fbpx

Kjøkkenkniver test: De 5 beste på markedet i 2023

Kokkenes favorittredskap, kjøkkenkniven er utvilsomt kjøkkenets mest allsidig verktøy. De kan både kutte grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk eller hva enn det måtte være til perfeksjon. Alle som ønsker å effektivisere matlagingen, burde ha kjøkkenkniver i sitt sortiment.

Det finnes imidlertid en rekke kniver på dagens marked, der vi lurer på hvilken som egentlig er den beste. Vi har derfor sammenlignet og analysert seks av markedets bestselgere i 2023 basert på deres spesifikasjoner og omtaler.

Vår favoritt og testvinner er den enestående Global GS-01. Dette er en sylskarp kjøkkenkniv som er meget behagelig å bruke. Jakter du markedets mest prisvennlige modell, er det Fiskars Essentials vi anbefaler.

Kjøkkenkniv test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Global GS-01 Kjøkkenkniv 11 cm
Sylskarpe Global GS-01 garanterer skjæring til perfeksjon og er vår soleklare favoritt. Til og med prisen på denne er bra, og ingen har bedre «totalpakke» enn dette.
SJEKK PRISEN →
Fiskars Essential Kjøkkenkniv 21 cm
Er det markedets beste pris du er ute etter, er dette kjøkkenkniven for deg. I tillegg er kniven svært slitesterk og praktisk.
SJEKK PRISEN →
Pallarés Tradisjonell Kjøkkenkniv 16 cm
Denne tradisjonelle kjøkkenkniven er perfekt for deg som skal skjære kjøtt. Den skiller seg også ut takket være sitt flotte design.
SJEKK PRISEN →
Wüsthof Classic Kjøkkenkniv 16 cm Granton
Prisbelønte Wüsthof produserer toppkniver på løpende bånd og denne er ikke noe dårligere. Her får du høy kvalitet til en meget gunstig pris.
SJEKK PRISEN →
Pallarés Tradisjonelle Kjøkkenkniver 3 stk
Jakter du beste knivsett, er dette et meget godt alternativ. Her får du tre sylskarpe kniver i ulike størrelser.
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Global GS- 01—Testvinner

Kjøkkenkniv test - denne er best i vår test

SJEKK PRISEN →

Testvinneren Global GS-01 er en sylskarp kjøkkenkniv som er meget behagelig å bruke. Den faktisk blant en av de mest unike på dagens marked, da den kombinerer estetikk og slitestyrke på en ypperlig måte. Til og med prisen er god, og for oss var det liten tvil om at denne fortjener tittelen best i test.

En kniv å stole på

Global er virkelig en kniv som får jobben gjort. Den har en gunstig lengde på 11 centimeter, har et skarpt blad, og er ellers laget av kvalitetsstål. Dette gjør at kniven håndterer alle typer kutteoppgaver på kjøkkenet, og denne er egentlig det eneste du trenger for å få jobben gjort.

Det har ingenting betydning om det er kjøtt, fisk eller grønnsaker – kniver skjærer alt til presisjon. I tillegg sørger dens høykvalitetsstål for at kniven tåler mye og kan brukes i mange, mange år. Den er også svært enkel å vaske, der også grepet er godt. Takket være det mønstrede håndtaket vil ikke kniven slippe om du er våt på hendene.

Det eneste negative å påpeke med denne er at den ikke er så resistent mot vann. Denne ruster om den ligger våt i lengre perioder. Dermed er det viktig å tørke godt av etter at du har vasket kniven.

Bra pris

Sett i det store og det hele er Global GS-01 utvilsomt den beste. Den skårer høyt på alle testkriterier, også på pris, og er derfor en kniv tilpasset ethvert behov. Vi mener den egner seg like god til profesjonelle kokker som til den alminnelige matentusiast. Selv personer som ikke kokkelere mye vil få god nytte av denne.

Kniven er forresten en av de mest populære i sortimentet til det anerkjente knivmerket Global.

Oppsummert

 • Skarp kniv som er behagelig å bruke
 • Håndterer alle skjæreoppgaver
 • Bra pris
 • Kniv av høy kvalitet

LES MER


2. Fiskars Essentials Kjøkkenkniv—Best på budsjett

SJEKK PRISEN →

Er du på utkikk etter markedets best pris, er det denne kjøkkenkniven du burde gå for. Her får du den desidert rimeligste kniven på markedet, og ingen andre modeller er i nærheten av denne prisen. Likevel imponerer den godt med sine hendige bruksområder og pålitelige skarphet.

Slitesterk

Selv om prisen er lav, vil Fiskars Essential gode kvalitet sørge for at dette er en kniv du får god nytte av i mange år fremover. Her trenger du altså ikke å bekymre deg for at hyppig bruk skal slite på bladet og dets kvalitet.

Grunnen til dette er først og fremst at den er laget av rustfritt stål, samt at plastikken på håndtaket er sterkt og slitebestandig. En fordel med en kniv av rustfritt stål er naturligvis at den ikke ruster av vann. Dette gjør at kniven for eksempel kan vaskes i oppvaskmaskin uten å ta noe skade av det.

Utenom dette er kniven i stand til å gjennomføre de aller fleste kutteoppgaver. Den er kanskje ikke like sensasjonell som de beste toppmodellene, men vil fint håndtere alle praktiske gjøremål. I tillegg er den nokså funksjonell, samt at den har et moderne design som passer inn på ethvert kjøkken.

Praktisk

Det er uten tvil mye imponerende ved Fiskars Essential, men det absolutt beste er helt klart dens rimelige pris. Vi tror derfor den er beste egnet for deg som trenger noe billig og helt enkelt. Skal du ha topp kvalitet, vil nok ikke denne være tilfredsstillende nok.

Sett bort i fra dette er det ikke mye å utsette den for, og dette er garantert en kniv du kommer til å bli fornøyd med dersom du ikke trenger det beste av det beste.

Oppsummert

 • Kniv laget av rustfritt stål
 • Markedets rimeligste
 • Hendig og allsidig
 • Tåler maskinvask

LES MER


3. Pallares tradisjonell kjøkkenkniv—Mest for pengene

SJEKK PRISEN →

Spanske Pallares håndlaget av Spanias fremst designere og de bygger videre på en tradisjon som har gått i arv i over hundre år. Knivens produksjon startet allerede i 1917 og den har siden opprettholdt sin populære status, da det er en kniv av høy kvalitet som er aldeles gunstig å bruke. I tillegg har den en svært fornuftig pris. Her får du mest for pengene.

Høy kvalitet

Kniven er håndlaget av karbonstål og har et treskaft av «buxbom». Videre er bladet formet som et laurbærblad og vil etter hvert oksidere og utvikle en vakker patina. Dette gjør at kniven tåler enormt mye, samtidig som den er meget vakker å se på. Dette er altså en kjøkkenkniv som bringer med seg estetikk.

Kniven er dessuten skarp, og egner seg godt til de aller fleste skjæroppgaver. Dens lengde er på 16 centimeter, der også dens håndtaket er behagelig å holde i. Lokalt i Spania er dette en av bestselgerne, særlig hos kjøttelskerne. Denne egner seg svært godt til å skjære jevne og fine kjøttstykker.

Dog er det et par ting å være oppmerksom på med denne. For det første må den slipes ganske ofte, og for det andre så tåler den ikke vann så godt. Karbonstålet ruster fort, og kniven må aldri bløtlegges. Etter vasking må den tørkes av umiddelbart for å bevare den på en best mulig måte.

Vakker kjøkkenkniv

Det er tydelig at design og utseende er minst like viktig som funksjonalitet hos Pallares. Kniven de produserer er særs vakker, og blant de mest estetiske på markedet. Til og med prisen er god, og her får du helt klart mest for pengene.

Derfor tror vi enhver vil få god nytte av denne. Er du imidlertid ute etter en mer praktisk kniv som blant annet ikke ruster, burde du vurdere andre alternativ.

Oppsummert

 • Tradisjonell kniv med nydelig design
 • Er håndlaget i karbonstål
 • Prisgunstig
 • Egner seg spesielt til kjøtt

LES MER


4. Wüsthof Classic – Klassisk design

SJEKK PRISEN →

Tradisjonsrike Wüsthof har i en årrekke vært kjent for sine ledene kjøkkenkniver, der denne modellen er blant de aller beste. Produksjonen startet allerede i 1814 og med over 200 år på markedet er det kanskje ikke så rart at den er blant den aller mest solgte noensinne. Her får du en kniv som vet hvordan skjære til perfeksjon.

Pålitelig kjøkkenkniv

Alle knivene til Wüsthof også Classic, er solide og pålitelig kniver tilpasset både profesjonelle og hjemmekokkene. Selve knivbladet er smidd i et stykke spesialtemperert rustfritt stål som gjør at en oppnår en bedre utholdenhet. Dette gjør at skarpheten opprettholdes lengre, og du slipper å tenke på sliping.

Skaftet på kniven er svart, noe som gir et flott utseende, samtidig som det er utformet for å ligge komfortabelt i hånden. Det er heller ikke risiko for at kniven skal skli ut. Videre er den enkel å vaske, kan med nød vaskes i oppvaskmaskinen, samt at den har en god lengde på 16 centimeter.

Prisen er heller ikke den verste, og prissatt i sjiktet som er å forvente av en kniv av dette kaliberet.

Kraftig

Siden kniven er laget av tyngre stål, kan kniven oppleves som mindre kvikkere enn de lettere modellene. Dermed er det godt egnet til spesielt kjøtt, men funker naturligvis også godt til det aller meste.

Har du behov for en solid kniv til en gunstig pris burde du absolutt vurdere denne. Ønsker du en lettere modell som kanskje er mer anvendelig, er nok ikke dette en kjøkkenkniv for deg.

Oppsummert

 • Tyngre kjøkkenkniv
 • Laget av slitesterkt materiale som rustfritt stål
 • Fornuftig prissatt
 • Fungerer til det aller meste

LES MER


5. Palleres Tradisjonelle 3 stk—Beste sett

SJEKK PRISEN →

Ønsker du et komplett sett bestående av flere kniver, er dette beste valget for deg. Her får du tre høykvalitetskniver laget av karbon stål. Prisen på settet er også enestående bra, og her får du mye for pengene.

Komplett pakke

I settet får du altså tre kniver. En har lengden 9 centimeter, den andre er 13 centimeter, mens den siste og største er på 16 centimeter. Med settet får du kniver som er i stand til å håndtere alle kjøkkenets skjærebehov.

Knivene er dessuten håndlaget av karbonstål og har et treskaft av «buxbom». Videre er bladene formet som et laurbærblad og vil etter hvert oksidere og utvikle en vakker patina. Dette gjør at knivene tåler enormt mye, samtidig som de er meget vakker å se på. Dette er med andre ord kjøkkenkniver som bringer med seg noe ekstraordinært.

Vær oppmerksom på at knivene kan ruste fort i møte med vann, og at de må slipes ofte ved hyppig bruk. Sett bort i fra dette er det lite å påpeke med disse populære knivene.

Klassisk design

Det er tydelig at design og utseende er minst like viktig som funksjonalitet hos Pallares. Kniven de produserer er særs vakker, og blant de mest estetiske på markedet. Til og med prisen er god, og her får du mye for pengene.

Om du jakter et helt sett, er dette helt klart varianten å gå for. Ser du bare behovet for én kniv er det kanskje mer prisgunstig å vurdere andre alternativ.

Oppsummert

 • Et komplett sett bestående av tre kniver
 • Lengder på 9,13 og 16 centimeter
 • Prisvennlig
 • Flott design

LES MER


Hvilket materiale finnes i Kjøkkenkniver?

Karbonstål

Karbonstålkniver er kjent blant både amatører og profesjonelle. Disse er godt kjent på grunn av deres ekstremt skarpe kanter og gode kantretensjon. Nedsiden med disse knivene er at de ruster lett. Det betyr at de trenger regelmessig vedlikehold.

Rustfritt stål

Kniver i rustfritt stål er godt kjent på grunn av korrosjonsbestandigheten, men ikke på grunn av den skarpe kanten. Korrosjonsbestandigheten til et materiale sier noe om hvor godt det motstår korrosjon/rust. Dette er mindre tilfelle i dagens marked, etttersom du kan finne nye rustfrie typer stål som har god kantretensjon.

Keramikk

Keramiske kniver er den nyeste typen på knivmarkedet. De kan være ekstremt harde og dermed ha en eksepsjonell kant, men de er også mindre robuste og tøffe enn stålkviner. De kan også vanligvis ikke skjerpes av brukeren.

Hva er forskjellen på japanske og vestlige kniver?

Japanske kniver tilbyr et bredere utvalg og det finnes spesielle kniver til ulike kjøkkenoppgaver. De er vanligvis laget av høykarbonstål som oppnår høy hardhet, har tynnere profiler og lavere slipevinkler, og de tilbyr også asymmetriske og enkle skråslip.

De skjerpes lettere enn den vanlige vestlige typen kniv og har god kantretensjon, men de trenger mer pleie (vanligvis ikke rustfri). Vestlige kniver tilbyr ofte betydelig mindre variasjon. De er laget av mykere rustfritt stål, har dobbel skråslip, tykkere profiler og høyere slipevinkel. De krever ofte også mindre vedlikehold enn japanske kniver.

Hva kjennetegner gode kjøkkenkniver?

Skarpheten til eggen er det som kjennetegner hvor gode knivene er. I tillegg er materialene den er laget av og balansen på kniven gode indikatorer. Slik finner du ut hvor god en kniv er eller ikke:

 • Sjekk for hakk: Kniveggen bør ha en naturlig bue, slik at du kan kutte med sirkulære bevegelser uten at kniven stopper opp underveis. Den skal også være fri for hakk. Du kjenner det best om du setter eggen på kanten av neglen din og drar kniven fra enden av bladet opp til spissen. Hvis kniven «lugger», er det hakk i bladet. Hakk påvirker altså skarpheten til eggen.
 • Balansen: En annen viktig faktor er balansen. Balansen er forholdet mellom blad og skaft, og det skal være et nullpunkt cirka midt på kniven, der håndens fremdeler er. Er kniven baktung blir den overstyrt, mens hvis kniven er tung i bladet blir den fort understyrt.
 • Skaftet: Undervurder ikke skaftet. Dette sier nesten alt om hvor godt du kommer til å like kniven. Finn et skaft som ligger godt i hånden din og som du synes er behagelig.

Tips til vedlikehold

En godt bevart kniv er noe du kan ha lenge og nyte godt av resten av livet. Dermed gjør du lurt i å ta godt vare på kjøkkenknivene dine slik at du slipper å stadig ty til nye innkjøp. Heldigvis er det bare noen enkle grep som skal til for at knivene vil være i godt stand igjen. Her er noen enkle tips som kan forlenge holdbarheten på knivene:

 • Vask for hånd: Ikke alle kniver er like resistente mot varmt vann, noe som gjør at oppvaskmaskinen kan slite meget på bladet og dens skarphet. Å vaske for hånd er derfor det absolutt beste for å minimere risikoen for slitasje.
 • Rengjør etter bruk: På denne måten forhindrer du at matrester størkner og setter seg fast i bladet. Matrester og lignende sliter veldig på kniven.
 • Forhindre at vann ligger på kniven:Tørk bort vann og lignende umiddelbart. Du vil da forhindre at kniven ruster.
 • Slip med jevne mellomrom: Invester i en knivsliper og slip med jevne mellomrom. Da vil kniven føles som ny, i tillegg til at du er med på å forlenge levetiden.
 • Oppbevar i skjærefløyen og lignende: Ikke bare er dette tryggere – særlig om du har dyr eller nysgjerrige barn – men det vil også forlenge skarpheten. En knivblokk er faktisk designet for å forlenge skarpheten på knivene.

Testkriterier

Vårt testresultat er basert på følgende kriterier:

 • Pris
 • Skarphet
 • Design
 • Balanse