fbpx

GPS test: 7 Pålitelige GPSer for norsk natur (2022)

I dag benytter mange seg av mobiltelefoner med karttjeneste, men på lengre turer kan det være både dårlig dekning og temperaturer som påvirker batterilevetiden til smarttelefoner. Det er derfor lurt å ha med en praktisk håndholdt GPS som sikrer både god forbindelse og lang levetid. Vår testvinner Garmin GPSmap 66s er en svært praktisk håndholdt GPS med lang batteritid og som er enkel i bruk. Her får du en turkamerat som aldri svikter, selv i vanskelig terreng.

VÅRE favoritter

  • GPSen passer godt i lommen eller i en sekk
  • Den enkle konstruksjonen
  • Har en rekke smarte funksjoner
SJEKK PRISEN →
  • Quad-Helix antenne
  • Smarte funksjoner innebygd
  • 16 timers batteritid i standardmodus
SJEKK PRISEN →
  • Smart touch skjerm
  • 16 timer batteritid
  • Avanserte funksjoner
SJEKK PRISEN →

BILDE PRODUKT
Garmin GPSmap 66s håndholdt
GPSMAP 66-serien er kjent for å være en god følgesvenn uansett hvordan du beveger deg i terrenget. Den robuste håndholdte enheten kommer med 3-tommers fargeskjerm, gir nøyaktig fastsettelse av posisjonen din og er alltid på nett med støtte fra flere satellitter. 
SJEKK PRISEN →
Garmin inreach mini
Inreach mini er løsningen for deg som skal på lange turer og kun pakker det aller mest nødvendige. InReach passer enkelt i hånden og tar lite plass blant utstyret. Tross sin kompakte løsning sikrer Garmin Increach at du alltid er på nett og at du kommer deg trygt gjennom turen. 
SJEKK PRISEN →
Garmin Montana 700i 
Garmin sin Montana 700 modell er GPS-valget for deg som ønsker det lille ekstra både når det gjelder pålitelighet og funksjoner. Enheten kommer med et raskt og stabilt GPS-signal via WAAS, som sørger for nøyaktig navigasjon uansett terreng. I tillegg er GPSen utstyrt med barometer, jakt- og fiskekalender, steg for steg navigasjon, samt flere nyttige planleggingsfunksjoner levert av Garmin. 
SJEKK PRISEN →
Garmin Oregon 700 touch
Denne håndholdte GPSen fra Garmin kommer med en avansert touch skjerm som er lett å bruke og reflekterer selv sterkt sollys på en god måte. Dette gjør at du kan benytte skjermen selv på dager med kraftig lys ved å enkelt justere belysningen. 
SJEKK PRISEN →
Garmin GPSmap 276cx
Med GPSMAP 276 CX får du en robust navigasjon med 5 tommer skjerm som passer utmerket for scooter, ATV eller båt. Den store fargeskjermen gjør det lett å navigere seg og praktiske kontrollknapper på siden tilbyr enkel håndtering av enheten. 
SJEKK PRISEN →
Garmin Alpha 200i plus t5 Garmin GPSmap 64 sx 
Garmin Alpha er et detaljert system med live Iridium - et satellittnettverk som gjør det enkelt å følge hundene dine på en 3,5 tommers fargeskjerm med berøringsfunksjoner. Dette gjør det enklere enn noen gang å følge flere hunder samtidig. 
SJEKK PRISEN →
Garmin GPSmap 64 sx 
Garmin GPSmap 64 SX bygger videre på den suksessfulle 64x-serien og tar i bruk moderne teknologi fra Garmin for å levere avansert satellittnavigasjon til en rimelig penge. Her får du fullt utbytte av Garmin-teknologien uten å måtte betale for ekstra funksjoner. 
SJEKK PRISEN →

GPS test: Her er årets vinnere


1. Garmin GPSmap 66s håndholdt

Garmin GPSmap 66s håndholdt - Best i gps test

SJEKK PRISEN →

GPSMAP 66-serien er kjent for sitt robuste design, samtidig som den har store knapper som gjør den lett å bruke, enten du er ute å går tur i skogen, sykler i terreng, klatrer, geocacher, padler i kajakk eller jobber utendørs i terrenget. Enheten benytter en Quad-Helix antenne som gir ytelse og har støtte fra flere satellitter samtidig slik at den trådløse tilkoblingen alltid yter sitt beste.

I tillegg til nøyaktig posisjonstjeneste har GPSMAP 66 flere smarte funksjoner innebygd, som høydemåler, barometer og kompass for å bistå deg på reisen. Med både høydemåler og barometer kan du enkelt holde styr på posisjonen din i terrenget, mens kortsiktige tendenser i lufttrykket kan bidra til å forutse endringer i været mens du er ute på tur.

66-serien kommer også med en rekke smarte funksjoner som LED-lommelykt og nødvarsel funksjon som kobler seg direkte opp til bistandssentralen til Garmin. Enheten har hele 16 timers batteritid i standardmodus og en uke i ekspedisjonsmodus. Skulle du begi deg ut på lengre turer, bytter du enkelt batteri med to nye AA-batterier.

LES MER


2. Garmin inReach mini

SJEKK PRISEN →

Garmin inReach mini er en håndholdt GPS for deg som planlegger lange turer, men samtidig ønsker å ha en robust følgesvenn gjennom hele turen. Med inReach får du en praktisk Garmin GPS som har alle de smarte funksjonene større modeller har i en langt mer kompakt og slitesterk innpakning. GPSen passer godt i lommen eller i en sekk uten at andre nødvendigheter trenger vike plass.

Den enkle konstruksjonen gjør at du enkelt kan benytte medfølgende karabiner for å feste enheten på vest eller i belte uten at den blir tung og krevende. I esken får du med ladekabel, karabiner, GPS-enheten og en instruksjonsbok. For å gjøre den så lett å bruke som mulig, har Garmin holdt den fri for kompliserte knapper og innstillinger. Med store knapper plassert strategisk på siden av enheten kan du lett navigere eller benytte SOS-funksjonen selv med hansker.

Garmin inReach har en rekke smarte funksjoner, som to-veis meldingstjeneste koblet til Garmin sin sentral, interaktive SOS-funksjoner som sikrer deg en trygg følgesvenn på turen, posisjonsdeling med live tracking, stabilt 100% Iridium-satellittnettverk, og Inreach sin innebygde værtjeneste med oppdateringer selv på steder hvor mobilen mangler dekning.

LES MER


3. Garmin Montana 700i 

SJEKK PRISEN →

Montana 700 er premiumvalget fra Garmin for deg som ønsker et robust produkt med mange smarte funksjoner. Her får du en smart touch skjerm som er noe større enn Oregon modellen og den kommer også pakket med et 8 MP kamera, barometer, jakt- og fiskekalender, elektronisk kompass og hele 22 timer med batteritid.

Det følger med et oppladbart lithium batteri som leverer 16 timer batteritid når enheten er fulladet. Dersom du skulle ønske benytte Montana på lengre turer kan du enkelt skifte til 3x AAA batterier som vil gi 22 timer batteritid. Du får her en solid og stødig GPS, men den store touch skjermen og størrelsen på GPSen gir noe ekstra vekt på turen.

Avanserte funksjoner leverer rutbare kart som fungerer utmerket uansett om du reiser til fots, på sykkel, kajakk eller ATV i terrenget. Den omfattende inReach-satellitteknologien fra Garmin sørger også for at du alltid er tilkoblet bistandssentralen og kan få rask hjelp via SOS-funksjonen dersom uhellet er ute. Toveis meldingsfunksjon gjør det mulig å kommunisere med sentralen uten telefondekning.

Takket være alle de smarte funksjonene fra Garmin får du et omfattende verktøy som raskt vil bli din trofaste følgesvenn gjennom hele turen. Det store touch displayet gjør det enkelt å bruke enheten, og med en rekke integrerte funksjoner som 8 MP kamera og barometer finner du alltid trygt frem uansett om du reiser alene eller i følge med andre. Skulle nøden være ute kan du alltid regne med de smarte sikkerhetsfunksjonene Garmin tilbyr gjennom sin toveis-kommunikasjon og SOS-sender med sporingsmuligheter, slik at du alltid kan være trygg på at hjelpen finner frem.

LES MER


4. Garmin Oregon 700 touch

SJEKK PRISEN →

Med denne avanserte GPS-en fra Garmin får du en av markedets beste touch skjermer med høysensitiv satellittmottaker og forbedret antenne som sikrer bedre mottak og ytelse, selv i krevende terreng. GPS-en har hele 3’’ berøringsskjerm og dobbel skjermretning som gjør det enkelt å bruke. Garmin sin navigasjonsteknologi gjør dette til et robust valg, uansett lengden på turen.

Med live geocaching og gode sporingsfunksjoner kan du være trygg på at Oregon 700 leverer detaljerte oversikter over din bevegelse, og det elektroniske 3-aksede kompasset hjelper deg med å holde peiling uansett om du er i bevegelse eller ikke. Med smart Tracback-funksjon kan du enkelt snu ruten og ta den samme veien tilbake til startpunktet.

Oregon er fylt opp med smarte funksjonaliteter og programvare som enkelt synkroniserer med dine andre enheter. Her kan du planlegge ditt neste eventyr med BaseCamp, gå over tidligere turer eller organisere kart, veipunkter, ruter og sport. All programvaren er helt gratis og følger med produktet når du kjøper det. Det eneste du trenger å gjøre er er å opprette en gratis Garmin-konto som samler all informasjonen din.

LES MER


5. Garmin GPSmap 276cx

SJEKK PRISEN →

Dersom du ønsker en pålitelig følgesvenn leverer GPSmap 276 CX navigasjon på sitt beste. Enheten gir presis navigasjon uansett hvor i terrenget du måtte befinne deg, og fungerer utmerket enten du beveger deg med båt eller på land. CX er neste generasjon i 276-serien som, med GPS+GLONASS, barometrisk høydemåler, 3-akset kompass, omfattende maritime funksjoner, friluftsfunksjoner og kart i farger, leverer et omfattende navigasjonssystem.

276 cx bygger videre på 276-serien med sitt slitesterke og robuste design. Enheten er vanntett etter IPX71 standarder, noe som sikrer deg trygg navigasjon uansett hvilket føre du måtte befinne deg på. Sammenlignet med mange andre enheter som kun viser terreng i kart, kan 276 CX benyttes både til maritime formål og til navigasjon på vei. Oppdaterte kart med gode historikkfunksjoner sikrer at du kan se tidligere turer og navigere deretter.

Blant mange smarte funksjoner, kommer enheten med Bluetooth tilkobling som enkelt kan kobles til trådløse enheter i de fleste hjelmer og hodetelefoner. På denne måten kan du enkelt få tilgang til veiledning direkte i hodetelefonene med den medfølgende veiviseren 276 cx innehar. Sammen med en rekke smarte funksjoner, har GPSen også praktiske knapper som gjør det enkelt å navigere både ved kjøring og seiling. Denne utgjør en trofast følgesvenn du kan stole på at får deg trygt gjennom hele reisen.

LES MER


6. Garmin Alpha 200i plus t5

SJEKK PRISEN →

Garmin Alpha 200i leverer det ypperste av Iridium-satellitt teknologi som gjør det mulig å følge flere hunder samtidig på en 3,5 tommer fargeskjerm. Det brukervennlige designet lar deg enkelt holde styr på flere forskjellige hunder gjennom 6 praktiske knapper. Du kan ha både aktive og inaktive hunder live samtidig, noe som gjør det særdeles enkelt å jakte og lære opp nye hunder samtidig.

Du ser samtlige hunder på den sollys-vennlige skjermen med fargekart og satellitt teknologi fra Garmin. Dette gjør det enkelt å navigere i terreng, samtidig som du holder god styr på hvor hundene er i området. Med i esken får du GPS-enheten Alpha 200i, T5 hundeenhet med oppladbart batteri, oransje halsbånd for synlighet, belteholder, nettadapter og ladekabel.

Den store berøringsskjermen gjør det enkelt å navigere og, takket være de integrerte Garmin funksjonene, får du en robust følgesvenn som enkelt veileder både deg og hundene trygt gjennom jakten. Integrerte Garmin funksjoner som toveis meldingstjeneste, SOS funksjon og nøyaktig posisjonsdeling gjør dette til en trygg kompanjong på hele turen, enten du jakter alene eller i følge.

LES MER


7. Garmin GPSmap 64 sx 

SJEKK PRISEN →

Garmin GPSmap 64 SX bygger videre på den suksessfulle 64x serien til Garmin hvor avansert satellitteknologi gjorde trygg navigasjon tilgjengelig uten at man måtte kjøpe et dyrt navigasjonssystem med unødvendige funksjoner. Denne GPSen fra garmin passer godt enten du skal på klatretur, sykle i terrenget eller på omfattende tur i skogen. 64SX tilbyr full geocaching og er en trofast følgesvenn uansett vær og forhold.

Garmin 64 sx kommer med en rekke smarte funksjoner som GPSMAP, som er et omfattende kryss-integrert kartsystem fra Garmin. Enheten sørger for trygt følge, takket være en Helix-antenne og satellittnettverk med GNSS støtte. Du kan enkelt legge til egne kart, få tilgang til satellittbilder og dele trådløst direkte fra din 64 sx. Med aktiv geocaching kan du enkelt følge din egen reise eller gå tilbake i samme fotsteg som du entret terrenget.

Du kan enkelt koble sammen enheten til din mobiltelefon slik at du sømløst kan motta e-poster, meldinger og annet på 64 sx uten å måtte lete etter mobiltelefonen din hver gang du mottar noe. 64 sx kommer med 3-akset kompass og barometrisk høydemåler. Her får du en trygg følgesvenn som vil følge deg i mange år uten å koste en formue.

LES MER


Spørsmål og svar om håndholdt GPS

Det er mange punkter å ta høyde for når du skal velge en GPS som ikke bare skal ha god skjerm og enkel navigasjon, men også holde under harde omgivelser. Design, tilkobling, dekning og håndtering er alle viktige punkter, og nedenfor har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmål og svar for deg som er på jakt etter den perfekte GPS for din neste tur i norsk terreng.

Konstruksjon og beskyttelse

Når du velger GPS er det viktig å velge noe som vil holde selv under de dårligste omstendigheter. Det er tross alt da man trenger en robust GPS mer enn noen gang. Sørg derfor for å velge en enhet som er godt egnet for de terreng du har tenkt å ferdes i, og ta utgangspunkt i det verste været, slik at du er trygg på at GPSen evner å bringe deg trygt hjem uansett omstendigheter. Sørg for god beskyttelse av GPSen din, gjerne med egne festeanordninger og ikke minst at den er vanntett.

God batteritid

God batteritid er helt essensielt når du skal velge din neste følgesvenn på tur. Det er vanlig med 16 timers batteritid dersom GPS-enheten kommer med oppladbare lithium batterier. Selv om dette kan virke tilstrekkelig bør det også være mulig å koble til solcellepanel eller skifte ut batteriet med reservebatteri dersom du skulle være uheldig å oppleve at den går tom for batteri på turen. Mange enheter tillater at du har flere oppladbare batterier med deg eller at de enkelt kan byttes ut med AAA batterier om du skulle være uheldig og gå tom.

Enkel skjerm 

Det kan være både dårlig sikt og kaldt når du benytter din GPS-enhet i felt. Det kan derfor være lurt å velge en enhet som er lett å benytte selv med hansker på, dersom du har tenkt å bruke den på jakt i høst og vinter sesongen. Et stort display med klare farger kommer alltid godt med når du skal navigere deg i terrenget. Touch skjerm kan komme godt med, men ta høyde for at denne kan være vanskelig å benytte dersom det er kjølig ute og du har på hansker. Det kan da være mer praktisk å velge en enhet som har store knapper og enkel navigasjon.

Vekt

Vekt er viktig, spesielt om du planlegger lengre ferder hvor du må pakke praktisk. Da kan det komme godt med å velge en kompakt løsning som Garmin Inreach hvor du får alle styrkene fra Garmin pakket sammen i et lite praktisk design. Selv om størrelse er essensielt, er også festeanordning viktig å ta høyde for. Velg en GPS som festes enkelt med karabiner eller belte slik at du alltid har den tilgjengelig uten å måtte ta av pakningen eller lette på antrekket.

Programvare og kommunikasjon

Selv om GPS har en primærfunksjon som kartleser er det viktig at programvaren i bakgrunnen er pålitelig og godt designet for en trygg opplevelse. Den kan ha smarte funksjoner som planlegging av reiser, tidligere historikk eller mer avanserte programmer som viser høyde, avstand, tegn til endring i været og fuktmålere. Slike smarte funksjoner kan gjøre det mulig å benytte enheten til langt mer enn kun å vise kart og bistå deg trygt gjennom hele turen.

Tilleggsfunksjoner og nødssituasjoner

Det er stor variasjon blant hvilke tilleggsfunksjoner enheter kommer med, der enkelte premiumvalg har smarte funksjoner for deling, geocaching og bluetooth overføring, mens rimeligere alternativer kun er utstyrt med de mest nødvendige funksjonene. En av fordelene med mange Garmin enheter er at de kommer med både SOS-funksjon og toveis-meldingstjeneste som sikrer at du kan kommunisere med Garmin sin nødsentral selv når du er utenfor dekning i utfordrende terreng.