fbpx

Skalljakke test: Disse 5 skalljakkene er våre favoritter

Uansett om du tenker deg på fjelltur, fisketur, liker å gå spaserturer eller bare behøver en god jakke for å bruke ute er skalljakke et smart valg. Det som skiller en skalljakke fra andre ytterjakker er det vi kaller for membranen. Membranen er det viktigste materialet i en jakke. Membranen har bitte små porer som fungerer som en beskyttelse mot vann i tillegg til at de små porene slipper ut fukt, slik at du ikke blir klam og svett. Slik fungerer det at en skalljakke både er vindtett, vanntett og pustende.

Disse tre egenskapene skal finnes i en skalljakke, men likevel finner vi skalljakker med ulik kvalitet. Membranen kan fungere på ulik måte fra jakke til jakke, og når du leser på produktegenskapene til en skalljakke, kan du lese ting som at den er to-lags eller tre-lags. Dette forklarer hvor mange lag membranen i jakken har.

Vi har sjekket hva som finnes på markedet av skalljakker i dag, og funnet fem favoritter. Først og fremst skal disse jakkene kunne leve opp til navnet sitt; jakken skal fungere som et skall som beskytter deg mot alt utenfra. I tillegg skal den også være pustende. Vi håper at du kan finne din favoritt blant disse gode skalljakkene!

VÅRE favoritter

 • Lekker design og farger
 • En versatil jakke perfekt for tøffe forhold og vær
 • Prisvennlig
SJEKK PRISEN →
 • Lett av vekt
 • Svært allsidig, passer til mange aktiviteter
 • Enkel å pakke sammen og tar liten plass
SJEKK PRISEN →
 • Stilig og klassisk Grønlands design
 • Passer til hverdagsbruk gjennom hele året
 • Detaljer som kommer med i hverdagen
SJEKK PRISEN →

Skalljakke test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
L.I.M Jacket Women's fra Haglöfs
Dette er testens vinner, fordi den innfrir svært høye forventninger og likevel kommer den til en rimelig pris. Den er svært allsidig og kan brukes både på lengre turer som krever beskyttelse i tillegg til at den er lett i bruk og passer like godt til en joggetur i guffent vær.
SJEKK PRISEN →
Astral Gore-Tex Jacket Women fra Haglöfs
Denne skalljakken passer for de litt røffere forholdene og gir svært god beskyttelse til en meget fornuftig pris.
SJEKK PRISEN →
Fjällräven Greenland Eco-Shell Jacket M Deep Blue
En skalljakke med et lekkert, klassisk design som passer like godt på vei til jobb, som den gjør på en tur i marka, året rundt.
SJEKK PRISEN →
Fjällräven Keb Eco Shell Jacket W Black
Det beste valget for den som går veldig mye tur i skog, mark og fjell. Svært smidig jakke som følger kroppens bevegelser.
SJEKK PRISEN →
Fjällräven Keb Eco Shell Jacket Dark Olive
En perfekt jakke for turgåeren som vil ta seg godt ut på tur. Når du velger denne jakken, tar du også et miljøbevisst valg.
SJEKK PRISEN →

1. L.I.M Jacket Women’s fra Haglöfs – Best i Test

L.I.M Jacket Women's fra Haglöfs

SJEKK PRISEN →

Med en kjent produsent som Haglöfs, forventer vi ikke annet enn det beste. Og det har de virkelig innfridd med denne jakken. L.I.M Jacket for damer har alt du forventer av en skalljakke. De har tenkt på alt. Jakken ligger i middelklassen på pris, men den innfrir likevel forventningene så det holder, uten at du må opp i en høy prisklasse. L.I.M er en forkortelse for “less is more”, og det er denne jakken en prakteksempel på.

Materiale

L.I.M består av 100 % Polyamid og membranen er 2,5 lags GORE-TEX® Paclite® plus som er både pustende og lett. Skallsystemet i denne jakken innebærer at membranen er festet sammen med et lettere ytterstoff.

Glidelåsene er vanntette, og jakken veier ikke mer enn 200 g. Produsenten har tenkt på det meste, jakken er helt vanntett, og den er lett å pakke sammen. Når vi drar på fjelltur ønsker vi helst å pakke med oss minst mulig, og samtidig er det en fornøyelse å gå med en jakke som du nesten ikke merker at du bærer.

Funksjoner

Det er de små detaljene vi er så imponerte av når det kommer til L.I.M. jakken. I tillegg til at jakken veier lite, er den også veldig lett å pakke sammen så den tar liten plass i sekken. Det fins ingen sømmer på skuldrene, i siden eller i inner ermene. Dermed behøver du ikke bekymre for at jakken skal gnage og gi deg ubehag. Jakken blir også mer slitesterk, da du har færre sømmer som kan rakne. Det er også mindre risiko for at vann skal lekke gjennom til innsiden. Ermene har elastiske mansjetter og jakken kan du enkelt justere med en hånd i nederkanten. Refleksdetaljer gjør deg synlig om du er ute etter mørkets frembrudd.

Design

Jakken er designet med et minimalistisk uttrykk. Hovedpoenget med denne jakken er ikke Catwalk i Paris, men snarere villmarksliv og ruskevær. Designet viser at funksjon er viktigst, den er lett og er et hjelpemiddel for å kunne nyte naturen, selv i dårlig vær. Du finner ingen plagsomme detaljer, som kan skape riper eller gjøre den mindre slitesterk. Glidelåser og sømmer er alt utviklet med tanke på at jakken skal være motstandsdyktig, men samtidig være komfortabel å ha på.

Jakken har bare en lomme, og det er innerlomme som er enkel å komme til og som åpnes og festes med glidelås. Dette er en del av det gjennomgående konseptet om at “less is more”, og du får likevel god plass i denne ene lommen. Her passer både mobil, pengebok, fiskekort eller heiskort og nøkler.

Bruksområder

Siden jakken er så lett og lett å pakke sammen, vil den kunne benyttes nesten til all slags utendørs aktiviteter. Siden den ikke har unødvendige detaljer, pakkes den lett så liten at den får plass i en liten lomme. Dette gjør jakken til den perfekte turkameraten på lange fjellturer og til og med på klatreturer. På joggetur vil den lette vekten på 200 g ikke merkes annet enn at den puster, og kroppen fremdeles føles tørr etter noen kilometer med høy puls.

Brukeranmeldelser vitner om en jakke som både føles så behagelig at den kan brukes til løpeturer i dårlig vær, gode pustefunksjoner og at jakken holder det den lover, nemlig at den er vanntett, vindtett og samtidig puster. Mange liker også at etter bruk blir jakken tørr etter bare litt risting, så den ikke drar med seg vann i bilen etter tur.

Konklusjon

 • Lett av vekt
 • Få sømmer og lommer, som reduserer risiko for lekkasje
 • Svært allsidig, passer til mange aktiviteter
 • Enkel å pakke sammen og tar liten plass

LES MER

2. Astral Gore-Tex Jacket Women fra Haglöfs – For villmark elskeren

Astral Gore-Tex Jacket Women fra Haglöfs

SJEKK PRISEN →

Astral Gore-Tex jakken er en jakke med mange gode egenskaper som fungerer ypperlig til lengre turer på fjellet eller i villmarka. Dersom du er ute etter en jakke som kan være både behagelig og samtidig har en del detaljer som kommer godt med på tur, så er dette skalljakken du bør gå for.

Jakken er ikke blant de letteste, og derfor passer den bedre til turer enn den gjør til løping og andre aktiviteter som krever bedre bevegelighet og mindre vekt.

Materiale

2-lags membranen er konstruert med et DWR behandlet materiale som sørger for vannmotstand og mesh som gjør at jakken puster og slipper ut fukt. Selv om materialet er kraftig og skapt for å tåle både vann og vind, er den likevel ganske lett og myk. Hovedglidelåsen er 2-veis og sikret med stormflapper med borrelås. I overkroppen på jakken finnes et nettingfor som gir ekstra pustende egenskaper.

Detaljer

Hetten med forsterket kant kan justeres to veier. Armhulene har vannavvisende glidelåser som gir god ventilasjon. Håndleddene kan justeres med borrelås og en senket baksøm kan justeres kun ved bruk av en hånd.

Design

Jakken har flere detaljer som lommer og sømmer på forsiden. Den kommer i flere lekre farger som rød, oransje, lilla, grønn, blå og sort. Dette er en allsidig jakke, som både ser flott ut på og kan benyttes til turer i mark og fjell. Flere lommer gjør det enkelt å ta med seg ting, og både ermer, hetten og selve nederdel av jakken kan justeres slik at den passer deg perfekt.

Bruksområder

Med sine 520 gram er det en jakke som passer best til turer og villmarksliv. Den er litt i tyngste for løping eller klatring. Derimot har den detaljer som gjør seg svært godt på litt lengre turer hvor været kan overraske. Med denne jakken er du både beskyttet og har mulighet til å ta med deg litt i lommene. Jakken har glidelåser og justeringer, slik at du kan tilpasse den nøyaktig slik du ønsker, og dermed kan du glede deg over turen din. Artikulerte ermer sørger for bedre bevegelsesfrihet og sørger for at du kommer deg godt frem i røffe omgivelser.

Konklusjon

 • Lekker design og farger
 • En versatil jakke perfekt for tøffe forhold og vær
 • Prisvennlig

LES MER

3. Fjällräven Greenland Eco-Shell Jacket M Deep Blue – Til hverdagsbruk

Fjällräven Greenland Eco-Shell Jacket

SJEKK PRISEN →

Noen av oss har kanskje litt overraskende vær til daglig, om vi enten skal til jobb eller trening eller gå oss en tur til en venn som bor noen kilometer unna. Du har kanskje selv angret deg etter å ha tatt på deg jakken du bruker til daglig, og plutselig pøser regnet ned og vinden blåser kaldt gjennom jakken. Dette har designerne i Fjällräven tydeligvis hatt i minne da de designet denne skalljakken.

Dette er jakken som passer like godt over kontoruniformen på vei til jobb, som den gjør over ullgenseren når du er på vei til hytta. Med lekker design og stilige detaljer er den en god følgesvenn som passer overalt.

Materiale

Jakken består av 100 % Polyester og Eco-Shell HD, som gir gode pusteegenskaper. PFC-fri impregnering sørger for at vanndråpene preller av og du slipper å bære på en våt og tung jakke. I tillegg kan du enkelt impregnere jakken på nytt med Fjällrävens egne impregneringsspray, også den PFC-fri.

Bruksområder

Designet til denne jakken er litt annerledes enn de andre skalljakkene i vår test. Den er lengre, og er inspirert av den klassiske Grønlandsjakken fra 1970-tallet. Dette gjør at jakken passer svært godt til hverdagsbruk, når man vil være tørr og beskyttet fra vær og likevel se mest mulig bra ut.

Grunnet designet passer nok jakken bedre som en hverdagsjakke/regnjakke enn den gjør på fjelltur. Jakken har lommer med klaffer og knapper, en ekstra detalj som fokuserer mer på design enn på beskyttelse under lange fjellturer. Mansjettene kan justeres med trykknapper og i høyre håndlomme finner du en nettinglomme spesielt beregnet til mobilen. Om du starter dagen med en sprek gåtur til jobben, er dette en perfekt skalljakke som både gjør seg bra og beskytter deg mot været.

Konklusjon

 • Stilig og klassisk Grønlands design
 • Passer til hverdagsbruk gjennom hele året
 • Detaljer som kommer med i hverdagen

LES MER

4. Fjällräven Keb Eco Shell Jacket W Black – Det beste valget for turgåeren

Fjällräven Keb Eco Shell Jacket W Black

SJEKK PRISEN →

Keb Eco Shell jakken er en ypperlig jakke når man går i fjellet, enten det er på ski, truger eller til fots. Jakken gir god beskyttelse mot skiftende værforhold og det lette materialet gjør at det er enkelt å bevege seg med jakken på.

Materialet består av 3 lag i elastisk Eco Shell, dette tilsier en litt tyngre vekt enn en skalljakke med 2 lag, og dermed passer jakken best til aktiviteter som fotturer og skiturer.

Det er tydelig at jakken er designet med tanke på bevegelsesfrihet og god passform. Med denne jakken bør turen gå som en lek, uten kalde vindgufs, fuktighet og en jakke som hjelper deg å være lett på tå.

Konklusjon

 • Ypperlig for skiturer og andre turer
 • Gir god bevegelsesfrihet
 • God beskyttelse

LES MER

5. Fjällräven Keb Eco Shell Jacket Dark Olive – Best design

Fjällräven Keb Eco Shell Jacket Dark Olive

SJEKK PRISEN →

Vi kårer denne jakken til skalljakken med best design. Her får du en jakke for bruk hele året, som samtidig ser utrolig flott ut i den lekre fargen Dark Olive. Jakken er smidig og blir som en forlengelse av kroppen i stedet for å hemme deg når du er på fjelltur, skogstur eller annen form for trekking.

Egenskaper

En av de smarte funksjonene til denne jakken, finner vi i hetten. Den har plass til hjelm og kan justeres på en slik måte at du ikke hemmer synsfeltet, men likevel er godt beskyttet mot vind eller kraftig regn og snø. Romslige brystlommer er plassert slik at du lett kommer til de, selv om du bærer på en ryggsekk.

Et grønt valg

Dersom du er opptatt av å ta grønne valg med tanke på våre etterkommere, bør du se nærmere på denne jakken. Ikke bare er jakken i seg selv grønn, men materialet er fremstilt av gjenvunnet polyester og alt av utslipp som forekommer under produksjon og transport er klimakompensert for.

Konklusjon

 • Smart og stilig design
 • Et fornuftig og grønt valg

LES MER


Viktig å vite om skalljakker før du foretar et kjøp

Det som skiller en skalljakke fra andre ytterjakker er det vi kaller for membranen. Membranen er det viktigste materialet i en jakke. Membranen har bitte små porer som fungerer som en beskyttelse mot vann i tillegg til at de små porene slipper ut fukt, slik at du ikke blir klam og svett. Slik fungerer det at en skalljakke både er vindtett, vanntett og pustende. 

Disse tre egenskapene skal finnes i en skalljakke, men likevel finner vi skalljakker med ulik kvalitet. Membranen kan fungere på ulik måte fra jakke til jakke, og når du leser på produktegenskapene til en skalljakke, kan du lese ting som at den er to-lags eller tre-lags. Dette forklarer hvor mange lag membranen i jakken har. 

Tenk over hvordan og hva du ønsker å bruke skalljakken til og vurder deretter de ulike egenskapene i potensielle jakker, før du kjøper din favoritt.