fbpx

Lyddemper test: 4 allsidige alternativer til jakta

For de aller fleste som jakter i Norge har lyddemper blitt en vanlig tillegg på utstyret. For å fjerne høye smell og redusere rekylen på riflen er det mange jegere som i dag fast benytter seg av en lyddemper. Resultatet av en lyddemper kan i mange tilfeller gjøre en jeger til bedre skytter, men det er også hensiktsmessig dersom man ferdes i terreng der høye smell kan skremme bort vilt.

For å finne frem til de fire beste alternativene har vi tatt utgangspunkt i tidligere best i test artikler, hentet inn dokumentasjon fra forhandlere og produsenter, samt sett på tilgjengelige tilbakemeldinger fra verifiserte kjøpere. Med dette som utgangspunkt har vi klart å redusere listen til det som er de fire beste alternativene til allsidig bruk.

Vår testvinner kommer fra den norske spesialisten A-tec og er lyddemperen Wave Cal. 22LR. Den ekstremt lette lyddemperen har høy effektivitet og fungerer til både .22LR og luftgevær. Med en vekt på bare 98 gram er den tilnærmet ubemerket montert på våpen. A-tec Wave demper en 22LR pistol med hele 35 dbA som med tanke på størrelse er svært effektivt.

Lyddemper test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
A-tec Wave Cal. 22LR
A-tec Wave er en lyddemper med ekstrem lav vekt og høy effektivitet, spesielt tilpasset .22LR våpen og luftgevær. Med sitt kompakte design har den en egenvekt på bare 98 gram og stikker kun 150 mm ut fra våpenet. Effekten på en 22LR pistol er effektiv demping med hele 35 dbA, som med tanke på det kompakte designet er svært effektivt.
SJEKK PRISEN →
Schultz & Larsen Hardcore 22 LR
Schultz & Larsen sin minidemper er designet spesielt for klassiske .22LR sedan rifler. Med et ultralett og super funksjonelt design er dette en lyddemper som yter godt på både repeterbarhet og halvautomatiske salongrifler. Høyt fokus på balanse har gjort at lyddemperen har kort oppbygging som bevarer balansen i riflen på en behagelig måte.
SJEKK PRISEN →
Hausken JD 151mm 30
Hausken JAKT er en videreutvikling av den orginale HAUSKEN lyddemperen. Selv om ideen bak er den samme, har teknologi og design gjort store fremskritt. Resultatet er en effektiv lyddemper med redusert vekt og økt effektivitet. Det robuste materialet er godt egnet for jakt samtidig som det krever lite vedlikehold.
SJEKK PRISEN →
A-tec Hertz H2 Cal. 6,5
Hertz H2 var en av to nyheter A-tec introduserte verden for i 2019. Den erstattet den tidligere Hertz-serien og er en modulbasert lyddemper av høy kvalitet. Med forbedret teknologi, et sterkere design og høy effektivitet selv med kald pipe. Det modulære designet gjør den også svært tilpasningsdyktig slik at du kan tilpasse lengden til det aktuelle våpen. På denne måten kan du opprettholde optimal balanse uansett rifle.
SJEKK PRISEN →

Den beste butikken for denne typen produkter

1. A-tec Wave Cal. 22LRBest i test

A-tec Wave Cal. 22LR

SJEKK PRISEN →

Norske A-tec er kjent for avanserte lyddempere med høy funksjonalitet. Deres A-tec Wave er derfor en ekstremt lett lyddemper med høy ytelse og kvalitet. Lyddemperen er produsert for Rimfire rifle eller luftvåpen av 22LR kaliber. Effektiviteten har blitt testet på en 22LR pistol der støy ble redusert med hele 35 dbA. Dette støtter oppunder at A-Tec Wave er en meget effektiv demper selv på små kaliber. Det kompakte designet har også gjort at mange foretrekker nettopp denne lyddemperen på luftvåpen.

Wave kommer med en totallengde på 135 mm og en diameter på bare 31,5 mm. Dette er et kompakt design som resulterer i en vekt på bare 98 gram. Dette gjør at lyddemperen knapt er merkbar på våpenet og ikke forstyrrer balansen til riflen. A-Tec sine serier har gjennomgått en rekke tester og resultatene blir nøye analysert. Resultatet er at A-Tec sine produkter ofte havner som bestselgere i en rekke kategorier.

Er du på jakt etter en lyddemper som er både kompakt og robust er A-Tec Wave et utmerket alternativ. Designet for våpen av 22LR kaliber og luftvåpen er dette en allsidig enkel lyddemper som gir effektiv støyreduksjon. Demping på pistol utgjør 35 dbA, mens rifle oppnår en effekt på 27 dbA. Begge deler gir kraftig reduksjon både i rekyl og støy.

Oppsummert

 • Meget lett
 • Effektiv på både pistol og rifle
 • Passer til luftvåpen

LES MER


2. Schultz & Larsen Hardcore 22 LRUltralett

Schultz & Larsen Hardcore 22 LR

SJEKK PRISEN →

Denne lyddemperen fra Schultz & Larsen er spesielt utviklet for .22 LR kaliber og er en klassisk demper for rifle. Med høyt fokus på vekt og funksjonalitet er resultatet en ultralett og svært funksjonell lyddemper av høy kvalitet. Utviklet for jakt der en lett og kort lyddemper er nødvendig for balanse og mobilitet. Dermed har Schultz & Larsen utviklet en av de korteste lyddemperne for både repeterbare og halvautomatiske salongrifler tilgjengelig i dag.

Som de fleste andre lyddempere fra Schultz & Larsen er 22 LR produsert i et forsterket aluminium materiale. Gassmengden ved skudd av 22 LR er relativt små og lyddemperen er produsert uten integrert trykkammer. Dette har vært med på å redusere lengden og vekten på lyddemperen ytterligere. Den modulbaserte konstruksjonen gjør det mulig å legge til fem ekstra moduler på demperen.

Denne frontmonterte lyddemperen fra danske Schultz & Larsen er spesielt utviklet for .22 LR og er blant de korteste designene tilgjengelig. Ettersom den er spesielt utviklet for et såpass lite kaliber har de fjernet det integrerte trykkammeret og dermed spart både lengde og vekt. Resultatet er en ultralett lyddemper som yter godt og ikke forstyrrer den naturlige balansen til riflen under jakt, eller baneskyting.

Oppsummert

 • Ultralett
 • Utviklet for .22LR
 • Ekstremt kort

LES MER


3. Hausken JD 151mm 30Utviklet for jakt

Hausken JD 151mm

SJEKK PRISEN →

Med utgangspunkt i den originale Hausken lyddemperen har JAKT-serien utviklet både teknologien og designet videre. Selv om ide og hensikt er den samme, har lyddemperen blitt løftet til det neste nivået. Hausken JD har blant annet lavere vekt og høyere effektivitet enn sine forgjengere kunne tilby. Dette til tross for at den bare bygger ut 67mm på løpet og er dermed nesten ikke merkbar når våpenet er i bruk.

Hausken JAKT gir en effektiv demping på mellom 20-25 dB og har en vekt på bare 230 gram. Vi har tidligere nevnt at den relativt korte lyddemperen er svært kompakt og bygger bare ut med 67mm. Dermed opprettholdes full balanse og mobilitet i våpen når lyddemperen er montert. Delt i innerdel og ytterrør er den produsert i hardeloksert materiale som har samme sliteevne som stål. Det ytre røret er i tillegg utstyrt med et forsterker belte som sikrer effektivitet og holdbarhet til tross for høy temperatur under bruk.

Skulle du ønske deg en lyddemper spesielt utviklet for jakt er Hausken sin JAKT-serie et utmerket alternativ. Her får du en todelt lyddemper med høy effekt uten at den bygger ut mye på løpet. Derfor opprettholder den balansen i skytebanen og blir en naturlig forlengelse av våpenet ditt. Med en effekt på 20-25 dB gir den god demping til tross for sitt kompakte design og fungerer derfor utmerket som allsidig lyddemper til både jakt og trening.

Oppsummert

 • Lav vekt
 • 50mm diameter
 • Effekt på 20-25 dB

LES MER


4. A-tec Hertz H2 Cal. 6,5Premium alternativ

A-tec Hertz H2 Cal. 6,5

SJEKK PRISEN →

A-Tec sin Hertz H2 var en av to nyheter introdusert på markedet i 2019. Den nye modulbaserte lyddemperen fra norske A-Tec erstattet tidligere serier og kom med en rekke oppgraderinger. A-Tec kunne blant annet peke på forbedret teknologi, sterkere design og ønsket effekt selv ved kald pipe. Det modulære designet gir jegeren mulighet til å justere lengden på lyddemperen ved å ta av en eller to moduler fra designet. Resultatet er en langt mer kompakt lyddemper med lettere vekt for 6,5 kaliber rifle.

Med en effekt på hele 33 dB er dette en effektiv lyddemper for de fleste typer jakt. Demperen bygger noe ut og forlenger løpet med ca 150 mm. Den er også noe tyngre enn flere av de andre demperne vi har sett på i denne testen med en vekt på 410 gram. Fordelen er at den kommer i en rekke størrelser og kan tilpasses rifler med følgende kaliber; .224, .264, .30, .338 og .375.

Lyddempere fra A-tec har lenge vært en favoritt blant norske jegere takket være sin tilpasningsdyktighet og høye kvalitet. Med Hertz H2 fornyet de en av sine mest populære serier med ny teknologi og forbedret design. Det modulære systemet lar deg enkelt å tilpasse til den aktuelle riflen, samt kontrollere lengde og vekt på en praktisk måte.

Oppsummert

 • Modulbasert
 • Passer en rekke kaliber
 • Effektiv demping

LES MER


Spørsmål og svar

Hvordan fungerer en lyddemper?

En lyddemper fungerer som en forlengelse av løpet på våpenet og reduserer munningsflamme og smell fra våpenet. Den reduserte mengden gass reduserer rekylen på våpenet og gir bedre kontroll, spesielt på våpen med større kaliber.

Er det viktig å ha lyddemper på .22LR?

Til tross for det lille kaliberet vil en lyddemper ha samme effekt på .22LR som lyddempere har på større kaliber. Det kan derfor gi bedre kontroll på våpenet og lavere rekyl.

Fungerer den på luftvåpen?

Ja, de fleste .22LR lyddempere kan effektivt benyttes på luftvåpen.

Hvorfor trenger ikke .22LR trykkammer?

Ettersom det er et relativt lite kaliber er mengden gass ved avfyring svært begrenset. Derfor kan man kutte ned lengden på en lyddemper til .22 LR ved å fjerne det integrerte trykkammeret som de fleste større lyddempere kommer med.