fbpx

Gulvlampe test: De 7 beste designene i 2023

Har du gulvplass tilgjengelig kan det fort gi mange muligheter for å utnytte plassen optimalt og sørge for belysning på steder der det kan være vanskelig å belyse rommet med tak og vegglamper. Vi har derfor sammenlignet 7 flotte alternativer i denne artikkelen, og skal ta en titt på lamper i alle fasonger og budsjetter. Vår favoritt og testvinner fra Fiby er en klassisk trefots gulvlampe med moderne design og god belysning, som har et varmt hvit lys. Vurderingen er basert på design, spesifikasjoner og omtaler.

Gulvlampe test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Trefots stålampe Fiby
Denne stilrene gulvlampen fra Lindby kommer med et trefots design med hvit skjerm. Lampen passer godt inn med de fleste typer møblement og, med hjelp av 60W lyspære, får du godt lys i hele rommet. 
SJEKK PRISEN →
Ekstravagant Lichtturm Stålampe
Denne gulvlampen fra J. Höllander kommer i et unikt design og blir raskt et blikkfang uansett plassering. Lampen benytter 15 x 10W pærer som alle er dimbare for å skape den perfekte atmosfæren i rommet. 
SJEKK PRISEN →
Lucande Sotiana Gulvlampe
Dette klassiske designet fra Lucade tilbyr en stilig lampe som kombinerer moderne teknologi med klassisk design. Lampen er formet med to store lyskuler utstyrt med E14 sokkel for best mulig belysning på et stativ laget i metall og messing. 
SJEKK PRISEN →
Lindby Smart Ibbe LED-gulvlampe
Med Lindby SMART LED leverer gulvlampen Ibbe et smart produkt du enkelt kan styre fra din smarttelefon. Lampen kan justeres i styrke og farge via egen kontrollfunksjon på telefonen og fungerer utmerket som tilleggsbelysning i de fleste rom.
SJEKK PRISEN →
LED-gulvlampe Coins
Coins gulvlampe er et rimelig alternativ som skaper en sjarmerende atmosfære ved hjelp av flimrende effekt. Kontrasten mellom hvitt og gull lager en sterk illusjon, mens det flakkende lyset gir en varm og god atmosfære på mørke kvelder. 
SJEKK PRISEN →
Yndig Stålampe POZZO
Den håndlagde lampen POZZO fra SIRU kombinerer et elegant stativ med en elegant skjerm som sammen skaper en fortryllende illusjon av både eleganse og klassisk design. Lampen bærer preg av at den passer like godt i et historisk slott som hjemme i dagligstuen.
SJEKK PRISEN →
Minimalistisk Stålampe Agnoli
Agnoli lampen kombinerer klassisk italiensk design med en minimalistisk tolkning. Her får du en lampe som gir inntrykk av stilrent design og robuste kvalitetsmaterialer når foten er satt i Travertin-marmor. 
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. Trefots stålampe Fiby

SJEKK PRISEN →

Denne stilrene lampen fra Lindby kommer med et stilig trefots design og er kronet med en hvit skjerm på toppen. Det lite prangende designet passer godt inn i de fleste oppholdsrom og kan plasseres strategisk ved hjelp av en praktisk lysbryter på strømledningen. Du kan derfor plassere lampen og ledningen slik at den kan tennes lettest mulig.

Lampen gir følelsen av moderne design uten at det blir for utagerende. Den balanserte fargekombinasjonen av metall og hvitt stoff gir lampen et elegant utseende, uten at den blir for dominerende og tar oppmerksomheten bort fra rommet. Den 180 cm lange strømledningen har integrert fotbryter og gir stor frihet for hvor lampen kan plasseres.

Fiby benytter en enkelt halogen lyspære på 60W og tradisjonell E27 sokkel. Det enkle designet er laget i metall og de tre føttene er satt sammen i et kryssende stativ. Med en solid høyde på 158 centimeter sprer lampen godt med lys i hele rommet og, takket være den store skjermen, blir det jevnt med lys uten at strålen blir forstyrrende.

Lampen gjør seg godt både i stue og oppholdsrom med det stilrene elegante designet. Fiby passer like godt som leselys ved sofaen som i et hjørne av rommet eller i gangen. Den passer godt som en all-around lampe og har raskt blitt en favoritt og bestselger hos mange.

LES MER


2. Ekstravagant Lichtturm Stålampe

SJEKK PRISEN →

Lichtturm fra J. Höllander er en gulvlampe med et helt unikt design. Den bølgede lampen benytter hele 15 x 10W pærer som kaster et mykt og behagelig lys gjennom hele rommet. Lampen kommer utstyrt med integrert dimmer som gjør det til en enkel sak å justere styrken på lyset etter ønske og tid på døgnet. Lichtturm har oppnådd A++ energisertifisering og er derfor en svært energieffektiv lampe med lavt forbruk målt mot ytelse.

Den bølgede metallrammen skaper en vakker kontrast til det brun-svarte glasset og pærene som er konstruert i firkantet gjennomsiktig glass. De firkantede lyspærene fremstår nærmest som utsmykninger når de bølger seg oppover den mørke rammen. Takket være 15 pærer utgir lampen balansert belysning og den innebygde dimmeren sørger for at du enkelt kan justere styrken på lyset.

Med en høyde på hele 183 cm og pærer langs hele rammen skal du se lenge etter en lampe som gir like balansert lys som Lichtturm. Med smart LED-teknologi har lampen oppnådd energisertifisering A++, noe som tilsier at den er svært effektiv på forbruk sammenlignet med andre. Fordelen med LED-teknologi er at den enkelt lar seg dimme, og det finnes utallige variasjoner i belysningen.

Lampen oppnår vanlige krav til innendørs lampe med IP20 og 230V spenning. Kombinert med det stilrene designet, gjør dette at du får en stilren gulvlampe som er både stilig å se på og svært energieffektiv når den er tent. Denne blir raskt et blikkfang og kan virkelig bli prikken over i’en når du skal utsmykke stuen med det lille ekstra.

LES MER


3. Lucande Sotiana Gulvlampe

SJEKK PRISEN →

Dette klassiske designet i glass og metall kombinerer moderne teknologi med klassisk design. Her får du et stilig stativ satt i messing og utformet med to store glasskuler som gir illusjonen av klassiske lampeposter. Hver glasskule er utstyrt med en E14 sokkel og benytter derfor smale halogenpærer for best mulig belysning.

Designet er gjort i vintage stil med messing finish for å skape illusjonen av eldre belysning. Lampen er satt på en solid stang med en balansert fot og to store glasskuler i forskjellig høyde slik at lampen enkelt og elegant slynger lys i forskjellige høyder. Med 2x 40W anbefales det at man benytter dråpeformede E14 pærer, ettersom disse tar seg best ut i vintage designet.

Lucande er kjent for å produsere robuste lamper, og kombinasjonen av glass og messing som holder denne lampen sammen er intet unntak. Her får du en lampe som raskt skaper atmosfære i rommet og passer utmerket både som tilleggsbelysning og dekor. Du kan benytte det tradisjonelle designet som et tilskudd i stuen eller som belysning i gangene for å skape et mer majestetisk utseende.

Med en høyde på 158 centimeter og en bredde på 42 cm er dette et stort design, men den smale rammen gjør det fortsatt enkelt å plassere lampen i et møblert rom. Lampen er sertifisert til IP20, noe som betyr at den er best egnet for innendørs bruk, og med A++ energisertifisering er lampen svært energieffektiv selv om den står på i flere timer.

LES MER


4. Lindby Smart Ibbe LED-gulvlampe

SJEKK PRISEN →

Denne smarte LED-lampen fra Lindby kommer i et slankt design og har en rekke smarte funksjoner som du enkelt kan styre via din smarttelefon. Egenkontrollen til lampen gjør det mulig å kontrollere LED-lysene med ønsket styrke, farge og temperatur. På denne måten passer Ibbe perfekt som tilleggsbelysning i de aller fleste rom, og lampen lar seg justere for å skape ønsket atmosfære.

Den medfølgende fjernkontrollen gjør det til en enkel sak å benytte de forskjellige innstillingene lampen tilbyr og du kan velge innstillinger perfekt for dagslys og arbeid, eller et mer behagelig lys for kveldsro. Det er også enkelt å benytte tidsinnstillinger på lampen slik at den slår seg av eller på ved ønskede tidspunkter gjennom døgnet, og den passer derfor godt sammen med et eventuelt smarthus.

Lampen benytter en kombinasjon av flere robuste materialer og rammen er satt i aluminium, glass og plast. Det stilrene designet henter frem det elegante preget børstet aluminium kan tilby og gjør derfor lampen lite prangende, selv om den plasseres sentralt i rommet. Takket være den smale men stabile foten på lampen kan den enkelt plasseres selv der det måtte være lite tilgjengelig gulvplass, uten at den blir til et hinder.

Med en høyde på 135 cm får du utnyttet hele høyden på lampen godt, og den sterke 16W LED-stripen lampen er utstyrt med belyser rommet på en effektiv og behagelig måte. Takket være smart teknologi er det også mulig å integrere lampen med forskjellige smart assistenter som Amazon Alexa og Google Assistant. Dette er derfor den ultimate smarthus-lampen for deg som ønsker sømløs integrering av alle dingser i huset.

LES MER


5. LED-gulvlampe Coins

SJEKK PRISEN →

Denne dekorative gulvlampen fra Lampenwelt skaper en varm atmosfære ved hjelp av flakkende lysbevegelser som skaper en illusjon av tente lys i stedet for elektrisk pære. Lampen står stabilt med den runde rammen og kan enkelt plasseres i rommet. Selve rammen gir illusjonen av mynter som faller og slipper lys ut gjennom hullene.

Hullene skaper også en vakker kontrast mellom den hvite fargen utvendig og gullbelegget på innsiden. Fargen av gull kommer enda bedre til syne når lampen er tent, og lyset flakker rolig over og gir gjenskinn i glasset. Det anbefales fra produsent at man benytter en flammepære i lampen slik at man får mest mulig utbytte av de flotte kontrastene og lys som virkelig skaper stemning på mørke høstkvelder.

Lampen er konstruert i en kombinasjon av hvitt stoff og metall med gullfarget metall på innsiden. Innfatningen benytter E14, og det er dermed mulig å utstyre lampen med valgfri 3W LED lyspære om du skulle ønske å ikke benytte den anbefalte flammepæren. Lampen er utstyrt med en strømledning på 190 cm og gir derfor god fleksibilitet i forhold til hvor du ønsker å plassere den. Selv med en svært energieffektiv og lav watt pære oppnår lampen lysstyrke på hele 1600k, og dette yter et varmt hvit lys som passer utmerket som tilleggsbelysning og skaper en varm hyggelig atmosfære.

Teknisk oppnår lampen en energimerking A og IP20 sertifisering, noe som er betryggende og tilstrekkelig for innendørs bruk. Det er vanlig et husholdnings krav til 230v spenning, og lampen har en størrelse på 80 cm høy, samt tykkelse på 13 cm i diameter. Coins passer derfor utmerket for tilleggsbelysning i stue, oppholdsrom eller spisestue.

LES MER


6. Yndig Stålampe POZZO

SJEKK PRISEN →

Det elegante designet til POZZO fra SIRU skaper en elegant balanse mellom klassisk design og moderne teknologi. Den buede formen henter inspirasjon fra tradisjonelt orientalsk design og utsmykkes med en munnblåst glasskule i amberfarget scavoglass. Den skarpe utformingen på lampen gir et varmt gult lys fra kuppelen, mens den runde formen skaper et jevnt balansert lys og gir optimal belysning i rommet.

Det robuste stativet er konstruert i rustfritt stål og kuppelen i scavoglass. Dette gir et slitesterkt design, samtidig som du får et preg av historie av de grove materialene som er benyttet i designet av lampen. Det sterke lyset gjør at lampen passer like godt som primær lyskilde som tilleggsbelysning og dekor i stue, dagligstue eller andre oppholdsrom.

Hver lampe fra SIRU er produsert for hånd og det finnes derfor unike preg på alle lampene. Dette sørger for at selv lamper av samme modell bærer preg av håndverk og er et friskt innslag i en hverdag med primært masseproduserte lamper og samlebånd industri. Det er derfor forventet at man kan finne små avvik i farge og design, men i dette tilfellet gir det et særegent preg og er et kvalitetsstempel for håndverket.

Teknisk benytter lampen 1 x 150W lyspære basert på E27 innfatning, noe som gir god lyssterke og balansert stemning selv om lampen ikke er dimbar. Lampen er 191 cm høy og 31 cm bred, grunnet det buede stativet. Energimerking oppnår POZZO A++ og tilbyr derfor svært energieffektiv belysning i boligen.

LES MER


7. Minimalistisk Stålampe Agnoli

SJEKK PRISEN →

Denne minimalistiske lampen er oppkalt etter den legendariske designeren Tito Agnoli og skaper en mektig kontrast mellom historiske materialer som Travertin marmor og minimalistisk design. Agnoli har produsert lamper med banebrytende design helt siden 1954 og har etablert seg som normen når det gjelder minimalistisk design. Her får du unikt håndarbeid fra den italienske designeren rett hjem i stuen.

Lampen er utstyrt med såkalt Cornalux-lys medium som sørger for at du enkelt kan justere hvor du ønsker at lyset skal treffe, samt sikte inn belysningen på spesifikke punkter dersom du ønsker å skape en ønsket atmosfære. Dette gjør at lampen tar seg godt ut som tilleggsbelysning, og det stilrene minimalistiske designet gjør at lampen passer godt inn som tilbehør uansett øvrig møblement.

Rammen er produsert i metall, mens foten er satt i eksklusivt Travertin-marmor som kun er tilgjengelig for italienske håndverkere av ypperste klasse. Lampen benytter B22 innfatning og kan dermed benytte 1 x 75W lyspære, noe som innebærer sterk belysning om ønskelig. Den 190 cm høye lampen har fått energimerking E, men muligheten for å velge andre pærer kan gi mer energieffektive løsninger. Denne raffinerte lampen passer ypperlig om du for eksempel ønsker leselamper å utsmykke dagligstuen med eller om du bare vil ha litt ekstra lys med mulighet for justering.

LES MER


Spørsmål og svar

Man kan bli presentert for overveldende mye teknisk informasjon når man skal velge ny gulvlampe, og vi har derfor forsøkt å samle noen av de vanligste spørsmålene nedenfor.

Planlegg godt og ta hensyn til gulvflate

Det er stor variasjon i hvilke krav gulvlamper har til areal og du kan finne lamper slik som vår testvinner Fiby som krever lite gulvflate, ettersom det trefots stativet har små føtter. Dersom du derimot ønsker å gå for en mer tradisjonell lampe, som Lucande Sotiana, vil det være behov for større gulvflate slik at du får plass til den balanserte foten. Det er derfor viktig å ta høyde for tilstrekkelig gulvflate og ikke bare takhøyde når man velger en ny gulvlampe.

Kombiner gulvlampe med øvrig belysning

Gulvlamper kan passe utmerket som den siste prikken over i’en når du ønsker å skape atmosfære i rommet. Du kan enkelt skape et elegant inntrykk ved å kombinere gulvlamper med øvrig belysning, som taklamper og vegglamper. Dersom dette er hensikten kan det være ønskelig å gå for en gulvlampe som ikke har for sterkt lys, men som heller tilfører atmosfære til rommet.

Hva betyr IP sertifisering?

IP sertifisering av elektronikk angir i hvilken grad produktet er isolert og egnet for bruk i våtrom. De aller fleste lampene i denne artikkelen har IP20 standard, noe som betyr at de er godt egnet i oppholdsrom og stuer, men det frarådes at de brukes på våtrom eller utendørs. Årsaken til dette er at de ikke har tilstrekkelig isolering inn mot vitale deler og kan derfor kortslutte grunnet fukt.

Burde jeg gå for LED eller halogen? 

Det anbefales stort sett alltid at man velger lamper som benytter LED, ettersom dette gir langt høyere fleksibilitet til å skreddersy styrken og fargen man ønsker at lyset skal gi. Det varme hvite lyset som moderne LED avgir er også mindre strevende på øyene og fungerer ypperlig til for eksempel leselamper og arbeidslys.

Hvilken betydning har energimerking

All elektronikk får tildelt et energimerke når det skal selges i Norge. Dette angir i hvilken grad produktet er energieffektivt og kan rent teknisk omtales som hvilke “driftskostnader” produktet har. Desto bedre energimerking et produkt har, desto mindre strøm kreves for optimal ytelse. Den beste markeringen et produkt kan ha er A+++, og det vil da være et svært energieffektivt produkt. For belysning er riktignok A++ vanlig.