fbpx

Ryddesag test: De 7 beste på markedet i 2023

En ryddesag er et viktig redskap om du ønsker å ha kontroll over grøntområdene dine. Du finner sager som kan alt fra å kutte trær til å trimme gress og de ulike sagene kommer i forskjellige prisklasser. Vi har i denne ryddesag testen sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som passer deg. Nedenfor finner du en oversikt med de beste innen de ulike kategoriene. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

Etter nøye vurderinger ble AL-KO BC 223B testvinneren vår Dette er en ryddesag utstyrt med mange egenskaper og høy fleksibilitet. Den gode ytelsen og det ergonomiske håndtaket gir maksimal komfort og kontroll. Du slipper derfor å bekymre deg for skader i blant annet rygg, nakke og skuldre. Husqvarna 545FR er det perfekte valget for deg som trenger en stødig ryddesag.

Ryddesag test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
AL-KO BC 223 B
AL-KO BC 223 B er den beste ryddesagen på markedet med effektive kutteresultater og pålitelig kvalitet. Den har justerbart sykkelgrep, lettstartet motor og utskiftbart skjærehode. Ergonomisk design gjør den enkel å håndtere.
SJEKK PRISEN →
AL-KU BC 500 B
AL-KU BC 500 B er en fleksibel ryddesag til en god pris. Med sin kraftige motor og utskiftbare trimmerhode takler den ulike terreng. Sikker og komfortabel håndtering med justerbart dobbelthåndtak og bæresele. Enkel, sikker og effektiv for nybegynnere og erfarne gartnere.
SJEKK PRISEN →
AL-KO BC 223 L-S
AL-KO BC 223 L-S er det beste budsjettvalget av ryddesag med sin kraftige motor og praktiske design. Lett og sammenfellbart skaft for enkel transport. Justerbar tipp-automatikk og sikker styring. Ideell for større gårder og skråninger, og gir god verdi for pengene.
SJEKK PRISEN →
EGO BCX38OOE
En ryddesag med kraftig motor, selv om den går på batteri. Dette er den batteridrevne ryddesagen med best ytelse.
SJEKK PRISEN →
EGO BC38OOE
En rimeligere men ikke like kraftig modell fra EGO. Den er perfekt om du trenger en trimmer til hagen.
SJEKK PRISEN →
Stiga SBC 636 D
Stiga er en prisvennlig ryddesag som imponerer med høy ytelse og mye tilbehør. Ønsker du mye for pengene, tror vi denne er “best”.
SJEKK PRISEN →
Stihl FS 490
Stihl er en lettstartet og meget sterk ryddesag for bruk innen landskapspleie. Den har elektronisk motorstyringssystem, STIHL M-Tronic, for optimal effekt og lavt drivstofforbruk. En maskin spesielt utviklet for profesjonell gressrydding, med fokus på effektivitet, minimalt vedlikehold, lang levetid og lave kostnader.
SJEKK PRISEN →

1. AL-KO BC 223 B – Best i test

AL-KO BC 223 B

SJEKK PRISEN →

AL-KO BC 223 B er en bensindrevet ryddesag som imponerer med effektive kutteresultater og pålitelig AL-KO-kvalitet. Denne ryddesagen er vår klare testvinner og tilbyr en rekke fordeler og funksjoner som gjør den til den beste ryddesagen på markedet.

Med en kappebredde på enten 41 cm (tråd) eller 25 cm (kniv), er AL-KO BC 223 B ideell for større hager, enger og områder med kronglete terreng. Denne ryddesagen er den perfekte følgesvennen når gressklipperen ikke er nok for jobben. Den lave vekten, det justerbare sykkelgrepet og den komfortable tippeautomatikken sikrer optimal trådlengde og enkel håndtering av ryddesagen. Med en slynge med hoftebeskyttelse kan du arbeide komfortabelt og ergonomisk.

Med en lettstartet 0,7 kW totaktsmotor av den nyeste generasjonen, er AL-KO BC 223 B en kraftig hjelper som selv nybegynnere og hobbygartnere kan bruke enkelt og trygt. Den takler alle typer terreng – store gressområder, høyt gress, hekker eller kratt. Du kan bytte ut det milde trådhodet med en 41 cm skjærebredde med den medfølgende 25 cm metallkniven på et øyeblikk, noe som gir optimal fleksibilitet.

Til tross for bensinmotoren er AL-KO BC 223 B ergonomisk designet med optimal vektfordeling og komfortable håndtak, slik at den enkelt kan håndteres av hobbygartnere og nybegynnere. Den lette, robuste aluminiumsakselen og automatisk tipping for å justere ledningslengden gir effektivt arbeid og raske kuttresultater på ulike overflater.

Med AL-KO BC 223 B får du en ryddesag av høy kvalitet som gir pålitelig ytelse og lang levetid.

Oppsummert

 • Effektive kutteresultater og pålitelig kvalitet
 • Justerbart sykkelgrep og lettstartet motor
 • Utskiftbart skjærehode for optimal fleksibilitet
 • Ergonomisk design for enkel håndtering

LES MER

2. AL-KU BC 500 B – Fleksibel

AL-KO BC 500 B

SJEKK PRISEN →

AL-KU BC 500 B er en bensindrevet ryddesag som imponerer med sin kraftige og lettstartede 1,9 kW 2-taktsmotor. Denne ryddesagen er ikke bare fleksibel, men kommer også til en svært god pris, noe som gjør den attraktiv for både nybegynnere og erfarne gartnere.

Med sin sterke motor er AL-KU BC 500 B i stand til å takle alle typer terreng, enten det er store gressmatter, høyt gress, hekker, skråninger eller tette busker. Ryddesagen er allsidig takket være det utskiftbare trimmerhodet. Den skånsomme trådspolen med en klippebredde på 41 cm kan enkelt byttes ut med en 25 cm stålkniv for bruk i lettere og middels vanskelig terreng.

AL-KU BC 500 B tilbyr enkel håndtering og har et justerbart dobbelthåndtak som sikrer trygt og komfortabelt arbeid uten å bli trett. Tipp-automatikken gjør det enkelt å justere den optimale trådlengden under klipping ved å trykke trimmerhodet mot bakken. Denne funksjonen gjelder ikke ved bruk av kniv.

En stor fordel med AL-KU BC 500 B er at den ikke krever batterilading eller ledninger, noe som gjør den ideell for store gressmatter og fjerne områder. Med sin justerbare bæresele kan du arbeide komfortabelt og forlenge klippeavstanden. Den robuste tankbeskyttelsen bidrar til en lang levetid

AL-KU BC 500 B er en ryddesag som tar hensyn til din sikkerhet og miljøet. Den er enkel, sikker og effektiv å bruke, både for nybegynnere og erfarne gartnere

Oppsummert

 • Fleksibel ryddesag til en god pris
 • Kraftig motor og utskiftbart trimmerhode
 • Sikker og komfortabel håndtering
 • Enkel, sikker og effektiv for nybegynnere og erfarne gartnere

LES MER

3. AL-KO BC 223 L-S – Beste budsjettvalg

AL-KO BC 223 L-S

SJEKK PRISEN →

AL-KO BC 223 L-S er uten tvil det beste valget av ryddesag i budsjettsegmentet. Med sin lettstartede 0,7 kW totaktsmotor og lave vekt på kun 5 kg, kombinert med et sammenfellbart aluminiumsskaft, tilbyr denne ryddesagen både kraft og praktisk transportmulighet. Rett og slett en svært god deal for deg som er ute etter en ryddesag uten å måtte tømme lommeboken.

Ryddesagens trådhode har en imponerende klippebredde på 41 cm, og med tipp-automatikken kan du enkelt justere den optimale trådlengden. Dette gjør det til et ideelt verktøy for arbeid på større gårder, enger og skråninger, der effektivitet og manøvrerbarhet er avgjørende.

AL-KO BC 223 L-S har flere egenskaper som bidrar til dens popularitet i budsjettsegmentet. Den dobbeltlagrede veivakselen gir en lang levetid, og det delbare skaftet gjør transport og oppbevaring enkelt. Det lukkede håndtaket med stoppanordning (Loop) gir sikker og behagelig styring.

Med sin lettstartede totaktsmotor og trekkstart er AL-KO BC 223 L-S enkel å bruke, selv for nybegynnere. Denne ryddesagen tilbyr pålitelig ytelse og enkel håndtering, og er det ideelle verktøyet for de som ønsker å oppnå gode resultater innenfor budsjettet.

Samlet sett er AL-KO BC 223 L-S det beste budsjettvalget av ryddesag. Med sin kraftige motor, sammenfellbare design, justeringsmuligheter og pålitelige egenskaper, tilbyr denne ryddesagen enestående verdi for pengene. Enten det er arbeid på gården, i engen eller i skråninger, vil AL-KO BC 223 L-S være en pålitelig partner for effektivt hagearbeid.

Oppsummert

 • Budsjettvalg med kraftig motor og praktisk design
 • Lett og sammenfellbart skaft for enkel transport
 • Justerbar tipp-automatikk og sikker styring
 • Ideell for større gårder og skråninger

LES MER

4. EGO BCX38OOE — Den kraftigste på batteri

SJEKK PRISEN →

En børsteløs ryddesag med et batteri på 56V og regulerbart turtall. Det medfølger både ryddesag-klinge og trimmerhode. Du kan derfor både trimme buskene og kutte store, tunge grener. Er du på utkikk etter en kraftig ryddesag på batteri, så er denne helt ypperlig for deg.

Du bærer batteriet på ryggen

Batteriet på BCX38OOE har en arbeidstid på mellom 240- 540 minutter avhengig av terrenget og arbeidsmengden. Dette gir en mye lengre levetid enn hva andre batteridrevne ryddesager har. Den er derfor perfekt om du skal gå løs på større områder, som for eksempel i en park eller i skogen.

Det kraftige batteriet på sagen bærer du på ryggen, akkurat som en ryggsekk. Dette gjør BCX38OOE ganske unik, siden andre ryddesager har batteriet på selve maskinen. Med BCX38OOE vil vekten fordeles bedre og du får bedre arbeidsvilkår.

Er batteriet på maskinen, vil dette øke vekten, noe som gjør den tung å holde og vanskelig å bruke. Med BCX38OOE får du den tyngste vekten på ryggen.

Dobbelttråd og konstantelektronikk

Ryddesagen har dobbelttråd og konstantelektronikk. Det betyr at du får lave vibrasjoner når du trimmer og at sagen jobber mer effektivt. Du skal derfor ikke oppleve ujevnheter når du kutter.

Konstantelektronikken sørger for turtallet holder seg oppe. Skjærehastigheten vil da holde seg konstant og du vil kutte til et godt resultat hver gang.

God kvalitet og god komfort

Konklusjon er at dette er en strålende ryddesag. Til tross for at den går på batteri har den en imponerende levetid. Det bærbare batteriet sørger for en behagelig ryddejobb, samtidig som du kan justere håndtaket for maksimal komfort og balanse. Kvaliteten på kuttejobben er også veldig bra. Den håndterer det mest nedgrodde terreng.

Det negative med ryddesagen er at batteri og lader selges separat og at totalprisen er veldig høy. Selve ryddesagen koster mellom 5 000 og 6 000 kroner, mens batteriet alene koster hele 17 000 kroner. Trenger du lader, må du også regne med å betale opp mot 2 000 kroner.

Du finner derfor bedre alternativer enn denne hvis du skal trimme buskene i hagen en sjelden gang. Den er utvilsomt for deg som skal trimme ofte på større og mer krevende områder.

Fordeler:

 • Kraftig batteri
 • Kutter til strålende resultat
 • God komfort når du klipper

Ulemper:

 • Høy totalpris
 • Batteri og lader selges separat

LES MER


5. EGO BC38OOE — Perfekt til mindre områder

SJEKK PRISEN →

Nok en modell fra anerkjente EGO. Denne har mye av de samme egenskapene som EGOBCX38OOE, men den er noe rimeligere og ikke like kraftig. Ryddesagen er perfekt for deg som har mindre områder som trenger litt trim.

Lav vekt, behagelig å bruke

Vekten på ryddesagen er overraskende lav. Den har en vekt på 3,4 kg noe som gjør den utrolig enkel å bruke. Du merker nesten ikke at du holder sagen og du kommer problemfritt frem på krevende områder.

Ryddesagen er også utstyrt med et ergonomisk design der du har festepunkt for sele. Du kan derfor feste ryggselen for å fordele vekten jevnere. Dette gjør at du ikke får overbelastninger i overkroppen.

Mye tilbehør

Med ryddesagen er trimmer, trimmehode, kling og sele inkludert. Den er derfor i stand til å takle alle grøntområder du måtte ha i hagen. Det er også helt uproblematisk å skifte bladene, så du kan derfor raskt og effektivt skifte blader etter behov.

Grei pris, brukbar batterikapasitet

Prisen på BC38OOE er ganske forbrukervennlig. Batteriet er ikke inkludert og må kjøpes separat, men på grunn av batteriets noe lavere kapasitet koster det ikke altfor mye. Totalprisen på BC38OOE er på knappe 6 000 kroner, noe som er helt greit for en ryddesag.

Sammenlignet med søstermodellen er denne mye billigere, men har samtidig ikke like kraftig kapasitet. Den er derfor bedre egnet i hager der du trenger å trimme grøntområdene i ny og ne.

Fordeler:

 • Grei pris
 • God komfort
 • Medfølger mye tilbehør

Ulemper:

 • Ikke den beste batterikapasitet

LES MER


6. Stiga SBC 636 D — Billig og bra

Stiga SBC 636 D

SJEKK PRISEN →

Denne Ryddesagen er drevet av en 35,3 cc bensinmotor med rett skaft, 43 cm klippebredde og mykt sykkelstyre-håndtak. Den har videre en rekke tilbehør som Sele, trimmerhode og buskblad, der den også imponerer ekspertene med sin kraftige og effektive 35,3 cc bensinmotor. Prisen er også meget god, og med denne er du klar for enhver utfordring.

Brukervennlig

Det flere grunner til at denne er så populær. Ifølge anmeldelser, har denne modellen et lett aluminiumsskaft for enkel håndtering, samt et mykt sykkelstyre-håndtak og vibrasjonsdemping for økt komfort. Dessuten er vingemutterjustering på håndtaket for raskere oppbevaring, mens klippebredden på 43 cm gjør at den dekker stor flater.

Sagen har i tillegg en overkommelig vekt på bare 8.3 kg, og en luftkjølt totaktsmotor på 35,3 cc gir STIGA SBC 636 D uanstrengt håndtering og høy ytelse. Takket være STIGAs nyeste teknologi gir motoren 20 % bedre drivstofføkonomi og hele 60 % lavere utslipp av skadelig eksosgass, uten at det går ut over ytelsen. Easy Start sikrer pålitelig tenning ved varm- og kaldstart.

dessuten leveres SBC 636 D med to skjærehoder – et tretannet buskblad av metall for busker og kratt, og et totrådet gresstrimmerhode som er ideelt for bruk på plenen etter gressklipping.

SBC 636 D skal også være lett å håndtere og sagen ligger godt i hendene til jobben er ferdig, takket være sykkel-håndtak med mykt grep, vibrasjonsdemping og vektreduserende aluminiumsskaft.

Markedets rimeligste

Den utvilsomt største fordelen derimot, er dens eksepsjonelt lave pris. Denne koster betraktelig enn andre modeller på markedet, noe som naturligvis gjenspeiler seg i dens kraft, men heller ikke nok til at den oppfattes «dårlig». Denne er nemlig i godt stand til å håndtere de fleste oppgaver i følge testpanel. Alt i alt er denne et uvurderlig godt kjøp, særlig om pris har stor betydning for ditt valg.

Oppsummert

 • Prisvennlig ryddesag
 • God effekt
 • Brukervennlig
 • Bensindrevet

LES MER


7. Stihl FS 490 — Premium

Stihl FS 490

SJEKK PRISEN →

Stihl er en lettstartet og meget sterk ryddesag for bruk innen landskapspleie. Den har elektronisk motorstyringssystem, STIHL M-Tronic, for optimal effekt og lavt drivstofforbruk. En maskin spesielt utviklet for profesjonell gressrydding, med fokus på effektivitet, minimalt vedlikehold, lang levetid og lave kostnader. Leveres som standard med trimmerhode og ryddesagselen ADVANCE X-TREEm. Skal du ha den kraftigste på markedet, er dette modellen for deg.

Brukervennlig

Denne starter utrolig lett, skal man tro på ekspertene og forbrukerne. Dett fordi den trenger kun et lett, jevnt drag for å starte, der kraften lagres i en fjær og frigjøres i startøyeblikket. Dessuten sørger den fjærede startknappen at maskinen tilbakestilles automatisk til startposisjon etter bruk.

Videre har den en midtplassert vingmutter som justerer styret enkelt i eksakt riktig posisjon, eller som gjør den ufattelig enkel å legge sammen for transport. Sagen er også utstyrt med en regulator i forgasseren slik at drivstoffsblandingen ikke blir for fet etter hvert som filteret tilsmusses. Forholdet drivstoff/luft holdes konstant over et lengre tidsrom selv om filteret skulle være kraftig tilsmusset. Først når mer enn 80 % av filteroverflaten er skitten, må filteret rengjøres.

En annen ting som går igjen som en stor fordel er at ryddesagen har et lett tilgjengelig papirfilter, som bidrar til lengre levetid. Låsesystemet er også meget bra, da låsepinnen låser boringen i giret i en posisjon og forenkler bytte av skjæreverktøyet ytterligere.

Skreddersydd for profesjonelle

Mer kraft og presisjon i en ryddesag finnes ikke, og dermed tror vi denne best til de mest krevende oppgavene. Trenger du å rydde store områder og stiller høye krav til ryddesagen, er det liten tvil om at det er denne du burde gå for. Bare være oppmerksom på at prisen er skyhøy. Her må du ut med ufattelig mye, sammenlignet med resten av markedet.

Oppsummert

 • Brukervennlig ryddesag med en kraft helt utenom det vanlige
 • Perfekt til de mest krevende oppgavene
 • Komfortabel
 • Kostbar toppmodell

LES MER


Hva burde du se etter i en ryddesag?

Før du kjøper ryddesag er det viktig at du finner en som passer best for deg. For å forsikre deg om dette er det lurt å gå igjennom disse sjekkpunktene:

Bensin, batteri eller elektrisk?

Hva du skal velge her avhenger om hvor stort område du skal dekke og hvor kraftig motor du trenger. Hvis du skal kutte større områder er det anbefalt med bensin da disse har en mye større kapasitet og kan arbeide lengre.

Dersom du har en mindre hage som trenger en trim en sjelden gang, kan du gå for en batteridreven eller en elektrisk ryddesag. Disse er mer miljøvennlige og du slipper ekstra kostnader i bensininnkjøp.

Motorkapasitet

Kapasiteten på motoren avhenger av hvilke type grøntområder du skal trimme. Skal du kutte gress, kan du nøye deg med en mindre motorkapasitet, siden dette ikke krever like mye. Men skal du gå løs på trær og kraftige busker og lignende, er det gunstig med større kapasitet.

Du vil da lettere skjære igjennom uten slitasje på kroppen din og ryddesagen.

Ergonomi

Finn er ryddesag som passer dine behov. Lengde, vekt, om den er bærbar og om du kan justere etter behov er ting du burde se etter. En ryddesag som er behagelig å bruke vil oftere bli brukt enn en du finner ukomfortabel.

Tilbehør

Se etter hva slags ekstra tilbehør som er inkludert. Dette kan være greit å ha om du har ulikt terreng og klippebehov. Dersom du for eksempel skal kutte greiner høyt i trærne, kan det være gunstig med en forlengelse slik at du når opp. Dersom du har ulikt vegetasjon er du også lurt med en ryddesag som har utskiftbare blader.

Tips til vedlikehold av ryddesagen

Når du kjøper et produkt til flere tusen kroner er det forventet at det skal holde i mange år. Men et produkt holder ikke lenge hvis det ikke får vedlikeholde det trenger. Heldigvis trenger ryddesager minimalt med vedlikehold, men anbefalt å følge disse tipsene for å forlenge levetiden.

Følg instruksjoner

Uavhengig om du er en dreven bruker av ryddesager er dette noe som er veldig lurt. Ryddesagene kan ha ulike egenskaper som er veldig forskjellig fra andre modeller. Feil fremgangsmåte ved for eksempel start kan føre til slitasje på motoren.

Unngå støt og slag

Dette er noe som naturligvis gjelder alle produkter. Selv om ryddesager er robuste og tåler mye, er det lurt å være varsom når du bruker ryddesagen.

Rengjør etter bruk

Bli kvitt alt av kompost og rester fra gress og grener. Dette kan føre til rust og annen slitasje på ryddesagen.

Oppbevar på et tørt sted

Legg ryddesagen i garasjen eller kjelleren når den ikke er i bruk. Dette beskytter den mot vær og vind, noe de er sårbare mot.

ryddesag test

Hva er best av batteri, bensin og elektrisk?

Dette kommer an på hva du foretrekker og hva behovet ditt er. Bensindrevne er bedre på motorkapasitet og ytelse. Disse kan arbeide i lengre perioder og er bedre egnet i tøffere forhold. Batteri og elektriske ryddesager er mer miljøvennlig men har ikke i nærheten av like god motorkapasitet. De er også noe billigere og bråker mindre når de arbeider.

Slik vurderte vi ryddesagene

Følgende kriterier er tatt med i vurderingen av ryddesagene:

 • Motoreffekt
 • Tilbehør
 • Ergonomi
 • Pris

Motoreffekt

Hvor kraftige var motorene på ryddesagene? Vi ønsket sager som håndterte alt terreng uten problemer. Vi så også på hvor lenge ryddesagene kunne arbeide uten avbrytelser i form av tomt batteri eller lite drivstoff. Det ga et positivt utslag dersom ryddesagene kunne arbeide lenge uten avbrytelser, uavhengig av terreng og vegetasjon.

Tilbehør

Hva var inkludert med ryddesagene? Vi ønsket modeller som kunne håndtere alle grøntområder, og da var tilbehøret viktig. Dersom du skal trimme busker for å deretter kutte greiner, er du avhengig av å bytte blad på ryddesagen.

Ergonomi

Hvor behagelig er ryddesagene å bruke? Kan du justere håndtak etter din lengde og hvordan er vekten når du arbeider? Vi ville naturligvis ha ryddesager som føltes komfortable, uten å være for tunge eller som ga slitasje på rygg og håndledd.

Å trimme gress, busker og trær kan være en krevende jobb. Derfor er det viktig at ryddesagene er behagelige å bruke.

Pris

Basert på kriteriene ovenfor, vurderte vi prisen på ryddesagene. Det vi merket oss var at dyrere ryddesager ga større motorkapasitet. Men de dyrere modellene er ikke nødvendigvis bedre enn en som er rimeligere.

beste ryddesag test