fbpx

Gamasjer test: 4 praktiske alternativer for høsten i 2022

Selv om sommeren går mot slutten betyr ikke det at aktiviteter utendørs trenger å gjøre det samme. Norge har nemlig en natur som byr på opplevelser året rundt, men husk ordtaket “Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær”. Du bør derfor ta en overhaling av innholdet i tursekken din og påse at du har klær og utstyr godt egnet det norske høstværet. Noe du bør sørge for å slenge i sekken før du legger ut på tur er gamasjer.

Et godt par med gamasjer holder bukse og sko beskyttet mot smuss, men sørger også for at du ikke blir våt dersom du ferdes i lyng og annet høyt terreng etter nedbør. Ettersom gamasjer tar opp begrenset plass i ryggsekken er dette absolutt noe du bør pakke med deg før du legger ut på tur.

For å komme frem til de beste gamasjene for det norske høstværet har vi tatt utgangspunkt i tilgjengelig informasjon på nett. Her har vi gått gjennom tidligere best i test artikler, innhentet informasjon fra produsenter og forhandlere, samt sett på tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere. Med denne informasjonen som grunnlag har vi kommet frem til de fire alternativene som byr på både kvalitet og funksjonalitet til alt fra fjellvandringer til trening.

Det paret med gamasjer som kom best ut av våre undersøkelser kommer fra skandinaviske Urberg. Outdoor Gaiters er et par robust gamasjer som passer utmerket til aktivitet utendørs. De kan enkelt tilpasses den individuelle brukeren og passer like godt til nye eventyr som hverdagslige utflukter i høstværet.

VÅRE favoritter

 • Perfekt til trening
 • Justerbar stropp
 • Festes med borrelås over skoen
SJEKK PRISEN →
 • Borrelås
 • Justerbar stropp
 • Krok til snøringen
SJEKK PRISEN →
 • Utviklet for damer
 • Flere justerbare stropper
 • God passform over skoen
SJEKK PRISEN →

BILDE PRODUKT
Urberg Outdoor Gaiters
Robust par med gamasjer fra det skandinaviske friluftsmerket Urberg. Her får du praktiske gamasjer som enkelt taes på og som med den justerbare spennen, samt en stropp under foten, sørger for optimal passform. Resultatet er gamasjer som sitter godt på foten selv ved høy aktivitet i utfordrende terreng. Utmerket til norske utflukter om høsten.
SJEKK PRISEN →
Salomon Trail Gaiters Low
Selv om Salomon er mest kjent innen skiutstyr har de også en rekke treningsutstyr og tøy for deg som ønsker å trene utendørs. Disse gamasjene er et utmerket eksempel på høy funksjonalitet for deg som løper utendørs. Gamasjene festes over skoen, men er ikke lengre enn at de fortsatt tillater full mobilitet under hele treningsøkten.
SJEKK PRISEN →
Outdoor Research Women’s Rocky Mt High Gaiters
Her får du et par praktiske gamasjer fra Outdoor Research som er spesielt utviklet for damer. De lange gamasjene er perfekt for fjell og skogsturer da de beskytter godt oppover beinet. Du fester gamasjene med borrelås og justerer deretter stroppene øverst, samt under foten for å sikre passformen.
SJEKK PRISEN →
Outdoor Research Men’s Rocky Mountain High Gaiters
Et par slitesterke gamasjer for deg som skal ut på skogstur. De sitter godt på foten og kan trekkes høyt opp. Ved hjelp av flere stropper tilpasser du formen til eget behov og forhindrer at det oppstår glipper mellom skoen og buksen. Særlig for deg som skal ut i lyng eller annet skogterreng vil disse fungere utmerket både mot fukt og småkryp.
SJEKK PRISEN →


1. Urberg Outdoor Gaiters – Best i test

Urberg Outdoor Gaiters

Outdoor Gaiters er et par robuste gamasjer fra det skandinaviske friluftsmerket Urberg. De er designet for å sikre god beskyttelse for både sko og bukse mot smuss, regn og snø. Særlig når du ferdes i høyt terreng vil gamasjer være godt egnet for å holde deg tørr på turen. Ved å dekke den nederste delen av buksen, samt skoene dine, vil du slippe å bli våt.

Disse gamasjene kommer med flere justerbare fester inkludert en spenne øverst, en justerbar stropp til å feste under foten, hellang borrelås til å lukke gamasjene og en metallkrok som du kan feste i snøringen på skoene dine. Dette vil forhindre at gamasjene sklir opp, selv ved høy aktivitet i ulendt terreng. Du kan velge mellom fire forskjellige størrelser inkludert XS, S, M og L slik at de passer til de aller fleste.

Er du på jakt etter gamasjer som fungerer like godt til fest som hverdags er dette gamasjene for deg. Her får du robuste gamasjer fra Urberg som fungerer utmerket til det nordiske klimaet. Flere justerbare stropper og borrelås sørger for god passform uansett hvilke sko og størrelse du benytter deg av.

Oppsummert

 • Borrelås
 • Justerbar stropp
 • Krok til snøringen

SJEKK PRISEN →

2. Salomon Trail Gaiters Low – Best for trening

Salomon Trail Gaiters Low

Dersom du liker å trene utendørs og ferdes utenfor de mest trafikkerte lysløypene kan ulendt terreng raskt oppstå. Da er det viktig å ha gamasjer for å forhindre at småkryp og vann trenger inn i skoene, men samtidig opprettholde full mobilitet. Derfor har Salomon utviklet denne lavtsittende gamasjen som dekker de mest kritiske områdene, men ikke forhindrer mobiliteten når du trener.

Produsert i et syntetisk stoff har disse gamasjene en vekt på kun 60 gram som gjør at de knapt merkes når du er ute på løpetur i terrenget. De dekker åpningen av skoen utmerket, og festes ved hjelp av en stropp under foten og en borrelås på fremsiden.Det kompakte designet sitter godt over risten på foten som gjør at du knapt merker tilstedeværelsen av gamasjer og kan opprettholde et høyt tempo.

Om du ønsker å trene utenfor allfarvei kan du fort befinne deg i et terreng med lyng og buskas. Disse gamasjene fra Salomon forhindrer at buksen sklir opp, eller at fukt og småkryp kommer seg inn i skoene dine underveis. Det syntetiske stoffet sitter mykt på foten og den svært lave egenvekten gjør at du knapt merker at du har på deg gamasjer mens du løper.

Oppsummert

 • Perfekt til trening
 • Justerbar stropp
 • Festes med borrelås over skoen

SJEKK PRISEN →

3. Outdoor Research Women’s Rocky Mt High Gaiters – Best for damer

Rocky Mountain High Gaiters Women's

Her har Outdoor Research utviklet et par slitesterke gamasjer spesielt tilpasset damer. De lange gamasjene passer utmerket for ferdsel i fjell og skogsterreng, eller om du skal ut i uvær en hverdag. Ved hjelp av borrelås og flere justerbare stropper sikrer du optimal passform og at gamasjene holder seg på plass selv under høy aktivitet.

Det vi liker spesielt godt med Outdoor Research sine gamasjer er at de sitter høyt på foten. Dermed beskytter de ikke bare åpningen mellom sko og bukse, men også buksen nesten helt opp til kneet. Du finner en hellang borrelås for å ta på gamasjene, samt en borrelås nederst og justerbar stropp øverst. I tillegg kan du sikre at den ikke sklir opp ved å stramme stroppen under foten til slutt.

Skal du ut på tur i skogen er det viktig med riktig utstyr. Disse gamasjene har svært tilpasningsdyktig passform samtidig som de sitter lett på foten. Vi liker også at de byr på god beskyttelse uten at de blir klumpete og begrenser mobiliteten til den som har de på. Disse kan du trygt ha liggende i sekken på skogstur dersom du skulle komme borti lyng og høyt terreng, eller uforutsett uvær.

Oppsummert

 • Utviklet for damer
 • Flere justerbare stropper
 • God passform over skoen

SJEKK PRISEN →

4. Outdoor Research Men’s Rocky Mountain High Gaiters – Premium

Rocky Mountain High Gaiters, Men's

Disse gamasjene fra Outdoor Research er spesielt godt egnet for deg som skal ut i høyt skogsterreng, eller bare ønsker et par robuste gamasjer i sekken dersom uværet skulle dukke opp. Vi liker spesielt godt at de sitter høyt på foten, samt at du kan feste de både oppe og nede for å hindre at noe trenger gjennom.

For at ikke gamasjene skal skli opp fester du de enkelt med en stropp under skosålen. Denne kan strammes etter behov og passer derfor til de aller fleste skotyper. Det myke stoffet sørger for at du har full mobilitet, noe som kreves dersom du skal ferdes effektivt i ulendt terreng. Pass derfor på at du velger gamasjer som er store nok, slik at de ikke blir for stramme under aktivitet.

Ønsker du deg et par med gamasjer av høy kvalitet vil disse oppfylle alle kriterier. Her får du gamasjer i et slitesterkt stoff med flere justerbare stropper for optimal passform. Den hellange glidelåsen sørger for at gamasjene er lett å ta på, samt enkle å fjerne igjen etterpå. Den justerbare stroppen under foten sørger for at de passer til stort sett alle typer sko, inkludert fjellsko og støvler.

Oppsummert

 • Myk beskyttelse
 • Lange gamasjer for skogsturer
 • Mange justerbare stropper

SJEKK PRISEN →


Spørsmål og svar

Hvordan tar man på gamasjer?

Alle gamasjer i denne testen kan enkelt tas på ved hjelp av en hellang borrelås. Du åpner rett og slett hele gamasjen og trer den over foten før du lukker igjen. Dette gjør det raskt og enkelt å ta på seg gamasjer.

Når bør man bruke gamasjer?

Du bør bruke gamasjer når du ferdes i høyt skogsterreng, eller som en ekstra beskyttelse når uværet dukker opp ute på tur. Fordelen sammenlignet med en regnbukse er at de tar opp lite plass i ryggsekken og enkelt tas på over antrekket.

Hvilke gamasjer er best for trening?

For trening er det viktig med full mobilitet og gamasjene fra Salomon er derfor best egnet. Gamasjene sitter lavt på skoen, men byr fortsatt på fullverdig beskyttelse når man er ute å løper i skogen.

Hvor lange bør gamasjer være?

For at de skal gi best beskyttelse bør gamasjer rekke minst halvveis opp på leggen. Da beskytter de skoene godt, samt beskytter buksebenet mot fuktighet og smuss.