fbpx

Lekematte – De 7 mest populære for barnerommet i 2023

En god lekematte er essensielt interiør på ethvert barnerom, men med et enormt utvalg på markedet kan det være vanskelig å finne de beste. Vi har i denne lekematte testen sammenlignet de sju mest populære lekemattene. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser. I denne sammenligningen kom BabyDan best ut med sin modulære lekematte. Matten tilbyr god demping og passer perfekt både som lekeplass og som base for en babygym.

BabyDan sin lekematte er bygd opp av ni avtakbare deler og passer derfor inn på alle stuegulv uansett plass. Her kan du enkelt kombinere forskjellige farger eller legge til innslag av både tall og bokstaver. BabyDan kommer i flere farger og med flere lærerike motiver som presenterer både tall og bokstaver for de minste.

Lekematte test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Sebra lekematte (Rustic Plum)
Lekematten er spesielt god for de som ønsker en lekematte som både er morsom og praktisk. Denne god demping og et spennende design.
SJEKK PRISEN →
Cloudberry castle lekematte (racerbane)
Cloudberry castle sin klassiske racerbane er en lekematte som tilbyr moro for både liten og stor. Matten tilbyr god isolasjon fra kalde gulv og timevis med lek og moro med sitt klassiske design.
SJEKK PRISEN →
BabyDan lekematte (dusty rose)
BabyDan lekematte gir et trygt og behagelig underlag for barna å leke på. Mattene kommer i et tykt skum som gir et ekstra mykt underlag for barna. Pakken inneholder ni deler, men her kan du enkelt bygge ut med så mange du ønsker.
SJEKK PRISEN →
Kinderkraft puslespillmatte (skum,gul)
Kinderkraft puslespillmatte består av 30 deler som barna kan leke med, på eller rundt. Matten kan benyttes som et mykt underlag eller brukes som byggeklosser for timevis med moro.
SJEKK PRISEN →
BabyDan lekematte (Numbers)
BabyDan lekematte med tall består av ni deler hvor alle er prydet med et tall. Tallene kan tas ut av brikkene og gi en lærerik lekestund hvor barna kan lære de grunnleggende tallene.
SJEKK PRISEN →
KIDKII lekematte flowers (Pink candy)
KIDKII sin søte lekematte er formet som en blomst og fylt med mykt skum. Det behagelige fløyelstøyet på utsiden gjør matten ekstra myk. Her kan barna leke i timesvis uten ubehag av harde gulv.
SJEKK PRISEN →
Alice & Fox Lekematte (6 biter, navy)
Alice & Fox sin lekematte kommer med et morsomt marinetema. Hver av de seks brikkene har en innfelt figur som kan tas ut og lekes med. Her har du både en praktisk lekematte og leker i en praktisk pakke.
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Sebra lekematte (Rustic Plum) – Testvinner

SJEKK PRISEN →

Sebra leverer med sin lekematte en morsom, og praktisk lekematte som passer godt inn uansett plass. Den modulære matten kan enkelt justeres ved å legge til eller fjerne deler for å få plass på gulv med liten plass, eller hindringer som sofa eller TV-benk.

Unngå harde fall

Lekematten er produsert i et mykt EVA materiale, fritt for formamid og ftalater. Med sin dybde på 1,5 cm gir matten god demping uten at den blir vanskelig for barnet å bevege seg på. Her kan barnet leke, krype, rulle eller ta sine første skritt uten frykt for å slå seg på et hardt stuegulv.

Det myke og praktiske EVA materialet gjør også matten svært enkel å holde ren. Du kan enkelt tørke over med en fuktig klut dersom uhellet skulle være ute og det oppstår søl på matten.

Flere farger

Matten finnes i rosa, blå og en mer nøytral grå farge. Ettersom matten enkelt kan pakkes sammen i mindre deler passer den ypperlig for familier på farten. Her har du en praktisk lekematte som passer like godt hjemme på barnerommet som på stuegulvet hos svigers.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 122

Høyde (cm): 1,5

Antall deler i settet: 13

LES MER


2. Cloudberry castle lekematte (racerbane) – Tidløs klassiker

SJEKK PRISEN →

Cloudberry castle lekematte er den tidløse klassikeren for ethvert barnerom. Lekematten er dekket av fargerike tegninger og en racerbane som går på kryss og tvers av hele matten. Her får du en praktisk lekematte som tilbyr timevis med lek mens de små utforsker banen.

Enkel rengjøring 

Matten er produsert i et slitesterkt polypropylen materiale, med en overflate som er vann- og smussavstøtende for enkel rengjøring. På undersiden har matten et gummibelegg som isolerer ut kulde fra gulvet, og forhindret at matten sklir mens barna leker.

Det fargerike motivet på teppet, varmeisolerende gummibelegget og størrelse gjør at matten passer ypperlig som permanent teppe på barnerommet, eller lekematte som enkelt kan rulles sammen og pakkes bort når de minste er ferdig med å utforske racerbanen.

Mange timer med moro

Det dekorative motivet gir en optimal bane for de små å lære seg forskjellige plasser, utforske på egenhånd eller aktiveres med lek. Her kan du ha mange timer moro med de små mens de leter etter bensinstasjoner, verksteder, målområdet eller hoteller! Alt sammen på en myk, og varm lekematte hvor ungene kan rulle, lekke eller krabbe uten å være i kontakt med kalde gulvflater.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 200

Høyde (cm): 1

Antall deler i settet: 1

LES MER


3. BabyDan lekematte (dusty rose) – Behagelig skum 

SJEKK PRISEN →

Med BabyDan sin modulære lekematte kan du skape en så stor flate du ønsker. Pakken inneholder ni deler, men flere sett kan enkelt settes sammen for å skape en større flate. Lekematten passer godt som en permanent del av barnerommet eller du kan benytte deler av settes som en base for babygym.

Kan utvides

Mattene kommer i et tykt skum materiale fritt for PVC, ftalater, formaldehyd og formamid. Skummet gir en myk og god flate for barnet å bevege seg rundt på, og med en tykkelse på 1,4 cm isolerer også matten godt fra et kaldt underlag. Muligheten for å utvide lekematten ved å legge sammen flere matter gjør denne godt egnet som isolasjon mot kalde gulv på barnerommet.

Fargerik

Lekematten kommer i fire forskjellige farger; rosa, grå, blå og grønn. Alle fargene kan bygges sammen og gir rom for å skape et fargerikt og behagelig underlag for barna å leke på. De små brikkene som utgjør matten i sin helhet gjør det enkelt å dekke hele gulvet og bygge rundt f.eks sengeben eller stellebordet.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 90

Høyde (cm): 1,4

Antall deler i settet: 9

LES MER


4. Kinderkraft puslespillmatte (skum,gul) – Mykt underlag

SJEKK PRISEN →

KinderKraft puslespillmatte er lekematten som kan brukes til det meste. Pakken inneholder 30 små plater som kan brukes til å bygge en lekematte, eller andre konstruksjoner. Her er lekematten både et komfortabelt underlag, men også et leketøy. Platene kan enkelt flettes sammen og det kan lages bokser, trekanter, eller andre morsomme figurer.

Støtdempende

Med en tykkelse på 1,2 cm og plater laget i et støtdempende skummateriale gir matten et komfortabelt underlag for barnet, godt egnet til lek. Platene er produsert i et barnevennlig skum helt fritt for giftstoffer som PVC, ftalater, formaldehyd og formamid.

Fin til reising

Det at matten er bygd opp av hele 30 mindre plater, gjør at den er ypperlig for reising. Kinderkraft leveres sammen med en praktisk oppbevaringspose og matten kan enkelt brytes ned til å oppta minimalt med plass på farten. Skulle platene bli skitne på reisen kan de raskt og enkelt rengjøres med en fuktig klut.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 31,5

Høyde (cm): 1,2

Antall deler i settet: 30

LES MER


5. BabyDan lekematte (Numbers) – Lær tallene

SJEKK PRISEN →

BabyDan lekematte (numbers) er et festlig og lærerikt tillegg til din BabyDan-matte. Her får du en solid modulær matte med ni praktiske biter. Hver bit har et tall fra en til ni som kan plukkes fra hverandre og settes på plass igjen. Dette gjør at matten tilbyr et komfortabelt underlag og en ypperlig måte å lære de minste sine første tall.

God demping 

Mattene er laget i et tykt skummateriale fritt for PVC, ftalater, formaldehyd og formamid. Med en tykkelse på 1,4 cm gir matten god demping for de minste når de leker og isolerer godt mot kalde gulv. Muligheten for å koble sammen flere plater gjør at du enkelt kan integrere tallene sammen med forskjellige fargeplater fra BabyDan eller benytte den alene. Her kan du bygge så stort eller lite du ønsker.

Lærerikt underlag

I tillegg til BabyDan lekematte med tall får du utvidelser i fire farger; rosa, grå, blå og grønn. Her har du virkelig muligheten til å skape et fargerikt og lærerikt underlag på barnerommet som barna vil nyte godt av i lang tid. Dekk hele gulvet med BabyDan matter eller kun et hjørne, uansett vil barnet ha et godt underlag for lek, læring og sine første skritt.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 90

Høyde (cm): 1,4

Antall deler i settet: 9

LES MER


6. KIDKII lekematte flowers (Pink candy) – Myk å sitte på

SJEKK PRISEN →

KIDKII lekematte passer like godt ute i stua som den gjør på barnerommet. En lekematte i rosa fløyelsstoff og fylt med mykt skum gir et behagelig underlag for barna å leke på. KIDKII leverer solid skandinavisk design, og med denne lekematten formet som en blomst leverer de et solid produkt.

Skiller seg ikke ut

Lekematten er fylt med et skum fritt for farlige stoffer som PVC, ftalater, formaldehyd og formamid. Matten er kledd i mykt fløyel som gir en behagelig opplevelse og isolerer for varme. Det stilrene designet gjør at lekematten enkelt kan skli inn som en del av inventaret uten å skille seg ut. Det myke stoffet gjør at du enkelt kan brette sammen matten og flytte den rundt eller ta den med på reise.

Kan brukes som lokk

Matten kan brukes for seg selv som en gulvmatte eller du kan benytte det som et lokk på andre KIDKII produkter i serien. Her har du en ypperlig gulvmatte, som også kan benyttes som lokk på lekekassen eller sitteunderlag på stuegulvet.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 87

Høyde (cm): 4

Antall deler i settet: 1

LES MER


7. Alice & Fox lekematte (6 biter, navy) – Morsom å leke med

SJEKK PRISEN →

Alice & Fox lekematte tilbyr et fargerikt og morsomt tilskudd til barnerommet. Puslespill brikkene utgjør et behagelig underlag for barna å leke på, men tilbyr samtidig ubegrenset moro med puslebiter som kan tas fra hverandre og remonteres akkurat som barna ønsker.

Fargerike matter

Med i pakken er det seks deler, men du kan enkelt supplementere med flere brikker dersom du ønsker å dekke en større del av barnerommet med fargerike matter. Muligheten for å koble på flere gjør det også enkelt å montere lekematten på gulv med hindringer som stolben, sengeben eller bord det må bygges rundt.

Fritt for farlige stoffer

Brikkene kommer i et mykt skummateriale helt fritt for farlige stoffer som PVC, ftalater, formaldehyd og formamid. Her er det helt trygt for barnet å leke med de forskjellige puslespillbitene uten fare for å få i seg giftige stoffer. Bitene kan tas ut av brikkene og benyttes som leketøy i en praktisk løsning, her har du både lekematte og leketøy i samme pakke.

Enkel å transportere

Matten er flettet sammen av de forskjellige brikkene, men her kan også barna bygge kreative konstruksjoner med uttagbare puslebiter. Brikkene kan settes sammen til bokser, trekanter, eller flettes sammen i forskjellige fasonger for lek og moro. Skulle det være behov for å ta med seg lekematten løsner du enkelt brikkene fra hverandre og stabler dem til en kompakt pakke som enkelt kan transporteres i en bag eller vogn.

Spesifikasjoner:

Lengde (cm): 32

Høyde (cm): 1,3

Antall deler i settet: 6

LES MER


Hvordan velge riktig lekematte for barnerommet?

Det er flere hensyn du må ta før du går til innkjøp av lekematte til barnerommet. Først og fremst må du avgjøre hvilket formål matten skal ha; om den skal dekke hele gulvet, være en base for babygym, eller enkelt kunne pakkes bort igjen etter bruk. Når du har disse punktene klare vil du enkelt kunne velge en matte som på en god måte dekker dine behov.

Hva må du være obs på når du handler lekematte?

De fleste lekematter for barn er lagd for å være myke, men også slitesterke. Derfor er de ofte lagd med gummibekledning eller i skummateriale for best mulig ytelse. Det ble etter 2007 lagt nye retningslinjer for hvilke kjemiske stoffer produkter lagd for barn kunne inneholde og dette gjorde at stoffer som PVC, ftalater, formaldehyd og formamid i stor grad ble borte fra norske produkter. Lekematter som selges i Norske butikker skal følge den nye lovgivningen, men dersom du kjøper lekematte i utlandet eller kjøper bruk bør du undersøke nøye om produktet står i henhold til moderne lovgivning.

Hvorfor bør du ha en lekematte på barnerommet?

Lekematter gir en trygghet for barna når de leker. Små barn er ofte ustødige eller krabber for å bevege seg rundt på gulvet. Det å tilby et mykt underlag for disse gjør at de i større grad er komfortable med å bevege seg rundt, og kan bidra til at de utforsker barnerommet på egenhånd. Lekematten blir fort en integrert del av barnerommet, og ofte kommer disse i sterke farger eller med spennende motiver som kan tilby barnet timevis med moro.

Hvorfor modulære matter ofte er det beste valget

Utvalget av modulære lekematter har økt kraftig i takt med at de stadig blir mer populære for barnerom. Mattene tilbyr en praktisk og budsjett vennlig måte å oppgrade barnerommet på. Her kan du legge nytt gulv perfekt for leking uten å måtte rive opp det gamle. Skumplatene legges enkelt oppå gulvet og isolerer effektivt mot kulde, støy og støt mens barnet leker, utforsker eller tar sine første skritt.

Lekematter som en del av din babygym

Babygym kommer ofte med et tynt teppe uten særlig demping for barnet. Dette kan føre til at barnet treffer det harde gulvet under dersom det forsøker løfte hodet tidlig, snu seg rundt eller gripe etter ting utenfor rekkevidde. Det passer derfor ypperlig å benytte modulære lekematter som et underlag plassert under din babygym, det gir barnet et mer komfortabelt underlag mens det utforsker de forskjellige objektene i babygymmen.

Hvordan velge den beste lekematten for reise

Det å være på reisefot med små barn kan være utfordrende. Det er mye som skal pakkes med og det er begrenset med plass for alt. Det er da viktig med et par kriterier for å finne den mest praktiske lekematten som gir best mulig komfort uten å ta for stor plass;

  • Matten bør være enkel å montere opp og ned
  • Den bør ikke ta stor plass sammenpakket
  • Den bør være modulær slik at den kan benyttes selv på plasser med liten gulvflate
  • Fungerer som et praktisk leketøy for de minste gjerne med figurer eller avtagbare deler

Det er her modulære lekematter har gjort seg svært attraktive både på reisefot og barnerommet. BabyDan og Alice & Fox sine modulære matter kan enkelt pakkes sammen, de har begge to avtagbare figurer i mykt skum, og tar minimalt med plass dersom du tar fra hverandre matten. Mattene kan også benyttet som leker ved at barna kan bygge forskjellige figurer med brikkene. Muligheten til å skalere lekematten etter tilgjengelig plass gjør at mattene passer like godt på barnerommet, stuen, hytte gulvet, eller i campingvognen.

Fordelene ved å velge en modulær lekematte

Modulære lekematter tilbyr en helt annen fleksibilitet enn f.eks tepper, eller vanlige lekematter. Her kan du bygge så store eller små lekeplasser for barna, som gulvflaten tilgjengelig tillater. Du kan også enkelt flytte deler av lekematten ut i for eksempel stuen dersom barna ønsker å der uten at du trenger demontere alt på barnerommet.

Bare plukk med deg det antallet brikker du trenger, og la barna flette dem sammen igjen på stuegulvet. Takket være det modulære bygge systemet kan du også enkelt bygge rundt hindringer uten å måtte ommøblere rommet, her er det bare å flette sammen brikker rundt for eksempel stolben, stellebord eller sprinkelsengen.

Enkel rengjøring er også et viktig punkt når man velger lekematte. Barna tilbringer mye tid på matten iløpet av en lekedag, og uhell kan fort oppstå. Matter i praktisk skum kan enkelt tørket av med en fuktig klut uten at det blir varige merker eller man må fjerne og vaske trekket.

Bruk lekematten som et kreativt læringsmiddel. En av de mange fordelen med modulær lekematter at du enkelt kan skifte brikker. Du kan få nye brikker med tall, bokstaver, figurer eller lignende og skifte de ut etterhvert som barna mestrer nye utfordringer. Dette gir enkel og morsom læring, her er det kun kreativiteten som setter grenser.

Konklusjon

Det er mye du skal ta hensyn til for å velge riktig lekematte til barna. Vi har samlet de viktigste punktene her;

  • Formålet med matten: Størrelse, enkel montering, mulighet for hyppig flytting (reise)
  • Tykkelse på matte: Mnatten bør ha mellom 1 og 1,5 cm tykkelse for å gi best mulig demping uten å bli vanskelig for barnet å bevege seg på
  • Rengjøring av matten: Velg et praktisk materiale slik som skummatter som enkelt kan rengjøres med en fuktig klut.
  • Engasjerende motiv: Velg en matte som kan gi barnet faglig stimulanse. Her kan det være praktisk å velge matter med fargerike motiver, tall eller bokstaver som barnet kan gjøre seg kjent med over tid.
  • Hva matten er laget av: Forsikre deg at matten ikke inneholder farlige plastmaterialer som PVC, ftalater, formaldehyd og formamid som kan være skadelig for barnet.

Lekematte test