fbpx

Foldekniv test: 8 skarpe alternativer (2023)

Det er lite man stiller like strenge krav til som en god kniv. Uansett om du skal på fisketur, jakt eller arbeid er det viktig at kniven yter optimalt selv ved harde påkjenninger. Blant annet er det viktig med et skaft som gir godt grep uansett vær, et blad som ikke falmer og ikke minst et mest mulig kompakt design. Det er her en foldekniv gjerne kommer inn i bildet. Det praktiske designet sørger for at bladet er beskyttet samtidig som kniven tar opp minimalt med plass. I denne testen har vi derfor sett nærmere på åtte gode alternativer for deg som er på jakt etter ny foldekniv.

For å hjelpe deg i jakten på ny foldekniv har vi gjort mye av grunnarbeidet på forkant. Vi har sammenlignet en rekke tidligere best i test artikler, innhentet informasjon fra produsenter og gått gjennom tilgjengelig informasjon på nett. Dette har gjort det mulig å legge frem det vi mener er de åtte beste alternativene for deg som skal kjøpe ny kniv.

Kniven som kom best ut av testen var Gerber Remix. Dette er en svært kraftig foldekniv som ved hjelp av det brede skaftet passer utmerket både til store og små hender. Du får et svært godt grep takket være utformingen på skaftet og en kniv som yter godt selv under de tøffeste påkjenninger. Mer detaljert informasjon om Remix kan du se lenger ned i artikkelen vår.

Foldekniv test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
GERBER Remix Foldekniv
Gerber Remix er en robust foldekniv med enkel one hand opening og slide lock. Den unike utformingen av håndtaket gjør at kniven sitter godt i store hender. Fremst i skaftet er det et rundt hull som gir økt stabilitet og sikrer godt grep under bruk.
SJEKK PRISEN →
Benchmade Vector 496
Vector 496 er en praktisk foldekniv med stilig design fra det anerkjente merket Benchmade. Kniven benytter seg av det patenterte AXIS ® åpne og lukkesystemet utviklet av Benchmade. Med et bredt blad og slitesterkt håndtak er dette en kniv som vil levere selv under de hardeste forutsetninger.
SJEKK PRISEN →
Benchmade Mini Crooked River
Denne kompakte kniven fra Benchmade er spesielt utviklet med jakt i tankene. Her får du en robust og stilig foldekniv som er liten av størrelse. Dette sikrer at du kan ha med deg en foldekniv av høy kvalitet uten at den tar stor plass i oppakningen din.
SJEKK PRISEN →
Benchmade Pardue 551BKOD-S30V
Pardue fra Benchmade er en praktisk all-around kniv som kan benyttes i hverdagen, på tur og gjennom arbeidsdagen. Produsert i rustfritt stål kommer denne kniven med Benchmade sitt AXIS ® system for enkel åpning og lukking.
SJEKK PRISEN →
Benchmade Osborne 583 SBK
Med et delvis tagget blad er dette en kraftig og taktisk kniv fra Benchmade. Foldekniven benytter seg av det patenterte AXIS ® systemet som sikrer smidig åpning og lukking av knivbladet.
SJEKK PRISEN →
GERBER Fastball
Fastball er en balansert foldekniv produsert i S30V rustfritt stål. I tillegg er knivens skaft utformet med en naturlig brems nært bladet som sørger for et godt og trygt grep. Lukker du kniven har den et mål på kun 7.62 cm, kombinert med belteklips er den derfor svært enkel å ha med seg på tur.
SJEKK PRISEN →
Benchmade Pardue 556-S30V
Pardue er spesielt utviklet som en trofast følgesvenn for utendørsaktiviteter. Her har Benchmade laget en robust kniv i rustfritt stål kombinert med deres patenterte AXIS ® åpne og lukkemekanisme. Dette gir en utmerket kniv av høy kvalitet som yter godt under alle forhold.
SJEKK PRISEN →
GERBER Gator Folder
Gerber Gator er spesielt tilpasset bruk ved jakt og kommer derfor med et tagget knivblad. Nedre del av skaftet er utstyrt med en naturlig brems som sikrer godt grep uansett vær og forhold. Bladet i rustfritt stål holder seg skarpt lenge og passer derfor utmerket for aktiv bruk. Kniven kommer med en slire av nylon som gjør at du enkelt kan velge om den skal brettes eller legges i slire.
SJEKK PRISEN →
Den beste butikken for denne typen produkter

1. GERBER Remix Foldekniv – Best i test

Gerber Remix Folding Knife

SJEKK PRISEN →

Denne kraftige foldekniven fra Gerber er utformet for å gi et godt grep til selv store hender. Ved hjelp av det store og runde hullet fremst på skaftet får du et mer stabilisert grep og dermed bedre kontroll på kniven. Dette forhindrer at man kan glippe og hånden skli ned mot eggen på kniven. Dette gir også Remix et svært unikt design som lett skiller seg ut fra mengden.

Det lette skaftet gjør også at kniven har en svært lav vekt og dermed er enklere å betjene over en lengre periode. Det enkle One hand opening systemet til Gerber gjør også at du enkelt kan benytte den med bare en hånd. Stålbladet er i tillegg svært motstandsdyktig mot rust og skader.

Er du på jakt etter en allsidig og slitesterk kniv, er Gerber Remix et utmerket alternativ. Her får du en kniv av høy kvalitet som er både lett i bruk og i et robust materiale. Som en bonus sørger det unike designet for at kniven sitter godt i hånden uansett håndstørrelse. Med andre ord får du en kniv som gjør seg like godt ute i hagen som den gjør på jakt og fiske.

LES MER


2. Benchmade Vector 496 – Kostbart alternativ

Benchmade Vector 496

SJEKK PRISEN →

Vector 496 er en stilig foldekniv fra Benchmade som passer utmerket til både arbeid og fritid. Her får du en kniv som er utstyrt med det patenterte AXIS ® systemet til Benchmade. Systemet sørger for enkel lukking og åpning av kniven, samt en strategisk lås som forhindrer uhell. Det stilrene designet består av et rent blad i rustfritt stål og et tradisjonelt skaft.

Utforming av kniven har gjort at den sitter godt i hånden, samtidig som den tar opp svært lite plass i sekk eller lommer. Nederst på skaftet er det en ekstra bue som forhindrer at hånden sklir ned på eggen av kniven. AXIS ® sørger også for at kniven lett åpnes og lukkes ved hjelp av en hånd.

Skal du ha en stilren foldekniv som holder godt uansett arbeidsoppgave vil Vector 496 fra Benchmade være en trofast følgesvenn. Her får du en kniv med et svært slitesterkt knivblad av høy kvalitet, men også med et utrolig kompakt design og en lav egenvekt på bare 127 gram. Dermed går den fint ned i lommen eller sekken uten at du trenger bekymre deg for plassmangel.

LES MER


3. Benchmade Mini Crooked River – Premium

Benchmade Mini Crooked River

SJEKK PRISEN →

Mini Crooked River er en utrolig stilig foldekniv fra Benchmade. Det kompakte designet er utstyrt med vakre detaljer som skaft i børstet tre og stilrene detaljer i stål. Kniven er spesielt tilpasset jakt og er derfor utstyrt med et svært smidig knivblad og enkelt grep. Du får også med det patenterte åpne og lukkesystemet til Benchmade AXIS ® som gjør at kniven er svært enkel i betjening.

Lukker du Mini Crooked River har den en lengde på kun 11,43 cm. Dette gjør at du like enkelt kan ha den i lommen som i ryggsekken. Dessuten er det hull til feste av snor som gjør det enda enklere å feste den i beltet eller hengende på en jaktvest for enkel tilgang. Knivbladet er produsert i CPM-S30V rustfritt stål mens håndtaket er detaljert med stilig treverk.

Skal du ha en kniv som yter godt, men også holder en svært lav vekt er Mini Crooked River fra Benchmade et utmerket alternativ. Her får du en kniv som er spesielt tilpasset for jakt samtidig som den er pyntet med stilige detaljer av tre. Den lave vekten på kun 93 gram, samt muligheten til å feste den i en snor, gjør at du raskt kan feste den på jaktvesten og alltid ha den tilgjengelig når behovet skulle melde seg. Kombinert med en karabinkrok vil dette være et svært praktisk verktøy du alltid har for hånd.

LES MER


4. Benchmade Pardue 551BKOD-S30V – Mye verdi for pengene

Benchmade Pardue 551BKOD

SJEKK PRISEN →

Pardue er en praktisk og allsidig kniv som passer like godt til hverdags som den gjør på jakt eller taktiske situasjoner. Kniven er belagt med sort coating og produsert i rustfritt stål som er herdet til 58-60 HRC. Dette sørger for at eggen holder lenge og du slipper unna med minimalt vedlikehold av kniven din etter bruk.

Knivbladet er fremstilt av CPM-S30V som er rustfritt stål spesielt godt egnet til å opprettholde skarpheten av knivbladet. Det praktiske skaftet av nylon gir et godt og naturlig grep på kniven. Fremst mellom skaftet og eggen er det også en naturlig bøyning som forhindrer at hånden sklir ned mot kniveggen.

Vil du ha en kniv som holder seg like godt uansett bruksområde er Pardue et utmerket alternativ. Her får du en kniv som er godt egnet til praktiske situasjoner, men også fint kan brukes til både hverdagslige gjøremål og friluftsaktiviteter. Benchmade sitt AXIS ® system gjør at kniven er enkel å betjene selv med en hånd.

LES MER


5. Benchmade Osborne 583 SBK – Spennende design

Benchmade Osborne 583SBK

SJEKK PRISEN →

Denne foldekniven fra Benchmade kommer med et delvis tagget blad, kombinert med det patenterte AXIS ® åpne og lukkesystemet til Benchmade. Resultatet er en svært praktisk foldekniv som holder godt under press. Det taggete bladet gjør at kniven får et bredt bruksområde og et funksjonelt verktøy.

Hele kniven er kledd med sort coating som gir et stilrent og taktisk utseende. Det praktiske grepet er produsert i Valox som sørger for godt grep selv om kniven eller hånden er våt eller svett. Dette gjør at du enkelt kan benytte kniven i de aller fleste omgivelser og oppleve den som balansert og behagelig i håndflaten.

Dersom du er på utkikk etter en praktisk foldekniv som passer til alle omgivelser er Osborne et utmerket alternativ. Her har Benchmade produsert en slitesterk kniv med et design som er lett å holde rent. Det delvis taggete bladet gjør også at det er svært lite kniven ikke klarer håndtere av skjærbare materialer. Lukket har kniven en lengde på kun 12 cm som gjør at den passer utmerket i en utstyrsveske eller lomme.

LES MER


6. GERBER Fastball – Balansert knivblad

GERBER Fastball

SJEKK PRISEN →

Leter du etter en foldekniv som har en balansert passform i håndflaten og er svært behagelig i bruk? Da er Gerber Fastball kanskje noe for deg. Her får du en foldekniv med blad i S30V rustfritt stål med et skaft som gir høy komfort og ekstremt god passform. Dette har gjort at kniven er svært enkel å betjene. Systemet Liner lock sørger for at kniven ikke åpner seg uberettiget, men gjør det også enkelt å betjene den med en hånd.

Foldekniven er utstyrt med en justerbar klips som gjør at du enkelt kan feste den i en lomme eller på oppakning uten problemer. Den svært lave egenvekten på kun 76 gram gjør at dette er en svært enkel og allsidig kniv som du kan nyte godt av uansett om det er på arbeid eller under fritid. I tillegg har skaftet et hull til feste av snor dersom du ønsker å feste den på vest eller ryggsekk uten frykt for å miste den. Dermed har du også kniven alltid tilgjengelig selv når du er på farten.

Gerber Fastball er en utrolig smidig kniv med et balansert og behagelig grep. For deg som er på jakt etter en robust arbeidskniv, men ikke ønsker å dra rundt på en håndverkerkniv eller lignende kan Fastball være et utmerket alternativ. Den lave vekten på bare 76 gram gjør at du enkelt kan ha den i beltet, lommer eller i vest uten at du merker at den er med på tur i det hele tatt.

LES MER


7. Benchmade Pardue 556-S30V – Bestselger

Benchmade Pardue 556

SJEKK PRISEN →

Dersom du ofte befinner deg utendørs er det stor sannsynlighet for at en kniv oftest er med på pakkelisten din. Da kan en allsidig kniv som Pardue 556 være et utmerket alternativ. Her får du en praktisk foldekniv fra Benchmade som passer like godt til hverdags og tur, som den gjør til arbeid og andre praktiske situasjoner.

Knivbladet er fremstilt av rustfritt stål som er herdet til 58-60 HRC. Dette sørger for at eggen har lengre holdbarhet og trenger knapt å slipes opp igjen etter bruk. Med en tykkelse på 2,54 mm er knivbladet godt balansert og fungerer utmerket til det aller meste. Skaftets tykkelse ligger på ca. 13 mm som gjør at det sitter godt i håndflaten, og ruglete overflate sørger for at kniven ikke sklir dersom den er fuktig eller svett.

Med AXIS ® låsesystem og et svært sterkt knivblad er Pardue en utmerket allsidig foldekniv. Den fungerer like godt til arbeid og jakt som den gjør til generelle utendørsaktiviteter og hverdagslig bruk. Det behagelige håndtaket gjør at kniven oppleves lett og balansert, samt den lave egenvekten gjør den enkel å ha med seg på tur.

LES MER


8. GERBER Gator Folder – Best på et budsjett

GERBER Gator Folder

SJEKK PRISEN →

Gator foldekniv fra Gerber er spesielt utviklet for jakt og fiske, samtidig som det er lagt mye tanke bak det kompakte designet. Her får du en kniv med delvis tagget knivblad og godt grep som også er svært liten av størrelse. Dermed passer den utmerket for jakt og fiske der du gjerne må bære med deg utstyret over lengre distanser.

Det kraftige skaftet gir et stødig og godt grep selv om kniven skulle være fuktig eller svett. Den nedre delen av skaftet er i tillegg uthevet nærmest eggen slik at det fungerer som en naturlig sikkerhetsbrems. Dermed unngår du uhell der man glipper kniven og hånden sklir ned mot eggen. Den medfølgende sliren gjør at du enkelt kan velge om kniven skal festes i beltet eller på pakning.

For deg som ønsker en kraftig kniv for jakt og fiske er Gerber Gator et utmerket alternativ. Her får du en slitesterk kniv som har et svært komfortabelt skaft og slitesterkt knivblad. Kniven sitter godt i hånden selv i dårlig vær som gjør den ideell for fisketurer og jakt.

LES MER


Spørsmål og svar

Hvorfor bør man velge en foldekniv?

En foldekniv har gjerne et svært bærekraftig knivblad, men er samtidig liten og kompakt i designet. Dette gjør at du enkelt kan ha med deg en kniv i oppakning eller på vest uten at den tar opp mye plass.

Hva bør et knivblad være laget av?

Et knivblad utsettes for mye og bør derfor være laget av et svært robust materiale. For taktiske kniver er det derfor CPM-S30V som gjør seg best egnet. Dette er et materiale av rustfritt stål som holder godt over tid.

Hvordan vedlikeholder man en kniv?

Det viktigste for at kniven skal få langt levetid er at du tørker av den etter bruk og gjerne rengjør kniven i friskt vann etter avsluttet tur. For at den skal holde seg skarp lengst mulig er det også anbefalt at kniven behandles med slipestein med jevne mellomrom.

Hvordan skaft bør man ha på kniven?

Det er viktig med godt feste når man skal håndtere en kniv. Derfor er det anbefalt at både arbeidskniver og friluftskniver benytter seg av nylon med coating av gummi eller lignende. Dette forhindrer at hånden sklir under bruk selv om kniven er fuktig.