En blåselampe er et redskap som bruker brennbar gass for å lage varme flammer. Det er i hovedsak brukt til å gi presise kutt i metall, men kan også brukes til matlaging, for eksempel til karamellisering.
På denne siden finner du et utvalg av de beste blåselampene på markedet. Vi ønsker nemlig å gjøre det enklere for deg å sammenligne de ulike modellene, slik at du forhåpentligvis finner blåselampen som passer ditt bruksområde.
Kåringen i denne testen er basert på nøye gjennomgang av en rekke beskrivelser og spesifikasjoner, som blant annet kundeanmeldelser og tester utført av ekspertpanel.
VÅRE favoritter
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
| SJEKK PRISEN → |
Blåselampe test: Alle våre favoritter
BILDE | PRODUKT | |
---|---|---|
#1 TEST VINNER ![]() | Sievert Powerjet 253501 Blåselampen Sievert Powerjet er blant de aller kraftigste og mest effektive på markedet. Den er utstyrt med moderne forbrenningsteknikk i kombinasjon med en unik gassblanding som gir en flammetemperatur på hele 2,400 grader. Trenger du en brenner til alle typer varmejobber tror vi denne er perfekt for deg. | SJEKK PRISEN → |
Best til matlaging ![]() | Sievert Handyjet gassbrenner Denne blåselampen er perfekt på kjøkkenet da den fungerer utmerket til matlaging, og da særlig til flambering eller karamellisering. Den leveres med en gassflaske på 175 ml, og den har en brenndiameter på 20 millimeter og et arbeidstrykk på 2 bar. | SJEKK PRISEN → |
Funksjonsrik blåselampe ![]() | Sievert Powerjet ultragass Denne Sievert blåselampe utmerker seg først og fremst for sine unike funksjoner. Her får du både en innebygd antiflamme-funksjon og en selvlukkende ventil. En mer funksjonsrik blåselampe skal du lete lenge etter. | SJEKK PRISEN → |
Bra pris ![]() | Sievert Pro Torch Heavy Duty Pro Torch Heavy Duty gassbrenner fra Sievert er særdeles velegnet til matlaging, som for eksempel bruning og flambering. Den har en automatisk tenner, et håndtak av metall og en fast støttefot til håndfrie oppgaver, samt at den er meget lettanvendelig ettersom den kraftige flammen kan justeres etter både form og intensitet. | SJEKK PRISEN → |
Anvendelig blåselampe ![]() | Sievert Pro-Torch 4320 Denne anvendelig brenneren fungerer til det meste av varmejobber, ettersom den drives med butangass og har flammetemperaturer på opptil 1300 grader. Uavhengig om du trenger en blåselampe til matlaging eller lodding av rør, vil Pro-Torch garantert gjøre jobben. | SJEKK PRISEN → |
1. Sievert Powerjet 253501 — Best i test
Blåselampen Sievert Powerjet er blant de aller kraftigste og mest effektive på markedet. Den er utstyrt med moderne forbrenningsteknikk i kombinasjon med en unik gassblanding som gir en flammetemperatur på hele 2,400 grader. Trenger du en brenner til alle typer varmejobber tror vi denne er perfekt for deg.
Blåselampen har ikke bare en kraft helt utenom det vanlige, men er også utstyrt med et nytt ergonomisk lettveksthåndtak i komposittmateriale. Det gjør den enkel å bruke også selv for de uten nevneverdig kunnskap om gassbrennere. Videre har en den en effektiv rustrfri syklonbrenner med sin sykloneffekt gir fullvarme rundt rør ved hardlodding.
Arbeidstrykket er på to bar og selve blåselampen måler 180x80mm og har en vekt på 290 gram. Den lille størrelsen bidrar også til den gode brukervennligheten. En annen ting vi liker godt er at prisen ikke er så aller verst. Det gjør at du får mye for pengene, særlig med tanke på den enorme effekten.
Oppsummert
- Kraftig blåselampe som varmer opptil 2400 grader
- Arbeidstrykk på 2 bar
- Ergonomisk håndtak
2. Sievert Handyjet gassbrenner — Best til matlaging
Denne blåselampen er perfekt på kjøkkenet da den fungerer utmerket til matlaging, og da særlig til flambering eller karamellisering. Den leveres med en gassflaske på 175 ml, og den har en brenndiameter på 20 millimeter og et arbeidstrykk på 2 bar.
Sievert handyjet gassbrenner med Piezotenning beskrives et must på et kjøkken hvor man har høye ambisjoner med sin matlaging. Flere av forbrukerne beskriver det også som et utmerket produkt og den skårer skyhøyt på kundeanmeldesene.
Selv om denne blåselampen er skreddersydd til bruk på kjøkkenet, har den også bruksområder som strekker seg derutover. Dette fordi den produserer en høy temperatur, som i tillegg gjør at den kan brukes til andre typer varmejobber.
En annen ting som er verdt å merke seg er at den koster forholdsvis lite, spesielt sammenlignet med testvinneren. Her får du mye for pengene.
Oppsummert
- Blåselampe som passer utmerket til matlaging og særlig karamellisering
- Kommer med gassflaske
- Prisvennlig produkt
3. Sievert Powerjet ultragass — Funksjonsrik blåselampe
Denne Sievert blåselampe utmerker seg først og fremst for sine unike funksjoner. Her får du både en innebygd antiflamme-funksjon og en selvlukkende ventil. En mer funksjonsrik blåselampe skal du lete lenge etter.
Powerjet er et fleksibelt system med utskiftbare brennere og et ergonomisk håndtak. Førstnevnte gjør at du får flere bruksområder, mens sistnvente gjør den behagelig å bruke. Det medfølger også en beholder med ultragass, som er en blanding av propan, butan, propylen og acetone. Blandingsgassen har en flammetemperatur på 2100°C, samt en selvlukkende ventil. Dette gjør den til en av de mest funksjonsrike på markedet.
Utover det har den en størrelse på 27x27x7 cm og en vekt på knappe en kilo. Også denne brenneren skårer høyt på kundeanmeldelsene – spesielt blant industrielle arbeidere. Den fungerer likevel også godt på kjøkken, som til for eksempel brenning av kjøtt.
Oppsummert
- Blåslampe med en rekke funksjoner
- Blanding av propan, butan og propelyn
- Innebygd antiflamme-funksjon
- Selvlukkende ventil
4. Sievert Pro Torch Heavy Duty — Bra pris
Pro Torch Heavy Duty gassbrenner fra Sievert er særdeles velegnet til matlaging, som for eksempel bruning og flambering. Den har en automatisk tenner, et håndtak av metall og en fast støttefot til håndfrie oppgaver, samt at den er meget lettanvendelig ettersom den kraftige flammen kan justeres etter både form og intensitet.
Gassbrenneren har 200 minutters brennetid per oppfylling, noe som er vesentlig mer enn det du får hos andre brennere. Den har også piezotenning, som vil si at det er en type elektriske tenner som starter automatisk. Den er også enkel å bruke. Alt du må gjøre er å bruke butangass og fylle den opp igjen med 3911-1000 butangass flasken. Pro Torch leveres dessuten tom og har en flammetemperatur på 1300°C.
Videre kan flammen justeres og den er laget av metall, har målene 7x14x24 cm. Vekten er på rundt 0,3 kilo. Alt i alt er den meget godt egnet til mye – spesielt til matlaging. Best av alt derimot, er den nokså lave prisen.
Oppsummert
- Blåselampe godt egnet til matlaging
- Automatisk tenner
- Flammen kan justeres
5. Sievert Pro-Torch 4320 — Anvendelig blåselampe
Denne anvendelig brenneren fungerer til det meste av varmejobber, ettersom den drives med butangass og har flammetemperaturer på opptil 1300 grader. Uavhengig om du trenger en blåselampe til matlaging, lodding, krympearbeider, smelting, eller tinging av snø, vil Pro-Torch garantert gjøre jobben.
Brenneren er også utstyrt med piezotenning og har en brenntid på hele 220 minutter. Gassen kan du enkelt fylle på igjen fra butangassfalsken, samt at den stabile flammen kan justeres både i form og intensitet. Det er nettopp dette i kombinasjon av den høye flammetemperaturen som gjør at du blåselampen kan brukes til nesten hva som helst. Tenning av lys, bekkbluss eller flambering er oppgaver blåselampen gjennomfører med den største selvfølge.
Andre ting vi liker godt med Pro-Torch er at den har en avtakbar støttefot og et gummibelagt håndtak, som gir maksimal komfort. Blåselampen skårer dessuten godt på kundeanmeldelsene, der det er spesielt de mange bruksområdene som trekkes frem som den største fordelen. Det er nettopp dette som også begeistrer oss mest, og dermed anser vi denne som den mest anvendelige på markedet.
Oppsummert
- Kraftig og anvendelig blåselampe
- Gummibelagt håndtak for maksimal komfort
- Lang brenntid på 220 minutter
Hva er en blåselampe?
Blåselampe er et redskap som brenner parafin eller bensin for å danne en flamme som er varm nok til å blant annet smelte metall til å lodde med. Det kan også brukes til annet konsentrert oppvarming, som for eksempel til matlaging.
Brenselet blir fylt i en liten tank på blåselampa og sett under trykk ved å pumpa inn luft med en liten håndpumpe som hører til tanken. På dette viset blir brenselet presset gjennom et rør som blir oppvarmet av flammen i blåselampa, før det deretter drives ut i gassform gjennom munningen, og på den måten oppstår den varme flammen. For å sette i gang prosessen må denne delen av blåselampa være varmet opp på forhånd.
Prinsippet med blåselampene er i og for seg det samme som med kokeapparatene som drives på parafin, ofte kalt primuser. I likhet med blåselampene må brenneren på disse kokeapparatene varmes opp før parafinen på trykktanken blir drevet ut av brenneren.
Drivstoffbrennere er tilgjengelige i et stort utvalg størrelser og utgangseffekter. Begrepet blåselampe gjelder det mindre og lavere temperaturområdet til disse. Blåselamper er vanligvis en enkelt håndholdt enhet, med trekk levert av et naturlig trekk av luft. De større faklene kan ha et tungt drivstoffreservoar plassert på bakken, forbundet med en slange. Dette er vanlig for gassbrennere med butan eller propan, men gjelder også de eldre, store flytende parafinbrennerne.
Hva brukes blåselamper til og hvordan fungerer dem?
En blåselampe er, som vi har vært inne på, en enhet som bruker brennbar gass for å lage flammer varme nok til å gi presise kutt i metall eller sikring metall stykker sammen. Det er også kalt gassbrenner. Alle typer blowtorches spenner fra profesjonell bruk til små kjøkken fakler funnet i kulinariske butikker. Den type skjærebrenner som brukes avhenger av typen av oppgaven som er involvert.
Blåselamper blir oftest brukt i sveising, men er også populært brukt av rørleggere som lodder rør, samt at kokker kan bruke dem til å karamellisere eller brune diverse matvarer. Noen bruker blåselamper for oppgaver som å bygge eller fikse biler, eller bøtte metall. Sagt med andre ord, kan en blåselampe brukes til det meste.
I de fleste tilfeller bruker blåselamper enten butan eller propan som drivstoff. Begge er svært brannfarlige hydrokarbongasser avledet fra naturgassbehandling. Hva er forskjellen? For det første har butan et mye høyere kokepunkt enn propan, som et resultat kan du lagre propan under forhold med et bredere område av temperaturer (for eksempel ute i kulden eller i et skur), mens butan best brukes i romtemperatur, hvor det holder seg i flytende form.
Butan sies også å være mer drivstoffeffektiv enn propan, noe som gjør den ideell for lightere, mindre fakler, campingovner eller enhver situasjon der folk trenger å pakke lett. For eksempel, hvis du brente det samme volumet av propan og butan ved romtemperatur, kan du observere at butanen ville gi omtrent 12 prosent mer energi .
Propan utøver omtrent fire ganger så mye trykk mot veggene i beholderen (målt som damptrykk) som butan. Av denne grunn vil du sannsynligvis ikke finne propan i en liten boks; det er vanligvis lagret i tunge, tykkveggede sylindre eller tanker. Butan finnes i mindre, tynnveggede beholdere. Når det gjelder tilgjengelighet, er propan generelt lettere å skaffe, spesielt i store mengder for grilling og utendørs oppvarming. Butan er litt vanskeligere å finne, spesielt i store mengder.
Hva skal du se etter når du velger en blåselampe?
- Effekt: Hva skal du bruke blåselampen til? Er det til matlaging eller sveising av metall? Vurdere dine behov og velg en brenner med god nok kapasitet til å håndtere dine arbeidsområder.
- Pris: Prisen på dagens blåselamper varierer. Noen koster så lite som noe hundrelapper, mens andre kan koste over tusen kroner. Vurder hvor ofte du planlegger å bruke fakkelen og hvilke prosjekter du skal bruke den til. Hvis du bare vil prøve å lage crème brûlée en gang, er det sannsynligvis en bedre idé å gå med noe mer budsjettvennlig. Hvis du vil ha et verktøy som kan brenne biffer, steke paprika, fakkelmarengs og kanskje til og med starte et bål, kan det være i din interesse å investere i noe mer holdbart og med mer pålitelige funksjoner.
- Drivstoffkilde: Husk alltid med disse faklene at det må være en drivstoffkilde. I noen tilfeller er drivstoffet inkludert, men ikke alltid. Sørg for å lese instruksjonene grundig slik at du vet nøyaktig hva slags drivstoff du skal kjøpe til enheten din. Noen fakler krever proprietært drivstoff, så sørg for at du har noen når du planlegger å bruke den.