fiskestang test

Fiskestang test: De 5 beste på markedet i 2021 (Anmeldelse)

Vårt mål i Velgenklere er å geleide deg i retning det produktet som tilfredstiller dine behov. Vi vil også at du skal få mest mulig langvarig kvalitet uten å grave unødig dypt i lommeboken. Her følger en beskrivelse og analyse av de 6 beste haspelfiskestengene på dagens marked. Alle som ser for seg en minneverdig og givende fiskeopplevelse er avhenig av en pålitelig fiskestang. Jeg kan med stor sikkerhet konkludere med at alle stengene vi anbefaler er akkuratt dette. Stenger du kan stole på. De har likevel alle sine særegneheter. Generell yteevne, pris, design, og tekniske forskjeller er tatt til betrakting når vi her har gjort hva vi kan for at både hobbyfiskere, nybegynnere og erfarne fangstmenn skal kunne gjøre et optimalt valg.

VÅRE favoritter

  • Meget rimelig
  • Variasjon i kastevekt og lengde
  • Særlig pent design
SJEKK PRISEN →
  • Nyeste og beste tekniske løsninger
  • Individuell kvalitetskontroll
  • Haspelstang i verdensklasse
SJEKK PRISEN →
  • Oppsiktsvekkende rimelig pris
  • Toppselger
  • Finnes modell egnet for pilking
SJEKK PRISEN →
BILDEPRODUKT
Westin W10 Spin
Hvis du virkelig ønsker å drive seriøs fisking er Westin sin W10 Spin stangen for deg. Du merker det umiddelbart, det er i aller høyeste grad på sin plass at denne stangen er dyrere enn allminnelige haspelstenger.
SJEKK PRISEN →
Fenwick Wild Wing
Fenwick Wild Wing sine stenger gir deg en trofast følgesvenn uten å ruinere deg. Haspelstangen er estetisk tilfredstillende, og med på kjøpet følger en nydelig corduratube.
SJEKK PRISEN →
Lawson Explorer G4
Lawson Explorer har lenge vært en soleklar favoritt blant fiskere i Norge så vel som i utlandet. Lawson har nå produsert fire generasjoner med bestselgende haspelstenger. Vesentlig høyere kvalitet enn prisen tilsier. Dagens vinner!
SJEKK PRISEN →
Shimano Beastmaster FX
Shimano sin Beastmaster er stangen for deg som gjerne søker harde, utfordrende forhold. Stangen er spesialdesignet for å tåle en påkjenning og du vil merke at det er en unormalt robust haspelstang.
SJEKK PRISEN →
Ron Thompson Salmon WormStick
Ron Thompson sin Salmon WormStick er spesialdesignet for deg som er seriøs når det kommer til laksefiske. Med en perfekt balanse mellom styrke og lav vekt er den optimal når du ønsker å ha mye kraft uten å bli oppdaget av laksen.
SJEKK PRISEN →

 

1. Obei Hurricane 2021 – Haspelstang av særegen kvalitet

SJEKK PRISEN →

Det er fullstendig på sin plass å omtale Westin W10 Spin som det beste markedet kan tilby innen haspelstenger. Håndlaget av etterkommerne til den legendariske fiskeinnovatøren Ingvar Westin, er Obei Spin virkelig i egen klasse. Den er 2-delt fremfor 4-delt, med håndtak av G-super karbonfiber. Det nyeste og beste nanotekniske bindemiddelet i verden, kombinert med høymodulære karbonfibre i klingen og suverene snellefester fra Fuji medfører optimal ytelse. Det matte svarte designet er upåglagelig, og stangen vil bli levert til deg i Pentagon Cordura-rør med etui i fløyel. Westin har ikke tatt en eneste snarvei i sitt arbeid med å lage markedets mest eksklusive og kompromissløse haspelstang.

Å kombinere rå styrke og hurtighet er det ikke alle fiskestenger som kan tilby deg. Westin W10 Spin er et gledelig unntak. De høyprofesjonelle produskjonsfasilitetene i Sverige gjennomfører individuell kvalitetskontroll av hver enkelt stang. Før kontrollen er de produsert i henhold til de strengeste kravene til ytelse og kvalitet du kan tenke deg. Krafen stangen kan generere testes slik at Westin med hånden på hjertet kan garantere deg at du overvinner selv den seigeste ørret. Gummiert snellefeste fra FujiR, hette med 1K karbonfiberarmering og krokholder i rustfritt stål av høyeste klasse er også faktorer som sikrer W10 Spin en plass i toppen. Hver stang har naturligvis sitt unike serienummer, hvilket understreker dens særegenhet og minner eieren på at han jager ørret med det beste utstyret i verden.

Obei kan garantere deg som kunde du uten problem kan kjøre stangen hardt år etter år. Du får 30 dagers åpent kjøp mot avvik i utførelse og materialer. Dette innebærer at hvis du på noen som helst måte føler at stangen ikke lever opp til forventingene vil Obei gjøre alt i sin makt for å tilfredstille deg.


2. Fenwick Wild Wing – Mye stang for pengene

SJEKK PRISEN →

Dette er en stang som gir deg det du trenger, og litt ekstra, for en meget rimelig penge. Fenwick Wild Wings er en serie 4-delte haspelstang. De fire delene forenkler transport av stangen. Med en lys beige håndtak og en elegant hvit klinge er det estetisk tilfredstillende å se på. De finnes i en rekke forskjellige modeller, fra korte UL stenger til lange stenger til omfattende fiske av på havet eller større innsjøer. Kastevekten befinner seg i 0-7 g kategorien, 15-50 g klasssen og alt i mellom disse to. Uansett hva slags fiske du ønsker å begi deg ut på, har Wild Wings serien verktøyet du trenger. Grafittsnellefeste er av god kvalitet. Ønsker du optimal ytelse er det verdt å investere i haspelsnelle med slow ocillation. Dette vil gi perfekt snørelegging. Stangen vil fraktes hjem til deg i elegant Corduratube.

Variasjonen i kastevekt og lengde gjør at enhver type fiske er mulig. For laksefiske i elver, og hardt sjøfiske anbefales Medium Heavy modellen, med kastevekt på 15-50 g. Skal du prøve deg på fjellørreten er derimot listighet å foretrekke, da er Light modellen å foretrekke, med kastevekt på 2-12 g. Tung kastevekt gir fordel mot store fisker. Wild Wings serien finnes også i flere lengder. For vanlig ferksvannsfiske anbefales lengde på 6 – 9 tommer. Skal du møte sjøørreten eller harving anbefales en lengre stang. Diversitet og allsidighet er de største fordelene med Wild Wings serien. Alle typer fiske er gjennomførbart med disse pålitelige og godt utprøvde stengene.

Både håndtak og klinge er av høy kvalitet, laget med lidenskap av Amerikanerne i Fenwick siden 1952. Om dagen selges den for meget rimelige 1999 kroner, som en del av en priskampanje. Det er tydelig for oss i VelgEnklere at Fenwick gir det absolutt det du trenger av en haspelstang, samtidig som den er av et meget pent design.

Positiv: Meget rimelig, variasjon i kastevekt og lengde, særlig pent design

Negativ:

Spesifikasjoner: 4-delt, lengde: 5,6 tommer – 14,6 tommer.

Pris: 1999 kr


3. Lawson Explorer G4 – Norgesfavoritten

SJEKK PRISEN →

Lawson Explorer G4 har gjennom 4 generasjoner med haspelstenger vært den soleklare toppselgeren hos fiskestangforhandlere over hele Norge. Ved gjentatte tester har Lawson sine stenger overgått langt dyrere stenger innen ytelse, design og brukervennlighet. De 999 kronene Skittfiske krever for den kan være misvisende, med tanke på at du også finner haspelstenger nord for 10000 kroner. Prisen er nesten for god til å være sann. Klingen er av førsteklasses karbon, i likhet med stenger i helt andre prisklasser. Med moderne og appellerende design er den en fryd å kaste. Presisjon og kastelengde er absolutt på samme nivå som dyrere stenger. Screw Sown snellefeste legger til rette for god snørelegging, og stangringene er av rustfritt stål. Det er tydelig at den fjerde generasjonen stenger fra Lawson er klar for å være med nok en generasjon nordmenn ut på nydelige fiskeeventyr.

I likhet med den noe dyrere haspelserien fra Fenwick finnes også Lawson Explorer g4 i en rekke modeller. Du vil uten problem finne en som tilfredstiller dine behov. Deres letteste modell veier 130 g, og har kastevekt på 3 – 15g. Er det ønskelig for du også tak i en modell med pilketopp og kastevekt på opptil 400g. Kjøper du denne modellen, og ønsker å forandre til en pilkestang, fjerner du øverste ledd og erstatter dem med pilketoppen. Den veier dobbelt så mye som den lette motparten, og dette vitner om stor allsidighet i stangserien.

Lawson Explorer er som nevnt en stor testvinner på det norske markedet. Jakt og Fiske er landets største og eldste magasin for jakt- og fiskeentusiaster. Deres fremste eksperter innen haspelstenger konkluderer med at Explorer utvilsomt er det beste kjøpet du kan gjøre hvis målet er givende ferskvannsfiske. I bruk opplevde de stanga som perfekt balansert, med upåklagelig klinge og håndtak. Jakt og Fiske gir karakter 6, og det gjør vi også!

Positiv: Oppsiktsvekkende rimelig pris, gjentatt testvinner, toppselger, finnes modell egnet for pilking

Negativ: Leveres ikke i corduratube

Spesifikasjoner: 4-delt, vekt: 130g – 256g

Pris: 999 kr


4. Shimano Beastmaster FX – Haspelstang for røffe forhold

SJEKK PRISEN →

Beastmaster er annerkjent både for sin allsidighet og unormalt høye toleranse for røff behandling fra elementene. Enten du tar henne med deg til laksefiske i hard nedbør og vind, eller langt ut på havet, vil ikke Beastmaster svikte. Med karbon av topp kvalitet, og bindemiddel av nano tåler den så godt som alt norske forhold kan utsette den for. Nanoteknologien hos Shimano kan måle seg med de vesentlig dyrere stengene fra Westin, uten at dette skyter prisnivået på Beastmasteren i været. Om dagen går den for rimelige 1599 kroner hos Skittfiske, hvilket er et meget godt tilbud for denne hardhausen av en haspelstang. Snellefeste er Shimano sitt egne Custom made feste, hvilket betyr at hvert enkelt feste er spesialtilpasset for hånd for optimal ytelse. De unike stangringene langs klingen fra Fuji, kombinert med bruken av nanobindemiddel er mye av det som gir stanga sin særegne robusthet.

Heldigvis har ikke stangas robusthet gått på bekostning av elegant kasteytelse. Du vil merke at snøret glir lett ut fra klingen, og at det tåler utallige kast før slitasje. Du vil også ha meget godt grep om Cork håndtaket som i likhet med klingen tåler en trøkk. Beastmaster lar deg kaste langt og presist. I likhet med de øvrige haspelstengene, bortsett fra Westin W10 Spin, er også denne stanga del av en serie. FX 165 Ultra Light modellen er blant de letteste haspelstangen på markedet, hvilket gjør den til en vinner for deg som ikke ønsker å skremme vekk fisken. Du finner en modell spesialtilpasset for alle typer fiske.

Shimano er kjent verden over ikke bare for sine pålitelige fiskestenger. Fra sine produksjonsfasiliteter i Japan lager de også racersykler, robåter og tilhørende teknisk utstyr i verdensklasse. Shimano har en meget høy troverdighet innen teknisk sportsutstyr. Beastmasteren gjør dette tydelig, og vi anbefaler dem på det sterkeste. Særlig for deg som foretrekker å bli utfordret av værgudene.

Positiv: særstilt robusthet, teknsike løsninger i verdenstoppen, meget annerkjent produsent

Negativ: følger ikke med corduratube

Spesifikasjoner: 2-delt, lengde: 5,5 tommer – 12 tommer, vekt: 81 g – 217 g

Pris: 1599 kr


5. Ron Thompson Salmon WormStick – Laksejegeren

SJEKK PRISEN →

Salmon WormStick fra Ron Thompson er produsert med særstilt fokus på optimal ytelse innen laksefiske. Den er vesentlig tyngre enn de øvrige haspelstengene vi har testet. Modellen på 17 tommer veier hele 387 g, hvilket er den klart tyngste av dagens haspelstenger. 17 tommer tilsvarer forøvrig hele 518 cm. Jevnt over har også de kortere modellene høyere vekt enn sine tilsvarende motparter fra andre produsenter. Økt vekt, kombinert med godt snellefeste og velbalanserte stangemner gir WormSticken økt yteevne i møte med motstandsvillige laks. Klingen er av Koreansk karbonfiber som i aller høyeste grad lever opp til kravene. Med distance SIC stangringer og et pålitelig korkhåndtak er stanga fra Ron Thompson også velegnet for lange og presise kast.

Lengden på modellene fra Ron Thompson kunne medført problemer med transport, hadde det ikke vært for at stengene er 4-delt. De leveres i stangpose, slik at du uten problem kan dele opp den lange stangen og frakte den med deg dit du ønsker. Lengen kunne også medført nedsatt presisjon i kastene, men takket være Koreansk karbonteknologi og stangringer i høyeste klasse er ikke dette merkbart. Kastevekten på alle modellene WormStick kommer i er merkbart høyere enn hos konkurrentene. Ron Sammenlignet med Fenwick Wild Wings sin tilsvarende modell har R.T. Salmon Stick Trigger 12 tommer vesentlig høyere kastevekt. Ron Thompson sin 12 tommer modell har 30-100 g, Wild Wings 12,6 tommer har 5-35. Dette er mye av grunnen til at WormStick med rette omtales som laksens værste fiende, og alle laksefiskere sin beste venn.

Positiv: velegnet for laksefiske, klinge av meget høy kvalitet

Negativ: tyngen og lengden kan være vanskelig å håndtere

Spesifikasjoner: 4-delt, lengde: 12,8 tommer – 17 tommer, vekt: 213 g – 387 g

Pris: 1499 kr


Vedlikehold av haspelstangen din

Vedlikehold blir vesentlig enklere hvis du sørger for å rengjøre haspelstangen din grundig når du kommer hjem fra fiske. Vær nøye med å fjerne all form for skit og møkk fra klinge, snelle, snøre og stangringene. Når du har fisket i saltvann er det viktig å huske at saltvann ikke bør nyttes til renhold. Bruk alltid ferskt vann. Tørk bort vann meget godt etterpå, slik at du sikrer deg mot rustdannelse.

Snella bør få ekstra oppmerksomhet. Det er ikke nødvendig med omfattende innoljing etter hver fiskeøkt, men et par runder i sesongen er absolutt å anbefale. Demonter den så langt det lar seg gjøre og smør inn alle bevegelige deler. Drypp olje langs spoleakslingen på snella og innfestingen til bøylen. Sørg for at oljen trekker ordentlig inn, men fjern overflødig olje. Smør inn sveiva og drypp inn i sveiseskruen. Smør også sveisehåndtaket godt. Her finner du olje som holder snella di god som ny i så lenge du gidder. https://www.skittfiske.no/okuma/183686/cal-s-oil-and-grease-kit-olje-og-fett-til-sneller.

Ønsker du å sørge for at stangringene langs klingen vedlikeholdes godt kan du benytte deg av en neglefil og polere ringene med denne. Oppdager du at ringene er i overkant slitt, bør du ikke nøle med å bytte dem ut. Selve klingen kan du smøre inn med vaselin eller annen fet krem. For å opprettholde lakkeringen, eventuelt malingen, kan du påføre lakk eller maling av ønsket farge når behovet melder seg. Alle haspelstengene vi har anbefalt er gode investeringer som med rett behandling kan følge deg på dine fiskeeventyr i mange år. Korkhåndtak fortjener også din oppmerksomhet i ved jevne mellomrom. Neglelakkfjerner kan med fordel benyttes til å fjerne skitt fra korken. Drypp på bomullsdott og hold på til du er fornøyd. Når dette er gjort bør korken skylles godt i vann. Følger du rådene våre for vedlkikehold er du sikret lengre levetid på stanga di. Du vil også spare deg for unødige utgifter knyttet til reparasjon og bytting av deler. Det er ikke nødvendig å bruke penger på arbeid du fint kan få til på egen hånd. En ferdig vedlikeholdt stang bør alltid vente på neste eventyr et innendørs, uten fare for å bli våt eller fuktig.

Dra aldri i stanga hvis du blir sittende fast på bunnen av elva, sjøen eller havet. Ta heller tak i snøret og dra deg løs.

Unngå å utsette stangen din for lange perioder med direkte sterkt sollys. En stang som blir liggende i bilen, eksponert for solen, er særlig utsatt. Solstrålene skinner gjennom vinduet og kan forårsake skade på snøret.