Sliter du med dårlig internettforbindelse? Da kan det være på tide med en ny ruter. Er ikke ruteren kraftig nok, kan det hende at nettet oppleves som tregt noe som er svært irriterende. Med en god trådløs ruter unngår du i større grad de irriterende avbruddene.
Vi har, for å gjøre det enklere for deg å finne en egnet ruter, analysert et bredt utvalg av produktbeskrivelser, kundeanmeldelser og ikke minst eksperttester. Målet vårt er altså å gjøre det enkelt for deg å sammenligne de ulike ruterne på markedet, slik at du finner ruteren som passer deg best.
Ruteren som vi opplevde som den beste basert på våre undersøkelser, er anerkjente TP-Link Deco M5 Mesh. Denne pakken med mesh-noder er både lett å installert og kraftig, slik at du får hele hjemmet får Wifi-dekning. Best av alt er at ruteren kan enkelt komplementeres med flere noder, dersom du trenger ekstra rekkevidde.
Prisbelønte TP-Link er for øvrig ikke den eneste ruteren som imponerte oss. Her finner du også rutere fra kjente merkevarer som Asus og Google. Les videre og finn ut hva som gjør disse blant markedets mest populære.
VÅRE favoritter
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
Ruter test: Alle våre favoritter
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | TP-Link Deco M5 Mesh Deco M5 er en intelligent pakke med trådløse rutere som gir et heldekkende og sømløst nettverk i store hus. De medfølgende nodene plasseres der du ønsker og takket være den trådløse teknologien sendes internettsignalet enkelt fra node til node, slik at hele hjemmet får internettforbindelse. Hastigheten er også imponerende bra, så her får du den desidert beste ruteren i følge oss. | SJEKK PRISEN → |
Mye for pengene ![]() | TP-Link Archer MR600 4G-ruter TP-Link dominerer regelrett rutermarkedet, noe også denne modellen skal ha en stor del av æren for. Den innovative ruteren er både rask og pålitelig, og imponerer med en svært høy ytelse. Det som imponerer aller mest derimot, er at den har innebygd 4G og modem. Prisen er også bra, så her får du mye for pengene. | SJEKK PRISEN → |
Perfekt til gaming ![]() | Asus RT-AX58U Asus har her utviklet en meget kraftig ruter skreddersydd for gaming. Den har en rekke fordeler som 3000 Mb/s i overføringshastighet, opptil 2402 Mbps, samt 5 GHz. Sagt med ord; med denne ruteren vil du garantert ikke oppleve avbrudd, hvilket gir et gigantisk fortrinn når du gamer. | SJEKK PRISEN → |
Bra på pris ![]() | Asus RT-AC66U Om du ønsker en pålitelig ruter til en god pris, tror vi denne er perfekt for deg. Her får du en svært prisvennlig, men samtidig en rask ruter med god rekkevidde. Den har naturligvis ikke like god kapasitet som de dyreste toppmodellene noe som for øvrig er som forventet ettersom den er betydelig billigere. | SJEKK PRISEN → |
Premium ![]() | Google Nest wifi AC2200 Med Nest Wifi får du raskt og pålitelig wifi som enkelt dekker hele boligen opptil 120 kvadratmeter. Har du behov for det beste av det beste, er dette utvilsomt riktig ruter for deg. I tillegg er designet så lekkert at du ikke trenger å gjemme den bort. | SJEKK PRISEN → |
1. TP-Link Deco M5 Mesh — Best i test
Deco M5 er en intelligent pakke med trådløse rutere som gir et heldekkende og sømløst nettverk i store hus. De medfølgende nodene plasseres der du ønsker og takket være den trådløse teknologien sendes internettsignalet enkelt fra node til node, slik at hele hjemmet får internettforbindelse. Hastigheten er også imponerende bra, så her får du den desidert beste ruteren i følge oss.
Deco M5 kan i tillegg bygges ut dersom du har behov for enda større kapasitet. En mesh node gir deg enkel installasjon og fremtidsrettet nettverk for mindre leiligheter. Tre mesh-noder gir deg dekning i store hus på opp til 400 m². En node kobles alltid med medfølgende nettverkskabel til internett (f.eks. til modem, nettverksuttak eller fibertilkobling). Øvrige noder plasseres rundt omkring i huset og sprer signalet trådløst videre (de kan kobles til med kabel for å øke kapasiteten i det trådløse nettverket).
Kanskje beste av alt er at ruteren bruker Mu-mimo og dual-band teknologi, for å gi både høy hastighet og god rekkevidde (opptil 867 Mb/s på 5 GHz-båndet og 400 Mb/s på 2,4 GHz-båndet). Hver node er utstyrt med to gigabit nettverksporter for tilkobling av kablet utstyr.
Systemet er også enkelt å konfigurere takket være en app på norsk (Android og iOS). Appen kan også brukes til foreldrekontroll, enhetsprioritering og gjestetilgang. Støtte for sikre tilkoblinger med WPA2-kryptering. Kan bygges ut med opptil sju mesh-noder. Leveres med strømadaptere og en nettverkskabel. Mål: Ø120×38 mm.
Oppsummert
- Enorm rekkevidde
- Krever ikke kabeltrekking
- Kan enkelt komplementeres med flere noder for enda større rekkevidde
- Enkel å installere
2. TP-Link Archer MR600 4G-ruter — Mye for pengene
TP-Link dominerer regelrett rutermarkedet, noe også denne modellen skal ha en stor del av æren for. Den innovative ruteren er både rask og pålitelig, og imponerer med en svært høy ytelse. Det som imponerer aller mest derimot, er at den har innebygd 4G og modem. Prisen er også bra, så her får du mye for pengene.
TP-link Archer MR600 er en rask og pålitelig 4G-ruter som deler ditt mobile bredbånd til flere enheter. Ruteren har innebygd modem og fungerer med alle operatører. Sett i et SIM-kort og del oppkoblingen hjemme, på ferie eller som backup i tilfelle den faste oppkoblingen går ned. Siden den har et innebygd modem er den dobbel så rask som forgjengeren, MR400. Den har nemlig en hastighet på 300 megabytes i sekundet.
Ruteren er videre utstyrt med fire gigabitnettverksporter (1000 Mb/s, UTP), to eksterne 4G-antenner og tre innebygde wifi-antenner for trådløse hastigheter på opptil 1167 Mb/s (867 Mb/s på 5 GHz-båndet og 300 Mb/s på 2,4 GHz-båndet).
I tillegg kan en av nettverksportene omgjøres til Wan-port for tilkobling av fast internettoppkobling (backup). Dessuten har den støtte for sikre tilkoblinger med WPA- og WPA2-kryptering, samt enkel sammenkobling med et trykk på WPS-knappen. Den konfigureres enkelt via app (Android og iOS) eller webgrensesnitt. En annen åpenbar fordel er at den støtter opptil 64 oppkoblede enheter, der den også dele et separat gjestenettverk som gir besøkende internettilgang uten tilgang til private nettverksressurser.
Oppsummert
- 4G ruter med innebygd modem
- Høy ytelse og stor rekkevidde
- Plug and Play – ingen installasjon kreves
- Bra pris – du får mye for pengene
3. Asus RT-AX58U — Perfekt til gaming
Asus har her utviklet en meget kraftig ruter skreddersydd for gaming. Den har en rekke fordeler som 3000 Mb/s i overføringshastighet, opptil 2402 Mbps, samt 5 GHz. Sagt med ord; med denne ruteren vil du garantert ikke oppleve avbrudd, hvilket gir et gigantisk fortrinn når du gamer.
De nevnte fordelen ovenfor er imidlertid ikke det eneste som imponerer. Takket være Wifi 6-standarden kan ruteren utnytte teknologien OFDMA, som gir enheter kortere forsinkelser og mer responsiv oppkobling. Ruteren er videre kompatibelt med AiMesh, som sammen med andre Asus-rutere kan sammenkobles til et større, sømløst wifi-nettverk. Med AiProtection Pro fra Trend Micro oppnår du i tillegg bedre sikkerhet.
Videre er den utstyrt med noe kalt Mu-mimo, som helt enkelt gjør at databånbredden fordeles mer effektivt. Dette vil igjen gjøre nettet raskere. I tillegg til det er ruteren fra Asus utstyrt med fire eksterne antenner med beamforming, 4-porters switch (1 Gb/s, UTP) , en USB 3.1 Gen 1-port og en Tri-Core-prosessor (1,5 GHz) med 512 MB arbeidsminne.
Den kan også dele multifunksjonsskriver (til Windows) og USB-harddisk, samt at den har innebygd Open-VPN-klient (koble ruteren til en VPN-tjeneste) og Open-VPN-server (få tilgang til hjemmenettverket på reiser). Avslutningsvis konfigureres den via webgrensesnitt eller medfølgende app (iOS og Android). Leveres med strømadapter og nettverkskabel. Mål: 224,154 x 160 mm.
Oppsummert
- Ruter med innebygd VPN, AiMesh og AiProtection
- Svært kraftig og ytelsessterk
- Konfigureres enkelt med app
4. Asus RT-AC66U — Bra på pris
Om du ønsker en pålitelig ruter til en god pris, tror vi denne er perfekt for deg. Her får du en svært prisvennlig, men samtidig en rask ruter med god rekkevidde. Den har naturligvis ikke like god kapasitet som de dyreste toppmodellene noe som for øvrig er som forventet ettersom den er betydelig billigere.
Tross den lave prisen imponerer ruteren med flere fordeler. Den har en god overføringshastighet på opptil 1750 megabytes i sekundet, samt at den bruker dual band-teknologi som også gir god rekkevidde. I tillegg kan den enkelt kobles til andre Asus-rutere slik at du kan etablere et større og mer sømløst wifi-nettverk.
Utover det er den utstyrt med en USB-port, og den kan dele USB-harddisker med datamaskiner og mediespillere, samt dele multifunksjonsskrivere med Windows-datamaskiner. Du har dessuten tilgang til harddiskene over internett via skytjenesten AiCloud og FTP.
Videre har den innebygd Open-VPN-klient og Open-VPN-server, og den kan dele et separat gjestenettverk, som gir besøkende tilgang til internett uten at de har tilgang til private nettverksressurser. Helt tilslutt er det også verdt å nevne at den bruker WPA-krypteringer for sikre tilkoblinger, og enkelt konfigurering takket være Asus Router-appen. Det aller beste derimot er den nevnte prisen. Her betaler du forholdsvis lite for det som tilsynelatende er en svært pålitelig ruter.
Oppsummert
- Prisvennlig ruter
- App tilkobling
- Hastighet på opptil 179 Mb/s
5. Google Nest wifi AC2200 — Premium
Med Nest Wifi får du raskt og pålitelig wifi som enkelt dekker hele boligen opptil 120 kvadratmeter. Har du behov for det beste av det beste, er dette utvilsomt riktig ruter for deg. I tillegg er designet så lekkert at du ikke trenger å gjemme den bort. Det er altså mye som imponerer med ruteren fra Google, og da har vi attpåtil ikke nevnt at den er kompatibel med hundrevis av enheter, deriblant Google-taleassistent som gjør at du kan styre ruteren med talekommandoer.
Nest Wifi er også lett å konfigurere, og oppdateres automatisk slik at du får nye funksjoner og nettverket holdes trygt. Med én Wifi-ruter og to Wifi-punkter får du en løsning som er robust nok til å håndtere opptil 200 tilkoblede enheter, og rask nok til å strømme flere 4K-videoer samtidig. Nest Wifi gjør det alt i alt enkelt å legge til, konfigurere og styre tilkoblede enheter i nettverket via Google Home-appen – og med dekning i alle rom kan du være sikker på at alle enhetene fungerer som de skal.
Et annet pluss med ruteren er at du kan opprette gjestenettverk, samt bestemme hvilke enheter som skal prioriteres for bedre hastighet. Alt dette gjøres enkelt i appen, der du også kan bruke funksjonen foreldrekontroll, som gjør at du får kontroll over barnas internettbruk.
Det eneste vi har å bemerke som negativt er ruterens høy pris. Det er derimot lite rart at prisen er høy ettersom Google Nest Wifi er proppfull av unike egenskaper, og ikke minst fordi den gir god forbindelse i alle retninger.
Oppsummert
- Imponerende dekning
- Stemmestyrt og kompatibel med hundrevis av enheter
- En sjelden toppmodell proppfull av nyttige egenskaper
Slik velger du riktig ruter
Å finne riktig ruter er nødvendigvis ingen enkel oppgave – spesielt siden det er en oppgave de færreste gjør særlig ofte. Dette er hva ekspertene mener du bør se etter når du skal kjøpe deg en ny ruter;
- Hastighet: hastigheten til ruteren er naturligvis viktig – men hvordan i alle dager skal man vurdere hvor rask en ruter er? For å finne ut av ruterens hastighet er du nødt til å se på «megabytes per sekund», eller «Mb/s» som det er forkortet som. Desto raskere megabytes per sekund, jo raskere internett får du. Dagens rutere har som regel over 1000 MB/s som er mer enn raskt nok til å dekke behovet for en familie med et normalt nettforbruk.
- Rekkevidde: Plasseringen av ruteren er veldig viktig for rekkevidden, og dersom man har et hjem på mange kvadratmeter så har man bruk for en ruter med en større rekkevidde enn hvis man for eksempel bor i en ettroms leilighet. Man bør plassere ruteren på et sentralt sted i huset og et stykke unna andre gadgets eller enheter som kan forstyrre ruteren. Det beste signalet får man ved å henge opp ruteren eller sette den høyt oppe på en hylle. Det kan imidlertid oppstå døde områder i huset der forbindelsen er dårlig, og ofte vil de dyre ruterne ha en bedre rekkevidde enn de billige. Man kan også skaffe seg to billige rutere og koble dem sammen for å få en bedre rekkevidde.
- Sikkerhet: Ruteren er inngangen til nettverket i huset, og derfor er det også det første leddet i forsvaret mot trusler utenfra og til å holde nettverket beskyttet. De fleste rutere har både brukernavn og passord for å logge inn, og det er en god idé å endre administratorpassordet. Hvis nettverket ikke er sikkert så kan utenforstående følge med og stjele både passord og private opplysninger som for eksempel kredittkortopplysninger. Dersom det er mulig så bruk 5 GHz da det er mer sikkert. Enkelte rutere kommer med integrerte sikkerhetssystemer for å øke sikkerheten.
- Utseende og design: De fleste rutere vil bli plassert et sted i huset der de er synlige. Hvis man bryr seg om design og stil så kan det være en god idé å ta utseendet til ruteren med i betraktning. Rutere kommer også i forskjellige størrelser og former.
- Pris: Rutere kommer i mange prisklasser, helt fra et par hundre kroner til flere tusen. Både budsjettet og behovet ditt spiller en rolle når det kommer til prisen. Ekspertene anbefaler at hvis man er en normal gjennomsnittsforbruker så trenger man ikke å investere i en veldig dyr router med mange funksjoner og innstillinger. Det er både på grunn av at teknologien utvikler seg hele tiden og at rutere fort blir foreldet, og man vil heller ikke kunne få glede av en super-ruter hvis internettleverandøren ikke kan matche hastigheten.