Kunsten å binde fluer er noe som krever både tid og tålmodighet. Dette gjør fluebinding til den perfekte fritidssyssel for ivrige fluefiskere, og det er virkelig ingenting som slår følelsen av å fange fisk på egen flue! Muligheten til å utforske nye kreasjoner og deretter teste de ut i praksis er noe av det som gjør fluebinding så attraktivt for mange fluefiskere.
Vår testvinner Whiting American Rooster Saddle Grizzly leverer sterkt uansett om du forsøker å fange fisk med flue i ferskvann eller saltvann. Whiting har gjennom sine spesielt utviklede fjær skapt et produkt som står i en klasse for seg selv. Her har du nakke som passer like godt i ferskvann som i saltvann, og som kan kombineres med det meste. Med Whiting American Rooster Saddle Grizzly er det ikke utstyret fiskelykken skal stå på.
Fluebinding test: Her er årets vinnere
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | Whiting American Rooster Saddle Grizzly Med Whiting American Rooster Saddle Grizzly får du noe av det beste man finner av allsidige nakker til fluebinding. Disse fjærene er spesielt konstruert til å være det mest passende agnet i både saltvann og ferskvannsfiske. | SJEKK PRISEN → |
Det ypperste valget ![]() | Whiting Rooster bantam grizzly Whiting er kjent for kvalitet, og med sine Rooster Bantam Grizzly fjær leverer de varer av ypperste klasse. Disse fuglene er avlet frem spesielt for å levere en unik type fjær, og Rooster Bantam er virkelig det ypperste valget blant fluebindere. Disse fjærene passer spesielt godt til å binde fjærvinger og småfisk imitasjoner. | SJEKK PRISEN → |
Billig og bra ![]() | Whiting American Hen Neck Medium Dun Med disse hønehettene får man et enkelt, men effektivt produkt fra Whiting. Whiting American Hen Neck er et utmerket godt materiale å benytte når man binder mange tradisjonelle våte fluer uten at man må bruke store summer på fjær. | SJEKK PRISEN → |
Nydelig farge ![]() | Keough Dryfly Hackle Grizzly Coachmann Med sin Dryfly Hacke Grizzly Coachman har Keough avlet frem en fjær med overlegen tetthet og nydelig farge. Gjennom over 50 år med intenst arbeid har Keough klart å avle frem en sterk fjær med nydelig farge som er utmerket for tørrfluer. | SJEKK PRISEN → |
budsjett løsning ![]() | Whiting Rooster Saddle Salmon Pink Whiting Rooster Saddle Salmon Pink passer utmerket godt til å binde tradisjonelle spey fluer og rekeimitasjoner. De smidige fjærene er egnet for front og back shackles. | SJEKK PRISEN → |
perfekt for nybegynnere ![]() | Hebert-Miner Saddle - Dark grey dun pro grade gradering Med Hebert-Miner sin Dark Grey saddle hackle får du fjær som passer til tusenvis av fluer i størrelsen 10-12. Dette gjør Hebert-Miner til den perfekte hackle for enhver nybegynner som ønsker muligheten til å prøve forskjellige fluer. | SJEKK PRISEN → |
1. Whiting American Rooster Saddle Grizzly – Best i Test
Whiting American Rooster Saddle Grizzly er et av produktene som tilbyr mest verdi innen fluebinding, og har et bredt spekter av fjær. Whiting sine genetiske amerikanske fjær har blitt spesielt konstruert for å skape det beste fjær hackle for fisking i salt-, ferskt- eller varmtvann. Fjærene sitter spesielt godt med binding og egner seg ypperlig for fisking med store og tunge fluer.
Nederst på hver kappe finner man fjær med størrelser på mellom 3 og 5 tommer, noe som passer perfekt for buggere og størrelse 10 eller større saltvanns mønstre. Nederst på hver kappe finner man fjær som er mellom 5 og 9 tommer, noe som passer ypperlig til bruk som haler ved fisking av ørret i varmt vann.
Kvalitetsfjærene kan brukes for de fleste våte fluer, og ettersom fjærene er spesielt myke og fleksible passer de utmerket til kropps- og nakehakk i rørfluer, laksefluer og andre våte fluer som streamers eller store igler.
2. Whiting Rooster bantam grizzly – Det ypperste valget
Med Rooster Bantam Grizzly leverer Whiting fjær av ypperste klasse for fluebindere som kun ønsker det beste. Disse fjærene er best egnet for å binde trekkfluer, og grunnet fjærenes form passer de optimalt til for eksempel å binde fjærvinger og småfisk imitasjoner. I tillegg er fjærene godt egnet til å binde bur.
Her får du kvalitetsmaterialer som gjør en utmerket jobb for å binde tradisjonelle ørretstrømper som brukes til elvefiske, samt magnusknuter og andre sjøørretfluer. De ekstra lange fjærene gjør at man kan bruke dem til svært mange forskjellige knuter, og man kan også eksperimentere med alternative knuter for å fiske i mindre elver eller strømmer.
Størrelsen på både salen og nakken er ca 10 x 20 cm. Fjærene har lengder som varierer fra 3 til 10 cm, og lengden på siken er omtrent på 0.5 til 2 cm. Dette gjør fjærene utmerket til mer kompliserte elveknuter som passer utmerket til for eksempel fisking etter ørret. Fjærene er tiltenkt våtknuter, men den solide størrelsen gjør at de også kan brukes til saltvannsfiske.
3. Whiting American Hen Neck Medium Dun – Billig og bra
Med American Hen Neck Medium tilbyr Whiting et billig og bra alternativ til mange av de dyrere fjærene sine. Her kan man enkelt benytte fjærene til binding av mange tradisjonelle våte fluer uten at man trenger ty til dårlig kvalitet. Kappene er avlet fram av Whiting med hensikt å være effektive all-round fjær og kan være et attraktivt alternativ for mange fluebindere.
Fjærene har god størrelse og kvalitet som gjør at de enkelt kan brukes til våte fluer som laksefluer, rørfluer, streamers og andre større våte fluer. Her får du fjær som kan brukes til det meste og som passer utmerket godt som et grunnlag for de fleste større våte fluer, både til elvefiske og saltvannsfiske.
Fjærene er myke, brede, lange, runspissede og har en solid fjærkonstruksjon. De fleste er mellom 2 cm og 6 cm lange og har fiber lenger på mellom 1 cm og 2 cm. Kappen i sin helhet er omtrent 20 cm til 25 cm lang.
4. Keough Dryfly Hackle Grizzly Coachman – Nydelig farge
Gjennom 50 år med dedikert avling av fjærkre har Keough kommet frem til Dryfly Hackle Grizzly Coachman. Den spenstige og sterke fjæren har nydelig farge og passer ypperlig til de fleste tørrfluer. Fjærene er genetisk godt utviklet og leverer svært høy kvalitet uten at prisen er avskrekkende høy.
Hver Hackle gir materiale til fluer i forskjellige størrelser og, med fleksible fjærstengler, slitesterke fiber og fjær i størrelser mellom 8 cm og 16 cm, er de blant de mest brukervennlige fjærende tilgjengelig. Keough har lagt ned mye arbeid i avlingen av fugler de siste årene og har inntatt en ledende posisjon når det gjelder kvalitetsfjær til tørrfluer.
Her får du fjær som kan passe perfekt til alt fra tradisjonelle tørrfluer til mer eventyrlystne varianter for elvefiske eller utforsking av nye farvann. Takket være smidigheten til fjærene passer de godt til tørrfluer som krever litt sterkere fargekontraster uten at de blir vanskelige å binde til små fluer.
5. Whiting Rooster Saddle Salmon Pink – budsjett løsning
Whiting Rooster Saddle Salmon Pink er spesielt godt egnet til å binde tradisjonelle speyfluer og rekeimitasjoner. Med svært smidige barbs er fjærene egnet som front, bak eller kropps shackles. Dette gjør at de passer ypperlig for den aktive fluebinder med et budsjett å forholde seg til. Her kan man virkelig lage mange forskjellige fluer med de samme fjærene.
På sidene av salen finner man de mykeste fjærene og disse kan brukes til haler i reke og iglefluer. Den unike fargen Whiting har klart å avle frem med disse rosa fjærene gjør at de fargerike fjærene passer utmerket til et bredt utvalg fluer og gjør seg fortjent til å bli en del av enhver fluebinders verktøykasse.
Fjærene varierer noe i størrelse, men de fleste har en fjærlengde på mellom 7 cm og 13 cm og pigglengde på mellom 3 cm og 5 cm. Salens helhetlige størrelse er på omtrent 15 cm til 27 cm, men ettersom dette er naturlig avlet fjærkre kan de variere noe i størrelse.
6. Hebert-Miner Saddle – Dark grey dun pro grade gradering – perfekt for nybegynnere
Med Whiting sin Hebert-Miner hackle får man den perfekte fjærpakken for nybegynnere. Fjærene kommer i en stor variasjon av størrelser og fasonger, og kan brukes til å binde tusenvis av forskjellige fluer i størrelsesområdet 10-12. Dette gjør at de passer til de aller fleste nybegynnere og kan brukes i forskjellige vann.
Her finner du fjær som passer bindingene dine uansett størrelse, takket være den store variasjonen du får gjennom naturlig avlet fjærkre. Her er det ingen størrelser som er identiske, og man finner alltid en som passer. Dark Grey dun gir en stor sal med fin farge som passer ypperlig i størrelsen 10-12, noe som er ideelt for nybegynnere.
Uansett hvilken binding du velger å starte med vil du finne fjær i denne salen som kan passe til å lage dem. Whiting leverer høy kvalitet og myke, glatte fjær som beveger seg godt i vannet. Dette gjør fjærene svært lett å jobbe med, og de er en favoritt både blant nybegynnere og proffe fluebindere.
Ting som er viktig å huske på ved fluebinding
Start med de tradisjonelle fluene
Når man først starter med fluebinding er det lett å bli bitt av “basillen” og forsøke å binde fluer som er langt over det kunnskapsnivået man har som nybegynner. Det er derfor viktig at man starter i riktig ende og går for de gamle, velprøvde fluemønstrene som fanger fisk fisketur etter fisketur. Dersom man prøver seg for fort frem med avanserte bindinger kan fort gleden ved selve fiskingen forsvinne til gode for avanserte og kompliserte bindinger.
Velg ut det riktige fluebinding settet til ditt kompetansenivå
Riktig utstyr er en viktig del av det å lære seg fluebinding, og mange nybegynnere går til anskaffelse av ferdigproduserte fluebindingsett eller såkalte nybegynnerpakker. Disse inneholder ofte ikke mer enn det aller mest nødvendige og har gjerne dårlig med materialer. Det er derfor å anbefale at man heller oppsøker en profesionell fluefiskebutikk og får bistand til å velge ut det utstyret man trenger, sammen med gode materialer. Starter man med dårlige redskaper kan det fort være at hobbyen havner på loftet og aldri ser sollys igjen.
Gode materialer å starte med for Norske ørretfluer
Det kan være vanskelig å velge hvor man skal starte, men dersom du satser på tradisjonelle norske ørretfluer skal det mye til for at du trår galt. Med følgende materialer kan du binde utallige ørretfluer som fungerer knallbra i norske vann.
- Black & Brown Hen Hackle
- Fasanhale Fjær
- Hare maske
- Bindetråd Black & tan 6/0
- Kobbertråd (Medium)
- Påfuglherl
- Rådyr vinterpels
- Blytråd
- Marabou Black & Olive
- Mustad R50 #10 og #12
- Mustad R60 #8
Hvilke fluer bør nybegynnere lære seg først?
Det finnes tusenvis av fluer man kan forsøke lære seg. Alle har forskjellig vanskelighetsgrad og bruksfelt, men som nybegynner er det spesielt fire tradisjonelle fluer man bør mestre før man begynner å utforske de mer avanserte fluene. Disse fire er de tradisjonelle fluene:
- Wolly bugger Flue
- Pheasant Tail Flue
- Montana Flue
- Klinkhammer flue
Disse passer utmerket for nybegynnere og kan lages med de fleste grunnleggende materialer. Dersom man enkelt mestrer disse kan man så utforske mer avanserte bindinger.
Hva er viktig å tenke på når man velger hackle?
Det viktigste å huske på når man skal velge hackle for fluebinding er at det er snakk om naturprodukter. Dette vil i bred betydning si at, selv om man kjøper to pakker med de samme fjærene, vil det nesten være umulig å finne to helt identiske fjær. Dette er noe av spenningen ved fluebinding og noe av det som gjør at man utforsker nye hackler. Det er derfor viktig at man tar hensyn til fargen, størrelsen, fleksibiliteten og fasongen som trengs for den aktuelle fluen før man forsøker å finne en hackle som kan passe den. Tykkelse, vekt og flyteevne er også aktuelle kriterier dersom man for eksempel skal lage tørrfluer.
Utstyret man trenger for å få mest ut av kvalitets hackle
Utstyret er en essensiell del av fluebinding, og gode materialer hjelper lite dersom man ikke har riktig utstyr til å binde dem med. Det er derfor viktig at man anskaffer det nødvendige utstyret for å få mest mulig ut av de fantastiske fjærene vi har testet i denne artikkelen. Det utstyret som er absolutt minimum før man kan starte med fluebinding er;
- Bindestikke
- Trådholder
- Saks
- Dubbingnål
- Hair Stacker
- Hackleklemme
- Whip-finish verktøy
Det finnes diverse andre verktøy for oppadkommende fluebindere, men det vi har listet her bør få deg godt i gang med å lage fluer som fanger fisk.