Sovepose test

Sovepose test: Her er våre 7 favoritter i 2021

En god sovepose er alfa omega om du skal overnatte ute i skog eller mark. Har du ikke utstyret i orden vil dette utvilsomt være en stor demper på turopplevelsen. Det er imidlertid ikke nødvendigvis enkelt å vite hvilken sovepose man bør velge, takket være det store utvalget.

Vi håper med vår test av soveposer å gjøre det enklere for deg å finne modellen som passer ditt budsjett og behov. Etter å ha vurdert funksjon, design, kvalitet og pris, kom vi frem til at Mountain Equipment Helium 600 Long er den beste. Testvinneren er en helårspose fylt med det mest behagelige andedunet du finner på dagens marked.

Skal du på tur i områder med ekstreme klimaforhold ville vi ha gått for Mountain Equipment Redline. Denne solide posen holder deg varm uansett forhold.

VÅRE favoritter

 • Koster enormt mye
 • Avansert konstruksjon
 • Resistent mot både vind og vann
SJEKK PRISEN →
 • Beste totalpakken
 • Kvalitet i særklasse
 • Helårs sovepose
SJEKK PRISEN →
 • Koster enormt mye
 • Avansert konstruksjon
 • Resistent mot både vind og vann
SJEKK PRISEN →

Sovepose test: Her er årets vinnere

BILDEPRODUKT
Mountain Equipment Helium 600 Long
Dette er vår klokkeklare testvinner, ettersom den tilbyr den beste helheten. Denne er både varm og komfortabel under alle forhold, i tillegg til at den har en god pris.
SJEKK PRISEN →
Mountain Equipment Redline STD
Markedets mest solide sovepose. Denne håndterer de verste forholdene på en strålende måte og er perfekt til polekspedisjoner og andre ekstreme turer.
SJEKK PRISEN →
Mountain Equipment Helium Regular
Denne utmerkede soveposen er perfekt til sommerbruk. Med sitt myke dun og unike pusteegenskaper tilbyr denne en ypperlig komfort.
SJEKK PRISEN →
Mountain Equipment Glacier Expedition
Glacier Expedition er perfekt for deg som elsker snøhuleturer eller hytteturer på fjellet. Med sin pålitelige konstruksjon holder denne på varmen på en eksepsjonell måte.
SJEKK PRISEN →
Mountain Equipment Fireflash
Dette er en behagelig lettvekter som tar minimalt med plass. Denne soveposen er alle backpackere og fjellklatreres drøm.
SJEKK PRISEN →
Mountain Equipment Helium Solo
Testens mest prisvennlige sovepose. Denne er perfekt for deg som ønsker en solid sovepose uten å måtte betale for mye.
SJEKK PRISEN →
STS Spark SPIII Sovepose Long
Dette er en svært anvendelig sovepose som passer like godt på alle årstider. I tillegg har den en enorm slitestyrke, takket være sin unik konstruksjon. 
SJEKK PRISEN →

 

1. Mountain Equipment Helium 600 Long—Testvinner

SJEKK PRISEN →

Det er klart at det er vanskelig å plukke ut en enkelt vinner når alle har ulike behov når det kommer til valg av sovepose. Likevel var vi ikke i tvil om at Helium 600 Long fortjente tittelen «testvinner», ettersom denne tilbyr den beste totalpakken. Her får du fantastisk kvalitet som er godt egnet til alle sesonger, i tillegg til at den har en overkommelig pris.

Kvalitet i særklasse

Det som umiddelbart imponerte med denne høykvalitetsposen, er dens fantastisk andedun. Denne er fylt med 582 gram av premium andedun, og du får ikke bedre kvalitet enn dette. Denne holder deg varm helt ned til temperaturer på -8 grader, i tillegg til at den transporterer varme på en ypperlig måte. Mountain Equipment har her utstyrt soveposen med unike pusteegenskaper, noe som gjør at du ikke blir klam dersom det skulle være varmt ute.

I tillegg er den meget vannavvisende, samt at den har en slitestyrke som gjør den optimal for alle typer turer. Det skal derfor mye til før dunet eller selve ytterlaget på posen blir ødelagt. Bare fotenden på soveposen er til å bli begeistret av. Den er utstyrt med fire kammer som skal sørge for minimale varmetap, mens kragen gir en enorm komfort.

Toppen og bunnen på soveposen kan også justeres individuelt, slik at du kan justere etter dine isolasjonsbehov. En annen ting som for øvrig er verdt å merke er at denne har en garanti på 10 år.

Beste totalpakken

Grunnen til at denne går til topps i vår test er som nevnt at den tilbyr en totalpakke som andre modeller ikke kan måle seg med. Her får du kvalitet fra aller øverste hylle, i tillegg til at den kan brukes i alle sesonger. Til og med prisen på Helium 600 Long er bra.

Derfor anser vi dette som den mest allsidige soveposen på dagens marked, og dermed en pose som vil passe til folk flest.

Oppsummert

 • Helårs sovepose
 • Fylt med andedun av ypperlig kvalitet
 • Anvendelig sovepose som passer til de aller fleste bruksområder
 • Pakkes enkelt sammen i den medfølgende posen

LES MER


2. Mountain Equipment Redline STD—Best i ekstremt klima

SJEKK PRISEN →

Mountain Equipment Redline er den desidert varmeste soveposen du finner på dagens marked. Denne er utviklet og tilpasset for å tåle temperaturer helt ned i -45 grader! Dette gjør den til et utmerket valg om du skal på ekstreme turer under tøffe forhold. Med sitt unike design og enestående materialer vil Redline holde deg både varm og tørr i all slags ruskevær.

Avansert konstruksjon

Siden denne er utviklet for å håndtere de mest ekstreme omgivelser, har Mountain Equipment her brukt sin mest avanserte konstruksjon noensinne. Denne kombinerer altså Gore sin nye membran, Thermium, som ytterstoff, i tillegg til Fillpower gåsedun. Det er denne kombinasjonen som gjør at Redline er både lett-pakkelig, slitesterk og selvsagt uimotståelig varm.

Dessuten er den både vind- og vanntett, og beskytter bra mot både fukt, regn og kondens. Med denne kan du til og med sove uten telt, helt uten å fryse eller plages av dårlig vær. Passformen på posen er også av det bedre slaget. Siden den er utviklet for de kaldeste forholdene, er den tilpasset for å passe soving med klærne på.

Andre positive egenskaper er at den har en nyutviklet kammer-funksjon som skal sørge for reduksjon av varmetap. Den har også flere innvendige lommer til oppbevaring, i tillegg til at den er enkel å håndtere.

Konklusjon

Den kokong-lignende soveposen er utvilsomt en av de aller beste modellene du kan få tak i, og i følge oss den desidert beste når det er grisekaldt. Dermed er dette et godt kjøp om du planlegger ekspedisjoner på polene eller over Alaska.

Skal du bare ha en sovepose til bruk på tradisjonelle teltturer ville vi ha gått for andre modeller, og det på grunn av dens høye pris. Equipment Redline koster skremmende mye sammenlignet med andre på markedet, og er den aller dyreste med god margin.

Prisen er imidlertid rettferdig med tanke på hvor godt den håndterer kulde, noe som gjør den til et godt kjøp om du skal på de mest ekstreme turene.

Oppsummert

 • Håndterer kulde helt ned til -45 grader
 • Resistent mot både vind og vann
 • Funksjonell sovepose med lav vekt
 • Koster enormt mye

LES MER


3. Mountain Equipment Helium Regular—Beste sommerpose

SJEKK PRISEN →

Denne luftige og behagelige soveposen er perfekt for deg som skal på tur på varmere årstider. Med en gjennomgående skråstilt kammerkonstruksjon, gode materialer og ypperlige andedun, gir denne modellen god varme, samtidig som den hindrer dunvandring. Med denne kommer du garantert til å sove godt uten å bli kald eller klam.

Ypperlig komfort

Det som imponerte oss mest med denne er hvor komfortabel den er. Takket være det lette dunet er Helium Regular meget behagelig å ligge på og holder godt på varmen, i tillegg til at den har gode pusteegenskaper. Det betyr at posen ikke blir klam på innsiden, selv om det er høy luftfuktighet inne i teltet.

Dessuten er posen særdeles slitesterk og tåler mye, og har en lav vekt. Helium Regular veier kun 800 gram, noe som gjør at den ikke vil gi stort utslag for bærevekten når du er på tur. Soveposen er også enkel å pakke sammen og legge i den medfølgende bæreposen.

En annen ting vi bet oss merke i var at glidelåsen kunne glides helt opp og ned. Dette gjør posen svært brukervennlig og enkel å komme seg inn og ut av.

Vår dom

Dette er en sommerpose du garantert ikke vil angre på at du kjøpte – spesielt om du er mest ute om sommeren. Den er behagelig, tåler mye og sørger for et optimalt soveklima, ettersom den fjerne fukt og holder godt på varmen.

Det eneste du må være oppmerksom på med denne er at den ikke er varm nok på vinterstid. Den tåler et par minusgrader, men selv da blir den i tynneste laget om du ikke sover med ull på kroppen. Vi ville derfor ha valgt andre modeller enn denne om du trenger en helårspose.

Utenom dette er det bare fordeler å finne, noe som gjør at vi anser dette som et meget godt kjøp.

Oppsummert

 • Sovepose tilpasset varmere årstider
 • Holder godt på varmen og transporterer bort fukt på en enestående måte
 • Brukervennlig og lett pose
 • Kan bli litt for tynn om temperaturen bikker minusgrensa

LES MER


4. Mountain Equipment Glacier Expedition—Beste vinterpose

SJEKK PRISEN →

Glacier Expedition er en sovepose utviklet for kalde ekspedisjoner og lengre skiturer. Elsker du teltturer på vinterstid er det svært få modeller som egner seg bedre enn denne. Med sin brede og romslige passform, samt mer fyldigere dun, øker denne kompresjons- og luftmotstanden betraktelig mer enn hos andre modeller. Forklart på en annen måte, holder den godt på varmen, samtidig som den ventilerer ut fukt.

Praktisk sovepose

Glacier Expedition er utstyrt med en rekke geniale løsninger for å optimalisere turene i kaldt vær. Den har blant annet en mer avansert konstruksjon for å gi bedre slitestyrke og minimere vedlikehold, i tillegg til at dens fylltetthet øker komforten. Posen er også særdeles varm, samtidig som den har en passform som gjør at du kan sove i den med klærne på.

Dette gjør Glacier Expedition godt egnet til bruk også uten telt, som eksempelvis i en snøhule. En annen ting som begeistret var at den er utstyrt med et stort kammer bak glidelåsen som sørger for å isolere all varme. Dette, sammen med overlappingen i bunn- og topp, gjør posen vanvittig effektiv og ikke minst varm – selv under de kaldeste forhold.

Posen havner også i kategorien brukervennlig, ettersom den er enkel å både åpne og lukke. I tillegg har den en lav vekt.

Kostbar modell

Denne er som Redline STD utviklet for å håndtere sprengkulde. Glacier er imidlertid en del rimeligere enn Redline, men igjen ikke like bra egnet for den mest ekstreme kulden. Vi anser derfor denne som den beste vinterposen.

Skal du på tur om vinteren er dette en usedvanlig god investering, ettersom den takler temperaturer helt ned i -30 grader. Spesielt om du skal på snøhuletur, er dette et ypperlig valg.

Det eneste som trekker den ned, er dens høye pris. Som nevnt er den billigere enn Redline STD, men fortsatt mye dyrere enn andre modeller. Om du bør gå for denne eller Redline kommer derfor an på hvor mye du er villig til å betale, samt hvor kaldt det er der du skal på tur.

Oppsummert

 • Vinterpose som håndterer temperaturer ned i -30 grader
 • Praktisk sovepose med en lav vekt
 • Komfortabel
 • Ganske høy prislapp

LES MER


5. Mountain Equipment Fireflash—Best i fjellet

SJEKK PRISEN →

Fireflash er en allsidig sovepose som er en av de letteste og mest effektive modellene til Mountain Equipment. Med sine patenterte løsninger og råe materialer har Fireflash virkelig satt en ny standard på soveposemarkedet. Få kan vise til lavere vekt enn denne, noe som gjør den til det opplagte valg for backpackere og skientusiaster som farter over lengre distanser.

Lav vekt og høy komfort

Det er flere fordeler å få med denne modellen. Vi har allerede nevnt dens lave vekt som gjør den perfekt til lengre turer, men den er også eksepsjonelt god å ligge i. Med sitt myke dun holder den godt på varmen, og takler temperaturer ned til -8 grader.

Du vil heller ikke oppleve problemer med fukt eller at vind trenger inn. Posen verner deg godt fra dårlig vær, samtidig som den er enkel å håndtere. Den pakkes enkelt sammen i den medfølgende bæreposen, og det er ikke noe problem å dra glidelåsen igjen.

Hetten kan du også tilpasse etter behov, i tillegg til at posen har en god passform. Den vil altså isolere deg bra, uten at du vil føle deg inneklemt.

Eksepsjonelt bra kvalitet

Fireflash er helt klart et kvalitetsprodukt av de sjeldne. Få klarer å kombinerer komfort og vekt på samme måte som denne, noe som gjør den til det beste valget for lengre turer. Prisen er kanskje høy, men det er å forvente med tanke på kvaliteten.

En annen fordel er at den fungerer like bra på alle årstider. Er det kaldere enn -8 grader blir den kanskje noe tynn, men alt over dette håndterer den på en strålende måte.

Alt i alt er vi mektig imponert over denne soveposen, og vi er ikke i tvil når vi anbefaler denne på det sterkeste.

Oppsummert

 • Lett sovepose som er meget behagelig
 • Håndterer alle årstider godt
 • Meget god kvalitet
 • Høy pris, men verdt hver eneste krone

LES MER


6. Mountain Equipment Helium Solo—Beste solo pose

SJEKK PRISEN →

Helium Solo er en prisgunstig sovepose spesialutviklet for deg som camper på varmere årstider. Denne fungerer fabelaktig på backpackerturer, hytteturer eller som ekstra isolasjon i en annen tykkere sovepose. I tillegg har den flere unike egenskaper som lav vekt og mer slitesterkt materiale.

Pustende sovepose

Takket være sine gjennomgående sømmer har Helium Solo en god balanse mellom vekt og dunkontroll. Dette er en kjempefordel, ettersom det innvendige dunet ikke vil spre seg eller samles opp på enkelte steder. Dessuten har posen enestående pusteegenskaper, samt at den slipper ut overskuddsvarme mer effektivt.

Det gjør at innsiden av posen ikke blir klam eller for varm når du bruker den. Soveposen fungerer også godt når det er kaldt, men den anbefales ikke å brukes når det er minusgrader. Dette er fordi den ikke er fylt med nok dun til å håndtere de kaldeste dagene. Du gjør også lurt i å bruke et ekstra yttertrekk dersom du planlegger å sove under åpen himmel. Denne er ikke like vannresistent som mange av sine forgjengere og blir fortere ødelagt når den får vann på seg.

Samlet vekt på soveposen er på rundt 400 gram, noe som gjør den til en av de aller letteste på markedet. Dette er svært gunstig om du er mye på farten og skal dra på lengre turer. Posen vil nærmest ikke merkes i bagasjen din. Vi lot oss også imponere over hvor brukervennlig denne modellen er.

Best på pris

Selv om det er mye bra å få med Helium Solo, er det ingen tvil om at det er prisen som er det beste. Denne koster betydelig mindre enn mange av de andre i vår test, samtidig som den fungerer godt.

Det er imidlertid flere ting å merke seg, som blant annet at den ikke er den varmeste og at slitestyrken ikke er den beste. Likevel er anbefaler vi denne på det sterkeste, ettersom den i det store og hele gir mye for pengene. Spesielt om du bare er på overnattingstur en sjelden gang er denne et godt valg.

Oppsummert

 • Testens billigste
 • Sovepose egnet til sommerbruk
 • Lav vekt og høy komfort
 • Er ikke like vind- og vannresistent som resten av modellene i vår test

LES MER


7. STS Spark SPIII Sovepose Long—Best på vekt

SJEKK PRISEN →

Denne lettvekteren av en sovepose er spesialutviklet for deg som ønsker å reise nærmest vektfri – og det uten å påvirke komfort eller ytelse. STS Spark fungerer i tillegg like godt på alle årstider, og er dermed en av de mest allsidige soveposene du kan få tak i. Uavhengig av om du skal på skitur, klatretur eller sykkeltur sørger denne behagelige posen for en optimal nattesøvn.

Ultra Dry Down

Med sitt Ultra Dry Down yttertrekk vil denne beskytte mot fukt og regn på en fabelaktig måte. Posen vil med andre ord ikke oppleve slitasje eller at det fylte dunet trekker seg sammen og klumper seg dersom det skulle komme vann, damp eller fukt på posen.

Varmen kroppen avgir blir i tillegg isolert på en utmerket måte takket være dens geniale konstruksjon, samt at gåsedunet gjør den særs myk og behagelig å ligge på. En annen imponerende faktor med denne praktiske posen er at den enkelt komprimeres og puttes ned i den medfølgende bæreposen.

Posen tar dessuten minimalt med plass, og er for oss den ultimate backpacker-soveposen.

Konklusjon

Alt i alt er det enormt mye bra ved denne soveposen, og det er vanskelig å finne noe negativt. Dens pris kan kategoriseres som midt på treet, ettersom den verken er den dyreste eller den billigste.

Dette er derfor en god investering for enhver som trenger en pålitelig sovepose som tar minimalt med plass.

Oppsummert

 • Lav vekt
 • Tar minimalt med plass i sekken
 • Isolerer varmen bra og transporterer bort fukt
 • Fungerer godt både om sommeren og vinteren

LES MER


Velg soveposen som passer dine behov

Det er lett å tenke at en sovepose er en sovepose, men det er overraskende nok stor forskjell mellom de ulike modellene. Noen er tilpasset for bruk om sommeren, mens andre er egnet for ekstreme tilfeller som polferder eller andre ekspedisjoner.

Det er dermed viktig å vurdere når på året du mest kommer til å bruke posen, eller hvor i verden du skal på tur. I tillegg har faktorer som slitestyrke, pris og selvsagt størrelse mye å si. Her er noen faktorer vi mener du burde vurdere før du kjøper din sovepose:

Varme

Hvilke temperaturer er posen egnet til? Det er fryktelig ubehagelig å ha en sovepose som ikke varmer tilstrekkelig på vinterstid,eller som blir alt for varm på sommertid. Du må derfor vurdere når på og året og hvor i verden du kommer til å bruke posen mest.

Vi erfarte gjennom vår test av soveposer at de som avga mest varme var de desidert dyreste modellene. Det er totalt unødvendig å betale flere tusen kroner for en sovepose egnet for ekstrem kulde dersom du kun planlegger teltturer på sommerhalvåret.

Det samme gjelder motsatt. Skal du på polferd, trenger du en pose som takler den bitende kulden. Er du en allrounder kan du også gå for en helårsmodell. Disse prøver å kombinerer det beste fra både vinter- og sommerposene.

Vekt og størrelse

Dette er faktisk to undervurderte faktorer som begge har særdeles stor betydning. Når man er på reise – spesielt om man tar kroppen fatt – vil man reise med minst mulig bagasje og vekt. Derfor er det utrolig viktig å vurdere hvor mye plass soveposen kommer til å ta.

For en backpacker, skivandrer eller fjellklatrer er det en stor fordel med minst mulig bagasje. Hver kilo har stor betydning for din turopplevelse.

Komfort

Komfort er naturligvis et viktig kriterie. Siden man faktisk skal sove i posen må man finne en man synes er behagelig å ligge i. Et godt tips for å finne ut av dette er å lese seg godt opp på produktbeskrivelsen om hvilke materialer og andre stoffer som er brukt til å fylle soveposen.

Kvalitet

Forsikre deg om at soveposen du kjøper takler dine bruksområder. Skal du sove under åpen himmel eller i en snøhule gjør du lurt i å velge en modell som tåler både vind og vann. Kvaliteten har også mye å si for hvor lenge soveposen kommer til å fungere optimalt.

Pris

Til slutt må du vurdere prisen. Det er stor forskjell på de ulike prisklassene, og de dyreste koster ekstremt mye, mens de rimeligste har en særdeles overkommelig pris. Vår anbefaling er å finne en modell som oppfyller dine krav uten å overskride ditt budsjett.

Testkriterier

Vi har vurdert soveposene i vår test på følgende kriterier:

 • Kvalitet
 • Vekt og størrelse
 • Komfort
 • Bruksområder (vinter, sommer eller helårspose?)
 • Pris