fbpx

Sovemaske test: 5 beste sovemasker for bedre søvn (2023)

Søvnmangel er gjerne et typisk problem som oppstår i en hektisk hverdag. En undersøkelse foretatt av forskning.no viser at opptil 10% av alle nordmenn sliter med nettopp søvn. Det kan selvfølgelig være flere årsaker til dette, men omgivelsene vi sover i har ofte mye å si. Spesielt lys og lyd kan forstyrre nattesøvnen mer enn de fleste tenker.

Her finnes det en del hjelpemidler som kan sikre deg den gode, dype nattesøvnen igjen – og en av de disse er en sovemaske. Imidlertid finnes det utallige produkter på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilken som duger og ikke. Nettopp derfor har vi laget denne artikkelen for å trekke frem de absolutt beste alternativene.

Lær hvordan en sovemaske kan gjøre det mindre vanskelig å sove, samt hvilke som kommer ut best i test. Bare les videre, så tar vi deg gjennom alt du bør vite om å velge den riktige sovemasken.

Best i test sovemasker 2023

Når vi skulle velge produkter for denne testen var det viktig at de ikke bare blokkerte lyset på en effektiv måte, men også satt komfortabelt på ansiktet. Mange billige varianter vil ofte oppleves som pressende, og det kan i seg selv være en oppskrift for dårlig søvn. Etter grundige undersøkelser er det derfor følgende fem sovemasker som kommer ut best i test for vår 2023 undersøkelse.

BILDE PRODUKT
REZT Sovemaske
Lett sovemaske som effektivt blokkerer ute lyset samtidig som den er komfortabel å ha på ansiktet. Kommer med justerbare bånd for bedre passform.
SJEKK PRISEN →
Alaska Bear Natural Silk Sovemaske
Silkemyk maske med justerbart bånd som effektivt blokkerer lys. Glatt silkemateriale som gir en sval opplevelse på ansiktet.
SJEKK PRISEN →
Loftie Sovemaske
Myk konturmaske som ligger lett på ansiktet gjennom hele natten. Utmerket for deg som sover lett.
SJEKK PRISEN →
Casper Snoozewear
Godt alternativ for deg som foretrekker følelser av bomull fremfor syntetiske stoffer når du skal sove.
SJEKK PRISEN →
Tempur-Pedic Tempur-sovemaske
Tempurmaske med god passform og komfort. Et godt alternativ for deg som foretrekker tempur når du skal sove om natten.
SJEKK PRISEN →

1. REZT Sovemaske – Testvinner

Sjekk Prisen →

REZT sovemaske er et utmerket alternativ for deg som sover på reise, eller som ønsker det helt mørkt rundt deg. Masken blokkerer lyset på en effektiv måte, men sitter samtidig utrolig lett på ansiktet. Dette er en konturmaske, noe som betyr at den lager en kopp rundt brukerens øyne slik at du unngår press på øyne og vipper. Spesielt for deg som sover på magen vil dette være fordelaktig for å unngå at masken presser seg inn i øynene.

Masken er produsert i myke materialer som føles komfortabelt på huden – vi har testet en del konturmasker og dette er ikke alltid tilfellet. Noen av de billigere variantene har for harde materialer og vil derfor fort førte til at man opplever press eller stikk i ansiktet. Det justerbare båndet er passe stretchy så du kan tilpasse din egen passform.

Skulle du ønske å rengjøre sovemasken din etter bruk er heller ikke dette noe problem. Produsenten går god for at den kan maskinvaskes, men de anbefaler allikevel håndvask for å forlenge levetiden på masken din. Dette var naturlig nok noe vi måtte teste, så vi slang sovemasken i vaskemaskinen. Her kom den like fin ut igjen etter et hurtigprogram, så da er også det dokumentert.

Helt til slutt var pris en faktor som spilte inn. Denne sovemasken er verken den billigste eller dyreste, men legger seg omtrent midt på treet. Den har tidligere vunnet flere tester av sovemasker, og mottatt gode tilbakemeldinger fra brukere. Utmerket for deg som vil ha en god natt søvn, men ikke vil investere unødvendig mye i en maske.

2.Alaska Bear Natural Silk sovemaske – Beste verdi

Sjekk Prisen →

Noen sverger til silke når de skal velge sovemaske og da er Alaska Bear et godt utgangspunkt. Dette er en silkemaske utstyrt med et justerbart bånd som oppleves lett på ansiktet. Den har tidligere gjort det godt i en rekke tester og fortjener derfor en plass på listen vår igjen.

Utformet i et silkemateriale er dette en maske som oppleves glatt og litt svalere på ansiktet. Den blokkerer effektivt ute lys, men ikke like godt som REZT sin maske. Dette skyldes at den ligger lettere på utsiden av ansiktet og ikke har utformingen slik som en konturmaske sørger for å ha.

Vi vet at mange foretrekker silke når de skal sove, og har derfor valgt denne som en god nummer to på listen vår. Silkematerialer kan riktignok være litt kostbare, men denne sovemasken er en gjenganger på salg, så du vil ofte finne den til halv pris om du følger med. Alt-i-alt er dette et godt alternativ som sitter godt på ansiktet og blokkerer ute lys.

Om du ofte sover på reise vil vi imidlertid anbefale en konturmaske da disse gjerne sørger for en mer uforstyrret søvn. Det har kommet noen tilbakemeldinger om at Alaska Bear sin sovemaske sklir av ansiktet gjennom natten, så det kan fort bli et forstyrrende element når man er avhengige av god søvnkvalitet.

3.Loftie Sovemaske – Ekstra myk

Sjekk Prisen →

En annen konturmaske på listen vår er Loftie. Dette er et utrolig mykt produkt som er fremstilt i plysj materiale. Man merker knapt at man har den på seg, så for deg som sover lett kan dette være et godt alternativ. Spesielt for de som sover på magen har denne blitt et populært valg da den ikke sklir av når du beveger deg.

Selv om dette er en konturmaske, så etterlater den ingen hint av merker på ansiktet. Det supermyke materialet er skånsomt mot huden og den har indre øyekopper som forhindrer press mot øynene. Akkurat som REZT sin maske kan denne kjøres i vaskemaskinen, og den besto et hurtigprogram med glans.

Det som har gjort at Loftie havner på en god tredjeplass fremfor førsteplassen er at den ikke blokkerer lys like effektivt som REZT og Alaska Bear. Den fungerer riktignok godt nok for en ettermiddagslur eller for deg som sover i mørke omgivelser, men skal du bruke sovemaskeu i lysere omgivelser vil den slippe inn noe lys.

Vår konklusjon er derfor at dette er en utmerket maske for deg som ønsker høy komfort og det lille ekstra. Den gjør seg godt i et ellers mørkt rom for å hindre at du forstyrres av lyset fra vekkerklokker, vinduer og lignende – men skal du sove på fly, tog eller i lysere omgivelser er det nok lurt å gå for REZT sovemaske fremfor denne.

4.Casper Snoozewear Sovemaske – Godt alternativ

Sjekk Prisen →

Casper Snoozewear var på ingen måte en favoritt, men den er en solid kandidat for deg som bare skal ha en midlertidig sovemaske. Den er fremstilt i bomullsstoff, så det er godt alternativ for deg som ikke liker syntetiske materialer. Masken blokkerer effektivt ut lyset, og sitter helt greit på ansiktet.

Når det gjelder utformingen så har den litt konturer, men den sitter ikke like godt som REZT og Loftie på ansiktet. Nå holdt den seg riktignok på plass gjennom hele natten, men den er relativt flat på tvers – noe som førte til at den ble opplevd som litt pressende på ansiktet. Dette var spesielt aktuelt når man snudde seg rundt på magen da masken rett og slett ble litt for stram.

En annen dealbreaker som gjorde at denne havner såpass langt ned på listen vår er pris. Sovemasken koster nesten det dobbelte av de andre toppvalgene på listen. Her er det greit å merke seg at dette er eneste masken i vår oversikt som er laget av bomull, så om du foretrekker dette fremfor syntetiske stoffer – så kan den være et godt alternativ å prøve seg på.

5.Tempur-Pedic Tempur-Sovemaske – Beste tempurmaske

Sjekk Prisen →

Sist, men ikke minst har vi satt Tempur-Pedic på en skikkelig test. Dette var en maske som virkelig presterte når vi testet den i direkte lys, men som ikke gjorde det like godt på hjemmetesten vår. Det første vi reagerte på var den merkelige kombinasjonen av polyester og bomull som ikke var like komfortabel som de andre maskene.

Den har en litt merkelig passform i begynnelsen, men som Tempurmaske vil den etterhvert finne seg til rette på ansiktet. Dessverre er ikke det justerbare båndet like god på denne som de øvrige kandidatene i denne testen, noe som gjorde at passformen ikke ble helt optimal. Masken beveger seg også litt gjennom natten, noe som for våre testere ble forstyrrende.

Her er det viktig å merke seg at dette er en tempurmaske. Den er ikke like myk og lett som de andre maskene vi har testet, men for brukere som foretrekker tempurputer vil denne masken være et godt alternativ. Man kan riktignok venne seg til å sove med en tempurmaske, men for denne testen kom den på en liten sisteplass.

Hvordan vi testet sovemasker

For å gjøre det enklere å finne de beste maskene, så utviklet vi vår egen lille test. Denne var delt inn i to forskjellige stadier for å sikre at hver maske fikk en grundig gjennomgang. Først testet vi hvordan hver maske ga ønsket lys blokkering ved å sette den søvnigste kollegaen på kontoret i et mørkt rom med en lyskaster rettet direkte på seg.

På denne måten fikk vi raskt et inntrykk av hvor effektivt maskene blokkerte lys, noe som er viktig når man sover på reise. Det er jo nettopp i slike omgivelser de fleste vil bruke sovemaskeu – eksempelvis på tog, fly eller buss.

Selv om dette ga oss et godt innblikk i hvor effektive maskene var, så var det viktig å teste de i en praktisk situasjon også. Hver maske ble derfor med hjem for testing. Her ble hver maske i testen brukt to dager på rad slik at man fikk et bedre inntrykk av hvordan den faktisk sitter gjennom natten. Én dårlig natt søvn kan være tilfeldig – men to er vanskeligere å forklare bort.

Når alle maskene var testet både for blokkering av lys og gjennom natten var det tid for å sammenligne notater. Resultatet av disse undersøkelsene er det som har blitt til vårt utvalg produkter i denne testen.

Hva du bør vite om å kjøpe en sovemaske

Det å kjøpe en sovemaske er en personlig avgjørelse hvor egne preferanser kan påvirke hvilke egenskaper man ønsker i en maske. Hovedmålet med sovemasker er å blokkere ut lys, så det er viktig å finne en maske som sitter godt på ansiktet ditt. Deretter vil det være viktig med en maske som oppleves komfortabelt. En god sovemaske hjelper lite dersom den oppleves som forstyrrende og ubehagelig på ansiktet gjennom natten.

Noen mennesker sverger til konturmasker, da disse har innebygde kopper som reduserer trykket over øynene. Imidlertid kan slike masker ha en tendens til å legge ekstra press på huden rundt øyne, spesielt om du sover på magen. Sover du på magen eller siden bør du derfor se etter en maske med glatte kanter slik at den ikke gnager.

Utover dette vil du finne sovemasker produsert i en rekke ulike materialer. De kraftigste konturmaskene er gjerne laget i bomull og syntetiske stoffer som minneskum og polyester. Foretrekker du noe som er mer skånsomt for huden kan en silkemaske være et godt alternativ. Silkemasker er nemlig laget i et naturlig stoff som er mer skånsomt og naturlig antibakterielt, men disse maskene er ofte glattere enn polyester masker.

Et annet viktig punkt å vurdere når du skal kjøpe sovemaske er hodebåndet. En del masker kommer med et justerbart bånd, mens andre har elastiske bånd. Her er det riktignok en del personlige preferanser som spiller inn, men vi opplevde at de med elastiske bånd satt bedre gjennom natten. Den ekstra strekken som elastiske bånd gir sørger for at sovemasken forble på plass selv om brukeren sov urolig gjennom natten.

Situasjoner hvor en sovemaske kan gjøre det enklere å sove

Et spørsmål som ofte dukker opp, er når man egentlig skal bruke en sovemaske. Her finnes det nok ikke noe universelt svar for hva som er korrekt, men vi har sett nærmere på noen situasjoner hvor en sovemaske kan være grei å bruke. Spesielt et skiftende lysforhold i omgivelsene dine vil være en viktig grunn til å bruke sovemasker.

Her er noen situasjoner hvor en sovemaske kan være kjekk å ha:

  • Sover på reise: Uansett om du skal reise med fly, bil, tog eller buss – så kan det være vanskelig å sove i lyse omgivelser. En god maske vil blokkere ut lys slik at du ikke merker noe til det, men heller kan falle inn i dyp søvn raskere.
  • Ønsket lys: Mange har lyskilder på soverommet, men disse kan være forstyrrende på søvnkvaliteten din. Så om du har klokke, nattlys eller annet i rommet, kan en sovemaske sørge for bedre søvn uten at du må skru av disse lysene.
  • Pause: Noen ganger er det greit med en pause midt på dagen, men da er det sjeldent optimale forhold for å sove. Med en god maske kan du legge deg på sofaen uten at dagslyset blir forstyrrende på søvnkvaliteten din.

Gode tips for å velge sovemaske

Om du aldri har brukt en sovemask før, så kan det være vanskelig å vite hva du bør se etter. Vi har derfor samlet noen gode tips til hva du bør vurdere før du går til innkjøp av en sovemaske. Dette kan gjøre det enklere å finne frem til den rette for ditt formål, og dermed også gi deg en kortere vei til en god natt søvn.

Kvalitet på materialet

Første gang man skal kjøpe en sovemaske er det gjerne pris de fleste ser på. Du kan riktignok finne sovemasker som koster det samme som en kopp kaffe, men dette betyr oftest at de har utrolig billige materialer. Denne typen masker vil gjerne oppleves som pressende, gnagene – eller rett og slett ubehagelig å ha på seg.

Du bør derfor ta hensyn til hvordan materialer masken din er laget av, fremfor å se utelukkende på pris. Sovemasker er ikke den største investeringen økonomisk, men et dårlig kjøp kan gi elendig avkastning når du virkelig trenger den.

Tilbehør

Før du legger ut på tur er det viktig å tenke på hvor du har til hensikt å sove. En god sovemaske vil riktignok blokkere lys, men om du skal sove på offentlig transport, kan det også være en del støy. Du bør derfor vurdere om det er verdt å pakke med seg noen ørepropper som tilbehør til sovemasken din.

Her vil riktignok et lyddempende headset også gjøre susen, men disse er ofte litt klumpete. De er derfor dårlig egnet når du skal sove. Det primitive valget med gammeldagse ørepropper vil derfor i de fleste tilfeller være det lureste valget her.

Pass på størrelsen

Akkurat som med folk er det store forskjeller på ulike sovemasker. Her er det spesielt ‘paddingen’ – altså fronten på sovemasken som har mye å si. Du bør velge en sovemaske som passer godt til ansiktet ditt for at den skal gjøre susen. Er masken for liten vil den slippe inn lys i kantene. Skulle den være for stor, så er faren stor for at den vil falle av gjennom natten dersom du beveger deg.

De fleste sovemasker kommer i en universal størrelse, men det kan være litt forskjell fra de ulike produsentene. Det er derfor lurt å ta en titt på hvordan en maske passer på ansiktet før du begir deg ut på langtur med en sovemaske du aldri har prøvd før.

Varme og svette

Sist, men ikke minst er det viktig å sørge for at masken ikke absorberer varme. En del billigere masker er laget i materialer som tiltrekker seg varme fra solen, noe som gjerne resulterer i at man blir svett rundt øynene. Dette er en ubehagelig følelse som de fleste vil forsøke å unngå. Spesielt om du er varm vil det være viktig å velge nylon, silke eller andre svalere materialer.

Oppsummering av test

Det kan være vanskelig å finne frem til den beste sovemasken dersom du aldri har brukt en før. Vi har derfor satt et mangfold av masker på den ultimate testen og kommer frem til hvilke som er best i test. Dette utvalget har vi presentert i denne artikkelen sammen med en del generell informasjon om sovemasker.

Vi håper du har funnet denne guiden hjelpsom, samt at du har funnet frem til en sovemaske som kan sikre deg den gode søvnen du lengter etter. Husk at det gjerne kan ta noen netter før man blir vant til å sove med en maske dersom man aldri har gjort dette før.

Spørsmål og svar

Hvilke materialer bør en sovemaske være laget av?

Det finnes et stort utvalg sovemasker og disse er laget i et mangfold av materialer. Det viktigste er derfor at man finner en sovemaske som oppleves som behagelig på ansiktet.

Hvorfor bør man bruke sovemaske?

Selv om de færreste tenker over det gjennom natten, så kan man la seg forstyrre av endringer i lyset. En sovemaske sørger for at man ikke opplever dette, og dermed raskere kan falle inn i dyp søvn.

Gjør en sovemaske det vanskelig å sove?

En god sovemaske bør knapt merkes og vil derfor ikke gjøre det vanskelig å sove. Tvert imot kan en maske gjør at man lettere faller inn i dyp søvn uavhengige av hvor lyst det er i rommet rundt.

Hvilken sovemaske var best i test?

Basert på våre undersøkelser var det REZT sovemaske som kom best ut av denne testen. Dette er en kostnadseffektiv sovemaske som gir høy komfort og effektiv blokkering av lys gjennom natten.

Er det verdt å investere i en sovemaske?

Om du sliter med å sove, eller sover på reise vil prisen av en sovemaske fort tjene seg inn igjen. En god natt søvn vil sikre deg mer energi og bedre evne til å fokusere, så sånn sett er det absolutt verdt investeringen.