fbpx

Avtrekksvifte test: Disse 5 gir best inneklima

Sliter du med damp og høy luftfuktighet i hjemmet? Da er en avtrekksvifte noe for deg! I denne artikkelen finner du et utvalg av de beste på markedet i 2021.

Vårt mål er å geleide deg gjennom dagens sortiment, og nettopp derfor har vi samlet de beste merkene på markedet, slik at du enklere kan sammenligne de ulike variantene. Forhåpentligvis gjør det at du finner avtrekksviften som passer deg og ditt budsjett.

Testresultatet er basert på innhenting av informasjon fra troverdige kilder og beskrivelser. Vi har ikke selv testet produktene vi skriver om.

Modellen som kom best ut i våre undersøkelser er Fresh Intellivent P. Dette fordi den er selvjusterende, har høy effekt samtidig som den er stillegående. Dessuten har den en god pris, så her får du mest for pengene.

Er du på utkikk etter en premiummodell og nøyer deg ikke med noe annet enn det aller beste? Da er det Fresh Intellivent Sky vi anbefaler.

Avtrekksvifte test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Fresh Intellivent P
Testvinneren stikker seg best ut på flere områder og er derfor vår favoritt. Her får du en avtrekksvifte med selvjusterende fuktstyring, avtakbart viftehjul, turtallsregulering og innebygd allpolet bryter. Prisen er også god.
SJEKK PRISEN →
Fresh Intellivent Sky
Fresh Sky er en oppgradering av testvinneren og har derfor flere likheter. Den er imidlertid noe kraftigere, samt at den har flere funksjoner. Derfor er den testens beste premiummodell. Viften er attpåtil utstyrt med selvjusterende fuktstyring.
SJEKK PRISEN →
Flexit Pro7
Flexit Pro7 er en funksjonsrik avtrekksvifte med ni ulike funksjoner. Den er også brukervennlig og lett å installere, der ønsket driftsmodus velges via en multifunksjonsvelger, og driften tilpasses enkelt etter behov. Den er også testen billigste og således markedets beste budsjettkjøp.
SJEKK PRISEN →
Fresh Ventilator Pax Passad
Fresh Ventilator er en veldig enkel avtrekksvifte. Med dimensjoner på 172 x 210 x 100 mm vil den heller ikke ta så stor plass på baderomsveggen din. I tillegg veier den lite og vil dermed være veldig enkel å montere, siden det ikke krever all verdens med styrke.
SJEKK PRISEN →
Thermex Punto M
Denne klassiske avtrekksviften er utviklet til bruk i alle typer rom, men egner seg særlig godt på baderom. Den er 17 cm lang, 11 cm bred og 18 cm høy, og den veier 800 gram. I tillegg har den et volum på 175 dm3 og et lydnivå på maks 39 dB.
SJEKK PRISEN →

1. Fresh Intellivent P — Best i test

FRESH Intellivent P

SJEKK PRISEN →

Fresh Intellivent P er en svenskprodusert avtrekksvifte med en rekke fordeler. Den har selvjusterende fuktstyring, avtakbart viftehjul, turtallsregulering og innebygd allpolet bryter. Den er med andre ord en av de mest funksjonsrike og brukervennlige modellene på markedet, noe som gjør den et opplagt valg for ethvert rom som sliter med høy fuktighet.

Viften er også lett og enkel å installere, samt at den kan kobles via utenpåliggende kabel eller via viftens bakside. Den har videre hulltaking på 105/130 mm, mens strømningshastigheten er på 134m³/h. Det gjør den meget effektiv og her vil selv den verste dampen enkelt sirkuleres bort.

I tillegg er viften meget stillegående. Den har et lydnivå på 21 dB. Det er særdeles lavt og du vil nesten ikke merke at den står og jobber. Til sammenligning har to personer som snakker et normalt lydnivå på rundt 60 dB.

Avslutningsvis er det også verdt å bemerke viftens overkommelig pris. Det gjør at du får mye for pengene – og faktisk mest om du tar alle funksjonene med i betraktningen. Derfor var det egentlig aldri noe tvil for oss om at Fresh Intellivent P er testens beste avtrekksvifte.

Oppsummert

 • Funksjonsrik avtrekksvifte
 • Høy effekt
 • Stillegående
 • God pris – du får enormt mye for pengene

LES MER

2. Fresh Intellivent Sky – Premium

FRESH Intellivent Sky

SJEKK PRISEN →

Fresh Sky er en oppgradering av testvinneren og har derfor flere likheter. Den er imidlertid noe kraftigere, samt at den har flere funksjoner. Derfor er den testens beste premiummodell. Viften er attpåtil utstyrt med selvjusterende fuktstyring. Prisen er, forståelig nok, noe høyere enn hos andre modeller, men den er likevel verdt hver eneste krone.

Fresh Intellivent Sky er forbeholdt baderom, men kan også brukes på andre rom om nødvendig. Den er videre utstyrt med fukt, lys og luftkvalitetssensor, som vil si at den starter automatisk ved dårligere luft og fortsetter å gå helt til luftkvaliteten er gjenopprettet.

Det har sin klare fordel ved at den alltid opprettholder et gunstig inneklima. Du slipper selv å til enhver tid å følge med om luften er bra eller dårlig. Videre har viften en enkel panel- og appstyring i tillegg til at den kan monteres på både vegg og tak.

Den har en strømningshastighet på 140 m³/h, og måler 182 x 158 x 40 mm. Støyutslippet er også lavt da den har et lydnivå på 19 dB. Som nevnt er prisen noe høyere, men i gjengjeld får du markedets desidert beste avtrekksvifte.

Oppsummert

 • Kraftig og funksjonsrik
 • Lavt støynivå
 • Forbeholdt baderom
 • Premiummodell til en høyere pris

LES MER

3. Flexit Pro7 — Best på budsjett

FLEXIT PRO7

SJEKK PRISEN →

Flexit Pro7 er en funksjonsrik avtrekksvifte med ni ulike funksjoner. Den er også brukervennlig og enkel å installere der ønsket driftsmodus velges via en multifunksjonsvelger, og driften tilpasses enkelt etter behov. Viften har modus for kontinuerlig drift som sikrer god grunnventilasjon, og modus for behovsstyrt ventilasjon, samt integrert termostat for varmeforflytning mellom rom. Prisen er i tillegg bra, faktisk er den testen billigste.

Viften er videre integrert med automatisk fukt- og bevegelsessensor, timer og termostat. Fronten demonteres enkelt for rengjøring av vifte og kanal. Pro7 er dessuten stillegående, har et støynivå på 17dB, og ikke minst energieffektiv. Kapasiteten er også bra. Den har en effekt på 3W, samt hulltaking 99 mm. Øvrige mål er på 55 x 155 mm.

Avslutningsvis ønsker vi å trekke frem den gode prisen. Som testens rimeligste er denne helt klart best om du er på utkikk etter et billig alternativ, eller handler på budsjett.

Oppsummert

 • Effekt på 3 W
 • Støynivå på 17 dB
 • Testens billigste

LES MER

4. Fresh Ventilator Pax Passad — Mye for pengene

FRESH Ventilator Pax Passad

SJEKK PRISEN →

Fresh Ventilator er en veldig enkel avtrekksvifte. Med dimensjoner på 172 x 210 x 100 mm, så vil den heller ikke ta så stor plass på baderomsveggen din. I tillegg veier den lite, og dermed vil den være veldig enkel å montere, siden det ikke krever all verdens styrke.

Avtrekksviften er forbeholdt baderom, har et volum på 95 m3 og et nokså lavt lydnivå. Med utgangspunkt i dette, kan vi si at dette er en helt standard baderomsvifte. Det vil si at enkelheten er gjennomgående i alle aspektene ved dette produktet.

Denne baderomsviften består av en fuktføler, og det betyr at den starter automatisk når fuktnivået i rommet har nådd maksgrensen sin. Maksgrensen er det du som stiller inn når du monterer Fresh på veggen.

Fresh Ventilator er også utstyrt med en timer som tilpasser ettergangstiden etter at fuktnivået i rommet er tilbake på et akseptabelt nivå. Sist, men helt klart ikke minst, har den en overkommelig pris. Her får du med andre ord god verdi for pengene.

Oppsummert

 • Overkommelig pris
 • Brukervennlig
 • Selvjusterende fuktstyring
 • Veggmontert

LES MER

5. Thermex Punto M — Klassisk avtrekksvifte

Thermex Punto M 120

SJEKK PRISEN →

Denne klassiske avtrekksviften er utviklet til bruk i alle typer rom, men egner seg særlig godt i baderom. Den er 17 cm lang, 11 cm bred og 18 cm høy, og den veier 800 gram. I tillegg har den et volum på 175 dm3 og et lydnivå på maks 39 dB.

Dette er en helautomatisk baderomsvifte, men du har anledning til å velge mellom tre forskjellige hastighetsnivåer. På Thermex Punto kan du velge mellom lav, mellom høy eller høy hastighet.

Det vil være svært enkelt å montere den på veggen. Den kan også monteres i taket om det heller er ønskelig. Det negative med viften er at den mangler selvjusterende fuktstyring, samt appstyring. Denne må fysisk skrus av og på, noe de nyere modellen gjør automatisk. Viften gjør imidlertid opp for seg takket være den kraftige luftstrømmen.

Oppsummert

 • Klassisk avtrekksvifte
 • Kraftig og effektiv
 • Kan monteres på både på vegg og tak

LES MER


Hva er en avtrekksvifte?

En avtrekksvifte er en vifte som brukes til å styre det indre miljø ved utlufting av uønsket lukt, partikler, røyk, fuktighet og andre forurensninger som kan forekomme i luften. Avtrekksvifter kan også integreres for oppvarming og kjøling. Vanlige steder for installering av avtrekksvifter inkluderer bad og kjøkken, og disse viftene er vanligvis svært enkel å installere. For installasjon kreves det noen spesifikke verktøy, samt at personene er komfortabel å jobbe med elektrisitet å koble viften på plass.

Hvilke rom trenger avtrekksvifte?

En avtrekksvifte brukes som oftest på et kjøkken eller bad. Disse stedene har en tendens til å bli fylt med damp, og damp kan fremme utvikling av uønsket mugg. En avtrekksvifte kan brukes til å lufte den varme, fuktige luften til utsiden, hvor den kan spre harmløst. Avtrekksvifter kan trekker også ut luft og lukt fra matlaging lukt slik at det ikke samles innendørs, og når ved koking av røykfylt matvarer, kan viften bidra til å holde luften i og rundt kjøkkenet klart.

Badet er det viktigste rommet i boligen for ventilasjon, og viften må derfor være tilpasset familiens vaner på baderommet. Med hyppig bruk av dusjen på badet, vil fukten øke og faren for fuktskader være tilstede hvis baderomsviften ikke er god nok. Baderomsvifter av høy kvalitet fjerner både fukt og dårlig lukt. Du får vifter i mange ulike design, slik at du kan få den baderomsviften som passer best på ditt baderom.

Montering av avtrekksvifte

Avtrekksviften kan monteres på vegg eller i tak. Sørg for å kjøpe en baderomsvifte som passer til både romstørrelsen og bruken av badet. Baderomsviften må jevnlig renses for støv og skitt. Hvis viften er blokkert av gjenstander vil den ikke gjøre jobben, og risikoen for fuktskader og dårlig lukt øker. I tillegg er det viktig å sørge for å ha store luftespalter nederst på baderomsdøren.

Dette sørger for å trekke luft inn i baderommet. Den gamle luften i boligen suges gjennom badet og ut av huset gjennom baderomsviften. Døren skal være lukket når du dusjer, det hindrer at fuktig luft går ut av badet og skaper kondens og råte i nærliggende rom.

Avtrekksvifte test

Hvordan fungerer en avtrekksvifte?

Avtrekksvifter, også kjent som mekaniske vifter, er apparatersom brukes til å bevege luft eller andre gasser ved hjelp av roterende blader. Ved rotasjonen øker trykket på den ene siden av bladene, mens det minker på den andre. Dermed settes lufta i bevegelse. Vifter kan brukes til å skifte ut luft i et rom, enten ved å blåse inn eller trekke ut luft. Men de kan også brukes bare for å holde lufta i bevegelse, slik som f.eks. takvifter.

For temperaturkontroll, kan en vifte anvendes under de varme måneder å presse varm luft ute, noe som skaper et undertrykk inne i huset. Dette fremmer luftstrømmen ved å trekke inn luft fra utsiden, og uteluft kan være kjøligere, bidrar til kjøling i huset. En avtrekksvifte kan være et alternativ til air condition, eller et supplement til en air condition-systemet.

Disse viftene kan også være nyttig i garasjer og verksteder for å ventilere plass. Siden disse områdene kan noen ganger erverve sterke lukter og folk kan jobbe med potensielt farlige kjemikalier i dem, kan avtrekksvifter brukes til komfort og sikkerhet. En avtrekksvifte er spesielt viktig når folk jobber med ting som løsemidler, som ikke er sunt eller trygt å inhalere. Likeledes er det viktig å ventilere gasser fra maling, lakk og lignende typer behandlinger.

Slike vifter har bruksområder utenfor hjemmet også. Ethvert lukket rom kan luftes med en avtrekksvifte, alt fra et stort fryselager til en butikk. Disse viftene er også brukt i installasjoner i laboratorier for å gi ventilasjon som vil trekke potensielt farlige stoffer borte fra folk som jobber i laboratoriet. På samme måte blir de brukt til å lufte operasjonssaler, slik at narkosegasser er spredt, og restauranter stoler på solide avtrekksvifter på sine kjøkken.