fbpx

Krysslaser test: Disse 5 krysslaserne er våre favoritter

En krysslaser er et nyttig verktøy som kan erstatte bruk av vater, og vil gjøre arbeidet lettere for både hobbysnekkere og profesjonelle. Krysslasere kan brukes til mange ulike typer arbeidsoppgaver, og er et populært verktøy. Vi har derfor laget en liste med ulike modeller med litt ulike egenskaper, slik at det skal være enkelt for deg å finne din favoritt!

Her kan du lese om “Rotasjonslaser test”

Krysslaser test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
DEWALT DW088CG
Vinneren blant våre favoritter. Har grønn stråle og kommer til en svært fornuftig pris. Selvnivellering og automatisk ikke-i-nivå indikator sørger for nøyaktige målinger.
SJEKK PRISEN →
DEWALT DCE089D1G
Premium valget for den som har behov for flere funksjoner og vil ha muligheten til å jobbe over lengre avstander.
SJEKK PRISEN →
BOSCH GCL 2-15
En brukervennlig krysslaser i serien Bosch Blue. Testens rimeligste.
SJEKK PRISEN →
BOSCH GCL 2-15 G
Et godt alternativ dersom du vil ha litt ekstra med for en billig penge. Testens nest rimeligste, men har arbeidsintervall opptil 15 m.
SJEKK PRISEN →
DEWALT DCE088D1G
Krysslaseren som gir bedre arbeidsforhold, fleksibilitet og mere funksjoner. Denne fungerer godt over lengre avstander og projiserer to laserstråler.
SJEKK PRISEN →

1. DEWALT DW088CG – Vinneren av vår test!

DEWALT DW088CG

SJEKK PRISEN →

Fra anerkjente Dewalt kommer modellen DW088CG som soleklart stikker av som testens vinner hos oss. Dette er svært bra krysslaser til en meget fornuftig pris.

Funksjoner og egenskaper 

Vi er imponerte over at vi fant en krysslaser med grønn laserstråle til denne prisen. Grønn laser er opptil 4 ganger mer synlig enn de røde. Krysslasere med grønn laser er dyrere å produsere, og derfor vil de ofte være en del dyrere enn de med rød laser. Likevel har altså Dewalt her klart å utvikle en krysslaser med grønn laser til en pris som absolutt ikke avskrekker.

Dewalt DW088CG er selvnivellerende og kompenserer selv ved hellinger på opptil 4°. Dette tilsier at du lett kan sette opp krysslaseren og den måler en rett linje, uten at du må til å finjustere. Krysslaseren har også automatisk ikke-i-nivå indikator. Det betyr at dersom underlaget har en helling som er større enn at krysslaseren kan gi en nøyaktig måling, vil ikke laseren projisere noen linje. Slik unngår du feilmålinger.

Nivelleringsnøyaktighet er på +/-0,3 mm ved 10 m, som betyr at det kan være feilmargin på 0,3 når arbeidsavstanden er 10 m. Hvis du stort sett jobber innendørs, vil du som regel ikke arbeide med avstander større enn dette.

Spesifikasjoner og tilbehør

Krysslaseren er IP54 klassifisert, noe som innebærer at den er beskyttet mot. Armaturet er tett og laseren tåler spyling. Touch Pad kontroll og 2-knappsfunksjon sørger for at arbeidet går lett og smidig. Laseren er batteridrevet og 3 stk AA batterier følger med på kjøpet. Batteritid er 16 timers brukstid og laseren har også indikator for lavt batterinivå,slik at du ikke får ubehagelige overraskelser midt i arbeidet. Det følger også med et veggmonteringsfeste som er nyttig dersom du jobber under krevende arbeidsforhold som for eksempel himlinger. Du får også med en formstøpt skummodul som vil beskytte krysslaseren når du transporterer eller flytter på den.

Testens vinner

Denne krysslaseren har alt man behøver fra en krysslaser, dersom man skal bruke den i stort sett normale arbeidsforhold. Den er selvnivellerende og avgir grønn laser som er best når det kommer til synlighet. Alt i alt får du en god krysslaser med gode egenskaper til en svært brukervennlig pris.

Konklusjon

 • Grønn laser
 • Selvnivellerende
 • Gode funksjoner og egenskaper til en meget kundevennlig pris

LES MER

2. DEWALT DCE089D1G – Premium valg

DEWALT DCE089D1G

SJEKK PRISEN →

Også denne krysslaseren kommer fra produsenten Dewalt, men denne stiller nesten i en annen klasse. Den mest kostbare krysslaseren i vår test, men også den mest funksjonelle med svært stort arbeidsområde, avstand og nøyaktig måling.

Funksjoner og egenskaper

Dewalt DCE089D1G er verktøyet for deg som krever det lille ekstra. Selvfølgelig kommer den med grønn laser, som gir best synlighet. Den er selvnivellerende og tar opptil 4° helling. Dette forventer vi av en god krysslaser, men det er et par andre egenskaper som tar denne modellen opp til et helt annet nivå.

Først kan vi si oss imponert over nivelleringsnøyaktigheten på ±0,3 mm/m og et arbeidsintervall på opptil 30 m. Du kan dermed trygt bruke denne krysslaseren på litt lengre avstander og samtidig få nøyaktige målinger/linjer. Dersom du kjøper ekstrautstyr som lasermottaker vil du kunne arbeide med arbeidsintervall på opptil 60 m.

Den andre egenskapen vi må skryte av er at krysslaseren projiserer tre laserlinjer. En horisontal linje og to vertikale 360° linjer. Dette gir brukeren svært mange bruksområder, fordi man kan merke, justere og nivellere – alt på samme tid. Du kan velge om du skal aktivere linjene separat eller alle samtidig.

Spesifikasjoner og tilbehør

Krysslaseren er IP65 klassifisert. Dette betyr at den er fullstendig støvtett og beskyttet mot vannsprut. I tillegg vil den tåle støt og fall på opptil 2 m. Laserlinjene er tydelige og skarpe, og modellen har fått gode anmeldelser fra brukere som allerede har prøvd den. Krysslaseren drives med et 10,8V 2,0Ah XR Li-Ion-batteri, og både batteriet og lader følger med ved kjøp.

Innebygde magnetiske hengsler sørger for at du enkelt kan feste krysslaseren til metallflater. Medfølgende koffert og integrert låsefunksjon sikrer deg trygg transport uten skade på krysslaseren eller komponentene innvendig. Modellen har også gjengefeste, som gjør den kompatibel med 1/4″-stativgjenger.

Konklusjon

 • Mest kostbar og avansert i vår test
 • Grønn laser
 • Projiserer 3 linjer
 • Arbeidsintervall på 30 m eller 60 m med lasermottaker

LES MER

3. BOSCH GCL 2-15 – Vinneren når du handler på budsjett

BOSCH GCL 2-15

SJEKK PRISEN →

Bosch gir oss budsjettvinneren i denne testen. Dette er en krysslaser som tilhører serien Bosch Blue. Det betyr blant annet at en rød knapp på verktøyet betyr at her kan du justere eller stille inn noe. Modeller i denne serien er derfor svært brukervennlige.

Funksjoner og egenskaper

Bosch GCL 2-15 kommer til en veldig rimelig pris, og er et godt alternativ dersom du ikke skal jobbe under vanskelige arbeidsforhold eller med lange avstander. Laserstrålen er rød, og er nok litt av grunnen til at denne modellen er så rimelig. krysslasere med rød linje er billigere å produsere, men linjen er ikke like godt synlig som en grønn.

Krysslaseren har horisontal og vertikal nivellering og to loddpunkter. Nivelleringsnøyaktighet er på ±0,3 mm/m og loddpunktnøyaktighet er på ±0,7 mm/m. Arbeidsintervall for laserpunkt er på maks 10 m både oppover og nedover. Selvnivelleringsintervall på ±4 °. Krysslaseren er svært brukervennlig og kan håndteres med en hånd.

Spesifikasjoner og tilbehør

Bosch GCL 2-15 drives med tre 1,5V AA-batterier (medfølger ved kjøp). Når den brukes til krysslaser- og punktbruk vil driftstiden være 6 timer. Dette går opp til 8 timer ved krysslaserbruk og 16 timer ved linje- og punktbruk. Med på kjøpet får man også en lasermåltavle og en Bosch RM 1 multifunksjons holder.

Konklusjon

 • Rimeligste alternativ blant våre favoritter
 • Selvnivellerende
 • Horisontal og vertikal nivellering og to sentrerte loddpunkter

LES MER

4. BOSCH GCL 2-15 G – Verdi for pengene

BOSCH GCL 2-15 G

SJEKK PRISEN →

Denne modellen fra Bosch gir deg mye krysslaser for pengene dine. Den koster ikke så mye mer enn den billigste modellen i denne testen, men den er oppgradert med blant annet grønn laser, som gir bedre synlighet.

Funksjoner og egenskaper

Dette er en selvnivellerende krysslaser for horisontal og vertikal nivellering og to loddpunkter. Til en så rimelig pris er vi forundret over arbeidsintervallet på opptil 15 m. Nivellereingsnøyaktighet er på ±0,3 mm/m og loddpunktnøyaktighet ±0,7 mm/m. Selvnivelleringsintervallet er ±4 °, som de fleste på markedet i omtrent samme prisklasse.

Spesifikasjoner og tilbehør

Denne modellen har to gjengefester, et lite og et stort. Dette gjør den kompatibel med 1/4″ og 5/8″-stativgjenger. Med på kjøpet får man en Bosch RM 1 multifunksjons holder. Ved bruk sammen med denne får man en mer fleksibel bruk av krysslaseren, ved å innrette laserlinjene. Krysslaseren bruker AA batterier, og disse følger med på kjøpet. I tillegg blir laseren levert med håndverkerveske og lasermåltavle.

Konklusjon

 • Mye verdi for pengene
 • Selvnivellerende
 • Grønn laser

LES MER

5. DEWALT DCE088D1G – Allrounder

DEWALT DCE088D1G

SJEKK PRISEN →

Dewalt DCE088D1G er en allrounder av en krysslaser. Til en fornuftig prisklasse får man en krysslaser som kan brukes selv når man jobber med litt lengre avstander.

Funksjoner og egenskaper

Krysslaseren er selvnivellerende og har grønn laserstråle som gir best synlighet. Laseren kan projisere en horisontal og en vertikal laserlinje. Linjene kan aktiveres både separat eller sammen. Arbeidsintervall er opptil 30 m, som går opp til 60 m ved bruk sammen med lasermottaker. Dermed er denne krysslaseren et hakk opp fra de aller rimeligste som finnes på markedet, og er dermed et godt valg dersom man har behov for litt mer enn hva enhver hobbysnekker ønsker.

Spesifikasjoner og tilbehør

Krysslaseren drives av 10,8V 2,0Ah XR Li-Ion-batteri, og både batteri og lader medfølger. Låsefunksjon sørger for sikker transport og koffert er også inkludert i prisen. Veggfeste følger også med, for bedre fleksibilitet under vanskelige arbeidsforhold.

Konklusjon

 • Alt-i-ett
 • Kan brukes over lengre avstander
 • Projiserer to laserlinjer, for eksempel når man vil lage et kryss på veggen
 • Grønn laserstråle

LES MER


Nyttig informasjon om krysslasere

Krysslasere er et utbedret digitalt verktøy som gjør arbeid slik oppussing mye enklere. Du kan for eksempel legge bort vateret, fordi krysslaseren gjør jobben mye mer nøyaktig for deg. Krysslasere kan brukes til så mangt, alt fra å henge opp bilder på veggen, sørge for at flisene blir lagt riktig eller lodde opp vegger.

Krysslaseren måler enkelt opp både horisontale og vertikale linjer på vegger, tak eller gulv. Fordelen med å bruke en krysslaser i stedet for et vater er at krysslaseren er mye mer brukervennlig. Du slipper å balansere på vater og blyant samtidig som du skal sørge for at du ikke flytter vateret mens du tegner opp. I tillegg er krysslaseren atskillig mer nøyaktig og presis.

Det finnes ulike typer laserverktøy, og dersom man ikke er kjent med disse fra før kan det være noe forvirrende. Vi har blant annet laseravstandsmåler som erstatter tommestokk og målebånd. Som navnet sier så måler de avstand ved hjelp av laser.

Så har vi også multidetektoren som kan scanne vegger og lignende for å finne treverk, jernholdige materialer eller strømledninger. Den er ypperlig til borearbeid eller for å finne stendere.

En linjelaser kan prosjektere en 360 graders vertikal linje gjennom et helt rom. Du får altså et strekk med en rett linje. En krysslaser derimot gir deg både rette horisontale og vertikale linjer. En krysslaser er også det mest vanlige laserverktøyet for hobbysnekkere.

Til hvilke oppgaver passer en krysslaser?

En krysslaser vil være nyttig når man skal henge opp bilder eller montere vegghyller. Du kan også med fordel bruke den om du skal male, plassere gelender og rekkverk eller om du skal arbeide med å legge fliser eller kakkel. Den brukes også gjerne til fundamentering, når man bygger terrasse, når man skal legge gulv eller montere stendere.

Viktige funksjoner og egenskaper man bør tenke på

Før du velger krysslaser, bør du undersøke hvilke funksjoner og egenskaper de ulike modellene har. En av de viktigste egenskapene er rekkevidde. Det vil si hvor stor avstand du kan bruke krysslaseren til. Rekkevidde vil her bety avstanden fra krysslaserens prisme og frem til området (vegg, tak) der linjen skal projiseres. Rekkevidden vil også påvirkes av lysforholdene man jobber i.

Det kan være problematisk å se laserlinjen dersom sola lyser rett på området. Krysslasere kommer også med både grønn og rød laserlinje. De grønne vises som regel opptil 4 ganger bedre enn de røde.

Man har mulighet til å kjøpe ekstra utstyr som blant annet laserbriller. Disse vil gjøre det enklere å se laseren. En lasermottaker er et annet tilleggsutstyr som vil være nyttig hvis man skal jobbe med ekstra lange avstander. Hvis du stort sett kommer til å jobbe innendørs med arbeidsavstand på maks 15 m, vil en vanlig krysslaser gi nok rekkevidde.

Nivellering er også et begrep som er greit å bite seg merke i, når man skal velge krysslaser. Nivelleringsintervall er et mål på hvor mye helning krysslaseren selv kan justere. Dersom du kjøper en modell som håndterer +/- fire graders helning, vil det være nok til at du lett kan sette opp krysslaseren uten å måtte finjustere på den.

Et annet begrep som benyttes i sammenheng med krysslasere er nivelleringsnøyaktighet. Dette måler forteller hvor stor feilmarginen er i millimeter per meter. Jo lengre unna man er området med linjen, vil nøyaktigheten bli mindre presis.

Til sist har vi nivelleringstid, som forteller oss hvor lang tid det tar før laseren har stabilisert linjen den projiserer. Vanligvis ligger denne tiden på mellom 3 og 6 sekunder.

krysslaser test