Robotklipper test: Disse 11 gir deg mest for pengene i 2021

Både antallet valgmuligheter og kvaliteten på robotklippere har økt drastisk de siste årene. Den økende konkurransen, samt fremskritt på produksjonssiden har resultert i billigere robotklippere som fungerer bedre og som trenger mindre vedlikehold. Forandringene i markedet har ført til at et produkt som tidligere var sett på som et produkt for veldig spesielt interesserte personer med over gjennomsnittet teknisk innsikt, nå begynner å bli standardutstyr i norske hager.

Det er ikke så mange som nå investerer i robotklippere på grunn av nyhetsverdien og fascinasjon med roboter. Ettersom robotklippere blir vanlige blant nordmenn ser vi at robotgressklippere ofte kjøpes av de som har gressplener. Særlig ser vi at robotgressklippere er populære blant de som eier eller forvalter store gressplener, fotballbaner, golfbaner og lignende. De forskjellige bruksområdene innebærer ulike krav til kapasitet, rekkevidde, og ytelse i ulendt terreng. I testen vår var det den allsidige Husqvarna Automower 310 med sin gode fremkommelighet og imponerende rekkevidde som viste seg å være det desidert beste tilgjengelige alternativet.

VÅRE favoritter

  • Trinnløs innstilling for høyden på gresset
  • Rekkevidde: 500 kvadratmeter
  • Vekt: 17.34 kg
SJEKK PRISEN →
  • Kan håndtere skråninger med stigning på opptil 40%
  • Rekkevidde: 1000 kvadratmeter
  • Vekt: 9,2 kg
SJEKK PRISEN →
  • Energibesparende og stille klippesystem
  • Rekkevidde: 4000 kvadratmeter
  • Vekt: 25 kg
SJEKK PRISEN →
BILDEPRODUKT
Husqvarna Automower 310
Robust robotklipper med et effektivt område på opptil 1000 kvadratmeter. Ladetider på kun 60 minutter for hele 70 minutters klippetid. Designet med tanke på vanskelig terreng med stigninger på opptil 40%.
SJEKK PRISEN →
Robotgressklipper AL-KO
En ideell robotklipper for mellomstore gressplener på opptil 500 kvadratmeter. Selvladende og tidsbesparende. Laget for utfordrende gressplener med glatte hellinger på opptil 45%. Utstyrt med smart Bioklipp.system som klipper gresset i små biter og som kan returneres til plenen som gjødsel.
SJEKK PRISEN →
Husqvarna Automower 440
Veldig stillegående robotklipper med støynivå på kun 56dB. Veldig lavt energiforbruk på cirka 30 watt under klipping, som gjør det mulig å klippe i hele 290 minutter på en 60 minutters lading. Imponerende kapasitet på 4000 kvadratmeter. Kan håndtere skråninger med helling på opptil 45%.
SJEKK PRISEN →
Robotgressklipper Stiga Autoclip 550
Imponerende premium-robotklipper med kapasitet til å klippe hele 5000 kvadratmeter. Kommer frem de fleste steder med fremkommelighet i skråninger med helling på opptil 45%.
SJEKK PRISEN →
WOLF-Garten LOOPO
En ideell robotklipper for mindre gressplener på opptil 250 m2 med en veldig hyggelig prislapp. Klipping og lading går av seg selv ved hjelp av en kraftig 100 watts knivmotor, og som kompostklipper plenen.
SJEKK PRISEN →
McCulloch ROB R1000
En selvgående og selvladende robotgressklipper med kapasitet til å klippe plener på opptil 1000 m2. Kan håndtere terreng med opptil 25% helling. Ladingen av det 2,1 Ah Lithium-ion-batteriet tar cirka 50 minutter før det er fulladet.
SJEKK PRISEN →
Robotgressklipper Gardena Sileno
Stillegående robotklipper for gressplener på opptil 1600 kvadratmeter. Kraftig bakhjulsdrift for ujevnt underlag og bakker med opp til 35% hellinger og muligheter for både punktklipping og spiralklipping.
SJEKK PRISEN →

 

1. Husqvarna Automower 310 – Best i test

SJEKK PRISEN →

Norge er et land med relativt god plass og mange har eiendommer med mye gressplen rundt huset. Husqvarna Automower 310 er laget med tanke på at den skal være effektiv på store områder på opptil 1000 kvadratmeter.

Norske tomter er også kjent for ofte å ha ulendt terreng. Dette kan være en stor utfordring for mange robotklippere, men ikke for Automower 310. Denne robotklipperen er laget med spesiell tanke på å kunne håndtere skråninger med stigning på opptil 40% (22 grader). Den har store dekk med dypt mønster som gjør at den fint kommer seg frem når det er vått ute og underlaget blir glatt.

Den smarte navigasjonsteknologien som Husqvarna Automower 310 er utstyrt med gjør det lett for robotklipperen å komme seg frem der det er trangt og smalt uten å sette seg fast. Navigasjonssystemet holder også rede på hvor den allerede har klippet. Dette forhindrer at plenen blir unødvendig slitt og full av spor etter klipperen.

I komplekse hager kan det være en god ide å gi Husqvarna Automower 310 litt hjelp til å lettere finne veien tilbake til ladestasjonen sin. Dette gjøres ved hjelp av en smart guidekabel som man får med i pakken når man først kjøper robotklipperen. Guidekabelen er omtrent den eneste hjelpen Husqvarna Automower 310.

Denne gressklipperen er laget for å klare seg selv, både dag og natt eller når været er dårlig og folk helst holder seg inne. Alt du trenger å gjøre er å bruke det enkle LCD-panelet til å bestemme når den skal arbeide på plenen din, så setter den i gang og håndterer resten på egenhånd. Med et maksimalt lydnivå på knappe 60 desibel kommer du nesten ikke til å merke at den er der.

Det tar kun 60 minutter for Husqvarna Automower 310 å lade opp Lithium-ion-batteriet sitt. Ladingen tar den seg også av helt selv uten at du trenger å tenke på det. 60 minutter med lading er nok lading for 70 minutter med effektiv klipping, før den må tilbake til ladestasjonen for å lade seg igjen.

For å gi plenen litt ekstra velpleiet utseende, bruker Husqvarna Automower 310 et fritt bevegelsesmønster. Den bruker tre snurrende blader som klipper med en bredde på cirka 22 cm. Gresset klippes varsomt fra alle kanter. Du kan velge hvor høyt gresset skal være mellom minimumshøyden på 20 mm og maksimumshøyden på 60 mm.

Med sine beskjedne 9,2 kilo er Husqvarna Automower 310 er en langt mindre påkjenning på plenen din enn en person som går og tråkker. Lengden på robotklipperen er 63 cm med en bredde på litt over en halv meter. Den holder en lav profil i hagen med sin høyde på kun 25 cm. Disse dimensjonene gjør også at robotklipperen ikke velter der det er bratt.

Sikkerhet er ent viktig fokus med enhver gressklipper, men når den skal arbeide uten at et menneske passer på, så blir sikkerheten ekstra viktig. Vi snakker tross alt om skarpe knivblader som roterer med stor hurtighet. På grunn av dette er Husqvarna Automower 310 utstyrt med både løftesensor og veltesensor, slik at ingen kan komme nær nok til å skade seg på bladene. Den er også sikret mot tyveri med alarm, installasjonslås, tidslås og GPS-sporing.

LES MER


2. Robotgressklipper AL-KO – Mest for pengene

SJEKK PRISEN →

Når man kjøper det aller beste ender man som regel opp med å betale mye for det lille ekstra. Dersom man er opptatt av å få mye for pengene, er det vanligvis smart å velge litt lenger ned på lista. Der finner man produkter som har alt man trenger og vel så det, men til en pris som er forholdsvis mye rimeligere i forhold til det man må betale for det aller beste. AL-KO Robolinho® 500 E er et slikt produkt. Dette er en robotgressklipper som er utviklet av grundige ingeniører med streng fokus på kvalitet og sikkerhet. Robotklipperen er laget for effektivt vedlikehold av gressplener på opp til 500 m² og er prisbelønnet både i Danmark og Sverige.

Du trenger ikke teknisk innsikt for å installere AL-KO Robolinho® 500 E. Du trenger bare å sette opp de tre forskjellige startpunktene, slik at de best mulig dekker området du vil ha klippet, plassere den inkluderte begrensningskabelen ved hjelp av de inkluderte jordspikerne og legge inn arbeidstidene til robotklipperen. Resultatet er at du når som helst kan nyte synet av en perfekt klippet gressplen som “steller seg selv”.

Dersom du ønsker at gresset skal være lengre eller kortere, så kan du enkelt og greit stille inn dette etter eget ønske. AL-KO Robolinho® 500 E har en trinnløs innstilling for høyden på gresset, som kan stilles mellom 25 og 55 mm. Du trenger ingen verktøy for å kunne justere høyden på gresset. Dersom du ønsker å forandre innstillingene på robotklipperen kan du enkelt og greit avbryte klippingen og sende gressklipperen tilbake til ladestasjonen med en gang ved å trykke på Hjem-knappen.

Double Cut-systemet til AL-KO Robolinho® 500 E er et såkalt Bioklipp-system som er utviklet av AL-KO. Dette er et system som bruker sylskarpe kniver i herdet stål til å klippe gresset i så små biter at det kan returneres til plenen uten at det ser rotete ut. På plenen fungerer gresset som den perfekte gjødsel. Dette systemet forhindrer også at mye gress samler seg opp under skjoldet til robotgressklipperen, og reduserer derfor også behovet for manuell rengjøring.

AL-KO Robolinho® 500 E føler seg hjemme i utfordrende terreng. To elektromotorer og dekk med solid mønster gjør at det å klatre opp bratte, glatte hellinger på opptil 45% ikke utgjør noe stort problem for denne stødige robotklipperen. Den er også utstyrt med avansert bevegelsesteknologi som gjør at den lett kan manøvrere seg utenom trær og gjennom smale åpninger på så lite som 60 cm mellom hindringer.

Elektromotorene i AL-KO Robolinho® 500 E drives ved hjelp av et høykvalitets 2,25 Ah/20 V lithium-ion-batteri. Når dette batteriet trenger lading ordner robotklipperen dette helt selv. Uansett om den klipper eller lader, så er det ikke lett å legge merke til den lille robotklipperen der den tusler stille rundt og klipper med et støynivå på under 60 dB.

LES MER


3. Husqvarna Automower 440 – Trives i vanskelig terreng

SJEKK PRISEN →

Gresset vokser fort også på vanskelige gressplener. Dersom du tror gressplenen din er litt over gjennomsnittet vanskelig å klippe, så er Husqvarna Automower 440 sannsynligvis det du trenger for å slippe timevis med kjedelig klipping av gress og gir deg mer tid til å slappe av eller drive med morsommere aktiviteter .

Dersom man har store områder som skal klippes, slik som store gressplener, sportsanlegg, golfbaner, parker eller lignende, så er Husqvarna Automower 440 det ideelle redskapet. Den har nemlig et veldig lavt energiforbruk på cirka 30 watt under klipping. Dette gjør det mulig å klippe i hele 290 minutter på en 60 minutters lading, noe som gir klipperen en rekkevidde på imponerende 4000 kvadratmeter.

Når Li-ion-batteriene til Husqvarna Automower 440 trenger å lade seg finner den automatisk veien tilbake til ladestasjonen. For å redusere søketiden er det vanlig å bruke to til tre guidekabler, slik at robotgressklipperen lett skal kunne finne veien hjem til ladestasjonen. Hvor mange kabler man bruker og hvordan disse settes opp kommer an på hvor stort eller komplekst området som skal klippes er.

Husqvarna Automower 440 er laget spesielt for best mulig å kunne takle vanskelig terreng. Den har en bredde på 56 cm og passerer derfor gjennom små og trange passasjer eller områder med mange trær er uten problemer. Den har en lengde på 72 cm og en vekt på under 25 kilo med en høyde på bare 31 cm. Dette gjør robotklipperen veldig stabil og velegnet til å klippe i bratte bakker og skråninger. Den kan håndtere skråninger med helling på opptil 45%.

Det unike klippesystemet til Husqvarna Automower 440 er både energibesparende og stille. Det høyeste målte støynivået for denne gressklipperen er 56dB. De revolusjonerende nye hjulmotorene med to trinns girkasser har blitt gitt mye av æren for dette. Det unike klippesystemet til Husqvarna Automower 440 gir også fantastiske klipperesultater. Klippesystemet består av tre snurrende skarpe kniver. Disse roterer med en bredde på 24 cm og en høyde på to til seks cm.

Husqvarna Automower 440 kommer med et stor LCD-skjerm. På skjermen kan man blant annet justere hvilken gresshøyde man ønsker og når klipperen skal arbeide. Av mer sofistikerte funksjonaliteter som denne robotgressklipperen har, så kan vi nevne vær-timeren. Den justerer intensiteten på klippingen, slik at den er tilpasset etter været.

Tradisjonelt sett har gressklippere blitt sett på som farlige redskaper. Husqvarna Automower har derfor flere sikkerhetsfunksjoner inkludert løft & tilt sensorer, steilesensor og balansekontroll. Dette forhindrer at man kan skade seg med å få hender eller fingre nær de skarpe bladene når de roterer.

Robotgressklippere er også verdifullt utstyr. De er derfor utstyrt med flere former for tyverisikring, inkludert en høylytt alarm, PIN-kode, løftesensor, installasjonslås og tidslås. Det går også an å installere GPS-sporing dersom man ønsker det. Man kan også starte, stoppe, sjekke status på eller justere innstillinger på robotklipperen via en mobilapp.

LES MER


4. Robotgressklipper Stiga Autoclip 550 – Premium

SJEKK PRISEN →

Dersom kun det beste er godt nok og du er villig til å betale litt ekstra for en premium løsning er den 63 cm lang, 50 cm bred, 28 cm høy og 18 kg tunge AUTOCLIP 550 SG absolutt valget for deg. Vektfordelingen og den lave profilen gjør denne robotklipperen perfekt for vanskelige gressplener med skråninger på opptil 45%.

Robotklipperen er utstyrt med to kraftige 25,9 V Litium-ion-batterier med total batterikapasitet på 15 Ah. Det gjør denne robotklipperen særdeles velegnet til å håndtere store gressplener på opptil 5000 m². De kraftige batteriene som kan fullades på tre timer gir total arbeidstid på sju timer, så med et lydnivå på mindre enn 68 dB er det ingenting i veien for at AUTOCLIP 550 SG kan klippe gjennom natta, både mens du og naboene sover.

Det er Smart Cut-systemet som kartlegger klippeområdene, eller de såkalte virtuelle partisjonene. Det GPS-assisterte systemet holder også til enhver tid rede på nøyaktig hvor AUTOCLIP 550 SG befinner seg i forhold til ladestasjonen, og de stedene den fortsatt trenger å klippe. Smart Cut-systemet kan holde kontroll på klippingen i opptil åtte ulike virtuelle partisoner med høy nøyaktighet.

Den smarte appen man kan laste ned er et av de forskjellige styringssystemene til AUTOCLIP 550 SG. Med appen på telefonen din kan du når som helst koble deg til gressklipperen og overta styringen. Du kan også koble den til både via nettet og Bluetooth. En annen styringsmetode er manuell programmering via den innebygde 4,3″ touch-skjermen.

AUTOCLIP 550 SG er utstyrt med skarpe og robuste, rustfrie stålblader som er støpt i et enkelt stykke stål, slik at de er skarpere og har lengre levetid. Det er også mindre fare for at små metallbiter bryter løs når bladene brukes. Bladene som måler 29 cm i diameter, minner litt om stjerner med de fire tennene sine.

Med en knivhastighet på 3000 rpm er det viktig å ha på plass de rette sikkerhetsforanstaltningene. AUTOCLIP 550 SG er utstyrt med hindringssensor som hjelper den med å unngå å komme borti ting. Den har også veltesensor og løftesensor, slik at man ikke risikerer at folk eller dyr kommer til knivene mens de roterer. Løftesensoren og PIN-koden hjelper også med å sikre mot tyveri av robotklipperen.

LES MER


5. WOLF-Garten LOOPO – Billig og bra

SJEKK PRISEN →

For mindre gressplener er det å investere i toppmodellene blant robotklippere ofte unødvendig. Det finnes også bra modeller i de lavere prisklassene. WOLF-Garten Loopo er et solid alternativ med en veldig hyggelig prislapp, som man lett kan installere i en liten hage på under en time. Så snart som man er ferdig med å sette opp robotklipperen går det meste av seg selv, inkludert både klipping og lading.

WOLF-Garten Loopo har et patentert klippesystem som drives ved hjelp av en kraftig 100 watts knivmotor og som kompostklipper plenen. Dette betyr at gresset blir klippet i så små biter at det avklipte gresset egner seg perfekt som gjødsel for plenen, uten å risikere at det ser rotete ut. Knivmotoren er også kraftig nok til å klippe relativt høyt gress dersom plenen har stått uten vedlikehold en stund.

Når sesongen starter og gresset begynner å vokse er det lett å sette ut

WOLF-Garten Loopo, som veier knappe 14.4 kg. Den har en lengde på kun 53 cm og en bredde på 54 cm. Med en høyde på kun 30 cm er maskinen kompakt og stødig selv på de mest utfordrende hellingene.

Den modulære konstruksjonen gjør det veldig lett å vedlikeholde WOLF-Garten Loopo. Omtrent hvem som helst kan bytte ut de viktigste reservedelene uten at verktøy er nødvendig. Den er også barnesikker og familievennlig.

Med sine knappe 64 dB er motoren stillegående nok til at man knapt merker den, siden den enkelt kommer seg frem der plenen har flere områder forbundet med trange gangveier eller smale passasjer.

Det er kapasiteten på kun 150-250 m² per økt som er den største ulempen med WOLF-Garten Loopo. Den trenger 16-20 timer for å lade seg opp igjen etter en økt på mellom 1,5 til to timer, men dette er kanskje å forvente med tanke på prisen. Vi anbefaler dette produktet først og fremst for de som kun trenger en robotklipper for en mindre plen.

LES MER


6. McCulloch ROB R1000 — Liten klipper som tåler dårlig vær

SJEKK PRISEN →

McCulloch ROB R1000 er en praktisk liten robotklipper på 7,1 kilo med grei kapasitet som, med en klippebredde på 17 cm, greit kan håndtere gressplener på opp til 1000 m2. Regn og dårlig vær betyr ingenting for arbeidslysten til denne karen, men den liker ikke så altfor mye helling. Opptil 25% helling innenfor arbeidsområdet er fortsatt helt greit, så den er ikke bare for flate plener.

Lading av batterier trenger man ikke bekymre seg for med McCulloch ROB R1000. Når nivået i batteriene begynner å bli lavt vil robotklipperen helt automatisk selv dra tilbake til ladestasjonen sin for å lade seg opp. Ladingen av det 2,1 Ah Lithium-ion-batteriet tar cirka 50 minutter før det er fulladet. Deretter kan vanligvis robotklipperen arbeide i 65 minutter.

De som er engstelige for tyveri kan slappe av med tanken på at McCulloch ROB R1000 er godt sikret mot dette. Den er utstyrt med en høylytt tyverialarm som gjør det vanskelig for en tyv å stikke unna med den. Samtidig er den også sikret med en PIN-kode og en installasjonslås, slik at den vil være nærmest ubrukelig dersom noen klarer å stikke av med den.

LES MER


7. Robotgressklipper Gardena Sileno — Tåler ujevnt underlag

SJEKK PRISEN →

SILENO+ er en robotklipper som fokuserer på å levere stillegående klipping av gresset på gressplener med en størrelse på opptil 1600 m2. Med sine knappe 60 dB har gressklipperen et støynivå som ligger på rundt halvparten av det man finner i mange andre gressklippere på markedet i dag.

Klippesystemet til SILENO+ lar deg velge klippehøyde mellom to cm og seks cm. Klippebredden er på 22 cm og skjer ved hjelp av tre dreibare knivblader. Ni ekstra blader av denne typen er inkludert når du kjøper robotklipperen.

Med kraftig bakhjulsdrift for ujevnt underlag og bakker med opp til 35% hellinger og muligheter for både punktklipping og spiralklipping, så er SILENO+ en veldig manøvreringsdyktig robotgressklipper som er perfekt for ujevne og komplekse gressplener med mange hindringer, slik som for eksempel trær, busker eller hagemøbler. Dersom det finnes steder i hagen din der du ikke ønsker at gressklipperen skal gå, kan du bruke den begrensningskabelen som er inkludert. Slik vet robotklipperen at den ikke skal gå der.

De følsomme sensorene som lar robotgressklipperen orientere seg om objekter i nærheten forhindrer at den støter på ting. I tillegg gjør de at SILENO+, med med en høyde på kun 24,8 cm og en bredde på 51 cm, til og med kan greie å klippe gresset under hagemøblene. Den lave profilen og vektfordelingen av gressklipperens 15 kilo gjør også at den er veldig stødig.

Med SILENO+ er det du som har kontrollen. LCD-skjermen har en enkel og brukervennlig meny som lett lar deg velge til hvilke tider robotklipperen skal arbeide. Dersom du heller vil la den styre tiden selv kan du gjøre det ved å aktivere den avanserte SensorControl funksjonen. Denne lar robotgressklipperen registrere hvor mye gresset vokser, slik at den selv vet når gresset trenger å klippes.

For å ivareta sikkerheten rundt robotgressklipperen er SILENO+ utstyrt med løftesensor og steilesensor. Løftesensoren er en viktig sensor som forsikrer at det ikke går an å komme borti bladene mens de roterer. Steilesensoren sørger for at gressklipperen ikke ender opp hjelpeløs på ryggen dersom den kommer opp i en helling som er for bratt. En tyverialarm og PIN-kode sikrer SILENO+ mot tyveri.

Ladestasjonen til SILENO+ kan du plassere nesten hvor du vil. Robotklipperen vil selv finne veien tilbake til ladestasjonen hver gang den trenger å lade Lithium-ion batteriet sitt. Vanligvis vil en time med lading være nok til omtrent 65 minutter med effektiv klipping av gress.

LES MER


Hva vi legger vekt på i testen vår

Programvare

Kvaliteten på programvaren i robotklipperen er kanskje det aller viktigste å se på når man vurderer robotklippere. Uten programvare er robotklipperen din kun en haug av metall og plast, med liten bruksverdi. Med dårlig programvare vil robotklipperen lett bli stående fast og surre i et hjørne. Mens god programvare vil gjøre livet utrolig mye lettere for deg som eier. Det er i stor grad kvaliteten på programvaren som bestemmer i hvor stor grad man kan la robotklipperen gjøre jobben selv uten hjelp.

I testen vår vurderer vi derfor nøye robotklipperne sine programvareløsninger. Vi ser blant annet på hvordan meny-systemene er lagt opp med tanke på brukervennlighet. Vi ser også på hvordan programvaren til robotklipperen håndterer forskjellige typer utfordringer.

Batterikapasitet, effektivitet og rekkevidde

Batterikapasiteten og tempoet på arbeidet til robotklipperen er ikke nødvendigvis like viktig for alle brukere ettersom robotklipperne for det meste lader og styrer seg selv. Det viktige å se på her er hvilken størrelse plenen din er. Dersom du har en større gressplen trenger du høyere kapasitet og effektivitet for at robotklipperen i det hele tatt skal kunne greie å betjene den.

Eksempler på produkter i testen med ekstra bra kapasitet og rekkevidde er Husqvarna Automower 310, Husqvarna Automower 440, eller Robotgressklipper Stiga Autoclip 550.

Dersom du har en liten plen kan det hende du kaster bort pengene dine på å kjøpe en robotgressklipper med stor kapasitet. Da kan det være lurt å kjøpe en modell som for eksempel McCulloch ROB R1000, eller WOLF-Garten LOOPO.

Støy

Vi er vant med at gressklippere bråker, men dersom du har en gressklipper som jobber for seg selv kan støyet komme på tider som ikke alltid passer. For noen er det derfor viktig at gressklipperen er mindre støyende.

I testen vår har vi sett på hvor mange desibel med støy de forskjellige gressklipperne avgir.

Begge modellene fra Husqvarna, AL-KO, og Gardena Sileno var de som utmerket seg i å være stillegående i denne testen.

Sikkerhet

Sikkerhet er viktig for alle som bruker gressklippere, men særdeles viktig er det for de som har eventyrlystne barn eller nysgjerrige kjæledyr i familien. Det viktigste vi vurderer i testen vår er hvor godt robotgressklipperen forhindrer uhell og skader. I tillegg vurderer vi også tyverisikkerhet.

Alle de robotklipperne vi har listet i resultatet av denne testen har god sikkerhet når det gjelder det å unngå skader og lignende. Der noen av modellene stakk seg ut som litt bedre var når det gjelder tyverisikkerhet. Når det gjelder tyverisikkerhet er det særlig Husqvarna sine modeller som stikker seg ut som bedre, med både PIN, installasjonslås, og GPS-sporing.

Brukervennlighet og vedlikehold

Robotgressklippere er laget for å spare tid på å klippe plenen. Brukervennlighet er derfor en sentral kvalitet for robotgressklippere. I testen vår vurderer vi hvor mye vedlikehold som trengs for de forskjellige modellene, og hvor mye man trenger å passe på dem mens de gjør jobben sin i hagen. Dette kan for eksempel være dersom de kjører seg fast og trenger hjelp, eller dersom de for eksempel må rengjøres. Vi ser også på hvor lette de er å installere og sette opp.

Det var modellene fra Husqvarna Automower, AL-KO, og Stiga Autoclip som skilte seg ut som ekstra gode når det gjelder å håndtere ting selv og trenge lite vedlikehold. Dette kommer til dels av at disse modellene også er laget med tanke på å kunne greie seg i tøffere terreng. Her er det verdt å huske på at dersom hagen din er lettvint og fremkommelig, med en relativt liten og flat gressplen vil det i mange tilfeller være nok med en av de enklere modellene.

Mobilitet

I Norge har mange hellinger og ujevnheter i hagene sine. Dette kan kreve mer av robotklipperen. I testen vår har vi sjekket hvordan robotklipperne håndterer ulendt terreng og hvor stor helling de kan tåle. Vi ser også på vektfordelingen i robotklipperne og om de er utstyrt med veltesensorer og steilesensorer.

For de som har hager med lite helling og lett terreng dette er selvfølgelig ikke en kvalitet som er veldig viktig, og man kan da fokusere på andre kvaliteter når man velger.

Robotgressklipperne AL-KO, Husqvarna Automower 440 og Stiga Autoclip 550 var de som skilte seg ut som ekstra gode når det gjelder å håndtere helling og tøft terreng.

Kvalitet på materiale

Robotgressklippere er produkter som er laget for å være ute mer eller mindre konstant i løpet av de årstidene gresset vokser. Vi sjekker derfor om de forskjellige gressklipperne er laget av materialer som egner seg for å være ute hele tiden, uten at de ender opp med å ruste bort eller smuldre i stykker.

Alle de nevnte modellene over testet med gode resultater for holdbarhet og kvalitet på materiale. Vi kan trekke frem produktene fra Husqvarna, AL-KO, og Stiga Autoclip som noen av de som imponerte oss mest når det gjelder dette.