fbpx

Fjellduk test: 6 trofaste fjellduker vi anbefaler (2022)

Vi har i denne fjellduk testen gått gjennom de seks beste alternativene for lange turer under åpen himmel, både i pent og ruskete vær. Vår testvinner Jerven Fjellduken original er en trofast følgesvenn som sikrer deg god komfort uten å ta mye plass i sekken. Her får du akkurat det du trenger dersom været skulle snu raskt, med et vanntett slitesterkt stoff som enkelt kan bruke som poncho, vindsekk eller til å sitte på.

VÅRE favoritter

  • Vekt: 1500 gram
  • Farger: Fjellkamuflasje
  • Vanntett: Ja
SJEKK PRISEN →
  • Vekt: 650 gram
  • Farger: Fjellkamo
  • Vanntett: Ja
SJEKK PRISEN →
  • Vekt: 1300 gram
  • Farger: Fjell og skogskamuflasje
  • Vanntett: Ja
SJEKK PRISEN →

Fjellduk test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Jerven Fjellduken Original
Jerven fjellduken original er nettopp det - originalen. Her får du en duk i slitesterkt vanntett stoff med glidelås i kantene. Den kan brukes som poncho, vindsekk eller til å søke ly ved å sitte i den.
SJEKK PRISEN →
Jerven Fjellduken Hunter
Jerven Fjellduken Hunter er et ypperlig valg for lange netter på jakt, post eller ved overnattinger ute i naturen. Her får du en slitesterk fjellduk på hele 2,2 meter som enkelt kan benyttes som sovepose, fjellduk, vindsekk eller overtrekk for vær og vind.
SJEKK PRISEN →
Jerven fjellduken mini hunter
Jerven fjellduk mini er en favoritt blant jegere og dette er ikke uten grunn. Denne praktiske fjellduken har toveis glidelås i begge ender, noe som gir den utallige bruksområder. Her kan du søke ly for uvær, benytte den som overtrekk eller rett og slett kamuflere deg selv mens du sitter på post.
SJEKK PRISEN →
Helsport Fjellduk Pro
Helsport fjellduk PRO er fjellduken for deg som krever mer av utstyret ditt. Denne praktiske Fjellduken kan brukes som ytterlag for soveposen, til å sitte i eller som poncho ved ferd i uvær. Den pakkes enkelt bort i det medfølgende trekket og veier kun 575 gram.
SJEKK PRISEN →
Jerven Fjellduken Extreme
Jerven fjellduken Extreme ble i sin tid designet på bestilling fra forsvaret. Ønsket var en praktisk fjellduk som kunne erstatte soveposen i soldatenes forpakning på vinterstid. Dette resulterte i en fjellduk av ypperste kvalitet, som selv på iskalde vinternatter enkelt holder 20+ når du holder deg i ro.
SJEKK PRISEN →
Jerven Fjellduken Thermo
Med Jerven Fjellduken Thermo får du en følgesvenn som passer like godt på våren som på høst og vinter. Det praktiske fôret gjør at fjellduken fungerer både varmereflekterende og varmeisolerende.
SJEKK PRISEN →

1. Jerven Fjellduken Original – BEST I TEST

Fjellduk test: Best i test

SJEKK PRISEN →

Jerven fjellduken original er nettopp det – den originale fjellduken som har blitt fast inventar på pakkelisten til de fleste som beveger seg ute i naturen. Her får du alt du trenger uten noen kompliserte eller unødvendige funksjoner. Dette er enkelt og greit en vanntett duk med glidelås på begge kanter som kan benyttes som poncho, vindsekk eller ly for vær og vind.

Fjellduken veier kun 650 gram og passer derfor godt, uansett om turen foregår på ski, kano eller til fots. Den rulles praktisk sammen og oppbevares i medfølgende trekk for å ta så liten plass som mulig i pakningen.

Fjellduken kommer i et tradisjonelt fjellmønster som passer godt de fleste steder i norsk fjellheim og natur. Takket være den praktiske glidelåsen er duken enkel å ta i bruk dersom ekstremværet skulle melde ankomst, og pakkes lett ned igjen i sekken ved å rulles sammen igjen.

Vekt: 650 gram

Farger: Fjellkamo

Vanntett: Ja

Vindtett: Ja

LES MER


2. Jerven Fjellduken Hunter – FOR JEGEREN

Jerven Fjellduken Hunter

SJEKK PRISEN →

Jerven fjellduken Hunter er en favoritt blant jegere og dette er ikke uten grunn. Den 2,2 meter lange fjellduken kommer med praktiske glidelåser i begge ender som gjør at den enkelt kan formes eller benyttes etter behov. Du kan bruke fjellduken som ytterlag på soveposen, vindsekk, poncho eller som ly for vær og vind mens du er stasjonert på post.

Duken kommer i et praktisk fjellmønster som gjør at du enkelt går i ett med terrenget rundt deg ved at den fjerner formen av menneskekroppen. Dette gjør det vanskeligere for dyrene å oppdage deg og passer utmerket for jaktposter. Fjellduken holder også godt på varmen selv om du holder deg helt stille i timevis, noe som kommer godt med på jakt.

Du kan åpne duken i begge ender, noe som gjør det mulig å bevege seg i duken, eller du kan lukke den ene enden og benytte den som et varmegivende trekk eller som erstatning for en sovepose.

Vekt: 1500 gram

Farger: Fjellkamuflasje

Vanntett: Ja

Vindtett: Ja

LES MER


3. Jerven fjellduken mini hunter – EN PRAKTISK FØLGESVENN

SJEKK PRISEN →

Jerven fjellduk mini passer ypperlig som en følgesvenn på jakt eller fisketur. Denne praktiske fjellduken er 185 cm lang og har toveis glidelås i begge ender. Dette gjør at fjellduken passer godt enten du er postert i terrenget eller ute på fisketur i ruskevær. Trekk posen over utstyret og benytt et belte i livet for å holde den på plass. Du får enkelt plass til en sekk under og kan enkelt benytte fiskestang eller gevær selv med posen på.

Fjellduken gjør det mulig å gå i ett med terrenget, og det vanntette stoffet sørger for å holde kroppslukten inne i duken. Dette gjør at du kan holde deg rolig, uten fare for å bli oppdaget av dyr i nærheten. Duken sørger for at du holder deg både varm og tørr, selv om du legger deg flatt i miljøet.

Du kan benytte fjellduken som poncho, vindsekk eller som sovepose. Duken kan benyttes hele året og isolerer godt mot vær, samtidig som den holder varmen inne. Her får du en trofast følgesvenn som kommer godt med i den norske fjellheim, uansett formål.

Vekt: 1300 gram

Farger: Fjell og skogskamuflasje

Vanntett: Ja

Vindtett: Ja

LES MER

 


4. Helsport Fjellduk Pro – MULTIFUNKSJONELL DUK

SJEKK PRISEN →

Helsport sin fjellduk PRO er for deg som virkelig krever det beste av utstyret du har med deg på tur. Her får du en fjellduk som enkelt kan tilpasses situasjonen og benyttes enten det skulle være som poncho, vindsekk, ly for vær og vind eller ytterlag for soveposen din i kalde omgivelser. Fjellduken kommer i flere praktiske farger og kan derfor benyttes i de aller fleste terreng.

Fjellduken kommer med praktisk hette og ermer som er avtagbare eller kan benyttes kun ved behov. Det medfølgende trekket gjør at du enkelt kan pakke bort fjellduken uten at den tar stor plass i ryggsekk eller transport. Fjellduken kan også foldes helt ut og benyttes som et overseil dersom behovet for en gapahuk eller ly for været skulle melde seg.

Dette gjør at fjellduken passer perfekt enten du skal ut på lenger jaktekspedisjoner, fisketurer i fjellet eller bare gå en fjelltur. Den kompakte størrelsen og de slitesterke materialene gjør den godt egnet som en fast følgesvenn, uansett turdestinasjon.

Vekt: 575 gram

Farger: Oliven, Kamuflasje fjell, Kamuflasje Skog

Vanntett: Ja

Vindtett: Ja

LES MER


5. Jerven Fjellduken Extreme – FOR NORSKE VINTERNETTER.

SJEKK PRISEN →

Jerven Fjellduken Extreme var i sin tid utviklet for det norske forsvaret med de strengeste krav til funksjonalitet og slitesterke materialer i en smart forpakning. Hensikten var å designe en fjellduk som kunne erstatte den langt tyngre soveposen i sekken til soldater, og resultatet ble Jerven Extreme.

Fjellduken kommer i et svært slitesterkt materiale og er designet for å fungere som en sovepose som holder varmen selv på de kaldeste vinternetter i Norge. Her holder du enkelt 20+ grader selv om du holder deg helt i ro, noe som gjør fjellduken ypperlig både for overnattingsturer i naturen og som en nødløsning som ly for vær og vind.

Duken er hele 220 cm lang og kan benyttes til flere praktiske formål. Fjellduken kan fungere som vindsekk, sovepose, poncho eller overtrekk dersom uværet skulle være ute. Her får du en fjellduk som bokstavelig talt er designet for den harde tilværelsen som trofast følgesvenn for norske soldater ute i naturen. Duken kommer med en praktisk komprimeringspose, og med en vekt på kun 2000 gram er den et praktisk alternativ til sovepose på vinterhalvåret.

Vekt: 2000 gram

Farger: skogskamuflasje

Vanntett: Ja

Vindtett: Ja

LES MER


6. Jerven Fjellduken Thermo – PRAKTISK THERMODUK

Jerven Fjellduken Thermo

SJEKK PRISEN →

Jerven Fjellduken Thermo er en videreutviklet versjon av Fjellduken original. Thermo er fôret og vattert, noe som gir en varmere, lunere og bedre isolert fjellduk sammenlignet med originalen. De har også løst kondensproblemet som oppsto i den originale fjellduken ved store temperaturforskjeller.

Takket være Thermo-designet er ikke fjellduken kun varmereflekterende, men også varmeisolerende. Fjellduken har blitt utsatt for omfattende testing, og ved test i utetemperatur på -14 grader var det hele 15 plussgrader inne i posen. Den eneste varmekilden var personen som befant seg inne i posen! Det praktiske fôret gjør at fjellduken passer godt til helårsbruk.

Fjellduken kommer med en praktisk komprimeringspose, og med en vekt på kun 1300 gram tar den lite plass i sekken på tur. Med en garanti på hele 10 år har dette blitt en favoritt blant naturelskere i norske landskap.

Vekt: 1300 gram

Farger: Fjell eller skogs kamuflasje

Vanntett: Ja

Vindtett: Ja

LES MER


Viktig å huske når du skal velge fjellduk

Hva skal du bruke duken til?

En av de viktigste tingene du må avklare før du går til innkjøp av fjellduk er hvilket bruksområde den er tiltenkt. Skal du ha den som sovepose, regnponcho, nødløsning for vær og vind, eller som et overtrekk mens du er i bevegelse? Som vi har gått inn på i denne testen, fungerer de fleste fjelldukene som sittepose eller sovepose i forskjellige temperaturer, men dersom den skal være praktisk i bevegelse eller lignende bør det legges fokus på dette.

Hvor mye har isolasjon av duken å si?

Isolering av duken er svært viktig. Dette er fordi de fleste fjellduker er konstruert i et aluminiumsbelagt polyesterstoff som i svært liten grad puster. Det vil derfor raskt oppstå svette eller kondens inne i posen som ødelegger isolasjonen dersom du benytter en dårlig isolert pose i bevegelse eller varme omgivelser. Sørg for å velge en pose med luftemulighet og toveis glidelås i begge ender dersom du forventer å være aktiv i posen.

Undersøk hvilken glidelås som benyttes 

Glidelåsen er ofte det svakeste punktet i fjellduken. Dette fordi det er her det raskt oppstår brudd i isolasjonen dersom den fusker. Det er derfor viktig at man undersøker hvilken glidelåser som benyttes i fjellduken og at man går for en produsent som kan tilby slitesterk kvalitet også under press, slik som YKK eller COAT.

Hva slags tilleggsutstyr fjellduken kommer med

Fjellduken kan fort bli din beste venn ute på post eller når du overnatter utendørs. Den kan også bli en livreddende følgesvenn dersom uhellet skulle være ute og du blir nødt til å oppholde deg utendørs i påvente av bistand. Sørg derfor for at fjellduken du velger kommer mer armings og med redningsflagg som gjør deg lett synlig i terrenget dersom uhellet skulle være ute. Det kan være nødvendig å holde seg i ro over lenger perioder i hardt vær før man eventuelt blir hentet ut, og da kan en robust fjellduk gjøre forskjellen på liv og død.

Tenk på vekt

De fleste som har med seg en fjellduk på tur skal begi seg ut til fots eller med pakning. Det er derfor essensielt å ta med i vurderingen hvor stor belastning fjellduken bringer med seg. Det vil være lite hendig å ta med seg en Jerven Extreme på 2000 gram dersom målet med turen er en dagstur på vidda om sommeren. Det er stor vektforskjell på de forskjellige fjelldukene og du bør alltid sørge for å ta med deg en som passer godt til formålet turen har. Komprimeringsposen som følger med vil ofte vise hvor mye duken veier og hvor stor plass den krever i ryggsekken din.

Tenk multifunksjonell ved valg av duk

Fjellduken din kan fort bli både en gapahuk og poncho dersom behovet skulle melde seg. Det er derfor viktig at du tar høyde for å velge en duk som enkelt kan brettes ut dersom den trengs som teltduk i nødstilfeller, men som også kan benyttes som poncho, vindsekk eller overtrekk mens du er på farten. Den enkleste garantien for at du har en multifunksjonell fjellduk er at den lar seg brettes helt ut til å bli rektangulær. Du vil da fort kunne se om duken egner seg eller ei.