fbpx

Kjøkkenvifte test: De 8 beste på markedet i 2022

For effektiv fjerning av matlukt og os, trenger du en kjøkkenvifte. I denne sammenligningen av kjøkkenvifter ønsker vi å gjøre det enklere for deg å finne modellen som passer ditt hjem og budsjett.

Utvalget er stort og oppgaven med å finne riktig kjøkkenvifte kan være både vanskelig og tidkrevende. Derfor har vi i denne kjøkkenvifte testen laget en oversikt til deg med de beste innen ulike kategorier, slik valget blir enklere. Vi har inkludert 8 forskjellige kjøkkenvifter, som alle har sine fordeler. Modellene er ikke testet av oss, men vi har vurdert basert på omtaler, beskrivelser og andre tilgjengelige kilder.

Etter timer med grundige analyser, kom vi frem til at Siemens LF87BCP50 fortjener tittelen som testvinner. Denne kraftige motoren er perfekt til større leiligheter, samtidig som den har et overraskende lavt støynivå.

Ønsker du en stilig kjøkkenvifte er det Siemens LC97QFM50 vi ville ha gått for. Denne skiller seg ut på grunn av sitt lekre design.

VÅRE favoritter

 • Vår dom
 • Touchkontroll
 • Vegghengt
SJEKK PRISEN →
 • Passer ypperlig til både større og mindre hjem
 • Effektiv
 • Har både ut- og omluftsdrift
SJEKK PRISEN →
 • Vår dom
 • Touchkontroll
 • Vegghengt
SJEKK PRISEN →

Kjøkkenvifte test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Siemens LF87BCP50
En effektiv og prisgunstig kjøkkenvifte med et lekkert design. Dette er vår soleklare testvinner.
SJEKK PRISEN →
Siemens LC97QFM50
Verdenskjente Siemens har her utviklet en meget stilig kjøkkenvifte. Denne er mer enn bare en vifte, og vil garantert bli et flott tilskudd til ditt kjøkkeninteriør.
SJEKK PRISEN →
EICO Mini Om N
Markedets mest funksjonelle og eksklusive kjøkkenvifte. Denne premiumviften er for deg som ønsker å koste på seg noe ekstraordinært.
SJEKK PRISEN →
Scandomestic EMV 602
Ingen kombinerer god kvalitet til en billig penge bedre enn denne modellen. Her får du en stødig kjøkkenvifte til markedets beste pris.
SJEKK PRISEN →
WITT Cobra80BN
Denne populære bestselgeren skiller seg fra andre modeller på grunn av sitt unike betjeningspanel. I tillegg er den både effektiv og lydsvak.
SJEKK PRISEN →
Electrolux—LFT426X
En klassisk og ikke minst effektiv kjøkkenvifte til en overkommelig pris. Her er modellen som gir mest for pengene.
SJEKK PRISEN →
WITT Hero 90 B
En særdeles kraftig kjøkkenvifte som er perfekt til store kokeplater. Dette er en av de mest effektive på markedet.
SJEKK PRISEN →
Bosch DWB96DM50
Denne brukervennlige kjøkkenviften er ypperlig om du ønsker en tidløs modell. Bosch har her utviklet en vifte som aldri vil gå av moten. 
SJEKK PRISEN →

 

1. Siemens LF87BCP50—Testvinner

Siemens LF87BCP50—Testvinner i kjøkkenvifte test

SJEKK PRISEN →

Det som naturligvis er den viktigste egenskapen til en kjøkkenvifte er å kvitte seg med matos når man lager mat, og akkurat det skårer denne skyhøyt på. Med sin innebygde motor vil denne effektivt fjerne alle former for matlukt som måtte oppstå når du lager mat. I tillegg har den en rekke andre fordeler som et flott design, enkel installering og lavt lydnivå.

Effektiv

Takket være sitt oversiktlige digitale display med touchkontroll kan du enkelt justere kraften på viften. Denne reguleres på tre ulike nivåer der alle fjerner os til et tilfredsstillende resultat, med der særlig det kraftigste nivået imponerer.

Stiller du inn på den kraftigste innstillingen vil du ikke ha noen som helst problemer med matlukt som siver rundt i hjemmet ditt. Denne suger til seg alt umiddelbart. Viften er også utstyrt med automatisk tilbakegang etter 6 minutter, samt en dimmer med et behagelig lys som gradvis tennes og slukkes.

Andre grunner til at denne er best i test er at den er ekstra stillegående og utstyrt med et metallfilter som enkelt vaskes i oppvaskmaskinen, samt at den har en indikator for rengjøring av fett- og kullfilter.

Passer ypperlig til både større og mindre hjem

Størrelsen på denne gjør den perfekt til både større og mindre hjem, samtidig som den er enkel å montere. Den krever kun fritthengende montering over kjøkkenøy og har både utluft og omluftsdrift. Alt i alt er det svært få modeller som kan vise til like mange fordeler som denne, og derfor synes vi viften fra Siemens er best i test.

Prisen er heller ikke den verste, og konklusjon vår er derfor at dette er et fantastisk kjøp for enhver som trenger ny kjøkkenvifte.

Oppsummert

 • Passer perfekt på alle kjøkken
 • Effektiv vifte
 • Har både ut- og omluftsdrift
 • Brukervennlig touch display

LES MER


2. Siemens LC97QFM50—Beste design

SJEKK PRISEN →

Det er mye bra ved denne kjøkkenviften fra prisbelønte Siemens, men det aller beste er dens elegante design. Denne vil ikke bare gjør en effektiv jobb med å kvitte seg med matlukt, men vil også være et ekstra tilskudd til ditt interiør. Denne er vegghengt, men fortsatt meget enkel å installere, samtidig som den har både ut- og omløpsluft.

Touchkontroll

Å betjene denne er ingen sak. Det gjøres enkel ved noen trykk på det brukervennlig touchkontroll-panelet, hvor du kan justere både lys- og viftestyrken. Effekten på viften har fire trinn, og alle fungerer ypperlig takket være den kraftige, børsteløse motoren med doble viftehjul.

Lydeffekten er også god sammenlignet med mange andre modeller. Det betyr ikke at denne er lydløs, men den bråker ikke i nærheten av like mye som de verste på markedet. I tillegg har den en kjempefordel ved at dens metallfilter kan enkelt vaskes i oppvaskmaskinen.

Energimerkingen på denne er imidlertid ikke den beste. Denne er i klasse B, som er et stykke unna de beste toppmodellene. Dette gjør at den bruker en del mer strøm enn for eksempel en vifte med klasse A.

Vår dom

Det er ikke noen tvil om at denne gjør en eksemplarisk jobb med å kvitte seg med matlukt når du lager mat. I tillegg skiller den seg i stor grad ut på grunn av sin lekre utforming og sitt vakre design. Dette er på mange måter mye mer enn en ordinær kjøkkenvifte, og noe du kan vise fram med stolthet.

Derfor tror vi at garantert vil bli fornøyd dersom du investerer i denne. LC97QFM50 er i tillegg utviklet til å passe alle kjøkken, men vi mener på grunn av størrelsen at den passer best for litt større leiligheter.

Oppsummert

 • Kraftig vifte som effektiv fjerner matlukt
 • Brukervennlig panel
 • Vegghengt
 • Vakkert design
 • Miljøklasse B

LES MER


3. EICO Mini Om N—Premium

SJEKK PRISEN →

Denne kraftige og lekre vegghengte ventilatoren er perfekt for deg som ikke nøyer seg med annet enn det beste av det beste. Premiumsviften fra EICO har en enorm kapasitet på opptil 603 m3/t og er rett og slett særdeles effektiv. I tillegg har den et design som gjør at den garantert vil gli rett inn på ditt kjøkken.

Skråstilt med kantsug

Det er en rekke fordeler med en skråstilt kjøkkenvifte. For det første gir det et skarpt og markant uttrykk som gjør seg bra i et moderne hjem, og vil samtidig effektivt suge opp alt av damp, lukt og os.

Selve sirkulasjonssystemet holder også en skyhøy standard, og er mer enn hva man skulle forvente. Denne renser luften fullstendig ved gjennomstrømning i sine aktive kullfiltre, for å deretter føre luften tilbake til kjøkkenet. Du vil med andre ord alltid ha en frisk og fettfri atmosfære rundt deg uansett hvilken mat du tilbereder.

Viften er heller ikke vanskelig å feste på veggen. Dette gjør du enkelt selv, og siden den ikke henger over komfyren som tradisjonelle vifter gjør får du et bedre overblikk over det du holder på med. kjøkkenviften er i tillegg svært enkel å betjene.

Høy pris

Kvalitetsvarer har en tendens til å koste mye, noe også denne modellen gjør. Her må du ut med mer enn 20.000 kroner, en pris som er langt over resten av markedet. Til gjengjeld får du den desidert beste modellen.

Selv med en høy prislapp har denne vært en bestselger i lengre tid, og kundene deler sin begeistring gjennom gode kundeomtaler. Derfor hersker det liten tvil om at denne virkelig leverer varene. Om den likevel er verdt 20.000 kroner er vi noe usikre på, og det må nesten være en vurdering du selv tar.

Oppsummert

 • Særdeles effektiv vegghengt kjøkkenvifte
 • Skråstilt med kantsug
 • Lekkert design
 • Koster ekstremt mye

LES MER


4. Scandomestic EMV 602—Billig og bra

SJEKK PRISEN →

Om du er på utkikk etter en prisgunstig modell, er denne perfekt for deg. Her får du god kvalitet til markedets beste pris. Denne vegghengte ventilatoren byr på mye bra foruten sin lave pris, som blant annet god effekt, overkommelig lydnivå og enorm slitestyrke.

Rustfritt stål

Kjøkkenviften er ikke bare en designdetalj på kjøkkenet ditt – takket være glasskjermen og materialet i rustfritt stål, er den også godt beskyttet mot blant annet støv og fett. I tillegg er den enkel å holde ren, ettersom du bare trenger å dra en våt klut over og tørke av.

Dessuten kan ventilatoren også brukes til omluft, dersom du ikke har mulighet til å koble den til en ekstern utluftingskanal. Luften går da gjennom et filter som sirkulerer den og fjerner os og matlukt før den pumper luften ut i rommet igjen. Monteringer er forresten utrolig enkel og gjøres fint på egen hånd.

Selve viften er også kraftig. Den er kanskje ikke like kraftig som toppmodellene, men leverer fremdeles til et tilfredsstillende resultat.

Konklusjon

Prisvinnende Scandomestic kan sine hvitevarer, og har spesialisert seg på forbruksvarer til blant annet kjøkken. Dette kommer godt til syne med denne kjøkkenviften. Det er rett og slett sjeldent man får så god kvalitet til denne prisen.

Her betaler du betraktelig mindre enn du må hos andre modeller, men du vi likevel ikke ha problemer med matos i hjemmet når du lager mat. Vi mener dette er en enestående investering – spesielt om du er på jakt etter en rimeligere kjøkkenvifte.

Oppsummert

 • Kombinerer god kvalitet og lav pris på en fabelaktig måte
 • Slitesterk
 • Enkel rengjøring og montering
 • Leverer til et tilfredsstillende resultat, men er ikke like kraftig som toppmodellene

LES MER


5. WITT Cobra80BN—Mest populære

SJEKK PRISEN →

Denne stilfulle bestselgeren er faktisk markedets mest populære kjøkkenvifte. Dette er på grunn av dens lekre utseende, enorme kapasitet, samt den enestående «NoTouch» betjeningen. I tillegg har WITT utviklet en av de mest stillegående vegghengte kjøkkenviftene på markedet, med et lydnivå på maksimalt 64 dB. Den er også meget enkel å installere.

Unikt betjeningspanel

Cobra80BN har med sitt unike betjeningspanel revolusjonert måten man betjener kjøkkenviften på. Ved noen enkle håndbevegelser kontrollerer du ventilatorens forskjellige funksjoner som sugekraft, lysstyrke, samt av- og på funksjonen. Helt uten å røre kjøkkenviften kan du styre dens programmer.

Dette er en genial funksjon, og Cobra80BN er den eneste viften som har en slik funksjon. Fordelen er at det blir lettere å holde viften ren, samtidig som det er mye mer effektivt enn å måtte trykke seg fram til riktig innstilling.

Til og med energiforbruket på denne er bra, og blant de aller beste. Med energimerking på A+ vil den bruke minimalt med energi når den arbeider. Det betyr snillere strømregninger for deg, og en vifte som ikke påvirker miljøet i like stor grad.

Effektiv

Andre grunner til dens ekstreme popularitet er nok dens gode effektivitet, og du kan velge mellom tre ulike effekter. Viften er også meget lekker og kommer garantert til å passe inn på ethvert kjøkken.

Prisen er nokså høy, men dette er også forvente med tanke på alle fordelene du får. Dette er en av de aller beste modellene på markedet, og det er ikke uten grunn til at det er den mest populære.

Oppsummert

 • Populær bestselger
 • Unikt betjeningspanel
 • Energimerking A+
 • Nokså høy pris

LES MER


6. Electrolux—LFT426X—Mest for pengene

En klassisk vegghengt kjøkkenvifte som er optimal for mindre kjøkken. Denne har en kapasitet som gjør den til et opplagt valg om du bor i et hjem med 2-3 personer, ettersom den er både kraftig, effektiv og har et relativt lavt lydnivå. Dens nøytrale utseende gjør og at den ikke vil være framtredende.

Nøytralt utseende

Selv med sin store størrelse er ikke dette en kjøkkenvifte du «legger merke til». Den har et typisk nøytralt og klassisk utseende som gjør at den kommer til gli rett inn med ditt interiør. Den vil ikke være fremtredende, samtidig som den er noe du kan ha hengende med stolthet.

Betjeningen av viften gjøres med trykknapper, og du kan justere mellom tre ulike nivåer av utluftning og resirkulering. Den er i tillegg utstyrt med et energibesparende LED lys som gir utmerket oversikt, selv i mørket.

Viften har heller ikke et for ille lydnivå. Den lager noe lyd, men sammenlignet med mange andre modeller er den ikke den verste. Det eneste vi har å påpeke er at den har et noe høyt energiforbruk.

God kraft

Det er mye bra ved denne modellen. Spesielt kraften den leverer er eksemplarisk, samt at den er fornuftig prissatt. Vi mener dette er modellen som gir mest for pengene, ettersom den er et hakk over de aller billigste når det gjelder kvalitet.

Dette er derfor et smart kjøp for enhver som vil ha en særs god vifte uten at det koster skjorta.

Oppsummert

 • Kraftig vifte, optimal for mindre kjøkken
 • Nøytralt utseende
 • Du får mest for pengene med denne modellen
 • Har et noe høyt energiforbruk

7. WITT Hero 90 B—Best for store komfyrer

SJEKK PRISEN →

WITT har med denne modellen utviklet en av de kraftigste kjøkkenviftene. Denne er derfor perfekt om du har større områder som trenger å få renset luften. Den vegghengte ventilatoren kan også brukes til omluft, samt at den er utrolig enkel å installere takket være sin innebygde motor.

Lavt energiforbruk

Det som overrasker med denne modellen er hvor lavt energiforbruk den har til tross for sin enorme kapasitet. I løpet av ett år er den forventet å ha et energiforbruk på 56 kWh. Dette gir den en energimerking på A, noe som er blant det aller beste man får hos kjøkkenvifter.

I tillegg lot vi oss imponere over lydnivået. Selv om den er blant de kraftigste på markedet, har den et maksimalt lydnivå på «bare» 69dB. Å betjene panelet er også enkelt, og du kan bytte mellom hele fire forskjellige nivåer på viften.

Dessuten har den en rekke funksjoner som timer og autostopp, samt et fettrensingsprogram. Man får med andre ord svært mye bra dersom man investerer i kjøkkenviften fra WITT.

Stor i størrelsen

På grunn av sin enorme kraft har WITT måttet utvikle den i en ganske stor størrelse. Det gjør at den tar mye plass og er sær framtredende på ditt kjøkken. Dette gjør imidlertid lite ettersom den har et relativt stilfullt utseende.

Spesielt om du har et svært kjøkken er det få modeller som egner seg bedre enn denne. Denne suger opp alt av os i hele kjøkkenet og er ellers en riktig så god kjøkkenvifte. Kort fortalt er dette et meget godt kjøp.

Oppsummert

 • Kraftig
 • Lavt energiforbruk
 • Enkel betjening
 • Stor i størrelsen

LES MER


8. Bosch DWB96DM50—Tidløs stil

SJEKK PRISEN →

Denne klassiske kjøkkenviften imponerte oss med sitt stilrene design og enorme kapasitet. Bosch sin vegghengte kjøkkenvifte er i tillegg særdeles effektiv og derfor et optimalt valg for kjøkken i alle størrelser. Har du ikke tilgang til utluftingskanal, kan den også bruke resirkulasjonsluft.

Brukervennlig

Denne modellen kan ikke sies å være annet enn svært brukervennlig. For det første har den veldig oversiktlig elektronisk styring via Touchkontroll og LED-display. I tillegg er metallfilteret vaskbart i oppvaskmaskin, samt at denne er utrolig enkel å installere.

På touchpanelet kan du justere effekten på viften i fire ulike nivåer, der hvert trinn er tilpasset ulike nivåer. Spesielt det kraftigste nivået er svært effektiv, og vil garantert fjerne all form for matlukt som oppstår.

Lydnivået er heller ikke ille, og selv på den mest intensive funksjonen er ikke lyden fullstendig øredøvende. Energiforbruket er derimot kanskje ikke det beste, men det er heller ikke skremmende høyt.

Konklusjon

En kjøkkenviftes viktigste funksjon er helt klart å kunne fjerne matos- og lukt mens man lager mat, og dette er en oppgave denne modellen utfører med stil. Bare det tidløse designet på viften gjør denne til et smart kjøp, ettersom det ikke er noe frykt for at den skal «gå av moten» med tiden som kommer.

Denne passer utmerket på både moderne- og klassiske kjøkken, og er et godt valg for alle som trenger en effektiv ventilator.

Oppsummert

 • Tidløst design som ikke går av moten
 • Effektiv og kraftig
 • Brukervennlig
 • Noe høyt energiforbruk

LES MER


Velg riktig kjøkkenvifte

Det er flere faktorer som er viktig å vurdere når du skal velge riktig kjøkkenvifte. Størrelsen, effekten og ikke minst lydnivået er alle kriterier som sier noe om hvor god kjøkkenviften er.

Størrelsen på viften

En viktig huskeregel er at kjøkkenviften alltid skal være bredere enn platetoppen. Osen fra maten du lager beveger seg ut i bredden i forhold til kjelens plassering på platetoppen. Det vil si at du burde velge en nesten dobbelt så stor vifte i forhold til platen. Noen modeller er derimot skråvifter og disse er designet for å ha stor nok effekt til å suge opp all matlukt, uansett bredden.

Effekt

Kapasiteten til en ventilator måles i m3/t, og desto høyere verdi ventilatoren står oppført med, desto mer matos, luft og partikler føres gjennom. Hvis du monterer på et kullfilter eller lignende vil effekten reduseres noe. Folk flest tror de må ha opp mot 900 m3/t, men dette stemmer ikke. For noen år siden kom det strengere krav til hvordan dette måles, og verdiene som oppgis i dag er 30 % redusert sammenlignet med noen år tilbake.

Lydnivå

Man kommer ikke foruten en vifte som lager en del lyd, men det er likevel stor forskjell på lydnivået til de ulike modellene. Lydnivået måles i dB, og de aller fleste ligger en plass mellom 40 og 70dB. 60dB tilsvarer to personer som prater sammen.

Desto lavere dB du velger, desto mer stillegående vifte får du.

Resirkulasjon eller utluft

I vår test er alle modellene en kombinasjon av omluft og utluft. Vi anbefaler å bruke utluft, men da er du avhengig av å ha en kanal hvor luften går ut av hjemmet. På denne måten kvitter du deg med matlukten som oppstår når du lager mat.

Har du ikke mulighet til utluft, må du bruke omluft, og da trenger du et kullfilter. Kullfilteret renser luften før den sendes ut igjen til ditt kjøkken. Dette fungerer ypperlig, men dersom kullfilteret er dårlig får du ikke renset luften før den sende ut igjen.

Brukervennlighet

Det skal sies at alle kjøkkenvifter på dagens markedet er lite avanserte og enkle å betjene. Likevel er det forskjell på brukervennligheten som tilbys. Noen vifter har for eksempel et oversiktlig LED-display med touchstyring, mens andre har knappefunksjoner.

Her må du bare velge hva du selv foretrekker. Du må imidlertid være klar over at jo mer høyteknologisk kjøkkenviften er, desto høyere prislapp har den.

Pris

Til slutt må du vurdere prisen. Hva er du egentlig villig til å betale for en kjøkkenvifte? Det finnes modeller i alle prisklasser, og alle er i stand til å utføre den viktigste oppgaven, nemlig å fjerne matlukt.

Testkriterier

Dette har vi vurdert i vår test:

 • Effekt
 • Kvalitet
 • Brukervennlighet
 • Design/ utseende
 • Pris