Når du bruker en romaskin får du den ultimate kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening. Du trener både armer, lår og ditt maksimale CO2-opptak, samtidig som det forbrenner kaloriene i en rasende fart. I tillegg er en romaskin betraktelig mer skånsom mot kroppen enn for eksempel en tredemølle.
Denne romaskin testen tar for seg de fem beste modellene på markedet slik at du enklere skal finne din favoritt. Etter å ha sammenlignet kvalitet, ytelse, funksjon og pris kom vi frem til at Abilica TurbineRower er best i test. Her får du et praktisk treningsapparat som effektivt trener hele kroppen. Vurderingen er basert på spesifikasjoner, omtaler og andre tilgjengelige kilder.
Er du mest opptatt av pris, er det Titan Life Trainer R10 du burde gå for. Denne bestselgeren tar minimalt med plass i hjemmet, samt at den har markedets beste pris!
VÅRE favoritter
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
Romaskin test: Her er årets vinnere
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | Abilica TurbineRower Abilica TurbineRower er best i test med god margin. Her får du et effektivt treningsapparat til hjemmet som verken tar stor plass eller koster for mye. | SJEKK PRISEN → |
Premium ![]() | Abilica Premium TopRower Dette er en romaskin spesialutviklet for deg som skal ha det aller beste. Denne toppmodellen garanterer den beste treningen. | SJEKK PRISEN → |
Best på budsjett ![]() | Titan Life Trainer R10 Er pris viktigst for deg, er det denne romaskinen du burde gå for. Ingen modeller koster mindre enn Titan Life Trainer R10. | SJEKK PRISEN → |
Beste design ![]() | Abilica QuickRower Denne unike romaskinen skiller seg fra resten av markedet, takket være sitt stilfulle design og stillegående drift. | SJEKK PRISEN → |
Mest for pengene ![]() | Reebok Rower GR Testens mest funksjonelle romaskin. Her kan du velge og vrake mellom en rekke ulike programmer, og det uten å betale for mye. Denne er det ultimate bevis på at god kvalitet ikke trenger å koste skjorta. | SJEKK PRISEN → |
1. Abilica TurbineRower—Best i test
Abilica TurbineRower er en av de nyeste romaskinene på markedet, noe som gjør at den er spesialutviklet for å passe inn i det moderne hjem. Det betyr at det er en trendy og ikke minst elegant romaskin som tilbyr det beste for din hjemmetrening. Med dette effektive apparatet vil du garantert kjenne svetten renne.
Plassbesparende
En stor fordel med denne, og en av grunnene til at den gikk helt til topps, er at den tar minimalt med plass i hjemmet, samtidig som den er enkel å klappe sammen. Den har målene 218 x 49 x 149 centimeter, noe som gjør at den fint får plass selv på de trangeste rom, mens størrelsen nesten halveres når den klappes sammen.
Vekten er også relativt lav slik at den er enkel å flytte rundt, dersom det skulle være behov for dette. For oss var det utrolig viktig med en romaskin som ikke tok all verdens med plass og som er enkel å flytte rundt på – noe som absolutt er tilfelle med denne.
God ytelse
Ytelsen eller motstanden er naturligvis særdeles viktig på en romaskin, og også her havner TurbineRower i toppsjiktet. Denne har en manuell motstand på åtte ulike nivåer, og disse nivåene er luftregulerte. Dette gjør romaskinen meget allsidig slik at den passer til enhver persons treningsbehov.
Med denne kan både erfarne roere og nybegynnere få treningen som tilfredsstiller deres krav. Motstanden justerer du enkelt ved å flytte på motstandsknappen på siden av displayet.
Vår dom
Til slutt var det liten tvil om at denne fortjente tittelen som best i test, ettersom den tilbyr en totalpakke som er bedre enn resten av markedet. TurbineRower scorer høyt på alle våre kriterier, og er en romaskin som passer like godt til aktive treningsentusiaster som ferske mosjonister.
Til og med prisen er ikke den verste, og når den faktisk kan få plass i en mindre leilighet er det klart at denne er det ultimate treningsapparatet til hjemmet.
Tekniske spesifikasjoner
- Maks brukervekt: 130 kilo
- Mål montert: 218 x 49 x 88 centimeter
- Mål klappet sammen: 103 x 49 x 149 centimeter
- Total vekt på maskinen: 34,5 kilo
Oppsummert
- Perfekt til både ferske mosjonister og erfarne utøvere
- Luftmotstand i 8 forskjellige nivåer
- Tar liten plass og kan enkelt klappes sammen
- Oversiktlig display
2. Abilica Premium TopRower—Premium
Dersom du ikke nøyer deg med annet enn det beste, er denne toppmodellen perfekt for deg. Abilica Premium TopRower er utviklet for utøvere som ønsker mer kraft og motstand, og som stiller skyhøye krav til sitt treningsapparat.
Enorm ytelse og god oversikt
Denne kraftpakken av en romaskin garanterer optimale treningsforhold. Med denne kan du ikke skylde på utstyret dersom du ikke får resultatene du ønsker, ettersom den virkelig er konstruert for å gi deg den beste treningen. Med sin stabile konstruksjon og luftbaserte motstandssystem med ni ulike trinn, vil denne effektivt trene hele kroppen din.
I tillegg er den utstyrt med en avansert datamaskin der du kan stille inn ønsket mål for treningen. Velg mellom ønsket strekning, kaloriforbruk eller tid, og maskinen tilpasser treningen. Datamaskinen beregner også watt under treningen, samt at den har nedtellingsfunksjon og viser både hastighet, tid, antall tak og frekvens.
Større modell
TopRower er ganske stor i størrelsen og tar dermed en del plass i hjemmet. Vi ville nok derfor ikke gått for denne dersom man bor i en mindre leilighet. Den har målene 240 x 106 x 62 centimeter, noe som gjør at den vil oppta stor plass i et rom.
Den kan imidlertid klappes sammen, men størrelsen vil fremdeles være ganske stor, samt at den er nokså tung å flytte rundt på. Denne er bedre egnet om du har et hus med eget treningsrom eller en garasje du trener i.
Vår dom
Har du god plass hjemme og virkelig ønsker et effektivt treningsapparat, anbefaler vi denne på det sterkeste. Denne toppmodellen gir en ytelse ingen andre er i nærheten av, og her vil du virkelig kjenne at kroppen får kjøre seg.
Dessuten er vi særdeles begeistret for den unike oversikten displayet gir, og det er meget enkelt å tilpasse treningen etter behov. Hver minste lille treningsdetalj registreres, noe som er en ypperlig måte å få kontroll over sin egen fremgang på.
Prisen er kanskje høy, men er du en aktiv utøver som ønsker det beste, er denne helt klart verdt pengene. Ingen modeller på markedet gir bedre treningseffekt enn Abilica Premium TopRower.
Tekniske spesifikasjoner
- Maks brukervekt: 150 kilo
- Mål: 240 x 106 x 62 centimeter
- Display som viser tid, hastighet, kaloriforbruk og mer
Oppsummert
- Toppmodell utviklet for de som ønsker mye motstand og høy ytelse
- Luftmotstand som kan stilles i 9 ulike trinn
- Større modell
- Ganske høy pris
3. Titan Life Trainer R10—Best på budsjett
Titan Life Trainer er en praktisk romaskin som tar liten plass og som enkelt klappes sammen. I tillegg har den markedets aller beste pris! Denne er derfor perfekt om du ikke ønsker å betale for mye. Titan romaskin har vært en bestselger i en årrekke, og det har vi full forståelse for.
Tar liten plass
Den aller største fordelen med denne romaskinen, i tillegg til prisen, er at den tar svært liten plass. Med målene 195 x 43 x 65 centimeter, kan den stå i nesten alle rom i hjemmet.
I tillegg til dens enkle klappesystem, gjør vekten også at den kan oppbevares uten å måtte stå fremme til enhver tid. Med andre ord, er dette en av de mest praktiske romaskinene du kan få. Vekten er heller ikke ille, noe som gjør at den lett kan bæres bort.
Brukbar motstand
Denne allsidige modellen gir deg mulighet til å trene klassisk roing, samt både armer skuldre og ryggen på forskjellige måter. Motstanden justeres etter behov og den er elastisk, noe som gjør at denne skiller seg en del fra romaskiner med luftmotstand.
Dette gjør at ytelsen ikke er like stor som hos toppmodellene og at den er noe lettere i bruk. Den kan derfor oppleves som noe simpel dersom du er en topptrent utøver som ønsker å få kjørt seg. Titan Life Trainer R10 er mer egnet for mosjonisten som ønsker å vedlikeholde kroppen fremfor å trene til man kjenner blodsmaken. Den leveres med en trenings-DVD som gir ekstra inspirasjon og veiledning for de forskjellige øvelsene, noe som alltid er en fordel.
Konklusjon
Det er mye bra å få med denne romaskinen, og vi skjønner godt at den er en favoritt hos mange. Bare prisen alene gjør den til en enkel investering om du ønsker et treningsapparat i hjemmet, i tillegg til at den tar minimalt med plass.
Det eneste du må være oppmerksom på er at motstanden ikke er den beste og at den mangler display for oversikt over treningen. Kort fortalt er dette blant de simpleste treningsapparatene du kan få, og dermed godt egnet for deg som er fersk og ønsker å få fatt på treningen.
Tekniske spesifikasjoner
- Maks brukervekt: 110 kilo
- Mål montert: 195 x 43,5 x 65 centimeter
- Mål sammenslått: 94 x 43,5 x 138 centimeter
Oppsummert
- Romaskin egnet for nybegynnere
- Markedets beste pris
- Elastisk og justerbar motstand
- Enkel sammenslåing og tar liten plass
- Mangler display
4. Abilica QuickRower—Beste design
Denne stilrene romaskinen skiller seg fra andre modeller ved at den har magnetstyrt motstand, noe som sikrer lavt lydnivå og minimalt med forstyrrelser. QuickRower er dermed en ekstraordinær romaskin som egner seg ypperlig i alle miljøer. I tillegg har den et unikt design.
God motstand
Med QuickRower kan du enkelt tilpasse motstanden etter behov. Denne har hele 8 forskjellige motstandsnivåer, noe som gjør at den fint kan brukes av nybegynnere så vel som aktive roere. Alt man trenger å gjøre er trykke på touch displayet og motstanden tilpasses av seg selv.
Dessuten er motstanden magnetstyrt fremfor luftstyrt, som de fleste romaskiner. Fordelen med en magnetstyrt modell er at den er nærmest lydløs og bråker betydelig mindre. Dette kommer godt med dersom du ikke bor alene og ikke ønsker å forstyrre de rundt deg når du trener.
En annen ting som er verdt å merke seg er at datamaskinen på QuickRower er blant de bedre på markedet. Her kan du både måle tid, strekning, frekvens og kaloriforbruk, noe som er til god hjelp for å måle effektiviteten på treningen din.
Plassvennlig romaskin
Størrelsen på romaskinen er heller ikke den verste. Den har målene 180 x 51 x 73 centimeter, og er derfor noe du får plass til i de fleste rom. Skulle du ønske er det også mulig å klappe sammen maskinen for å gjemme den bort når den ikke er i bruk. Selv vekten på denne er overkommelig, ettersom den veier kun 35 kilo.
Konklusjon
Vi lot oss virkelig begeistre av Abilica QuickRower – særlig siden den nesten ikke lager lyd! Sammenlignet med andre modeller er denne den mest stillegående, noe som vil være behagelig for deg og de rundt deg.
Treningseffekten den gir er også bra, ettersom den enkelt tilpasses etter behov og gir en motstand tilpasset ethvert nivå. Alt i alt, er dette en meget god romaskin som det er lite å utsette på, og derfor anbefaler vi denne på det sterkeste.
Tekniske spesifikasjoner
- Maks brukervekt: 110 kilo
- Mål: 180 x 51 x 73 centimeter
- Mål sammenklappet: 85 x 51 x 130 centimeter
Oppsummert
- Magnetstyrt motstand
- 8 motstandsnivåer
- Tilpasset både erfarne og nybegynnere roere
- Stillegående romaskin
5. Reebok Rower GR—Mest for pengene
Reebok Rower GR er et klokkeklart eksempel på at høy kvalitet ikke trenger å koste skjorta! Denne komplette treningsmaskinen tilbyr helkroppstrening på en uvurderlig måte, og lar deg velge mellom hele 17(!) forskjellige treningsprogrammer. Her får du romaskinen som gir mest for pengene.
Den ultimate romaskin
Dette er rett og slett en romaskin av de sjeldne. Den er utstyrt med hele 17 treningsprogrammer, der 12 av dem er forhåndsinnstilt, noe som gjør at du kan du trene hele kroppen på en måte ingen andre modeller er i nærheten av å tilby.
Armer, rygg, bein, skuldre og kondisjon blir trent på en optimal måte. Motstanden er også tilpasset for å tilfredsstille ethvert treningsbehov, ettersom du kan velge mellom 16 elektriske motstandsnivåer. Nivåene kontrollerer du enkelt via den integrert LCD-skjermen og her får du også oversikt over tid, kaloriforbruk, watt, distanse og puls.
Du leste riktig; til og med pulsen kan du måle med Reebok Rower.
Behagelig romaskin
En annen ting som slo oss med denne komplette romaskinen var hvor behagelig den er å bruke. Takket være det ergonomiske setet vil du til enhver tid ha en riktig kroppsholdning under treningen, samt at setet glir enkelt opp og ned på glideskinnen.
Her skal det altså ikke være noe problem å ro, selv om du har problemer med rygg, knær eller armer. I tillegg er romaskinen enkel å klappe sammen, samt at den er utstyrt med rullehjul for enda lettere transportering.
Vår dom
Investerer du i denne modellen får du ekstremt mye for pengene. Ingen modeller i vår test har flere motstandsnivåer eller forhåndsinnstilte programmer, men likevel er den langt ifra å være den dyreste. Det er faktisk nesten litt ufattelig at denne ikke koster mer.
Ellers er det lite negativt å finne, og vi er ikke i tvil når vi anbefaler denne. Kort fortalt er dette et meget godt kjøp.
Tekniske spesifikasjoner
- Mål: 198 x 48 x 82 cm
- Mål sammenslått: 86 x 48 x 148 cm
- Maks brukervekt: 120 kilo
- Totalvekt: 36 kilo
Oppsummert
- 17 treningsprogrammer
- 16 motstandsnivåer
- Enkel sammenslåing
- Optimal for både nybegynnere og erfarne
Derfor burde du trene med en romaskin
Du er flere fordeler ved å trene med en romaskin. For det første trener den hele kroppen. For det andre er den mer skånsom mot kroppen enn en tredemølle. En romaskin er ifølge oss det ultimate hjemmetrenings-apparat, og det av flere grunner:
- En romaskin trener hele kroppen: både armer, skuldre, rygg, bein og kondisjon trenes dersom du bruker en romaskin.
- Skånsom mot kroppen: med en romaskin unngår du belastningskader som kan oppstå på tredemøller eller ved styrketrening. Her vil verken knær, armer, rygg eller legger bli utsatt for høy belastning.
- Forbrenne enormt med kalorier: Siden hele kroppen trenes, forbrenner en romaskin enormt med kalorier. På eksempelvis en spinningsykkel bruker du kun nedre del av kroppen.
- Tar liten plass i hjemmet: En romaskin er veldig plassbesparende – spesielt sammenlignet med en tredemølle.
- En romaskin er tilpasset et hvert nivå: Du trenger ikke å være en erfaren roer for å bruke en romaskin. En romaskin er et optimalt treningsapparat for alle nivåer og treningsbehov.
Disse egenskapene må du vurdere
Det er mye å ta med i betraktningen når du skal velge en romaskin, men særlig disse faktorene er viktige å vurdere:
Byggekvalitet
Dette er naturligvis viktig for alle produkter man kjøper, men særlig når det gjelder treningsprodukter. Sørg for at romaskinen du kjøper tåler ditt bruk. Du må imidlertid være oppmerksom på at en robust modell som oftest koster en del mer enn de som tåler mindre.
Motstandsnivå/ytelse
Hvor tung ønsker du at treningen skal være? Vurder hvor stor motstand du trenger og kjøp deretter. Det er stor forskjell på hvilken ytelse som tilbys hos de ulike modellene, og du gjør derfor lurt i å velge den maskinen som tilfredsstiller ditt motstandsnivå.
Mobilitet
Romaskiner er relativt enkle treningsapparater, og de fleste budsjett- og mellomklasse modeller er nå sammenleggbare og har transporthjul. Hvor lett romaskinen kan legges sammen og transporteres, varierer mellom de ulike modellene. Det er imidlertid langt fra alle romaskiner som er flyttbare.
Premium modeller kommer ikke sjelden uten transporthjul og kan heller ikke legges sammen. Vanligvis er det ikke meningen at disse skal flyttes rundt. Tvert imot kan premium romaskiner i stedet ofte skrus fast til gulvet for å sikre stabiliteten. Siden en romaskin i premiumklassen normalt står mer permanent i et treningsstudio (eller hjemmegym), vil behovet for å flytte den rundt sannsynligvis være lite.
Størrelse
Bor man trangt og har begrenset plass til treningsutstyr, ønsker man som regel at utstyret ikke skal ta opp for mye plass. I motsetning til for eksempel crosstrainere eller tredemøller, varierer ikke størrelsen så veldig mye mellom ulike romaskinerer. Det som imidlertid kan variere betydelig mellom forskjellige modeller, er hvor lett de kan legges sammen og flyttes (hvis dette i det hele tatt er mulig) – altså, treningsmaskinens mobilitet.
Mobiliteten kan derfor være en viktig egenskap å ta hensyn til hvis man ønsker å bøte på plass problemet ved å legge sammen og sette bort romaskinen når den ikke er i bruk. Har man derimot godt med plass, er romaskinens størrelse av åpenbare grunner ofte av mindre interesse.
Vekt
Vekten på romaskinen har særlig betydning dersom du skal flytte maskinen til og fra ved bruk. En tung modell vil være mer strevsom å flytte frem og tilbake.
Treningsdisplay/funksjoner
En god romaskin bør også ha en god treningscomputer med tilstrekkelig mange og varierte treningsprogrammer til å gi en variert og morsom trening. I tillegg til forhåndsprogrammerte treningsprogrammer bør treningscomputeren også være i stand til å måle parametere som tid, hastighet, distanse, kaloriforbruk og antall rotak.
Pris
Prisen er som alltid viktig ved et treningsprodukt. Prisforskjellene er høye, og de billigste modellene koster opptil 20.000 kroner, mens de billigste ikke koster mer enn 3000 kroner. De billigste modellene har imidlertid langt færre funksjoner og egenskaper enn de dyreste toppmodellene.
Hvilke romaskiner finnes?
I dag skilles det som regel mellom fire forskjellige romaskiner. Disse er: luftmotstand, vannmotstand, magnetisk motstand og strikkmotstand.
Luftmotstand
Ved luftmotstand benyttes viftelignende rotorblader på svinghjulet for å generere den ønskede motstanden. Jo raskere svinghjulet spinner, desto sterkere blir luftmotstanden. Et luftehull brukes iblant for å justere luftstrømmen til rotorbladene og dermed variere motstanden. Også ved luftmotstand kan man måle energiforbruket forholdsvis nøyaktig. En romaskin med luftmotstand har en tendens til å bruke noe mye strøm.
Vannmostand
Dette er ganske sjeldent å finne og er noe profesjonelle roere bruker for å få treningen mest mulig lik ordinær roing i vann. Den fungerer på mange måter likt som ved luftmotstand, bare at det er vann som brukes istedenfor luft. En slik modell koster fryktelig mye og er derfor ikke vurdert i vår test.
Magnetisk motstand
En romaskin med magnetisk motstand benytter elektromagnetisme for mekanisk bremsing av svinghjulet. Den magnetiske motstanden er den mest stillegående typen motstand, ettersom ingen fysisk kontakt oppstår ved bremsingen. Motstandens styrke er regulerbar og energiforbruket kan måles ganske nøyaktig.
Svakheten med magnetisk motstand er at motstanden er konstant. Ved ekte roing varierer motstanden etter hvor hardt man ror, dvs. at vannet gir mye motstand hvis man tar hardt i, og omvendt. På grunn av denne svakheten kombineres magnetisk motstand ofte med luftmotstand, slik at man oppnår en mer realistisk, varierende motstand. En fordel derimot er at en slik motstand bråker betraktelig mindre enn andre modeller.
Strikkmotstand
En romaskin med strikk bruker altså strikk som motstand. Jo strammere strikk, desto tyngre motstand. Fordelen er at dette er helt lydløst, mens en ulempe er at motstanden ikke er like kraftig som hos for eksempel luftmodellene.
Testkriterier
Dette har vi testet i vår test av romaskiner:
- Motstand/ ytelse
- Funksjoner
- Mobilitet/ størrelse/ vekt
- Brukervennlighet/ komfort
- Pris