fbpx

Kikkert test: De 7 beste på markedet i 2023

Teknologi utvikler seg stadig, og mulighetene for å se det som ligger foran oss blir større. Men det er en gammel traver som fortsatt holder stand – kikkerten. Enten du er en ivrig turgåer, fugletitter, jeger eller bare elsker å utforske omgivelsene dine, vil en kvalitetskikkert utgjøre en stor forskjell i din opplevelse.

Kikkertmarkedet er vidstrakt og variert, fra de enkle og kompakte modellene som passer i lommen, til kraftige profesjonelle instrumenter som kan bringe nattehimmelen rett foran deg. Men med så mange alternativer der ute, hvordan vet du hvilken som er den rette for deg?

For å hjelpe deg med å navigere i denne jungelen av optikk har vi dykket dypt inn i kikkertverdenen og funnet frem de beste valgene på markedet innen forskjellige segmenter. Vi har undersøkt hvilke kikkerter som gir mest verdi for pengene, hvilke som er best for spesifikke aktiviteter, og selvfølgelig, hvilke som gir den skarpeste og klareste visningen uansett forhold.

Her kan du lese “Termisk kikkert test”

Kikkert test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Leupold BX-2 Alpine HD 10x42mm
Leupold BX-2 Alpine HD er den forbedrede versjonen av den populære Leupold Alpine kikkerten. Den kombinerer sylskarp optikk, kompakt design, og topp kvalitet. Denne modellen tilbyr optimal forstørrelse, lysgjennomgang, er vanntett, tåkebestandig og kommer med Pro Gear® tilbehør.
SJEKK PRISEN →
Geco 10x50 RF
Geco 10x50 RF kombinerer solid magnesiumhus med avansert teknologi, inkludert høykvalitets HD-optikk og multicoating. Dens avstandsmålingsfunksjon dekker fra 10 m til 1600 m, og tilbyr også helningsvinkel og temperaturmåling, gjør den til et toppvalg blant moderne kikkerter.
SJEKK PRISEN →
Blaser Primus
Blaser Primus 8 x 30 er den optimale jaktkikkerten med overlegen optisk ytelse. Den kombinerer lettevektsdesign, høykvalitets CCC-coating, nanoteknologi-basert SLP-coating, og komfort for lengre observasjoner, gjør den til jegerens beste valg.
SJEKK PRISEN →
Leupold BX-1 Rogue 10x25mm Compact
Leupold BX-1 Rogue 10x25mm Compact kombinerer overlegen optikk med praktiske funksjoner i en lett pakke. Til en budsjettvennlig pris gir den kvaliteter som større modeller, og står som den beste kikkerten i budsjettklassen.
SJEKK PRISEN →
Zeiss SFL 10x40
Zeiss SFL 10x40 er den ultimate lette kikkerten for eventyrere. Med banebrytende optikk og SmartFocus-teknologi sikrer den rask fokusering og skarpe detaljer. Den kombinerer letthet, kompakt design og overlegen optisk ytelse, noe som gjør den ideell for friluftsentusiaster.
SJEKK PRISEN →
Swarovski NL Pure 10x42
Swarovski NL Pure kombinerer innovasjon og tradisjon, og byr på et rekordstort synsfelt, enestående belegg og et unikt design. Denne premium kikkerten er verdt investeringen, og står som et symbol på Swarovski's forpliktelse til kvalitet.
SJEKK PRISEN →
Leupold BX-4 Pro Guide HD 10x42
Leupold BX-4 Pro Guide HD 10x42mm er spesialdesignet for krevende lysforhold. Dens robuste, lette konstruksjon og avanserte optiske egenskaper gir overlegen klarhet, spesielt ved daggry og skumring. Den håndterer vanskelige lysforhold med briljans og er ideell for langvarige utflukter.
SJEKK PRISEN →

1. Leupold BX-2 Alpine HD 10x42mm – Best i test

Leupold BX-2 Alpine HD

SJEKK PRISEN →

Leupold Alpine kikkerten har gjort et triumferende comeback med sin nye og forbedrede versjon – BX-2 Alpine HD. En håndkikkert som kan skilte med sylskarp optikk innhyllet i et kompakt og ergonomisk design. Den kombinerer det beste av kvalitet, ytelse, brukervennlighet, og pris, noe som gjør den til den klare vinneren i vår test.

Mange mener at en 10x kikkert er den ideelle balansen for kikkerter. Den gir tilstrekkelig forstørrelse for klare identifikasjoner i store, åpne områder, samtidig som den gir et bredt synsfelt i trangere områder, alt dette mens den forblir kompakt nok til å være med overalt. Leupold BX-2 Alpine HD passer perfekt inn i denne beskrivelsen.

Den kommer også med Pro Gear® tilbehør, inkludert en GO Afield™ kikkertsele, linsebeskyttere og en linseklut. Og, som alle Leupold® kikkerter, er den tåkebestandig, vanntett og garantert å fungere livet ut.

For de som ser etter den ultimate kombinasjonen av ytelse, kvalitet, brukervennlighet og pris, er Leupold BX-2 Alpine HD uten tvil den beste kikkerten på markedet i dag.

Oppsummert

 • Forbedret versjon av Leupold Alpine
 • Optimal 10x forstørrelse
 • Vanntett og tåkebestandig
 • Inkluderer Pro Gear® tilbehør

LES MER

2. Geco 10×50 RF – Med avstandsmåler

Geco 10x50 RF

SJEKK PRISEN →

For dem som ønsker seg en kikkert som kombinerer solid byggkvalitet med avansert teknologi, står Geco 10×50 RF i en egen klasse. Dens magnesiumhus sikrer at kikkerten er både lett og solid, mens den støtsikre gummiforsterkningen tilbyr ytterligere beskyttelse for de sensitive delene som optikk og elektronikk.

Men hva gjør virkelig denne kikkerten enestående er dens avstandsmålingsfunksjon. Brukere kan enkelt bestemme avstanden til mål som befinner seg mellom 10 m til 1600 m med bare et tastetrykk. Dette er spesielt nyttig for friluftsfolk, jegere, og sportsentusiaster. Videre kan Geco RF også måle helningsvinkel og temperatur, og til og med korrigere avstanden ved hjelp av den integrerte ballistiske datamaskinen.

Ytterligere funksjoner som automatisk avslåing, en utskiftbar strømkilde (CR2), og en overføringshastighet på 90, forsterker kikkertens posisjon som en toppmoderne enhet. Med en vekt på kun 1000 g og en lengde på 160 mm, er den også bemerkelsesverdig kompakt.

Oppsummert

 • Solid magnesiumhus og HD-optikk
 • Avstandsmåling fra 10 m-1600 m
 • Måler helningsvinkel og temperatur
 • Teknologisk avansert og kompakt design

LES MER

3. Blaser Primus – Beste til jakt

Blaser Primus Håndkikkert

SJEKK PRISEN →

Som innstegsmodellen til Blaser Primus setter den en ny standard for hva man kan forvente av en kompakt jakt-kikkert.

Primus 8 x 30 er først og fremst kjent for sin lette vekt og kompakte design. Dette gjør den til en ideell partner for jaktentusiaster, uansett om du planlegger en lengre jaktreise eller om du rett og slett skal ut i nærområdet.

Ytterligere styrkes kvaliteten med SLP-coatingen, som baserer seg på nanoteknologi. Denne beskytter ikke bare linsene mot vann og støv, men garanterer også enkel rengjøring ved å hindre at smuss fester seg. For dem som har jaktet under uforutsigbare værforhold, vil denne funksjonen være spesielt verdifull da vannet simpelthen renner av linsene.

Primus’ lette magnesiumhus, kombinert med at den er nitrogenfylt, sikrer at den er både vanntett og duggfri. Den unike balansen med fokuspunktet nært okularene gir også en uovertruffen komfort ved lengre observasjoner.

Oppsummert

 • Lettvektsdesign, ideell for jakt
 • Overlegen CCC-coating for klarhet
 • SLP-coating mot vann og støv
 • Komfortabel

LES MER

4. Leupold BX-1 Rogue 10x25mm Compact – Beste budsjettvalg

Leupold BX-1 Rogue

SJEKK PRISEN →

Å finne en kvalitetskikkert til en overkommelig pris kan virke som en utfordring. Men med Leupold BX-1 Rogue 10x25mm Compact trenger man ikke å lete lenger. Denne kikkerten representerer en unik kombinasjon av høy kvalitet og økonomisk verdi, og står støtt som den beste i budsjettklassen.

For det første, navnet “Leupold” er nesten synonymt med kvalitetsoptikk, og denne kompakte modellen er intet unntak. Selv om det er en budsjettvennlig modell, får du et produkt som har alle kvalitetene til de dyrere modellene.

Rogue 10×25 overrasker med sin lette vekt på bare 360g, noe som gjør den lett å bære rundt, enten du er på vandring i fjellet eller observerer dyreliv i bakgården. Med sitt gummierte grep kan du være sikker på å ha et fast tak på kikkerten, selv under våte forhold. For de som bruker briller, er de stillbare øyemuslingene en stor fordel, og gir ekstra komfort under bruk.

Men det som virkelig skiller denne kikkerten fra konkurrentene i budsjettklassen, er dens imponerende synsfelt på 89m ved 1000m avstand. I tillegg er kikkerten 100% vanntett, noe som sikrer at den kan tåle alle slags værforhold. Og som prikken over i-en, tilbyr Leupold en livstidsgaranti for denne kikkerten.

Oppsummert

 • Overlegen kvalitet i budsjettklasse
 • Lettvektsdesign på kun 360g
 • Imponerende synsfelt på 89m/1000m
 • 100% vanntett med livstidsgaranti

LES MER

5. Zeiss SFL 10×40 – Beste lettvekter

Zeiss SFL 10x40

SJEKK PRISEN →

Når det kommer til friluftsliv, vet enhver eventyrer at hvert gram teller. For de som prioriterer å pakke lett, fremstår Zeiss SFL 10×40 som den ultimate kikkerten. Dens design og teknologi setter en ny standard i lette og kompakte optiske instrumenter uten å kompromittere kvaliteten.

Zeiss, kjent for sin banebrytende optikk, introduserer SFL (SmartFocus Lightweight) som optimaliserer letthet med presisjon. Kikkertene i denne serien er ikke bare lette, men også kompakte, noe som gjør dem til et upåklagelig valg for de som ønsker å redusere vekten i sekken. Med sitt Ultra-High-Definition (UHD) konsept gir SFL 10×40 enestående skarphet, naturtro fargegjengivelse og en detaljrikdom man sjelden ser i lette kikkerter.

Men det stopper ikke der. SmartFocus konseptet sørger for at du kan fokusere raskt og nøyaktig, selv i kalde forhold med hansker på. Dette gir brukeren mulighet til å reagere raskt på endringer i landskapet og observere detaljer selv i raske situasjoner.

Synsfeltet på opptil 115 meter på 1.000 meters avstand kombinert med en nærfokus på bare 1,5 meter, sikrer at du aldri går glipp av noe, verken i det fjerne eller rett foran deg. Og med en reduksjon i objektivdiameter, gir SFL 10×40 også en betydelig vekt- og volumbesparelse.

Oppsummert

 • Optimalt for lettpakking
 • Ultra-High-Definition for skarphet
 • Rask SmartFocus, også med hansker
 • Vektbesparende og kompakt design

LES MER

6. Swarovski NL Pure 10×42 – Premium

Swarovski NL Pure

SJEKK PRISEN →

NL Pure, som er et av Swarovski sine mest fremtredende produkter bygger videre på den anerkjente suksessen til forgjengeren, EL WB. Det mest bemerkelsesverdige fremskrittet kommer i form av de nye okularene. De leverer et rekordstort synsfelt, med 10×42-modellen som gir et imponerende synsfelt på 133m ved 1000m.

Beleggene SwaroBright, SwaroDur og SwaroTop gir et klart løft til kikkertens lysgjennomgang. Med det hydrofobe belegget SwaroClean, forblir de ytre linsene rene, noe som gjør vedlikehold svært enkelt.

Design har også vært i fokus. Swarovski har gitt NL Pure et unikt design, der broen mellom tubsene er flyttet bakover, sammen med en innovativ innsnevring, som gir en utmerket, naturlig og behagelig grep. Denne forandringen i design sørger for at brukeren kan holde kikkerten komfortabelt i lengre tid.

Oppsummert

 • Rekordstort synsfelt
 • Unike og effektive belegg
 • Innovativt, brukervennlig design
 • Premium kvalitet fra Swarovski

LES MER

7. Leupold BX-4 Pro Guide HD 10x42mm – Til vanskelige lysforhold

Leupold BX-4 Pro Guide HD

SJEKK PRISEN →

Når man vurderer håndkikkerter er lysforholdene ofte et kritisk punkt. Leupold BX-4 Pro Guide HD 10x42mm skiller seg ut nettopp her, spesialdesignet for de tøffeste lysutfordringene naturen kan by på. Enten du er på jakt i den første lysglimten ved daggry eller i skumringens siste øyeblikk, gir denne kikkerten deg en uovertruffen klarhet.

Med sin lette konstruksjon sørger kikkerten for at langvarige utflukter i villmarken ikke blir tyngre enn nødvendig. Likevel kompromisser den ikke på robustheten, og er dermed klar for alle utfordringer terrenget kan presentere. BX-4 Pro Guide HD leverer lysstyrke, skarphet fra kant til kant, og kontrast som selv de mest krevende brukerne vil sette pris på. Dessuten er det tatt skritt for å eliminere gjenskinn, noe som ytterligere forsterker brukeropplevelsen i utfordrende lys.

Kikkerten er 100% vanntett og duggfri. Dens ergonomiske design gjør den komfortabel å holde, mens det åpne takprismekonseptet gir stabilitet. Med sin heldekkende linsebehandling og høydefinisjonsoptikk, kan man være sikker på en krystallklar visning. Denne modellen er også utstyrt med Twilight Max HD Light Management System, som gir enda mer styrke i dårlige lysforhold.

Oppsummert

 • Spesialdesignet for tøffe lysforhold
 • Lett, robust konstruksjon
 • Avansert optikk for klarhet
 • Ideell for lange utflukter

LES MER


Viktig å huske ved valg av kikkert

Selv om mange kikkerter kan se like ut på utsiden er det viktig å ta høyde for de egenskapene som optikken innvendig gir brukeren. Dette kan være alt fra forstørrelsesgrad, til mer avanserte funksjoner som avstandsmåling og termo-optikk. Nedenfor har vi samlet noen av de viktigste punktene å tenke over når du er på jakt etter ny kikkert.

Forstørrelse: En av de viktigste funksjonene til en kikkert er å forstørre noe som er langt unna. For håndholdte kikkerter er de vanligste styrkene 7x, 8x eller 10x, men du kan få de helt opp til 60x dersom du går for en mer avansert modell. For en god allround kikkert bør du sikte på 8x eller 10x, ettersom dette vil dekke de fleste behov både ved friluft og jakt.

Synsfelt: Synsfeltet er hvor bredt bilde du får når du ser gjennom kikkerten. Dette måles fra side til side og kan variere kraftig fra produsent til produsent. Oftest måles synsfelt på en avstand på 1000 meter, og synsfeltet på denne typen kikkerter bør ligge på mellom 120 og 130 meter. Dette gir godt syn på avstand, uten at det blir vanskelig å få fokus på motivet som befinner seg i det faktiske synsfeltet.

Lyssterke og lyssvake kikkerter: En av de største forskjellene på kikkerter er objektivets diameter. Størrelsen på dette angir hvor mye lys kikkerten slipper inn og derfor også hvor lyse eller mørke bilder du får gjennom kikkerten. Dersom du velger en kikkert med større objektivdiameter vil den slippe inn mer lys og du vil oppnå langt lysere og skarpere bilde, selv i situasjoner hvor det er dårlig belysning som for eksempel ved skumring eller om natten. Ulempen med dette er at kikkerter med stort objektiv ofte er ganske store og tunge. Dette gjør at de tar opp en del plass i sekken og mange velger derfor å gå for et mindre alternativ med smalere objektiv.

Kan jeg bruke kikkert med briller?

Det enkle svaret er ja. De fleste moderne kikkerter kommer med det som kalles øyerør eller øyemuslinger som kan justeres etter personlig behov. Dette gjør du enkelt ved å skru dem inn eller ut etter behov slik at du kan legge brilleglasset helt inntil kikkerten uten å få lys inn. Dette gjør at man enkelt kan bruke kikkerten selv om man benytter briller, uten at det skaper dugg eller forstyrrende lys på linsen. Selv om de fleste kikkerter kommer med en løsning for dette er det fortsatt noen som kommer med den langt mer praktiske nedbrettbare gummikanten. Det er derfor viktig at man undersøker nøye i forkant om egnethet for briller før man går til anskaffelse av ny kikkert .

Bør jeg gå for en kompakt kikkert eller full størrelse?

Med moderne teknologi har kompakte kikkerter kommet et godt stykke på vei mot å tilby den samme gode optikken som de langt større kikkertene leverer. Det kan fortsatt være et mer attraktivt valg å gå for en kompakt løsning dersom man har tenkt å ha kikkerten i veske eller sekk på lange turer til fots. Dette er fordi de kommer i et lettere design og tar opp langt mindre plass enn avanserte kikkerter i full størrelse. Du bør derfor ta i betraktning hvilket formål du har med kikkerten før du velger størrelse.

kikkert test

Den beste butikken for denne typen produkter