Puss og vedlikehold av jaktvåpenet er viktig. Det sikrer fusjoneringen slik at våpenet ikke svikter, i tillegg til at det gir bedre presisjon og lengre levetid. Noen minutters våpenpuss er derfor vel verdt innsatsen, men hvilken pussesnor skal du velge?
Vi har gjennomgått utallige produktbeskrivelser, kundeanmeldelser og tester utført av ekspertpanel, og dermed samlet de fire beste pussesnorene på markedet i 2021. Formålet er å gjøre det enklere for deg å finne pussesnoren som passer ditt våpen og budsjett.
Vår favoritt og testvinner er den allsidige pussesnoren Bore Snake 12. Denne passer alle kalibre til både pistol, hagle og rifle, og den får gode skussmål for sin enorme slitestyrke. Jakter du utelukkende med rifle derimot, er det Bore Snake rifle 30/32 vi ville gått for.
VÅRE favoritter
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
Pussesnor test: Alle våre favoritter
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | Bore Snake 12 Denne pussesnoren beskrives som et unikt produkt, som effektiviserer pussing. Den er angivelig betydelig enklere å anvende enn tradisjonelle pusselapper, og den fungerer ypperlig til alle kalibre til både pistol, rifle og hagle. Det er med andre en svært anvendelig pussesnor som garantert vil gi ypperste vedlikehold til våpenet ditt. | SJEKK PRISEN → |
Beste til hagle ![]() | Bore Snake Pussesnor Hagle 20 Skyter du utelukkende med hagle tror vi denne pussesnoren er best for deg. Her får du en brukervennlig snor som gjør pussingen betydelig raskere. Den beskrives videre som vaskbar, slitesterk og meget plassbesparende. Prisen er også bra, og du vil derfor få god verdi for pengene. | SJEKK PRISEN → |
Prisvennlig ![]() | Bore Snake rifle 17 Er pris det ditt viktigste kriterie i valg av pussesnor, er det denne vi ville gått for. Bore Snake 17 er nemlig den billigste på markedet. Den er i tillegg tilpasset de fleste våpen som pistoler og hagler, men er særlig tilpasset rifler. Dessuten beskrives den som både slitesterk og brukervennlig. | SJEKK PRISEN → |
Beste til rifle ![]() | Bore snake pussesnor rifle 30/32 Våpenpuss etter en fuktig jaktdag eller treningsskyting er meget viktig for å holde våpenet i god stand, unngå rust og beholde presisjonen. Er man langt inne på fjellet på jakt eller på utenlandsjakt er det godt å slippe å dra på lange pussestokker eller pussesett som tar for mye plass i en overfylt sekk eller koffert. | SJEKK PRISEN → |
1. Bore Snake 12 — Testvinner
Denne pussesnoren beskrives som et unikt produkt som effektiviserer pussing. Den er angivelig betydelig enklere å anvende enn tradisjonelle pusselapper, og den fungerer ypperlig til alle kalibre til både pistol, rifle og hagle. Det er med andre en svært anvendelig pussesnor som garantert vil gi ypperste vedlikehold til våpenet ditt.
Bore Snake 12 beskrives dessuten som særdeles slitesterk. Det betyr at du kan pusse våpenet opptil flere ganger, uten å måtte tenke på å gjøre innkjøp av ny snor. Den er også vaskbar, slik at alt av skitt og smuss fåes enkelt bort.
Snoren tar heller ikke mye plass og får enkelt plass i sekken. Den har i tillegg en meget god pris, og er derfor en av markedets mest populære pussesnorer. Sett i forhold til helheten denne snoren gir, altså pris, kvalitet og pusseresultat, er det kanskje ikke rart at denne er vår favoritt. Vi tror enhver jeger og våpenentusiast vil få god nytte av denne pussesnoren.
Oppsummert
- Brukervennlig pussesnor som gjør pussingen enklere
- Vaskbar og slitesterk
- Tar liten plass
- God pris
2. Bore Snake Pussesnor Hagle 20 — Beste til hagle
Skyter du utelukkende med hagle tror vi denne pussesnoren er best for deg. Her får du en brukervennlig snor som gjør pussingen betydelig raskere. Den beskrives videre som vaskbar, slitesterk og meget plassbesparende. Prisen er også bra, slik at du her får god verdi for pengene.
Bore Snake Hagle 20 har mange likheter med testvinneren Bore Snake 12, bare at denne er forbeholdt hagler. Det er likevel lite som skiller, som betyr at den tåler mye, er praktisk da den tar liten plass og er enkel å anvende, samt at den også er prisvennlig. Den er som nevnt forbeholdt hagler, men passer til og med på pistoler og rifler. Dog ville vi nok kun valgt denne om det er hagla som trenger vedlikehold.
Oppsummert
- Pussesnor forbeholdt hagler
- Brukervennlig snor som forenkler pussingen
- Vaskbar og slitesterk
3. Bore Snake rifle 17 — Prisvennlig
Er prisen ditt viktigste kriterie i valg av pussesnor, er det denne vi ville gått for. Bore Snake 17 er nemlig den billigste på markedet. Den er i tillegg tilpasset de fleste våpen som pistoler og hagler, men særlig tilpasset rifler. Dessuten beskrives den som både slitesterk og brukervennlig.
En annen positiv ting vi la merke til i vår gjennomgang av pussesnoren var at den ble beskrevet som særdeles reisevennlig. Den tar liten plass og pakkes enkelt sammen i sekken. Den er heller ikke vanskelig å bruke. Alt du trenger å gjøre er å dra snoren gjennom våpenet, for så å dra frem og tilbake et par ganger og du skal ha en skinnende ren pipe.
Avslutningsvis er det viktig å understreke at det er prisen, naturligvis, som trekkes frem som den største fordelen. Her betaler du nemlig lite for en pålitelige pussesnor.
Oppsummert
- Prisvennlig pussesnor
- Brukervennlig og slitesterk
- Forbeholdt rifler, men fungerer også på pistoler og hagler
4. Bore snake pussesnor rifle 30/32 — Beste til rifle
Våpenpuss etter en fuktig jaktdag eller treningsskyting er meget viktig for å holde våpenet i god stand, unngå rust og beholde presisjonen. Er man langt inne på fjellet på jakt eller på utenlandsjakt er det godt å slippe å dra på lange pussestokker eller pussesett som tar for mye plass i en overfylt sekk eller koffert.
Da er Snake pussesnor tingen! En enkel og meget genial løsning på rask våpenpuss og den tar nesten ingen plass. Snake har et snøre i den ene enden med et lite messinglodd som man slipper gjennom løpet for deretter å dra gjennom pussesnoren som også har en integrert bronsebørste. Dra Snake gjennom løpet noen ganger og pipa blir ren og tørr i løpet av få sekunder. En kjempegod løsning! Pussesnoren er vaskbar og meget slitesterk.
Oppsummert
- Beste pussesnor til rifle
- Meget brukervennlig
- Høy kvalitet
Hvordan vedlikeholde våpenet?
Først og fremst trenger du en pussesnor. Dessuten kan du komme langt med en bronsebørste til kaliberet ditt. Så må du ha enten en universal rense- og rustbeskyttende olje, gjerne kalt CLP (Clean Lubricate Protect), som både renser, smører og beskytter mot korrosjon. Eller du kan du kjøpe to spesialprodukter: Et rensemiddel, ofte kalt solvent, og en rustbeskyttende olje. Videre trenger du pusselapper eller -propper.
Har du treskjefte bør du også ha en skjefteolje. En liten børste, eventuelt en gammel tannbørste, til mekanismen er også bra, eventuelt en egen kammerbørste. Dette grunnutstyret kan naturligvis suppleres med en del spesialprodukter, og det er mye å velge mellom, men dette er strengt tatt nok for et godt våpenvedlikehold. Rifle og hagle pusses i prinsippet på samme måte, slik beskrevet nedenfor:
Spenn fast børsa:
Først bør du finne deg et egnet sted å gjøre jobben, og helst bør du ha et arbeidsbord med godt lys. God lufting er også en fordel. Å pusse ute med naturlig lys er også en mulighet. Kan du også spenne fast børsa i ei skrustikke eller arbeidsbenk, så vil det gjøre løpspussen enklere. Nest best er ulike løsninger som holder våpenet. Har du mulighet så er det beste faktisk å pusse når løpet er nyskutt og varmt, før kruttslammet brenner seg fast.
Løpet pusses fra kammeret til munningen. Det beste er en stiv pussestokk i hel lengde. Aluminiumstenger med mange ledd har en tendens til å skru seg fra hverandre under puss, er lite stive og ikke de beste å jobbe med. Fordelen er kanskje at de tar mindre plass under lagring og transport, men siden du har et våpenskap har du sikkert også plass til en pussestokk eller to i full lengde.
Puss først med en bronsebørste innsatt med en egnet renseolje, eventuelt kan du påføre renseolje med en pusselapp eller -propp. Puss fram og tilbake til børsten glir lett og minimum 3-5 drag. Bronsebørsten skader ikke løpet, så du kan trygt ta noen drag.
Deretter pusser du løpet tørt med pusselapper, helst minst fem stykker, til disse er rene. Så setter du løpet inn med olje på en pusselapp. Da er børsa klar til ny dyst, eller til å settes bort i våpenskapet.
Mantelbelegg
Har du skutt mye, kanskje rundt 300-500 skudd avhengig av ammunisjon, så må det sterkere «lut» til enn vanlig renseolje. Da er det gjerne også mantelbelegg i pipa. Da bør du bruke et spesialrensemiddel, ofte kalt «bore cleaner», «copper remover» eller lignende, og dette er ofte pasta eller skum. Disse skal gjerne virke noen minutter, men det er viktig at de brukes nøyaktig i henhold til bruksanvisningen, og ikke sitter i for lenge. Da skades løpet. Deretter pusser du rent med olje igjen.
Tørrpuss før bruk
Før du skal skyte neste gang bør du helst tørrpusse ved å dra gjennom løpet med en tørr pusselapp, da olje i løpet kan gi skuddbule.
Kammeret skal ikke oljes, men helst tørrpusses med en egen kammerbørste. Bruk gjerne også en egen kammerguide, som du pusser løpet gjennom. Denne beskytter da kammeret og mekanismen for oljesøl under løpspussen.
Sluttstykke og eventuell annen mekanisme demonteres og blåses rent med trykkluft og/eller børstes og tørkes rent. Særlig viktig er det å gjøre rein støtbunnen og innunder utdrageren. Her kan det komme inn messingspon fra hylsene, som igjen kan gi funksjoneringsfeil.
En gang i blant, gjerne årlig, bør sluttstykket demonteres og pusses. Deretter oljes det lett, og det gjelder særlig glideflater. Sluttstykkets støtbunn skal derimot ikke oljes. Unngå helst å olje avtrekkermekanismen. Dette gjelder særlig om du jakter steder med mye sand eller støv, eller i streng kulde.
Feltpuss under jakt
Jakter du over flere dager og fuktige forhold bør du ha med litt feltpusseutstyr. Litt universalolje og pusselapper, eventuelt servietter innsatt med olje, og ei pussesnor. Boresnake, som er en patentert «alt-i-en» pussesnor med bronsebørste, er veldig praktisk og vår favoritt her – både til rifle og hagle.
Et par tips
Er geværet fuktig etter bruk så er det viktig at det ikke oppbevares i futteral eller koffert, hvor det ellers raskt blir rust. Tørk og puss våpenet så snart som mulig og sett det inn med et tynt oljelag. I våpenskapet kan du gjerne ha en liten plastboks med luftavfukter.