En flytevest er et livsnødvendig redskap når er du på vannet. Uavhengig om du er i båten eller padler i kajakken, er flytevesten obligatorisk. Den forbedrer nemlig flyteegenskapene i tilfelle du eller noen andre skulle falle i vannet. Kall det gjerne en billig forsikring som potensielt kan redde liv.
Det er imidlertid en rekke modeller på dagens marked, og de kommer i forskjellige størrelser, ulike prisklasser og med ulike funksjoner. Det kan derfor være nokså krevende å vite hvilken flytevest man skal velge.
I denne artikkelen har vi samlet fem av markedets bestselgere i håp om at du enklere skal finne flytevesten som passer deg. Basert på vår gjennomgang av produktbeskrivelser og tester utført av testpanel, er det Baltic Aqua Pro som er vår favoritt. Her får du en billig flytevest tilpasset alle. Leter du etter en vest egnet for barn er Baltic Bamse den beste.
Er det ingen av disse som faller i smak? Les videre og du finner helt sikkert en flytevest som innfrir dine krav og behov.
VÅRE favoritter
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
Flytevest test: Alle våre favoritter
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | Baltic Aqua Pro Denne pålitelige flytevesten er en god allrounder til en bra pris, og av den grunn er den vår favoritt. Det er ikke bare vi som liker vesten godt, også hos forbrukerne og diverse testmagasiner skårer Aqua Pro høyt. | SJEKK PRISEN → |
Mest populær ![]() | Baltic Dinghy Pro Denne flytevesten er en av de mest populære på markedet. Dette takket være dens enorme flyteevne, de praktiske lommene, og ikke minst den justerbare magestroppen. Også denne egner seg godt for alle og havner derfor i kategorien «allrounder». | SJEKK PRISEN → |
Klassisk flytevest ![]() | Baltic Pro Sailor Dette er en klassisk og sikker flytevest tilpasset til barn. I en årrekke har denne modellen spredt trygghet til vannentusiaster og det takket være dens gode flyteevne. Den er i tillegg utstyrt med refleks. | SJEKK PRISEN → |
Et godt alternativ ![]() | Baltic Mariner Baltic Mariner er en tradisjonell flytevest i maritime farger. Den har flere praktiske egenskaper og er naturligvis flytedyktig. Prisen er også god, slik at du her får en bra allrounder til en god pris. | SJEKK PRISEN → |
Beste til barn ![]() | Baltic Bamse Denne flotte flytevesten er dekorert med bamser på brystet, noe som garantert gjør den populær blant de minste. Videre har den en oppdrift på 100 Newton og er utstyrt med refleks som gjør enhver synlig i kveldsmørket. | SJEKK PRISEN → |
1. Baltic Aqua Pro — Testvinner
Baltic Aqua Pro er en pålitelig flytevest til en svært god pris. Takket være sin smarte utforming er den godt egnet for både ungdom og voksne og har en maksvekt på over 90 kilo. Den er også brukervennlig, altså enkel å ta av og på, samt at den får gode skussmål for sitt stilfulle design.
Naturligvis er det viktigste at den er flytedyktig, noe flere testmagasin kan dokumentere at den er. Av den grunn er vi sikre på at du her får en flytevest som faller i smak. Det eneste som trekkes ned som negativt blant forbrukerne er at den mangler lommer.
Egenskaper
- Rimelig i pris
- God flyteevne
- Egnet for alle
2. Baltic Dinghy Pro — Mest populær
Denne populære bestselgeren er proppfull av unike egenskaper. Den har refleks på brystet, praktiske lommer på sidene og fremsiden, og ikke minst justerbar magestropp. Dette gjør at vesten kan brukes av alle. Kundeomtalene forteller om en svært pålitelig vest med overlegen flyteevne og her er du garantert et trygt og sikkert produkt. Det er regelrett lite negativt å bemerke og vi har av den grunn god forståelse for hvorfor denne vesten er så populær.
Egenskaper
- Populær bestselger
- Egnet for alle
- Utstyrt med lommer og refleks
3. Baltic Pro Sailor — Klassisk flytevest
Baltic elsker båter, hav, seiling, sol, vannsport og padling. Kort sagt, Baltic elsker alt som har med vann å gjøre. Derfor har de viet sitt liv til å gjøre vannlivet tryggere og dermed enda morsommere og herligere. Baltic er et svensk selskap som har produsert flytevester helt siden 1977. I snart 40 år har de levd etter filosofien om at det er umulig å gjøre kompromiss på kvalitet og funksjon, og denne filosofien har gjort dem til Europas største i sin bransje med forhandlere i over 50 land.
Baltic har her utviklet en klassisk flytevest med den tradisjonelle oransje farge. Den er også utstyrt med refleks samt stropper for justerbar passform. Den er i tillegg enkel å ta av og på og har en maksvekt på 50 kilo. Den er derfor kun egnet for barn.
Egenskaper
- Klassisk flytevest
- Maksvekt på 50 kilo
- Utstyrt med refleks
4. Baltic Mariner – Et godt alternativ
Mariner er en tradisjonell redningsvest i maritime farger. God passform med oppdelt flytestoff. Glidelås med snøring i bunn. Lomme med glidelås. Den skårer enormt bra på kundeanmeldelser og er også populær blant ekspertene. Et godt kjøp for enhver som ønsker sikkerhet på sjøen.
- Allround vest
- Bra passform
- Oppdrift 50N
5. Baltic Bamse — Beste til barn
Baltic Bamse er en morsom flytevest egnet for de minste barna. Den tåler en maksvekt på 30 kilo, sørger for at man vender seg raskt til sikker posisjon i vann og det følger med både fløyte og avtagbar rem. Ikke nok med det, den har en oppdrift på 100 Newton og reflekser som gjør en synlig i kveldsmørket. Det som derimot gjør at denne stikker seg ut, er vestens morsomme bamsedesign. Dette gjør vesten til en garantert favoritt blant de minste. Prisen er heller ikke den aller verste.
- Egnet for de minste barna
- Utstyrt med fløyte og avtagbar rem
- Sørger for at man vender raskt til trygg posisjon
- Flytevest dekorert av bamser på brystet
Hvilken flytevest skal jeg velge?
Alle flyteplagg og flytevester som selges i dag må være CE-merket. Dette betyr at de må være testet og godkjent mot EUs regelverk. I tillegg deles vestene inn i ulike Newton (N) klasser, fra 50 til 300 N. 1 kg = 9,81N
50 N vester holder deg flytende – men krever svømmeferdigheter
En vest med sikkerhetsklasse 50 N er en flytevest som skal holde personer flytende med god margin. En voksen person trenger ca 20-30 N bæreevne for å holde seg flytende. Dersom du har en 50 N vest, sier det seg selv at marginen er god. På denne type vester får hodet ingen støtte, men brukeren ligger i en oppreist stilling i vannet.
Ved bruk av slike vester må brukeren kunne svømme, siden vesten ikke roterer personen over i ryggstilling. I denne kategorien finner vi for eksempel allround flytevester, flytevester for vannsport, flyteklær og funksjonsflytevester – altså vester som de fleste både velger og trenger. Denne type vester har gjerne en perfekt balanse mellom funksjon, oppdrift og bevegelsesfrihet.
Mye å velge i, men husk skrittstropp!
Det finnes stadig flere type flyteplagg i form av jakker, design vester og spesielle vester til f.eks. fiske eller padling på markedet i denne kategorien. Disse har flyteevne på minst 50 N. Det er imidlertid viktig å sjekke at vestene kommer med en skrittstropp slik at man hindrer plagget i å flyte opp og legge seg rundt hodet om man faller i vannet.
Mer flytehjelp
Dersom en skulle trenge mer flytehjelp enn 50 N vestene, fordi man for eksempel ikke kan svømme, bør man se på redningsvester med 100 N. Da har redningsvestene en egen krage som hjelper f.eks en bevisstløs person å holde hodet over vann og sørger for en riktig flyteposisjon med tanke på kropps- og ansiktsvinkel.
Dersom man ferdes langt fra land, er det lurt å vurdere redningsvest fremfor flytevest. Redningsvester med 100N eller mer, skal normalt kunne snu en person til ryggstilling.
Om en ønsker enda mer bevegelsesfrihet, flytekraft og hjelp til å vendes på rygg, kan vester med 150 N være et alternativ. Det finnes også redningsvester helt opptil 300 N, men dette er gjerne vester egnet til offshore, skip og industri med mer ekstreme forhold.
Hvilken størrelse må jeg ha?
Egen kroppsvekt og størrelse, bekledning og flyteplaggets utforming er faktorer som virker inn på hvordan en vest i praksis vil oppføre seg i vannet.
En vest må uansett passe! Den skal sitte godt, men bekvemt og ikke gli omkring på kroppen når du har den på. Sitter vesten altfor dårlig, kan du risikere at den faller av. Det er faktisk viktigere med passformen enn at det står rett vektklasse på etiketten til vesten.
Barn skal heller aldri ha vester de kan “vokse i”.
Små barn bør ikke bruke oppblåsbar vest
Små barn bør ikke bruke oppblåsbare flytevester, men heller benytte redningsvest. Eldre barn som benytter slike flytevester må kunne svømme og ha forsøkt den i vannet i forkant.
Husk å lese bruksanvisningen
For å få best mulig kjennskap og kontroll med vesten du velger, bør en alltid lese medfølgende bruksanvisning nøye før den tas i bruk. Husk å lære opp barn før de benytter vesten.
Oversikt på Newton klassifisering av flytevester og flyteklær
50 N / EN 393 / EN ISO 12402-5
Dette er flytevester eller flyteklær som holder en person flytende med god marginal, men som krever at man kan svømme, siden den ikke hjelper brukeren opp i ryggstilling. Vestene gjelder for svømmedyktige personer fra 25 kilo og oppover. Bør brukes i nærhet til land.
100 N / EN 395 / EN ISO 12402-4
100 N vester er egnet for både svømmedyktige og ikke-svømmedyktige personer. Dette er redningsvester i 100N-klassen som har flytekraften konsentrert foran og med stor krage. Vesten vil også hjelpe en person opp i ryggstilling.
150 N / EN 396 / EN ISO 12402-3
Dette er gjerne oppblåsbare redningsvester som i oppblåst form er lette og snu seg i. Disse finnes med automatisk eller manuell gassoppblåsning. I slike vester finnes en liten gasspatron som fyller vesten på få sekunder. Oppblåsbare redningsvester er gjerne lette og tar liten plass på kroppen. Slike vester gjelder for personer fra 40 kilo.
275N ISO 12402-2 / EN 399
Dette er gjerne oppblåsbare redningsvester for bruk i offshore, skip og industri sammenheng under ekstreme forhold. Vestene kan brukes sammen med solide verneklær, mange typer overlevingsdrakter og sikkerhetssele.
Påbudt med vest
Stortinget vedtok i mai 2015 at alle som er i fritidsbåter under åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr når båten er i fart. Samtidig er det båtføreren sitt ansvar at barn under 15 år benytter egnet flyteutstyr.
Hvordan skal en flytevest sitte på kroppen?
For det første må du velge riktig størrelse og gå etter vektanbefalingene. Den skal sitte komfortabelt og bra på kroppen når du justerer den. Stram remmene slik at du ikke får flytevesten over hodet. Du kan be noen dra i skuldrene på flytevesten for å se om den er stram nok. Det samme gjelder passformen på redningsvester til barn og junior.
Hvor lenge holder en flytevest?
En flytevest har ingen “best før dato”, men det er viktig å se etter slitasje. Som alt av sikkerhetsutstyr, kan det være lurt å bytte den etter 10 år hvis den ikke har slitt seg ut før den tid. Materialet i vesten kommer, som alle materialer, til å brytes ned av UV-stråling, salt og svette. Hvis den havner nederst i boden under mange tunge ting, kan den klemmes og bli flat. Da kan flyteevnen forsvinne. Av samme grunn bør du ikke bruke vesten som sitteunderlag.
Husk dette ved valg av flytevest
- Bruk alltid flytevesten på riktig måte for å sikre at den fungerer som den skal. Stram remmer og bruk skrittstroppen, som ikke skal strammes for hardt. La det være ca. 5 cm mellom stroppen og skrittet.
- Ikke se deg blind på vektangivelsene – velg en flytevest som passer i størrelsen. Velger man feil størrelse, kan det hende at vesten ikke sitter skikkelig, og da fungerer den ikke som den skal.