luftgevær

Luftgevær test: Her er de 9 beste på markedet (2021)

Å skyte med luftgevær er en ypperlig måte å øve opp finmotorikken på. Samtidig krever det fokus, og kan være en ypperlig måte å få tankene vekk fra dagens stress og støy. Det er også en ypperlig unnskyldning for å komme seg ut i frisk luft. Stoeger RX20 S3 Suppressor kom ut som den klare vinneren i testen vår. Les videre for å finne ut hvorfor.

Luftgevær er regulert under Våpenforskriften § 23 og under § 29 i våpenloven. De kan brukes av personer over 18 eller personer over 16 som er kvalifisert i henhold til våpenforskriftens § 10. Luftgeværet kan brukes på egen eiendom eller andre steder der du har fått lov til å bruke det.

VÅRE favoritter

 • Automatisk sikring
 • Baksiktet er justerbart for høyde og vind
 • Billigere i drift med brekkmekanisme
SJEKK PRISEN →
 • Design som ligner på en jaktrifle
 • Baksiktet er justerbart for høyde og vind
 • Automatisk sikring
SJEKK PRISEN →
 • Baksiktet er justerbart for høyde og vind
 • Automatisk sikring
 • Relativt lett å håndtere
SJEKK PRISEN →

Luftgevær test: Her er årets vinnere

BILDEPRODUKT
Stoeger RX20 S3 Supressor m/Stoeger 4x32
Et brukervennlig enkeltskudds-luftgevær som kan oppnå utgangshastigheter på opptil 360 m/s. Brekkmekanismen gjør det billig i drift og lekende lett å bruke, og den automatiske sikringen sikrer våpenet før hvert skudd
SJEKK PRISEN →
Norica Hawk GRS Elegance Luftgevær 4,5mm
Den 4,5 millimeters Norica Hawk GRS er et enkeltskudds-luftgevær som oppnår utgangshastigheter på rundt 395 m/s. Luftgeværet lades gjennom en brekkmekanisme, slik at man ikke trenger gass.
SJEKK PRISEN →
Norica Titan Junior Luftgevær Pakke
Et brukervennlig luftgevær som er perfekt for nybegynnere som nettopp har startet som skyttere. Dette korte våpenet er lett å ha med seg og praktisk å håndtere.
SJEKK PRISEN →
Gamo Deltamax Force m/ 4x32 sikte
Gamo er et av de best kjente merkenavnene på markedet når det gjelder luftgevær. Gamo Deltamax har lenge vært en av Gamo sine bestselgere i markedet for juniorskyttere.
SJEKK PRISEN →
Stoeger RX5 Synth m/Stoeger 4x32
Et enkeltskudds luftgevær med en ergonomisk brekkmekanisme som gjør det lett å spenne opp og billig å bruke. Geværet kommer med automatisk sikring og oppnår utgangshastigheter på opptil 245 meter per sekund. Det inkluderer justerbart sikte og to-stegs avtrekker.
SJEKK PRISEN →
Gamo Coyote PCP 4,5mm (.177 )
Et kraftig flerskudds-luftgevær med utgangshastighet på opptil 410 meter per sekund og 10 skudds magasin. Lufttank med kapasitet på 20 skudd. Fullt justerbar avtrekker med manuell sikring. Kommer med lyddemper og Shock Wave Absorber.
SJEKK PRISEN →

 

1. Stoeger RX20 S3 Suppressor m/Stoeger 4×32 – Best i test

SJEKK PRISEN →

En klar testvinner
Det luftgeværet som scoret best i testen vår generelt var Stoeger RX20 S3 Suppressor. Dette produktet kommer som en komplett luftgeværpakke og inkluderer også Stoeger 4×32 kikkertsikte. Dette anvendelige og brukervennlige luftgeværet er det beste produktet i testen vår for å trene opp eller vedlikeholde treffsikkerheten din.

Kaliber og utgangshastighet

Stoeger RX20 leveres med kaliber på 4,5 mm /.177 – 5,5 mm /.22. Det kan brukes med pellets av både metall-legeringer og bly. Med pellets laget av legering oppnår du utgangshastigheter på rundt 360 meter per sekund. Pellets av bly gir en noe lavere utgangshastighet på 305 meter per sekund, men til gjengjeld får mer gjennomslagskraft.

Billigere drift med pumpemekanisme

I dag finner man en rekke gassdrevne luftvåpen på markedet. Disse har sine fordeler, men en stor ulempe med disse er at man da blir avhengig av å kjøpe drivgass til våpenet. Dette gjør luftgeværet dyrere i drift. Med Stoeger RX20 trenger du ikke bekymre deg for dyr drivgass, ettersom luftgeværet kommer med en innebygget praktisk pumpemekanisme.

Automatisk sikring

Sikkerhet er alltid viktig når man snakker om våpen. Dette gjelder også luftvåpen. Husk at du som våpenets eier står som ansvarlig for våpenets bruk. Stoeger RX20 kommer med automatisk sikring slik at brukeren ikke risikerer å glemme å sikre våpenet. Sikringen er praktisk tilrettelagt for både venstrehendte og høyrehendte.

Sikte og nøyaktighet

Stoeger er kjent for sine presisjonsvåpen, og RX20 modellen skuffer ikke. Dette luftgeværet kommer med utskiftbart frontsikte (S3 Suppressor og sport) med rød og oransje fiberoptikk. Baksiktet er også justerbart for høyde og vind. I tillegg kommer luftvåpenet med det inkluderte Stoeger 4×32 kikkertsiktet som kan monteres.

Multigrip System

Presisjonsskyting krever at man har en komfortabel skytestilling. Her har alle sine egne preferanser. Alle har sin individuelle stil, og det er derfor Stoeger har utstyrt RX20-modellen med sitt multigrip system (MGS). Dette er et system som lar skytteren tilpasse grepet på våpenet til den stilen som passer best for hans eller hennes komfort.

S3 Suppressor

Luftgevær kan være støyende. Stoeger RX20 kommer derfor med stoeger sin patenterte S3 Suppressor. Dette er et system Stoeger har utviklet med et kompresjonskammer som bidrar til å redusere støynivået på luftgeværet betraktelig.

Utseende og stil

Det stilige designet til Stoeger RX20 gjør at den ligner på en konvensjonell jaktrifle. Våpenet finnes i versjoner med både svart syntetisk materiale og hardtre, men MGS-grepet er kun tilgjengelig i versjonene med syntetisk materiale.

Lengde og vekt

Med en lengde på bare litt over 1,1 meter og en vekt på bare 3 kg er dette et luftgevær som er lett håndterlig for de fleste.

Fordeler

 • Innebygget kompresjonskammer som bidrar til å redusere støynivået på luftgeværet
 • Design som ligner på en jaktrifle
 • Multigrip system som lar skytteren tilpasse grepet på våpenet
 • Baksiktet er justerbart for høyde og vind
 • Automatisk sikring
 • Billigere i drift med brekkmekanisme

Ulemper

 • Bruker enkeltskudd som må pumpes opp for hvert skudd

LES MER


2. Norica Hawk GRS Elegance Luftgevær 4,5mm – Premium

SJEKK PRISEN →

Utgangshastighet på 395 m/s

For de som er ute etter et premium luftgevær er Norica Hawk GRS blant det beste du kan finne på markedet. Dette 4,5 mm kalibers luftgeværet er et enkeltskuddsgevær som kommer med en praktisk innebygget brekkmekanisme. Luftgeværet oppnår med letthet utgangshastigheter på rundt 395 meter per sekund.

Lengde og vekt

Det 117 centimeter lange og 3,2 kg tunge Norica Hawk GRS er relativt lettvint å ha med seg ut på tur, samtidig som det er akkurat tungt nok til at det ligger stødig og godt når du bruker det til presisjonsskyting.

Gas Ram System

Norica Hawk GRS drives av en brekkmekanisme av typen Gas Ram System. Dette er et høykvalitets drivsystem som er kjent for sin soliditet og lange varighet. Fordelen med luftvåpen med brekkmekanisme er at man slipper å stresse med påfyll av drivgass, noe som kan være både slitsomt og dyrt i lengden.

Avansert rekylabsorberingssystem 

Med et kraftig luftvåpen av Norica Hawk GRS sitt kaliber kan man vanligvis forvente at våpenet sparker godt fra, men her blir de fleste veldig positivt overrasket. Det avanserte rekylabsorberingssystemet (RAS) som er innebygget i Norica Hawk GRS sørger nemlig for at rekyl og vibrasjoner reduseres med så mye som 40%.

Justerbart avtrekk for hårfin presisjon

De som driver med presisjonsskyting kjenner til hvor viktig avtrekksmekanismen kan være for skuddets presisjon. Norica Adjustable Trigger Systemet (NATS) gir Norica Hawk GRS fullt justerbart avtrekk slik at skytteren får fullstendig kontroll over skuddet.

Klassisk stokk i nøye utvalgt bøk

Det ligger lange tradisjoner bak bruk av tre i skytevåpen. Norica Hawk GRS kommer med en eksklusiv og klassisk stokk i nøye utvalgt og behandlet bøk. Pistolgrepet er utformet slik at det passer både høyrehendte og venstrehendte. Kolben er gummiert for å beskytte våpenet.

Brekkmekanisme i solid stål

Brekkmekanismen er en del av luftgeværet som utsettes for mye slitasje. En brekkmekanisme som ikke er solid vil fort slites ut, og våpenet vil bli ubrukelig. Norica Hawk GRS sin “SOLID Steel Breech PRO” brekkmekanisme er laget av solid stål. Den er både slitesterk nok til å vare i generasjoner, samtidig som den gjør oppspenningen av luftgeværet lekende lett.

Automatisk sikring og beskyttet sikte

Vådeskudd kan være veldig farlige også når det gjelder luftgevær. For å forhindre uhell er luftgeværet utstyrt med automatisk sikring som automatisk sikrer våpenet når det spennes opp. På dette luftgeværet er siktet også sikret med en stålbøyle slik at man slipper å få skyteøkten ødelagt av et skjevt sikte.

Fordeler

 • Innebygget kompresjonskammer som bidrar til å redusere støynivået på luftgeværet
 • Design som ligner på en jaktrifle
 • Multigrip system som lar skytteren tilpasse grepet på våpenet
 • Baksiktet er justerbart for høyde og vind
 • Automatisk sikring
 • Billigere i drift med brekkmekanisme
 • Utgangshastigheter på 395 m/s

Ulemper

 • Enkeltskudd som må pumpes opp for hvert skudd

LES MER


3. Norica Titan Junior Luftgevær Pakke – Begynnerpakke

SJEKK PRISEN →

Lengde og vekt

Med en vekt på bare 2,5 kg, er Norica Titan Junior relativt lett for å være et kvalitetsluftgevær. Den lette vekten gjør at geværet er veldig lettvint å ta med seg og å håndtere. Lengden på våpenet er også relativt kort, med en total lengde på bare litt over en meter.

Kaliber og utgangshastighet

Norica Titan Junior har et kaliber på 4,5 mm og kan oppnå en utgangshastighet på 190 meter per sekund med blykuler, og så mye som 230 meter per sekund dersom man bruker legerte Kuler. Dette er mindre enn mange av de mer avanserte luftgeværene, men mer enn nok for nybegynnere.

Komplett tilbehør

Som nybegynner er det greit å få alt man trenger i en pakke. På denne måten vet man at alt utstyret er dimensjonert og tilpasset slik at det passer sammen. Norica Titan Junior kommer med en komplett tilbehørspakke som inkluderer alt man trenger for å komme i gang.

Utstyrspakken fra Norica inkluderer Norica Kikkertsikte 4×20 med ringer, en Norica Kulefanger for skiver, samt en boks med 250 Norica Match Pellets 4,5mm.

Brekkmekanisme og fjærsystem

Norica Titan Junior er et enkeltskudds luftgevær som drives ved hjelp av en brekkmekanisme og et fjærsystem. Brekkmekanismen er av typen SOLID Steel Breech, og er laget i solid stål, mens fjærene er tyskproduserte German Steel Mainspring. Alt er produsert i høykvalitets stål med garantert høy ytelse og lang levetid.

Godt grep for både høyrehendte og venstrehendte

Et godt grep er viktig for skytestilling og presisjon. Den syntetiske stokken og pistolgrepet til Norica Titan Junior har rillete grepsflater som gir skytteren et ypperlig grep, enten man er høyrehendt eller venstrehendt. Kolbekappen er gummiert slik at våpenet ikke skades så lett.

Automatisk sikring

For nybegynnere som ikke har fått innarbeidet gode sikkerhetsvaner er sikring av våpenet ekstra viktig. Dette kan være mye å huske på i starten, og det kan være lett å glemme hvor farlig et luftvåpen faktisk er. Norica Titan Junior kommer derfor utstyrt med automatisk sikring som sørger for at våpenet allerede er automatisk sikret så snart du spenner det opp.

Fordeler

 • Multigrip system som lar skytteren tilpasse grepet på våpenet
 • Baksiktet er justerbart for høyde og vind
 • Automatisk sikring
 • Billigere i drift, med brekkmekanisme i solid stål
 • Relativt lett å håndtere
 • Kommer med en utstyrspakke som inneholder kikkertsikte, kulefanger og kuler

Ulemper

 • Enkeltskudd som må pumpes opp for hvert skudd
 • En noe lavere utgangshastighet på opp til 230 m/s

LES MER


4. Gamo Deltamax Force m/ 4×32 sikte – Billig og bra

SJEKK PRISEN →

Gamo Deltamax Force følger i fotsporene til Deltamax og tilbyr flere forbedringer over det svært populære originale designet.

Lett og håndterlig

En av hovedgrunnene til at Gamo Deltamax Force er så populær blant nybegynnere er at det er et veldig håndterlig våpen. Med en vekt på bare 2 kg og en lengde på bare 101 cm, er dette et luftgevær som både er superlett å holde og lettvint å ta med seg.

Kaliber og utgangshastighet

Gamo Deltamax Force bruker kuler av kaliber 4,5 mm og kan oppnå en utgangshastighet på 190 meter per sekund med legeringskuler, og rundt 160 meter per sekund med bly. Dette er litt mindre enn mange av de kraftigere modellene, men det er fortsatt alt man trenger som nybegynner, og alt i alt er dette en bra ytelse for et så lett og håndterlig våpen.

Lett syntetisk stokk

En av de nyeste forbedringene som introduseres i Deltamax Force er en nyutviklet syntetisk stokk. Denne syntetiske stokken bidrar til å gjøre luftgeværet mye lettere, slik at det passer bedre for nybegynnere.

Kikkertsikte og sikring

Gamo Deltamax Force kommer utstyrt med et Gamo 4×32 kikkertsikte for bedre nøyaktighet på avstand. I tillegg er de fiberoptiske siktene justerbare.

Manuell sikring

Til forskjell fra mange av de andre luftgeværene vi testet kommer Gamo Deltamax Force utstyrt med manuell sikring. Dette betyr at man er nødt til å sikre våpenet manuelt når det er oppspent. Fordelen med dette er at man ikke trenger å avsikre våpenet i en skuddserie, i tillegg til at man lærer gode vaner for sikkerhet. Risikoen er imidlertid at man kan glemme å sikre våpenet.

Fordeler

 • Multigrip system som lar skytteren tilpasse grepet på våpenet
 • Kommer med kikkertsikte og justerbart baksikte
 • Billigere i drift med brekkmekanisme i solid stål
 • Superlett å håndtere, med en vekt på bare 2 kg og en lengde på kun 101 cm

Ulemper

 • Bruker enkeltskudd som må pumpes opp for hvert skudd
 • En noe lavere utgangshastighet på opp til 190 m/s
 • Manuell sikring

LES MER


5. Stoeger RX5 Synth m/Stoeger 4×32 – Mest for pengene

SJEKK PRISEN →

Kraftig og lett å håndtere

For de som er ute etter en deal der de får mest mulig for pengene er Stoeger RX5 Synth i følge testen vår det beste valget. Her får du et håndterlig og relativt kraftig luftgevær som også kommer utstyrt med kikkertsikte, automatisk sikring og MGS Multi Grip System.

Kaliber og utgangshastighet

Med kaliber på 4,5 mm /.177 – 5,5 mm /.22 kan Stoeger RX5 Synth oppnå utgangshastigheter på opptil 245 meter per sekund med pellets laget av metallegeringer, eller 200 meter per sekund med pellets laget av bly – noe som også har større gjennomslagskraft.

Ergonomisk brekkmekanisme

Luftgeværet drives ved hjelp av en brekkmekanisme som man bruker til å pumpe opp trykk for hvert skudd. Brekkmekanismen i Stoeger RX5 Synth er ergonomisk og veldig lettvint å bruke. En stor fordel ved bruk av brekkmekanisme på gevær som bruker gass er at man slipper å fylle på gasspatroner, noe som også betyr at denne typen luftgevær er billigere i drift.

Automatisk sikring 

Med automatisk sikring ivaretas sikkerheten selv dersom man skulle glemme den. Denne typen sikring sikrer nemlig luftgeværet automatisk når man spenner opp luftgeværet. Sikringen er praktisk plassert bak på våpenet og lett tilgjengelig for både venstrehendte og høyrehendte.

Justerbart sikte og kikkertsikte

Det beskyttede siktet fremme på luftgeværet er tildekket for beskyttelse, og har rødt fiberoptisk innlegg. Baksiktet er fullt justerbart i forhold til både høyde og vind. I tillegg kommer luftgeværet utstyrt med et 4×32 kikkertsikte for større nøyaktighet på lengre avstander.

To-stegs avtrekker

Et kontrollert avtrekk er avgjørende for et kontrollert skudd. Stoeger RX5 Synth bruker en to-stegs avtrekker for å forsikre at skytteren har full kontroll over skuddet.

MGS Multi Grip System

Presisjonsskyting krever at man har en komfortabel skytestilling. Her har alle sine egne preferanser. Alle har sin individuelle stil, og det er derfor Stoeger har utstyrt RX5 modellen sin med multigrip systemet sitt (MGS). Dette lar skytteren tilpasse grepet på våpenet slik at det best passer for hans eller hennes komfort.

Stokken kommer i enten svart syntetisk materiale eller i hardtre, dersom man er ute etter en mer klassisk stil. MGS systemet er kun tilgjengelig for stokk i svart syntetisk materiale.

Lengde og vekt

Dette er et luftgevær som måler såvidt over en meter og som har en vekt på under to og en halv kilo uten kikkertsikte. Det er veldig håndterlig og lett å ta med seg på skytebanen eller ut i marka.

Fordeler

 • MGS Multigrip system som lar skytteren tilpasse grepet på våpenet
 • Justerbart sikte og kikkertsikte
 • Automatisk sikring
 • Ergonomisk brekkmekanisme som gjør luftgeværet billigere i bruk
 • To-stegs avtrekker som gir skytteren full kontroll på skuddet.
 • Utgangshastighet på opptil 245 m/s

Ulemper

 • Bruker enkeltskudd som må pumpes opp for hvert skudd

LES MER


6. Gamo Coyote PCP 4,5mm (.177 ) – Med lyddemper

SJEKK PRISEN →

Flerskuddsfunksjon

Gamo Coyote er et luftgevær med flerskuddsfunksjon. I stedet for å bruke en brekkmekanisme for å pumpe opp for hvert skudd bruker man her en ekstern pumpe eller en trykkluftbeholder for å fylle opp lufttanken på luftgeværet. Magasinet til Gamo Coyote tar 10 skudd.

Kaliber og utgangshastighet

En av fordelene med å bruke en lufttank til å avfyre skudd, er at man får mer kraft. Med et kaliber på 4,5 millimeter, kan dette luftgeværet fra Gamo oppnå en utgangshastighet på hele 410 meter per sekund. Dette er høyere enn alle de andre luftgeværene i testen vår.

Fullt justerbar avtrekker med sikring

For profesjonelle skyttere er det viktig å kunne justere avtrekkeren slik at man kan fyre av skuddet uten å måtte trekke i avtrekkeren, noe som kan føre til bevegelser i våpenet. Gamo Coyote har en fullt justerbar avtrekker med to stadier, som begge kan justeres uavhengig av hverandre.

I tillegg er sikringen til Gamo Coyote montert foran avtrekkeren. Dette er en praktisk detalj som gjør det lettere å slå av sikringen før man avfyrer våpenet.

Lyddemper

Uten lyddemperen er Gamo Coyote ikke et stille våpen. Heldigvis kommer luftgeværet med Whisper Fusion teknologi utviklet av Gamo, noe som gjør dette til et veldig stille luftgevær når lyddemperen brukes.

Pumpe

Gamo Coyote er et Pre-Charged Pneumatic (PCP) luftgevær. Dette betyr at en pumpe brukes til å “lade opp” geværet ved å bygge opp trykk i en lufttank som ligger under løpet på luftgeværet. Man kan fylle opp lufttanken med den medfølgende pumpen eller fra en ekstern beholder. Du kan skyte opptil 20 skudd (2 magasiner) før du må fylle opp.

Lengde og vekt

Dette er et luftgevær som er noe tyngre enn andre luftgevær. Dette er på grunn av den solide luftbeholderen som trengs for å kunne drive luftgeværet. Totalt veier luftgeværet 3,8 kg. Dette er til tross for at det bare er 98 cm langt uten lyddemperen, noe som betyr at luftgeværet faktisk er kortere enn alle de andre luftgeværene i testen vår.

Absorberer opptil 74% av rekylen

En av de interessante detaljene ved dette luftgeværet er at det inkluderer en såkalt Shock Wave Absorber som kan justeres til å absorbere opp til 74% av rekylen fra luftgeværet.

Inkludert utstyr

Luftgeværet kommer komplett med håndpumpe for å fylle opp lufttanken, samt adapter og lyddemper.

Fordeler

 • Justerbart sikte og kikkertsikte
 • Ergonomisk brekkmekanisme som gjør luftgeværet billigere i bruk
 • To-stegs avtrekker som gir skytteren full kontroll på skuddet.
 • Imponerende utgangshastighet på opptil 410 m/s
 • Medfølgende lyddemper som gjør den veldig stille
 • Fullt justerbar avtrekker
 • Shock Wave Absorber kan justeres til å absorbere 74% av rekylen
 • Flerskuddsfunksjon med magasin på 10 skudd og kapasitet til 20 skudd per tank

Ulemper

 • Må pumpes opp med ekstern pumpe
 • Relativt tungt, med en vekt på 3,8 kg
 • Manuell sikring
 • Støyende uten lyddemper

LES MER


Hva vi legger vekt på i testene våre

Sikkerhet

Vi vektlegger sikkerhet sterkt når vi vurderer luftgeværene i denne testen. En av tingene som trekker opp når det gjelder sikkerhet er automatisk sikring av våpenet etter man har spent opp luftgeværet. Dette forhindrer uhell der man glemmer å sikre våpenet. En annen ting vi ser på er hvor mye trykk luftbeholderen på luftgeværene tåler og hvordan de reagerer på høyere trykk.

Størrelse og vekt

Størrelse og vekt kan være en viktig faktor når man velger luftgevær. Ofte er størrelsen viktigst for de som er nybegynnere og de som skal ha med seg våpenet ut på tur og bære det langt med seg. Det kan ha mindre å si for profesjonelle skyttere som for eksempel skyter på skytebanen eller for de som bruker luftgeværet hjemme rundt huset. Vi tar også i betraktning pumpe og eventuelt annet nødvendig tilleggsutstyr man må ha med seg.

Kaliber og utgangshastighet

I testene våre ser vi på kaliber i sammenheng med utgangshastighet. Utgangshastigheten er viktig for våpenets rekkevidde og presisjon – særlig på lang rekkevidde. Samtidig kan høyere utgangshastighet føre til mer rekyl, noe som kan virke negativt på presisjonen dersom produsenten ikke har løst problemet med rekyl ved hjelp av for eksempel kompensatorer.

Inkludert utstyr

Inkludert utstyr er et annet punkt vi vurderer. Vi sjekker her hva man får med seg i pakken. For eksempel er det vanlig å inkludere kikkertsikte, kuler, vedlikeholdssett, målskiver og lignende, men det er slett ikke alltid dette inkluderes.