fbpx

Klatresele test: 5 alternativer med høy komfort (2022)

Når du skal velge klatresele er det flere viktige ting du må huske å ta med i vurderingen din. Først og fremst trenger du en sele som er robust og slitesterk så den ikke slipper tauet, men samtidig trenger du en klatresele som er komfortabel å ha på. For det er ingen hemmelighet at man gjerne har på seg en klatresele over lengre perioder, samt at den sitter stramt når man klatrer.

Det er hele hensikten med en sikkerhetssele, men det betyr også at den må være komfortabel for å ikke ødelegge klatreopplevelsen med gnagsår og andre plager. Vi har derfor gjort jobben med å finne frem til fem klatreseler som byr på høy kvalitet og komfort for å gjøre valget enklere.

For å finne frem til de beste klatreselene tilgjengelig på markedet har vi tatt utgangspunkt i informasjon på nett. Vi har gått gjennom en rekke tidligere best i test artikler, innhentet informasjon fra produsenter og forhandlere, samt sett på tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere. Basert på dette utgangspunktet har vi kommet frem til de fem klatreselene som etter en helhetlig vurdering fremstår som de absolutt beste kjøpene i dag.

Klatreselen som gjorde det absolutt best i våre undersøkelser var Hirundos fra den anerkjente utstyrsprodusenten Petzl. Denne lettvekt klatreselen byr på høy komfort og full bevegelsesfrihet når du klatrer. Klatreselen benytter Petzl sin FUSEFRAME ™ plattform som er et lett, men robust mesh system med en rekke stropper og tilkoblingspunkter. Dermed kan du ha med alt av nødvendig utstyr.

VÅRE favoritter

 • Dual Core Construction ™
 • trakFIT ™ tilpasning
 • Spesielt utviklet for kvinner
SJEKK PRISEN →
 • Høy komfort
 • Fire praktiske løkker
 • FUSEFRAME ™
SJEKK PRISEN →
 • Ekstra polstring
 • ENDOFRAME ™ teknologi
 • Fire tilkoblingspunkter for utstyr
SJEKK PRISEN →

BILDE PRODUKT
Petzl Hirundos
Bestselgeren fra Petzl er en komfortabel klatresele med lett vekt som fungerer like godt på trening som den gjør ute på klatring. Det myke materialet sørger for høy komfort og full bevegelighet. Fire kroker for utstyr gjør det enkelt å ha med seg kalkpose og annet utstyr man har behov for på vei opp veggen.
SJEKK PRISEN →
Black Diamond Momentum Harness Women’s
Momentum Harness er for deg som syns fikling med ringer og klyping fra beltet er bortkastet tid. Utstyrt med Black Diamond sitt Dual Core Construction ™ system er dette beltet enkelt å ta på seg, og enda enklere å tilpasse. Fungerer utmerket til allsidig bruk og er spesielt utviklet for kvinnelige klatrere. Dermed sikrer du høy komfort og funksjonalitet.
SJEKK PRISEN →
Petzl Sama Harness
Ønsker du økt komfort er Sama Harness fra Petzl et utmerket klatrebelte. Utstyrt med ekstra polstring både i ben og belte sitter det godt uten at det blir pressende. Det elastiske materialet sørger for full bevegelighet og de fire festepunktene for utstyr dekker behovet for punkter å henge utstyret på. Fungerer like godt på fjellturer som på trening innendørs.
SJEKK PRISEN →
Black Diamond Solution Harness Men’s
Dette lette klatrebeltet kommer med Black Diamond sin egen Fusion Comfort Technology ™ som byr på en formidabel komfort og full bevegelighet. De faste benfestene er polstret med tre forskjellige lag for å gi en behagelig følelse og fullverdig vektfordeling. Beltet er utviklet for å tilpasse seg din kroppsfasong og dermed sikre optimal komfort uten at det går utover bevegeligheten din.
SJEKK PRISEN →
Petzl Kit Corax Grigri Sm’D
For deg som ønsker å forbedre klatreferdighetene dine er Petzl Kit Corax Grigri Sm’D utmerket. Her får du det fleksible klatreselen CORAX Harness, samt Grigri forsinkelsesystem med assistert blokkering og en Sm’D karabiner med TRIACT-LOCK system. Dette gjør at du enkelt kan trene på klatring uten å være redd for at utstyret ikke skal holde tritt.
SJEKK PRISEN →

1. Petzl Hirundos – Best i test

Petzl Hirundos

SJEKK PRISEN →

Hirundos er en lett og komfortabel klatresele fra det anerkjente merket Petzl. Den tar utgangspunkt i FUSEFRAME ™ systemet til Petzl som gjør at den er både komfortabel og lett. Gode tilpasningsmuligheter sørger for å opprettholde full bevegelighet uten at det går utover komforten. Fire tilkoblingspunkter for utstyr gjør at du kan ha med deg alt av nødvendigheter inkludert kalkpose, vannflaske og annet via karabinkroker.

For å by på mest mulig fleksibilitet er Hirundos utstyrt med fire forskjellige utstyrskroker, der de to bakre er bevegelige. Dette gjør at du enkelt kan skyve dem til siden dersom du klatrer med ryggsekk. De to fremre punktene er harde slik at av og på klikking med karabiner er enkelt selv når du henger i luften. De bakre er mykere slik at de er bedre egnet til å feste en kalkpose, ekstra sko, quickline og lignende utstyr.

For deg som er på jakt etter en praktisk klatresele av høy komfort er Hirundos et utmerket alternativ. Klatreselen har plass til en rekke utstyr gjennom sine fire løkker, men byr fortsatt på full bevegelighet og tilpasningsmuligheter for hver klatretur. Du kan blant annet enkelt flytte på de bakre løkkene slik at de ikke havner i veien for en ryggsekk eller lignende. Den er derfor like god på trening som ute på tur.

Oppsummert

 • Høy komfort
 • Fire praktiske løkker
 • FUSEFRAME ™

LES MER

2. Black Diamond Momentum Harness Women’s – Best for kvinner

Black Diamond Momentum Harness Women's

SJEKK PRISEN →

Momentum Harness er et klatrebelte fra Black Diamond spesielt utviklet for kvinner. Som erfarne klatrere vet kan fikling med utstyret fort bli tidkrevende og irriterende. Dette har Black Diamond forsøkt å eliminere totalt med sitt nye Dual Core Construction ™ system. Nå trer du enkelt beltet på deg og benytter systemet trakFIT ™ for å justere beltet til riktig passform.

De tilpasningsdyktige ringene gjør at beltet fungerer like godt om du skal ut å klatre en høstkveld som gjennom sommeren. I tillegg er beltet utstyrt med fire utstyrtshanker som du enkelt kan henge fast utstyr i ved hjelp av karabinkroker. De fire hankene er i fast materiale som gjør at det er enkelt å benytte seg av kroker selv når du henger i luften. Bare klikk utstyret på plass eller løsne det enkelt igjen.

Er du på jakt etter en klatresele spesielt utviklet for kvinner er Momentum Harness et utmerket utgangspunkt. Her får du et belte fra Black Diamond av høy kvalitet og med en passform som sikrer høy komfort. Det inkluderte Dual Core Construction ™ systemet gjør det svært enkelt å ta av og på beltet, noe som sparer deg for både tid og irritasjon før din neste klatretur. De fire solide hankene for utstyr gjør at du enkelt fester kalkpose, sko eller annet utstyr lett tilgjengelig.

Oppsummert

 • Dual Core Construction ™
 • trakFIT ™ tilpasning
 • Spesielt utviklet for kvinner

LES MER

3. Petzl Sama Harness – Beste komfort

Petzl Sama Harness

SJEKK PRISEN →

For deg som ønsker en klatresele med høy komfort er Sama Harness fra Petzl et utmerket alternativ. De elastiske løkkene kommer med dynamisk tilpasningsform og beltet er utstyrt med ekstra polstring. Det elastiske materialet gir høy komfort uten at beltet blir klumpete eller kommer i veien for bevegeligheten din. Du kan med andre ord nyte godt av et belte som sitter godt uten at det blir en hindring for prestasjonen din.

Petzl sitt design er spesielt utviklet for å gi maksimal komfort og bevegelighet. Derfor er beltet smalere foran og over hoften, enn på sidene. Dette gjør at beltet ikke kommer i konflikt med ryggsekk eller bevegelighet når du henger i tau, men samtidig har nok bredde til å feste utstyr og polstring rundt livet. De fire festepunktene for utstyr er i solid materiale, der de to fremre er vinklet til siden, mens de bakre er vinklet fremover slik at de ikke havner i veien.

Ønsker du et belte som har full funksjonalitet, men samtidig er litt mykere og mer komfortabelt enn vanlige klatreseler er Sama Harness fra Petzl et utmerket alternativ. Beltet er utstyrt med et mer elastisk materiale og mykere polstring enn en rekke konkurrenter, samtidig som det har den populære funksjonaliteten som Petzl belter er kjent for. Resultatet er et belte som er komfortabelt å ha på, samt har plass til alt utstyret du trenger på tur.

Oppsummert

 • Ekstra polstring
 • ENDOFRAME ™ teknologi
 • Fire tilkoblingspunkter for utstyr

LES MER

4. Black Diamond Solution Harness Men’s – Mest robust

Black Diamond Solution Harness Men's

SJEKK PRISEN →

Solution Harness er et robust klatresele for menn fra Black Diamond. Her får du et belte utstyrt med Fusion Comfort Technology ™ som effektivt tilpasser seg din kroppsfasong. Resultatet er en klatresele som sitter godt, men samtidig gir full bevegelighet når du henger i luften. De faste ringene er belagt med tre forskjellige lag av tekstil og netting for å sikre komforten, samt optimal vektfordeling bort fra sensitive punkter.

Dette reduserer risikoen for at beltet gnager dersom du skal ha det på over en lengre periode, eller legge ut på en flere dagers klatretur. Vi liker spesielt godt at ringene er i et fast materiale belagt med polstring fremfor at de er i mesh. Dette gjør det enklere å tilpasse dem, men sørger også for at man har ekstra sikkerhet i det robuste designet. Det sterke nylonstoffet er kombinert med 3D AirMesh for å gi et solid materiale.

Uansett om du skal legge ut på en lang og krevende klatretur, eller bare ønsker det mest robuste klatresele vil Solution Harness være et godt alternativ. Beltet fra Black Diamond kommer i et robust materiale og er utstyrt med Fusion Comfort Technology ™. Dette gir optimal komfort og en passform som enkelt tilpasser seg din kroppsfasong. Dermed er beltet utmerket for alle typer klatrere og vil yte like godt uansett om du trener innendørs eller henger i en fjellvegg.

Oppsummert

 • Fusion Comfort Technology ™
 • Fireveis nylon med 3D AirMesh
 • Tilpasningsdyktig passform

LES MER

5. Petzl Kit Corax Grigri Sm’D – Premium

Petzl Kit Corax Grigri Sm’D

SJEKK PRISEN →

Kit Corax Grigri Sm’D er en utstyrspakke for deg som ønsker å forbedre klatreferdighetene dine. Her får du en fleksibel CORAX Harness klatresele kombinert med et Grigri forsinkelsessystem og en Sm’D karabiner med TRIACT-LOCK system fra Petzl. Dette er et utmerket utgangspunkt for klatrere som er klare for å ta steget videre fra nybegynner, men fortsatt ønsker å ha et assistert system på plass dersom det skulle bli behov for det.

CORAX Harness er en fleksibel klatresele som kommer med komfortabel benstøtte og fire oppheng for feste av utstyr. I tillegg er det åpne beltet foran enkelt å ta på, og gir full bevegelighet selv når du henger i tau. Grigri er en assistert forsinkelse for tau slik at du kan fire deg ned på en ryddig måte.

Den er utstyrt med assistert blokking som trer i kraft dersom den oppdager fritt fall og hyppig tautrekk. Til slutt er det Sm’D karabineren som er den populære kroken fra Petzl med ekstra låsemekanisme for sikkerhets skyld. Denne sørger for at kroken ikke åpner seg ved press og du unngår at utstyr eller tau løsner under trening.

Har du nylig tatt steget fra nybegynner til mer erfaren klatrer vil denne utstyrspakken fra Petzl være et utmerket utgangspunkt. Her får du fleksibelt utstyr tilpasset erfarne klatrere, men som samtidig opprettholder en del sikkerhetsfunksjoner og støtte som kan være greit å ha i begynnelsen. Det beste av alt er at du får mye for pengene inkludert i prisen som legger et solid grunnlag for din videre klatring.

Oppsummert

 • CORAX Harness system
 • Assistert blokksystem i Grigri
 • TRIACT-LOCKING ™ system

LES MER


Spørsmål og svar

Hvordan finne rett passform på klatresele?

Passform er viktig når du skal klatre, derfor bør du sikre at du har et belte som er stort nok, men samtidig sitter tett nok til å gi tilstrekkelig sikkerhet og feste.

Hvorfor er det viktig med utstyrshanker?

Når du skal klatre er det viktig med en balansert vektfordeling. Derfor er det praktisk å kunne henge utstyret i hanker fordelt utover beltet. Dette gjør at ingenting havner i veien, samt du får en mindre belastning på ryggen sammenlignet med å ha alt i en ryggsekk.

Hvilket belte er best for kvinner?

For kvinner er det Momentum Harness fra Black Diamond som kom best ut av våre undersøkelser. Dette er et robust og komfortabelt klatresele som er spesielt utviklet for å ha passform egnet for kvinner.

Hvilken klatresele er best for nybegynnere?

Uansett om du er helt ny, eller har gjennomført noen få økter vil Petzl Kit Corax Grigri Sm’D være et utmerket utgangspunkt. Her får du en robust klatresele kombinert med Petzl sitt Grigri system for assistert blokkering.