fbpx

GPS test: 7 Pålitelige GPSer for norsk natur (2023)

I en verden hvor vi blir stadig mer avhengige av teknologi for å finne veien, har GPS-enheter vist seg å være uunnværlige for mange av oss. Enten du er en eventyrer på jakt etter den neste store turen, en langdistanse lastebilsjåfør, eller en pendler i byen, er det en GPS-enhet designet spesifikt for dine behov. I denne gjennomgangen vil vi presentere de beste GPS-enhetene på markedet i forskjellige segmenter, basert på forskjellige kriterier som brukervennlighet, funksjoner, pålitelighet, og pris.

Du kan kanskje lure på: “Hvorfor trenger jeg en dedikert GPS-enhet når jeg har en smarttelefon?” Selv om mange av oss har en smarttelefon med kartfunksjoner, er det en rekke fordeler med å bruke en dedikert GPS-enhet. For det første kan GPS-enheter tilby bedre signaldekning, spesielt i avsidesliggende områder hvor mobiltelefondekningen kan være upålitelig.

For det andre bruker GPS-enheter egne satellittnettverk, noe som betyr at de ikke er avhengige av dataforbindelsen din. Dette kan være svært nyttig i områder med dårlig mobildekning, eller hvis du ønsker å spare på data.

Så, enten du er en erfaren navigatør eller bare prøver å finne veien, la oss hjelpe deg med å finne den perfekte GPS-enheten for deg. Vi gir deg en oversikt over det beste markedet har å tilby for øyeblikket i forskjellige segmenter.

GPS test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
SweTrack MaxiTracker
SweTrack MaxiTracker er den beste sporsenderen på markedet, batteridrevet, vanntett, og med effektiv energisparing. Den innebygde magneten gjør monteringen enkel, og appen SweTrack Live gir enkel styring med livesporing.
SJEKK PRISEN →
Silva Compass Field
Silva Compass Field er det ultimate kompasset for pris og kvalitet. Med forbedret design og nøyaktige måleenheter, gir det pålitelig navigasjon i naturen og øker sikkerheten.
SJEKK PRISEN →
Garmin Edge 530
Garmin Edge 530 er den ultimate GPS-en for sykkelentusiaster, med en klar skjerm og omfattende sykkeldata. Den værbestandige enheten er enkel å bruke og har Bluetooth og Wi-Fi-grensesnitt.
SJEKK PRISEN →
Garmin inreach mini
Inreach mini er løsningen for deg som skal på lange turer og kun pakker det aller mest nødvendige. InReach passer enkelt i hånden og tar lite plass blant utstyret. Tross sin kompakte løsning sikrer Garmin Increach at du alltid er på nett og at du kommer deg trygt gjennom turen. 
SJEKK PRISEN →
Garmin Montana 700i 
Garmin sin Montana 700 modell er GPS-valget for deg som ønsker det lille ekstra både når det gjelder pålitelighet og funksjoner. Enheten kommer med et raskt og stabilt GPS-signal via WAAS, som sørger for nøyaktig navigasjon uansett terreng. I tillegg er GPSen utstyrt med barometer, jakt- og fiskekalender, steg for steg navigasjon, samt flere nyttige planleggingsfunksjoner levert av Garmin. 
SJEKK PRISEN →
Garmin Alpha 200i plus t5 Garmin GPSmap 64 sx 
Garmin Alpha er et detaljert system med live Iridium - et satellittnettverk som gjør det enkelt å følge hundene dine på en 3,5 tommers fargeskjerm med berøringsfunksjoner. Dette gjør det enklere enn noen gang å følge flere hunder samtidig. 
SJEKK PRISEN →
Garmin GPSmap 64 sx 
Garmin GPSmap 64 SX bygger videre på den suksessfulle 64x-serien og tar i bruk moderne teknologi fra Garmin for å levere avansert satellittnavigasjon til en rimelig penge. Her får du fullt utbytte av Garmin-teknologien uten å måtte betale for ekstra funksjoner. 
SJEKK PRISEN →

1. SweTrack MaxiTracker – Best i test

SWETRACK MaxiTracker

SJEKK PRISEN →

SweTrack MaxiTracker er uten tvil den beste sporsenderen på markedet for deg som ønsker en pålitelig og brukervennlig enhet til å spore dine dyrebare eiendeler. Enten du trenger å overvåke båtmotorer, varetransporter eller biler, vil denne batteridrevne og vanntette sporsenderen være din trofaste følgesvenn.

Med SweTrack MaxiTracker kan du være trygg på at du alltid har full kontroll over dine verdifulle eiendeler. Den innebygde magneten gjør monteringen enkel og problemfri. Du kan raskt flytte sporsenderen mellom ulike objekter uten å bekymre deg for kabelrot eller strømforsyning. Dessuten tåler den tøffe forhold på sjøen, slik at du kan stole på den selv under de mest krevende forhold.

En av de mest imponerende egenskapene til MaxiTracker er dens effektive energisparefunksjon. Sporsenderen er kun aktiv når det spores bevegelse, noe som gir den enestående batteritid. Når objektet står i ro, går den automatisk i dvalemodus.Den har opptil 3 års standby-tid eller 100 dagers aktiv bruk basert på én times kjøring per. dag.

Styringen av SweTrack MaxiTracker er enkel og intuitiv takket være den tilhørende appen, SweTrack Live. Du kan enkelt se sporsenderens posisjon direkte på datamaskinen eller den mobile enheten din. Ved hjelp av livesporing kan du overvåke bevegelsene i sanntid, og den aktuelle posisjonen oppdateres automatisk hvert annethvert minutt når objektet er i bevegelse.

Uansett om du er en privatperson som ønsker å beskytte dine dyrebare eiendeler, eller en bedrift som ønsker å optimalisere varetransport og flåtestyring vil SweTrack MaxiTracker være den perfekte løsningen for deg.

Oppsummert

 • Beste sporsender på markedet
 • Batteridrevet og vanntett
 • Effektiv energisparing for lang batteritid
 • Enkel montering og styring via app

LES MER

2. Silva Compass Field – Beste kompass

Silva Compass Field

SJEKK PRISEN →

Når det kommer til å navigere i naturen, er det få verktøy som kan måle seg med påliteligheten til et godt kompass. Blant de mange alternativene som finnes på markedet, skiller Silva Compass Field seg ut som en klar vinner når det gjelder pris og kvalitet. Dette klassiske kompasset har blitt oppgradert med et design som gjør grafikken enda mer tydelig enn tidligere, og leverer en uovertruffen nøyaktighet i målingen.

Silva Compass Field er et essensielt verktøy for friluftsentusiaster, turgåere og eventyrere. Uansett om du utforsker ukjente stier i skogen, går på langrenn i fjellene eller er ute på en spennende ekspedisjon, vil dette kompasset være din beste følgesvenn for å sikre at du alltid går i riktig retning.

En av de fremste fordelene med Silva Compass Field er det forbedrede designet som gir enklere lesbarhet og forståelse. Grafikken er utformet på en måte som gjør det enkelt å identifisere retninger og orientere seg etter terrenget. Dette er spesielt viktig når man beveger seg i områder der kartlesing er avgjørende for å unngå farlige situasjoner.

Med måleenhet i millimeter, 1:50 000 og 1:25 000, kan du være sikker på at Silva Compass Field gir deg den nøyaktigheten du trenger for å planlegge ruter og følge kartet med presisjon. Enten du skal finne den beste veien til toppen av fjellet eller navigere gjennom en tett skog, vil dette kompasset gi deg den selvtilliten du trenger for å takle utfordringene naturen byr på.

Oppsummert

 • Beste kompass for pris og kvalitet
 • Forbedret design og lesbarhet
 • Nøyaktige måleenheter: millimeter, 1:50 000, 1:25 000
 • Pålitelig navigasjon og økt sikkerhet

LES MER

3. Garmin Edge 530 – Beste GPS til sykkel

Garmin Edge 530 GPS

SJEKK PRISEN →

For deg som elsker å sykle nye og spennende ruter, er Garmin Edge 530 det perfekte GPS-valget. Med en imponerende skjermstørrelse på 2.6″, 246 x 322 piksler, gir den en klar og tydelig visning av kart og navigasjon. Dette robuste og værbestandige produktet er skapt for å følge deg på alle slags sykkeleventyr.

Med anbefalt bruk til syklus, er Garmin Edge 530 utstyrt med funksjoner som akselerasjonsmåler, omgivelseslyssensor, magnetometer, altimeter og ANT+ sensorer. Disse funksjonene gir deg tilgang til omfattende sporing av data som hjertefrekvens (ved bruk av valgfri hjertefrekvenssensor) og andre relevante sykkeldata.

Den medfølgende Garmin Cycle Map programvaren er en uvurderlig ressurs for å utforske nye ruter og oppdage ukjente stier. Uansett om du er en erfaren syklist eller bare liker å utforske nye områder, vil denne funksjonen guide deg gjennom de mest idylliske og utfordrende veiene.

Garmin Edge 530 er utstyrt med Bluetooth og Wi-Fi grensesnitt, noe som gjør det enkelt å koble seg til smarttelefonen eller andre enheter.

Med inkludert tilbehør som USB-kabel, innbyggingsmontering, sykkelmonteringsbøyle og tether, er Garmin Edge 530 enkel å montere og bruke på sykkelen din. Med dimensjoner på 5 cm x 2 cm x 8.2 cm og en vekt på 75.8 g, er den kompakt og praktisk å ha med seg.

Enten du sykler i urbant terreng eller utforsker fjellstier, vil Garmin Edge 530 være din uunnværlige sykkelkamerat. Med avansert GPS-teknologi, omfattende sporing av sykkeldata og pålitelig kartnavigasjon, vil denne GPS-en ta sykkelopplevelsene dine til et nytt nivå.

Oppsummert

 • Ultimate GPS for syklister
 • Klar skjerm og omfattende sykkeldata
 • Værbestandig og enkel å bruke
 • Bluetooth og Wi-Fi-grensesnitt for tilkobling

LES MER


4. Garmin inReach mini

SJEKK PRISEN →

Garmin inReach mini er en håndholdt GPS for deg som planlegger lange turer, men samtidig ønsker å ha en robust følgesvenn gjennom hele turen. Med inReach får du en praktisk Garmin GPS som har alle de smarte funksjonene større modeller har i en langt mer kompakt og slitesterk innpakning. GPSen passer godt i lommen eller i en sekk uten at andre nødvendigheter trenger vike plass.

Den enkle konstruksjonen gjør at du enkelt kan benytte medfølgende karabiner for å feste enheten på vest eller i belte uten at den blir tung og krevende. I esken får du med ladekabel, karabiner, GPS-enheten og en instruksjonsbok. For å gjøre den så lett å bruke som mulig, har Garmin holdt den fri for kompliserte knapper og innstillinger. Med store knapper plassert strategisk på siden av enheten kan du lett navigere eller benytte SOS-funksjonen selv med hansker.

Garmin inReach har en rekke smarte funksjoner, som to-veis meldingstjeneste koblet til Garmin sin sentral, interaktive SOS-funksjoner som sikrer deg en trygg følgesvenn på turen, posisjonsdeling med live tracking, stabilt 100% Iridium-satellittnettverk, og Inreach sin innebygde værtjeneste med oppdateringer selv på steder hvor mobilen mangler dekning.

LES MER


5. Garmin Montana 700i 

SJEKK PRISEN →

Montana 700 er premiumvalget fra Garmin for deg som ønsker et robust produkt med mange smarte funksjoner. Her får du en smart touch skjerm som er noe større enn Oregon modellen og den kommer også pakket med et 8 MP kamera, barometer, jakt- og fiskekalender, elektronisk kompass og hele 22 timer med batteritid.

Det følger med et oppladbart lithium batteri som leverer 16 timer batteritid når enheten er fulladet. Dersom du skulle ønske benytte Montana på lengre turer kan du enkelt skifte til 3x AAA batterier som vil gi 22 timer batteritid. Du får her en solid og stødig GPS, men den store touch skjermen og størrelsen på GPSen gir noe ekstra vekt på turen.

Avanserte funksjoner leverer rutbare kart som fungerer utmerket uansett om du reiser til fots, på sykkel, kajakk eller ATV i terrenget. Den omfattende inReach-satellitteknologien fra Garmin sørger også for at du alltid er tilkoblet bistandssentralen og kan få rask hjelp via SOS-funksjonen dersom uhellet er ute. Toveis meldingsfunksjon gjør det mulig å kommunisere med sentralen uten telefondekning.

Takket være alle de smarte funksjonene fra Garmin får du et omfattende verktøy som raskt vil bli din trofaste følgesvenn gjennom hele turen. Det store touch displayet gjør det enkelt å bruke enheten, og med en rekke integrerte funksjoner som 8 MP kamera og barometer finner du alltid trygt frem uansett om du reiser alene eller i følge med andre. Skulle nøden være ute kan du alltid regne med de smarte sikkerhetsfunksjonene Garmin tilbyr gjennom sin toveis-kommunikasjon og SOS-sender med sporingsmuligheter, slik at du alltid kan være trygg på at hjelpen finner frem.

LES MER


6. Garmin Alpha 200i plus t5

SJEKK PRISEN →

Garmin Alpha 200i leverer det ypperste av Iridium-satellitt teknologi som gjør det mulig å følge flere hunder samtidig på en 3,5 tommer fargeskjerm. Det brukervennlige designet lar deg enkelt holde styr på flere forskjellige hunder gjennom 6 praktiske knapper. Du kan ha både aktive og inaktive hunder live samtidig, noe som gjør det særdeles enkelt å jakte og lære opp nye hunder samtidig.

Du ser samtlige hunder på den sollys-vennlige skjermen med fargekart og satellitt teknologi fra Garmin. Dette gjør det enkelt å navigere i terreng, samtidig som du holder god styr på hvor hundene er i området. Med i esken får du GPS-enheten Alpha 200i, T5 hundeenhet med oppladbart batteri, oransje halsbånd for synlighet, belteholder, nettadapter og ladekabel.

Den store berøringsskjermen gjør det enkelt å navigere og, takket være de integrerte Garmin funksjonene, får du en robust følgesvenn som enkelt veileder både deg og hundene trygt gjennom jakten. Integrerte Garmin funksjoner som toveis meldingstjeneste, SOS funksjon og nøyaktig posisjonsdeling gjør dette til en trygg kompanjong på hele turen, enten du jakter alene eller i følge.

LES MER


7. Garmin GPSmap 64 sx 

SJEKK PRISEN →

Garmin GPSmap 64 SX bygger videre på den suksessfulle 64x serien til Garmin hvor avansert satellitteknologi gjorde trygg navigasjon tilgjengelig uten at man måtte kjøpe et dyrt navigasjonssystem med unødvendige funksjoner. Denne GPSen fra garmin passer godt enten du skal på klatretur, sykle i terrenget eller på omfattende tur i skogen. 64SX tilbyr full geocaching og er en trofast følgesvenn uansett vær og forhold.

Garmin 64 sx kommer med en rekke smarte funksjoner som GPSMAP, som er et omfattende kryss-integrert kartsystem fra Garmin. Enheten sørger for trygt følge, takket være en Helix-antenne og satellittnettverk med GNSS støtte. Du kan enkelt legge til egne kart, få tilgang til satellittbilder og dele trådløst direkte fra din 64 sx. Med aktiv geocaching kan du enkelt følge din egen reise eller gå tilbake i samme fotsteg som du entret terrenget.

Du kan enkelt koble sammen enheten til din mobiltelefon slik at du sømløst kan motta e-poster, meldinger og annet på 64 sx uten å måtte lete etter mobiltelefonen din hver gang du mottar noe. 64 sx kommer med 3-akset kompass og barometrisk høydemåler. Her får du en trygg følgesvenn som vil følge deg i mange år uten å koste en formue.

LES MER


Spørsmål og svar om håndholdt GPS

Det er mange punkter å ta høyde for når du skal velge en GPS som ikke bare skal ha god skjerm og enkel navigasjon, men også holde under harde omgivelser. Design, tilkobling, dekning og håndtering er alle viktige punkter, og nedenfor har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmål og svar for deg som er på jakt etter den perfekte GPS for din neste tur i norsk terreng.

Konstruksjon og beskyttelse

Når du velger GPS er det viktig å velge noe som vil holde selv under de dårligste omstendigheter. Det er tross alt da man trenger en robust GPS mer enn noen gang. Sørg derfor for å velge en enhet som er godt egnet for de terreng du har tenkt å ferdes i, og ta utgangspunkt i det verste været, slik at du er trygg på at GPSen evner å bringe deg trygt hjem uansett omstendigheter. Sørg for god beskyttelse av GPSen din, gjerne med egne festeanordninger og ikke minst at den er vanntett.

God batteritid

God batteritid er helt essensielt når du skal velge din neste følgesvenn på tur. Det er vanlig med 16 timers batteritid dersom GPS-enheten kommer med oppladbare lithium batterier. Selv om dette kan virke tilstrekkelig bør det også være mulig å koble til solcellepanel eller skifte ut batteriet med reservebatteri dersom du skulle være uheldig å oppleve at den går tom for batteri på turen. Mange enheter tillater at du har flere oppladbare batterier med deg eller at de enkelt kan byttes ut med AAA batterier om du skulle være uheldig og gå tom.

Enkel skjerm 

Det kan være både dårlig sikt og kaldt når du benytter din GPS-enhet i felt. Det kan derfor være lurt å velge en enhet som er lett å benytte selv med hansker på, dersom du har tenkt å bruke den på jakt i høst og vinter sesongen. Et stort display med klare farger kommer alltid godt med når du skal navigere deg i terrenget. Touch skjerm kan komme godt med, men ta høyde for at denne kan være vanskelig å benytte dersom det er kjølig ute og du har på hansker. Det kan da være mer praktisk å velge en enhet som har store knapper og enkel navigasjon.

Vekt

Vekt er viktig, spesielt om du planlegger lengre ferder hvor du må pakke praktisk. Da kan det komme godt med å velge en kompakt løsning som Garmin Inreach hvor du får alle styrkene fra Garmin pakket sammen i et lite praktisk design. Selv om størrelse er essensielt, er også festeanordning viktig å ta høyde for. Velg en GPS som festes enkelt med karabiner eller belte slik at du alltid har den tilgjengelig uten å måtte ta av pakningen eller lette på antrekket.

Programvare og kommunikasjon

Selv om GPS har en primærfunksjon som kartleser er det viktig at programvaren i bakgrunnen er pålitelig og godt designet for en trygg opplevelse. Den kan ha smarte funksjoner som planlegging av reiser, tidligere historikk eller mer avanserte programmer som viser høyde, avstand, tegn til endring i været og fuktmålere. Slike smarte funksjoner kan gjøre det mulig å benytte enheten til langt mer enn kun å vise kart og bistå deg trygt gjennom hele turen.

Tilleggsfunksjoner og nødssituasjoner

Det er stor variasjon blant hvilke tilleggsfunksjoner enheter kommer med, der enkelte premiumvalg har smarte funksjoner for deling, geocaching og bluetooth overføring, mens rimeligere alternativer kun er utstyrt med de mest nødvendige funksjonene. En av fordelene med mange Garmin enheter er at de kommer med både SOS-funksjon og toveis-meldingstjeneste som sikrer at du kan kommunisere med Garmin sin nødsentral selv når du er utenfor dekning i utfordrende terreng.

gps test