fbpx

Robotklipper test: Disse 7 gir deg mest for pengene i 2022

Både antallet valgmuligheter og kvaliteten på robotklippere har økt drastisk de siste årene. Den økende konkurransen, samt fremskritt på produksjonssiden har resultert i billigere robotklippere som fungerer bedre og som trenger mindre vedlikehold. Forandringene i markedet har ført til at et produkt som tidligere var sett på som et produkt for veldig spesielt interesserte personer med over gjennomsnittet teknisk innsikt, nå begynner å bli standardutstyr i norske hager.

Det er ikke så mange som nå investerer i robotklippere på grunn av nyhetsverdien og fascinasjon med roboter. Ettersom robotklippere blir vanlige blant nordmenn ser vi at robotgressklippere ofte kjøpes av de som har gressplener. Særlig ser vi at robotgressklippere er populære blant de som eier eller forvalter store gressplener, fotballbaner, golfbaner og lignende. De forskjellige bruksområdene innebærer ulike krav til kapasitet, rekkevidde, og ytelse i ulendt terreng. I denne robotklipper test sammenligningen vår var det den allsidige Husqvarna Automower 440 med sin gode fremkommelighet og imponerende rekkevidde som viste seg å være den desidert best i test robotklipperen. Vi har ikke selv testet modellene, men basert oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

Robotgresslipper test: Her er våre best i test 2021

VÅRE favoritter

 • En unik kombinasjon og kvalitet og pris
 • Du får mye for pengene
 • Wifi tilkobling
SJEKK PRISEN →
 • Energibesparende og stille klippesystem
 • Rekkevidde: 4000 kvadratmeter
 • Vekt: 25 kg
SJEKK PRISEN →
 • Enorm rekkevidde
 • Smart teknologi
 • Håndterer de mest krevende områdene
SJEKK PRISEN →

Robotklipper test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Husqvarna Automower 440
Denne funksjonsrike er robotgressklipperen er vår soleklare testvinner! Den passer perfekt til alle gressplener da den er svært effektiv i tillegg til at den dekker et gressområde på hele 4000 kvadratmeter.
SJEKK PRISEN →
AL-KO Robilinho
Ønsker du en kompakt, fleksibel og samtidig pålitelig robotgressklipper til en gunstig pris, er dette en modell du bare må vurdere. AL-KO robotklipper tar seg av plenen din, uten at du trenger å foreta deg noe som helst, og også uten at du trenger å betale for mye. Her får du mye for pengene!
SJEKK PRISEN →
Husqvarna Automower 420
Veldig stillegående robotklipper med støynivå på kun 58dB. Veldig lavt energiforbruk på cirka 17 watt under klipping, som gjør det mulig å klippe i hele 75 minutter på en 50 minutters lading. Imponerende kapasitet på 2200 kvadratmeter. Kan håndtere skråninger med helling på opptil 45%.
SJEKK PRISEN →
Stiga Autoclip 230S
Denne premiumsmodellen imponerer med sin enorme rekkevidde og lange driftstid. Har du en større hage som trenger stell, vil denne utvilsomt gjøre en tilfredsstillende jobb i din hage. Den kan dessuten programmeres og kontrolleres enkelt via dens geniale app.
SJEKK PRISEN →
Gardena Smart Sileno Life 1250
Ved hjelp av GARDENA robotklipper har du alltid hagen din under kontroll, uansett hvor du befinner deg. Dette takket være dens enkle appstyring. Ved å trykke på skjermen, kan du få opp den viktige informasjonen som kreves og tilpasse alle innstillingene for hagearbeidet ditt bekvemt og i samsvar med kravene.
SJEKK PRISEN →
Robotgräsklippare Stihl RMI 422.2 P
Denne robotgressklipperen har alt som trengs for å håndtere mellomstore plener, og er samtidig meget prisgunstig. Her får du klipperen til markedets beste pris, noe som gjør den perfekt for deg som handler på budsjett eller som ønsker en rimeligere robotgressklipper.
SJEKK PRISEN →
Gardena Sileno
Stillegående robotklipper for gressplener på opptil 1600 kvadratmeter. Kraftig bakhjulsdrift for ujevnt underlag og bakker med opp til 35% hellinger og muligheter for både punktklipping og spiralklipping.
SJEKK PRISEN →

1. Husqvarna Automower 440 – Best i test

Husqvarna Automower 440

SJEKK PRISEN →

Huswarvna Automower 440  – Best i test 

Gresset vokser fort også på vanskelige gressplener. Dersom du tror gressplenen din er litt over gjennomsnittet vanskelig å klippe, så er Husqvarna Automower 440 sannsynligvis det du trenger for å slippe timevis med kjedelig klipping av gress og gir deg mer tid til å slappe av eller drive med morsommere aktiviteter .

Dersom man har store områder som skal klippes, slik som store gressplener, sportsanlegg, golfbaner, parker eller lignende, så er Husqvarna Automower 440 det ideelle redskapet. Den har nemlig et veldig lavt energiforbruk på cirka 30 watt under klipping. Dette gjør det mulig å klippe i hele 290 minutter på en 60 minutters lading, noe som gir klipperen en rekkevidde på imponerende 4000 kvadratmeter.

Når Li-ion-batteriene til Husqvarna Automower 440 trenger å lade seg finner den automatisk veien tilbake til ladestasjonen. For å redusere søketiden er det vanlig å bruke to til tre guidekabler, slik at robotgressklipperen lett skal kunne finne veien hjem til ladestasjonen. Hvor mange kabler man bruker og hvordan disse settes opp kommer an på hvor stort eller komplekst området som skal klippes er.

Husqvarna Automower 440 er laget spesielt for best mulig å kunne takle vanskelig terreng. Den har en bredde på 56 cm og passerer derfor gjennom små og trange passasjer eller områder med mange trær er uten problemer. Den har en lengde på 72 cm og en vekt på under 25 kilo med en høyde på bare 31 cm. Dette gjør robotklipperen veldig stabil og velegnet til å klippe i bratte bakker og skråninger. Den kan håndtere skråninger med helling på opptil 45%.

Det unike klippesystemet til Husqvarna Automower 440 er både energibesparende og stille. Det høyeste målte støynivået for denne gressklipperen er 56dB. De revolusjonerende nye hjulmotorene med to trinns girkasser har blitt gitt mye av æren for dette. Det unike klippesystemet til Husqvarna Automower 440 gir også fantastiske klipperesultater. Klippesystemet består av tre snurrende skarpe kniver. Disse roterer med en bredde på 24 cm og en høyde på to til seks cm.

Husqvarna Automower 440 kommer med et stor LCD-skjerm. På skjermen kan man blant annet justere hvilken gresshøyde man ønsker og når klipperen skal arbeide. Av mer sofistikerte funksjonaliteter som denne robotgressklipperen har, så kan vi nevne vær-timeren. Den justerer intensiteten på klippingen, slik at den er tilpasset etter været.

Tradisjonelt sett har gressklippere blitt sett på som farlige redskaper. Husqvarna Automower har derfor flere sikkerhetsfunksjoner inkludert løft & tilt sensorer, steilesensor og balansekontroll. Dette forhindrer at man kan skade seg med å få hender eller fingre nær de skarpe bladene når de roterer.

Robotgressklippere er også verdifullt utstyr. De er derfor utstyrt med flere former for tyverisikring, inkludert en høylytt alarm, PIN-kode, løftesensor, installasjonslås og tidslås. Det går også an å installere GPS-sporing dersom man ønsker det. Man kan også starte, stoppe, sjekke status på eller justere innstillinger på robotklipperen via en mobilapp.

LES MER


2. AL-KO Robilinho – Mest for pengene

Robotgressklipper AL-KO Robilinho

SJEKK PRISEN →

Ønsker du en kompakt, fleksibel og samtidig pålitelig robotgressklipper til en gunstig pris, er dette en modell du bare må vurdere. AL-KO robotklipper tar seg av plenen din, uten at du trenger å foreta deg noe som helst, og også uten at du trenger å betale for mye. Her får du mye for pengene!

Wifi-tilkobling

Takket være den geniale app-tilkoblingen kan du styre klipperen via telefonen. Å klippe plenen har aldri vært enklere, da alt du trenger å gjøre å trykke på noen knapper på mobilen. Du kan altså nyte friheten samtidig som plenen klippes til den største presisjon.

Dessuten sørger klippernes kvalitet for lang levetid. Robolinho er nemlig utviklet av Tysklands fremste eksperter og produsert av Østerrikes mest nøyaktige utviklere. Dette gjør at klipperen til en pålitelig følgesvenn som hjelper deg daglig med vedlikehold av plenen.

I tillegg er AL-KO robotklipper utrolig enkel å installere. Selv personer uten nevneverdig teknisk kompetanse skal fint klare å installere modellen, samt at både ladestasjon og «smart-garden» tilkoblingen er rask å bruke. Alt i alt vil dens sofistikerte programvare og intuitive funksjoner gjøre det utrolig enkelt for deg å ta vare på plenen.

Stillegående maskin

En annen fordel med denne er at den nesten ikke lager lyd når den arbeider. Ønsker du en klipp på kveldstid kan du uten frykt for å forstyrre naboene, starte maskinen og klippe gresset. Den slipper heller ikke ut farlige giftstoffer, noe som alltid er gunstig, i tillegg til at den spesialutviklede sensorteknologien kombinert med dens klippebredde på 22 cm, sikrer en effektiv gresspleie på opptil 1000 kvadratmeter.

Hindringer som trær eller bratte bakker vil den attpåtil håndtere som en lek, der klippehøyden også justeres trinnløst og enkelt. Dette gjør at plenen alltid ser velstelt ut, der du dessuten slipper å rake kompost etter at klippingen er ferdig.

Dette fordi maskinen bruker gresset som naturlig gjødsel ved å forstøve det i klippeaggregatet og blåse det tilbake til plenen.

Trygg og sikker gressklipper

Robotklipperen er videre utstyrt med en sikkerhetsteknologi, noe som gjør at den er trygg mot både mennesker og dyr. Her er det ingen risiko for at den kjører over verken tær eller piggsvin som måtte ligge å lure i busker eller kratt.

Alt i alt er dette en meget god modell vi tror enhver hage vil ha god nytte av. Vi liker spesielt at den er prisgunstig, og her får du derfor mye for pengene. Denne er ikke langt unna å være en markedets fremste toppmodeller, men har likevel en betraktelig lavere pris. Det eneste som trekker den ned, er at den har en mindre rekkevidde enn de aller beste toppmodellene.

Oppsummert

 • En unik kombinasjon og kvalitet og pris
 • Du får mye for pengene
 • Wifi tilkobling
 • Rekkevidde på 1000 kvadratmeter

LES MER


3. Husqvarna Automower 420 – Trives i vanskelig terreng

Husqvarna Automower 420

SJEKK PRISEN →

Denne funksjonsrike er robotgressklipperen er en som passer perfekt til alle gressplener da den er svært effektiv i tillegg til at den dekker et gressområde på hele 2200 kvadratmeter. I tillegg håndtere den de mest krevende områder med den største selvfølge, og selv ikke hellinger på 45 grader er en sak for bestselgeren fra populære Husqvarna.

Effektiv robotklipper

Robotklipperen er proppfull av unike egenskaper som gjør plenen klippes alltid klippes til presisjon, og det uten å bruke for lang tid. Den dekker også enorme områder, og håndterer bratte bakker som en lek.

Dette gjør den takket være dens to guidekabler som reduserer søketiden spesielt på komplekse hager, samt at den har en elektrisk høydejustering. Denne sørger for at klippehøyden justeres raskt og enkelt, i tillegg til at dens automatiske spiral klipping gjør at alle ujevnheter jevnes ut. Dette gjør den ved å bytte klippeteknologi på områder der gresset er høyere.

Dessuten kan du enkelt justere klippetiden ut ifra hvor fort gresset vokser. Er det perioder med kraftig vekst som i perioder med variasjon av regn og sol, kan du klippe lengre enn i perioder der gresset er tørt. Dette vil redusere slitasje og bevare plenen lengre.

Smart teknologi

En annen ting som imponerer med robotklipperen fra Husqvarna er dens smarte teknologi. Du kan koble klipperen med Bluetooth og styre den via din mobiltelefon. Med noen enkle trykk på telefonen kan du altså, starte, stoppe, parkere, justere innstillinger og sjekke status.

Kommunikasjonen er på hele 10 meters rekkevidde slik at du sitte på balkongen og nyte sola samtidig som du klipper plenen. Bluetooth tilkoblingen er forresten kompatibel med alle smartenheter.

Brukervennlig

Videre er klipperen meget brukervennlig. Den har en intuitiv meny, som er enkel å navigere seg gjennom en stor og oversiktlig skjerm. Innstillingene er heller ikke problematiske, og alle funksjoner er svært entydige.

For oss var det aldri noe tvil om at denne skulle score høyt, for her får du en av markedets desidert beste robotklipper. Den er både kraftig, effektiv, brukervennlig og svært innovativ og det er ingen som er i nærheten. Prisen er kanskje noe høy, men den er likevel verdt hver eneste krone.

Oppsummert

 • Innovativ robotklipper proppfull av geniale funksjoner
 • Enorm rekkevidde
 • Smart teknologi
 • Håndterer de mest krevende områdene

LES MER


4. Stiga Autoclip 230S – Premium

Stiga Autoclip 230S

SJEKK PRISEN →

Denne premiumsmodellen imponerer med sin enorme rekkevidde og lange driftstid. Har du en større hage som trenger stell, vil denne utvilsomt gjøre en tilfredsstillende jobb i din hage. Den kan dessuten programmeres og kontrolleres enkelt via dens geniale app.

Bra rekkevidde

STIGA Autoclip 230 S er en robotgressklipper som kan klippe plener på opptil 2000 m². Dette gjør den perfekt for større områder, men den passer også selvsagt like godt i mindre hager. Den har videre fire separate klippeområder, og kan arbeide kontinuerlig i 4-timers klippesykluser.

Dette gjør klippingen nøyaktig, og den rekker fint å gå gjennom områder på 2000 kvadratmeter uten lading. Den er attpåtil utstyrt med Børsteløse motorer. Disse garanterer lengre levetid, mindre støy og større klippeeffektivitet.

I tillegg har den et rustfritt stålblad på 25 cm, som sikrer perfekt og presis klipping. Denne effektive roboten drives av kraftige litium-ion-batterier og har smarte sensorer for å oppdage hindringer og regn. Autoclip 230 S er kompakt, allsidig og effektiv, og kan styres direkte fra smarttelefonen via Bluetooth, ved hjelp av Autoclip Remote-appen.

Sylskarpt blad

Stålbladet, som måler 25 cm i diameter, er skarp og sterkt for å sikre perfekt klipp og sunn plen. Det er støpt i ett stykke, slik at det ikke er fare for at små deler eller metall brytes av. Bladet gjør at det heller ikke skal være noe problem å kutte gjennom selv de mest krevende områdene.

Den har i tillegg et nøyaktig og oversiktlig display med innebygd tastatur som lar deg programmere roboten manuelt om ønskelig. Alt i alt er det en entydig og brukervennlig modell som alle vil få god nytte av.

Den imponerer også med sin ECO-modus funksjon, som vil si at den bruker mindre batterikapasitet og dermed slipper ut mindre «farlige» giftstoffer. Annet forklart er dette en meget miljøvennlig robotgressklipper.

Perfekt for større områder

Har du en større hage eller skal klippe gresset på fotballbanen til lokallaget, tror vi denne kan være gunstig å ha. Den har kanskje en høy pris, men skal du ha best kapasitet og størst rekkevidde er dette prisen å betale. Dermed er den helt klart verdt hver eneste krone.  

Har du ikke behov for å klippe i fire timer i strekk da du har en mindre hage, ville vi nok gått for rimeligere modeller. Du finner nemlig like funksjonsrike modeller med en lavere kapasitet, bare til en bedre pris. Er ikke hagen noe større en 500 kvadratmeter, kan du spare deg noen tusenlapper ved å velge andre enn denne.

Oppsummert

 • Funksjonsrik toppmodell
 • Brukervennlig
 • Enorm rekkevidde og kapasitet
 • Nøyaktig klipper

LES MER


5. Gardena Smart Sileno Life 1250 Bra i vanskelig terreng

Gardena Smart Sileno Life 1250

SJEKK PRISEN →

Ved hjelp av GARDENA robotsklipper har du alltid hagen din under kontroll, uansett hvor du befinner deg. Dette takket være dens enkle appstyring. Ved å trykke på skjermen, kan du få opp den viktige informasjonen som kreves og tilpasse alle innstillingene for hagearbeidet ditt bekvemt og i samsvar med kravene. Til og med de mest krevende terrengene håndterer klipperen uten problem.

Enkel installasjon

En programmeringsassistent veileder deg gjennom den menyen, og etter innføring av plenstørrelsen og foretrukne klippetider kalkulerer den en klippeplan. Komplekse beregninger og programmering er ikke nødvendig. Klippeplanen kan endres individuelt eller justeres om nødvendig.

Plenen klippes alltid til kirurgisk presisjon da den har punkt- og spiralklipper som er ideell selv på de mest krevende områdene. Uavhengig om det under trampolinen, rundt trær eller hagemøbler, kommer denne enkelt til. Ikke sparer dette deg tid, men også mye arbeid.  

Klipperen er videre utstyrt med en «sensor control» funksjon. Dette intelligente klippesystemet justerer klippen basert på gressets vekstrate, noe som gjør at alltid har et jevnt gress. Her er det ingen risiko for en ujevn plen.

Optimal på middels store områder

Takket være SensorCut System lager ikke GARDENA smart SILENO life striper i gressplenen, men sørger for et balansert klippemønster og en perfekt vedlikeholdt plen. Den er i tillegg egnet for middels store plenområder på opptil 1250 kvm.

Den kompakte og manøvrerbare Robotgressklipperen klarer attpåtil helninger opp til 30 prosent, samt smale passasjer uten problem. Smart SILENO life jobber dessuten i all slags vær, og er så stille at den knapt kan høres. Når den er ferdig går den automatisk tilbake til ladestasjonen.

Den har attpåtil en «smart gateway» som sørger for en pålitelig nettverksforbindelse. Under installasjon vil en programmerings assistent veilede deg gjennom menyen og kalkulere en klippeplan. Ønskede klippetider kan også legges inn via smart App og justeres i forhold til vanningstidene til smart Vanningskontroll.

Prisgunstig

Prisen på robotklipperen er heller ikke den verste, så her får du god verdi for pengene. Den passer dessuten i de aller fleste hager, samt at den har en god rekkevidde på 1250 kvadratmeter. Det er ellers lite å påpeke, og vi mener så absolutt at dette er et godt kjøp.

Oppsummert

 • Bra i krevende terreng
 • Perfekt til mellomstore områder
 • Styres enkelt via app
 • Jevn og pålitelig klipper

LES MER


6. Robotgräsklippare Stihl RMI 422.2 P – Best på pris

Robotgräsklippare Stihl RMI 422.2 P

SJEKK PRISEN →

Stihl RMI kommer ut som Best i test når det gjelder pris. Denne robotgressklipperen har alt som trengs for å håndtere mellomstore plener, og er samtidig meget prisgunstig. Her får du klipperen til markedets beste pris, noe som gjør den perfekt for deg som handler på budsjett eller som ønsker en rimeligere robotgressklipper.

Optimal på mellomstore områder

Denne dekker overflater på opptil 1500 kvadratmeter lett som en lek. Dette fordi den er utstyrt med et sterk litiumbatteri, som effektivt driver kniven gjennom gresset for en perfekt resultat. Klippehøyden justeres også enkelt og trinnvis, og den dekker et bredt område.

En annen ting som imponerer er at den kutter med «bioskjæringsteknologi», som vil si at den kutter millimeter for millimeter. Dette skåner ikke bare plenen, men gir attpåtil både næring og fuktighet til plenen.

Selv ikke kupert terreng er en sak for denne. Den klarer fint hellinger på 40 prosent, og takket være dens «Adaptive Slope Speed» opprettholder den en jevn fart gjennom hele klippeprosessen. Dette sørger for at plenen klippes ujevnt uten risiko for punkter som er lengre enn andre.

Integrerte sensorer

Maskinen har dessuten integrerte sensorer i det bevegelige dekslet. Dette sørger for at den oppdager enhver kontakt, og dermed klipper en annen vei. Skulle du ha leker liggende rundt i hagen eller ha et rikt dyreliv, er det ingen risiko for at maskinen kjører over noe dyrebart.

I tillegg er den kompakte gressklipperen enkel å bruke da den lett installeres via et integrert display, hvor du får god oversikt over alle funksjoner, maskindata og egen klippeplan.

Også dens robuste og stabile hjul bidrar til en perfekt plenklipp. Uansett hvor krevende området måtte være, vil denne uten problem komme seg rundt uten at det går utover klippekvaliteten. Hjulene er til og med selvrensende.

Konklusjon

Dette er altså en klipper som ikke bare imponerer med en god pris, men også på grunn av god rekkevidde, og et godt klipperesultat. Denne er et soleklart eksempel på at gode produkter ikke trenger å koste usaklig mye.

Her får du en svært pålitelig robotgressklipper til markedets desidert best pris. Det eneste den ikke kan måle seg med sine konkurrenter på er driftstid. Den klarer ikke å arbeide i like lange perioder som de beste toppmodellene.

Oppsummert

 • Prisvennlig robotgressklipper
 • Optimal på mellomstore områder
 • Integrerte sensorer
 • Klipper til et jevnt og godt resultat

LES MER


7. Gardena Sileno – Tåler ujevnt underlag

SJEKK PRISEN →

SILENO+ er en robotklipper som fokuserer på å levere stillegående klipping av gresset på gressplener med en størrelse på opptil 1600 m2. Med sine knappe 60 dB har gressklipperen et støynivå som ligger på rundt halvparten av det man finner i mange andre gressklippere på markedet i dag.

Klippesystemet til SILENO+ lar deg velge klippehøyde mellom to cm og seks cm. Klippebredden er på 22 cm og skjer ved hjelp av tre dreibare knivblader. Ni ekstra blader av denne typen er inkludert når du kjøper robotklipperen.

Med kraftig bakhjulsdrift for ujevnt underlag og bakker med opp til 35% hellinger og muligheter for både punktklipping og spiralklipping, så er SILENO+ en veldig manøvreringsdyktig robotgressklipper som er perfekt for ujevne og komplekse gressplener med mange hindringer, slik som for eksempel trær, busker eller hagemøbler. Dersom det finnes steder i hagen din der du ikke ønsker at gressklipperen skal gå, kan du bruke den begrensningskabelen som er inkludert. Slik vet robotklipperen at den ikke skal gå der.

De følsomme sensorene som lar robotgressklipperen orientere seg om objekter i nærheten forhindrer at den støter på ting. I tillegg gjør de at SILENO+, med med en høyde på kun 24,8 cm og en bredde på 51 cm, til og med kan greie å klippe gresset under hagemøblene. Den lave profilen og vektfordelingen av gressklipperens 15 kilo gjør også at den er veldig stødig.

Med SILENO+ er det du som har kontrollen. LCD-skjermen har en enkel og brukervennlig meny som lett lar deg velge til hvilke tider robotklipperen skal arbeide. Dersom du heller vil la den styre tiden selv kan du gjøre det ved å aktivere den avanserte SensorControl funksjonen. Denne lar robotgressklipperen registrere hvor mye gresset vokser, slik at den selv vet når gresset trenger å klippes.

For å ivareta sikkerheten rundt robotgressklipperen er SILENO+ utstyrt med løftesensor og steilesensor. Løftesensoren er en viktig sensor som forsikrer at det ikke går an å komme borti bladene mens de roterer. Steilesensoren sørger for at gressklipperen ikke ender opp hjelpeløs på ryggen dersom den kommer opp i en helling som er for bratt. En tyverialarm og PIN-kode sikrer SILENO+ mot tyveri.

Ladestasjonen til SILENO+ kan du plassere nesten hvor du vil. Robotklipperen vil selv finne veien tilbake til ladestasjonen hver gang den trenger å lade Lithium-ion batteriet sitt. Vanligvis vil en time med lading være nok til omtrent 65 minutter med effektiv klipping av gress.

LES MER


Hva vi legger vekt på i testen vår

Programvare

Kvaliteten på programvaren i robotklipperen er kanskje det aller viktigste å se på når man vurderer robotklippere. Uten programvare er robotklipperen din kun en haug av metall og plast, med liten bruksverdi. Med dårlig programvare vil robotklipperen lett bli stående fast og surre i et hjørne. Mens god programvare vil gjøre livet utrolig mye lettere for deg som eier. Det er i stor grad kvaliteten på programvaren som bestemmer i hvor stor grad man kan la robotklipperen gjøre jobben selv uten hjelp.

I testen vår vurderer vi derfor nøye robotklipperne sine programvareløsninger. Vi ser blant annet på hvordan meny-systemene er lagt opp med tanke på brukervennlighet. Vi ser også på hvordan programvaren til robotklipperen håndterer forskjellige typer utfordringer.

Batterikapasitet, effektivitet og rekkevidde

Batterikapasiteten og tempoet på arbeidet til robotklipperen er ikke nødvendigvis like viktig for alle brukere ettersom robotklipperne for det meste lader og styrer seg selv. Det viktige å se på her er hvilken størrelse plenen din er. Dersom du har en større gressplen trenger du høyere kapasitet og effektivitet for at robotklipperen i det hele tatt skal kunne greie å betjene den.

Eksempler på produkter i testen med ekstra bra kapasitet og rekkevidde er Husqvarna Automower 310, Husqvarna Automower 440, eller Robotgressklipper Stiga Autoclip 550.

Dersom du har en liten plen kan det hende du kaster bort pengene dine på å kjøpe en robotgressklipper med stor kapasitet. Da kan det være lurt å kjøpe en modell som for eksempel McCulloch ROB R1000, eller WOLF-Garten LOOPO.

Støy

Vi er vant med at gressklippere bråker, men dersom du har en gressklipper som jobber for seg selv kan støyet komme på tider som ikke alltid passer. For noen er det derfor viktig at gressklipperen er mindre støyende.

I testen vår har vi sett på hvor mange desibel med støy de forskjellige gressklipperne avgir.

Begge modellene fra Husqvarna, AL-KO, og Gardena Sileno var de som utmerket seg i å være stillegående i denne testen.

Sikkerhet

Sikkerhet er viktig for alle som bruker gressklippere, men særdeles viktig er det for de som har eventyrlystne barn eller nysgjerrige kjæledyr i familien. Det viktigste vi vurderer i testen vår er hvor godt robotgressklipperen forhindrer uhell og skader. I tillegg vurderer vi også tyverisikkerhet.

Alle de robotklipperne vi har listet i resultatet av denne testen har god sikkerhet når det gjelder det å unngå skader og lignende. Der noen av modellene stakk seg ut som litt bedre var når det gjelder tyverisikkerhet. Når det gjelder tyverisikkerhet er det særlig Husqvarna sine modeller som stikker seg ut som bedre, med både PIN, installasjonslås, og GPS-sporing.

Brukervennlighet og vedlikehold

Robotgressklippere er laget for å spare tid på å klippe plenen. Brukervennlighet er derfor en sentral kvalitet for robotgressklippere. I testen vår vurderer vi hvor mye vedlikehold som trengs for de forskjellige modellene, og hvor mye man trenger å passe på dem mens de gjør jobben sin i hagen. Dette kan for eksempel være dersom de kjører seg fast og trenger hjelp, eller dersom de for eksempel må rengjøres. Vi ser også på hvor lette de er å installere og sette opp.

Det var modellene fra Husqvarna Automower, AL-KO, og Stiga Autoclip som skilte seg ut som ekstra gode når det gjelder å håndtere ting selv og trenge lite vedlikehold. Dette kommer til dels av at disse modellene også er laget med tanke på å kunne greie seg i tøffere terreng. Her er det verdt å huske på at dersom hagen din er lettvint og fremkommelig, med en relativt liten og flat gressplen vil det i mange tilfeller være nok med en av de enklere modellene.

Mobilitet

I Norge har mange hellinger og ujevnheter i hagene sine. Dette kan kreve mer av robotklipperen. I testen vår har vi sjekket hvordan robotklipperne håndterer ulendt terreng og hvor stor helling de kan tåle. Vi ser også på vektfordelingen i robotklipperne og om de er utstyrt med veltesensorer og steilesensorer.

For de som har hager med lite helling og lett terreng dette er selvfølgelig ikke en kvalitet som er veldig viktig, og man kan da fokusere på andre kvaliteter når man velger.

Robotgressklipperne AL-KO, Husqvarna Automower 440 og Stiga Autoclip 550 var de som skilte seg ut som ekstra gode når det gjelder å håndtere helling og tøft terreng.

Kvalitet på materiale

Robotgressklippere er produkter som er laget for å være ute mer eller mindre konstant i løpet av de årstidene gresset vokser. Vi sjekker derfor om de forskjellige gressklipperne er laget av materialer som egner seg for å være ute hele tiden, uten at de ender opp med å ruste bort eller smuldre i stykker.

Alle de nevnte modellene over testet med gode resultater for holdbarhet og kvalitet på materiale. Vi kan trekke frem produktene fra Husqvarna, AL-KO, og Stiga Autoclip som noen av de som imponerte oss mest når det gjelder dette.