraktning.

Helsport Rago Pro Down er utviklet med et klart fokus på det skandinaviske markedet. Med dette i bakhodet har den oppnådd det optimale vekt-til-varme forhold gjennom en ideell kombinasjon av passform og høykvalitets 650 andedun. Dette resulterer i en vekt på kun 1 kg, og dermed gjør langturene til en fornøyelse!

Hva som virkelig gjør Rago skiller seg ut fra konkurransen, er dets nøye design for å unngå kuldepunkter, som oppstår når dunet blir presset mot soveposens vegger. Ved å utvide den bredeste delen av posen fra skuldrene ned til hoftene, tillater Rago deg å bevege deg fritt inni uten fare for disse kuldepunktene. Dette sikrer at du får en uavbrutt, god natts søvn.

Rago’s tekniske spesifikasjoner er også svært imponerende. Med en vekt uten trekk på 1,00 kg og et fyllmateriale av 471g 90/10 andedun med 650 cuin/oz, er det klart at denne soveposen er bygget for å yte. Dens dimensjoner, 185/75 cm for personlengde/bredde og et pakkvolum på bare 19×26 cm (7 L), gjør den både romslig og kompakt.

Oppsummert

 • Optimalt vekt-til-varme forhold
 • Unngår kuldepunkter i design
 • Ideell tre-sesongspose
 • Varmeeffektiv dunfordeling

LES MER

2. Helsport Rago Down X-trem long – Best for lange kropper

Helsport Rago down X-trem long

SJEKK PRISEN →

Helsport Rago Down X-trem Long er en virkelig premium sovepose, spesielt utformet for de med lange kropper som ønsker en kombinasjon av varme, komfort og kvalitet i en pose. Denne firesesongers posen tar det et skritt videre ved å tilby beskyttelse selv i den kaldeste skandinaviske vinteren. Med en kombinasjon av toppkvalitets Pertex-materiale og høykvalitets 90/10 gåsedun med en imponerende 750 cuin/oz, er dette den ultimate soveposen for dem som ønsker å utforske grensene for vintercamping.

Den møysommelig utformede passformen sikrer at det ikke oppstår kuldepunkter, et kjent problem der dunen blir presset mot veggene i posen under søvn. Dette problemet har blitt nøye adressert ved å utvide det bredeste partiet på posen fra skuldrene hele veien ned til hoftene. Dette betyr at selv for de med en lengre kropp, er bevegelsesfriheten i soveposen ikke kompromittert.

Når det kommer til spesifikasjoner har Rago Down X-trem Long en vekt uten trekk på 1,74 kg. Med fyllmateriale på 1044 g av 90/10 gåsedun med 750 cuin/oz, er den skapt for optimal isolering. Med dimensjoner på 200/85 cm for personlengde/bredde og et pakkvolum på 23×31 cm (12 L), er den både romslig og kompakt.

Oppsummert

 • Designet for lange kropper
 • Optimal for skandinaviske vintre
 • Ingen kuldepunkter med unik passform
 • Høykvalitets gåsedun og Pertex-materiale

LES MER

3. Robens Spur 250 – Mye for pengene

Robens Spur 250

SJEKK PRISEN →

Mange av oss er på jakt etter det perfekte campingutstyret som ikke tømmer lommeboken, men som fortsatt leverer på kvalitet og komfort. Et slikt produkt er Robens Spur 250. Dette er en sovepose som tilbyr en perfekt blanding av komfort, varme og funksjonalitet, alt til en rimelig pris.

For det første er Robens Spur 250 designet med en komfortabel mumieform, en design som har blitt populær blant friluftsentusiaster over hele verden. Dette er ikke uten grunn: mumieformen følger kroppens naturlige konturer, noe som gir deg en bevegelig og komfortabel pose. Så selv om du vender og vrir deg i søvne, vil soveposen gi deg den friheten du trenger for en god natts søvn.

Den justerbare kragen rundt halsen er også et viktig designelement. Dette er en smart funksjon som reduserer trekk og varmetap, slik at du kan holde deg varm gjennom kjølige netter. Dette kan være avgjørende når man overnatter utendørs, spesielt i skiftende værforhold.

Når vi snakker om design, er det umulig å ikke nevne den hel lengde isolerte glidelåsen. Denne funksjonen sikrer at soveposen er tett og varm, mens den også gir deg fleksibiliteten til å justere temperaturen inni posen ved behov. Og for de som har opplevd det irriterende fenomenet med at glidelåsen setter seg fast i stoffet, har Robens Spur 250 en anti-hake glidelås beskyttelse. Dette er små detaljer som gjør stor forskjell.

Soveposens børstede foringsmateriale med høy fukttransport sikrer at du forblir tørr og komfortabel gjennom natten. Og for de som er miljøbevisste, vil det være godt å høre at Robens Spur 250 er PFC-fri.

Oppsummert

 • Komfortabel mumieformet design
 • Reduserer trekk og varmetap
 • Hel lengde isolert glidelås
 • PFC-fri med kompresjonsekk

LES MER

4. Helsport Elg Junior Flex – Beste barnesovepose

Helsport Elg Junior Flex

SJEKK PRISEN →

Det sies at barna er fremtiden, og hvis de skal vokse opp til å bli lidenskapelige friluftsentusiaster, trenger de utstyr som ikke bare fungerer, men også er tilpasset deres spesielle behov. Dette er nettopp der Helsport Elg Junior Flex kommer inn i bildet som den ideelle soveposen for barn.

Hvorfor er det viktig med en sovepose som er spesialtilpasset for barn? Barns kropper er i konstant vekst og har forskjellige varmebehov enn voksne. En sovepose som er for stor, kan føre til varmetap, mens en for liten pose kan begrense bevegeligheten og komforten. Med Elg Junior Flex elimineres disse problemene. Dette er fordi den er lengdejusterbar, tilpasset barn mellom 130-160 cm. Dette er en fantastisk funksjon som sørger for at posen kan vokse med barnet. Med muligheten til å enkelt justere lengden ved å dytte fotenden inn i selve soveposen og lukke den med glidelås, kan du lage en kortere sovepose med ekstra isolasjon for de yngste barna.

Elg Junior Flex er den tynneste i Junior Flex-serien noe som gjør den ideell som en vår- og sommerpose. Dette er flott for familieturer i mildere vær, hvor barna trenger beskyttelse, men ikke nødvendigvis tykkelse av en vinterpose.

Oppsummert

 • Lengde-justerbar for voksende barn
 • Ideell for vår og sommer
 • Minimerer varmetap med lettvekts-fiber
 • Fremmer barnas selvstendighet

LES MER

5. Helsport Rago down Winter lady – Beste kvinnesovepose

Helsport Rago down Winter lady

SJEKK PRISEN →

Denne soveposen er spesialtilpasset kvinner og ble utviklet med det skandinaviske markedet i tankene. For å sikre den optimale vekt-til-varme forholdet kombinerer Rago Winter Lady den optimale passformen med 650 andedun. På vinterutflukter hvor både vekt og volum er kritiske faktorer, fremstår Rago Winter Lady som en uovertruffen vinner.

Hovedutfordringen med mange soveposer er risikoen for kuldepunkter. Dette skjer når bevegelse inni posen presser dunen mot veggene, reduserer isolasjonen og lar kulde trenge inn. Rago Winter Lady har løst dette problemet på en imponerende måte. Ved å utvide det bredeste partiet av posen fra skuldrene ned til hoftene, er det mulig for brukeren å bevege seg fritt i posen uten å risikere kuldepunkter.

For å ta hensyn til kvinners spesifikke varmebehov, har Rago Winter Lady også ekstra dunisolasjon i både fotenden og skulderpartiet. Dette er områder hvor kvinner ofte har større varmetap enn menn.

Rago Winter Lady er en seriøs fire-sesongers sovepose. Den tilbyr enestående passform og er designet for å holde deg varm året rundt. Denne soveposen er ikke bare et produkt; den er et resultat av vitenskapelig forskning og grundig design. Målet med Rago-serien var klar: optimalisere varmeeffektiviteten.

Oppsummert

 • Spesialdesignet for kvinnelige eventyrere
 • Forhindrer kuldepunkter effektivt
 • Ekstra isolasjon ved føtter og skuldre
 • Fire-sesongers varmeeffektivitet

LES MER

6. Helsport Trollheimen Superlight – Superlett

Helsport Trollheimen Superlight Warm

SJEKK PRISEN →

Helsport Trollheimen Superlight er en drøm for den vektbevisste eventyrer, og her er hvorfor: Først og fremst bruker den en shingle konstruksjon. Denne konstruksjonen gir en høy varme-til-vekt-ratio, noe som betyr at selv om posen er ekstremt lett, er den også usedvanlig varm.

Men hva er vitsen med en lett sovepose hvis den ikke er behagelig? Trollheimen Superlight har en komfortabel og varmeeffektiv passform som sikrer at du får en god natts søvn, uavhengig av forholdene. Dette er delvis takket være det vannavstøtende og pustende fibermaterialet som sørger for at du forblir tørr, selv i fuktige forhold.

Ytterligere fordeler med dette materialet inkluderer forbedret komprimering og isoleringsevne. Og, veldig viktig, den evnen den har til å gjenopprette sin opprinnelige form. Dette sikrer at Trollheimen Superlight vil vare lenge, og gi deg mange netter med komfort.

Noen av de mest unike egenskapene ved denne soveposen er dens anatomisk tilpassede hette og spesielle fotboks design.

Oppsummert

 • Shingle konstruksjon for varme
 • Vannavstøtende og pustende materiale
 • Anatomisk hette og fotboksdesign
 • Glidelås uten fastklemming

LES MER

7. Robens Glacier III – Beste budsjettvalg

Robens Glacier III Sovepose

SJEKK PRISEN →

Det første som slår en er spesifikasjonene i forhold til prisen. Dette er en komfortabel 3-sessongspose, designet for individer opptil en høyde av 195 cm. Med en komforttemperatur på omtrent -5 grader, er den ideell for en rekke klimaforhold, fra tidlig vår til sen høst.

Materialvalget skriker også kvalitet. Ytterstoffet av 40D 290T nylonripstop sikrer slitestyrke uten ekstra vekt. Denne robuste nylonen gir også økt beskyttelse mot vann og vind. Innerstoffet, laget av 30D 290T polyester taffeta, føles behagelig mot huden og bidrar til en komfortabel natts søvn. Den termiske effektiviteten kommer fra fyllet AirThermo, et 100% polyesterfyll som er kjent for sin varmeegenskap, selv under fuktige forhold.

En av de mest imponerende funksjonene ved Robens Glacier III er dens konstruksjon. Med en dobbeltlags overside og en enkeltlags underside opprettholder den varme effektivt, samtidig som den minimerer vekt. Dette er spesielt gunstig for dem som ønsker å begrense utstyrsvekten på tur.

Å få tilgang til soveposen er også enkelt og smidig med YKK-lynlåsen. Denne anerkjente glidelåsen, kjent for sin holdbarhet, er utstyrt med en automatisk lås og toveisåpning. Dette gir fleksibilitet og enkel bruk, uansett situasjon.

Oppsummert

 • Utmerket pris-kvalitet forhold
 • Robust nylonripstop ytterstoff
 • Komfortabel 3-sessongspose
 • Kompakt og lettvekt

LES MER


Den beste butikken for denne typen produkter

Velg soveposen som passer dine behov

Det er lett å tenke at en sovepose er en sovepose, men det er overraskende nok stor forskjell mellom de ulike modellene. Noen er tilpasset for bruk om sommeren, mens andre er egnet for ekstreme tilfeller som polferder eller andre ekspedisjoner.

Det er dermed viktig å vurdere når på året du mest kommer til å bruke posen, eller hvor i verden du skal på tur. I tillegg har faktorer som slitestyrke, pris og selvsagt størrelse mye å si. Her er noen faktorer vi mener du burde vurdere før du kjøper din sovepose:

Varme

Hvilke temperaturer er posen egnet til? Det er fryktelig ubehagelig å ha en sovepose som ikke varmer tilstrekkelig på vinterstid,eller som blir alt for varm på sommertid. Du må derfor vurdere når på og året og hvor i verden du kommer til å bruke posen mest.

Vi erfarte gjennom vår test av soveposer at de som avga mest varme var de desidert dyreste modellene. Det er totalt unødvendig å betale flere tusen kroner for en sovepose egnet for ekstrem kulde dersom du kun planlegger teltturer på sommerhalvåret.

Det samme gjelder motsatt. Skal du på polferd, trenger du en pose som takler den bitende kulden. Er du en allrounder kan du også gå for en helårsmodell. Disse prøver å kombinerer det beste fra både vinter- og sommerposene.

Vekt og størrelse

Dette er faktisk to undervurderte faktorer som begge har særdeles stor betydning. Når man er på reise – spesielt om man tar kroppen fatt – vil man reise med minst mulig bagasje og vekt. Derfor er det utrolig viktig å vurdere hvor mye plass soveposen kommer til å ta.

For en backpacker, skivandrer eller fjellklatrer er det en stor fordel med minst mulig bagasje. Hver kilo har stor betydning for din turopplevelse.

Komfort

Komfort er naturligvis et viktig kriterie. Siden man faktisk skal sove i posen må man finne en man synes er behagelig å ligge i. Et godt tips for å finne ut av dette er å lese seg godt opp på produktbeskrivelsen om hvilke materialer og andre stoffer som er brukt til å fylle soveposen.

Kvalitet

Forsikre deg om at soveposen du kjøper takler dine bruksområder. Skal du sove under åpen himmel eller i en snøhule gjør du lurt i å velge en modell som tåler både vind og vann. Kvaliteten har også mye å si for hvor lenge soveposen kommer til å fungere optimalt.

Pris

Til slutt må du vurdere prisen. Det er stor forskjell på de ulike prisklassene, og de dyreste koster ekstremt mye, mens de rimeligste har en særdeles overkommelig pris. Vår anbefaling er å finne en modell som oppfyller dine krav uten å overskride ditt budsjett.

Testkriterier

Vi har vurdert soveposene i vår test på følgende kriterier:

 • Kvalitet
 • Vekt og størrelse
 • Komfort
 • Bruksområder (vinter, sommer eller helårspose?)
 • Pris

Her kan du lese “Lakenpose test”