fbpx

Morter test: De 6 beste på markedet (2023)

Morter er verdens eldste og mest tradisjonelle redskap, og er perfekt om du skal pulverisere og blande sammen ingredienser. I dag er det hovedsakelig brukt som et kjøkkenredskap, men morter har også også vært et uvurderlig redskap til tilberedning av enkelte medisiner.

I denne morter testen har vi vurdert og sammenlignet seks av markedets mest solgte modeller. Vårt formål er å gjøre det enklere for deg å finne den morten som best passer deg og ditt budsjett. Vi har ikke selv testet modellene, men vurderingen er basert på spesifikasjoner, design og omtaler.

Etter nøye gjennomgang kom vi frem til at Ernst Morter Svart Granitt Medium er best i test. Testvinneren er en klassisk morter og skiller seg ut med sitt enestående design. Dette gjør at den garantert vil gli rett inn med ditt kjøkkeninteriør.

Skal du blande store mengder ville vi imidlertid gått for Ernst Morter Svart Granitt Stor – ingen har bedre kapasitet enn denne.

Morter test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Ernst Morter Svart Granitt Medium
Denne morten garanterer et ypperlig resultat hver eneste gang, samtidig som den er behagelig å bruke. I tillegg kommer den til en meget gunstig pris. Nettopp på grunn av denne helheten, er dette testvinneren.
SJEKK PRISEN →
Zwilling Morter
Zwilling er en morte av aller ypperste hylle, i tillegg til at den har meget god kapasitet. Denne er perfekt om du skal blande store mengder.
SJEKK PRISEN →
Morsø Morter
Denne flotte og klassiske morten kommer garantert til å gli rett inn på ditt kjøkken. Her får du både god kapasitet og kvalitet.
SJEKK PRISEN →
Dorre Birkedal Mortel granitt
Handler du på budsjett er det ingen som er bedre enn denne. Her får du morten til markedets beste pris.
SJEKK PRISEN →
Design House Stockholm Tondo Morter
Skal du ha en morte utenom det vanlige, er dette modellen å gå for. Denne eksklusive designermorten er ypperlig om du elsker å ha det luksuriøst hjemme.
SJEKK PRISEN →
Ernst Morter Svart Granitt Stor
Her får du morten med størst kapasitet. Bor du med flere som elsker hjemmelaget krydder, er dette utvilsomt morten å gå for. 
SJEKK PRISEN →

Den beste butikken for denne typen produkter

1. Ernst Morter Svart Granitt Medium—Testvinner

Morter test: Best i test 2021

SJEKK PRISEN →

Uavhengig av om det er tørre blader du skal knuse til krydder eller om det er kremete pesto-blandinger du skal kokkelere, vil denne morten garantert gjøre susen. Med sin unike kombinasjon av en litt grov tekstur på innsiden og knallharde pistill, vil du i tillegg klare å frigjøre maksimal smak og aroma fra alle slags matvarer.

Perfekt til mellomstore mengder

Skal du lage nokså store mengder – la oss si til 2-3 personer – er denne helt perfekt, uansett om det er snakk om krydderblandinger eller egenprodusert currypasta. Med sin høyde på 6,5 centimeter og diameter på 11,5 centimeter, er denne beregnet for mellomstore mengder.

I tillegg gjør høyden at alle ingrediensene vil kunne ligge i bollen mens du knuser dem. Her det null risiko for at noe skal skli ut, samt at du vil ha full kontakt med alle ingrediensene til enhver tid. Kvaliteten er også fullstendig overlegen, ettersom den er laget av granitt – her får du en morter som tåler nesten alt!

Dessuten har den et aldeles nydelig design og vil utvilsomt gli rett inn på ditt kjøkken – uavhengig av om du har et klassisk eller moderne hjem. Til slutt er det også verdt å nevne at den er meget populær blant forbrukere og det er nesten kun positive omtaler å finne.

Vakker modell

Utsiden av morten er svart med et ørlite hint av grå «flekker» imellom, mens selve innsiden er mer gråaktig. Dette gir den et stilrent og særs klassisk utseende. I tillegg er morten både enkel og behagelig å bruke, og det er verken vondt eller slitsomt å knuse nøtter eller andre krydderblandinger.

Også prisen på morten er bra, ettersom den er laget av granitt – som er et toppkvalitetsmateriale. For oss var det liten tvil om at dette er den beste morten på markedet.

Egenskaper

 • Perfekt til mellomstore mengder
 • Høyde: 6,5 cm
 • Diameter: 11,5 cm
 • Farge: Svart

LES MER


2. Zwilling Morter—Premium

SJEKK PRISEN →

Er du typen som ikke nøyer seg med annet enn det aller beste markedet har å by på, er det denne premiumsmodellen du burde gå for. Ingen morter er i nærheten når det kommer til kvalitet, design og størrelse. Du må imidlertid regne med en noe høyere pris dersom du velger denne.

Kvalitet fra ypperste hylle

Her får du en kvalitet ingen andre morter er i nærheten av. Zwilling morter er laget av granitt og matt børstet rustfritt stål. Dette gir ikke bare enestående holdbarhet, men også et ekstraordinært utseende.

Morter sies å være det eldste redskapet som finnes, og dagens arkeologer finner velbevarte morter fra helt tilbake til 1100-tallet. Vi sier ikke at denne er noe som kommer til å holde i 1000 år, men vi tviler heller ikke på at det lang unna.

Videre har den en meget smart og praktisk utforming. Zwilling rommer ekstremt mye, men er likevel ikke noe som opptar for mye benkeplass på kjøkkenet. Den er 10 centimeter høy og har en bredde på 15 centimeter. Dette gjør at du kan knuse enorme mengder med krydder og annet tilbehør.

Fortryllende design

At denne kommer til å bli en vakker detalj på kjøkkenbenken er det ingen tvil om. Her får du en av de aller flotteste mortene markedet har å by på, og vi lot oss virkelig begeistre av denne. Vi er også mektig imponert over hvor mye den rommer og hvor slitebestandig den er.

Det eneste å være oppmerksom på er at dette er en ganske dyr toppmodell. Til sammenligning koster den dobbelt så mye som testvinneren, og det er akkurat derfor denne ikke ikke gikk til topps i vår test. Sett bort i fra dette, er Zwilling en modell vi helt klart anbefaler.

Egenskaper:

 • Morter av aller høyeste kvalitet
 • Høyde: 10 cm
 • Bredde: 15 cm
 • Farge: svart

LES MER


3. Morsø Morter—Klassisk

SJEKK PRISEN →

Denne klassiske, men samtidig stilrene morten, knuser alt fra pepper til hvitløk og er det ultimate redskap for deg som elsker hjemmelaget krydder. Den er laget av støpejern og tre, og er dermed en noe uortodoks morte sammenlignet med granitt-modellene.

Bra kapasitet

Kapasiteten på morten fra Morsø er rett og slett upåklagelig. Her kan du knuse store mengder med ingredienser, ettersom den har en diameter på 12 centimeter og en høyde på 6,5 centimeter. Du trenger heller ikke å bekymre deg for at den skal bli for ruvende, ettersom den har en genial utforming og et «mildt» utseende som glir rett inn med all slags kjøkkeninteriør.

Dessuten er modellen svært enkel å rengjøre, noe som alltid er en fordel. Alt du trenger å gjøre er å skylle den med varmt vann og tørke av – og den er god som ny. Oppvaskmaskin anbefales ikke, ettersom pistillen er laget av tre.

Kvaliteten er også god, og ellers er det lite å utsette ved denne. Her får du en topp morter av meget god kvalitet.

Kostbar toppmodell

Er det en ting å påpeke med denne, er det dens noe høy pris. Dette er en premiumsmodell som er en av de aller dyreste mortene på dagens marked. Sett bort i fra prisen er det lite negativt å finne – her får du en aldeles fabelaktig modell som er både enkel og behagelig å bruke.

Egenskaper

 • Materiale av støpejern og tre
 • Høyde: 6,5 cm
 • Diameter: 12 cm
 • Farge: svart og eik

LES MER


4. Dorre Birkedal Mortel granitt—Beste på budsjett

SJEKK PRISEN →

Om du kun en sjelden gang kommer til å male eget krydder eller bare ønsker noe rimelig og enkelt, er det denne morten du burde gå for. Her får du en praktisk morte, og det til markedets beste pris. Selv til å være en morte i en betydelig lavere prisklasse enn toppmodellen, er denne likevel av høy kvalitet.

Praktisk

Med denne er du garantert å kunne male all slags krydder til et perfekt resultat hver eneste gang. Dette er fordi den har en praktisk og unik form, med en svingete innside som gjør den meget enkel og effektiv å bruke.

I tillegg er den laget av granitt og har en personlig utstråling som gjør at den vil gi et uimotståelig preg på ditt kjøkken. Det som imidlertid gjør denne unik, er at den ser meget «gammeldags» ut – nesten som noe arkeologer kunne ha gravd frem.

Dens størrelse gjør også at den kan kategoriseres som praktisk. Den har en høyde på 9 centimeter og en diameter på 13 centimeter. Dette gjør at du får plass til mye, samtidig som alt vi ligge i ro i morten.

God kvalitet til tross sin lave pris

Det er mye som imponerer ved morten fra Dorre, og da ikke bare dens ekstremt lave pris. Granitten den er laget av er av høyeste kvalitet. Denne kommer du til å få god nytte av i mange år fremover, og det skal mye til før den blir ødelagt.

Vi tror denne vil passe godt til enhver – særlig du som ønsker en prisgunstig morte.

Egenskaper

 • Materiale av granitt
 • Høyde: 9 cm
 • Diameter: 13 cm
 • Morte til markedets beste pris

LES MER


5. Design House Stockholm Tondo Morter—Eksklusivt design

SJEKK PRISEN →

Er du på utkikk etter noe som stikker seg ut, er det helt klart denne du burde gå for. Tondo Morter er en aldeles luksuriøs modell som er utviklet for å gi det lille ekstra. Her får du ikke bare en «kjedelig» morte, men en som garantert kommer til å skape en unik stemning på kjøkkenet.

Effektiv

Designer Jessika Källeskog ønsker med denne å skape noe ekstraordinært, både som innredningsdetalj og som krydderblander. For det første har den et annerledes design der pistillen er hul i midten, istedenfor å være en stav som ved de ordinære morter.

I tillegg er den laget av marmor, og dette er det særs få modeller som er. Marmoren gir den en flott lys farge som gjør at den oser av renhet. Maleresultatet er det heller ingenting å utsette på, ettersom den effektivt knuser alle typer ingredienser, og du kan selv justere hvor grovt du vil ha resultatet.

Selve målene på morten er 21 x 5,6 x 3,8 cm, noe som gjør den noe upraktisk om du vil male mye krydder om gangen. Her risikerer du at ingrediensene «sklir» ut mens du knuser.

Luksuriøs toppmodell

Det som er viktig å vite med denne morten er at den er en designermodell, noe som betyr at den er utviklet for å være estetisk. Dette er altså en luksuriøs toppmodell, og det gjør at den koster betydelig mer enn andre modeller. I tillegg har den ikke like praktisk utforming som andre, ettersom den har større fokus på designet.

Det er imidlertid en svært fortryllende morter, og dersom design betyr mest for deg, er det helt klart denne du burde gå for.

Egenskaper

 • Svindyr toppmodell
 • Mål: 21 x 5,6 x 3,8 cm
 • Luksuriøst og eksklusivt design

LES MER


6. Ernst Morter Svart Granitt Stor—Bra på store mengder

SJEKK PRISEN →

Denne modellen er helt lik testvinneren, men har en større kapasitet. Det gjør den perfekt om du skal lage krydder i store mengder eller om du elsker hjemmelaget dressing. I tillegg har den et vakkert design som gjør den ypperlig som ekstra innredning på kjøkkenet.

Ypperlig kvalitet

Siden den er laget av granitt får du en morte som kommer til å holde i mange år, samtidig som den er meget flott å se på. Med sin mørke utvendige farge og grå innside får du fortryllende nyanser som vil gli rett inn på ditt kjøkken.

Dessuten er den aldeles ypperlig å bruke, ettersom den verken er vond eller ubehagelig. Her vil du effektivt kunne knuse alle typer ingredienser, og det uten å bli sliten i håndflaten eller armen. Prisen er det heller ingenting å utsette på.

Det som derimot gjør at vi liker denne så godt, er dens enorme størrelse. Den har en høyde på 7,5 cm og en diameter på 14 cm, noe som gjør at du kan knuse mange nøtter eller frø. Dersom du skal lage krydder til hele storfamilien er det helt klart denne som passer best.

Bra pris

I forhold til mortens kapasitet og pris er det liten tvil om at du får mye for pengene med denne. Den er langt ifra å være den dyreste toppmodellen, samtidig som den er en av de med størst kapasitet.

Vi tror derfor denne er aldeles optimal for deg som bor med flere som digger hjemmelaget krydder.

Egenskaper

 • Materiale av granitt
 • Høyde: 7,5 cm
 • Diameter: 14 cm
 • Flott utseende

LES MER


Hva er en morte?

En morte er et redskap som brukes til å pulverisere og blande sammen ingredienser. Den består av en liten beholder og en slags «knuser» kalt en pistill. Disse brukes til å knuse blader, nøtter, pepper og andre ingredienser for å lage krydder og diverse blandinger.

Hvorfor kjøpe morte?

Ved å knuse fibrene av urter, i motsetning til å hugge gjennom dem, frigjør du hele spekteret av essensielle oljer, smaker og aromaer de inneholder – det er dette som gir chili- og karripasta den særegne bredden og dybden av smak som du ikke får hvis du blander ingrediensene med en matprosessor.

Dette er spesielt merkbart når du arbeider med sterkt fibrøse krydder, aromater og røtter, som sitrongress, galangal, hvitløk, ingefær, kaffir og limeskall.

Selv om de er tørre i utseende, er de fylt med væsker og reduseres til en fuktig pasta når de bankes.For å få de fulle smakene og duftene av knuste urter og krydder, er et mørtel og støter-sett viktig.

Hva skal du se etter når du kjøper morte?

Ideelt sett vil du ha en mørtel og pistil laget av et materiale med betydelig heft til og en hard overflate. Altfor grove eller porøse overflater bør unngås, ettersom de er vanskelige å rengjøre, mens de som er for glatte vil føre til at ingrediensene spruter ut.

Før du kjøper må du vite hva du vil få ut av settet ditt. Hvis du planlegger å lage pastaer og tapenader for en middag for åtte, bør du se etter et sett som har større kapasitet og dypere brønn for å gi ingrediensene tilstrekkelig med plass til å blande seg sammen.

Men hvis du planlegger å bruke den med det ene formål å knuse medisiner en gang om dagen, kan en mindre modell være tilstrekkelig.

Velg et sett basert på kjøkkenbehov og personlige preferanser – dette er uten tvil det aller beste.

En dypt avrundet brønn vil imidlertid hindre at ingrediensene spruter og hopper ut. Du vil også ha en bolle som har nok styrke og bunnvekt til å forbli relativt stillestående når du påfører den trykk, og som har kapasiteten til det du ønsker.

Se etter et sett som har en liten rullestein eller matt overflate for å skape nok friksjon til å gripe materialene dine når du knuser, men som fortsatt er lett å rengjøre – ofte vil denne litt grovere overflaten ligge i mørtelbrønnen og den nederste halvdelen av støten.

Når du leter etter en pistel, bør du se etter en bred, forsiktig buet base som er bredere enn spissen, og en som er bred nok i omkrets for komfortabel håndtering. Den bredere basen er nødvendig for å beholde ingrediensene i bollen.

Materialer

 • Stein: De fleste steinmodellene er veldig effektive – spesielt de som er laget av granitt eller marmor. De er tunge og kan ha en matt rullesteinoverflate, og de tåler tyngre banking.
 • Tre: Tre er et veldig greit materiale for denne typen redskaper, men det er ofte for lett til å være effektivt for de tunge oppgavene som venter på kjøkkenet.
 • Leire og porselen: Andre vanlige materialer har også sine mangler. Leire er ganske porøst og noe skjørt for å slå med. Den bør vaskes med samme metode som for et steinsett.

Tips til bruk av morte

 1. Les hele oppskriften for instruksjoner. Mange oppskrifter vil kreve pasta eller pulver, og den beste tiden å tilberede er før de trengs. Bland i henhold til instruksjonene for oppskriften.
 2. Samle ingrediensene. Mål og tilsett mørtelen alle ingrediensene du trenger. Ikke fyll mørtelen mer enn omtrent ⅓ full med råvarer. Ellers vil det være vanskelig å sørge for en jevn maling – du kan alltids legge til flere ingredienser når de brytes ned, eller arbeide i partier.
 3. Bruk støten for å oppnå ønsket konsistens. Hold mørtelen stødig rundt basen med den ene hånden og, med støten i den andre, vri ingrediensene mot og rundt bunnen og sidene av mørtelet. Mal jevnt, knus alle ingrediensene og bruk pistelen til å blande og mose til alt har blitt redusert til samme konsistens. Fortsett til ingrediensene har nådd ønsket tekstur: fin, middels eller grov.
 4. Mål og lagre. Mål opp det du trenger for oppskriften og oppbevar resten i en krydderkrukke med tettsittende lokk. Husk å merke og datere blandingen. Den skal oppbevares i et kjølig, tørt skap eller i kjøleskapet etter behov.