fbpx

Kokkekniv test: De 7 beste på makedet i 2023

Uavhengig av om du er en profesjonell kokk eller bare er glad i å lage mat, er det liten tvil om at kokkekniven er kjøkkenets kanskje viktigste redskap. Ikke bare gjør den matlagingen enklere, men selve oppgaven med å kutte blir også betraktelig lettere med en skarp og nøyaktig kniv.

Vi har i denne sammenligningen av kokkekniver gjort grundige analyser av de 6 mest populære kokkeknivene på dagens marked, slik at du lettere kan finne din favoritt! Vurderingen er basert på omtaler, spesifikasjoner og andre tester. 

Best i test er Hvisk Kokkekniv. Denne sylskarpe japanske kokkekniven er håndlaget av knivmesteren Kai, og kommer med et unikt mønster i stålet. I tillegg er den tilpasset slik at den kutter alt fra fisk, kjøtt og grønnsaker med den største selvfølge.

Handler du på budsjett, er det Fiskars Essential Kokkekniv vi ville ha gått for. Ingen er i nærheten av denne på pris!

Kokkekniver test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Gyo 3
Gyo 3 har med denne varianten utviklet en toppmodell av ypperste kvalitet, som dermed også er en noe kostbar kniv. Vi mener likevel at prisen er overkommelig, ettersom den leverer så fantastiske resultater som det denne gjør.
SJEKK PRISEN →
Kai Shun Classic DM 0706
Bedre totalpakke får du ikke, og derfor er denne best i test. Dette er en kniv av ypperste kvalitet, og den er håndlaget av japanske kokkekunstnere som vet hvor viktig presisjon er. I tillegg har den en meget gunstig pris.
SJEKK PRISEN →
Kai Shun Classic DM 0706
Bedre totalpakke får du ikke, og derfor er denne best i test. Dette er en kniv av ypperste kvalitet, og den er håndlaget av japanske kokkekunstnere som vet hvor viktig presisjon er. I tillegg har den en meget gunstig pris.
SJEKK PRISEN →
Chroma type 301 Design by F.A Porsche
Denne populære storselgeren er for mange et must! Her får du en rekke fordeler, som blant annet fantastisk kvalitet og god slipevinkel - og det til en overkommelig pris.
SJEKK PRISEN →
Victorinox Kokkekniv med fibroxhåndtak
Dette er en robust kvalitetskniv som er populær blant verdens fremste restauranteiere. Det som imidlertid skiller denne kvalitetsmodellen fra andre, er at den har et enestående håndtak som sikrer et godt grep uansett om du er våt eller tørr i hendene.
SJEKK PRISEN →
Fiskars Essential
Leter du etter markedets beste pris, trenger du ikke å lete lengre. Fiskars er kokkekniven med desidert lavest pris, og ingen andre modeller er i nærheten.
SJEKK PRISEN →
Nesmuk EXKLUSIV C150 Kokkekniv
Denne ekstraordinære kokkekniven er perfekt for deg som ønsker å skille seg ut. Med sitt fortryllende design og enestående kvalitet får du en kniv helt utenom det vanlige! Skal du koste på deg noe ekstra, er dette modellen å gå for.
SJEKK PRISEN →
Tamahagane SAN Kokkekniv
Denne kvalitetskniven er ikke bare sylskarp, men også meget anvendelig. Det aller beste er imidlertid at den gir deg ekstremt mye for pengene.
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Hvisk Kokkekniv—Best i test

SJEKK PRISEN →

For oss var det aldri noen tvil om at denne populære bestselgeren fortjente tittelen som best i test. Først og fremst er det en kvalitetskniv av de sjeldne, ettersom den er laget av damaskusstål i 65 lag og har en indre kjerne av V10-Goldstål. Dette gjør den ubeskrivelig skarp og meget slitebestandig.

Håndlaget

Denne kniven er rett og slett det ultimate kjøkkenredskap og fungerer ypperlig til all slags matvarer. Med denne har det ingen betydning om det er fisk, grønnsaker, eller kjøtt du skal skjære. Alt kuttes med den største selvfølge, og det med den største presisjon. I tillegg kommer den med et unikt mønster inngravert i stålet – noe som gir den et ekstraordinært særpreg.

Dessuten er kokkekniven håndlaget av verdens fremste designere, i samarbeid med noen av de mest anerkjente japanske kokkene. Til og med håndtaket er av sjelden kost, ettersom der er laget av Pakkatre, mens D-formen i designet gjør den til en typisk japansk kokkekniv.

Foruten dette har den en praktisk lengde på 20 centimeter og er særdeles populær blant forbrukere. Den har lenge vært en bestselger, og omtalene forteller om meget fornøyde kunder.

Kniv av ypperste kvalitet

Kai Shun har med denne varianten utviklet en toppmodell av ypperste kvalitet, som dermed også er en noe kostbar kniv. Vi mener likevel at prisen er overkommelig, ettersom den leverer så fantastiske resultater som det denne gjør.

Her får du virkelig valuta for pengene, og vi kan nærmest garantere at dette er et kjøp du kommer til å bli fornøyd med. Basert på våre testkriterier var det aldri noen tvil om at du får den beste helheten med denne kokkekniven.

Oppsummert

 • Håndlaget kokkekniv av ypperste kvalitet
 • Kan kutte det meste
 • Sylskarp og sterk
 • Nokså kostbar

LES MER


2. Chroma type 301 Design by F.A Porsche—Best på kvalitet

SJEKK PRISEN →

Denne storselgeren kombinerer balanse og lengde på en helt enestående måte, og er dermed et must på ethvert kjøkken. Her får du en rekke fordeler, som blant annet fantastisk kvalitet og god slipevinkel, og alt kommer til en svært gunstig pris.

Populær kniv

Selv om valg av kokkekniv er basert på personlig preferanse, er dette utvilsomt en av de mest tiltalende knivene på dagens marked. Den har for eksempel en sylskarp kant, et komfortabelt håndtak og et smidig blad som gjør alle hakkeoppgaver betraktelig enklere. Med denne vil matlagingen flyte av seg selv, noe som igjen reduserer måltidets forberedelsestid.

Grunnen til dens gode egenskaper er dens geniale utforming. Den har for eksempel en 15 graders slipevinkel, i tillegg til at hele kniven er av japansk stål – selv håndtaket! Dette gjør den særdeles slitebestandig, slik at du kan kutte nærmest alt uten frykt for slitasje.

Videre kommer den i vakker gaveeske som er perfekt om du skal gi den i bryllupsgave, bursdagsgave eller lignende. Forresten slipes den skarp som ny ved hjelp av keramisk bryne eller stein.

Mye for pengene

At ikke denne kniven ikke koster mer er nesten litt sjokkerende, med tanke på den gode kvaliteten du får her. Ønsker du mye for pengene er altså dette et meget godt alternativ. Dessuten er lengden svært praktisk og godt balansert, og den er alt i alt veldig behagelig.

Vi tror denne passer godt uansett hvilket behov du har. Den vil være godt valg både som et ekstra supplement til resten av knivsortimentet ditt, i tillegg til at den er mer enn bra nok til å gjøre de største og mest krevende kutteoppgavene.

Oppsummert

 • Godt balansert kniv med praktisk lengde
 • God kvalitet
 • Storselger
 • Du får mye for pengene

LES MER


3. Victorinox Kokkekniv med fibroxhåndtak—Unikt håndtak

SJEKK PRISEN →

Denne robuste kvalitetskniven vil gjøre den alminnelige matlager til den mest profesjonelle kokk på null komma niks. Dette er takket være dens stødige fibroxhåndtak, som gjør det enda enklere for deg å kutte. Uavhengig av om håndtaket er tørt eller vått, sitter denne som støpt i hånden din.

Profesjonell kniv

Victorinox Fibrox-serien er velkjent i hele verden og høyt verdsatt i restaurant- og matvarebransjen. Dette er på grunn av dens gode kvalitet og enestående skarphet, og at den er meget prisgunstig. Uavhengig av om du er jobber daglig med å kutte eller bare trenger en pålitelig kniv til en bra pris, vil denne være et godt alternativ.

Det nevnte Fibroxhåndtaket er også en ekstraordinær funksjon som har imponert oss til de grader. Som nevnt gir det et unikt grep, samt at det fint tåler maskinvask i opptil 150 grader. Dette gjør kniven meget gunstig, ettersom den er utrolig enkel å rengjøre.

Kvaliteten tilsier dessuten at dette er en kniv som kommer til å holde lenge, og du trenger ikke å frykte at hyppig bruk skal slite på den.

Prisgunstig

En annen ting som gjør at denne skiller seg ut sammenlignet med resten av markedet, er at den er en av de rimeligste profesjonelle knivene du kan få tak i. Svært få kniver som brukes i restaurantbransjen koster under tusenlappen.

Det gjør imidlertid denne, og den er derfor et perfekt kjøp om du ønsker topp kvalitet uten å betale for mye. Dette er helt klart et godt alternativ om du ønsker en pålitelig kokkekniv.

Oppsummert

 • Prisgunstig
 • Populær i restaurantbransjen
 • Godt grep uansett om håndtaket er vått eller tørt
 • Enkel rengjøring

LES MER


4. Fiskars Essential—Best på budsjett

SJEKK PRISEN →

Er du på utkikk etter markedets best pris, er det denne kokkekniven du burde gå for. Her får du den desidert rimeligste kniven på markedet, og ingen andre modeller er i nærheten av denne prisen. Likevel imponerer den godt med sine hendige bruksområder og pålitelige skarphet.

Slitesterk

Selv om prisen er lav, vil Fiskars Essential gode kvalitet sørge for at dette er en kniv du får god nytte av i mange år fremover. Her trenger du altså ikke å bekymre deg for at hyppig bruk skal slite på bladet og dets kvalitet.

Grunnen til dette er først og fremst at den er laget av rustfritt stål, samt at plastikken på håndtaket er sterkt og slitebestandig. En fordel med en kniv av rustfritt stål er naturligvis at den ikke ruster av vann. Dette gjør at kniven for eksempel kan vaskes i oppvaskmaskin uten å ta noe skade av det.

Utenom dette er kniven i stand til å gjennomføre de aller fleste kutteoppgaver. Den er kanskje ikke like sensasjonell som de beste toppmodellene, men vil fint håndtere alle praktiske gjøremål. I tillegg er den nokså funksjonell, samt at den har et moderne design som passer inn på ethvert kjøkken.

Praktisk kniv

Det er uten tvil mye imponerende ved Fiskars Essential, men det absolutt beste er helt klart dens rimelige pris. Vi tror derfor den er beste egnet for deg som trenger noe billig og helt enkelt. Skal du ha topp kvalitet, vil nok ikke denne være tilfredsstillende nok.

Sett bort i fra dette er det ikke mye å utsette den for, og dette er garantert en kniv du kommer til å bli fornøyd med dersom du ikke trenger det beste av det beste.

Oppsummert

 • Markedets billigste kokkekniv
 • Rustfritt stål
 • Hendig og allsidig
 • Tåler maskinvask

LES MER


5. Nesmuk EXKLUSIV C150 Kokkekniv—Premium

SJEKK PRISEN →

Denne eksklusive kokkekniven er ypperlig for deg som ønsker å koste på seg noe ekstra. Med sitt sensasjonelle design og bemerkelsesverdige kvalitet, får du det beste markedet har å by på. I tillegg er den en solid allrounder og har en sensasjonelt god levetid.

Fortryllende design

Det er nesten litt overveldende hvor mye bra denne toppmodellen har, og det er vanskelig å finne bare en nevneverdig faktor som gjør at den skiller seg ut. Først og fremst har den et unikt mønster i bladet, noe som gjør den til et herlig tilskudd på kjøkkenet ditt.

Dessuten har den hele 401 lag av damaskusstål, og det er dette som danner det vakre mønsteret. Den har også et kullinnhold på 1,5 prosent. Dette gjør at vedlikeholdsarbeidet reduseres, i tillegg til at levetiden forlenges.

Videre er den håndlaget og har mer enn 50 trinn i arbeidsprosessen, noe som gir den det konsistente og enestående håndverket denne modellen har.

Kostbar toppmodell

Denne eksklusive modellen er kvalitetsstemplet med Nesmusk flaggermussymbol, noe som er et tegn på at kniven er en sjelden vare av ypperste kvalitet. Dette gjør den astronomisk høy og markant dyrere enn resten av markedet.

For oss er nok prisen veldig i overkant, men vi har stor forståelse for de som velger å punge ut. Har du råd til å bruke rundt en månedslønn eller to på en kokkekniv og ikke lar deg skremme av pris, vil så absolutt anbefale denne. Skal du ha et rimelig alternativ, er ikke denne noe for deg.

Oppsummert

 • Svindyr toppmodell
 • Eksklusiv kokkekniv med nydelig design
 • Kvalitetsstemplet
 • Sensasjonelt lang levetid

LES MER


6. Tamahagane SAN Kokkekniv—Mest for pengene

SJEKK PRISEN →

Denne japanske kniven er utviklet med tre lag stål. Til tross for dette har den en særdeles god pris, noe som igjen gjør at dette er kokkekniven som gir deg mest for pengene.

Topp kvalitet

Kvaliteten på kniven er upåklagelig, og denne er absolutt en av de bedre du kan få på dagens marked. Den har blant annet VG5 stål, samt at bladet er sylskarpt. Her vil du kunne skjære og kutte nesten hva som helst, og det uten noen ekstra anstrengelse fra deg.

Dessuten er knivens håndtak av mørkebrunt tre og dermed utrolig vakkert å se på. Dette gjør at den passer utmerket inn i både moderne og klassiske kjøkken, like mye som på en hytte. Vi er for øvrig ikke de eneste som har latt oss begeistre, og omtalelser fra eksisterende kunder forteller om et enestående produkt som virkelig blidgjør enhver kokk.

Anvendelig kokkekniv 

En fordel med de beste kokkeknivene er at de kan håndtere alle mulige kutteoppgaver. Tamahagane SAN er en slik kokkekniv, og vil skjære til største presisjon uansett om det gjelder fisk, kjøtt eller grønnsaker.

Noe som også taler for at dette er et bra kjøp, er at den kommer i en prisklasse som er lavere enn de andre toppmodellene. Dette gjør at du får ekstremt mye for pengene dersom du investerer i denne, og vi tror enhver person vil få god nytte av Tamahagane kokkekniv, uansett om de er amatør eller profesjonell.

Oppsummert

 • Du får mest for pengene
 • God kvalitet
 • Skarp og allsidig

LES MER


Hvilket materiale finnes i kokkekniver?

Karbonstål

Karbonstålkniver er kjent blant både amatører og profesjonelle. Disse er godt kjent på grunn av deres ekstremt skarpe kanter og gode kantretensjon. Nedsiden med disse knivene er at de ruster lett. Det betyr at de trenger regelmessig vedlikehold.

Rustfritt stål

Kniver i rustfritt stål er godt kjent på grunn av korrosjonsbestandigheten, men ikke på grunn av den skarpe kanten. Korrosjonsbestandigheten til et materiale sier noe om hvor godt det motstår korrosjon/rust. Dette er mindre tilfelle i dagens marked, etttersom du kan finne nye rustfrie typer stål som har god kantretensjon.

Keramikk

Keramiske kniver er den nyeste typen på knivmarkedet. De kan være ekstremt harde og dermed ha en eksepsjonell kant, men de er også mindre robuste og tøffe enn stålkviner. De kan også vanligvis ikke skjerpes av brukeren.

Hva er forskjellen mellom japanske og vestlige kniver?

Japanske kniver tilbyr et bredere utvalg og det finnes spesielle kniver til ulike kjøkkenoppgaver. De er vanligvis laget av høykarbonstål som oppnår høy hardhet, har tynnere profiler og lavere slipevinkler, og de tilbyr også asymmetriske og enkle skråslip.

De skjerpes lettere enn den vanlige vestlige typen kniv og har god kantretensjon, men de trenger mer pleie (vanligvis ikke rustfri). Vestlige kniver tilbyr ofte betydelig mindre variasjon. De er laget av mykere rustfritt stål, har dobbel skråslip, tykkere profiler og høyere slipevinkel. De krever ofte også mindre vedlikehold enn japanske kniver.

Hva kjennetegner gode kokkekniver?

Skarpheten til eggen er det som kjennetegner hvor gode knivene er. I tillegg er materialene den er laget av og balansen på kniven gode indikatorer. Slik finner du ut hvor god en kniv er eller ikke:

 • Sjekk for hakk: Kniveggen bør ha en naturlig bue, slik at du kan kutte med sirkulære bevegelser uten at kniven stopper opp underveis. Den skal også være fri for hakk. Du kjenner det best om du setter eggen på kanten av neglen din og drar kniven fra enden av bladet opp til spissen. Hvis kniven «lugger», er det hakk i bladet. Hakk påvirker altså skarpheten til eggen.
 • Balansen: En annen viktig faktor er balansen. Balansen er forholdet mellom blad og skaft, og det skal være et nullpunkt cirka midt på kniven, der håndens fremdeler er. Er kniven baktung blir den overstyrt, mens hvis kniven er tung i bladet blir den fort understyrt.
 • Skaftet: Undervurder ikke skaftet. Dette sier nesten alt om hvor godt du kommer til å like kniven. Finn et skaft som ligger godt i hånden din og som du synes er behagelig.

Tips til vedlikehold

En godt bevart kniv er noe du kan ha lenge og nyte godt av resten av livet. Dermed gjør du lurt i å ta godt vare på kjøkkenknivene dine slik at du slipper å stadig ty til nye innkjøp. Heldigvis er det bare noen enkle grep som skal til for at knivene vil være i godt stand igjen. Her er noen enkle tips som kan forlenge holdbarheten på knivene:

 • Vask for hånd: Ikke alle kniver er like resistente mot varmt vann, noe som gjør at oppvaskmaskinen kan slite meget på bladet og dens skarphet. Å vaske for hånd er derfor det absolutt beste for å minimere risikoen for slitasje.
 • Rengjør umiddelbart etter bruk: På denne måten forhindrer du at matrester «størkner» og setter seg fast i bladet. Matrester og lignende er noe som kan slite veldig på kniven.
 • Forhindre at vann ligger på kniven: Tørk bort vann og lignende umiddelbart. Du vil da forhindre at kniven ruster.
 • Oppbevar i skjærefløyen og lignende: Ikke bare er dette tryggere – særlig om du har dyr eller nysgjerrige barn – men det vil også forlenge skarpheten. En knivblokk er faktisk designet for å forlenge skarpheten på knivene.
 • Slip med jevne mellomrom: invester i en knivsliper og slip med jevne mellomrom. Da vil kniven føles som ny, i tillegg til at du er med på å forlenge levetiden.

Testkriterier

Vårt testresultat er basert på følgende kriterier:

 • Pris
 • Skarphet
 • Design
 • Balanse