fbpx

Liggeunderlag test: Her er våre 7 favoritter for norsk klima (2023)

Liggeunderlag kan være en av de viktigste tingene du tar med deg på tur, og det å velge riktig underlag kan noen ganger være vanskelig. Vi har derfor valgt ut 6 gode alternativer som passer uansett hvor lang tur du skal på og hvilket budsjett du har til å bruke på utstyr. Felles for dem alle er at de tilbyr et godt nivå av komfort og er enkle å ha med i ryggsekken på tur. Vår vår vinner i denne liggeunderlag testen – Epex R7 , tilbyr overlegen komfort uansett på hvilket underlag du ligger. Z-Lite SOL er en av de  mest solgte, letteste og  kompakte foam-liggeunderlaget på markedet.

 

Liggeunderlag test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Exped SynMat 7 liggeunderlag
Dette populære liggeunderlaget fra Epex er en av de mest solgte på dagens marked, og det med god grunn. For det første er det meget komfortabelt – for det andre er det svært turvennlig grunnet sin lettevekt og størrelse.
SJEKK PRISEN →
Exped SynMat 7 liggeunderlag
Dette prisvinnende liggeunderlaget er anerkjent grunnen sin gode komfort og mange bruksområder. Denne garanterer ypperste komfort uansett hvilken tur du planlegger. Den har også sin største forse ved at den er oppblåsbar – den tar altså minimalt med plass, samtidig som den er meget myk å ligge på.
SJEKK PRISEN →
Klymit Insulated Static V Life liggeunderlag
Setter du komfort høyere enn noe annet, er dette liggeunderlaget perfekt for deg. Takket være den madrassens luftighet, og dens unike V-struktur, vil alle kroppens tyngdepunkter få en fabelaktig støtte. Til og med isolasjonsevnen er enestående.
SJEKK PRISEN →
Thermarest NoeAir Topo Liggeunderlag
Denne helårsmadrassen er det ultimate liggeunderlaget for deg som ikke nøyer seg med annet enn det beste. Å kalle denne for et luksus- underlag er en underdrivelse, og får du en madrass som garantert sender deg til drømmeland umiddelbart etter å ha lagt deg ned.
SJEKK PRISEN →
Exped DownMat HL Winter M 
DownMat HL er det letteste liggeunderlaget i vinterserien til Exped og, med en egenvekt på kun 690 gram, får du overlegen komfort i en av markedets mest kompakte løsninger. Kombinasjonen av dun og luft sørger for god komfort, samtidig som det holder deg varm gjennom natten som et isolerende mellomlag. 
SJEKK PRISEN →
Exped SynMat XP 7 M 
SynMat XP 7 har satt standarden for hva man bør forvente i et liggeunderlag av kvalitet, og sikrer både komfort og varme. Den innebygde pumpen kan forsterkes med en schnozzelbag for raskest mulig oppblåsing. Dette er et perfekt liggeunder, enten du skal ferdes om sommeren eller vinteren. 
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

Liggeunderlag test: Testvinnere

1. Epex R7 – Testvinner

SJEKK PRISEN →

Turvennlig liggeunderlag

En unik fordel med Epex R7 er hvor raskt og enkelt det er å pakke sammen. Liggeunderlaget brettes sammen automatisk når du klapper det sammen, på grunn av dens geniale utforming og myke innlegg. Dette gjør at den helt problemfritt festet bakpå sekken din, i tillegg til at dens vekt på 500 gram gjør den til blant de letteste på markedet. Du vil med andre ord ikke merke at underlaget er festet til sekken.

Komfortabelt

Underlaget er også utrolig behagelig å ligge på. Den har en størrelse på 83 x 51 x 2 cm, og er dermed optimalt å sitte på, samt at dens myke skum føles som en sky. Her vil ikke harde steiner eller kvister og bark skape ubehag da denne beskytter godt mot alle harde overflater.

Det eneste negative å påpeke med denne er at den ikke er like godt egnet å sove på for lengre personer. Da må man i så fall regne med at beina havner utenfor liggeunderlaget. Sett bort i fra dette, er det ingen negative bemerkninger.

Dessuten isolerer den godt mot kulde om den ikke blir kaldere enn null grader. Ser du for deg vinterturer må du nok ha varmere liggeunderlag enn dette.

Prisgunstig

En annen fordel med denne er dens meget rimelige pris, sammenlignet med resten av markedet. Denne koster halve prisen i forhold til mange andre modeller, og er dermed en relativt enkel investering.

Til gjengjeld skulle det imidlertid mangle da den alene ikke tilstrekkelig god nok til å sove på. På grunn av at den ikke håndterer temperaturer under null grader, pluss dens noe lille størrelse, er denne bedre som et sitteunderlag – eller som ekstra isolasjon til bruk på et annet oppblåsbart liggeunderlag.

Fordeler

 • Prisgunstig modell
 • Enkel å pakke sammen
 • Myk og behagelig «foam-innlegg»

Ulemper

 • Mindre størrelse, ikke egnet å ligge på
 • Håndterer ikke temperaturer lavere enn null grader

LES MER


2. Exped SynMat 7 liggeunderlag

SynMat 7 liggeunderlag

SJEKK PRISEN →

Allsidig liggeunderlag

Noe av det som imponerte oss mest med denne, er at den kan brukes til alt! Den håndterer temperaturer helt ned til 17 minus grader, der den isolerer godt, i tillegg til at den holder godt på varmen. Dens tykkelse på 7 cm, gjør også at du slipper den kalde brisen fra bakken mens du sover.

Til tross at den er utviklet for bruk om vinteren, fungerer den like godt også på sommertider. Dette fordi den sirkulerer godt, noe som gjør at du ikke blir klam eller fuktig.

Perfekt til å sove på

Dessuten er denne modellen spesialutviklet til soving. Du kan selvsagt også bruke den til å sitte på, men siden den har en lengde på hele 197, samt en bredde på 65 cm, kan de aller fleste sove på denne – uten at ben eller armer havner utenfor. Det er med andre ord er liggeunderlag som fungerer aldeles strålende til soving.

Det oppblåsbare underlaget er heller ikke problematisk å få plass i tursekken. Du tar bare luften ut, bretter den sammen, og legger den i den medfulgte pakkeposen. Denne igjen kan du enkelt feste fast i tursekken, der den ikke kommer til å utgjøre noe ekstra på totalvekten da den veier så vidt over ett kilo.

Kostbar bestselger

Til tross for sin høye prislapp har denne vært en bestselger blant turentusiaster i en årrekke. Meget få modeller tilbyr like god allsidighet, og komfort som denne, der det også medfølger en rekke praktisk tilbehør.

I pakken får du en reparasjonsmanual- og utstyr, instruksjonsark og naturligvis pakkeposen. I tillegg kommer den med en 5 års garanti. Er du tur elsker og går stadig vekk på nye fjellturer, vil denne utvilsomt være en bidragsyter på å bedre din turopplevelse. Selv om den koster nokså mye, tror vi den er verdt hver eneste krone for en som aldri sier en overnattingstur i marka.

Fordeler

 • Liggerunderlag perfekt til telturer
 • Fungerer like godt om sommeren som om vinteren
 • Oppblåsbar, den er altså myk å ligge på, samtidig som det tar liten plass i sekken
 • Lengde på 197 cm

Ulemper

 • Koster ganske mye

LES MER


3. Klymit Insulated Static V Life liggeunderlag

Insulated Static V Lite liggeunderlag

SJEKK PRISEN →

Ypperlig komfort

Med Klymit Insulated Static V Life har det ingen betydning hvilken liggestilling du har. Denne vil uansett gi en optimal støtte, da madrassens ytterkanter fungerer som en naturlig barriere for å sentrere kroppen liggestilling, alt etter hvordan man beveger seg i løpet av natten.

Dessuten underlagets materiale ufattelig mykt, i tillegg til lydløst slik at du får sove hele natten gjennom. Her unngår du knirking og høye lyder hver gang du rører deg – som er typisk hos andre oppblåsbare liggeunderlag.

Praktisk liggeunderlag

En annen ting vi likte godt er hvor praktisk denne modellen faktisk er. For det første blåses den enkelt opp med cirka 10- 15 pust, der du tar ut luften ved å trekke ut proppen og klemme litt på den. Når luften er ute pakker du den bare i den medfølgende posen, som måler 20 x 8 cm.

Med andre ord vil denne få mer enn nok plass i sekken din. I tillegg er den men lett i vekten og har slitesterke materiale som holder lenge. Her får du en madrass du kan bruke hyppig uten frykt for slitasje.

Perfekt til vinterbruk

Ser du for deg telturer om vinteren, er dette helt klart en av de beste liggeunderlagene å gå for. Med sitt «Deep Weld Patterning» stoff lager underlaget dype groper ekspansjonssoner som gir full isolering som kommer godt med på kalde netter.

I motsetning til tradisjonelle liggeunderlag som flater ut fyllestoffet, får du her en perfekt isolerende underlag som varmer godt. Med Klymit Insultaed vil du garantert ikke fryse.

Fordeler

 • Liggeunderlag med ypperlig komfort
 • Optimal til bruk om vinteren takket være den unike isolasjonsevnen
 • Underlaget blåses enkelt opp med opptil 10 blås, og tar minimalt med plass når den er pakket sammen

Ulemper

 • Holder svært godt på varmen – kan bli i det varmeste laget til bruk om sommeren

LES MER


4. Thermarest NoeAir Topo Liggeunderlag

NeoAir Topo Liggeunderlag

SJEKK PRISEN →

Bra tykkelse

Med sine 7,6 cm er liggeunderlaget aldeles komfortabelt å ligge på uten at det opptar for mye plass i tursekken. I tillegg har den en rektangulær utforming som også er bygget på den legendariske «Wave Core» måten. Dette skaper et stabilt og varmt underlag som alltid støtter deg.

Madrassen har også en R-verdi på 2.3, som betyr at den fungerer ypperlig til alle typer camping- og backpacking turer uansett sesong. Her har det ingen betydning om du skal bruke den på vinteren eller sommeren.

Kommer i flere størrelser

Liggeunderlagt kommer dessuten i en rekke ulike størrelser, inkludert en effektiv ventil som lynraskt blåser inn og ut luften. Her er madrassen oppblåst eller pakket ned på rekordtid, noe som alltid er en fordel.

Videre er liggeunderlaget av høy kvalitet, og er utviklet for å tåle et hvert eventyr. Den har også mye tilbehør som både pumpesekk, pakksekk og reparasjonssett inkludert.

Helårsmadrass

Den kanskje største fordelen med denne er at den fungerer godt i alle årstider. Dette er unikt om du sammenligner med andre modeller, og naturligvis gunstig i form av at du slipper å kjøpe ulike liggeunderlag til ulike årstider.

Prisen på underlaget er imidlertid ganske høye, men siden du slipper å kjøpe en madrass til sommerbruk og en til vinterbruk, vil du faktisk spare deg penger på å kjøpe denne. Derfor mener vi det er et godt kjøp for enhver, og vi tror det vanskelig å ikke like denne modellen.

Fordeler

 • Fungerer bra i alle årstider
 • Behagelig
 • Kommer i flere størrelser
 • Mye tilbehør inkludert

Ulemper

 • Nokså høy pris

LES MER


5. Exped DownMat HL Winter M

SJEKK PRISEN →

DownMat HL er det mest kompakte liggeunderlaget i vinterserien til Exped. Liggeunderlaget kombinerer luft og dun for best mulig komfort, samtidig som det gir god varme og isolerende effekt ved kjølige netter. Takket være dunlaget i underlaget kan det benyttes helt ned i -33 grader uten å miste den varmende effekten. Kombinert med et særdeles kompakt design og lav vekt, sørger dette for at liggeunderlaget fort ble en favoritt for lange turer med overnatting utendørs.

Dunet i liggeunderlaget sørger for god varme, mens luftputen skaper et komfortabelt underlag uansett hvor hard bakken du sover på er. Dette gjør det til et ideelt underlag for overnatting utendørs om vinteren, både på hardt underlag og i kjølige omgivelser. Den kompakte størrelsen sørger også for at det passer godt i de aller fleste ryggsekker, uten at du trenger ofre plass for annet nødvendig utstyr.

Det følger ikke med integrert håndpumpe, men du får med en schnozzel-pumpbag som fungerer både som vanntett beskyttelse for underlaget og pumpe i en praktisk bag. Du snurper enkelt sammen bagen for å bruke den som pumpe, eller du kan velge å benytte den som en beskyttelsespose for gjenstander du ønsker å holde tørre under ferden.

Underlaget til Downmat HL er bekledd med antiskli-gummi som sikrer at du ligger både komfortabelt og trygt, selv på harde underlag som is og gulv. Egenvekten på liggeunderlaget er på kun 690 gram og, sammen med kompresjonsposen, får du god komfort i et av markedets mest kompakte design.

LES MER


6. Exped SynMat XP 7 M

SJEKK PRISEN →

SynMat XP 7 har vunnet en rekke priser og dette er ikke uten grunn. Liggeunderlaget fra Exped leverer en overlegen komfort, kombinert med god varme og et svært kompakt design. Takket være den integrerte pumpen kan du enkelt blåse opp madrassen og hvis du kobler til en schnozzel bag vil jobben bli gjort enda raskere.

Exped er kjent for å levere kvalitet og med SynMat har de pakket det aller beste av komfort, kvalitet og robust design inn i et overlegent produkt. Dette sørger for at du har et optimalt liggeunderlag uansett hvor ferden måtte bringe deg, og matten kan benyttes like godt om sommeren som om vinteren. Takket være en tykkelse på 7 cm isolerer matten godt, samtidig som den gir et godt underlag å sove på.

Liggeunderlaget passer til de fleste omgivelser og gir like god komfort for en overnatting i bilen som for en lang tur over vidden en sen høstkveld. Med god isolasjon gir liggeunderlaget god komfort helt ned til -17 grader og er derfor et av de beste liggeunderlagene for “all-around” bruk under norske forhold.

Med en størrelse på 197 x 65 cm, er det god boltreplass på liggeunderlaget, og selv en voksen mann kan sove med god komfort uten frykt for å falle av liggeunderlaget. Vekten på 1065 gram gjør den lett å pakke med seg i ryggsekken, mens en kompakt størrelse på bare 4,9 liter gjør at underlaget opptar liten plass på vei til din neste destinasjon.

LES MER


Spørsmål og svar

Det finnes utallige varianter liggeunderlag og vi har i denne testen sammenlignet alternativer for alle destinasjoner og budsjetter. Vi har nedenfor samlet noen av de vanligste spørsmålene når man jakter på nytt liggeunderlag for å gjøre valget lettest mulig.

Isolasjon

Når du skal velge liggeunderlag for utendørs overnatting er det viktig å ta høyde for hvilken grad av isolasjon din ekspedisjon krever. Liggeunderlaget skal fungere som isolasjon mellom deg og bakken for å sikre komfortabel natt søvn og at du holder varmen bedre gjennom natten. Det er derfor viktig å ta høyde for hvilken type underlag man kan forvente å sove på slik at man velger et underlag med tilstrekkelig tykkelse og best komfort.

Komfort

En av de mest sentrale egenskapene til et liggeunderlag er å sørge for et komfortabelt underlag når man skal sove eller hvile. Det er derfor viktig å velge noe med tilstrekkelig tykkelse, og gjerne noe som er tykkere enn 7 cm for å sikre at man får god komfort selv på harde underlag. Størrelsen på liggeunderlaget har også noe å si, og det mest vanlige er at liggeunderlaget bør være minimum 10 cm lenger enn deg selv, slik at du ikke havner utenfor gjennom natten. De fleste liggeunderlag kommer i 1,5 til 10 cm tykkelse, og det er viktig å tenke godt gjennom hensikten med liggeunderlaget. Tykkelsen har både effekt på isolasjon og komfort, men økt tykkelse og størrelse gjør det også til et større tilbehør å skulle frakte med på tur.

Vekt og størrelse

Når vi først skal ha med oss liggeunderlag er det gjerne turer til fots som står på timeplanen. Det er derfor viktig at man velger et liggeunderlag som tilbyr god komfort, men som også kan pakkes så kompakt som mulig når det er på tide å bevege seg igjen. Det er derfor anbefalt at man velger et oppblåsbart underlag og gjerne kombinerer dette med dun dersom man har til hensikt å sove utendørs i vinterhalvåret. Dun har en overlegen varmeeffekt, men er også et av de beste materialene til å komprimere. Det følger gjerne med kompresjonspose til liggeunderlaget, og dette kan komme inn som et hendig verktøy som sørger for at liggeunderlaget tar minst mulig plass på din neste tur.

Pumpe

Det er både fordeler og ulemper ved å velge et oppblåsbart liggeunderlag fremfor et brettbart ett. Fordelen er den overlegne komforten og dempingen som tykkelsen av liggeunderlaget tilbyr, mens ulempen er at det må blåses opp igjen hver gang det skal benyttes etter å ha vært pakket ned. Det kan derfor være lurt å velge en løsning som har enten integrert pumpe, eller kommer med tilbehør som en schnozzel pumpbag som gjør oppblåsing raskt og effektivt. Det kan derfor være lurt å vurdere et godt “all-around” liggeunderlag, slik som Exped DownMat XP 7 eller SynMat XP 7, som begge inkluderer integrert pumpe og schnozzelbag som sørger for komprimert oppbevaring mens du er i bevegelse.

liggeunderlag test