fbpx
Luftfukter

Luftfukter test: Her er de 8 mest effektive på markedet i 2022

Har du trøbbel med fuktighet i hjemmet? Eller kanskje du ønsker bedre luftkvalitet? Da kan en avfukter være en god løsning på problemet. Det er mange på markedet, og ingen enkel oppgave å finne en som passer ditt behov.

I vår luftfukter test har vi tatt for oss 8 forskjellige avfuktere. Hvilken som passer deg avhenger av flere faktorer, derfor har vi valgt ut en testvinner til de ulike kategoriene. Vurderingen er basert på spesifikasjoner, andre tester og omtaler.

Trenger du en kraftig avfukter med stor rekkevidde, anbefaler vi Woods SW59FX. Denne fjerner fukt i de største rommene og forhindrer mugg og råte. Er du på utkikk etter en mindre til å ha på nattbordet, ville vi ha gått for en Evapolar EvaLight. Denne er ypperlig for en friskere følelse på soverommet.

VÅRE favoritter

 • Dekker et større område
 • Robust og solid
 • Ganske dyr
SJEKK PRISEN →
 • Bruker lite strøm
 • Stilig design
 • Enkel å bruke
SJEKK PRISEN →
 • Billigst på markedet
 • Arbeider uten å lage en lyd
 • Tar liten plass
SJEKK PRISEN →

Luftfukter test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Evapolar EvaLight
Testvinneren er lite og praktisk luffukter perfekt til mindre rom. Plasser den på skrivebordet, nattbordet eller stuebordet og du får et behagelig og sunt klima fritt for fuktighet. Prisen på denne er også meget god.
SJEKK PRISEN →
Woods SW59FX
Denne kraftige avfukteren er best på de største arealene. Har du mye fukt på lagret, i kjelleren eller garasjen tror vi denne er best for deg. Du kan også enkelt justere mellom 2 hastigheter slik at avfuktingen går raskere.
SJEKK PRISEN →
Pattex Aero 360 Dehumidifier
Denne lydløse avfukteren er markedets rimeligste. Handler du på budsjett eller ønsker en modell som ikke forstyrrer nattesøvnene, tror vi denne er et ypperlig valg.
SJEKK PRISEN →
Woods MRD- 10
Denne populære bestselgeren stikker seg ut på grunn av enorm kapasitet, høy ytelse og lav pris. Mer for pegene enn dette får du ikke!
SJEKK PRISEN →
Woods AD30 Hybrid
Woods er en smart avfukter som garanterer ypperste resultat. Den imponerer med sin innebygde luftrenser, ekstra store kapasitet på 120 kvadratmeter. Også energiforbruk på denne er minimal!
SJEKK PRISEN →
Gorenje HH2000L
Denne funksjonsrike avfukteren kommer med et helt hav av funksjoner. Gorenje kan både avfukte, varme og kjøle ned ethvert hjem. Prisen er heller ikke den verste sett i forhold til alle funksjonene
SJEKK PRISEN →
BIONAIRE 12L BDH001X
Denne solide avfukteren garanterer et optimalt inneklima! Med en vannkapasitet på 3 liter kan den samle mye fukt før du må tømme den. Den innehar 3 ulike hastigheter som du selv kan justere.
SJEKK PRISEN →
Woods MRD-20
Denne kraftpakken er perfekt til kjelleren eller loftet! Den har en stor kapasitet og fjerner alt av fukt opptil 100m2. Vanntanken rommer 4.2 liter og maskinen stopper ved full tank. Også denne kan tilpasse avfuktningen etter hvor høy luftfuktighet det er i rommet, siden den har 2 forskjellige hastigheter.
SJEKK PRISEN →

1. Evapolar EvaLight —Testvinneren

luftfukter test, denne kommer ut som testens absolutt vinner

SJEKK PRISEN →

Er du på utkikk etter en liten og enkel luftkjøler, er denne helt ypperlig. Med en vekt på 1,28 kg passer denne fint på skrivebordet, nattbordet eller stuebordet. EvaLight gir deg et behagelig og sunt klima fritt for bakterier og sopp.

Avfukteren bruker lite strøm, er klimavennlig og renser luften for støvpartikler. Den kan også fukte luften på tørre vinterdager, som vil bidra til myk og fuktig hud, året rundt. Med innebygd LED-Light, gir den stilig design som vil matche all interiør og gi en god stemning i hjemmet ditt.

Betjeningspanelet er enkelt å forstå og lett å bruke. Koble til i en USB- port, powerbank eller stikkontakt, og du har en liten og personlig avfukter som passer inn på alle mindre flater. Et godt kjøp for deg som vil ha en stilig avfukter som dekker mindre områder.

Kort oppsummert:

 • Liten og lett, kan plasseres hvor som helst i hjemmet ditt
 • Bruker lite strøm
 • Stilig design
 • Enkel å bruke
 • Liten rekkevidde, dekker kun små områder

LES MER


2. Woods SW59FX— Størst arbeidsområde

SJEKK PRISEN →

En kraftig avfukter som håndterer de største arealene! Har du fuktskader i en stor kjeller, på et lager eller i en garasje er denne et «must have». Denne modellen avfukter og forhindrer muggsopp og råte uansett hvor det skulle være. Med en rekkevidde på opptil 230 m2, er denne kraftigst på markedet.

Vanntanken rommer hele 11,4 liter fukt fra luften og maskinen stopper automatisk når tanken er full. Avfukteren er også i stand til å arbeide i temperaturer helt ned i 2 grader celsius og opp til 35 grader celsius. Den er med andre ord godt egnet for hvilket som helst klima.

Denne gir deg også mulighet til å tilpasse avfuktningen etter hvor mye fukt du har i rommet. Velg mellom 2 hastigheter, og fjern fukt og dårlig luft raskere.

Hvorfor kjøpe SW59FX?

SW59FX er optimal dersom du har større rom som trenger avfukting. Den gir også bedre luftkvalitet i for eksempel tørkerom og vaskerom. Har du dårlig lukt i kjelleren, er den et godt valg, siden den fjerner vond lukt samtidig som den gir deg den behagelige varmepumpeeffekten.

Med en energidrivende, roterende kompressor skal den uproblematisk avfukte store arealer uten å måtte bruke for mye strøm. Maskinens filter skal også fange opp muggspor, støv og andre partikler som kan være skadelig for deg.

Er du på jakt etter noe å ha på stuen må du styre unna denne. Den er veldig stor og tung, og passer lite inn i et hjem. Avfukteren er også veldig dyr i forhold til andre på markedet og egner seg ikke for «hverdagslig» bruk. Men trenger du en solid avfukter til større flater er denne absolutt en god investering.

Kort oppsummert:

 • Dekker et større område
 • Robust og solid
 • Passer inn på store lagre og kjellere
 • Ganske dyr

LES MER


3. Pattex Aero 360 Dehumidifier — Lavest pris

SJEKK PRISEN →

En lydløs avfukter som fjerner dårlig lukt. Passer perfekt på soverommet da den ikke vil forstyrre nattesøvnen, samtidig som den gir en frisk bris.

Det følger med en kapsel som skal legges i avfukteren. Kapselen løses langsomt opp og sprer seg utover i rommet, som gir deg den deilige brisen.

Den har en rekkevidde på 20m2, og er derfor et ypperlig kjøp hvis du trenger en fuktfjerner på soverommet, stuen eller kjøkkenet.

Fordeler

 • Billigst på markedet. Den koster bare noen hundrelapper og vil forhindre at du får mugg, fuktskader og dårlig lukt i rom med høy fuktighet.
 • Arbeider uten å lage en lyd. Du vil derfor ikke merke at den er tilstede. Andre fuktfjernere kan bråke noe, og vil oppleves som forstyrrende. Med Pattex Aero 360 kan du fint sitte på hjemmekontor samtidig som avfukteren jobber på sitt hardeste.
 • Tar liten plass. Du kan plassere den hvor som helst uten å legge merke til at den er der. Vannbeholderen er også veldig enkel å tømme.

Ulemper

 • Ubrukelig uten kapsel. Du blir derfor tvunget til å kjøpe en ny kapsel når den gamle er brukt opp. Kapselen varer opptil 3 måneder, men det er alltid kjipt å ikke få brukt avfukteren fordi du glemte å kjøpe nye kapsler.
 • Stopper ikke automatisk ved full vanntank. Den har ikke en automatisk stopp funksjon.

LES MER


4. Woods MRD- 10 —Prisvennlig favoritt

SJEKK PRISEN →

Brukerfavoritten fra Woods er ikke en favoritt uten grunn. I «omtaler» skrives det om et produkt som fjerner fukt og dugg, og som bidrar til tørr klesvask raskere for en rimelig pris.

Vanntanken har stor kapasitet og maskinen stopper automatisk når den er full. Det gjør at du slipper å bekymre deg for at tanken skal fylles over. MRD-10 er også stillegående og du skal lytte godt for å høre at den arbeider.

Ønsker du raskere arbeidstid, kan du justere hastigheten på 4 forskjellige nivåer. Dette gjør at du kan tilpasse avfuktningen etter hvor mye fukt det er.

Hvor kan du plassere MRD-10?

MRD-10 har et arbeidsområde på 40m2. Du kan derfor ha den i de fleste rom i hjemmet ditt. Produktet tåler også temperaturer ned til 5 grader celsius og 35 grader celsius. Den fungerer derfor like godt i en kald, rå kjeller som i et varmt og fuktig vaskerom.

Konklusjon

En god avfukter som ikke koster for mye. Den fungerer godt i en mindre husstand og gjør at du unngår fuktskader. Den er ikke stor og tar liten plass, og veier ikke mer enn 10 kg. Den er derfor uproblematisk å flytte rundt. Et godt kjøp for deg som trenger en pålitelig avfukter i hjemmet. Men trenger du å dekke større flater ville vi anbefalt en med større rekkevidde.

Kort oppsummert:

 • Rimelig og effektiv
 • Stillegående
 • Arbeidsområde på 40m2
 • Passer godt til hjemmebruk

LES MER


5. Woods AD30 Hybrid — Mest populær

SJEKK PRISEN →

En oppgradert versjon av Woods MRDS-10. Avfukteren har en avfuktingskapasitet som tilsvarer de to største modellene i MRD-serien. Du kan derfor plassere den i større rom opptil 120m2, og den vil uten problemer forhindre sopp, mugg og råte.

Modellen har innebygd luftrensere som vil samle opp mugg, støv og partikler. Dette sørger for et bedre inneklima og du kan puste fritt uten være redd for helseskadelige partikler i luften.

Maskinens smarte luftkvalitets-indikator måler partikkel og fuktighetsnivået i hjemmet ditt, og arbeider kun ved behov. Så har du lav luftfuktighet i hjemmet ditt, vil ikke AD30 arbeide. Energiforbruket spares og du slipper å bruke unødvendig med strøm.

Hva er forskjellen på AD30 OG MRD-10?

AD30 er en del dyrere enn MRD-10, men vil dekke et mye større område og er en bedre investering hvis du har et større hus. Med AD30 kan du også selv velge om maskinen skal avfukte eller rense luften, noe MRD-10 ikke kan.

AD30 er også mer miljøvennlig, siden den har en luftkvalitets-indikator. Har du et større hus er denne anbefalt. Men bor du i en leilighet, er det lønnsomt med et billigere alternativ.

Kort oppsummert:

 • Miljøvennlig
 • Arbeidsområde på 120m2
 • Ganske liten og lett
 • Passer godt til hjemmebruk

LES MER


6. Gorenje HH2000L — Mange egenskaper

SJEKK PRISEN →

En smart avfukter som kan fjernstyres. Ligg på sofaen og slapp av mens du justerer hastigheten på viften eller skru den av fra sengen. Den har tidsur, så du selv kan stille inn når du vil at den skal skru seg av eller på.

Gorenje er en stilren avfukter som passer inn i de fleste hjem. Den er også veldig billig i forhold til brukerkapasiteten. Du kan både kjøle ned, varme, avfukte og rense luften i hjemmet ditt. Nyt kalde vinterkvelder i deilige sauna-omgivelser med dens varmeeffekt, eller kjøl deg ned på varme sommerdager. Gorenje HH2000L har «alt» og er veldig enkel å bruke.

Et godt kjøp uansett formål. Plasser den på badet, stuen eller tørkerommet, den gjør jobben du krever uansett rom, samtidig som den er stillegående.

Kort oppsummert:

 • Tidsur
 • Antistøvfilter
 • Fjernstyrt
 • Innebygd skjerm
 • Bredde 26 cm
 • Dybde 26 cm
 • Vekt 9,8kg
 • Passer godt til hjemmebruk

LES MER


7. BIONAIRE 12L BDH001X— Effektiv og billig

SJEKK PRISEN →

Bionaire 12L BDH001X er absolutt en solid avfukter. Sliter du med overdreven luftfuktighet vil produktet uten tvil sørge for et optimalt inneklima. Med en vannkapasitet på 3 liter kan den samle mye fukt før du må tømme den. Den innehar 3 ulike hastigheter som du selv kan justere.

Produktet har 2 års garanti, så dersom du skulle være uheldig å ødelegge varen, kan du få en ny.

Hvorfor kjøpe BIONAIRE 12L BDH001X?

BIONAIRE 12L BDH001X har en bra pris sammenlignet med mange andre avfuktere. Samtidig gir produktet 2 års garanti, noe som gir deg stort spillerom, siden du kan plassere den på utsatte plasser uten å måtte bekymre deg for at du taper penger.

Ha den på hytta, båten eller i garasjen uten å være redd for at den skal bli ødelagt. Med denne trenger du ikke å måtte betale mye for en avfukter som gjør jobben.

Kort oppsummert:

 • Rimelig med tanke på kapasitet
 • 2 års garanti
 • Passer godt inn på hytta, båten, garasjen osv

LES MER


8. Woods MRD-20 — Stor kapasitet til en bra pris

SJEKK PRISEN →

Perfekt å ha i kjelleren eller på loftet. Denne har en stor kapasitet og fjerner alt av fukt opptil 100m2. Vanntanken rommer 4.2 liter og maskinen stopper ved full tank. Også denne kan tilpasse avfuktningen etter hvor høy luftfuktighet det er i rommet, siden den har 2 forskjellige hastigheter.

Lydnivået er relativt lavt, men med sine 48 desibel vil det høres noe når den arbeider.

Perfekt i kjelleren eller på loftet

MRD-20 passer for deg som ikke ønsker å bruke for mye penger på en avfukter med stor kapasitet. Dens rekkevidde gjør den egnet for alle større flater og den tåler kaldt, rått klima like godt som et varmt og fuktig klima.

Maskinen er noe stor. Den er hele 59 cm høy og 36 cm bred og veier 13 kg. Dette gjør at den ikke passer inn i en stue. Men trenger du en avfukter til en stor kjeller eller et loft, er denne helt perfekt!

Kort oppsummert:

 • Arbeidsområde på 100m2
 • Ikke for dyr
 • Den er ganske stor
 • Passer inn på loftet eller i kjelleren

LES MER


Hvorfor kjøpe en avfukter?

Daglige gjøremål som dusjing, matlaging, vasking og tørking av klær bidrar til fukt i hjemmet ditt. Opptil 12 liter vanndamp produseres i et hjem hver dag noe som over tid kan føre til giftige avfallsstoffer som muggsopp og råte. Eksponering av mugg er helseskadelig og gir økt risiko eller forverring av sykdom. Spesielt barn og voksne med astma/ allergi sykdommer er utsatte grupper.

Fukt og muggsopp er også skadelig for verdien på hjemmet ditt. Har problemet først oppstått, vil det være veldig vanskelig og dyrt å få det fjernet. Mugg sprer seg fort og det må ofte store renoveringer til for å få det bort. Oppbevarer du gjenstander i et lager vil også muggsopp være skadelig for tingene dine.

Med en avfukter vil du forhindre at fukt og de giftige avfallsstoffene trenger inn i ditt hjem. Du tar bedre vare på din egen og de rundt deg sin helse. Det er også en veldig liten investering med tanke på hvor store utgiftene kan bli dersom problemet oppstår.

Bidrar til et sunt inneklima

De fleste avfuktere er også utstyrt med støvfilter. Dette gjør at støv og andre partikler fanges opp og blir fjernet. Du kan puste uten å være redd for giftige partikler i luften. Et friskt inneklima bidra til bedre søvn og mer energi som igjen fører til at du føler deg bedre.

Med en avfukter kan du også tørke klær raskere og fjerne damp fra badet eller kjøkkenet. Mange kan også regulere temperaturen, så om du fryser en kald vinterkveld er det bare å skru på avfukteren.

En avfukter er derfor en god investering uansett plassering og behov. Alle innendørsarealer har god nytte av en avfukter.

Hva er den beste avfukteren?

Her må flere forhold tas med i betraktningen. Leter du etter den med størst arbeidsområde er Woods SW59FX den beste. Men den er igjen veldig dyr og ugunstig i et hjem. Den billigste er Pattex Aero 360. En god avfukter som forhindrer sopp og mugg, men som er veldig upraktisk.

Den med best omtale er Woods MRD-10. Dette er en stødig avfukter som dekker de fleste områder i et hjem. Den er stillegående og tar liten plass. Eksisterende kunder forteller om et strålende produktet som leverer varene.

Men den som kommer best ut er EvaPolar EvaLight. En liten og nett avfukter som ikke koster mye. Den har ikke veldig stort arbeidsområde, men skårer høyt da den er så enkel å flytte rundt. Den er også vanskelig å legge merke til og kan oppfattes som interiør på grunn av sitt stilige design. En solid avfukter som bidrar til bedre inneklima i hjemmet ditt.

Ting å tenke på når du kjøper en avfukter

Før du kjøper en avfukter må du finne ut hva behovet ditt er. Ofte er det størrelsen på arbeidsområdet som er mest avgjørende for ditt valg av avfukter. Men temperaturen avfukteren skal jobbe i har også stor betydning.

Skal du ha en i stuen eller på soverommet kan det være lurt å gå for en avfukter med mindre kapasitet da disse ofte er en del mindre og best egnet for hjemmebruk. De med større kapasitet er ofte store og tunge og vil ta mye plass. Disse har også en tendens til å bråke noe, og kan forstyrre roen i hjemmet ditt.

Skal du plassere den i kjelleren eller garasjen er det også viktig å forsikre deg om at avfukteren tåler temperaturen den skal jobbe i. En uoppvarmet garasje kan om vinteren senke seg til under 0 grader celsius, og det er ikke alle avfuktere som håndterer en slik temperatur. Sørg for at ditt kjøp tåler klimaet.

Få mest ut av avfukteren din

Dersom du bruker varmeovner samtidig som du bruker avfukteren, risikerer du å få mer vanndamp i luften. Derfor er det viktig at du bruker avfukteren alene og ikke samtidig med annen oppvarming.

Plasser avfukteren på en sentral plass. Skal badet avfuktes, settes maskinen midt i badet for best effekt. Da er det større sjanse for at du får med deg det som er av fukt, og ingenting vil «lure» seg unna.

Steng alt av ventilasjon og vinduer. Dette for at fuktig luft ikke skal trenge inn. Avfuktningen vil da ta lengre tid, og være mindre energieffektiv.

Fuktig luft stiger, og for best effekt er det lurt å plassere den så høyt som mulig.

 Hvordan forhindre fukt i hjemmet?

Du kommer naturligvis veldig langt med en avfukter. Men det er også andre ting som kan hjelpe mot fukt.

Lufte

I dag er Norske hjem godt isolerte. For å opprettholde et godt inneklima er det viktig å lufte ut. Hverdagslige gjøremål som matlaging, dusjing og vasking er alle faktorer for et fuktig hjem. Åpne vinduer, dører og ventilasjon og du vil få mye større sirkulasjon i hjemmet ditt. Uten sirkulasjon og ny luft inn, vil ikke den gamle fuktige luften gå ut.

Tørke klær ute

Klestørking er faktisk en av de største årsakene til høy luftfuktighet. Klesvasken din frigjør så mye som 2 liter med fukt, og gir støvmidd gode leveforhold. Tørker du klærne utendørs vil du forhindre at fukt sprer seg.

Slik oppdager du fukt i hjemmet

Fukt eller luftfuktighet er hvor mye vanndamp som er i luften, og oppdages på flere måter. Her en noen faktorer som tyder på for høy fuktighet i hjemmet ditt:

 • Det er dugg på vinduene dine
 • Lister, dørkarmer og vinduskarmer er fuktige eller misfarget
 • Maling skreller av og løs tapet
 • Misfarging på vegger, i tak og på gulv
 • Det lukter mugg eller vondt
 • Luften er tett og tung.