fbpx

Feltseng test: De 7 beste på markedet (2023)

Her finner du et utvalg av feltsenger til alle budsjetter, og vi har sørget for at kvalitet, praktisk design og komfort står høyt på listen. Vår testvinner, Helinox Lite Cot, er en lettere variant av den tradisjonelle feltsengen fra Helinox. Lite Cot leverer kvalitet og komfort i en svært brukervennlig og praktisk innfatning. Denne kompakte feltsengen kan enkelt slås sammen og tas med på tur.

VÅRE favoritter

  • Sengen veier kun 2315 gram
  • Sengen er utstyrt med smarte snapstenger
  • Raskest mulig sammenslåing
SJEKK PRISEN →
  • Med en egenvekt på kun 1300 gram
  • Sengen leverer høy bakkeklaring
  • Praktisk design
SJEKK PRISEN →
  • Får du god kvalitet og komfort
  • 7 kilo
  • De 6 justerbare bena
SJEKK PRISEN →

Feltseng test: Her er årets vinnere

BILDE PRODUKT
Helinox Lite Cot - Svart
Med en egenvekt på kun 1300 gram, er denne feltsengen perfekt for lange turer eller dersom du skal bære den med deg uten kjøretøy. Sengen settes raskt opp og tar liten plass - den er kun 53 cm lang i sammenlagt posisjon. Et utmerket valg uansett destinasjon.
SJEKK PRISEN →
Helinox Cot One Convertible
Denne sengen fra Prologic er designet for å gi en behagelig opplevelse uansett hvilket terreng du slår leir i. Sengen kommer med 6 ben som alle er justerbare og kan tilpasses til underlaget. Den flate rammen gjør den enkel å sette opp og pakke ned igjen.
SJEKK PRISEN →
Prologic Cruzade Bedchair 6 ben
Cot One Convertible er den mer avanserte versjonen av Helinox sin Cot serie. Her får du en seng med egenvekt på bare 2315 gram og bæreevne på opptil 145 kg. Sengen er konstruert i slitesterkt aluminium som sikrer god kvalitet samtidig som den er lett og enkel å ha med seg i felt. 
SJEKK PRISEN →
Campingaz Quickbed
Quickbed fra Campingaz er et enkelt og rimelig alternativ til en feltseng dersom du kun trenger et underlag å sove komfortabelt på. Madrassen er utstyrt med double lock ventiler som sørger for et lekkasjefritt produkt, samt enkel oppblåsing og tømming. 
SJEKK PRISEN →

 

1. Helinox Lite Cot – Svart – Best i test

SJEKK PRISEN →

Med Lite Cot har Helinox tatt utgangspunkt i Cot One Convertible og deretter kuttet ned på egenvekten for å skape en langt lettere utgave. Med en egenvekt på kun 1300 gram passer denne sengen utmerket for lengre fjell- og skogsturer hvor sengen skal være en del av pakningen i sekken. Selv om den er langt lettere enn tradisjonelle feltsenger, har det ikke gått på bekostning av komfort.

Sengen leverer høy bakkeklaring, noe som sørger for at du holder varmen bedre selv i vinterhalvåret. Den sterke rammen sørger for god komfort opptil 120 kg, noe som sørger for at den passer både for barn og voksne på tur. Til tross for svært kompakt større når den er slått sammen, har sengen en imponerende størrelse på 60 cm bredde og 165 cm lengde når den er fullt utslått.

Helinox har lagt fokus på praktisk design når de produserte Lite cot, noe som sørger for at sengen ikke bare er lett å transportere, men også lett å sette opp eller pakke ned igjen. Dette gjør at den passer godt for lengre opphold ute, samt for deg som er i konstant bevegelse eller skal begi deg ut på en lenger tur hvor kvalitetssøvn og oppladning er viktig.

Ettersom praktisk design har vært et av de viktigste punktene under utviklingen av Lite Cot, er det mulig å ta bort unødvendig vekt dersom du ikke skulle trenge full støtte. Dette kan gjøres enkelt ved at du fjernet overflødige bein på sengen og kan gjøre at sengen blir enda enklere å ha med seg på ryggen på de aller lengste turene. Dette sørger for at Helinox Lite Cot er den ultimate turvennen og at den leverer komfort uansett hvor du måtte finne på å sove.

LES MER


2. Helinox Cot One Convertible

SJEKK PRISEN →

Med denne praktiske sengen fra Helinox får du utrolig bæreevne med svært lav egenvekt. Sengen veier kun 2315 gram, men har en bæreevne på opptil 145 kg, noe som setter denne sengen i en klasse for seg selv blant feltsenger. Sengen er produsert i et slitesterkt materiale av aluminium, noe som gjør at du kan være sikker på at den fungerer godt uansett om det er et barn eller en voksen som sover i den.

Brukervennlighet er kjernen i Helinox Cot One, og her leverer den absolutt. Sengen settes raskt opp, men er også like enkel å ta ned igjen og passer derfor utmerket som en følgesvenn på lange turer. Kombinasjonen av solid ramme og lett egenvekt gjør at du får en feltseng med god komfort uten at det blir krevende å ha den med på tur.

Sengen er utstyrt med smarte snapstenger som inneholder strikker for raskest mulig sammenslåing uten risiko for å miste stenger og tilbehør. Når sengen er satt opp har du en klaring på 16 cm fra bakken og en sengeflate på 190 x 68. Dette sikrer god margin fra kalde underlag og nok plass til at man kan sove noe urolig uten frykt for å havne på bakken i løpet av natten.

Takket være høyden mellom bakke og sengeflate får man muligheten til å benytte plassen under sengen til oppbevaring. Dette sørger for at man kan bruke hele gulvflaten i teltet optimalt og gir bedre plass. Det kan også lønne seg å plassere bager eller lignende under sengen som et isolerende mellomlag dersom man har teltet på kaldt underlag som is eller snø.

LES MER


3. Prologic Cruzade Bedchair 6 ben

Når det kommer til feltsenger får man gjerne det man betaler for slik som med alt annet, men Prologic har kommet opp med en praktisk modell som ikke koster skjorta. Med Cruzade Bedchair får du god kvalitet og komfort med et design som gjør den enkel å ha med seg ut i terreng. Sengen er konstruert i vanntett og vaskbart materiale som gjør at den holder godt.

Med en egenvekt på 7 kilo er sengen relativt lett og kan enkelt pakkes sammen til å passe på ryggen. De 6 justerbare bena sørger for at sengen enkelt tilpasses underlaget og gjør du kan sove stabilt selv i ulent terreng. Det er godt med polstring i den flate rammen, noe som sørger for at sengen passer godt utendørs selv om det skulle bli kjølig.

Det som imponerer mest med denne rimelige modellen er størrelsen. Når du strekker sengen helt ut får du en sengeflate på hele 183 x 70 som gir god plass til å sove på. De justerbare bena sørger for en bakkeklaring på 30-42 cm, noe som kommer godt med om vinteren, samtidig som det gir praktisk rom til oppbevaring under sengen. Denne kan derfor være gunstig i små telt ettersom man får benyttet lagringsplassen under sengen bedre.

Til tross for sin hyggelige pris kommer Prologic Cruzade med en elastisk madrass og en fastmontert hodepute for ekstra komfort. Kombinert med den store gode størrelsen og høy bakkeklaring kan du være trygg på en komfortabel natt ute på tur, uten å måtte dra med deg unødvendig tunge feltsenger eller tilbehør.


4. Campingaz Quickbed

SJEKK PRISEN →

Quickbed fra Campingaz er et godt alternativ dersom du ønsker et stort underlag med plass til flere samtidig. Det slitesterke PVC materialet sørger for at madrassen er slitesterk, men den egner seg dårlig på skarpe underlag. Luftmadrassen har double lock ventil som sørger for at ikke luft skal sive ut, men er samtidig enkel å blåse opp og tømme.

Madrassen kan enkelt rulles sammen og holdes sammen med et par stropper for transportering. Den kan være et komfortabelt alternativ dersom du har scooter eller ATV tilgjengelig ettersom den er litt for stor til ryggsekken, selv uten luft. Egenvekten på kun 2,9 kg gjør at den ikke opptar unødvendig mye plass i kjøretøyet. Når den er helt oppblåst vil du ha en sengeflate på 199 x 137 x 19, noe som gir god sovekomfort. Tykkelsen på hele 19 cm sørger for at du kommer godt opp fra bakken til tross for at madrassen ikke har ben.

Det slitesterke PVC-materialet gjør at madrassen kan benyttes på litt ulendt terreng så lenge det ikke er skarpe kanter i nærheten. Her kan du virkelig få et mykt og komfortabelt underlag med plass til to voksne til en rimelig krone dersom du ikke ønsker å bruke store beløp på å investere i en feltseng.

Denne madrassen fra Campingaz passer like godt i teltet som den gjør ute på gressplenen og kan blåses opp både ved hjelp av pumpe og manuelt innblås. Dette gjør at du enten kan pakke med en pumpe, eller ha madrassen som en nødløsning på kjøretøyet som kan benyttes dersom det skulle bli behov for et mykere underlag når man er ute. Den kommer flatpakket og kan derfor passe godt som en del av en utstyrsbag eller ved nødsituasjoner som krever mykt underlag.

LES MER


Spørsmål og svar

Det finnes utallige varianter av feltsenger på markedet og det kan ofte være vanskelig å velge den som er best egnet for ditt behov. Vi har derfor forsøkt å samle noen av de vanligste spørsmålene sammen med et par viktige huskepunkter nedenfor for å gjøre valget litt enklere. Selv om alle 5 kandidater i testen vår leverer god kvalitet, har de vidt forskjellige bruksområder og praktiske fordeler. Skulle du ønske å velge en som kan passe nokså godt til det aller meste, er det uten tvil Helinox Lite Cot som egner seg best. Denne tilbyr en god “all-around” løsning med både lav vekt og komfort.

Brukere og bruksområder

En av de første tingene som må avklares før du kan gå videre med ditt kjøp av ny feltseng er hvem som skal være bruker og hvor du har til hensikt å bruke sengen. Dette er fordi mange modeller har vektbegrensninger og det vil derfor være dumt å kjøpe en seng som ikke tåler vekten av en voksen mann, eller å kjøpe en unødvendig dyr seng når det kun er barn som skal benytte den. Deretter bør både plass og underlag tas med i beregningen. Har du behov for en seng med justerbare ben slik som Prologic Cruzade, eller mer standard slik som Helinox cot?

Materialer

Det vanligste materialet feltsenger er produsert av, er aluminium. Dette er fordi metallet er slitesterkt, men samtidig svært lett. Noen produserer fortsatt feltsenger i stål eller med plastikklegeringer. Dette resulterer ofte i et billigere, men mindre praktisk produkt. Undersøk derfor alltid hva feltsengen er produsert av for å sikre at den har optimal egenvekt.

Størrelse og vekt

En feltseng er tiltenkt å ha med på tur, noe som betyr at både størrelse og vekt er helt essensielt når du skal velge en seng som passer ditt behov. Dersom du skal på lengre jakt hvor ATV eller scooter er vanlig forekomst vil vekt ha mindre å si. Hvis du derimot skal ut på tur med ryggsekk vil totalvekt ha enormt mye å si og det lønner seg å velge en kompakt lett løsning.

Alle sengene i vår test er enkle å pakke sammen, men det varierer stort i egenvekt mellom sengene. Vi anbefaler et av Helinox alternativene som begge er produsert i aluminium og oppnår en svært lav egenvekt. De brettes enkelt sammen og tar opp lite plass i sekken, og kan eventuelt festes på utsiden med stropper så lenge det ikke er dårlig vær.

Brukervennlighet

Når du først skal benytte en feltseng betyr det gjerne at du er ute på farten eller skal oppholde deg flere netter utendørs. Det vil derfor være viktig at sengen er enkel å sette opp, men også enkel å pakke sammen slik at ikke opp- og nedmontering av teltplass tar mer tid enn nødvendig. Sengene i testen vår er alle lette å slå sammen og kommer med løsninger som lett brettes sammen når du skal flytte deg videre.

Komfort

Komfort er selvfølgelig et viktig punkt når man skal velge feltseng, og her får man det man betaler for. Du kan gå for et rimelig alternativ som Campingaz sin madrass som dekker behovet for underlag uten noe særlig ekstra, eller du kan gå som et mer premium alternativ som Helinox eller Prologic som begge tilbyr stabile senger med gode polstringer og stabil støtte for å sikre en god natts søvn.

Sikkerhet

Noe av det viktigste med alt turutstyr er sikkerhet. Det samme gjelder for feltsenger, men kanskje ikke med de samme kriteriene som når du velger annet utstyr. Ved valg av riktig feltseng er det viktig at du velger en seng som har stabil ramme med mulighet for å stabilisere dersom du skal slå leir på et ulendt terreng. Da kan Prologic Cruzade komme godt med, ettersom denne har 6 ben med mulighet for å justere hvert enkelt ut ifra hvordan underlaget ser ut. Samtidig ligger du godt med en stor sengeflate og god klaring fra bakken.

Tips og triks

Det er viktig å huske at feltsengen skal være en del av en pakning og det bør derfor være mulig å pakke den så kompakt som mulig. Sørg for å velge en seng som enkelt kan brettes sammen og som gjerne ikke er lenger enn 50 cm når den er slått sammen. Dette sikrer at du enkelt kan stroppe den fast på utsiden av sekken eller til og med få plass i sidelommer og i sekken dersom det ikke er mulig å stroppe noe fast på utsiden.

feltseng